Fredagstankar i politikernas skugga

aw
Ja, hur ska man toppa detta?  (Kolla också Romklubbens hemsida, och speciellt detta möte för unga aktivister). Kanske platsar följande tänkvärda bild från mitt födelseår?
456745yergtew
Men ibland ger politikerna också lite ofrivillig underhållning:
56ue5wyewrgsw
efwefasdfasdfqwe
Hade ni annars en jobbig dag, och svårt att komma till arbetet ? Det finns de som har det värre – själv söker jag alltid åka kommunalt in till Stockholm.
poza 141 00063391 1207578170 001
Det är ändå tur man kan drömma sig bort från politikerna och vardagen, liksom Marty Feldman i följande geniala sketch – en av mina absoluta favoriter. De som har levat en tid i ett längre förhållande kanske också känner igen sig 😛
Det är 7 minuter – men en verklig pärla.

Musikhälsning då? Kanske denna, med den alltför tidigt bortgångna Sandy Denny, här i gruppen Fotheringay:

Jag köpte annars häromåret en riktigt bra skivspelare – en direktdriven Audio Technica – min samling 33-varvare på vinyl låter nu faktiskt gudomligt. Inget ”rumble” tack vare direktdriften, och nästan inget knaster. Tur att man inte gjorde sig av med skivorna, som så många andra när CD-skivorna slog igenom. Strävan mot bra ljud har ju också stannat av – så många accepterar MP3-typ kompression – OK i bilen, men inte tål det en jämförelse.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Marty Feldman.  Yeah!
  Peter Stilbs. HiFi-knutte minnsann. Eller heter det audiofil?
  Jobbade många år i branschen på 60-talet. Fisher, J B Lansing, AR, Shure mfl.  Har lite grejer kvar.

 2. Staffan

  Wijkman och EU-parlamentet producerade 2005 ””Winning the battle against climate change”, inför den mycket viktiga FN-konferensen om klimatet i Montreal, samma år.  EU kämpade givetvis mot de otäcka klimatförändringar som vi alla lider av:
  – bindande växthusgasemissionsgränser, och
  – ett globalt cap-and-trade system
  – kraftfulla emissionsreduktioner hemmavid, 20-30% till 2020;  målet en karbonfri teknologi
  – försöka övertala länder som Kina, Sydafrika, Brasilien och Indien att också se upphettsningen som ett problem  (blir inte så lätt, men försök i alla fall!)
  – o.s.v.  Jag blir så gripen av att politikerna i Bryssel också tänker på oss små lantisar och våra växthus!
  http://www.eu-un.europa.eu/articles/en/article_5311_en.htm
  Hela texten (17 sidor av Wijkman mfl) här:
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2005:0035:FIN:EN:PDF
  Ni vet, under 1900-talet steg den globala årliga genomsnittstemperaturen med 0,6ºC !  Och i Europa 0,9º i årssnitt !   Horribelt, eller hur?
  Tur, trots allt, att det finns de genomkloka människor som tar hand om oss!  Och problemen vi själva inte märker.

 3. camilla

  Lysande bilder, Peter! I braskaminen lyser just nu platsförpackningen – den svarta mjukplasten åt oxfilén. Helt otroligt så mycket energi det finns i olja! Vad hade vår lysande civilisation varit utan olja? En sak är klar, nämligen att vi hade inte suttit här och knappat på datorn, där somliga ojar sig över fossila bränslen och koldioxiden. Tala om intelligent design med all olja och gas för framtida bruk, en omständighet som dock inte hindrar avancerad kärnteknologi med obegränsad tillgång till energi! Så fel hade de ju inte under vetenskapsåret 1956 – omständigheter som genererade Den Europeiska Atomgemenskapen med en alltjämt existerande gemensam marknad för kärnbränsle, som vi helst inte vill skall lysa så där direkt!

 4. Peter Stilbs

  Jag kan egentligen inte förstå logiken i att Anders Wijkman är KD-medlem ?  För det är han väl fortfarande ?

 5. Peter Stilbs

  Ingvar #1 – ”sound-fag” heter det visst… 😉

 6. camilla

  Peter! Åka kommunalt? Det är faktiskt litet svårt, om man som jag bor ett par mil utanför en mellansvensk stad utan allmänna kommunikationer. Låt vara att det finns ett tåg en mil bort. Ett alternativ till bilen? Knappast! Här vill jag slå ett slag för oss alla som bor på landet – det finns ingen tunnelbana runt hörnet! Därför är bilen det enda verkliga kommunikationsmedlet, varför jag skiter i koldioxidtramset! Mina föräldrar skötte dåtiden, och mina barn får fixa framtiden, medan jag själv sköter nutiden! Egoistiskt? Knappast, då varje generation har sina prioriteringar!

 7. Peter F

  Peter S #4
  Enkel logik. Man kan väl inte ifrågasätta sanningshalten hos en kristens påståenden. Han röstar säkert på nå´t annat parti. Vågar inte gissa vilket.

 8. camilla

  Är det någon som minns hur många partier Anders W. har passerat? Tala om ryggrad!?

 9. Slabadang

  En kompis till Wijkman och rådgivare till C Malmström.
  Bara så ni vet vad de planerat bakom våra ryggar och högt ovanför våra huvuden sedan länge! Deras ”sanningar” kanske inte riktigt delas av de folk de styr över?
  Det otäcka är att regelverken bestäms i FN och vi har ingen aning om vilak resonemang och målsättningar som ligger bakom. han ser väl förtroendeingivande ut?
  http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-18519395
   
   
   

 10. Peter Stilbs

  camilla #6 – jag vet inte om Du upplevt Stockholmsrusningstrafiken, men det är en ren pina mestadels – även för mig som bara ska in till stan, men inte in i den eller genom den. Sen tillkommer ”trängselskatt” – kanske 40 kr per dag, och parkering på jobbet – 45 kr per dag. Just nu finns heller knappt platser pga byggarbeten). 
  På motorvägen in får man räkna med 1-2 galningar som lägger sig någon meter bakom – även i glashalt väglag – och hur fort man än kör själv. 

 11. Labbibia

  Stort tack Peter!
  Javisst, de ”tre stora” Churchill, Roosevelt och Stålis-Stalin möttes vid Jaltakonferensen, där de delade upp världen mellan sig. En av huvudorsakerna till varför världen (åtminstone Europa) ser ut som den/det gör idag.
  Marty feldman, en av mina absoluta favoriter! Den här sketchen var en ny bekantskap, riktigt bra, även om jag tyckar han gjorde sin absolut största skådespelarinsats i filmen ”Young Frankenstein”
  http://www.youtube.com/watch?v=yH97lImrr0Q
  vilket osökt konstigt nog för tankarna  till en viss Wij………… 😉

 12. Pelle L

  Tack för underhållningen Peter Stilbs!
   
  Men den stackars bruttan i ”mittsketchen” i Feldmans sketch (hon vid stranden) verkar svältfödd, och inte bara på kärlek.
  Är det sådan man blir av LCHF?

 13. ThomasJ

  OT (lite iaf…) dock säkert nåt för supercharlatanen A.W. – från Göteborgs Universitet, prof Franzén etAll:
  http://wattsupwiththat.com/2012/11/08/co2-could-prove-to-be-our-salvation-from-the-next-ice-age/
  Sågat jäms med fotvalvet… Sicket dravel, vem ph**n finansierar slika pajaser?
  Mvh/TJ

 14. Marty Feldman kör vänstertrafik – i dubbel bemärkelse …

 15. Tålis

  Anders Wijkman är en politisk kameleont av värsta sort. Han påminner mig om en som sprätte runt i Uppsala i studentkvarteret jag bodde i. Han var i början folkpartist, men några månader senare blev han socialdemokrat. Han insåg att för att få sitta vid grytorna och sleva i sig som medioker odugling gällde det att välja rätt parti…

 16. camilla

  Peter! Jag växte upp i Stockholm och tog både studenten och en akademisk examen där (1960-tal). Trafikproblemen har ju inte blivit mindre över åren, men det är rent ut sagt litet löjligt att hänvisa till det ”kommunala”, som inte finns för så där två miljoner svenskar på ”landet”. Vi litar till bilen och vill inte betala någon jävla koldioxidskatt! Nu är jag ju en litet udda kvinna i så motto att jag gillar att köra bil och dessutom väldigt fort (Peugeot 407 på 250 hästar med fyra hundar i bagaget, även om det bara står två stycken hästkrafter i stallet). En av mina söner som just fyllt 51 ber alltid sin mamma att lätta på gasen på de sista kilometrarna till mitt hus på grusväg. Det är det är kul att dra på (växla ned med dubbeltramp)! Mina tre ex-makar körde som sämre käringar för att inte tala om alla gubbar. Jag blir bara så sur på alla (särskilt medsystrar) och gamla gubbar som inte kan hålla upp farten! Gasa på för tusan (är det koldioxiden som hämmar?)!

 17. ThomasJ

  Sorry för missplacerat inlägg ovan (#13)… Dé é ju fredá och tacknämligt roar Peter med allehanda klurigheter – tack Peter!  😀
  Här litet bidrag till muntration/eftertanke:

  History Class

   
  The teacher said, ”Let’s begin by reviewing some American history.
  Who said ’Give me Liberty , or give me Death’?”
  She saw a sea of blank faces, except for Little Hodaiki a bright foreign exchange student from Japan , who had his hand up:
  ’PatrickHenry, 1775’, he said.
   
  ’Very good!’
   
  Who said, ’Government of the People, by the People, for the People, shall not perish from the Earth?’
  Again, no response except from Little Hodaiki:
  ’AbrahamLincoln, 1863’.
   
  ’Excellent!’ said the teacher continuing, ’let’s try one a bit more difficult…’
  Who said, ’Ask not what your country can do for you, but what you can do for your country?’
  Once again, Hodaiki’s was the only hand in the air and he said:
  ’JohnF.Kennedy, 1961’.
   
  The teacher snapped at the class, ’Class, you should be ashamed of yourselves, Little Hodaiki isn’t from this country and he knows more about our history than you do.’
   
  She heard a loud whisper: ’F . . . k the Japs,’
  ’Who said that? I want to know right now!’ she angrily demanded.
  Little Hodaiki put his hand up:
  ’General MacArthur, 1945.’
   
  At that point, a student in the back said, ’I’m gonna puke.’
  The teacher glared around and asks, ’All right! Now who said that!?’
  Again, Little Hodaiki said:
  ’GeorgeBush to the Japanese Prime Minister,1991.’
   
  Now furious, another student yelled, ’Oh yeah? Suck this!’
  Little Hodaiki jumped out of his chair waving his hand and shouted to the teacher:
  ’BillClinton to MonicaLewinsky 1997!’
   
  Now with almost mob hysteria someone said, ’You little shit. If you say anything else, I’ll kill you.’
  Little Hodaiki frantically yelled at the top of his voice:
  ”MichaelJackson to the child witness testifying against him, 2004.’
   
  The teacher fainted. As the class gathered around the teacher on the floor, someone said, ”Oh shit, we’re fucked!”
  Little Hodaiki said quietly:
  ”Bob Diamond, Barclays Bank, 2012.”
  Mvh/TJ

 18. Labbibia

  Camilla # 16
  😀

 19. camilla

  Nu har ni väl alla fått mer än nog av mig för ikväll, men jag uppmanar alla att tycka till litet om Den Europeiska Atomgemenskapen och dess gemensamma  marknad för kärnbränsle. Jag är ingen expert på ämnet, men det borde finnas några som tänkt på saken.

 20. Håkan Bergman

  camilla #16
  Just så. vad vi behöver är mera grusvägar. Men snälla du. dubbeltramp?, menar du att du använder kopplingen när du växlar, sånt trams tar en jäkla tid?

 21. camilla

  Labbibia! Tack för leendet!

 22. camilla

  Håkan! Du har inte förstått saken! Innan jag kommer till ”min” avfart på motorvägen i 145 km/tim, så växlar jag ned med motorbroms – men det gäller att hitta det rätta varvtalet. Det visste min gudmor att berätta om redan 1959, eftersom alla bilar då inte hade synkron utväxling. Allt enligt mitt första ex., som kunde sin motorer om intet annat.

 23. Tålis

  Ja, du Camilla du verkar delvis köra som min fruga och hon kör inte bra… Hon ligger gärna 40-50 över det tillåtna, även där det är 50. Hon har totalkraschat en bil och var nära döden då. Hon har kört av vägen flera gånger, tyvärr en gång med mig, men vi överlevde pga snö…
   
  Numera kör jag alltid vid längre gemensamma resor, särskilt i mörker. Hon verkar knappt se vägen.
   
  Men hon kör så pga oförstånd, men du verkar köra så pga att det är kul, vilket kan vara skillnaden som gör det…

 24. Labbibia

  camilla # 22
  Visst är det så! Med en osynkad växellåda MÅSTE man hitta rätt varvtal för motorn innan man växlar ner, annars blir det till att ”räkna kuggar” i växellådan.  Lärde mig hur det går till i det militära, var försteförare på en ”osynkad” Volvo terränglastbil 912, mod. 50-tal när jag gjorde ”lumpen.
  Fantastiska terrängbilar, när man väl hade lärt sig hantera dem.

 25. Christopher E

  Peter, intressant observation om ljudkvalitet. Jag saknar lite tiden före alla komprimerade ljudfiler när bästa möjliga ljud gällde. Glömmer aldrig min första CD-spelare, en Fischer med en vertikal genomskinlig lucka som öppnades som en gravkammare. 1984 tror jag det var. Hittade en bild:
  http://www.audio-extasa.eu/imagemagic.php?img=images/Fisher%20AD%20800%201c.JPG&w=768&h=482&page=popup
  Jag antar att det finns audiofiler fortfarande, men som du säger går det åt andra hållet. 

 26. Christopher E

  #17
   
  Fyndig historia 😀
   

 27. Labbibia

  Volvos terränglastbil 912, ett ingenjörsmässigt underverk!
  http://www.youtube.com/watch?v=uEKf03VpREI&NR=1&feature=endscreen
  Rak 6-cylindrig motor, drog uppåt 10 liter/mil när man var ute och lattjade i terängen…..Men lyssna på ”soundet” det är musik i mina öron. För övrigt verkar föraren vara extremt klantig, inga problem alls att ta sig upp ur gyttjepölar som den på filmen om man vet hur man ska göra…… 🙂

 28. Håkan Bergman

  camilla #22
  Nej nej, du lägger ur växeln utan att använda kopplingen, låter motorn varva upp och den lägre växeln glider in utan problem, fortfarande utan att använda kopplingen, handlar bara om att kunna höra av rätt varvtal.

 29. ThomasJ

  Labbibia #27: Prima ’fordonsverktyg’, tack för det 🙂
  I afrikat hade vi ’valpar’, kallade ’Marilyn Monroe’ pga av deras ’framvikt’, som förbrukade sisådär 8-15 ltr/mil (snacka om ’miljö-talban-bil’… 😉  ). Förbrukningen var i sig ett problem, det andra var kvaliteten på soppan… typ: 50 oktanig ’win-the-war-petrol’, inkl ~ 50% sand, dvs. STORT behov av filter… ’Fixen’ blev uppblandning med 140 oktanigt flygbränsle ==> fungerande transporter.
  Användbara fordon, allemal! 😀 
  http://www.youtube.com/watch?v=It84WUeqjp4
  Mvh/tj

 30. ThomasJ

  camilla! Hörs riktigt kul detta med bilkörningen din… dubbeltramp + uppställ på grus i mega-många km/h antyder medverkan i de fornt varande ’t-tävlingarna’ de svenska politokraterna [då!] tillät genomföras – och egentligen, åtminstone hos oss, utan varken knapp eller knyst, var en suveränt väl fungerande körskola!
  Vibbar?  😉
  Mvh/TJ

 31. Staffan

  Fyra afrikanska flickor (14-15 år) har en urin-driven generator:  Pee-powered energy!  En liter eller så räcker för sex timmars elektricitet.
  Ute i bushen bör det här vara ett bra tips!  Inget extra att bära!
  http://dvice.com/archives/2012/11/asetniop.php
  Uppe i högra hörnet hittar ni en ”vindturbin” som arbetar som ett segel:  kraften tas upp när vinden trycker mot den:
  http://dvice.com/archives/2012/11/sail-inspired-w.php

 32. Labbibia

  Håkan Bergman # 28
  Lycka till!
  ThomasJ # 29
  Tack! 🙂

 33. Håkan Bergman

  Peter S
  Tack tack, är det möjligen Sydkoreanska parlamentet man ser på en av bilderna där? Annars är ju engelska underhuset en guldgruva, man måste ju bara älska upplägget med regering på ena sidan, opposition mittemot och dom tyngsta kombatanterna ett steg från respektive sidas talarplats, samt sist, men inte minst, engagemanget och den råa men djävligt hjärtliga tonen.
   
  http://www.youtube.com/watch?v=3Nz846dDids&feature=related

 34. Håkan 28
  Så brukade jag också göra när jag  hade bil med manuell låda. Men inte för ofta, sliter på synkringarna. Om man inte träffar perfekt och det gör man sällan. Nu kör jag automat men det är kul det med för man kan växla blixtsnabbt både upp och ner. Snabbare än med manuell.
  Alla dragracinförare kör automat. Nästan. Fast visst är det lite kaxigare med manuell

 35. Gunnar Strandell

  Peter Stilbs #10
  Peter, byt ut Loyden mot något bättre så slipper du bilar bakom som ligger för nära.
  Länkar:
  http://www.microcarmuseum.com/tour/lloyd-lp400.html
  http://www.lamborghini.com/en/models/gallardo/lp-570-4-superleggera-edizione-tecnica/overview/#!slide/666
  Jag verkar inte vara ensam om att salutera Anders Wijkmans senaste karriärsteg med ett kärnfullt ”Lycka till!” 😉

 36. Tålis

  Kommer nog att bli klimatflykting jag. Vart ska man flytta som pensionär? Själv gillar jag Aruba och Mauritius, men Costa Rica lockar också. Den senare kostar normalt skjortan att åka till, men man borde testa innan…

 37. Gunnar Strandell

  Labbibia #27
  Önskan om att slippa momentavbrott under växling visades med stor tydlighet i ditt klipp.
  SBAT hade Scanias egenutvecklade automatväxellåda. Det kanske också behövdes eftersom den nästan alltid kördes av grönklädda män?
   
  Länk (1 min):
  http://www.youtube.com/watch?v=7RJ8w6jPt6g

 38. Staffan

  FN:s nästa klimatrapport ”skrämmer livet ur alla”, för att få världen att äntligen skriva under ett avtal om den globala upphettsningen.  Detta säger Yvo de Boer, FN-klimatchef under Köpenhamns-mötet 2009.  Han har talat med ”forskare” som arbetar på IPCC:s nästa (femte) rapport om klimatförändring.  Den kommer ut framåt årsskiftet 2013/2014.
  Nu arbetar de Boer som klimatrådgivare för revisionsfirman KPMG.
  (Men ett internationellt avtal blir ”nästan omöjligt att få igenom USA-senaten”, säger han.)
  ”UN Green Climate Fund” är tänkt att fås att fungera med futtiga ”$100 billion”, ca 700 miljarder kr om året.
  Jag:  Om du tycker det är mycket ska du komma ihåg att den globala årliga genomsnittstemperaturen ökade med 0.7ºC under 1900-talet!  Något lika otäckt vill vi inte vara med om nu!
  (Brisbane Times, Australien, 7 november)
  http://www.brisbanetimes.com.au/environment/climate-change/former-un-official-says-climate-report-will-shock-nations-into-action-20121106-28w5c.html

 39. Håkan Bergman

  Ingvar E #34
  Okey, vi snackar bara landsväg, stadstrafik får man sunka med kopplingen, sen beror mycket på hur tätstegad låda du har, jag utgår från en tätstegad som man vill ha roligt med. Automatlådor är faktiskt värre, inte lådorna men hur folk kör dom. speciellt i stadstrafik, automat innebär automat, hä ä bar å åk, finns ingen anledning alls att peta i neutral vid rödljus t.ex. lådan är konstruerad för att klara sånt. Sen fick automatlådor extra dåligt rykte på 80-talet när bilprovningen ställde upp tomgången på alla bilar, för att minska halten av föroreningar i avgaserna, obs bara halten, automatlådorna var verkligen inte konstruerade för såna påhitt.

 40. Håkan Bergman

  Peter S
  Var det en luring med bilden på grabbarna i Jalta där? Hajade just till och kollade, visst sitter dom med spelkonsoler i händerna?

 41. Håkan Bergman

  Gunnar S #37
  Är det där samma kärra som gick med Bofors haubitsarna till Indien? Dom minns jag ansågs som smärre underverk i Indien, kunde köras av vem som helst utan nån längre utbildning, och hjälpte säkert Bofors i affären.

 42. Errbe

  Vad betyder WRF ?
  Någon som vet ? 

 43. Tålis #36
  Jag kan rekommendera kanarieöara, främst Gran Canaria.
  Just nu  22 grader. Las Palmas.  Storstad. Har allt som en storstad har. Plus en fantastisk playa. Billigt. Vill man bo lugnt och avskilt istället finns det många platser att välja på. Färsk frukt och grönsaker året runt. I går gjorde vi juice på  färsk frukt.  Mango, Papaya, Apelsin och Banan. mumma. 
  Vill du vet mer så kan du få min emailladdress

 44. L

  WRF = World Resources Forum

 45. Gunnar Strandell

  Håkan Bergman #41
  Jodå Håkan, de var lättkörda och krävde kort utbildning.
  Det viktigaste var att lära sig hålla tummarna rätt på ratten så att de inte skulle knäckas om man fick ett slag t.ex. om det stod en gran i vägen.
  Svempa byggde den snyggaste:
  http://www.truckingfestival.se/hist/s_1980.jpg

 46. Håkan #39
  Jo det är sant. Amerikanska lådor är inte optimerade för lite ”aggresivare” körning. Men det är relativt enkelt att åtgärda åtminstone på lite äldre bilar. För flera år sedan köpte jag en helrenoverad 3-stegad låda av en renoverare i Sverige. Han frågade hur jag ville ha den. Mjuk, sportig eller hård.   5.000:- rakt av inget inbyte. Några år senare köpte jag 4-stegad automat, hård växling preparerad att klara av 700 Hkr,  11.000:-

 47. Tålis

  Ingvar Engelbrecht 43
   
  Kan tänka mig kanarieöarna. Hade främst Lanzarote för ögornen (högst på listan) Men  bra kommunikationer hem. Jo, det måste man tänka på. Frugan, tänker bara på det… och helt fel.

 48. Tålis
  Visst är det bekvämt med vettiga förbindelser med fäderneslandet. Norwegian funkar bra. Vi valde Las Palmas för den infrastruktur som en storstad erbjuder i form av tex internet eftersom jag fortfarande arbetar som datakonsult på distans. Tillförlitlig och snabb internet var ett krav. Likaså en modern lägenhet med plats för ett arbetsrum. Att sedan en av Europas bästa playor ligger på 75 meters avstånd är ju bonus 🙂 6 km playa (Las Canteras)

 49. Tålis

  Ingvar Engelbrecht 48
   
  Man kan bli vänner med mindre orsak än detta. Kan vi ses på min nästa semester?

 50. BoE

  Kul att det finns lite retro-hifi kultur i församlingen.
  Vinyl ger lite mervärde i form av brukar-engagemang. Man måste ju pyssla om skivorna och spelarna hela tiden.
  Själv har jag hållit i gång ett elektroniskt delningsfilter som matar 3 + 3 + 1 slutsteg (RT -horn som subbas). Thoren spelare, SME arm, Shure V15 III mm.  Grejor som idag är 40 år gamla men som jludmässigt fortfarande lätt matchar det mesta.
  För de elektroniskt händige och intresserade, och som vill med enkla medel lyfta återgivningen hemmavid till en ny nivå, rekommenderas att botanisera på ”Elliot-sound” siten. Den drivs av en Australiensare med höga ambitioner, butget tänk och som dessutom är helt bull-shit befriad.
  Nya tyngre slutsteg och vassare helt faslinjära elektroniska filter från ”Elliot-Sound” är på gång att lödas ihop i min lilla verkstad. Det är ett lagom vinterprojekt.
   
   

 51. Tålis #49
  Hör av dig   🙂
  ingvar@nova-data.se

 52. BoE
  Kul!

 53. Staffan

  ”CIA-chefen avgår efter otrohetsaffär” säger TT.  Så bra.  Då är han i bättre läge när kongressen håller förhör om varför Benghazi blev Benghazi.  (Ni vet, där ambassadören, strypt och kanske våldtagen, släpades genom gatorna till sjukhuset, och tre amerikanska tuffingar sköts ihjäl efter några timmars strid…  Medan CIA osv hemma i Washington kunde titta på, i direktsänd video…)

 54. Staffan

  Rätt fascinerande:  USA är världens stormakt #1.  Fortfarande.  Väl?
  Så kommer folk i Benghazi med raketgevär på ”9/11” och bryter sig in på konsulatet, tar livet av ambassadören (som av ”folket” släpas på gatan till sjukhuset), kommer i strid med tre USA-militärer men dödar dem efter ett par timmar…
  Det här har man sett ”direkt” i DC (presidenten också, tror man) på TV från en övervakningsrobot uppe i luften…
  Men det här slogs förstås upp stort i media?…  Eh?

 55. Staffan #54
  Det diskuteras i USA om inte Obama borde ställas till svar juridiskt för att inte ha agerat.  ”Impeachment”

 56. Errbe

  På Anders Wijkmans egen hemsida räknar han upp sina aktuella uppdrag:
   
  Co-President of Club of Rome
  Councillor of the World Future Council
  member of the Royal Swedish Academy of Sciences
  member of the Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry
  member of the World Academy of Art and sciences
  member ot the Board of the Stockholm Resilience Center
  member ot the International Institute of Industrial Environmental Economics in Lund
  member ot the Tällberg Foundation
  chairman of The Swedish Recycling Industries’ Association.
  member ot WRF = World Resources Forum
   
  Den sista punkten nämns inte där, men den framgår av pressreleasen om utnämningen i Club of Rome.
   
  Där presenteras också den senaste boken: Bankrupting Nature
  By Anders Wijkman, Johan Rockström
  Bookrelease and seminarium, together with Nordea and Hagainiativet in Stockholm 6 december 2012.
  I presentationen kan man läsa:
  This powerful book shows us that we are in deep denial about the magnitude of the global environmental challenges and resource constraints facing the world. Despite growing scientific consensus on major environmental threats as well as resource depletion, societies are largely continuing with business as usual, at best attempting to tinker at the margins of the problems.
  The growth dilemma can only be addressed through a transformation of the economic system. Rich countries are called upon to hold back their material growth to leave room for a rising living standard among the poor. Alternative business models are presented, such as moving from products to services or towards a circular economy based on re-use, reconditioning and recylcing – all with the aim of facilitating sustainable development.
  Vem kan ställa upp vid presentationen och ställa några vettiga frågor där?
   

 57. Errbe #56
  ”Merchants of Fear”
  http://www.amazon.com/The-Merchants-Fear-They-Afraid/dp/1599212811

 58. L

  Wijkman säger att finansmarknaden borde ta större ansvar. Antagligen menar han då att inte riskera pengar på subventionerad vindkraft… 😉

 59. bom

  #56 Ah nyord! Circular Economy? Betyder det subventioner till cykelreparatörer så att lata och kunskapslösa miljöpartister inte behöver kunna fixa sina cykelpunkteringar själva? Nä visst ja de åker ju skattepengartaxi pratandes i tjänstemobiltelefonen medan plebejerna trängs i sin stinkande och subventionerade ineffektiva kollektivtrafik! Eller handlar det om tunnelbanebutlers igen?

 60. Komprimerad musik är inget för audiofiler,LP lever ändå vilket alla
  trodde skulle bli ’död’ den ökar i stället de stora är Tyskland,England
  och Usa stadigt.
  Direktdrift var inte så dum egentligen även om audiofiler ett tag
  förespråkade remdrift.
  RT hornen var i Sverige en gör det själv ide som var bra och engagerade alla möjliga,sedan får vi inte glömma Stig Carlsons
  rundstrålande högtalare,som blev än stor succe.
  Mer finns att skriva i detta intressanta musikaudiologins ämne.
  ALI.K.

 61. L

  Ja, det kanske är dags att damma av mitt gamla Systemdek och leta fram alla LP-skivor som legat i dvala i 25 år… 🙂

 62. Pelle L

  ALI.K. 60
   
  RT hornen var the real stuff.
   
  Jag byggde en enkel förstärkare (mono, resurserna var begränsade) och ett exponentialhorn.
   
  Trots att förstärkaren bara levererade ca 3 Watt (efter vad jag minns, kan det ha varit så lite?) fick anläggningen alla tavlor att skallra i sina ramar och väggarna nästan att rasa. Vilket ljud!
   
  Där kan man tala om positiv återkoppling  😀

 63. När vi är inne på LP spelare kan nämnas att gamla Lenco och
  Thorens i gott mekaniskt skick är i närmast oslagbara för njut-
  ning av musik.
  R/T Hornen blev en början till än mer avancerade konstruktioner
  såsom Paul Klipsch horn.
  Tannoy har ett högt värde, de omhuldas av Japanska audiofiler,
  och rörkonstruktioner ala typ Single Ended amplifiers på några
  watt endast,dessa är kult idag i världen runt.
  ALI.K.

 64. Det var Phillips som utvecklade CD’n kring åren i början av
  åttiotalet på lek,höjdpunkten blev med Phillps DAC omvand-
  lare TDA 1541 typ A,ibörjan av 90-talet,dessa är idag oslagbara
  med Non oversampling av naturligt ljud,antalet bitar av 16 räcker,
  idag med 24 bitars cd blir inte bättre som man skulle tro.
  ALI.K.

 65. Pelle L

  ALI.K
  Tyvärr fick mitt horn stryka på foten, och platsen användes i stället för en extratoalett!
   
  Ibland prioriterar man fel!

 66. Mycket inom HiFi branschen spårade ur.  Guldpläterade högtalarkablar, speciella nätkablar, Folk som hävdade att cd-spelare lät bättre från jordat uttag mm tokerier
  Carlsson var en kuf, träffade honom en gång, hans högtalare var medelmåttiga. Men kultförklarades. ”Kolboxen” var en utmärkt monohögtalare men där slutade det.  JBL gjorde bra högtalare på den tiden

 67. pekke

  Ingvar E.
  Visst har du rätt om div. myter när det gäller bild och ljud.
  Läste ett test där man hade olika ljud och bildkablar ur olika prisklasser, experterna som var med kunde inte skilja på de billigaste och de dyraste kablarna under blindtestet.
   
  Men på en MP3 128 bit märker de flesta att omfånget är begränsat jämfört med en analog spelare, men med MP3 196 bit så märker de flesta ingen skillnad.
   

 68. pekke

  När vi ändå är inne på det, MP3 var egentligen en ny standard för ljud och bild jämfört med VCD ( MP1 ), SVCD ( MP2 ) och DVD ( MP2 ), endast packningstätheten skiljer mellan SVCD och DVD, men det blev inget av det, utan det kom senare en diffus MP4, vilket vi oftast kallar Divx eller Xvid eller h264.
  Blue-ray har jag inte koll på om det är MP2 eller MP4.
   

 69. Staffan

  ”Can Medieval Heat Cool Warming Worries? ” Wall Street Journal summerar forsknings-rapporter som säger att MWP, medeltida värmeperioden, var minst lika varm som idag.  Matt Ridley skriver.
  Comment:  (Politicians) all believe in Global Warming (errrr Climate Change): therefore it must be true. They also believe that it caused Huricane Sandy. Hence, it is the reason that there are still 600,000+ people without power in the region. So it is imperative that the region install at least 1000+ wind turbines…
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204349404578100862654023702.html?google_editors_picks=true
  (WSJ släpper inte alltid in folk.  Länken är från Google News, US)

 70. Dividendum

  Anders Wijkman! En politisk charlatan och opportunistisk politisk hoppjerka. Kolla in den nya TV-serien Hell On Wheels, där skulle Wijkman platsa i rollen som Mr Swede (Christopher Heyerdahl) med sin ”immoral mathematics” eller The Priest (Tom Noonan), en starkt förvirrad väckelspredikant. Wijkman och hans gelikar är inget annat än verklighetens karikatyrer på dessa två fiktiva galenpannor. Vi vet vart historien kommer att förpassa dom.

 71. Svempa

  Eftersom du är så nöjd med din Audio Technica skulle det vara kul och veta vilken modell du köpte

 72. Peter Stilbs

  Svempa #71 – det är en AT-PL120 – med troligen en ATP-2XN pickup (inte helt säker – det finns ingen synlig märkning på den). Jag köpte detta via Musikhaus Thomann i Tyskland – rekommenderas varmt – de har en svensk hemsida, och levererar snabbt. 
  Länk till pickup    Länk till spelare  (men just denna modell tillverkas inte längre – den har i övrigt en omkopplare så man kan välja den klassiska RIAA- kurvan och impedansen(”Phono”) – eller ”line” – som de flesta andra ljudkällor. ”Phone” finns ju inte på många nya förstärkare/receivers)

 73. Sven Östholm

  Märklig slutsats.
   
  Klimatmodeller har vid kontroll mot observerade data visat sig vara felaktiga. Den förmodligen starkast inverkande parametern, moln och molnbildning, saknar i befintliga modeller säker och pålitliga statistiska underlag för representation.
   
  http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=climate-change-faster-than-predicted
   
  Beskriver att felen är påtagliga, men drar märkligt nog slutsatsen att några ändå är riktigare än övriga. Det påvisade felet säger ju inget om vilka resultat modellerna i fråga skulle ge efter att ha försetts med en riktig beskrivning av orsak och verkan.
   

 74. Staffan

  AlGore ordnar 24 timmar på Internet om (Dirty) Weather.  Fossil-bränsle (olja, gas, kol) ligger bakom orkanen Sandy:  Smutsig energi – smutsigt väder!
  Internet-programmet börjar onsdagen den 14 november kl 20 Eastern Time, dvs 15/11 kl 0200 svensk tid, och rullar på i 24 timmar.  ”Finale with Al Gore” kommer sista timmen, 7 pm EST, dvs 0100 svensk tid, natt mot fredag.  Det kan du ju bara inte missa!    Profeten!
  http://www2.canada.com/nanaimodailynews/news/story.html?id=7530483
  http://climaterealityproject.org/

 75. Staffan

  Goral-klimatet:  ”Rekordvärme gör det jättetungt att gå ut.  Översvämningar och regnstormar skadar våra hus och städer.  Skördarna sjunker ihop under de svåra torkorna.  Varmt, torrt väder ger oss stora skogseldar.”
  ”Det är sådant extremväder som du ser nästan varje dag på nyheterna – eller ut genom fönstret!  Detta är Smutsigt Väder!  Och till följd av AGW, den mänskliga upphettsningen, kan vi vänta detta mycket mycket oftare i framtiden!”
  –   Precis!  Det är inte ofta man hör någon beskriva vårt väder så gôr-bra!  (Nu är det för resten 6º här, och regnar [förstås].)
  Dirty Weather!  Ett par hopp ner på sidan:
  http://climaterealityproject.org/

 76. Börje S.

  Al one million degrees-Gore har försökt köpa en film med en tornardisk gräsbrand till sitt ”Skitigt väder_projekt” av en Australiensk filmare.
  Filmaren sade ungefär ”aldrig i livet, du tänker bara slå i betraktarna att branden är bevis för den globala uppvärmningen, men nu råkar det vara så att branden uppstod av en olyckshändelse.”
  Filmen plus en intressant mailväxling mellan filmaren och Al one million degrees-Gores representant finns hos JoNova:
  http://joannenova.com.au/2012/11/al-gore-tries-back-door-and-gets-knocked-back-again-by-australian-filmmaker-again/#more-25193 

 77. Staffan

  LosAngeles förklarar högtidligt alla måndagar som ”Meatless Mondays” för att ”lower our carbon footprint”.  (City Council 24 oktober.)
  Jaha.  2007 antog staden ”Green LA” – en progressiv handlingsplan för att leda nationen framåt i kampen mot global upphettsning:  Reducera växthusgasutsläppen, föra fram ”ren” teknologi, reducera luft-pollutionen, ”conserving water” osv.
  Och självaste FN har slagit fast [påpekar LA] att ”boskapen är en av de signifikantaste bidragsgivarna till dagens mycket allvarliga miljö-problem”.
  –  Usch ja.  Den här hemska värmen tar knäcken på oss!  Om inte allt karbonet gör det dessförinnan!
  http://cnsnews.com/news/article/no-meat-mondays-los-angeles

 78. Svempa

  Peter – tack för infon. om Audio Technica

 79. 72#
  Utbytesnålar finns till alla pickuper,har man inte Riia Phono ingång
  endast line,aux mm som ingång på förstärkare el recievers,kan
  man köpa phonosteg som separata enheter,
  Hemsida Svalander finns beskrivet skivspelare av de flesta typer
  alla lp tillbehör finnes,detta är en seriös firma som har allt.
  Sedan finns Nad phonosteg med tillhörande transformator som
  gör att batterier ej behövs,Finns på HI FI klubbens hemsida.
  ALI.K.

 80. Audio Technica gör för övrigt idag bland de bästa pickuper i’världen,använder självfallet de själv.
  ALI.K.

 81. Bertel

  Peter Stilbs.
  En vecka för sent vaknar en Finländare ur det mediala bruset, inkluderande, liv i det privata?.
  Sjukt roligt ifall man är ”lite” lössläppt. Bravo herr Stilps. En av dina bästa som skribent.
  Och en musikhälsning till toner som jag vet att du har kontaktyta/minnen att reflektera till. http://www.youtube.com/watch?v=NNiie_zmSr8&feature=watch-vrec

 82. Peter Stilbs

  Tack Bertel #81 – Alan Parsons project är ett av mina favoriter.