Fredrik är ute och flyger

Igår var Fredrik Reinfeldt på blixtbesök i Poznan. Exakt vad han var ute efter vet vi inte. Han fick i varje fall applåder när han inför alla delegater berättade att Sverige satsar 4 miljarder kronor under tre år för att hjälpa de fattiga länderna med klimatanpassning.
Så långt är allt bra. Det är inget fel på Reinfeldts goda intentioner. Jag hoppas bara att dessa pengar verkligen kommer utvecklingsländerna till nytta i stället för att hamna i någons djupa fickor.
Efter ett snabbt möte med Ban Ki-Moon och USA-senatorn John Kerry, flög så Reinfeldt vidare till Bryssel för att förhandla om EU:s klimatpaket. Frankrike kämpar desperat för att få till stånd något slags överenskommelse om utsläppsminskningar och alternativ energi. Finanskrisen och de forna öststaterna sätter dock käppar i hjulet.
Nu försöker EU locka Polen & Co med en fond, som i viss mån ska ”gottgöra” länderna om de avstår från kolkraft.
Al Gore gjorde visst också ett nedslag i Polen för att ta emot ännu ett pris som tilldelats honom av Adam Mickiewicz-universitetet i Poznan. Sen var han nog tvungen att avvika för att kunna planera sin ”gröna gala”, som ska gå av stapeln dagen innan Obama tillträder presidentposten.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. karlsson

  Kris varje dag i media. (0) Nolltillväxt och kanske till och med minskad tillväxt.
  Jag hör inget jubel från våra miljöorganisationer och partier som under många år efterlyst minskad tillväxt. Minskad tillväxt borde vara det bästa som hänt, vi har ju bara några sex år kvar på oss att stoppa en klimatkatastrof. Om allt stannar av så löser det sig själv.
  Om vi fortsätter så här några år till lär vi komma i nivå med de klimatneutrala länder som Al Gore lyfter fram som goda exempel.
  Fast det är klart,  Al Gore kanske menar att om jag flyger så får ni gå.

 2. Iven

  Maggie
  Fredrik Reinfeldt har ju Gunilla Carlsson, som vet att hålla i slantarna, så att de kommer dit där de behövs – till den behövande befolkningen (och inte, som tidigare så ofta)  någon icke behövandes bankkonto i något skatteparadis…

 3. Iven

  karlsson
  Så rätt du har:
  Allt går när alla går, utom Al Gore, som flyger och far…

 4. arga gubben

  Finns det fel här?:
  http://www.gvc2.gu.se/ngeo/deliang/chen080610.pdf

 5. Jörgen E

  Re: Arga gubben.
  Ja, det finns massor av fel, är övertygad om att andra på denna blogg med mer tid kan peka ut mängder.

 6. Iven

  arga gubben #4
  Svaret kan du få här:
  http://joannenova.com.au/wp/global-warming/
  Läs ”Evidence of Warming”, the skeptics handbook.
  Naturkatastrofer har alltid funnits och kommer nog alltid finnas. Att det vidtas åtgärder för att begränsa deras följder i möjligaste mån och förvarna berörd befolkning är självklara krav som ska ställas hos resp. ansvariga politiker och regeringar (t.ex. inför tsunami, jordbävningar, översvämning, vulkanaktiviteter mm). Påståendet att naturkatastroferna numera är förvållade av människans CO2 utsläpp är än så länge obevisade spekulationer och domedagsprofetiorna i den andan på vissa håll ansvarslösa överdrifter, som skrämmer både många okritiska vuxna och oskyldiga barn.
  I dokumentet du hänvisar till, varnas bl.a. för snöfria vintrar i Södra Sverige. Just nu (12 december) snöar det för andra gången (förra gången i november) och en rad ovanligt kalla nätter för årstiden har vi haft. Annars har vi ju sällan varit bortskämda med snörika vintrar. Får väl avvakta fortsättningen nu. Än så länge vill verkligheten inte leva upp till naturvårdsverkets scenario.