1500 olyckor och incidenter i brittiska vindkraftsparker

Vindkraft

Siffrorna släpptes av RenewableUK, och enligt dessa har fyra dödsfall och ytterligare 300 skador drabbat den brittiska vindkraften enligt The Telegraph.

Omfattningen av incidenter – motsvarande nästan en per dag – framkom efter publiceringen av dramatiska foton som visar en turbin som kraschade mot marken på ett fält nära en väg och där en annan exploderar i eld, orsakad av de starka vindar som drabbade Skottland och norra England förra veckan.

Charles Anglin, informationsansvarig vid RenewableUK betonade att förra veckans tillbud utlöstes av ”freak weather”. Organisationen angav också att ingen ur allmänheten någonsin hade blivit skadad som ett resultat av en vindkraftsolycka. En dokumentation av incidenter som sammanställts av en kampanjgrupp mot vindkraft, omfattar dock fall där blad som väger 14 ton, har klippts av och kraschat till marken. Invånarna som bor nära ett vindkraftverk har fått ta skydd i sina hem när klumpar av is kastades från bladen på verket nära Peterborough, Cambridgeshire. En tillverkare av vindkraftverk medgav att en av modellerna hade ett defekt bromssystem som innebar att bladen kunde flyga iväg. Detta ledde i sin tur till att hundratals vindkraftverk fått order om att stängas av. Företaget Proven Energy Ltd, baserat i Skottland, gick i konkurs strax efter.

Blad på mindre inhemska vindkraftverk har också lossnat och slagit genom byggnader – i ett fall trängde det in i taket på en stuga som används som kontor. Motståndare hävdar att händelserna visar att vissa delar av landet är för blåsiga för vindkraftverk. De flesta verken stängs dock automatiskt av när vindhastigheten stiger över en viss vindhastighet. I september flög ändå ett blad från ett vindkraftverk iväg och träffade en bil på sjukhusparkeringen vid Lister Hospital i Stevenage, Hertfordshire.

Förra året stängdes en vindkraftpark på 140 verk nära Glasgow av efter att ett 14-tons glasfiberblad brutits av i blåsigt väder och landat vid foten av tornet. För två år sedan kollapsade en turbin på skolgården vid en skola på ön Raasay utanför Skottlands kust, och samma år bröts ett blad på ett vindkraftverk i Rotherham, som ägs av Sheffield University i starka vindar, vilket föranledde en undersökning av konstruktionen. Incidenterna sammanställs av Caithness Wind Farm Information Forum, som arbetar mot vindkraftverk i Skottland. Man publicerar också uppgifter om olyckor på sin webbplats. RenewableUK meddelade att fyra dödsfall har inträffat under 2009 och 2010. Ett dödsfall inträffade vid ett underhållsarbete med turbinaxlar medan de andra tre dödsfallen ägde rum under byggandet av land- och havsbaserade vindkraftsparker.

Chris Streatfeild, chef för hälsa och säkerhet vid RenewableUK sade: ”Ingen medborgare har någonsin skadats i de rapporter vi har fått”. ”Risken för allmänheten är en på 100 miljoner. Det är mer sannolikt att skadas av ett blixtnedslag än av ett vindkraftverk.” Streatfeild sade också RenewableUK hade registrerat 1500 incidenter under de senaste fem åren, många av dem är dock av mindre slag. Av dessa har cirka 18 procent – eller nära 300 incidenter – lett till en skada, återigen oftast mycket små. Han sade att planering och säkerhetsregler innebär att vindturbiner alltid projekteras på ett visst minsta avstånd från vägar och bostäder vilket ytterligare minskar risken för allmänheten. Han sade också att antalet bränder och strukturella kollapser endast uppgick till en ”handfull” händelser. ”I stressiga situationer kan saker utvecklas fel, men det gäller även gas, kärnkraft och olja.”

Health and Safety Executive (HSE) sade förra veckan att det var ”extremt svårt” att få en fullständig bild av rapporterade incidenter på vindkraftverk eftersom olyckor inte registreras av industrin själva. HSE sade också att siffrorna visade tre dödsolyckor mellan 2007/08 och 2009/10 samt totalt 53 stora eller farliga incidenter inom samma tidsram. En HSE talesman sade också att eftersom vindkraftverk klassas som maskiner snarare än byggnader eller konstruktioner så finns det inte någon skyldighet att rapportera mekaniska fel. Angela Kelly, ordförande i Country Guardian, ett nationellt nätverk av vindkraftsmotståndare säger:  ”Vi har varit medvetna om olyckor kring vindkraft i flera år men de nya siffrorna från branschens egen branschorganisation är särskilt alarmerande.

”Utvecklare verkar ha ignorerat det faktum att vissa delar av landet är för blåsigt för turbiner.”

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Slabadang

  Johnny!

  Nygammal självförsvars kurs. ”Lär dig slåss emot vindkvarnar” 🙂

  Lite klimatnyttigheter??

  Hellre släppa vind med kraft i poolen än låta vindkraft skymma solen?

  Vill du bli en riktigt riktigt rik man?
  gör då som käre Anders Wijkman  
  låt skettebetalarna pröjsa kalasen
  med ett klimathot lurar du lätt skatter av populasen.

  Några kanske ändå lackar till
  och inga klimatstålár pröjsa vill

  Kalla dem för förnekare om du vill
  för då ser media till att de tiger still.

  För vill du tjäna din första vindmiljon
  så se till att bli av med all opinion.

  Hellre gömma pengarna på vinden, än låta Wijkman med vinden tömma oss på pengar.

  Nyheter:

  Näringsdepartementet och Miljödepartmentets nya skattesuventioner kommer under våren att lottas av TV4 i det nya programmet ”Vem vill bli miljönär”

  Samtidigt så skickar riksrevisionen ut sin utvärdering av klimatpolitiken till samtliga hushåll. Rapportens titel: ”känn dig blåst”.

  Lena Eks nya linje är att istället för att kommuner skall kunna förbjuda vindkraftverk , så ska vindkraftverk kunna förbjuda kommuner.

  Vidare :istället för att vindkraftverk skall flyttas minst 1 Km från boende för att de inte skall störas, så skall störande boende flyttas minst 1 km från vindkraften.

  Limrick:

  Är du man och vill lätt ha några schyssta millar att satsa på vinden ? Inga problem de e bara att satsa och kyssa gamle vindministern lite på kinden!

  Give em hell!! :9 🙂


  Kommentar modererad

 2. Slabadang

  Diktaturfasonerna och angreppen på det fria nätet får riktigt mothugg.

  http://svt.se/2.27170/1.2647797/internethojdare_vadjar_till_kongressen_stoppa_nya_natlagar

 3. Slabadang 1

  😀 😀 😀  skönt att få vakna till med ett rejält garv. 

 4. Martin

  The Telegraph är mycket tydlig i sitt avståndstagande till både vindkraft och AGW. Konstigt att inte fler har följt i dess spår.

 5. I Tyskland har en fallskärnshoppare dött efter att ha råkat flyga in i ett vindkraftverk. Det är bara en tidsfråga innan det blir dödsfall från vindkraft bland allmänheten också i andra länder. 

 6. Muminpappan

  Kan någon förklara varför man på svenska använder eufemismen ”vindkraftspark” som får det att låta som om det är fråga om ett naturområde med gräsmattor och planterade träd och buskar? Det är minsann inte fråga om några ”parker”  utan områden där man har placerat en industriell anläggning med en rad stora vindturbiner. 

  Det är lika fånigt att tala om ”vinkraftsparker” som att använda det danskinspirerade ordet ”vindmölla” som frammanar bilden av ett litet pittoreskt, rödmålat torn på en dansk klint. Men i båda fallen är det eufemismer som har introducerats av vindkraftsindustrin för att förringa att det är fråga om industriell drift i stor skala, med allt vad det innebär av miljöproblem och störande av naturen!

  Så låt oss använda dom rätta orden – det är fråga om vindturbiner och vindkraftsanläggningar eller -verk.
   

 7. Jan-Erik S.

  Muminpappan #6:
  Kärnkraftpark (Ringhals etc) är i konsekvensens namn passande 🙂 

 8. Björn

  Där folk gick och promenerade kanske det idag står ett vindkraftverk, vilket innebär att den marken blir obrukbar på stort avstånd kring den, pår grund av olycksrisken och oljudet. Om det finns många i samma område kan det bli frågan om stora arealer som blir oanvända annat än för uppställning av dessa maskiner. Vill man sätta krokben för allemansrätten så ställ upp några vindmaskiner så löser det sig.

 9. Bertel

  Slabadang # 1

  Klockrent och roligt.   🙂  🙂

 10. Ingemar Nordin

  Tänkvärd artikel av prof Colin McInnes om en enregiingejörs syn på de gröna energisatsningarna:

  http://www.thegwpf.org/uk-news/4575-colin-mcinnes-uk-policy-makers-dont-understand-energy.html

  As it stands, today’s policies ignore the lessons of engineering history. We now seem determined to replace historical transitions toward fuels of greater energy density with diffuse energy production. This step will require vast quantities of materials, land and subsidies, misallocating economic resources that we could use more productively elsewhere. We should, therefore, treat with caution talk of a ‘green energy revolution’.

 11. Björn

  Ingemar [10]; Intressant artikel du länkar till. Det kanske går up ett ljus för politikerna så smånngom. Sådana här artiklar sipprar så småningom igenom till politikerna. Kostnaderna och försäkran om avbrottsfri el till megastäderna kommer att bli avgörande för vår energiframtid. Koldioxidfaran kommer att underordnas försäkran om stabil energiförsörjning.

 12. bom

  #11 Vilken koldioxidfara? Koldioxidfarhågan den illa underbyggda????

 13. ThomasJ

  Intressant och välgjord video:

  http://www.youtube.com/watch?v=jrNYwpIqDsU&feature=youtu.be

  Mvh/TJ

 14. Thomas J #13

  Mycket intressant video som alla borde se innan de säger ja till vindkraft i närheten av sin bostad.

    

 15. Validering

  Slabadang!

  Vilken underbar satir!. Jag har tragglat igenom D Laframbois slrämmande bok och jag blir bestört över hur alla de insynsregler vi har här hemma inte gäller IPCC. Det verkar vara helt medvetet att våra politiker sett till att det klimatpolitiska beslutsunderlagen skall tas fram bortom vår insyn och kontroll.

  Politikerna verkar ha vänt folket ryggen och bildat sin egen klubb med egna intressen där den gemensamma affärsiden de har är att hitta gemensamma linjer och strategier för hur de skall kunna föra en politk ovanför folkintresset under sitt  eget intressets flagga.

  Då får konsensuset sin mening och sitt gemensamma syfte. Om bara 49% av partiernas riksdagsmän stödjer en fråga så ser oppositionen ut att inte finnas och de slipper debattera frågan.

 16. Validering>>
  Den franska poeten och filosofen Paul Valéry beskrev politik så här:

  ”Politik är konsten att hindra människor från att blanda sig i det som angår dem.”

  Ibland undrar jag om det inte blir sannare och sannare för varje år. 

 17. Bertel

  Nosttradamus # 16

  Fast jag är sk demokratikramare(vän av representativ demokrati), kunde jag inte låta bli att skratta högt.
  Helt sanlöst rolig beskrivning med ironisk klang. Touché.   🙂

 18. Bertel

  # 17 Nostradamus skulle det ha stått.

 19. Bertel>> 
  Kan bara hålla med.
  När jag jobbade för kommunen här så hade jag detta citat uppsatt på mitt kontor. Gissa vilka som kommenterade det och vilka som lät bli och då oftast med en sur min  🙂 

 20. Slabadang

  Validering och Nostradamus!
  Att politik handlar om att inte blanda in folk i de frågor som angår dem är ett ordspråk jag missat och nu lagt närmast hjärtat. Vår kära grundlagsutredning är väl det bästa beviset på denna sanning och att det går utmärkt att lyckas med den strategin. Att vi skulle få vara med att diskutera villkoren för våra demokratiska och mänskliga rättigheter är tydligen en överkurs i medborginflytande.Så Validering du harf alldeles rätt och vi har en ny klasskamp att föra folket mot partioligolpolet och dess medföljande journalism.¨

  Jag vet att det finns ett tillräckligt stort stöd för ett parti som driver åetrställandet av de grundläggande ordningsfrågorna i samhället. En politisk kraft med det demokratiska medborgarintresset i främsta rummet och som fokiuserar på politkikens funktionella innehåll istället för dess glättiga omslagspapper. Ett parti som bekämpar de manipulationer fasoner ideologiska korrumtioner som nu sprider sin stank från så många fästen. 
  En politisk kraft som får makt genom funktionell politik istället för makt genom dysfunktionalitet. Att våga vara autentisk öppen saklig och så funktionellt opartisk det bara går.

  Då böir det ingen förbannad vindkraft. Det blir inget tugg om statsreglerade heltider. Det blir inga debatter där folj luras att tro att det är politikerna som byter blöjorna på våra gamla. En politk som öppet vågar erkänna att beslutsunderlag ALDRIG är i konsensus och att alla inte kan bli nöjda men så många som möjligt skall ges heder för deras erkändauppfattning. Politik är finmej i sista hand debatt. Politik skall vara öppen diskussion och resonemang och utbyte av kunskaper mer än åsikter.
  En återdemokratisering och en riktig förbannad uppsträckning av statens alla tjänstemän til förmån för medborgarrespekten.Med en journalistik som ÅLÄÖGGS att ta ansvar för sitt förtoende. När media ligger på de nivåer den gör så har vi en demokratisk kris sedan länge och det är inte medborgarnas fel den saken är säker. Ett riktigt tvättäkta REALPOLITIKSPARTI som bevisar att politik till 99% består av funktionslitet och resultat och till 1% av ideologi och att en rolltrogen demokrati med sin integritet och ansvar för saklighjeten och opartiskheten är själva förutsättningen.

  Dety var ett litet kort brandtal men helvete så många offentliga svenska korrupta bunkrar vi har att ta itu med. Att partiologipolet och journalismens överklass inte villk ta ifrågan är självklart. Det är deras antidemokratiska fringisar som ryker.
   

 21. Slabadang #20

  Är det någon sorts folkomröstningsdemokrati som du förespråkar?

  Eller handlar det om ett nytt ölpallsparti som döljer sin ideologi och bara sysslar med underhållning eller ett parti med egna TV-kanaler som bara säljer egna sanningar billigt till sina meningsfränder i hopp om att den stora massan är komplett korkad?

 22. Ingemar Nordin

  Slabadang #20,

  Demokratiska beslut kan bli ganska tokiga ibland, det vet vi. Men just därför behövs en riktig grundlag eller en konstitution som slår fast de individuella mänskliga rättigheterna. För övrigt är jag för direktdemokrati i så många frågor som möjligt, och så lokalt som möjligt.

 23. Ingemar Nordin

  Rättelse; ”…. direktdemokrati i så många frågor av gemensam art som möjligt …” skall det vara.

 24. Labbibia

  Uffeb # 21

  Du skriver:

  ……..”… ett parti med egna TV-kanaler som bara säljer egna sanningar billigt till sina meningsfränder i hopp om att den stora massan är komplett korkad?”……..

  Och hur menar du att ett sånt parti skulle skilja sig från de redan etablerade i Sverige? Förutom möjligen TV-kanalen då….

 25. Labbibia #24

  Menar du FOX News?

 26. Labbibia

  Uffeb

  Nu var det ju faktiskt jag som frågade.

 27. Slabadang

  Uffe B!

  Känns det läskigt när det kommer en ny aktör som konkurerar om problemformuleringarna?

  En ny kraft som kräöver att politiker skall kommunicera mer direkt med folket än genom media? Som proagerar för att sakkunskapen i större utsträckning skall få diskutera och resonera inför politikerna och journalisterna istället för tvärtom?
  En kraft som bygger upp en nätbaserad infrastrukur för att kommunnicera och redaovisa folkopinionen i olika frågor.
  En struktur dör folket bestämmer vilka frågor som är aktuella och kan kommunicera sin uppfattning?

  Jag vet att väggarna rasar på SVT och det är en förbannad massa byråkrater och politiker som skiter i brallan infrö själva tanken att öppna upp demokratin tillgänglig för vanligt folk. Det går inte att föra ett manipulativt spel då längre om de tappar makten över spelets pjäser som flyttar över till folket igen.

 28. Labbibia #26

  Ser du på svensk TV?
  Tja inte vet jag hur det skulle bli, men kanske lite mer anpassat och vinklat för att passa det nya och utopiska parti som Slabadang vill ska uppstå stup i ett.

  Men det är nog bättre att du frågar honom. Han hade ju nästan klart med en egen InternetTV-kanal för ett par år sedan…

 29. Slabadang

  Ingemar!

  Vi har olika grader på det folkliga inflytandet i de politiska besluten. Att sytematisera en ständig opinionsbild i nya och gamla frågor med hjälp av nätet är en lätt plätt. Det skulle också mycket enkelt kunna anordnas riktiga både verkliga och rådgivande folkomröstningar på samma sätt.Motståndet till inflytandet (utifrån erfarenhet) är själva partistrukturerna som helt enkelt släpar långt långt efter de möjligheter och jag menar allt större förvantningar som finns på förändringar, som i takt med att de demokratiskt användbara verkygen med elektronikens hjälp fullständigt exploderat.
  De skrämmer många politiker mer än tvärtom.

  Det är faktiskt ganska kul att lyssna till invändningarna från partifolk. ”Ja men du vet Sonja åttio har inget internet” mitt svar ”Näe hon har heller ingen egen tidning eller ett SVT att styra över och kan inte heller ta rullatorn till riksdagshuset och anordnar inte heller mottagningar för politiker med snittar och skumpa. Det är dessutom stor chans att hon inte har en susning om att frågan diskuteras överhuvudtaget” ”(skratt).

  Men alla de 80% av medborgarna som kan använda en mobiltelefon eller har internet då? De som verkligen har ett engagemang och eller kunskap i frågan? ”

  ”Jamen du vet det är jättesvårt att hantera alla olika åsikter och synpunkter”

  Jasså? Har ni försökt? Njae.. hummmmm

  Så här kan ni göra för att ta ett första steg!
  1.
  2.
  3.
  Kostar inte mer än x miljoner och gör att folk kan svara på ett antal flervalsalternativ bara att kunna svar ja eller nej på en fråga har sitt demokratiska värde….
  Ni behöver bara fyra personer som jobbar med det här och ni kan hantera z miljoner responser per månad. Ni vet dessutom ålder inkomst och kön på den som kryssar i och de kan också lämna frivilliga kompletterande uppgifter.

  PUL lagen hanterar ni så här… säkerheten så här…. redovisningen så här….

  Whats the problem?? Ähhh Uhmmm

  Vore det inte bra om folkopinionens siffror står redovisade på stora tavlan i riksdagshuset när varje större fråga diskuterades? Att folket också löpande gavs rätten att ändra sig innan under och efter det att frågan debatteras uppdaterat en gång i minuten? 🙂

  Hmmm jodå … Hmmm!

  Folket kan ju ges chansen att betygsätta vartenda enskilt framträdande/inlägg  dessutom eller hur?

  Hmmm ja det e klart… men….

  Det kommer Ingemar men det är bara trycket utifrån som kommer att sätta fart på utvecklingen och inte heller eller snarare framför allt är journalister INTE intresserade av dessa möjligheter. De beskär liksom möjligheten till att hävda opinioner som inte riktigt existerar.

  Demokratin är smartare än vad den ges kredit för att vara.

 30. ThomasJ

  Validering/Nostradamus/Slabadang m.fl., läs dagens mycket intressanta observation från Donnans sida:

  http://nofrakkingconsensus.com/2011/12/17/which-other-minorities-should-be-blasted-into-space/

  Rejält skrämmande!

  På tal om politik så är mitt mantra [primära] att återställa förtroendet för människan i Sverige. Har alltid haft med detta som avslutande i de motioner jag författat… gissa om där fanns ’ömma tår’…  😉

  Mvh/TJ

 31. Janne

  Det betyder att vindkraft och ekologiskt odlad mat i år orsakat fler dödsfall i Europa än kärnkraften.

 32. Labbibia

  Uffeb # 28

  SvammelPer!

  Varför kan du inte en enda gång svara uppriktigt? Din trovärdighet har passerat 0 och sjunkande för ett bra tag sedan tyvärr……
   du i förbifarten fullkomligt vräker ur dig halmgubbar är bara sååå symptomatiskt….
  att

 33. Bertel

  Ingemar Nordin # 22

  Jag har likvärdiga tankar ang direktdemokrati(som kompliment för representativ demokrati) som du framhåller, men svårigheter är att definera begreppet gemensam art och för att vi(röstberättigade i Sverige)skall kunna känna igen oss i denna idé/åsikt, krävs det majoritetsstöd(som håller längre än en valperioden) för att dessa tankar/idér blir en självklarhet(utöver det dagliga förvaltande)i vår vardag.

  För att begreppet gemensam art kan nå/få bärighet/ackseptans(ifall vi anser att denna begrepp förstärker vår demokratiska påverkan individuelt(fast tänkta beslut berör, hela Sveriges befolkning)), bör vi/du/jag alltid föra debatt om vad som vi/du/jag anser vara det bästa för dig som individ och för vår allas bästa(ur ett personligt(ibland snävt) ställningstagande) och bibehålla rätten att bli tillfrågad när besluten är av gemensam art.

  Ingen av oss sitter med sanningen, men varje dag(tex på denna blogg)är ordet ”fri”(utöver moderering) som bejakar vår möjlighet att påverka våra framtida idér(dina och mina) om direktdemokrati och dess vara eller ickevara.

  Inget är så kärt för mig som ordens frihet(individens rätt att föra sin talan(i skrift, verbalt, teckenspråk mm))och dina tankar om direktdemokrati är en del av fria ordets okränkbarhet, men kommer ev till sin rätta, när vi har kommit överens, hur och när vår gemnsamma talan(folkomröstning(utöver redan befintliga möjligheter)) skall påverka vår nu/framtid, utöver riksdagsvalen var fjärde år.    🙂

  Avslutar med musikhälsning ang ämnet.
  http://www.youtube.com/watch?v=diYAc7gB-0A