Fredag – i julstressen

image00712

Så här känns det ibland när man ska reda ut sladdarna till julgransbelysningen. Skänk också en tanke till dem som har ett värre jobb än Du.

Förr fanns ju isärtagbara stickproppar, så man kunde gå flera varv runt granen, och sen smidigt sticka i sladdproppen i huvudkontakten – någon verkar ha förbjudit dem senaste decennierna. Säkert EU:s fel. Annars var det på 50-talet och lite senare trevligt med riktiga stearinjuleljus, även om man då fick passa en ofta torr gran som hade en tendens att plötsligt spraka loss…

Var det annorlunda förr? Det verkar inte bli någon vit jul i Stockholmstrakten i år. Här är ett tänkvärt urklipp (klicka för större bild) med SMHI-statistik ur SvD för några år sedan. Det var inte alls ovanligt med gröna jular förr heller.

julsno

Har Du julmaten under kontroll?? Varför inte i år rationalisera, enligt innovativt förslag från  pizzeriägare Mario Ismail i Arvidsjaur – allt ryms på en behändig liten platta. Inget onödigt krångel.

SSS

Man kan rationalisera disken efteråt också – det blir säkert mycket klimatsmartare…

ATT00289

Ja, är dom inte gulliga, våra olika fyrbenta vänner?

ATT00286

Troligen blir det inget Fredagsinslag för min del nästa vecka – vi får se. Här är  i alla fall en liten förtida julhälsning.

Kirsty är tyvärr inte längre med oss, men Shane lever fortfarande trots att han gjort sitt bästa för att eliminera sig från den mänskliga genpoolen. I övrigt är detta ett spår från den absolut bästa Julskiva jag känner till – The Chieftains – ”Bells of Dublin”. Rekommenderas varmt:

Jag har ett inlägg på gång på måndag den 19.12 – men om vi inte hörs – God Jul alla !

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. God Jul själv Peter och ta det försiktigt med julskinka och tillbehör 😉

 2. Peter F

  Vitare jul förr ? Jag tycker det ser ganska stabilt ut !

 3. Ingemar Nordin

  Finns det inget ställe i Sverige med pålitlig julsnö? Skandal! I Linköping har vi bara varannan jul vit. Det var det jag trodde gällde för Skåne. Hmmm … det måste har varit varmare förr – mer så än vad vi tidigare trott!

 4. Peter F

  #Ingemar N,,,Karesuando borde väl duga. Här i Holmsund blir det den andra gröna julen sedan -84, men skridskoisarna är gudomlligt våta om man vågar.

 5. Bertel

  Peter Stilbs.

  Hoppas du får en njutbar helg och Jul, som står vid dörren.
  Personligen älskar jag denna års/helgtid med möjligheten att aktivt delta i att förändra inredningen(övriga årstider är jag passiv betraktare av förändringsprocessen hemmavid(gällande gardiner, dykar, mattor mm).  :)) med julpynt och att få lyssna på julmusik som klär bakrunden med toner(den indre förändringen kan ev förstärkas av glögg) är ljuvligt.

  Tack för en välkomponerad fredagshälsning med bredd.

  Fördisken är klockren, och en av dom gulligaste bilder du har framlagt i dina bildcollage. Jag har en inneboende ”svaghet” gentemot djur, fast jag agerar och betraktar tex vår schäfer som han är, dvs hund, men får ibland, avvikande åsikter av mina tvåbenta vänner, ifall Diesel(schäfern)bör innefattas av mänskliga rättigheter(hittintils har jag röstat nej).

  Här kommer några av toner som ligger i bakgrunden from första-advent, när vi julpysslar.
   
  Först The Real Group med klockren stämma och underbar stämning
  http://www.youtube.com/watch?v=dMe7oqZKdK8
  och sedan på hög volum, Juloratoriet av Bach som berör med sin musikaliska mäktighet.
  http://www.youtube.com/watch?v=CrpL9lCNs5o

 6. Jan-Erik S.

  Senaste 2 vintrarna är inte med.
  Kan det vara en slump de glömde de 2 senaste åren 🙂 🙂 🙂 

 7. Peter Stilbs

  Jan-Erik #6. Urklippet är nog från 2009 ?

 8. pekke

  SMHI har en karta som visar chansen till en vit jul:
  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/julvader-1.4274
   
  Undrar om de tänkt att diska hunden eller disken eller bara fått slut på maskindiskmedlet ?
  Min svåger fick för sig att hälla i vanligt diskmedel en gång, visst blev det diskat fast det blev resten av köket oxå vilket renderade en utskällning från syrran.
   
  Älgar ja, dessa ska man akta sig för vare sig man är på vägen, i skogen eller hemma, en jobbarkompis fick plåtskador på sin bil efter att en sådan festat loss på höstäpplen i hans trädgård och sedan fått för sig att ta en träningsrunda runt huset, var svårt att övertyga försäkringsbolaget om att det var en älgskada. 😉
   

 9. Ingemar Nordin

  Rysslands utrikesdepartement stöttar Kanadas avhopp från Kyoto och bekräftar att inte heller de kommer att förlänga det bindande avtalet.

  http://www.ctv.ca/CTVNews/SciTech/20111216/Russia_kyoto_protocol_111216/

 10. Ingemar Nordin

  I Climategate 2.0 mejlen säger Phil Jones att han är ense med amerikanska energimyndigheten om att inte lämna ut sina data (delvis finansierade av amerikanarna). E-meijlen visar bara Jones konversation med kollegor. Men vad säger korrespondensen som Jones måste ha haft med energimyndigheten?

  Är det t.o.m. så att amerikanska regeringen faktiskt stöttat och puffat på med att dölja data? undrar A. Watts. Det har skickats in ett Freedom of Information Act till myndigheten angående dessa mejls. I slutet på december måste myndigheten svara.

  http://www.foxnews.com/scitech/2011/12/16/complicit-in-climategate-doe-under-fire/

 11. ThomasJ

  Tack för bra inlägg, Peter! 😀

  OT: Inte så kul [jul-]hälsning from the ’top’:

  http://junkscience.com/2011/12/16/pachauri-give-skeptics-one-way-ticket-to-outer-space/

  Pluss beslagtagande av en bloggares tvenne laptops, på order från… ja vem, månne?
  Varför inte beslagta cAGW:arnas laptops/pc/hard-drives etc.?
   😉

  Mvh/TJ

 12. Liten halv seger i USA för ”riktiga” lampor
  http://us1.campaign-archive2.com/?u=87b74a936c723115dfa298cf3&id=ad7c647e1a&e=c3b96380f3

 13. magnus

  Ingvar E

  Det finns inget förbud mot oljelampor. Och koldioxiden får du på köpet

  Som högstadielärare och småbarnsförälder så har jag lite svårt för vuxna människor som gnäller 🙂   

     

 14. Börje S.

  #13

  Och jag är oändligt tacksam att MINA ungar slapp skojas upp av dig.

 15. magnus #13
  Vad menar du egentligen? Den första meningen kan ju ses som ett skojs. Men ett tämligen meningslöst skämt i sammanhanget. Och ingen smiley.
  Den andra meningen antyder jag gnäller. Det är inte mer begripligt det. Jag refererade bara till vad som hänt i USA och tycker att det är positivt. Men den hade en smiley? Vad betyder den smileyn?
  Så vad vill du ha sagt som jag skall ta till mig? Dina kommentarer är i UffeB-klass. Obegripliga som en kommentar eller ett svar på mitt inlägg.

 16. God Jul Peter!

 17. FcH

  Dessvärre har Moderaternas miljosmart.se uppstått igen.
  Moderaterna ser mycket allvarligt på vad som, enligt de själva, kan vara vår tids största miljöutmaning; klimatfrågan. Man ser det större perspektivet och inser att ett globalt problem kräver global lösning med ett engagerat Sverige.

  I samarbetet inom Alliansen har Moderaterna framarbetat en mycket ambitiös klimatpolitik där man bland annat lagt fokus de sektorer som exkluderas i EU:s handel med utsläppsrätter, var man att fram till 2020 ämnar minska våra utsläpp med 40 % jämfört med 1990.  Noggrant har alliansen visat hur detta måla ska uppnås med olika besparingar.  Prioritet ligger i att på billigaste och mest effektiva sätt sänka utsläppen. Med historiska data kan visas att sänkta utsläpp inte korrelerar med minskad tillväxt. De senaste 20 åren (1990-2010) har Sveriges ekonomi vuxit 50 procent samtidigt som miljöarbetet har intensifierats.

  Moderaterna ser en stor möjlighet att föregå med gott exempel vad gäller miljöpolitik och satsar prioriterar klimatfrågor även under tider med ekonomiska svårigheter.
  Man ser gärna ett globalt rättsligt bindande avtal gällande reducerade utsläpp samtidigt som man inser utmaningarna med att samordna frågan mellan ett stort antal länder med enormt skilda förutsättningar och intressen. Klimatbistånd till fattiga länder drivkraftighet under internationella förhandlingar är exempel på hur man vill vara en god förebild för andra länder.
  Ur ett globalt perspektiv vill partiet bland annat att vägen mot målet att halvera de globala utsläppen innan 2050 ska ha påbörjats innan 2020 samt att nya relevanta marknadsmekanismer utvecklas.
  Vad gäller transportsektorn är moderaternas inställning att varje transportslag ska bära sina miljökostnader och är tydliga med att man inte bekämpar transporter utan dess utsläpp.
   

 18. Ann L-H

  # 13 – Intressant att just du av alla här på TCS har den delikata uppgiften att inför lättpåverkade tonåringar vara objektiv och förmedla vetenskapligt hederlig information.  

 19. Labbibia

  Tack Peter!
  Ett intressant sätt att mäta det lokala vinterklimatet i Sthlm de senaste 500 åren (apropå grafen med snömängden kring jul) har gjorts med hjälp av gamla tulldokument. Man har helt enkelt kollat upp när skeppen slutade komma, på grund av att isen lagt sig, och när sjötrafiken återupptagits igen.

  Väldigt politiskt ”klimatkorrekt” för annars hade det väl inte blivit några forskningsanslag, men om man läser vad där faktiskt står, så hittar man en radda motsägelser och logiska kullerbyttor…..
  Ett måste för den historiskt intresserade…….Hej Lena! 🙂

  http://www.fof.se/tidning/2008/5/500-ars-vader-i-stockholm

 20. Slabadang

  Magnus!

  Jag hoppas att du är jumpalärare för nyanlända Afgahner ! 🙂 

 21. Labbibia

  Magnus # 13

  AHA……Högstadielärare…..
  Inte konstigt att det går åt pip(rökar)svängen med skolan då? 😉 

 22. Ingemar Nordin

  FcH #17,

  Med historiska data kan visas att sänkta utsläpp inte korrelerar med minskad tillväxt.

  synd att moderaterna inte förstått att man med historiska data visat att ökade utsläpp inte korrelerar med ökad global temperatur, och att hela deras fokus på klimatet bygger på en hype utan vetenskaplig grund. Det finns viktigare saker att prioritera i ett ”miljöarbete” – t.ex. att få bort kvicksilverlampor och vindkraft.

 23. Johan E

  Off Topic
  Vet någon vilka fakta Anna-Karin Hatt åsyftar i sitt tal? Här talet i sin helhet http://www.regeringen.se/sb/d/14268/a/182498, nedan ett utdrag.
  Dagens Industris Energidagar ”Energibranschens väg framåt” 12 december 2011
  Anna-Karin Hatt, It- och energiminister
  Klimatkrisen kräver ansvar och handling

  ….”För två veckor sedan var jag på energiministerråd i Bryssel. Runt bordet fanns alla samlade. Alla de ministrar som sitter på makten och som kan se till så att de europiska energisystemen ställs om i en mer hållbar riktning. Bara några veckor innan hade det internationella energiorganet IEA presenterat sin årliga rapport som visar att fönstret för att lyckas hejda uppvärmningen till två grader snabbt håller på att stängas, om vi fortsätter på samma sätt som nu.

  Ändå, trots att vi nyss fått fakta på bordet om att vi är på väg i helt fel riktning, och trots att IEA:s VD Maria van der Hoeven, själv var där, så var det ändå bara jag och min danske kollega som pratade om klimatkrisen. Resten berörde den inte med ett ord. Stora länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien valde att prata om annat, som om den fråga som betyder så mycket för vår gemensamma framtid inte längre var så viktig.”

 24. Olaus Petri

  Johan E, det gamla uttrycket ”mad as a hatter” comes to mind. 😉

 25. FcH

  IN #22.
  Tyvärr vågar man inte längre sätta ut vem som är ansvarig för detta dravel. För några år sedan var det nuvarande partisekreterare Sofia Arkelsten och Hanif Bali som låg bakom sidan. Efter kraftig kritik i kommentarerna stängdes först kommentarsfunktionen av sedan hela sidan. Nu har den återuppstått med samma gröna trams.

 26. Ingemar Nordin

  FcH #25,

  Man undrar ju vad det är för gröna klimatstollar som moderaterna fått in i sitt parti. Har Greenpeace och WWF lyckats infiltrera dom också?

 27. Ingemar #26
  Det verkar faktiskt så!

 28. Ingemar Nordin

  Det är väl hög tid nu att moderaterna börjar förbereda reträtten istället för att måla in sig alltmer i klimathörnet? Har de inga partistrateger som insett vart vinden blåser?

  Och när Anna-Karin Hatt sitter där ensam med Danmark (#23) och ser att alla övriga ministrar inte är intresserade av att diskutera fler åtaganden beträffande klimatet så borde det ju vara en signal till hela Alliansen. Även om Hatt kanske är ovanligt trögfattad beträffande detta så borde ju resten av regeringen fatta vinken.

 29. Labbibia

  Är det helt enkelt kanske så, att moderaterna inser att en skeptisk inställning i klimatfrågan är lika med förlorad regeringsmakt? Svenska folket är så genomindokrinerat i frågan, som dessutom bland vanligt folk blandas ihop med ”verkliga miljöproblem” (och för svensken är naturen och därmed Miljön helig), att man är tvungen att åtminstone utåt visa ”klimatoro”? 

 30. Ingemar
  Om Anna-Karin Hatt Inte inser vad som är på väg så är hon ingen realpolitiker och i realiteten inte en energiminister heller utan en enfrågepolitiker. Det var ju energiministrar som träffades.

 31. Staffan D.

  Al-Gore har ett nytt Manifesto i WSJ. ”Hoten mot vår planet är extraordinära: klimatförändring, vattenbrist, fattigdom, sjukdom, ökande inkomst-skillnader, urbanisering, massiv ekonomisk föränderlighet osv.” (Visst, allt blir bara sämre! Eller hur?)
  . Lösningen är ”sustainable capitalism”, hållbar kapitalism. Mindre spill och högre energi-effektivitet; få de anställda att stanna längre, och få ner kostnaden för utbildning av nytt folk!
  . ESG-metrik ska det vara! Environmental, Social, Governance! The European Federation of Financial Analysts Societies (EFFAS) definierar nio ESG-områden:
  . 1) Energy efficiency; 2) Greenhouse gas (GHG) emissions; 3) Staff turnover; 4) Training & qualification; 5) Maturity of Workforce; 6) Absenteeism rate; 7) Litigation risks; 8) Corruption; 9) Revenues from new products.
   
  Det var lättare förr (ja, 2007, eller 1998, alltså) när man bara talade om klimatet! T.o.m. mr Gore tvingas nu sätta GHG-utsläppen som näst viktigast. Och ändå vet han ju att – vi brinner upp!
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203430404577092682864215896.html?mod=WSJ_Opinion_LEADTop

 32. Håkan Sjögren

  FcH # 17 : Att moderaternas klimatpolitik verkar barka åt fanders beror på att de valt okunniga rådgivare och att de i riksdagsgruppen lider brist på naturvetenskapligt kunnande. Tyvärr är det så. Mvh, Håkan.

 33. OT

  Om man råkar ut för is på vägen, kan det vara bra med is i magen………….Hoooa!!

  http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/article14095234.ab