Nu: Vetenskapens Värld om Peak Oil

”Del 13 av 18. Förut kallades de för olyckskorpar – de som sade att världens oljeresurser håller på att sina. Nu varnar världens största försäkringsbolag för att oljan inte räcker ens till nästa högkonjunktur och att priserna kan rusa i höjden redan inom några få år. Samtidigt ser forskare nu att flera andra viktiga råvaror börjar ta slut i jordskorpan. En av dem är fosfor, som är livsviktig för hela världens jordbruksproduktion.”
Kanalen är SVT2. Uppdateras kontinuerligt. Kommentera gärna.
”Kvällens reportage kommer att ge oss skakande insikter.”
”Ett mardrömsscenario är att mänskligheten utplånas.”

Kanske dags att kalla programmet Undergångens Värld?
Om 20 år kommer vi tydligen att ha färre bilar, säger Richard Heinberg på Post Carbon Institute.
Allt fler forskare säger att de resurser vi använder inte räcker så länge. Och den första som kommer att ta slut är oljan. Kommer den ens att räcka till nästa högkonjunktur? Man kan se samma mönster överallt, de flesta länder har passerat peak oil, många närmar sig den punkten. Oljekällorna sinar och de stora oljeupptäckternas tid är förbi. 2008 var förmodligen peak oil för världen, säger Kjell Aleklett.
”Ekonomisk tillväxt som vi känner den är över.” Vi står inför en radikalt förändrad energisituation. Domedagsprofetiorna om peak oil håller på att bli main stream.
Fattig biroll? 🙂
Bara några få år återstår tills oljan börjar ta slut. En oljeprischock väntar snart. Från 70 dollar per fat till tresiffriga belopp.
Okej, när kommer ifrågasättandet? När kommer den kritiska granskningen?
Nu säger Heinberg att även kolet är på vägen att ta slut. Peak coal i Kina inom fem år?
FESTEN ÄR ÖVER! Verkligheten är att vi snart kommer att ha brist på energi och vi har ingen plan B. Och förresten så står vi faktiskt inför Peak Everything. [Hoppas det inkluderar bullshit.]
Vänta lite, nu ska vi visst flytta ut på landet igen. En markant trend där människor bosätter sig i småstäder och arbetar på åkrarna. Bara i USA kan det behövas uppåt 50 miljoner fler människor i jordbruket.
Vetenskapens värld???
Visst är det härligt när man utgår ifrån att vi alltid kommer att använda samma resurser? Påminn mig, varför tog stenåldern slut?
”Det är möjligt att vi i framtiden kommer att kriga om fosfor”. Priset på fosfor kommer att rusa i höjden. I kombinationen med dyrare olja – katastrof!
Ta vara på fosforn när den kommer ut i andra ändan! Men tänk om vi även står inför Peak Faeces?
OK, vänta lite, 75 procent av det här programmet bygger på uttalanden från en domedagsprofet som inte ens är forskare. Var i hela fridens namn är källkritiken? Nähä, det kommer ingen. I stället ska vi tala om en gammal fornborg. Great! SVT, we love you!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingemar

  Håhåjaja, det där hetsade man upp sig om redan på 60- och 70-talen. Kanske är det ett sätt för försäkringsbolaget att höja riskpremierna? (Mer om det i morgon bitti!)

 2. Robert

  Oljetoppsforskare. Den var ny.

 3. bom

  Japp det är elände och eländes elände. Det är värre än man trott! Vi skall svälta för fosforn tar slut och oljan räcker inte ens instundande högkolnjunktur.

 4. bom

  Vänta nu ”fosforn är slut” jamen då är ju den ekologiska drömmen uppfylld? Vad bråkar dom då om? Det är ju deras drömmars mål!

 5. Robert

  Kära nån! Man kommer inte kunna bygga vindkraftverk längre! Märkligt förresten att allt från vatten till kol verkar ta slut samtidigt.

 6. Bo E

  Kring sekelskiftet mellan 1800 och 1900 talen så var man uppjagade av förstå-sig-påare, (alarmister!) som förutspådde att världens alla stor-städer skulle vara begravda inom max 20 år  i all den hästskit som uppstod beroende trafikens ohämmade tillväxt.
  Entré…Automobilen!

 7. Robert: Inklusive förståndet?

 8. PD.

  Slutet är nära jag har peak bira i kylen och det regnar så jag vill inte gå till affären.
  PD.

 9. bom

  Och folk måste flytta ut på bondlandet. Städerna avfolkas – ingen sa  Amish men det kommer väl? Vi kommer att föra krig om konstgödsel???? Va Fa..konstgödsel var ju nyss så åt H…..e något kunde vara och nu är den plötsligt livsnödvändig. Nu får dom väl försöka bestämma sig?

 10. Jag säger bara: ”Post Carbon Institute”

 11. PD: Har du peak tålamod för sådana program?

 12. strumpa

  Peak-oil är ju ett faktum, frågan är ju bara när det kommer att inträffa och i förlängningen vilka effekter det kommer att få. De två senare punkterna lämnar jag därhän men att som vissa verkar göra, hävda att fenomenet Peak-oil bara är mumbo-jumbo, blir bara löjligt enligt mig. Det är empiriskt påvisbart på ”källnivå”, ”fältnivå” och nationell nivå. Att det då inte skulle gälla globalt blir bara löjligt att hävda.

 13. bom

  Ah ja vi måste bli veganer? Får man nu be om en rehabilitering av växtförädlingen då också? GMO någon?

 14. Robert

  Maggie: Haha! Ja precis! Även om förståndet verkar ha varit mer eller mindre frånvarande ett tag.

 15. strumpa: Och du talar ifrån personlig kunskap och erfarenhet? Eller har du läst det i Aftonbladet?

 16. Jag slogs av bristen på ekonomiskt tänkande.
  Vad händer med oljan vid nästa högkonjunktur? Ja, om den blir så svåråtkomlig men samtidigt så efterfrågad att priset tokstiger, ja då blir det ingen nästa högkonjunktur. Enkelt.
  När konstgödslet tar slut kan vi inte längre föda 9 miljarder människor! Nä, och då kommer vi inte att ha en befolkning på 9 miljarder. Jorden kan i varje stund alltid föda precis så många som vi är.
  Tillbaks till 1700-talet! Ja, kanske det. Det som styr vår välmåga då är huruvida vi är tillbaks till upplysningen och frihetstiden där vi kan handla fritt med våra knappa resurser och äta de grisar och kor och lamm som vi har råd med, eller om vi lyder under ett diktatoriskt planekonomiskt skräckvälde som vill reglera vad vi stoppar i oss.

 17. Pingback

  […] allmänna reaktionen är som vanligt att stoppa huvudet i sanden och tycka att det bara är tråkigt med alla […]

 18. Peak-oil är för övrigt ett faktum.
  Men att det ska betyda allt det där dramatiska som TV tjatar om, är snicksnack. Samma gamla exploatörer av miljöhoten dyker upp med sitt eviga: ”mänskligheten går under om ni inte låter oss reglera er”.
  Planekonomer som använder miljöhoten för att lansera idén med olika slags planekonomi. Som vanligt.

 19. PD.

  Maggie. Nej jag låter andra referera åt mig det blir roligare så.
  PD.

 20. Var det bara jag som reagerade på att så väldigt många av de intervjuade poängterade att just stater nu var tvungna att agera och planera?
  Eller mannen som påstod att ekonomier inte är i jämvikt: de måste växa tills de rasar samman med ett brak. Världsekonomins kollaps.
  Världsekonomin har kollapsat flera gånger, de flesta gångerna utan några allvarligare konsekvenser än att ett antal uppenbara felinvesteringar fick göras om.

 21. Putte

  Det här var ju bara fånigt. Konspirationsteorierna och förnekelsen spirar här. Skulle det däremot varit en dokumentär av Glenn Beck där han bevisar att climategate visade på en global konspiration inom forskning, så skulle här jublas och skålas. Har sett det förr. Verkligen urfånigt…

 22. bom

  Och nästa vecka skall man tala om för oss hur många vi får vara! Malthus vålnad spökar för oss. Jag tror jag ansluter mig till den Gunnarska läran. Vi kan!

 23. Putte .. nu snackar du rent strunt, det är nästan bara AGW-hotare som kommer dragandes med  Glen Beck ..

 24. Putte: Tycker du inte att domedagsprofetior är lite fånigt då?

 25. bom: Ja, det är verkligen dags att byta namn på programmet till Undergångens värld. 😉

 26. Bosse J

  Oljesand? Skifferolja? Djuphavsolja?
  Det som varit sant i över 100 år är att oljan bara räcker 20-30 år, sen tar reserverna slut.
  Men nu, denna gång, är det alldeles sant. Det intygar ju det opartiska SVT  🙂

 27. strumpa

  Maggi: Egentligen räcker det med sunt förnuft. Ta en oljekälla. I början får du upp lite, men med mer investering så kommer takten att öka tills det tillslut slår slår i taket och det blir hädanefter svårare och svårare att få upp olja och avslutningsvis så är det inte längre ekonomiskt försvarbart att fortsätta. Samma sak kommer att ske även om det är fler källor, tillslut nås ett produktionsmaximum och hädanefter sjunker produktionen.
  Detta skulle inte vara ett problem om 1. efterfrågan inte ökar 2. det upptäcktes tillräckligt med nya oljekällor.
  Nu är det dessvärre så att oljefynden har gått stadigt nedåt sedan mitten av 1960-talet för att ”idag” ligga väldigt nära noll (sett i relation till de stora fynd som idag utgör basen för dagen oljeproduktion). och att de få fynd som görs har en betydligt sämre nettoenergipotential.
  Vilka effekterna av detta blir lämnar jag som sagt därhän, det vet ingen. Troligtvis betydligt mindre än vad de vanliga ”alarmisterna” hänvdar. 🙂

 28. strumpa: Som sagt, jag litar till människans innovationsförmåga.

 29. bom

  Strumpa Du märkte inte oljegeologens startansats? Den löd ”när man fyllt den första oljetunnan så var oljan redan minskande”.
  Jag säger bara SASOL (South African Synthetic Oil). Jo jag har varit i Sasoilburg.

 30. Putte

  maggie #24
  Jo, det är jättefånigt. Lika fånigt som att påstå att miljöaktivister vill ha sämre ekonomi i alla länder och globalt styre. Det dom presenterar i programmet har ju bara med logiskt tänkande att göra: Vi har inte oändliga resurser. Att dom pratade med amerikanska forskare (som alltid upplevs som domedagsprofeter) är kanske för att svenska forskare just är – svenska forskare (förutom Kjell Aleklett). Sverige vet i stort sett ingenting om peak ”xx”, eller om kemikaliesamhället. Det enda vi vet är det vi får från andra länder, bl.a USA.

 31. Thomas

  Tänk om det sitter några nissar och ser på det här programmet och inser att oljan snart kommer att kosta $200/fat och börja fundera på vilka alternativ som då kan bli lönsamma som inte är det idag? Ny teknik dyker inte upp genom magi utan för att några får för sig att den kommer att behövas/bli lönsam, och en och annan ”domedagsprofet” kanske är vad som behövs för att folk skall få ändan ur vagnen. Det är genom att vi ser och funderar på vad som kan gå fel vi har en chans att undvika det.

 32. Putte: Det du glömmer är att resurser inte är något absolut och oföränderligt. Vid olika tidpunkter i mänsklighetens historia har vi nyttjat olika resurser. Varför skulle det bli annorlunda i framtiden?

 33. Thomas: Bara domedagshot räcker inte så långt. Jag tror att man kommer bra mycket längre med forskningsbidrag.

 34. Labbibia

  Jag har inte ens sett programmet ännu, kommer direkt från arbetet.
  Men av beskrivningarna ovan att döma är det verkligen dags att döpa om ”Vetenskapens värld”…..
  Kanske dags att göra ett program om ”Peak Pucko” också, när de ändå är i farten? Alltså, ett program som lite närmare presenterar stolpskotten, misantroperna och dystopisterna som numera befolkar ”vetenskräpsredaktionen.” Gärna med lite bakrundsmaterial om vad dessa personer sysslat med innan de ”hamnade” på SVT.
     

 35. strumpa

  Bosse: Alla de källor du räknar upp är utan tvekan stor. Problemet med dessa är dess nettoenergipotential. Källorna i Saudiarabien sägs ligga kring 100 fat per ”investerat” fat medan t.ex. oljesanden inte ligger mycket över det investerade fatet. Detta gör även att det som potentiellt skulle kunna mätta världen energibehov under kanske ett årtionde eller två på egen hand inte klarar av att göra det med den hastighet som krävs.

 36. Bosse J

  Strumpa: det är säkert sant som du säger – med dagens teknik och kunskap. Men tänker om det kommer en klurig jeppe som kommer på ett kostnadseffektivt sätt att plocka ut olja från dessa källor?
  Innovation, kallas det visst 🙂

 37. Bosse J

  Dessutom är investeringskalkyler baserade på priset. Naturligtvis blir det lönsamt att ta upp olja ifall säljpriset är tillräckligt högt, oavsett hur dyrt det är för övrigt. Dessutom, då kanske det blir tillräckligt lönsamt att investera i andra energikällor som vågkraft t.ex? Utan att ta till skattebetalarnas pengar för riktat stöd.
  Lita på den naturliga marknadsmekanismen 🙂

 38. Thomas

  Maggie #33, återigen avslöjar du dig som socialist. Inte all ny teknik kommer fram via några forskningsbidrag, mycket tas fram på privat initiativ. Dessutom behöver även ansvariga för att dela ut bidragen tips om vilka problem vi kan stå inför i framtiden, dvs vilken forskning som är värd att stödja.

 39. Gunnar Strandell

  Thomas #31
  Jag tror att du har rätt. Men jag tror också att ”big oil” har insett problemet sedan länge och redan gör vad de kan för att överleva i en föränderlig värld.
  Och jag tror också att folket behöver ges en positiv inställning till att vi kan lösa de problem som dyker upp. Eventuellt händer det i Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika.
  Kanske socialdemokratins förnyelse blir ett steg i den riktningen.
  Den som lever får se.

 40. Thomas: Varför säger du ”socialist” som om det var någon sorts förolämpning?

 41. Putte

  maggie #32
  Korrekt. Människor har alltid använt olika resurser under olika perioder. Varför det skulle bli annorlunda i framtiden kan ha med saken att göra att vi aldrig varit så många människor, eller så många av en speciell art, på jorden som förbrukat så mycket av resurserna per person räknat. Vi fullkomligt suger ut jorden på resurser. Många påstår att vi inte ens kommit till någon enstaka procent av jordens resurser, då jordens yta bara är ett litet fragment av alla jordens resurser. Under skorpan finns många olika metaller som kan komma till användning. Problemet är att människan inte är byggd för att ta sig ner dit och hämta dem, och det är alldeles för farligt att ens försöka (det har vi lärt oss av alla kollapser i gruvor). Är det verkligen värt att vi ”kör på som vanligt”, och hoppas på att tekniken eller oenigheter tar oss vidare?

 42. Lars C

  Om man trots alla lustiga kommentarer ska försöka vara seriös. Visst, det saknades inte fel i sak, den värsta bristen var att ingen tog upp framtidens nukleära möjligheter. Jo en gång nämndes ordet nuclear men textnisse undvek att sätta det på pränt. Men att skoja bort alltsammans och hänvisa till alarmism är inte seriöst.
  Följande har jag skrivit om tidigare. 2008 tangerade efterfrågan på olja produktionstaket och priset rusade. Effekten blev att högkonjunkturen tog slut, vilket den så småningom skulle gjort i alla fall eftersom den varat rätt länge vid det laget. Det viktigaste var att mäktiga ekonomiska intressen vaknade och insåg att nya högkonjunkturer kanske inte var möjliga så länge som oljan var alltings motor. Huggsexan som följde känner alla till. Efterfrågan ökar över tid samtidigt som den svänger. Konjunkturen kommer troligen aldrig upp till den nivå där oljepriset rusar. Alla vet nu var gränsen går och den ligger som blöt filt över tillväxten. Många gissar årtal. För två år sen gissade jag att 2012 blir det år som resan söderut så sakteliga börjar och det finns ingen anledning att tro något annat idag. Hur det ser ut om 10 eller 20 år går inte att avgöra nu. Att vi ska tillbaka till jordbrukssamhället är förhoppningsvis inte någon naturlag. Det kan bli så om hela samhället kollapsar men det är inte heller någon naturlag. Att underskatta de problem som ligger framför oss är precis lika dumt som att hugga dem i sten. Stora problem väntar i nära och medellång tid men de är inte olösliga.

 43. Putte

  Jag håller med Lars. Om krisen kommer om 2 eller 20 år spelar ingen roll. Det är lika bra att vara förberedd ändå. Man vill ju inte knäppa på sig säkerhetsbältet precis innan man kör in i trädet, eller? Man kanske inte hinner…

 44. Svempa

  Vad som är en resurs omdefinieras allteftersom utvecklingen fortskrider. Styrande för användbarheten är den aktuella fria prissättningen (exkl .subventioner). Olja var i början av 1800-talet en klibbig olägenhet som man helst slapp.
  Det enda man kan vara lite orolig för är om snön plötsligt börjar ligga kvar på allt lägre altituder över somrarna. Vad gör man den dag man har snö kvar i trädgården i Stockholm en julidag . Man får nog ringa Thomas och be honom komma och puttra med sin rapsoljedrivna  bil och se om det kan smälta snön.

 45. Fornborgen var intressant och det enda värt ordet vetenskap i programmet. Men i sann Uppsalaanda fick man det till att Mälaren är alltings centrum i Norden. Sorgligt att man inte ens där kan ta upp ALLT från Folkvandringstiden som bidrog till att Norden kom med i Europa.

 46. Stickan

  Energi är billigt. I producentledet.
  Men dyrt i konsumentledet. Det gäller Sverige och i Europa.
  Det är därför det inte investeras tillräckligt i ny energiproduktionskapacitet. Det lönar sig inte för producenterna. Det är därför de största energi-investeringarna sker av konsumenter för att minska konsumtionen. Det är ett politiskt val för att minska beoendet från de länder som har stora energireserver.
  Läs OPEC/Ryssland.
  Men det kommer alltid alternativ. Tag exempelvis skiffergasen i Texas. Ny teknik har möjliggjort att man kan utvinna stora kvantiteter naturgas från skiffer som förut inte gick att utvinna. Bara på några år har kartan ritats om och gas produceras i stora mängder. Nu letar Shell efter gas i liknande skiffrar i Skåne. Vad gör då våra politiker. Jo de motarbetar gasletningen. Varför? De säger CO2 men sanningen är rädslan för att inne kunna hålla uppe ett högt skattetryck pris på energi. Det enkom för att rädda budgeten i ett kort perspektiv. I det långa perspektivet ger våra höga energipriser  lägre tillväxt och sämre ekonomi.
  Googla Barnett shale eller  shale gas, eller shell naturgas skåne.

 47. Micke Johnsson

  Jag kan inte i mitt liv förstå om nu oljan håller på att ta slut och klimatnissarna inte ser kärnkraft som enda  seriösa alternativet till olja men ser vindkraft som ens ett alternativ, har man inte rökt för många haschpipor då? Det finns inte en chans att vindkraft kan ersätta olja och kärnkraft men ändå så vill de att så ska det bli till varje pris! Men om man nu sätter upp så många ”möllor” som behövs så kommer jorden flyttas ur sin bana, vilket inte är speciellt bra. Då hade nog dessa klimatnissar hellre släppt ut lite Co2  🙂   En fråga till! Vattnet har jag svårt att se det ska ta slut då det finns många liter i Atlanten, Stilla Havet mfl. Dagens fartyg ”renar” ju saltvattnet för dryck och dusch, klarar vi inte det från hav till land?   🙂

 48. Lars C

  Micke!
  ”Dagens fartyg ”renar” ju saltvattnet för dryck och dusch, klarar vi inte det från hav till land?”
  Det behövs mängder med energi, fartygen använder avgående kylvatten för uppvärmning och saltvatten för kondensering. Lägg till el för vacuumpumpen.

 49. Peak-oil- beräkningarna ( börjades av en Shell-geolog på 50-talet) är baserade på antagandet att oljan är FOSSIL. Fossilidén kommer från en rysk hypotes från år 1757! Sovjetforskare visade på 1950-talet att oljan produceras kontinuerligt i jordens inre. Ryssland är nu världens största producent av olja och naturgas. Väst är låsta i idén att oljan är fossil och ändlig! Enfaldig prestige hos väst-geologer!

 50. Lars C

  #48 Glömde kondensatpumpen.

 51. Putte

  Stickan #46
  Det finns några fina dokumentärer och undersökningar om varför gas är mer än ett problem för klimatet. Bland annat sprutar de ner tonvis med kemikalier i berggrunden för att få tag på gasen. berggrunden spricker ofta då, och både gas och kemikalier letar sig ut till vattendrag och vattenreservoarer. Vissa kunde tända eld på sitt kranvatten, och många drabbades av cancer och allt möjligt hemskt.
   
  Micke #47
  Kärnkraften har diskuterats mycket, och varför ”miljönissar” inte vill ha kärnkraft är för att vi inte har någon bra lösning för slutförvaring, som ska funka i flera tusen år. Där ska det alltså förvaras säkert från förflyttningar i jordskorpan, och människor ska kunna veta att det finns där om tiotusen år. Folk är också rädda för att en olycka ska ske, precis som i Tjernobyl (jag tror att våra kärnkraftverk rapporterade över 200 systemfel under bara ett kvartal, om jag inte minns fel). Inte konstigt att folk är rädda för det. Dessutom är det ju en ekonomisk fråga. Kolla bara på bygget i Finland. Hur många miljarder spräckte dom inte budgeten med?

 52. Bim

  Jag tror  inte ni förstått allvaret i att sista oljedropparna sörplas upp innom kort .
   Flygvapnet tänker ju montera ner vindsnurrorna och sedan flyga upp all olja.
   Kärnkraftsteknikerna är omprogrammerade och funkar inte längre och dessutom lever Birgitta Dahl fortfarande.
   Landets alla ardennerhästar har lämnat stallet och jobbar nu för Sankte Per.
  Mona Sahlin är på väg ut i kylan och Bodström har flytt landet, så sossarna kan inte hjälpa oss . Allt kol eldar kineserna upp så länge det finns något.
   Så något överflöd av CO2 kan vi ju inte hoppas på.
   Så vänta er ingen hjälp av någon global uppvärmning. Den är både ideologiskt och fysiskt dööööööööd.
  Nu är det uppfinnarjockarna som tar över. Jag skall genast se vad jag kan göra. Ha bara lite tålamod.

 53. Labbibia

  Var är Gunnar Littmarck i kväll?
  Det här ämnet är ju hans hemmaplan så att säga……
  Jag håller med Micke J i hans # 47
  Naturligtvis ska vi satsa på mer, modern, kärnkraft. Nu. Genast! Oavsett vad som händer med ”peak Oil” så behöver vi en pålitlig elenergikälla. Och att miljömupparna tror att vi ska ”klara skivan” med hjälp av medeltidsteknik, dvs vindkraft, är helt ofattbart.
  Vill de att det ska gå åt h-vete med landet? Ibland undrar man……. 

 54. Rosenhane

  Intressant Micke Johansson,
  Larmen om vattenbrist, hur många människor dör av törst varje år; kan man transpotrera olja i pipelines borde det väl gå att transportera färskvatten också?
  Vad är sanningen om vattenbristen och vad är sanningen om plastskräpet i världshaven, någon med handfasta kunskaper?

 55. Magnus B

  Något förvånande i denna diskussion är att ännu ingen reflekterat över att IEA i tisdags redogjorde för att Peak Oil inträffade år 2006. Samma IEA som i princip fram till år 2007 avfärdade Peak Oil som något som låg långt bort i en avlägsen framtid.

 56. Magnus B

  Rosenhane #54
  Sanning om vattenbrist är till exempel att Aralsjön har krympt…

 57. Labbibia

  Putte # 51
  Med modern kärnkraft blir slutförvarstiderna ca 500-1000 år. Istället för 10 000-tals. 
  vad jag inte förstår i ditt resonemang är att om vi försöker tillgodose landets elenergibehov med hjälp av vindkraft, så går det ju garanterat åt fanders. Med kärnkraft finns en liten risk, visst, men den är försumbar jämfört med hur det skulle se ut om landet skulle vara beroende av vindkraft. Katastrof med garanti!
   

 58. Lars C

  Putte#51
  Varför inte satsa på teknik som kan utnyttja avfallet, lär finnas energi för 500 år i vårt svenska avfall.

 59. Putte

  Rosenhane #54
  Plastskräpet i världshaven är ett ständigt problem. Senaste rapporten jag hörde, och många ensamseglares ögonvittnesskildringar berättar om en ”ö” i stilla havet, ungefär lika stort som texas. Hörde att Electrolux vill göra dammsugare av denna plasten.

 60. Putte
  Resonemanget om förvaringsproblematiken är felaktigt.
  Iom att det redan finns kärnavfall som måste förvaras, är problemet med ifall där finns lite till nästan noll. Förvaringsanläggningarna är dyra, men volymerna är väldigt små. Och dubblar, eller tiodubblar du avfallsvolymerna ökar inte problemet över huvud taget. Det problem som det ev utgör existerar redan och ytterligare produktion ökar det inte …

 61. Mr. G.

  Lösningen på transporten och diskontinuiteten av vind-el är kanske att använda den till att göra dricksvatten  – reverse osmosis är bra -som sedan kan lagras och transporteras. Elegant va? Två flugor i en smäll!
  F.ö lyssnade jag i tisdags på en av världens största energitraders- ärlig helyllesvensk – och han utlovade ingen brist på olja – för att inte tala om gas och kol –  inom en mätbar framtid.

 62. Bra skrivet maggie, jag anser dock att vi har utarmande avloppssystem.
  Läste just från IAEA kärnkraftens ställning 2010
  Där står att det  jan 2010 var 371GWe kärnkraft globalt och att Kina har 8,4GWe och målet 40GWe 2020…
  Förra veckan höjde Kina målet för femtielfte gången i år till 117GWe 2020, Indien sade i spetember att de ska ha 460GWe 2050 till IAEA på mötet i Wien.
   
  Om kolpriset ökar med 12% nästa år och oljan med 100% de kommande 5 åren kommer Kina ha 500GWe kärnkraft redan 2025 och Indien 500GWe 2030.
   
  Även Kina arbetar med toriumcykeln och alla stora med slutna bränlsecykler (genIV som tar ut 70ggr så mycket energi utan att de enorma lageren av utamat uran ens används, vilket det givetvis borde.)
   
  Havsbotten har de ovanliga jordartsmetallera samlade i klumpa på botten (även Östersjön tycks det) edan utvinns guld och koppar, vi kommer få se en stor utbyggnad av mineralutvinning från djuphavsbottnar, ner till 6km.
   
  Jag skulle önska att olje priset åtminstone stiger dubbelt så fort som dollarn sjunker….
   
  Nu är det skiffergasklondike i Texas, det kommer sprida sig över hela världen… Med samma teknik som mineraler dammsugs från havsbotten kan frusen metan annars utvinnas…
   
  Men jag hoppas innerligt att vi har haft peakoil, ty då först kommer elektrisk energi och drivmedel bara bli billigare och billigare, tills de inte längre går att beskatta.. det vore mänsklighetens bästa utveckling, ty trots allt är tillgång på de formerna av energi den viktigaste förutsättningen för välfärd, vilket i sin tur är förutsättningen för fred, befolkningsstabilitet, miljövård och en klok förvaltning av jordens resurser.
   
  Ni kan lita på mig, jag lovar att allt blir bara bättre och bättre, det enda som krävs är att vi ser till att denna platå för västerländsk klokhet, inte blir en peak, utan att våra ledare värderas efter hur kloka beslut d tar inte hur mycket de lyckas skrämmas.
   
  Eller hur maggie?

 63. Putte

  Lars C #58
  Du menar som rötningsanläggningar till biogas, och värmeverk drivna av sopor? Eller menar du Avfallet, som i radioaktivt avfall? Att återvinna radioaktivt avfall vet jag inte. Sist jag läste hade de börjat experimenterat med en anläggning som tydligen kunde förbränna radioaktivt avfall, men det avfallet som kom ut därefter var tydligen inte mycket bättre. Vi har nog en bra bit kvar där.
  Sopdrivna värmeverk finns ju redan. Hedenverket i Karlstad är ju ett exempel. Problemet är ju att svenskar ändå på nåt sätt lyckas slänga kopiösa mängder plast, metall och andra otrevligheter i hushållssoporna. Dessa blir ju hälsofarliga när de förbränns, och det har rapporterats om ökad astma i området runt Heden.

 64. Rosenhane

  Magnus B
   
  …och jag har inget vatten i mitt badkar heller för närvarande. Bättre kan du!
   
  Putte
  Ensamseglares ögonvittnesskildringar… Hörde att…
  Hur förhåller det sig, finns dessa ansamlingar av plastskräp?
  Källor, rapporter?
   

 65. Magnus B

  maggie: stenåldern gav upp när man hittade ett bättre alternativ till sten. På samma sätt för brons-, järn-, storskalig skogsved- och kol-åldrarna. Men oljeerans slut har inletts utan att man lyckats rekrytera någon ersättare…

 66. pekke

  Kunde de inte bara säga att allt går åt helv… och visat dokumentären 2012 ?
   
  http://www.youtube.com/watch?v=cyCCd8MCcZY&feature=related
   
  😉
  Fast det är ju bara navelskådarna i Väst som tror att det går åt pipan, resten av världen ser till att blåsa oss på pengar så mycket de kan.

 67. Hur skall man kunna ha något förtroende för peak-oil -beräkningarna när de som sitter och räknar inte vet hur oljan bildas!! Oljan kallas av ryssarna för ”a-biotic” – ej biologisk.
  Det finns INGA vetenskapliga bevis på att oljan är fossil!

 68. Lars C

  Mr.G.
  ”reverse osmosis är bra”
  Har hört att det fanns ett aber med den metoden, har tyvärr glömt vilket.

 69. Magnus B 70miljoner fat/dygn 2006 ansåg de var peak, följ debatten Skandinaviens oljeland. Tyvärr kunde jag inte låta bli att kommentera…

 70. pekke

  Putte #63
  Hedenpannan är tvungen att börja använda skogsråvara pga allt för effektiv sopsortering, i vintras var de tvugna att starta den oljeeldade reservpannan pga kylan.
   
  Avfallet från reaktorer skall naturligtvis användas om igen i de nya generationerna som kommer.

 71. Helge

  Bäst vi frågar presidenter, det måste veta.
  http://www.thedailyshow.com/watch/wed-june-16-2010/an-energy-independent-future

 72. S. Andersson

  ””Peak förnuft inträffade i Sverige omkring 1979. 1980 hade vi folkomröstning om kärnkraft.
  Tidpunkten för ”peak dårskap” flyttas ständigt fram.

 73. Putte

  Rosenhane #64
  http://temfunderingar.wordpress.com/2008/02/07/sopberg-dubbelt-sa-stort-som-usa-flyter-flyter-i-stilla-havet/
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/vbstv/article3998477.ab
  http://www.dn.se/ledare/den-onda-plasten-1.643040
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2008-5545+0+DOC+XML+V0//SV
  http://natgeo.se/natur/miljo/kampe-affaldso-opdaget-i-atlanterhavet
   
  Vill du ha mer?

 74. Littmarck #62
  HJÄLP! Jag kan inget om modärn kärnkraft. Var kan jag läsa mig till översiktlig kunskap i ämnet? Det får inte vara för tekniskt kompicerat. Tacksam för tips.

 75. Här kan ni läsa hur besvikna vissa AGW:are blir av att råvaror inte tar slut… då vi bara utvinner från havsbotten…
   
  Kan någon ”viförbrukarflerajordklotomåret” känna uppgivenhet av att vi gott kunde lave 10miljarder på amerikansk nivå i evigheter?
   
  Vill en grupp att det ska finnas tydliga hot för att vi lever ett syndigt liv?  Finns det någon asketisk gen här uppe i norr?
   
  i Afrika ger de je fan, lev för dagen och skit i alla utanför den egna stammen, eller?
   
  Jag har en fundering på att de som klarat livet i vårt klimat genom årtusenden gjort måttlighet till en dygd med egenvärde och de som levt i överflöd i hela sin utveckling har helt andra värderingar?
   
  P.S. den om Afrikaner var på gränsen och jag anser inte så, bara att vi har olika värden, mycket de värderar, ger vi fan i och vice versa..

 76. Leif Drake

  Mycket oväntat att på denna blogg se så många kommentatorer uppenbart icke alls pålästa/raljerande/vill inte ens veta. Dags att damma av Schopenhauer? ”All truth passes through three stages 1. It is ridiculed. 2. It is violently opposed. 3. It is accepted as self-evident.”
  Jo, jo, det där har vi hört förut… men har inte riktigt förstått o begrundat. Inte minst du själv, Maggie, är duktig på både ettan o tvåan. Och alla tekniknaivister tillönskas härmed ännu en natts god sömn. Det ordnar sej alltid.
  Simon Hund.

 77. Peak-oil skrämselalarmismen, är den nya CO2 alarmisternas nya
  kläder,när CO2 alarmismen inte funkade.
  ALI.K.

 78. pekke

  Antal reaktorer i drift, under byggnation, planerade och föreslagna:
   
  http://www.world-nuclear.org/info/reactors.html
   
  Kina, Indien och Ryssland är snart ( eller redan nu )  världsledande inom kärnkraft.

 79. #74 jag startade min blogg för politiker med den ambitionen, nu har vi snart en fri utbyggnad av kärnkraft i Sverige och många känner till vad som händer på andra platser än norra Finland.
  Numer kanske jag har komplicerat det hela ganska mycket… men te den enklaste GenIV som faktiskt är lättare att lära sig om man inte har läst reaktorfysik.
   
  Starta från jan 2009 på min blogg så skumma vilt uppåt tills du är idag… det var en jänkare som gjorde på en lång arbetsdag relativt nyligen…  Så vill man veta mer eller redan arbetar i branschen, då tar man länkarna på min sida.
   
  Jag kan rekommendera Energy From Thorium och Kirk Sorensens föredrag 20/7 2009 Du kan gott starta där och ge fan i min blogg, Kirk har en mig vida överlägsen didaktik.

 80. Förresten måste jag varna, så gott som alla (utom jag) som är nukeheads tar ut vad de kan av det vetenskapligt avvisade CO2-hotet, de gillar inte alls då jag ibland kommenterar det…
   
  Se Rod Adams eller den värsta i det avseendet Nuclear Green med Charles Barton…  Jag finner mycket läsvärt så jag bryr mig inte lägre om vissa drivs av vänsterpolitik och AGW-hots-längtan.

 81. #78 Tack Gunnar! Skall med intresse läsa på!

 82. Putte

  pekke #70
  Vet inte var du har fått det där med ”skogsråvara” ifrån. Det enda jag läste var rivningsvirke. Och jag kan upplysa dig om att sopsorteringen är långt ifrån ”för effektiv”. Många hyresrätter i Karlstad har inga sorteringar, och sortering för plats saknas på många ställen. I vintras fick de köra på olja, det stämmer. Det finns bara ett sopeldat värmeverk, och det ska ordna värme åt över 100 000 människor.
   
  ”Avfallet från reaktorer skall naturligtvis användas om igen i de nya generationerna som kommer.”
  Skall naturligtvis… Jo, man kan ju alltid hoppas… Dock är det ingen som riktigt förstår konsekvenserna med avfallet.
  Jonas #60
  Regeringen gör ju det klart att det avfall som Sverige producerar, ska grävas ner i Sverige. Sverige är litet till ytan, så ungefär när vill du ungefärligt säga att vi kommer ha små kaninhål med radioaktivt avfall lite här och var? Vi kan inte ha det så. Varför är det så svårt att satsa på hållbara energikällor, och SAMTIDIGT energieffektivisera och använda mindre energi (en aspekt som ständigt glöms bort, då man hela tiden tror att vi ska fortsätta använda lika mycket energi som vi gör nu, och till och med ÄNNU mer)?
   

 83. DJ

  Rosenhane #64:
   
  Här är några länkar till forskning på plast i haven
   
  http://www.sea.edu/plastics/index.htm
  http://www.algalita.org/research/index.html

 84. Pekke  Det är bra att komplettera sidan du länkar till med avancerade reaktorer så man inte faller i peakurankatastrofens villfaralse?  Eller?

 85. Rosenhane

  Putte#73
   
  Det var som jag befarade.
  Du hänvisar till artiklar i Aftonbladet och DN och någon blogg.
  Det är just detta som är så avslöjande för er som inte tillhör alarmisttoppen utan som fastmer måste räknas till AGW-hang arounds.
  För att tala med Fred Goldberg, ni utger er för att kunna men ni vet inte ett jävla dugg utan bara följer med strömmen och tar till er allt som skrivs i tidningsartiklar eller som möjligen har predikats från WWF , Mp, Greenpeace osv utan att reflektera.
  Ge mig handfast information om  dessa plastansamlingar och deras position.
  Dom finns inte så länge du inte kan lägga fram bevis.

 86. ”72 därför ska man bara vara i landet som ännu inte nått peakdårskap på besök… Lite sorgligt, men så är det.

 87. Lena Krantz

  Hann bara se slutet av programmet, dvs delen med fornborgen men den var mycket intressant och bekräftar min egen syn. Hade det hittat något med inristade runor också så hade jag gått i taket av lycka.
  🙂
  Vad gäller oljedelen s a s så skall jag titta vid tillfälle men min inställning är att vi använder olja till så jämrans mycket mer än bensin. Nu vet jag inte om de tog upp den biten men någon intelligent rackare har sagt att det skam att elda upp en så bra naturresurs.

 88. Alla ser väl om Kirk Sorensen?? även du maggie, så blir du så full av hopp för mänskligheten.
  Kirk har lobbat för torium i 4-5 år nu, han börjar vinna en allt större grupp och de häftiga är att de utvecklar tekniken som Linux, öppet med deltagande av väldens bästa på deras fritid…
  Nu börjar de få allt mer stöd och en mycket trevlig svensk leder  International Thorium energi Organisation Andreas Norlin. De växer och håller konferenser, senast oktober London.

 89. Rosenhane

  DJ#82
   
  Du också, hänvisning till ELO-sajter.
  Kan du inte hänvisa till någon artikel som är peer-reviewad? 😉

 90. Labbibia

  För övrigt kommer Putte med sinsemellan motsägande uppgifter.
  Först Putte, så säger du att ”plastskräpet” i Stilla Havet upptar lika stor plats som Texas. Sedan lämnar du en länk som heter:
  http://temfunderingar.wordpress.com/2008/02/07/sopberg-dubbelt-sa-stort-som-usa-flyter-flyter-i-stilla-havet/
  Med andra ord skulle då alltså Texas vara större än USA?
  Gör om, Gör rätt, Putte! 😉

 91. Rosenhane

  Gunnar, igår var en märkesdag.
  Det var inte vårdagjämning, det var inte vintersolstånd men väl peak sossesverige, de har gjort sitt efter 120 år.
  Dom är punsch drunk you know, and they never come back, som Dempsy sa.

 92. Rosenhane

  A domani,
  fridens kilowatt!

 93. #90 jag vet faktiskt om en del förståndiga sossar och en del oförståndiga moderater, vi borde övergå till personval… samtidigt minska antalet ministrar till 3-5 och antalet riksdagsledamöter till max 75… vidare ska alla formar av skattefinansierat partistöd bort, så ska ersättningar och anställningsvillkor sänkas att de som väljer att arbeta kanske 10 år på heltid som politiker gör det för att de vill bidra, inte göra karriär. Tänk när alla politiker är oavlönade pensionärer, vilket klokt styre landet då får…  Då har vi nått peakdårskap och utvecklas mot ett hållbart styrelsesystem.

 94. pekke

  Sorry G.L. men det är så rackans svårt att hitta nåt på deras sida.
   
  Putte, det står inget om gammalt virke, men det antyds om flispriset:
  http://www.vf.se/nyheter/karlstad/sankt-renhallningsavgift-men-dyrare-fjarrvarme
  Och det är åt det hållet många soppannor för energiproduktion går pga dålig tillgång på sopor, finns t.o.m. pannor som importerar sopor !
   
  Ju mindre sopor de bränner desto mer skog eller torv kommer de att förbränna, kommer det att bli som förr innan de använde stenkol eller olja med en ökande förbrukning av skogen ?

 95. DJ

  Rosenhane 88:
  Angående Atlanten
  http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/science.1192321
  som du hittar till från en av länkarna jag angav.
  I övrigt får du väl göra en insats själv. Jag försökte bara hjälpa till.

 96. ”Oljan kommer att räcka i miljoner år” 
  Mer än 60 procent av den energi som produceras i världen kommer från olja och naturgas. Och med nuvarande förbrukning anses jordens oljeresurser vara uttömda om 50-60 år. Men nu vänder forskning från Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm upp och ner på alla begrepp.
  Ständigt nybildas
  Vladimir Kutcherovs forskning visar att olja kan skapas på ett helt annat sätt än man hittills har trott. 
  – Olja skapades, skapas och kommer att skapas i övre jordmanteln för evigt, säger han.
  http://www.nyhetskanalen.se/1.1423503/2010/01/03/oljan_kommer_att_racka_i_miljoner_ar

 97. The Energy Non-Crisis
  Lindsey Williams talks about his first hand knowledge of Alaskan oil reserves larger than any on earth.
  http://video.google.com/videoplay?docid=3340274697167011147#

 98. Gunbo

  Rosenhane #88,
  Här kan du läsa om plasten i Stilla havet:
  http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090827180747.htm

 99. ”Peak oil” inträffar inte av de enkla skälet att a) mängden tillgänglig olja är en mycket elastisk definitionsfråga, som b) påverkas kraftigt av marknadsekonomins prismekanismer och c) innovationsförmåga och teknisk utveckling.
    Vi kan tillverka ny olja, om så önskas. Det är blott en prisfråga.  Man kan utvinna olja ur oljesand, skiffer, tillverka det av kol, naturgas och troligen av vilket kolvätehaltigt material som helst. Någon hade tydligen kommit långt i att få fram dieselolja via alger. Och då har inte ens inräknats att vi sannolikt kan få en massa ny olja ur ännu oprospekterade områden (arktiska områden t ex).
    Om vi t ex genmodifierar en bakterie som tillverkar olja ur trämassa har vi ”oändlig” mängd olja, för träden tar inte slut (de är lätta att kontinuerligt odla). Och då är begrepp som ”peak oil” helt meningslösa. Vi vet inte ens om olja är det relevanta energitransportsystemet om några decennier. Någon snubbe kanske kommer på hur man utför kall fusion i sitt garage, i en liten apparat stor som en skolåda och som enkelt kan placeras i varje bil. (Vore skräcken för Saudi-Arabien, då värdet av deras oljetillgångar skulle rasa.)
    Torgförare av ”peak oil” (eller peak naturresurs X; likartade resonemang kan anföras om det mesta) föreställer sig ett helt statiskt samhälle, där tillgång och efterfrågan inte driver på och ingen innovation sker. Det är en medeltida världsbild – på den tiden föreställde man sig att ingen förändrades.
    Men enligt SVT:s program nöjer man sig tydligen med att tills vidare önska oss tillbaka till 1700-talet… Vi skall bli Amish, köra hästkärror och alla skall jobba på åkern. Jo tack.
  –Ahrvid

 100. Void

  Läs gärna mer om abiotisk olja här,
  http://cornucopia.cornubot.se/2009/08/dags-att-lura-naiva-svenska-investerare.html
  Innehåller även nyttiga länkar, inklusive debunking…

 101. Ulf L

  Fosfor tar slut är idioti. Forsfor är ett grundämne, det försvinner inte (om inte Gunnar måste ha det till sina kärnreaktorer). Det blir bara dyrare att utvinna och då är det en teknisk ekonomisk fråga och inte en geologisk fråga. 
  Peak oil  är lite mer komplicerad eftersom fossil olja kan kan ta slut rent teoretiskt. (om oljan är fossil dvs.) Men med tanke på de mängder av kol som finns i berggrunden och (CO2 i atmosfären) så är det en också teknisk-ekonomisk fråga.
  Inom Peak Oil så talar man som Putte i hur många fat olja måste investeras för att utvinna ett fat ur en ny källa eller med en ny teknik. Att göra olja av kol, en känd teknik kräver så många ton kol/ton olja att Aleklett och co hävdar att syntetisk olja aldrig kommer att kunna ge något större bidrag.
  Jag är ingen expert på den teknik  för att tillverka syntetisk olja men om de använder huvuddelen av energin för att värma upp och förgasa kolet i processen så måste man inte använda  kol för det. Det borde gå lika bra med el.
  Idag har man ett ekonomisk samband mellan priset på  kol och olja och priset på el därför attolja och kol är råvara till elen.
  Om vi kan bryta det sambandet, om elen kostar långt mindre/MJ än olja då förändras det teknisk ekonomiska förutsättningar fullständigt. Då kan vi bygga små kärnkraftverk vid kolfälten och framställa syntetisk olja där.
  Gunnar, det hänger på dig.

 102. Inge

  Jimmy #97
  Ja, vad ska man säga? Inte helt otroligt men varför skulle denne man veta allt det där? I alla fall den intressantaste ”predikan” jag hört. Skulle vara intressant att höra vad andra tror. Det tar en timme.

 103. Kent Forssgren

  Maggie, hur många läsare är inne på din klimatblogg per dag?
  Att klimat lockar läsare och därmed sannolikt även tittare är väl inte en alltför djärv hypotes. Klimat och väderdiskussion kan vara underhållande, det märks på diskussionerna här på The Climate Scam.
  Väder och vind intresserar alla människor. Har alltid gjort och kommer alltid att göra. Se bara på genomslaget för klimatlarmen.
  Inser inte de styrande i de kommersiella tv-kanalerna, att de kan locka massor av tittare till ett riktigt vetenskapsprogram. Och därmed öka sina reklamintäkter. 
  Att konkurrera ut SVT´s Vetenskräpsprogram, när SVT har sänkt sig till en så vedervärdigt låg nivå som detta senaste inslag visar, borde inte vara svårt.
  Varför inte starta med vara mycket underhållande inslag? Ett satiriskt granskande inslag om SVT´s mediala lågvattenmärke. Jag bjuder på uppslaget.
  Jag är knappast den ende som skulle se fram emot att få se riktiga vetenskapsprogram. Här på bloggen finns säkert flera som skulle kunna göra en saklig beskrivning av vetenskap, riktigt underhållande för många tv-tittare. Kom igen Slabadang! Då skulle jag till och med kunna stå ut med några reklaminslag, gammal reklamman som jag är.

 104. Labbibia

  Lena Krantz # 87
  Verkligen intressant inslag!
  Kanske finns det någon liten kärna av sanning i Prokopios historieskrivning?
  Ur Wiki:
   ”Den grekiske historieskrivaren Prokopios har beskrivit hur en del av herulerna återvandrade till Skandinavien: De ska ha vandrat genom ödsliga trakter upp till danerna, fick tåga genom danernas land, och begav sig till ”Thule”, där de ska ha slagit sig ner bland ”gauterna”, som oftast tolkas som göterna.[3]”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Heruler

 105. Peter Stilbs

  Jimmy #96 – detta är ett missförstånd och önsketänkande. Det finns inget som tyder på att nybildning av olja på kemisk väg (ingen ny idé förresten) på något sätt kommer i närheten av den takt man förbrukar den på, från fickor i marken där den ansamlats under årmiljoner eller årmiljarder. 

 106. ThomasJ

  Som vanligt ett typiskt Vetenskräpens Värld propaganda-tjöt!
  Ph**n att det inte finns ett uns av anständighet i den organisationen… grr  🙁
  Här emellertid nåt som vore tjänligt att rapportera om:
  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1329611/The-2-2billion-superlab-scientists-creating-star-Earth.html
  Mvh/TJ

 107. Peter Stilbs

  Re Jimmy #96 och mig själv #105 – letar man efter denne ”ryske KTH-professor” Kutcherov på http://www.kth.se   – intranät – hittar man ingenting på ”sök personal”. Däremot finns han listad på avdelningen för energiteknik, som tycks vara mycket stor och främst bestå av icke-svenskar.
  Det enda övriga spår som finns där är två mötesprotokoll som behandlar hans utnämnande till ”adjungerad professor” i energiteknik. Detta är en titel som man i praktiken kan köpa eller mygla sig till, med hjälp av den värdinstitution det gäller.
  Den är dessutom tidsbegränsad och på deltid. Syftet med ”tjänsterna” varierar – men vanligt är att ge ”status” åt endera eller båda parterna.
  Några av våra mest kända svenska namnkunniga ”klimatexperter” , som presenteras som ”professorer” är i verkligheten ”adjungerade professorer” av denna typ.
   

 108. Kent Forsgren: #103 Just nu har TCS ca 10 000 besök om dagen.

 109. Per-Olof Persson

  Prisökning på olja
  Den prisökning på olja som nämndes i SVT:s program beror på en kraftig ökning av penningmängden, antalet dollar ökar kraftigt. Det är utbud och efterfrågan som sätter priset enligt följande formel:
  P = E/U
  P = Pris
  E = Efterfrågan i dollar
  U = Antalet (fat olja)
  En prisökning kan enbart ha tre orsaker:
  1) Om efterfrågan i dollar är konstant, kan priset endast öka om utbudet faller (antal fat olja minskar).
  2) Om utbudet av olja är konstant, kan priset endast öka om efterfrågan i dollar ökar.
  3) Utbudet faller samtidigt som efterfrågan i dollar ökar.
  Efterfrågan i dollar på olja kan endast öka i tre fall:
  1) Om penningmängden ökar (det produceras fler dollar).
  2) Om penningmängden är konstant, kan efterfrågan i dollar på olja endast öka om efterfrågan på något annat minskar i dollar (exempelvis måste efterfrågan på konsumentvaror minska vilket leder till lägre priser på konsumentvaror). 
  3) Om både fall 1 och 2 inträffar.
  Slutsats:
  Penningmängden har ökat kraftigt och detta har lett till en prisöning på olja.

 110. Labbibia

  Leif Drake # 76
  Jag tror att de flesta som kommenterar här hos Maggie mycket väl känner till att det finns allvarliga problem som måste lösas.
  Men som du säkert vet  finns det olika slags människor.
  För att riktigt generalisera så delar jag  in dem i endast två grupper här.

  1. De som bara ser problem med allting
  . (alarmister, pessimister)
  2. De som  löser problemen. (optimister, individualister)
  Jag vill påstå att mänsklighetens fantastiska succé som art beror på grupp 2 härovan.
  Vi har tekniken (i stort sett) redan nu för att lösa de flesta problemen vad gäller energibehovet för överskådlig framtid.
  Men av någon anledning, försöker ”miljövänner” hindra oss från att använda den tekniken. Varför?
  Scenariot som domedagsprofeten i programmet förfäktade, att vi kommer att leva på 1700-talsnivå  inom en nära framtid, är groteskt.
  Det är ju många ”miljövänners” ideal, men om de tänkte lite längre än näsan räcker, skulle de inse att det betyder att deras barn och barnbarn, som de gärna hänvisar till i klimatdebatten…….det skulle innebära att dessa fick ett rent helvete. Livet på 1700-talet var ingen lek. 

 111. Jan Lindblom

  Ulf L #101
  ”Det borde gå lika bra med el.” vad menar du nu? El är ingen energi det är en energibärare. Den måste genereras med olja, kol, kärnkraft, vatten sol et.c.
  Du menar el som inte genrerats med fossila bränslen?

 112. Lars C

  Etanol! Ett realistiskt alternativ. Gör sprit av allting, inte bara de fattigas mat.
  http://vcw.dagensps.se/forum/frameset.phtml?url=http://vcw.dagensps.se/tjanster/pressreleaser/press1.php?id=239275&page=0
   
   
  Guldregn väntar aktieägarna.

 113. olle w

  Peak oil är inte alls ”sant” eller ”fakta”. Att man kommer att nå en produktionstopp är sant men inte resten av peak oil. Peak oil teorin bygger på att man inte har förstått marknadens funktion och att det inte går att ersätta oljan men något annat.
   
   

 114. ThomasJ

  Gunnar L. #93: Alldeles oavsett antal ’politiker’ är oomkullrunkeligt det viktigaste kravet att dessa (inkl. deras lakejer & hejdukar) kan ansvarsställas (personligt). Därtill är (lika viktigt) inrättandet av en görligast politiskt oberoende Författningsdosmtol med (t.ex.) länsvist organiserade ’filialer’. (Har haft uppe dessa teman, t.o.m. motionerat flerfalt härom – to no avail, though… suck 🙁 )
  Återkopplande till tugget om ’peak’ (hit o/e dit) här (i repris) den måhända vassaste sammanfattningen:
  http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw&feature=player_embedded
  Mvh/TJ

 115. Rosenhane

  Maggie#108
   
  Själv tittar jag in på din blogg ett antal gånger så gott som dagligen, ett beteende jag antagligen delar med andra. Hur många personer blir det på ett dygn?

 116. Lars C

  olle w#113
  Som jag uppfattat saken så är peakoil produktionstoppen i absoluta termer. Sen är det tillgång och efterfrågan som sannolikt kommer att ballansera varandra. Bara existensen av ett produktionstak kommer att begränsa efterfrågan eftersom priset sticker om kurvorna kommer för nära varandra. Konjunkturen sabbas rätt och slätt fram tills att energifrågan lösts. Tyvärr troligen bortom min tid på jorden.

 117. Torsten Wedin

  Peak-oil är en lika stor bluff som koldioxidhysterin. Lyssna:
  http://www.gasresources.net/Kenney-NPR.mp3

 118. Torsten Wedin

  Peak-klokhet och peak-förnuft har vi tyvärr redan passerat. Det var länge sedan!
  /Totte

 119. #115 vill man veta hur många som egentligen följer med duger det med antalet olika namn i kommentarfälten multiplicerat med 2-6.
  De flesta här går in kanske 5-20ggr dygn.
   
  Kommentartrådar blir allt mer vildvuxna och allt fler skaffar ett nick och blir fast i ordslängeri, någon form av bekräftelse vi alla söker.
   
  Men onekligen ökar bloggen och efter att vi fått en grupp som skriver inlägg har den ökat i kvalitet. Jag tro att denna blogg har förutsättningen att ta över rollen från mycket av dagspressen.
   
  Den svenska journalistkåren är naturvetenskapligt obildad och livrädda om sina arbeten, därför gräver ägare och redaktioner tidningarnas grav.
   
  Men finns 600 kvalitetsläsare och deltagare på TheClimateScam så är det bra, då kanske det är 1200 om ett år och då alla pratar om bloggen exploderar det…

 120. Lars C

  Torsten Wedin#118
  Oavsett oljans ursprung och oavsett mängd i djupa fyndigheter så ska den upp i tillräcklig mängd till rätt pris. Upp med oljan till bevis så kan peak oil skrotas. Att bygga framtiden på obevisade teorier och hypoteser är lika fel vare sig det gäller CO2, oljetillgång eller något annat. Peak oil är inte obevisad eftersom en lång rad länder redan peakat.

 121. Torsten Wedin

  Lars C:
  Som jag skrev: Peak-klokhet och peak-förnuft har vi tyvärr redan passerat. Det var länge sedan!
  /Totte

 122. Micke Johnsson

  Jag undrar om vi nu står inför ruinens brant när det gäller olja så varför köper vi inte alla en Honda FCX Clarity? Antagligen ligger väl något annat bakom…miljönissarna har väl något att invända antagligen.
  http://www.youtube.com/watch?v=ffRagsjSpkE

 123. Kent Forssgren

  Amerikanarna försöker dölja information om egna enorma oljetillgångar. Varför? Miljörörelsen där försöker stoppa utvinningen. Varför?
  http://www.usgs.gov/newsroom/article.asp?ID=1911
  Reston, VA – North Dakota and Montana have an estimated 3.0 to 4.3 billion barrels of undiscovered, technically recoverable oil in an area known as the Bakken Formation
  The Bakken Formation estimate is larger than all other current USGS oil assessments of the lower 48 states and is the largest ”continuous” oil accumulation ever assessed by the USGS. A ”continuous” oil accumulation means that the oil resource is dispersed throughout a geologic formation rather than existing as discrete, localized occurrences. The next largest ”continuous” oil accumulation in the U.S. is in the Austin Chalk of Texas and Louisiana, with an undiscovered estimate of 1.0 billions of barrels of technically recoverable oil
  U. S. Oil Discovery- Largest Reserve in the World
  http://teapartyorg.ning.com/profiles/blogs/u-s-oil-discovery-largest
  January 16, 2010
  “Hidden 1,000 feet beneath the surface of the Rocky Mountains lies the largest untapped oil reserve in the world. It is more than 2 TRILLION barrels. On August 8, 2005 President Bush mandated its extraction. In three and a half years of high oil prices none has been extracted. With this motherload of oil why are we still fighting over off-shore drilling?
  They reported this stunning news: We have more oil inside our borders, than all the other proven reserves on earth.. Here are the official estimates:
  – 8-times as much oil as Saudi Arabia
  – 18-times as much oil as Iraq
  -21-times as much oil as Kuwait
  – 22-times as much oil as Iran
  – 500-times as much oil as Yemen
  – and it’s all right here in the Western United States “
  “James Bartis, lead researcher with the study says we’ve got more oil in this very compact area than the entire Middle East -more than 2 TRILLION barrels untapped. That’s more than all the proven oil reserves of crude oil in the world today, reports The Denver Post. “
  “HOW can we NOT BE extracting this? Because the environmentalists and others have blocked all efforts to help America become independent of foreign oil! Again, we are letting a small group of people dictate our lives and our economy…..WHY?
  Don’t think ’OPEC’ will drop its price – even with this find? Think again! It’s all about the competitive marketplace, – it has to.”
  “OPEC just might be funding the environmentalists?”
  Och Greenpeace?

 124. Torsten Wedin

  Lars c:
  Ursäkta mig, delar av din kommentar delar jag faktiskt. Det som jag invände mot var peak-oil som företeelse. Att vissa länder peakat beror på deras okunnighet.
  /Totte

 125. Torsten Wedin

  Lars c:
  Tillägg: Oljan kommer inte att ta slut. Men den kommer att konkurreras ut prismässigt av billig kärnkraft.
  OK?
  /Totte

 126. Michelangelo

  #113# Du har så rätt !  I Sverige har uppnådde vi peak oil för uppvärmning, när vi bytte ut oljepannorna mot andra alternativ.

 127. Inge

  Kent Forsgren
  Apropå ditt inlägg #123:
  Skulle du vilja kolla på Jimmys länk #97 och säga om det är rimligt?

 128. Christopher E

  Det är väl inget konstigt med att enskilda länder peaket. Oljefält kommer och går.
  Att göra peak-spekulationer utifrån det totala uttaget i en global kurva är ganska fånigt. Det beror ju på så många andra faktorer än hur mycket man kan pumpa upp. Vi har forfarande en global recession på gång. Spekulation håller produktionen nere för att driva upp priset.Vi har haft en lång tid då oljepriset var så lågt att det inte gått att motivera prospektion och teknikutveckling. Uteblivna investeringar ger därför nu en svacka i produktionen.
  Vänta lite och se vad som händer efter att oljepriset legat högt ett tag. Det finns gott om olja kvar, och nu skjuter prospekteringen fart. Den kommer troligen fortsätta att bli långsamt dyrare, i och med att de mest lättillgängliga fälten töms, men andra andra utgör de lättillgängliga bara någon tiotusendel av den totala oljan. Ju mer man är beredd att betala, desto mer olja finns det.
  Det kommer aldrig säga ”slurp” i oljeröret. I takt med långsamt stigande priser hinner marknaden i lugn och ro lösa framtiden. Det behövs inga skrämselkampanjer (där ändamålet helgar medlen, vilket Thomas gillar som strategi i #31)  eller politiska initiativ.
  SVT program var helt ensidigt med domedagsprofeter, och syftet var att skrämma de fåkunninga till hjärtklappning. Det händer om bara några år! Det har redan hänt, säger Aleklett! Svensson undrar om hans bensinbil blir oanvändbar om några år, samtidigt som han tydligen ska ut på fälten med trächacka för att nödtorftigt föda sig. Ja, hujeda mig, vad hemskt det blir.
  De ”glömde” naturligtvis kärnkraft och annan teknikutveckling. De ”glömde” genförbättring, vilken minskar både vatten och konstgödselbehov hos grödorna. Nä, allt står still, tydligen. För så har ”forskarna” sagt. Inte för att jag såg många forskare i de reportagen…
  Efter detta dravel var det rejält uppfriskande att se helt normala forskare studera ruinerna från folkvandringstiden. En gång i tiden var det sådant vetenskapens värld brukade handla om, innan undergångsteologerna tog över SVT.
  Nästa vecka ska vi lära oss att svettas över befolkningsökningen. Enligt 1900-talets domedagsteorier skulle de flesta svultit ihjäl vid det laget, men det hindrar ju inte nya profetior.
  Ahrvid Engholm #99. En bra text!

 129. Lena Krantz

  Labbibia #104
  Ja man skall inte förringa de skriftliga källorna även om man inte skall lita på dem urskingringslöst heller.
  Det behöver ju inte ha varit hela folkgrupper som tog med sig ett visst levnadssätt utan snarare vissa människor som varit ute i världen och fått andra intryck.

 130. Labbibia

  Lena Krantz # 129
  Så sant.
  vad jag fann extra intressant var ju likheterna med fornborgarna nere på kontinenten. Med tanke på hur murarna var byggda, med trästockar inlagda som ”stabiliserare, så bör det ju isåfall varit fler än bara ”legokrigare” som återvände till norr. Byggnadstekniken antyder ju det?

 131. Det väsentliga med peak-vadsom-helst-katastrof är att slutet saknar bäring.
  Olja för 50$/fat kan tillverkas av kol.(därför Saudi sätter det långsiktiga priset i förhållande till kol som ifs stiger i pris)
  Då kom motargumentet från de som av någon anledning vill underblåsa hotet, -Men det går bara med kol av hög kvalitet..
   
  Nu visar det sig att till halva det priset kan man utvinna syngas genom underjordisk oxidation ur även mycket usla kollager, alla i USAs nationalparker skulle utvinnas om alternativet vore något som liknade katastrof, kanske att leva på svensk nivå…
   
  Jag gillar inte att fossilkoltillgångar är så billiga och troligen nybildas fortare än vi förbränner.
   
  Ty inte förens vi på allvar börjar med energisystem som har potentialen att ständigt sjunka i pris (faktiskt även solenergi, det tror jag kommer dominera nybyggnaden av energisystem inom 100år… tja… nja…. uppdaterar mig just på småskalig fusion… nej… sol blir kuriosa för tillverkning av elkraft och drivmedel, aldrig i storskalig användning…)
   
  Lite synd för jag gillar småskaliga system, kanske jag i framtiden får ett småskaligt kärnenergisystem, med en egen sol, blir kanske solenergisystem konkurrenskraftiga?
   
   

 132. Lars C

  Christopher E!
  Lite OT! Åkte tåg genom Halland i helgen, såg många vindsnurror, en hel del var ur funktion trots friska vindar. Men det finns fortfarande orörda delar av länet kvar, frågan är om det är dåliga vindlägen eller om de senare kommer att bebyggas med ännu högre verk? Ytan räcker nog till en 10 dubbling. 🙂

 133. Just nu ser jag att MaxPlank institutet bekräftar det jag skrivit om länge.
   
  Jordskorpan kokar av metangas.. och i detta fall svavelväte.
   
  De har filmat skorstenar på 1000m djup utanför Asorerna där det formligen forsar fram.
   
  Det vore ju konstigt annars, för vart skulle allt organiskt material (och all metanis) som dras in i jorden med havsbotten annars ta vägen?
   
  De lättaste materialen tränger upp fortast…
   
  Så även Peter Stilbs får nog förbereda sig på möjligheten att nybildningen av kolväten vida överstiger mänskligförbränning (hur stor den nu är… 30% av det totala?)

 134. Kent Forssgren

  Inge # 127
  Apropå ditt inlägg #123:
  Skulle du vilja kolla på Jimmys länk #97 och säga om det är rimligt?
  I all all hast. Den första länken går till en departementsida. Sen vilken relevans detta har för trovärdigheten, det kan är lång i från självklart. Inom området energi och världspolitik pågår ett spel där vi vanliga dödliga inte får vara med. Bara betala! 

 135. Col

  #109
  Du har i stort rätt och din slutsats korrekt men missar en viktig sak och det är att man handlar råvaror på termin.
  Det är inte bara fråga om aktuellt utbud/efterfrågan/penningmängd utan det drivs till stor del av spekulation.  Har M1 i US utökats så mycket att det är befogat med sådana priser ifall man inte ser kommande peak?
  En fråga man kan ställa sig är varför oljan står 85 dollar (som borde indikera högkonjuktur )och samtidigt tex Baltic Dry står i bara 2200.
  Jag tror många kollade senaste IAEA-rapporten och drog sina slutsatser därifrån. Sen kan folk sitt på bloggar etc och tro vad de vill men marknaden har redan satt spelplanen.
  mvh
   

 136. Christopher E

  Hej Lars C #132;
  Här blåser för friska vindar för snurror ibland… men visst är Halland vindläge nästan överallt. 10 ggr fler fler är nog en lindrig gissning av vad som planeras på sikt. Nu är det ju skogsområdet som gäller, med 150-190 meter höga turbiner för att komma över turbulensen.
  Se denna kartskiss över Falkenbergs kommun. Röda snurror befintliga, blåa tillkommande (alla har dock inte fått tillstånd ännu). Vindkraftsparken utanför kusten stoppades dock av Miljööverdomstolen efter förtjänstfullt agerande av kammarkollegiet, tack och lov.

 137. L

  Christopher E, det måste vara många klimatflyktingar på väg ifrån Falkenberg till ännu oförstörda delar av landet..?

 138. Christopher E

  L #137
  Jo, det är nog flykingdags snart. De flesta vet dock inte om vad som totalt planeras ännu, och har aldrig sett en helhetskarta som denna.
  Värdet på hus i skogstrakterna rasar totalt, och ingen kommer att vilja köpa fritidshus med risken att hamna intill turbiner.
  Allvarligt talat är väl flyktingar ett mindre problem äm en död hand över landsbygdsutvecklingen och minskad turism.
  Tro det eller ej, men i grannkommunen Varberg (med liknande vindkraftsidioti som i Falkenberg) har till och med Miljöpartiet tagit ställning emot vindkraft!!! Säger en del, eller hur?!
  Läs  ett MP-inlägg från idag här! Det trodde ni inte om MP, va? Det är ju argument (nåja, vissa i alla fall) som brukar höras från helt andra debattörer.

 139. L

  Christopher, inte illa. Hon använder t o m ordet klimatsmart rätt, när hon kopplar det till byggande.

 140. Rosenhane: #115 Jag vet faktiskt inte om de 10000 utgör unika besök eller totalt antal besök. Får nog konsultera Google analytics.

 141. Inge

  Kent Forsgren #134
  Det känns som att även AGW styrs på sådant sätt och att vi vanliga dödliga bara får vara med och betala. Jag får ibland känslan av att USA vill låta oss andra betala, själva går de inte med i cap and trade, ett sätt att behålla världsdominansen? Kina säger till USA: You first = tar ni det här på allvar så visa det själva. Å andra sidan begriper jag inte varför de satte sig i den ekonomiska knipan, det försvagar ju dem. Ja detr är mycket man inte vet.

 142. Jag tror att människans oändliga katastroflängtan är grogrunden för enorma subventioner av flumenergisystem som utarmar i stället för att utveckla mänskligheten.
   
  Alla resurshot ligger som grund för dagens destruktiva, livsfientliga, teknikfrånvända, lösningsrädda och djupt korrumperade energipolitik.
   
  Rockis skulle inte få en krona, Aleklett skulle inte få hålla ett enda bristhotstal, om blott våra ledare vore bättre bildade och spelade mindre på väljarnas katastroflängtan.
   
  Det verkar bara gå efter verkliga katastrofer att samlas kring konstruktiva visioner.
   
  FN bildades efter WWII i de bästa avsikter, tyvärr tillämpades inte Parkinsons lag, likt Ryssland numer gör ( de beskar med den lagens grund sin byråkrati med 100.000 anställda nyss och kommer göra det periodiskt allt efter att ambitiösa byråkrater utökat sitt verksamhetsrum).
   
  Vi behöver ett system, där mellanstatliga organ från början får etappmål och slutmål, därefter ska de upplösas och alla som verkat där förbjudas liknade ställning i 20 år.
   
  Vi behöver ett system, där inga skattebetalda verksamheter  förskjuter sin resursanvändning från det ursprungliga till verksamheten själv.
   
  Ett system som från början har fastslagit ett slut på var organisation, myndighet och verk.
   
  Även verk som domstolsverket, ska läggas ner och alla anställda få söka sig andra verksamheter, dock ej den nya som parallellt växer fram då den gamla avslutas.
   
  På så vis motverkas Parkinsons lag i det offentliga.
   
  Kanske någon tycker det är slöseri med kompetens, men jag är övertygad om motsatsen, nytt blod och nya maktstrukturer, vitaliserar våra skattebetalda system.
   
  Det bör bli slut på att göra karriär inom politik, byråkrati eller diplomati, slut på all kastrerande vänskapskorruption.

 143. #140 jag har för mig att det är per IPadress och timme så om jag med två ipadresser loggar in fem ggr från var kompjutter under 5 tim blir jag 10…  (jag brukar leka själv för att räkna ut hur många som läser från vart land, ser direkt ett land startar,, kanske 5 besök i veckan.. så skriver jag kanske för en gångs skull något som råkar vara bra. då hissas det från samma land till kanske 30 i veckan.. men jag är säker på att det bara är en i vissa udda länder…
   
  Vissa bloggar som ex. NextBigFuture läses  av väldigt många men kommenteras av få, andra bloggar som denna kommenteras av allt fler och de som börjar kan inte låta bli… se vissa nick som dyker upp, men vars ordval avslöjar vem som ligger bakom.
   
  Det häftiga med bloggar som denna är att kommentarerna är behållningen… inläggen  bara en inramning att skriva på (som jag med fler allt oftare skriver utanför).
  DN NyTeknik med fler, läser jag sällan artiklarna, bara kommentarerna… så kommer det bli, samlingspunkter för debatter i olika ämnen… här breddas det för fullt och gav vi psykologerna utrymme (om de bara inte ger sig in på naturvetenskap, då ramlar ju förtroendet… he he) kunde den breddas än mer….  😉

 144. Pär Green

  Maggie
  ”Jag vet faktiskt inte om de 10000 utgör unika besök eller totalt antal besök.”
  Och det, kommer du aldrig att veta!
  Du kan enbart se vilka ip-adresser som förekommer.
  På ett internet-kaffe finns ingen koppling till person.
  Företag använder endast några enstaka IP-adresser för flera hundra anställda.
  Är bilförare enbart de som äger en bil? Finns det bara en bilförare per bil?
  Ni IT-kunniga kan komma med mer fakta.
   

 145. Pär Green

  Tål att upprepas:
  Eftersom vindkraft inte producerar prima kraft går det inte att jämföra med kärnkraft. Det är som att jämföra äpplen och päron. Detta förstår inte politikerna dvs skillnaden mellan energi och effekt. Vindkraft ger i stort sett noll i effekt vilket man inte talar om dvs vindkraft kan aldrig ersätta kärnkraft eller kolkraft.
  ”Uttalande fån ett Energibolag”

 146. Ulrik

  Pär Gren #145. Så riktigt. När jag  kl 1400  passerade med utsikt över Öresund så ser jag att Vattenfalls 50 vindkraftverk på Lillgrund står helt stilla.
  Men betalt av oss genom elcertifikat ska de ha för att stå där och skymma utsikten över vattnet.
  Vi måste lära journalisterna att alltid ställa frågan: Varför måste vindkraftverken ha bidrag? Och kräva konkret svar på frågan.

 147. Pär Green

  Ulrik # 146
  Och Vattenfall vet:
  Det stämmer att Lillgrund vindkraftpark gick med förlust förra året. Dock inte med 99 miljoner kronor utan med knappt 10 miljoner kronor.
  Till saken hör att 2009 var ett extremt dåligt vindår jämfört med ett normalår som är betydligt blåsigare. Likaså var elpriserna förhållandevis låga på grund av lågkonjukturen. För att kunna bedöma en vindkraftsparks totala lönsamhet så behöver man därför titta på parkens förväntade livslängd än just ett enskilt år. Det gäller både produktionskostnader och försäljningsintäkter (elpris inklusive elcertifikat). Som vindkraftpark uppvisar Lillgrund toppresultat vad gäller tillgänglighet och nyttjandegrad.
  Däremot stämmer det inte att Lillgrund kostade 5,4 miljarder kronor att bygga. Totala kostnaden inklusive elnät var knappt 1,9 miljarder kronor varav Energimyndigheten bidrog med närmare 200 miljoner kronor.

 148. Pär Green

  Gunnar Littmarck # 143
  Jag kan läsa din blogg från valfri ip-adress från i stort sett hela klotet, men ändå befinna mig hemma!
  Och det är bra, gör att kineser kommer åt Internet utan censur.
  (och jag kan dolt fixa en film) 😉
   
   

 149. Pär Green

  Internet är som någon sa, bara en fluga!
  Tyvärr var det en person i regeringsställning.
  Och vi skulle inte ha parabol?
   

 150. Pär det är bra att tekniken utvecklas fortare än politiker hinner med.  Visst var det sjukt med alla försök att förbjuda kopiering av digital information som inte används yrkesmässigt?
  Som om de på 17-1800 talet förbjudit att skriva av musikstyckens noter, eller spela på piano, i förlängningen att sjunga eller ens säga något som skapats av andra.
  Alla människor kopierar från födsel till död det andra skapat, inte minst musik, bok och filmindustrin.
   
  Gilla läget och skapa nya inkomstvägar, jag föreslår reklam och frivilliga bidrag, men det finns massor… med vägar, där politiker fattar noll och nix..
   
  Vad när vi har inkomster från Internet som samlas till ett konto för att kanske användas på ålderns höst?
   
  Ju större andel av resurserna som politiker försöker besluta om, ju större drivkrafter att minska de resurser de har chans på.  Skillnad vore det om inte resursslöseriet ökade i kvadrat med antalet politiker och byråkrater….
   
  Den sista sanningen vågar få politiker nog inse….. Det innebär ju att majoriteten av dem utarmar i stället för att utveckla.
   
  Eller hur M Sahlin?

 151. Svar   till Pär Green@    vilket    ip  nummer   vapen   vill  du  strida  eller surfa  med   # L#
  Proxy 4 Free.
  http://www.proxy4free.com/index.html
   
  H.A.A.R.P. on 6.792,5 kHz
  http://www.youtube.com/watch?v=PMJ_vzKK4ww&feature=related
   
   
   

 152. Bert

  Pär Green#145
  Vindkraft ger väl effekt? Låt vara lite och sällan  installerad effekt men ändå?
  Eller är det något jag inte förstått?

 153. Pär Green

  Bert # 152
  Allt, börja läsa på!
  Vem tycker intermittent bilkörning är bra?
  Vem tycker intermittent energi är bra?
  Eftersom vindkraft inte producerar prima kraft går det inte att jämföra med kärnkraft. Det är som att jämföra äpplen och päron. Detta förstår inte politikerna dvs skillnaden mellan energi och effekt. Vindkraft ger i stort sett noll i effekt vilket man inte talar om dvs vindkraft kan aldrig ersätta kärnkraft eller kolkraft.
   

 154. Pär Green

  JIMMY # 151
  Jag vill inte strida om något. Men det går just nu i denna stund inte koppla någon person till ett IP-nummer.
   
   
   

 155. Pär Green

  Maggie
  Du är en av få som tillåter att anonyma tillåts kommentera.
  Men tror att det gör att alla tokar kan få avslöja sig. 😉
  Men via Internet kan alla vara anonyma, glöm aldrig det.

 156. After claiming that he never deleted any emails, Phil Jones now admits deleting emails
  Tom Nelson
  Nov 16, 2010
  Climate: The hottest year : Nature News
  The CRU server that held the stolen information was seized long ago as evidence from the cluttered desk where it sat in one of the unit’s cramped offices. The unit itself is housed in a curious four-storey cylindrical tower at the heart of the busy UEA campus, and it brings to mind a Norman keep within a medieval castle. An appropriate analogy, considering that its occupants have weathered an extended siege that left visible scars on the tower’s exterior. Its doorbell was removed to shield the scientists inside from the incessant ringing of journalists and film crews.

  http://www.prisonplanet.com/after-claiming-that-he-never-deleted-any-emails-phil-jones-now-admits-deleting-emails.html

 157. Pär Green

  Jimmy # 156
  Var är det vill du säga?
  Varför inte skriva fullständigt namn?

 158. Michelangelo

  #147# Generöst av energimyndigheten att bidra med
  200 miljoner kronor. Var dom intjänade eller stulna ?

 159. Pär Green

  Michelangelo # 158
  Från dig och mig.
  men det fattas 300 miljarder!

 160. Patrik

  Vågar man hoppas på en snar ”peak peaks”? 😉

 161. Olaus Petri

  En riktig ”Twin peaks” alltså? 😉

 162. L.A.

  Gäsp, dessa ständiga predikningar om en förestående apokalyps…
   
  Den dag i en avlägsen framtid då olja inte längre är lönsamt att utvinna kommer en resolut ”Margret Thatcher”  typ med hårda nypor att stänga den sista oljepumpen i Longtbortistahan, och det trots starka lokala fackliga protester. Föga mer dramatiskt för världen kommer det knappast bli.
   
  Här är en alternativ tolkning till oljepriset strax före krisen senast. 
   
  Oljepriset rusade precis före finans- och industrikrisen, helt riktigt. Något som i sig var en viktig indikator på att finanskrisen var på väg. 
  Tillgångspriser brukar alltid rusa strax före konjunkturomslag, när kreditexpansion slår om till kontraktion. Oljepriset rusade således inte på grund av dramatiska förändringar i efterfråga/utbud på olja, utan främst beroende på ett ”överutbud” av pengar att spekulera i olja med. Det finansiella systemet flödade över av billiga pengar, vilket i sin tur pressade upp olika tillgångspriser, som ex på olja.
   
  Hur stämmer i övrigt hypotesen om PeakOil, etc, med ex professor Vladimir Kutcherovs hypotes om endless oil? Varför slås det på storrumman kring den ena men inte den på Svt?
  Vem man väljer att tro på är väl en fråga om läggning kanske. Vissa ser med skräck glaset som halvtomt andra ser det bara som halvfullt.
   
   
  Här är i övrigt det svenska bensinpriset, prisutvecklingen på bensin känns ju inte så där dramatisk direkt.
   
  http://www.automotorsport.se/bigpix/2008/bensipriser_big.jpg
  http://www.automotorsport.se/bigpix/bensinpris_big.jpg
   
  Kanske det här i Sverige är mer adekvat att tala om PeakTax, snarare än PeakOil.

 163. magnus

  L.A
  Jag tror att peak tax var någon gång på sjuttio/åttiotalet. Tror inte vi får 102 % marginalskatt igen.
  Däremot förefaller det sannolikt att ifall man konsumerar en ändlig resurs så minskar tillgången så småninom.

 164. Olaus Petri

  Ronnie Reagan fångade in problemet magnus:
   
  ”If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it.” 😉

 165. Fredrik N

  ”Great! SVT, we love you!”
  Merit Wager tog nyligen upp SVTs interna problem.
  http://meritwager.wordpress.com/2010/11/07/apropa-arbetsgivares-maktfullkomlighet/

 166. Re  #123  Kent Forsgren.
  Det kallas strategiska reserver, vilket innebär att USA köper olja på marknaden tills priserna stiger kraftigt.  Då börjar man tulla på reserverna ut ifrån en styrkeposition om reserverna är tillräckligt stora.  Då kan man ”svälta ut” omvärlden och diktera villkoren för långsiktig överlevnad.

 167. ThomasJ

  Läsvärt om energianvändning i USA m.fl. länder:
  http://wattsupwiththat.com/2010/11/16/constructal-gdp/
  Mvh/TJ

 168. lee

  Tillgång och efterfrågan ..När priset på Bensin ”olja” ökar så kommer många av dom fattiga länderna inte att ha råd att köra bil .då blir det mer över till oss andra ..Vi kommer minst ha bensin i 100 år till…

 169. Putte

  Rosenhane #85
  Så dessa ögonvitnessskildringar betyder ingenting? Okej, nästa gång ska jag rådgöra med en blind, om det hjälper mycket mer. Och att Electrolux vill göra dammsugare av plasten i Stilla Havet? Ska vi skratta åt dem, eftersom de vill göra dammsugare av plast som inte finns. Förstår inte ditt resonemang. Dessutom var den sista länken till National Geographic, men allt jag länkar till avfärdar ju du och dina polare som ”partiskt, dåliga forskare/forskning”etc. Och som vanligt trycker du ner mig innan du ens börjat en riktig diskussion med mig, med att jag ”följer med strömmen”. Det är sånt här jag blir så jäkla less på, att man bara får massa skit när man skriver. Jag kan väl kontra dig med att det är era vanliga argument, ni skeptiker…
  http://www.ted.com/talks/capt_charles_moore_on_the_seas_of_plastic.html
  http://news.nationalgeographic.com/news/2009/09/photogalleries/pacific-garbage-patch-pictures/
  http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090827180747.htm
   
  Jag trodde att ögonvitnessskildringar skulle räcka för att visa detta. Jag har bekanta som har passerat genom plastsamlingen, och det har inte bedrivits någon riktig forskning eller övervakning om plasten för än nu.
   
  Labbibia #90
  Det finns olika uppfattningar om hur stort området är. Jag läste ”stort som texas”, medan det står dubbelt så stort som texas på National Geographic. Huvudsaken är att det finns där, vilket Rosenhane vill förneka. Han sa det ju själv: ”Dom finns inte så länge du inte kan lägga fram bevis.”, vilket betyder i stort sett: ”Dom finns inte, så länge jag förnekar det”…
  pekke #94
  I NWT stod det rivningsvirke. Tack för länken.
   

 170. Putte

  JIMMY #156
  Dåligt Jimmy, riktigt dåligt. Länka till Alex Jones *fniss*, som har valt ut några fina bitar ur intervjun för att få det att se ut som om Jones är en riktig skurk 🙂
  Jag förutsätter att du har läst den riktiga intervjun? Den berättar något annat…

 171. Rosenhane

  Putte#169,
  jag är uppriktigt ledsen om du känner dig sårad av min kommentar. Det var absolut inte min avsikt, jag ber om ursäkt.
   
  Men som du kan se med egna ögon, ifrån alarmisthåll vimlar det av mer eller mindre nogräknade ögonvittnesskildringar, påståenden som inte går att verifiera och rena lögner.
   
  I den jordmånen blir det lätt som skeptiker att dra öronen åt sig när man läser ’ jag känner någon vars kusin har seglat rakt igenom Plast-Texas ’ osv.
   
  Du är säkert ärlig i ditt uppsåt men agw-sidan tillhandahåller så mycket bluff  och båg att det är tillrådligt att inta en skeptisk hållning till påståenden och förmenta fakta som inte går att verifiera.
   
  Fråga till dig, skulle du bli glad om det visade sig att Plast-Texas-larmet var en Klintbergare eller rent av en tidningsanka?

 172. Labbibia

  Putte # 171
  Tack för klargörandet. Du vet, vi på skeptikersidan är lite noga med detaljerna.. 😉

 173. Putte

  Rosenhane #171
  Härligt med en kille som ber om ursäkt. Men jag kan hålla med dig; Det blir en liten ”yrkesskada” att vara otrevlig, när man får prata med idioter (inte dig menat). 🙂
  Jag skulle bli väldigt glad om det hela bara var ljug och båg. Men jag vet tyvärr att det inte är fallet. Mina grannar var på en segelresa i stilla havet, och de har alltid varit skeptiska både mot klimatförändringar och andra problem. De lever lite av läran ”lev som du vill nu, och skit i alla andra”. De hade dock upptäckt denna ”ö”, och tagit bilder på den. De hade rent utav plockat med sig lite, för att visa de på min gata och på jobbet vad det är för skit som ligger där ute. Det luktade, kan jag tala om! Nuförtiden köper de aldrig plastpåsar i affären, och har börjat prata med folk om detta.
   
  Labbibia #172
  Detaljer är alltid användbart, det kan jag hålla med dig om! 🙂

 174. Peak Good

  VI står inför MÄNSKLIGHETENS  Peak Trams.
  Aldrig mer kommer vi att slösa med Jordens resurser så mycket som vi gör i dag (det går inte helt enkelt) – tramsigt.
  Aldrig mer kommer vi att förbruka så mycket som vi gör i dag av
  allting – taramsigt.
  Aldrig mer kommer vi att återvinna så lite som i dag – tramsigt.
  Aldrig mer kommer vi att vara så tramsiga som i dag
  M.a.o. Vi har passerat Peak Allt Trams