Glada nyheter från Tyskland

2
Angela Merkel sparkar sin miljöminister, Norbert Röttgen. Han anklagas för att ha lett Tysklands energipolitik in i en total återvändsgränd, se här.
Å ena sidan så har som bekant Tyskland beslutat att stänga ned sina kärnkraftsverk, vilket beräknas ge en ökning av kolanvändningen på 13,5%  under 2012. Å andra sidan kommer de tyska hushållen (och industrin) att få betala nära dubbelt så höga elräkningar inom 10 år. Det är vad omställningen till ”förnyelsebar energi” kommer att kosta. Se även här. Ett totalt fiasko med andra ord.
h/t Benny Peiser på GWPF.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. ThomasJ

  Tja, glada-och-glada…, oder wat? 😉
  Å andra sidan lär ju skadeglädje vara den enda äkta glädjen…
  Tyvärr så visar sig verkligheten vara en verklighet även för tyskarna och än mer tyvärr är att Sverige direkt/indirekt kommer att drabbas rejält negativt av det Merkelska vansinnesbeslutet att knäppa av kkv:erna.
  Frågan reses när mr. Reinfeldt kommer till samma insikt(?) och vidtar liknande åtgärd avseende ’vår’ [hah!] miljöminister… Sooner the best!
  Vi ska la vara ’ledande’ i dessa avseenden oxo, så där lär troligast bli att respektive stolpskott får sitta kvar och blunda för verklighetens frammarsch!
  Armes Land, arma land!
  Mvh/TJ

 2. ThomasJ
  Kanske är detta ändå ett tecken på att vansinnigheterna är övergående? Vilken västerländsk politiker överlever ett ”politiskt” scenario där det blir mörklagt och kallt på grund av en medveten politik från vederbörande politiker? Inte många tror jag. Vi vinner till slut! Precis som det sunda förnuftet brukar göra till slut…..Så jag skriver gärna under på rubriken! Glada nyheter!
  Tack Ingemar! 

 3. Ingemar Nordin

  ThomasJ #1,

  Nej, man skall naturligtvis inte ropa hej förrän man är över bäcken. Och visst kommer redan tagna beslut att kosta både dem och oss en rejäl slant. Men numera ser jag varje tecken på realism (Merkel förlorar val!) inom EUs ledande politikerkår som en liten ljusstrimma av hopp.

 4. Gunnar Strandell

  Jag ser tecken på att kravet på enighet och ”konsensus” är på väg att upplösas.
  Reinfeldt högläser ur arbetslöshetsstatistik som är uppdelad på ”etniska svenskar” och ”övriga” och får på pälsen för det.
  Landsbygdsminister Eskil Erlandsson berättar om de lagar som gäller om ägande, brukanderätt och skyldigheter för skogsägare för en reporter och en miljöpartist som vill ha skogen för utflykter med dagis.
  En miljöjurist ifrågasätter om det är lagligt att långtidsförvara kärnavfall som innehåller 80-90% av det ursprungliga energiinnehållet om det finns teknik för att uttnyttja det samtidigt som förvaringstiden kan kortas till 100 år istället för 100.000 år. 
  Verkligheten håller på att växa sig stark igen och jag hoppas att vi i Sverige kan gå i täten som vi gjort tidigare när Europa hamnat i kaos. För det som till slut förenar Thomas och oss andra är att vi till syvende och sidst är pragmatiska.
  Optimist, javisst!

 5. Gunnar Strandell # 4
  Bravo!
  Det är inte utan att man vill utbrista: PK, far åt h-vete, verkligheten, välkommen tillbaka! När t o m statsministern vågar anse/inse fakta, så är vi äntligen på rätt spår igen……..

 6. Peter Stilbs

  Måste vara valbakslaget som sjunkit in. Varför inte sluta fjäska för väljarna och istället ägna sig åt realiteter – kanske hon snappat det.

 7. OR

  Redan nedläggningen av kärnkraften innebar ju att man måste sluta bråka om koldioxiden, och det här verkar inte göra det lättare om den ska ersättas av 70% kolkraft. Har jag förstått det rätt om sotpartiklar och troposfäriskt ozon kan förklara tropikernas observerade expansion mot polerna, och att klimatmodellerna stämmer med observationer i det avseendet om partiklar och ozon räknas med i modellerna?
  Det senaste inom LENR: En fungerande anläggning hos amerikanska militären. Om det är en bluff så har den gått otroligt långt!
  Och lättare batterier med 20 gånger större kapacitet än litium-batterier.
  Det verkar som om man måste försöka behålla förmågan att tänka i nya banor. 

 8. OR
  Självklart!
  Stillastående är bakåtgående!
  Framåt, framåt!
  Detta koncept har styrt mänskligheten och dess föregångare i  5-10  miljoner år eller så, det är ett vinnande koncept!
  Framåt!

 9. bom

  Röttgen är jurist och det tredje ansvarsområdet han hade som miljöminister var märkligt nog reaktorsäkerhet! Han var Merkels påläggskalv och nu får han återgå till jobbet som brännvinsadvokat i Köln. Det var hans vägrande väljare som sänkte honom. Tyskland har Författningsdomstol och Demokrati. Vi har ingenting av detta!

 10. OR

  #8
  Jag tänkte också på att det kanske finns en verklig klimatfråga i detta med sotpartiklar, ozon, och tropikernas expansion. 

 11. Lars

  Tyskland är föregångslandet ,förnyelsebart ger tusentals arbetstillfällen , det kostar inget ,bara vinster mm mm känner ni igen argumenten från de som vill sänka Sverige.
  Just nu två bra inlägg om energi på http://teknikdebatt.se/ 

 12. HenrikM

  Sverige verkar tyvärr på väg utför. Löfven vill inte bygga ut kärnkraft. Han är dessutom feminist (DET MÅSTE VÄL VARA ETT SKÄMT, en fackbas …..)  Går dessa två ståndpunkter hand i hand?
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/lofven-vill-gora-upp-om-riskkapitalet_7204766.svd

 13. ThomasJ

  Labbibia #2, m.fl.:
  ”Kanske är detta ändå ett tecken på att vansinnigheterna är övergående?”

  Exakt: Kanske!
  Go figure… 😉  
  Mvh/TJ

 14. Slabadang

  Politikerna år intellektuellt bankrutt!
  De har förälskat sig i sin bild av hur globaliseringen och utvecklingen skall styras. De har blåst upp sina gigantiska luftslott EU och FN med oreriets varmluft och seglar nu iväg utan mening eller mål och krshlandningen kommer var så säkra.
  Helt aningslöst och utan omvärdering eller utvärdering så har EUs effekter tvärtemot målsättningarna skapat oro och ekonomisk härdsmälta. Med en klimat och miljöpolitik med ett så stort hål i huvudet att det med lätthet rymmer hela Globen håller EU dessutom nu på att skapa en energikris och nätkollaps.
  Dörren står på vid gavel för nya partier att kliva in och sopa upp efter våra gamla partiers ideologiska luftresor och inkompetens och gå tillbaka till realpolitik och direkt stampa den fan till politiker som öppnar truten och ger sig ut på ny luftakrobatik och tror sig vara siare eller uppfinnare och planetens härskare.

 15. AOH

  Kvällens TV -nyhet hos RTL:
  ” Frau Merkel slänger miljöministern i soptunnan” 
  Orsaken är bl.a Tysklands stora problem med framtida energi-försörjning. 
  http://www.eike-klima-energie.eu/news-cache/update-die-energiewende-ist-schon-gescheitert/ 
   

 16. AOH

  http://eu2012.dk/en/Meetings/Informal-Meetings/Apr/~/media/Files/Informal%20ministerial%20meetings/ENVI/ID%206%20MIM%20whos%20who.pdf
   
   
  Sedan 12 april har Lena Ek fått 3 nya miljökompisar ( Tyskland,  Frankrike , Grekland )
   
  Nu är det bara tunga namn kvar inför Rio 20  ( Italien, Portugal, Irland, Hungary, Poland, Spain m.fl )  som den den ledande EU-konsensus att bekämpa klimatet.   ( SMILEY )
   
   
  http://metrobloggen.se/faktavetdu/det-blir-bara-varre-och-varre/
   
  Det blir bara värre och värre
   
  Jag förstår inte hur svenska statsministrar bär sig åt för att ständigt hitta miljöministrar som är värre än sin föregångare. Varje ny utnämning är ett bottenrekord som inte borde gå att slå, men det visar sig vid nästa ministerbyte att det går.

 17. Åter till realpolitiken när Eu luftslott har pyst ut med med de gröna
  drömmar blev mardrömmar.
  FN’s med IPCC styre med metangas kan släppa sig med i nästa
  klimatmöte,med chips och cola , med depresiva tillbaka blickar
  till ’the end’ som tog sin i början med Köpenhamnsmötet,Climagate
  som skar som matcheten röjde vägen ur slyn som fördunklade framåt sikten.
  Drömmar likt Hashrökens rörelsens ’flower power’ är just bara en
  dröm vacker men inte reel i den globala världens grymma villkor.
  Härligt detta med Tyskland o Merkel ändå.något ljus i tunneln ändå.
  ALI.K.
   

 18. Ingemar Nordin

  SpiegelonLine:

  http://www.spiegel.de/international/germany/chancellor-angela-merkel-sacks-environment-minister-norbert-roettgen-a-833614.html

  Merkel said her energy policy, which envisages a radical increase in the use of renewable energy sources in the coming decades, faced major challenges and that a ”fresh start” with a new minister would help to master them.

 19. bom

  Alltså är Merkel vansinnig. Definitionen på vansinne är ju att repetera det som inte fungerade och förvänta sig ett annat resultat!

 20. Ingemar Nordin

  bom #19,

  Det är möjligt att hon är galen.

  En snällare tolkning är att hon gått på sina rådgivares sagor om skog och gröna ängar med ”förnyelsebart” och nu börjar ana att Röttgens politik inte kommer att fungera. För om hon verkligen fortfarande är övertygad om den gröna propagandans visioner så borde hon helt enkelt behålla Röttger.

  Hursomhelst är det bra att GBs och Tysklands regeringschefer sparkar sina inkompetenta miljö- och energiministrar. De visar vägen och ”går före” 🙂 Borde det inte vara dags även för Reinfelt att möblera om lite?

 21. KarlJ

  Om bara några år kommer de flesta nya bilar att vara plug-in hybrider och elproduktionen behöva ökas. De klimatsmarta tyskarna kommer att elda ännu mera kol för att göra el, och/eller köpa el från Norge och Sverige. Dock tråkigt för oss som får lida med höga elpriser för tyskarnas populistiska lättsinne.

 22. L

  Dagens Oneliner; Är väderberoende energiproduktion hållbart?

 23. Ingemar Nordin

  Vi kan spekulera kring hur regeringschefer tänker om klimathotet. Men allteftersom sanningen om kostnader, och om vad väljarna prioriterar, tränger in i bubblan så är det nog alltfler som vill begrava frågan.

  Här är en artikel om hur Canadas politiker hittills lyckats hålla frågan på en låg nivå:

  http://www.ottawacitizen.com/technology/stopped+talking+about+climate+change/6625856/story.html

  Förhoppningsvis går Tyskland samma väg.

  Jag anser att man bör lyssna på vad politiker säger och ta dem på allvar. Men ofta så tränger sig verkligheten på, och då är det bäst att begrava visionerna – åtminstone lite grand – och hoppas på att folk glömmer.

 24. Bosse J

  Kanske är det lite önsketänkande över påståendet att Roettgen fick sparken pga miljöpolitiken. Är det inte troligare att han blev en allvarlig belastning för att han förvandlade 3% försprång i opinionen i lokalvalet till en katastrofförlust? Från 35% till 26% …

 25. Ingemar Nordin

  Bosse J #24,

  Och varför förlorade Röttgen valet? Kanske pga att sin energipolitik?

 26. Ingemar Nordin

  Benny Peiser gör en elegant sammanfattning av den hopplösa klimat- och energipolitiken i EU: Inga internationellt bindande avtal under de senaste stora klimatmötena, subventionerna till förnyelsebar energi skärs ned, nya banklagar förbjuder EU-banker att satsa på riskfyllda vindkraftsverk till havs, priserna på utsläppsrättigheterna rasar, staterna i Östeuropa säger nej till ytterligare åtaganden, hotande internationellt handelskrig pga koldioxidskatten på flyg, Tyskland ökar sin brunkolsbaserade energiproduktion, England ger grönt ljus åt skiffergasen, osv.

  Till och med en del grönmålade EU-byråkrater börjar dra öronen åt sig: ”In the draft of its Energy Roadmap 2050, the commission warns that “if co-ordinated action on climate among the main global players fails to strengthen in the next few years, the question arises how far the EU should continue with an energy-system transition oriented to decarbonization.”

  http://thegwpf.org/opinion-pros-a-cons/5741-benny-peiser-the-deepening-crisis-of-europes-climate-policy.html

 27. Ingemar Nordin

  Nu har även NoTricksZone en kommentar. Där diskuteras bl.a. Röttgens efterträdare Peter Altmaier:

  http://notrickszone.com/2012/05/17/angela-merkel-sacks-her-environment-minister-german-face-of-renewable-energy-norbert-rottgen/

 28. AOH

  Ingemar Nordin # 27
  Norbert Röttgen
   
  […] Him getting sacked was thus inevitable. Thus he becomes the first political victim of the energy transformation to renewables. And he certainly will not be the last.”
   
   
  „……And let that be a warning to those who wish to continue blindly down the path of rescuing the climate…..“
   
   
  Man kan bara hoppas att Lena Ek, Fridolin och övriga klimatkyrkofolket läser detta och får sig en funderare vad som kan hända.
    

 29. Slabadang

  Ingemar!
  SVTs Nordkoreanska klimatfanatiska isolering gör att de inte längre reagerar på nånting, även om det är så uppenbart som ett krossat förnster inne på redaktionen så tror de att det är fel på venmtilationssystemet istället. De är helt enkelt totalt mentalt blockerade.
  Här är själva kärnan i IPOCC avslöjade med vetenskapligt bedrägeri samtidigt som eu politiken tydligt erkänner att det kommer ”kräva stora uppoffringar att ställa om”. Ja fy fan vilken manipulativ galenskap. Skattebetalare och elkunder skall betala för destruktionen av sin egen välfärd. Allt på grund av den lögn IPCC fabricerat med vetenskapligt bedrögeri som grund. MSM har vänt sinj grundläggande uppgift ryggen. Men på nätet sprids och ökar kunskapen om denna globala galenskap och folkliga bedrägeri.

 30. Christopher E

  Jag läste att Röttgen förlorade mycket på att han tidigt deklarerade att han om det blev förlust inte skulle sitta som oppositionsledare utan återvända till Berlin.
  Det gjorde att Westphalierna inte såg honom en regional representant utan som en från Berlin som inte var engagerad lokalt utan bara ute efter en statusposition. En stor taktisk miss.
  Fast jag hoppas naturligtvis att den sjuka ”energiomställningen” var en faktor också, och att förlusten på sikt kan påskynda upprivandet av kärnkraftsbeslutet.

 31. Thomas

  Ingemar #20 ”Det är möjligt att hon är galen.”
   
  Härligt hög kvalitet på diskussionen på detta forum. Att Slabadang och liknande signaturer anklagar folk för att vara galna stup i kvarten är jag ju van vid, men vanan sprider sig visst.

 32. Ingemar Nordin

  Thomas #31,

  Kom du bara in på den här tråden för att klaga på diskussionen, eller hade du något av intresse att bidra med?

  Om Röttgens efterträdare Peter Almaier:

  According to the website MPs Watch (abgeordnetenwatch.de), Peter Altmaier has clearly positioned himself in the green energy transition:

  • Life extension of nuclear power plants: Yes
  • Levy on profits from nuclear plant life
  extension: yes

  • Faster reduction of the green feed-in subsidy: Yes
  • Reductions in solar subsidies: Yes
  • Immediate shutdown of old nuclear power plants: No

  http://thegwpf.org/the-climate-record/5742-what-is-behind-the-fall-of-germanys-eco-minister.html

  Det låter ju i alla fall som en omsvängning av energipolitiken …

 33. Börje S.

  #31
  Vi kanske har lärt av dig när du dissar Håkan Sjögren.
  Och, förresten, om Merkel stänger ner en stor del av energiproduktionen i ett land för att i stället lita till kraftverk belägna långt ute i havet helt, utan någon som helst förbindelser med fastlandet, då tycker jag man tala om ”litta gâlen” ev korkad. 
  Ungefär som när Nils Poppe sålde dammsugare i hus utan elektricitet. (beklagar att jag inte kan hitta denna klassiker)
   

 34. Slabadang

  Thomas!
  Om KVAs experter beskriver vindkraften som är den största satsningen inom energipolitiken för ”obegriplig” så är man faktiskt rent galen om man som politiker ägnar sig åt sådan politik och ännu galnare om man inte tar till sig fakta och realiteter.

 35. Thomas

  Slabadang #34 är man lika galen om man inte tar till sig KVA:s beskrivning av AGW?

 36. Börje S.

  #31
  Ett annat exempel på galenskap är regeringens sista tilltag: att blanda in 10% etanol i bensinen och ytterligare stödja etanolbilismen.
  De ansvariga för beslutet påstår att världen kommer att besparas 0,6 megaton CO2 (mkt tveksamt).
  Avsikten är att världen ska bli en kallare plats att leva i, vilket i mina ögon är galet, bara det.
  Tittar man på den påstådda storleken:
  Från atmosfärens 3.000.000 megaton koldioxid drar miljöministern från 0,6 megaton. 0,00002% om jag inte tagit fel på nollorna. Bara 2.999.999,4 megaton kvar! (Om alla länder, 200 st, var lika uppoffrande skulle mängden ha minskat till 2.999.988 megaton och problemet med den fruktansvärda värmen, den som alla letar så förtvivlat efter, fixat.)
  Om inte det är GALET, KORKAT eller vad du vill så vet jag inte vad som är det.
  Etanolåtgärden kommer att sänka världstemperaturen, Miljöministern kan känna sig nöjd med att verkligen ha gjort skäl för sin millionlön och garantipension. 
  Hur mycket temperaturen sjunker när atmosfären besparas 0,00002% CO2 överlåter jag till de mer matematiskt kunniga på bloggen, t ex du, Thomas, att räkna ut. 
  För regeringen har visst glömt att ge folket besked på denna viktiga punkt. Hur mycket kallare blir det?
  Och vad ska vi göra med alla gratulationer och all djup tacksamhet från omvärlden, vars klimat vi räddat?
   

 37. Bosse J

  Jag tvivlar på att Merkel skulle vara vansinnig eller idiot bara för att hon står (stått?) bakom en sakpolitik som kan anses vansinnig. Politik i de lägre atmosfärstrycken har annan logik, det är spelets regler som gäller – inte sakfrågorna, de är i bästa fall bara svepskäl.
  Ifall Roettgen förlorade big time så kan det kanske betyda en ändring i sakpolitiken som han administrerade, men i så fall enbart för att Merkel tror att hon har något att vinna i det politiska spelet med en sådan kursändring.
  Såvitt jag förstått så minskade inte Die Grüne i lokalvalet? Det talar emot en kursändring eller att orsaken var Roettgens politik som miljöminister. Christer E’s förklaring är mer trovärdig anser jag (och jag har läst samma åsikt, glömt var).

 38. Inge

  Det kan ju också hända att Merkel körde sin politik för att omgivningen krävde det men att hon nu tar chansen att vända skutan när det fanns en tydlig anledning. Man vet aldrig vad som styr dem i maktspelet, opinionssiffror, partilinjer m.m.
  Se på Lövén som varit tvungen att svänga sin övertygelse och rättat in sig i partilinjen. Vad kan få partilinjen att svänga? Hårda fakta? Någon inom C eller MP sa nyligen att:”Kan Tyskland så kan vi”, lite triumferande. Men det kan bli andra toner nu om Tyskland ger kalla handen åt det heliga ”förnybara”.

 39. Börje S.

  #37
  Bosse J
  Nej Merkel är nog ingen stolle. Men hon har agerat som en, oavsett anledningen till idiotåtgärderna.
  Jag får finna mig i att bli dömd efter hur jag agerar, varför ska då inte de som fattar dumma politiska beslut bli det?
  Gällande etanolsatsningarna och vindkraftssatsningarna i vårt land: Åtgärderna kan ju absolut INTE ha vidtagits för att det inom vänkretsen finns sådana som har intressen i branscherna, för det vore ju väldigt osnyggt.
  Så då finns det bara epitetet stolle kvar, (tror man att man sänker världstemperaturen genom att blanda födoämnen i bensinen kan man inte vara annat) såvida det inte finns en tredje möjlighet som jag inte känner till.

 40. AOH

  http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/nach-der-wahlniederlage-in-nordrhein-westfalen-merkel-entlaesst-roettgen-altmaier-wird-nachfolger-1175374
   
   
   
  Frau Merkel:s nye : „klimatminister“ Altmeier  aviserar stordåd att rädda  klimatet.
   
  Här får Lena Ek en ny såt kompis.    ( Hi – Hi )
   
   
  „….Er wolle auch dem Klimaschutz und anderen umweltpolitischen Themen einen Stellenwert als „Schlüsselthemen moderner Politik“ verschaffen, sagte Altmaier, der als enger Vertrauter Merkels gilt…..“
   
  „ Även att rädda / skydda klimatet och andra miljöfrågor vill han ge en position
  som ”nyckeltema för modern politik” säger Altmeier, som sägs vara en trogen ” Merkel-fan”…
   
   

 41. Håkan Sjögren

  Börje S # 36 : Plus eller minus 0,6 megaton CO2 påverkar inte temperaturen då de befintliga 3 miljonerna megaton CO2 inte gör det. CO2 saknar ju i likhet med vattenånga, metan och lustgas egenskapen att påverka klimatet. Mvh, Håkan.