Chris Booker: Klimathotet håller på att dö

Jag hoppas att ni inte har missat Christopher Bookers senaste artikel om klimatfrågan.
”Ingenting reflekterar kollapsen av den globala uppvärmningsskräcken bättre än Chicago Carbon Climate Exchanges beslut att sluta handla kol, dvs. köpa och sälja utsläppsrätter.” (ccx-ends-carbon-trading)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Inge

  Lite ot men jag vill bidra med denna länk om solens inverkan på klimatet:
  http://www.cdejager.com/wp-content/uploads/2008/09/2010-Variable-solar-dynamo3.pdf
  som är hämtad härifrån som första punkt:
  http://antigreen.blogspot.com/

 2. Martin

  ”I Kenya är klimatfrågan en realitet” säger en vän som varit där nyligen. Knepigt att argumentera emot när man själv inte har varit där. Någon som har varit där eller vet om det verkligen förhåller sig så?

 3. Gunnar E

  ”2”
  Tål att filosoferas över.

 4. Peter Stilbs

  Martin – klart att det är en ”realitet”.  Vattenbrist också.
  Och den blir inte bättre av att befolkningen ökar och flyttar in till städer, istället för att som i årtusenden anpassa sig till regn- och torrperioder genom att exempelvis flytta runt. 
  Saken har dock inget bevisat att göra med AGW via koldioxid. 

 5. Martin, ävn här är ’klimatfrågan’ en realitet, dvs den vållar effekter i verkligheten (den politiska). Men det är mycket tveksamt om din vän skulle kunna ha observerat några klimatförändringar. Troligen syftar han på att vädret är som det är … Du behöver komma ihåg att klimat vanligen definieras som medelvärdet av väder över 30 år.

 6. Martin

  ”regnperioderna kommer inte som de ska”. Jag tycker att det är lite typiskt. Man obersverar en förändring som lika gärna kan vara en naturlig variation och använder det som en argumentation för att ”klimatfrågan är en realitet”. Men problemet är att det är lika svårt att motbevisa. Att bevisa att det INTE är människans utsläpp av växthusgaser om har givit förändringen. (eller?) Finns det data över hur regnperioderna i Kenya var i börjarn av 1800-talet t.ex?

 7. Labbibia

  Martin
  Jag var i Sverige i vintras, och jag kunde konstatera att den globala avkylningen är en realitet. Något har hänt det var ner mot 20-25 grader kallt veckor i sträck. (ironi)
  Men argument som din väns, är ju ickeargument i klimafrågan.

 8. Lejeune

  #7
  Att bevisa att något inte existerar faller på sin egen orimlighet.

 9. Lejeune

  ..skulle vara..
  Martin #6
  Att bevisa att något inte existerar faller på sin egen orimlighet.

 10. Labbibia

  Lejeune.
  Exakt. Likaförbenat får vi ideligen ickeargument som det jag skrev i mitt # 7, nerkörda i halsen av SVT. Senast var det förra avsnittet av ”Korrespondenterna”, där det tjatades friskt om att det är 3 grader varmare i Marocko nu, jämfört med för 20 år sedan.

 11. Michelangelo

  Vad gör man inte för att hålla uppe intresset :
  http://www.youtube.com/watch?v=j1KnX861Ygo&NR=1

 12. tveksam

  Vad sa alarmisterna i vintras?
  ”Väder är inte lika med klimat”?

 13. Slabadang

  Värdsnyhet!
  SVT har som enda part i världen funnit bevis på den globala klimatförändringen i Marocko!!! Måste man vara vetenskapsman för att få ett Svenskat Nobelpris? Nu måste väl änå debatten vara slut? Bjerström har helt på egen hand med korrespondenternas hjälp bevisat något som de globala klimat och väderleks statistikerna helt missat! Bevisen för den antropogena uppvärmningen finns i Marocko! Nu måste väl Pauchari kalla till extrainsatt ledningmöte??

 14. pekke

  Få se nu .. Vilka länder är det som har anammat klimathotet till 100 % och vill införa klimatskatter, subventioner till diverse klimatåtgärder hur mycket det än kostar medborgarna ?
  Vilka länder tjänar flis på att inte bekymra sig värst mycket om klimathotet, bygger kol- och kärnkraft och tillverkar ” green-tech ” som säljs till de klimathot-rädda länderna ?
   
  Vilka länder verkar gå mot ekonomisk ruin ?
  Vilka länder verka ha en ekonomisk boom ?
   
  Kan ekonomisk realitet knäcka vetenskaplig och politisk ” konsensus ” ?

 15. Ingemar

  Bra artikel av Chris Booker. Skall vi gissa att Kalifornien och England blir de två första klimathotsoffren, med miljontals ”klimatflyktingar” som söker asyl på annat håll?

 16. #15
  Ja, om UK genomför sina CO2-reduceringsbeslut lär vi få välståndskollaps där! Jag mailade  Bookers artikel till A Linder på SvD.
  Talade med en vän i Nicaragua i går. De snaste åren har det kommit mycket regn i Centralamerika. Han hade dock ett klimathistoriskt perspektiv på det hela!

 17. Staffan D.

  Serien Nemi fanns i vårt lokala gratisblad i fredags.   EU-konferens (europeiska flaggor), konferensbord, ledamöter:   ”Det är några rika som vill spränga jorden i småbitar.  Om vi låter dom göra det blir det omöjligt att leva här.”  Ordföranden:  ”Men tänk vad mycket miljöavgifter vi kan kräva!”
  Det är till att ha förstått drivkrafterna i (klimat-)politiken!

 18. ThomasJ

  Undrar om han vågar träffa Booker…?  😉
  http://www.regeringen.se/sb/d/13715/a/155748
  Mvh/TJ

 19. Slabadang

  Martin!
  Det är bara att begära att de håller sig tll sina egna regler.Om den globala teperaturen skall användas som mått på klimatet så säger enkel matematik att om det blvit ”tre grader varmare i Marocko” så innbär det vägt emit den global medeltemperaturen att det blivit 2,99 grader kallare i något anat motsvarade stort område. DUH!
  Sen har IPCCs kimatmodeller helgarderat för utvecklingen av klimatet i Afrika och trots det finns det inga som helst trender eler bevis för AGWpåverkan.De rättar helt enkelt sina modeller kontinuerligt efter aktuell utveckling.Ett roligt uppdrag men djävligt svårt är att hitta en ”klimatmodell” som placerar hela den globala uppvärmningen i Marocko! 🙂
  Ja med undantag a SVTs vetenskräpsredaktion förstås de skapar nya klimatmodeller och en helt egen klimatvetenskap på varje morgonmöte. 🙂

 20. Slabadang

  En bra artikel i DN om IPCCs prognoser om Afrikansktväder!
  Å ena sidan……å andra sidan…. krona eller klave?
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/darfor-kunde-sahara-bli-gront-1.624497

 21. Slabadang

  Bjerström har redan glömt bort den ”klimatrelaterade torkan” i Australien.
  http://news.alibaba.com/article/detail/trade/100025410-1-heavy-rain-threatens-australia's-wheat.html
  Eftersom vattenmagsinen nu är fyllda till bredden igen och torrperioden har upphört så har den omedelbart fallit i glömska.

 22. Peter Stilbs

  Slabadang #21 – detta var tydligen en artikel från 2008 – vet någon om det fortsatt ? Jag var där 2006 (tror jag det var) och då visade min värd på några helt uttorkade sjöar, som ”när han var ung”  hade åtskilliga meters vattendjup. Nu är det väl kanske tillbaka där. 
  Australien är väl världens torraste kontinent, så det är väl inte så konstigt att de har påtagliga och allvarliga fluktuationer mellan bra och dåliga jordbruks- och boskapsskötsel-förutsättningar. 
  Såg förresten något TV-program i våras – där var bilder från ett område i Antarktis, där det tydligen aldrig faller någon nederbörd. Det var ren barmark.  Märkligt – men kanske inte.

 23. Slabadang

  Peter S!
  De har fått rikligt med regn i hela regionen och den ”värsta torkan på 100 år” är slut.Alltid kommer SVT kunna hitta nya väderrekord att sälja in som ”bevis” för AGW.Marocko är sista skriket. 🙂

 24. Slabadang

  Peter S!
  Eller var det DN artikeln om Afrika du relaterade till?

 25. Inge

  Labibia #10
  Eftersom växthusvärmen skulle märkas mest i Arktis så borde det ju ha blivit kanske 6 grader varmare där om det blivit 3 grader varmare i Marocko på 20 år. Har vi märkt det? 

 26. Peter Stilbs #22
  ”Såg förresten något TV-program i våras – där var bilder från ett område i Antarktis, där det tydligen aldrig faller någon nederbörd. Det var ren barmark.  Märkligt – men kanske inte.”

  Det är många år sedan jag både läste om, och såg TV-reportage från de extremt torra områdena i Antarktis, och som jag förstod det då så fanns det mycket bra förståelse för det unika vädret i området.
  Kallt och torrt inlandsklimat – omgivet av bergskedjor – ungefär.

 27. BoE

  Maggie,
  Du skrev:
  ”Ingenting reflekterar kollapsen av den globala uppvärmningsskräcken bättre än Chicago Carbon Exchanges beslut att sluta handla kol, dvs. köpa och sälja utsläppsrätter.”
  Detta håller jag absolut med om…
  Men CCX läses INTE ut som Chicago CARBON Exchange….utan som Chicago CLIMATE Exchange.
  Fungerar det inte att skapa en avlatsmarknad med kol finns det säkert andra nya uppslag att ge sig på.
  Biodiversity är väl brett så det täcker det mesta..
  Man måste ju tillstå att Gore och grabbarna runt honom är både fiffiga egennyttiga så det förslår.  
  Hoppas att tillräckligt många av dom har gått ALL-IN i spekulationerna kring kol-certifikaten och därmed ruinerar sig.
  Kenny Lay (Enron bedragaren och Gore-kompisen som dömdes till 35 års fängelse) spekulerade ju fel förra gången det begav sig.
  (Clinton skrev ju aldrig på i Kyoto….)

 28. Claudius

  Maggie, Christopher Booker skriver bl a: ”Next Friday is the first anniversary of the leaking of the ”Climategate” emails – the correspondence of a small group of scientists at the heart of the UN’s Intergovernmental Panel on Climate Change (IPPC).”

  Artikeln är postad den 13 nov. Jag blir lite osäker om det är fredag den 19, alltså i denna vecka, eller fredag den 26 han menar. Den rätta dagen bör skrivas in i almanackan som Climategate Day. Och firas varje år på lämpligt sätt.
  Och: Visst var det fråga om leaking? inte ett brutalt hackarinbrott som påstods häromveckan i SVT:s Vetenskräpens Värld, där den stackars Phil Jones fick figurera som den grundlurade hederligheten personifierad.
  För övrigt är Bookers artikel jättebra.

 29. hahn

  Hmm, Kenya sa ni. Eftersom den globala temperaturen stigit med 0,8 grader varav den största ökningen ska ske på Arktis, eller i polarområdena. Hur stor ökning bör vi då rimligtvis haft i Kenya?
  Kenya är väl ett rikt land som inte är intresserat av stora bidrag från väst, for whatever reason, så att säga?
  Denna ihåliga lögn får utgöra dagens praktexempel på varför jag inte köper blåsningen.

 30. L

  ThomasJ #18, fascinerande att man i England har en Klimatminister..!

 31.  
   
  Dumt av S.V.T att ta upp torkan i delar av Kina och Marocko,dessa
  områden är välkända för sina torrperioder,och de områden som beskrevs
  att människan fått flytta ifrån ,det är hårda villkor som gäller för dessa
  områden på vår planet.
  Vi människor måste anpassa oss för ’klimatförändringar’om det gäller
  värme eller kyla ,klimatförändringar har vi hela tiden på vår planet.
  Kylan är värst för Sveriges del,glöm ej att vi hade 1 miljon klimatflyk-
  tingar under 1800 första hälft i Sverige ,missväxtåren.
  ALI.K.
   
   

 32. På tal om torrområden ,var det så Sahara var blev torrt av Gräshoppor i
  miljonstals förstörde område eftrer område och dessa Sandstormar där-
  efter bildade Sahara och detta gäller även torrområden i USA också.
  Såg såna gamla  dokumentärfilmer ,där berättades om förändringar p.g.a
  torka och sandstormar .
  Åkermark ödelades av sandstormar,detta skedde i USA under olika
  tidsepoker.
  ALI.K.