Göran Frostell skriver i Elbranschen den kommande Istiden

EL 4 2010
Senaste Elbranschen finns att läsa i sin helhet på deras hemsida. Numret innehåller en hel del av intresse för TCS:are, kanske speciellt Professor Göran Frostell’s artikel.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Man ska nog inte haka upp sig på folks efternamn – men i det här fallet är det i alla fall passande.

 2. Thomas

  Franzéns artikel är ju inte seriös. Han har knyckt ett diagram från Wikipedia, och som bekant är Wikipedia i och med Connolleys inblandning pestsmittat, eller så hette det i alla fall när jag använde mig av exakt samma diagram, fast då med källhänvisning…
   
  Annars är det ju lite spännande med dessa istidsalarmister. Det ger lite perspektiv på påståendena om att ”alla” trodde på snar istid på 70-talet när man med lämplig selektion kan hitta precis samma typ av artiklar idag och skriva en artikel om hur folk 2010 trodde på en snar istid.

 3. Jan Lindblom

  Jag tycke rnog att detta är spekulationer i än högre grad än AGW-hypotesen att vi skulle gå mot en superistid pga att kontineterna samlats på ”norra”-halvklotet??  Eller vad var det som jag inte fattade av denna artikel. Hyptesen att vi tidigare har haft s.k ”Jordisboll” är väl fortfarande omdiskuterad? 

 4. Anders Mohlin

  Trender kommer och går.
  Och årstider, klimat, tidvatten, mm, följer sin egen rytm, oavsett vad människan tror sig påverka.
  Inom en inte allför avlägsen framtid kommer det att skrivas om den hysteri som under några år rådde kring gobal uppvärmning….

 5. Men själva poängen, i alla fall i min skepticism, är väl att man inte kan förutsäga framtiden? Inte heller kan man säga med säkerhet vad som hänt i förhistorisk tid. Man kan bara tolka de spår man hittar idag. Ibland får man det att låta som att geologiska fynd kan ”visa” något, men det kan de ju inte. De kan bara tolkas utifrån vissa antaganden, och man kan aldrig vara säker.
  Därför ”tror” jag inte heller på den här förutsägelsen om en ny istid. Men det kan vara intressant att ge utrymme för olika åsikter, och därmed visa att vi inte vet. Problemet med klimattron är ju att man ger sken av att man en gång för alla förutsagt vad som kommer att ske i framtiden, och att alla som inte tror på den spådomen är kretiner.

 6. bom

  Elbranschen – en intressant tidning! >>>>Ja rent av den enda som är intressant. Heder åt den redaktionen. Varför skriker inte klimatalarmisterna om den? Hoppas de genom repression kunna tysta den?

 7. #bom.  Just det! Och genom annonsbojkott. Vårt tack till Peter Stilbs för att han lyfter fram tidskriften. I all ödmjukhet kan vi också tipsa om professor Franzéns uppföljning till Frostells artikel. Den har kommit ut på nätplatsen i dag.
  http://www.elbranschen.nu/

 8. Thomas

  bom, jag har rentav skrivit i den. Ett svar till en artikel av Hans Jelbring där han påstod sig motbevisa hela växthuseffekten. Jelbring replik var något i hästväg. Att en tidning publicerar den typen av personangrepp som knappt skulle platsa på en sådan här omodererad blogg är intressant. Det är en tidning helt utan journalistisk heder.

 9. Kerstin

  Underbart, kan någon upplysa om vad/var Göran Frostell varit ”professor” i.

 10. #9 Kerstin. Odontologi. Och visst har han ett friskt bett. Den unge gossen fyller 90, jag tror det är på fredag! För några dagar sedan blev han f.ö. jubeldoktor. Hans titel professor står sig bra, även utan citationstecken….
  Thomas. Du är välkommen med ett inlägg där du emotsäger både Frostell och Franzén. Att Jelbring skulle ha kommit med personangrepp då för några år sedan har jag inget minne av. Vi brukar vara noga med att ståda bort sådant, från båda sidor i debatten. Men du tolkade det kanske så.

 11. Helge

  Vill bara påminna om att Prof Bob Carter sammanfattade läget redan tidigt. Här ett inslag från en TV-show 2008.
  http://www.youtube.com/watch?v=hgaeyMa3jyU
   

 12. En av dom som var istidsalarmister under 1970-talet var Stephen Schneider som senare gjorde en halv piruett och blev koldioxidkramare.

 13. István

  Som bekant CO2 halt över 350 ppm kan orsaka istid likaväl som glåbal wårming, samt alla övriga olyckor från accne till yellow fever i alfabetisk ordning. Googla på ”warmlist”

 14. Thomas

  Carl #12, Schneider var medförfattare i en artikel som diskuterade vad som skulle hända om kylande svavelutsläpp ökade snabbare än värmande CO2 utsläpp. Nu blev det inte så eftersom vi var bättre på att rena svavel än CO2.

 15. bom

  #8
  Thomas detta var ett fult försök att sänka min uppskattning av tidningen Elbranschen 😉 – men det visar väl egentligen att de högaktar det fria ordet så som tillbör något så sällsynt som en hederlig tidningsredaktion!

 16. Carl-Axel

  Ett ännu större problem är att det ser ut att bli regn i Cancun på fredag. Herregud tänk om det blir dåligt väder där i år, precis som i Köpenhamn förra året.
  Blir jättejobbigt att packa ner regnkläder ( glömde vantarna kvar i Köpenhamn)

 17. Olaus

  Nr 16
  Veckans roligaste!

 18. Pär Green

  Ett strömavbrott skulle för en gångs skull vara mycket kul.