Frankrike skippar koldioxidskatten

Detta kom just in. Tack till Kenth!

french news

En spännande utveckling väntar inom EU.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Micke Johnsson

  Det finns hopp som sagt 🙂   Vi människor är fantastiska ibland.

 2. Hin Håle

  http://www.teknikensvarld.se/nyheter/070710-bensinskatten/index.xml

 3. Strictly Norrland

  Men hur KAN de? Vi står ju inför en katastrof av mått vi aldrig tidigare skådat? Har fransmännen gått och blivit människofientliga?

  (Ironi)

 4. Gunnar E

  Höjda priser kommer nog ändå vad det lider, om inte syntetiska  alternaiv kommer  frm och alternativ till förbrukning dyker upp.
  Mycken tilltro sattes ju till IT för konferenser mm men folk åker ju på konferenser IRL ändå och få företag har byggt ut IT för ett  tätare umgänge utan att resa med kroppen.
  Många trsp:er ter sig rätt galna men går hem ekonomiskt idag. Det kommer att ändras med ändrade förutsättningar. Den finansiella världens styrning inverkar i mycket hög grad på hur resurserna utnyttjas.

 5. Håkan S

  Ils sont vraiment fous, ces Francais (fritt efter Asterix).

 6. Lejeune

  Vive la France!

 7. Bertel

  Nu blir det liv i luckan.
  Man kan säga att Fransmännen har öppnat alladins ask på vid gavel och förhoppningsvis blir det en rejäl debatt om detta i Sverige.
  Ser en möjlighet att koldioxidens roll i debatten om klimatet kommer att bli ifrågasatt i gammelmedia ifall Fransmännens beslut grundar sig  i misstron på AGW-teorin. 
  Vi får se.
  Hur som helst heja Frankrike i denna fråga.

 8. Tege Tornvall

  Pour la remplacer avec quoi?

 9. Slabadang!

  Klimat”vetenskapens” Bagdad Bobs i AB.

  Rockström har tydligen inte förstått halvsju av kritiken ur någon aspekt.Något ”enstaka misstag i IPCC” s arbete pratar han om.
  ”Antarktis tappar is” och på bilden till artikeln finns en bild från bangladesh efter en cyklon!!
  När fan ska nån ställa karln mot väggen??
  Var är stormarna och cyklonerna ????
  Vi har lägsta frekvensen på 60 och troligen 120 år!!!
  Vad är det för is Antarktis tappar????
  Det ligger ÖVER snittet sedan 1979!!
  Globaluppvärmning???
  Var då nånstans??
  Grönlandisar??? Jaha och de glaciärer som växer i Himalaya??
  Enstaka fel????
  Glaciärerna
  Kilimanjaro
  Amazonas
  Afrika
  Hollands yta
  Temperaturdata
   mm mm mm

  Rockström är exakt lika substanslös som den vetenskap han säger sig företräda.Det här är ett gäng banditer som rånar skattebetalarna på pengar genom hot och utpressning.Snacka om ”cherry picking” bland observationer.Hela klimatvetenskapen bygger på klimathypokondriska antaganden utan bevis och har helt lämnat de grundläggande etablerade vetenskapliga reglerna därhän. 

  Rockströms hemmasnickrade beskrivning av Climategate är rodnande pinsam.Allvarligt talat så har jag lite svårt att läsa texten utan att skämmas å hans vägnar.Hur korkade tror han att folk är?
  Han är helt utan moral karln och han har i och för sig 167 miljoner att förlora på att bedrägeriet avslöjas.

 10. Mats Jangdal

  Écrasez l’infâme! (Krossa den skändliga!), Voltiare.
  Detta har jag väntat på sedan Stern-rapporten, fransmännen kan väl inte frivilligt göra som britterna gör.

 11. Mats Jangdal

  Äh, så blev felknackat på Voltaire, Voltiare, det låter ju som en italiensk schlager 😉

 12. Björn Ola

  Vive la France!!!!!   Frihetens Land

 13. Bosse H

  Här kommer kolskattenyheten via Reuters France:
  http://fr.reuters.com/article/topNews/idFRPAE62M08G20100323?pageNumber=1&virtualBrandChannel=0&sp=true

 14. Micke

  Helt underbart gjort av Frankrike

 15. Anders L.

  Det är lite gulligt med er känslosamma skeptiker som klappar i händerna och jublar för minsta pressrelease som ni tror stöder er sak, vare sig det är kanadensiska psykologiundersökningar eller fransk politik. Men … (som det står i Reuters-artikeln)

  ”A la question de savoir si la taxe était enterrée, il a répondu : ”N’allez pas plus vite que la musique!””

  Dvs ”Gå inte fortare än musiken!”

  Det Frankrike har beslutat är att inte införa någon koldioxidskatt förrän EU gör det. Och det är ju inte så konstigt.

 16. Micke Johnsson

  Anders ”Muntergöken” L
  Vi (skeptiker) blir glada för det lilla. Snälla du låt oss bli det. 🙂

 17. Bertel

  Är det någon som är bättre på franska än jag och kan ge lite mer detaljerad reflektion om reuters artikel.
  Tack i förhand.

 18. István

  Precis vad jag väntat mig. Fransk politik och politiker är flexibla på ett sätt som är otänkbart i Sverige.
  Tänk på Mitterand. Man har intagit alla positioner i färgskalan. Började under Vichy regimen långt ute på högerkant, sedan  i Algeriet likaså, bara för att längre fram bli närmast kommunist. Han förstatligade banker t.ex. Men det var inget hinder för honom att sedan själv privatisera igen, när pendeln svängde mot mitten. Inte ens hans bigami var politiskt belastande för honom.
  Så vi kan vänta oss stora dåd från Sarkozy. Det är en man som häller inte går av för hackor. Nu är han pressad också efter gårdagens val.
  Fram för friska tag! Kanske rentav åt rätt håll för en gångs skull

 19. Lejeune

  Bertel
  Jag har varit borta från fransk politik för länge för att till fullo förstå de politiska turerna i detta fall. Det är i alla fall inget ”fall framåt” för koldioxidhotskramarna!
   

 20. Bertel

  Lejeunge #18

  Om jag skulle våga ”spana” lite av samtiden ur gammelmedias raportering så verkar det trots allt tas(av politiker)små steg bakåt/avståndstagande ifrån den totala tron på AGW-teorin och dess konsekvenser.

  För säg ca två år sedan var det full fart framåt i all politisk retorik i gammelmedia och övertygelsen om AGW-teorin stort sett orubbad.
  Jag tror att detta är bara början,men att de flesta politiker vill glida obemärkt ifrån klimatfrågorna när det gäller AGW  för att behålla ”trovärdigheten” och inte kopplas till dom som trodde på IPCC´s raporter utan kritisk granskning.
   AGW frågan kommer att bli en politisk Svarte Petter.
  Vad tror ni andra,är jag ute och cyklar?

 21. Bertel, ja på några års sikt kommer det att bli så …
  Men som med så många andra stora byråkratiska satsningar kommer de att leva länge, försörja många och ha sina anhängare … Och användas som slagträn.

  Hur länge har vår katastrofala biståndsverksamhet funnits och fått fortsätta att göra om samma tokerier år ut och år in?

 22. Bertel

  Jonas N #21

  Jag håller med dig att det är trögt att vända på AGW-skutan och dess följdverkningar inom politiken och vår vardag(skatter på koldioxid mm)
  Men det positiva är(tex denna blogg) att internet gör att all informations/åsiktsutbyte blir mycket snabbare och är tillgänglig för allmänheten och det kommer att driva på hastigheten av förändringstakten inom politiken.
  Ps Internet är en vår tids demokratirevulution  Ds 

 23. Bertel

  Jonas N #21

  Jag håller med dig att det är trögt att vända på AGW-skutan och dess följdverkningar inom politiken och vår vardag(skatter på koldioxid mm)
  Men det positiva är(tex denna blogg) att internet gör att all informations/åsiktsutbyte blir mycket snabbare och är tillgänglig för allmänheten och det kommer att driva på hastigheten av förändringstakten inom politiken.
  Ps Internet är vår tids demokratirevulution  Ds 

 24. Bertel

  #20-21.
  Det ryckte i pekfingret. Sorry..

 25. Mats Jangdal

  Bertel #20
  Visst är det fråga om Svarte Petter. Det är precis som grundregeln när man trampat i klaveret. Det gäller att ta det lugnt och bedöma situationen. Gör man för häftiga rörelser låter det lika illa när man drar ur foten ur klaveret som när man trampade dit den.

 26. Helge

  Bertel #22-#23 Frågan är bara hur länge vi får behålla vår möjlighet till ”demokratirevolution”, finns redan olika former av begränsningar, filtrering och censur och tendensen är att de ökar. Och då menar jag inte Kina. I övrigt håller jag med dig.  TheClimatescam ”utbildningsinsats” hade för 20 år sen inte varit möjlig, förmodligen hade vi suttit lyckligt ovetande om vilken låg (obefintlig enligt somliga) bevisföring det finns på att koldioxiden påverkar klimatet. Och istället infört motionsförbud och avstått från levande ljus till middagen.
  Fast å andra sidan kanske även AGW hypotesen haft mindre genomslag än den fått idag.

 27. Mållgan

  François Fillon har just gjort en katastrofal valförlust och han gör ju allt för att få sitta kvar. I Sverige kommer vi snart att åter få se Kristdemokraterna lova sänkt bensinskatt.

 28. CCJM

  István #18
   
  🙂

 29. Micke Johnsson

  #Mållgan
  Eller ännu bättre. MP och V under 4% spärren 🙂

 30. ThomasJ

  Det franska beslutet [om än ’temporärt’] kan förhoppningsvis utvecklas till en ’signal’ speciellt riktad mot/till Tyskland o kansler Merkel. DE har allt sedan EU:s bildande varit väldans lyhörda vs vad som ’kommer’ från FR – detta oavsett regeringsfärg. [fransoserna har oxo nyttjat detta maximalt – se ’bara’ EU-bidragen]. Som jag tyder de tyska stämningarna i frågan så har dels näringslivet uppnått en bra mycket ’tyngre vikt’ än bara för [säg] fem år sedan, dels har, naturligtvis, den allmänna debatten över CO2/klimathot/IPCC/mygel/lögner/båg/bedrägerier ej undgått tyskarna, t.o.m. ’Der Spiegel’ tycks ändra hittillsvarande kurs. EIKE m.fl. bidrar starkt till debatten.
   
  Ett för min del sannolikt delmål den närmsta tiden inom EU är, att DE + FR [och de får medhåll från IT, SP, PO, minst, evtl. t.o.m. UK] kommer att verka för att omdefiniera kärnkraften till att vara CO2-fri energiproduktion [vilket den ju till 99% oxo är], dvs. deFacto hamna i ’facket’ förnybar energi. Analys här är att båda länderna är oerhört beroende av sina energikrävande näringsliv, och, inte att förglömma, FR har ~ 65% av sin energi från KKV – och vill därtill gärna exportera [se SF]. I Tyskland har oxo uppfattningen [Vattenfall till trots!] om KKV ändrats till en mer positiv attityd, om än inte  ’hundra’ för. Orsaker härför är helt enkelt, att man [i båda länderna] insett verkligheten; det går helt enkelt inte att betala för energin från ’förnybara’ vind-/sol- och andra produktionstekniker. Period. Man har ju oxo i DE nyligen upphört med subventionerna till solceller och sammalunda kommer ske med lagen om övrig energiproduktion som går in på nätet [’Einspeicherungsgesetz’].
   
  Oavsett bli närmsta framtid rätt intressant att följa. Frågan på ’hemmaplan’ är ju naturligtvis var i hela humhum är Svenskt Näringsliv???
   
  Me 0,05 € …  😉

  Mvh/TJ

 31. Anders Mohlin

  På tal om media, och då svenska sådana, i detta fall SR.
  I eftermiddagens nyhetssändningar har man där återigen ”hemfallit” till att älta uppgifter om co2-utsläpp hit eller dit. Och med benäget bistånd (uttalanden) från Naturskyddsföreningen (om köttkonsumtion, mm). Även allas vår favorit, (:-), miljöminister Carlgren, har medverkat och uttalat sig om möjligheten att nå/inte nå olika miljömål. 
  Det finns all anledning att flytta fokus från CO2 och istället angripa t ex miljöhotande utsläpp i luft och vatten: Giftiga kemikaler, tungmetaller, dåliga eller obefintliga avloppsreningsverk, mm, mm. Men risken är stor att svenska politiker inför valet kommer att tävla i vem som är mest miljövänlig och för den skull konstruera mer eller mindre möjliga metoder och åtgärder för att ”komma åt” CO2-utsläpp (mest trendigt), ålägga oss medborgare i sak verkningslösa skatter, avgifter och handlingsbegränsningar. Om t ex Frankrike nu lägger CO2-skatter på ”hold” skulle det inte förvåna mig om MP poppar upp och anför att Sverige då måste göra ytterligare åtaganden för att kompensera för det fransmännen underlåter att göra.

 32. Anders Mohlin

  ThomasJ #30
  Svenskt Näringsliv hummar just nu mest om avtalsförhandlingarna. Inte om framtida energiförsörjning.

 33. ThomasJ

  Anders M. #32: Förvisso! Det var mer en [typ] hypotetisk fråga. SN har sedan tid en egen ’blogg’:
  www . krafttag . nu [tror jag den heter] och därtill en person ansvarig. Har vid flertal tillfällen tillskrivit personen med frågor i temat – zero svar/respons eller nåt. Heldött! Rätt märkligt egentligen, då ett flertal personer inom SN sätter just energiförsörjningsfrågan allra högst… Men dé é la lite likadant hos IVA/KVA o övriga föreningar för inbördes beundran… 😉

  Mvh/TJ

 34. Robespierre

  Förkomsten av ” post-normal science ” och dess propagandister får mig att förstå vilka svårigheter de icke partitrogna hade under nazisternas Tyskland.
  Hur länge kan dessa stolligheter fortsätta ? Hoppas att de rödgröna människohatarna samlas till gemensammadecimerande  kannibalistiska fester så vi slipper drabbas av dem längre. 

 35. magnus

  Goodwins lag.

 36. Holmfrid

  Sossarna kör i dagens TV med sol och vind som ersättning för kärnkraften!!!   Vi får ett kärnkraftsval til hösten, där fp går starkt på energi- och skolfrågorna.
     Frankrike har urusla statsfinanser och måste spara.  Då är CO2-skatt lovligt objekt.  I England stoppas nog vindkraftssubventionerna då produktionen bara är 20% av utlovat.  1 April stoppar Tyskland bidrag till solelen.  Omprövningar på gång.
  I Luleå har LKAB och stålkunder forskat fram en moderniserad masugnsprocess, som minskar CO2-utsläpp med 80% genom att recirkulera CO2-avgaserna.  Sveriges största utsläppskälla kan alltså sälja utsläppsrätter för 80% av dagens nivå. 
  Köp SSAB-aktien nu, den är billig.

 37. Lars G.

  Enligt intervjuer i franska statstelevisionen ikväll så är beslutet om koldioxidskatten byggt på att man inte vill sätta Franrikes industri i ett sämre konkurrensläge mot bl.a. Tyskland som man de senaste veckorna har ansett vara ”osolidariska” med sina starka exportindustri. Man skall invänta ett EU-beslut i frågan vilket ingen bedömare tror kommer att uppnås. President Sarkozi skall verka som ”Champion” i frågan i EU i konkurrens med EU:s tre presidenter som inbördes konkurrerar om posten högst upp på gödselstacken  (min anm.). Detta stöds av den partipolitiska situationen med många protester inom UMP. Dessutom vill man påbörja en politisk högervridning för att få tillbaka sina väljare.
  I samma TV-inslag fanns det ett reportage om hur folk blivit lurade av hårdsäljande solelsinstallerare som inte gjort tekniskt riktiga installationer  bl.a. i norrläge och med takläckor. Man har utlovat att installationen betalar sig själv och ger pengar över till pensionen  trots bankkrediter som köparna trott varit påspädda hypotek men som i verkligheten varit personkrediter med ockerräntor. De ”gröna” jobben lockar till sig skojare litet överallt.

 38. Lars G #37

  ”Dessutom vill man påbörja en politisk högervridning för att få tillbaka sina väljare.”

  Jo det blir nog bra… 
  Klimat och växthus är ju numera en helt politisk fråga. Och dessutom enkel.

  Det handlar ju bara om vänster eller höger i politiken. Oavsett vad man har för idéer om nutiden och framtiden för människor och livsmiljöer.

 39. Bim

  Håller med. Vive la France!

  http://www.paris-26-gigapixels.com/index-en.html

 40. ?
   
  http://cnsnews.com/news/article/63191
   
  !
   
  Lite ”off” men läsvärt.

 41. Ingemar

  Också lite OT, men här är en skarp analys av vad Phil Jones egentligen sa i sin BBC-intervju:
  http://www.quadrant.org.au/blogs/doomed-planet/2010/03/end-phase-of-the-climate-wars

 42. pontus

  Sitter och läser gamla tentor i nationalekonomi, får en smärre chock av detta påstående i förra årets tenta:
  ”Det är i princip omöjligt att diskutera miljöekonomi idag och undgå debatten kring växthuseffekten, Kyoto-protokollet, klimatmötet i Köpenhamn osv. Forskarvärlden är i princip enig om att utsläpp av CO2 är en starkt bidragande orsak till växthuseffekten och att en minskning av utsläppen är en nödvändighet.”

  Helt irrelevant information för den följande tentafrågan också, bör tilläggas.

 43. Robespierre

  ”Aujourd’hui, la taxe carbone semble donc bien enterrée. Son application n’est certainement pas à l’ordre du jour, au niveau européen. Et ne le sera sans doute jamais, selon des sources diplomatiques”  Le Figaro igår

 44. Björn Ola

  ”Idag verkar kolskatten vara väl begravd. Dess tillämpning är definitivt inte på dagordningen på europeisk nivå. Och inte heller kommer förmodligen någonsin, enligt diplomatiska källor”

 45. Ipse#40
  Denne Lakoff har tydligen ett ”kognintivt hjärnmönster” som säger honom att skeptisismen beror på ett ”kognitivt hjärnmönster” medans ”riktiga AGW-forskare” inte alls drivs av ett  ”kognitivt hjärnmöster”, oerhört komiskt faktiskt.

  Och sen denna perfekta beskrivning av AGW-alarmismens grogrund, snacka om bakvänt;)

  ”Lakoff writes, ”In the ideal strict father family, the world is seen as a dangerous place and the father functions as protector from ‘others’ and the parent who teaches children absolute right from wrong by punishing them physically (painful spanking or worse) when they do wrong. The father is the ultimate authority, children are to obey, and immoral practices are seen as disgusting”

 46. István

  Holmfrid #36
  Hoppas att vi får Co2 utsläppsrätter gratis inom kort.
  Kanske kan man börja ta betalt för att berika atmosfären med CO2?
  Vem vet vart framtida forskning går?
  Då blir recirkulationer dyra extravaganser som inte höjer några aktiekurser.

 47. Robespierre

  Dagens tal av den franske presidenten understryker kommentaren i gårdagens Le figaro att koldioxidskatten i frankrike är begravd för all framtid. (förutsätter att de 27 inom EU blir överens på den punkten och det är osannolikt).
  Alla är ju inte lika korkade som svenskar – die dumme Schweden … , ja ni vet ju själva.

 48. tveksam

  #47
  ”Alla är ju inte lika korkade som svenskar – die dumme Schweden … , ja ni vet ju själva.”
  Eller var våra politker smarta som har lurat av oss miljarder under åren som har gått?

 49. Kent S

  På tal om korkade svenskar.
  Från dagens Telegraph:
  ”France’s business lobby, said the demise of the carbon levy was a ”relief”. The tax would have been €17 a tonne compared to around €100 in Sweden”

 50. Mats

  Det

 51. ThomasJ

  Mer ’franskbröd’ här:
  http://www.guardian.co.uk/world/2010/mar/23/nicolas-sarkozy-carbon-tax-france

  Mvh/TJ

 52. ThomasJ

  Kent S. #49: Villaägarnas Riksförbund har publicerat en rapport över vilka kostnader villaägare belastats med via ’utsläppshandeln’. Under de 2 år undersökningen omfattar [tror det var 06-07] summerade kostnaden till 28 miljarder kronor = ~ 5.000:-/villa. Och detta utan att energileverantören betalt ett enda öre!
  Snacka om ’die dummen Schweden’ ! 🙁

  Mvh/TJ

 53. Red Hansen

  Nån som sett det här nämnas i Svenska media eller har tipsat dom om den aktuella nyheten?

 54. ThomasJ

  Red H. #52: No.

  Mvh/TJ

 55. L.A.

  Ja denna nyhet spred sig blixtsnabbt i svenska gammelmedia.

  SR kontrar i stället med att slå upp stort med bild på Wetterstrand samt text om att åtta av tio svenskar inte anser att miljö/klimat är en viktig fråga inför höstens val – även om man forumulerar det annorlunda naturligtvis.

 56. Joakim

  Vive la France!
  Dumhet råder tydligen inte i hela EU