Pär Holmgren spår världens framtid

Pär Holmgren är en gammal bekant till oss alla. Tidigare meteorolog på TV4 SVT har han nu sadlat om till författare och flitigt anlitad föreläsare. Men nu visar det sig att Pär inte bara spår om väder och klimat, utan även världens framtid, vilket kan sägas vara en bedrift.

På en miljödag arrangerad av Haninge kommun kommer Pär nämligen att bidra med föreläsningen: ”Vart är vädret på väg? – Vart är världen på väg?” Pär får ursäkta mig om det är kommunen, och inte han, som satt titeln på föreläsningen. Men det låter onekligen väldigt profetiskt. Om jag visste vart världen är på väg så skulle jag vara en mycket rik, om kanske inte nödvändigtvis lycklig, människa. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Vill inte vara för petig men hans kalufs var helt klart i rutan på SVT 😉

 2. Anders Mohlin

  Per kan säkert i sommar uppträda som spådam på Kiviks marknad. 🙂

 3. Mikael

  Ja, nu har vi alla chansen att gemensamt kräkas :9

  För helvete, Pär! UInte vet väl du vart världen är på väg! Du är väl ingen medicinman utan bara en sketen meteorolog! Till skillnad från alla allvetande uppblåsta analytiker på TSC bör du hålla dig till dina 2-3dygns-prognoser! Om du har en åsikt eller uppfattning om något annat bör du hålla tyst.

 4. Tege Tornvall

  Märkligt och oroväckande är hur kommuner går på självutnämnda ”experter” med apokalyptiska budskap. I regel driver deras miljöfolk sakerna själva för att skydda fortsatt anställning och fortsatta anslag – utan inblandning från kommunledningen, som sällan har mer hum om detta än om t. ex. sin databehandling. Miljöfolket skapar sig skyddade verkstäder med en svårangriplig aura av allmän godhet och välvilja. Vem vågar kritisera Det Goda?

 5. Lars G.

  Pär vill nog mest bli ”rik” på sitt ”personal brand”…på äldre dar kan han ju sen ett B&B  i någon gammal herrgård och odla blommer och sälja till intresserade kringbussande pensionärer. Det kanske t.o.m. finns något EU-bidrag för ett sådant geschäft om det läggs i rätt landsända. Han har då skapat några ”gröna” jobb!

 6. Per kan fråga Fredrik”Jorden har feber”Reinfeld, han vet hur man styr klimatet!

 7. Erik L

  Kan bara inte glömma när Pär i morgon-TV:n svarade på frågan om han personligen var intresserad av väder och vind :  ” Nej, Detta är bara mitt jobb, jag är egentligen inte alls intresserad av väder och sådant”

  Jaha, varför detta engagemang då?  peng..  …näää

 8. Mikael

  Vad som än driver Pär kan vi utgå ifrån att det är något fult. Är det pengar så är han inte värd dem. Är det engagemang av något slag så är det hyckleri. Är det i brist på annat så borde han skaffa ett liv. Vad som får folk att hänga dagarna i ända på meningslösa bloggar behöver dock inte ifrågasättas. Inget går upp mot manligt sällskap!

 9. Oskar

  Jag bor i Haninge och betalar min skatt här. Jag funderar också på om Per kommer fortsätta sin intressanta argumentation om diktaturens överlägsenhet när det gäller att hantera ”klimatfrågan”

 10. Hugin: Tack, snälla. 🙂

 11. Mikael: Inget ont om Pär. Jag gillar honom. Jag reagerar dock på föreläsningens titel. Kanske är det att gå lite långt? 😉

 12. Mikael

  Maggie,

  kanske är det att gå lite långt att tro att Pär kommer att leverera tvärsäkra svar? Även du kanske noterar frågetecknen i titeln? 😉

 13. Man får hoppas han är påläst och har kollat i arkiven. Här kommer lite från 1922;)
   
  http://www.ihatethemedia.com/1922-arctic-warming

 14. Mikael: Dock är Pär H ”bara” meteorolog.

 15. Mikael

  maggie: Vad är du ”bara” då? Kan vi komma överens om ett antal frågor du får uttala dig om när du är ute och pratar, så att vi kan följa upp om du överträder lagen 🙂

  Ärligt talat, titeln på föredraget är väl så alldaglig den kan vara? Kom och lyssna på Pärs tankar om framtiden, diskutera och ställ frågor, typ. Eller skit i att gå dit om ni hatar Pär.

 16. Mikael, du är ganska bra på att ’kräkas’ själv också, och inte sällan kräks du just över den bilden du vill måla upp av andra (som fö sällan är speciellt rättvisande)

  Väder-Pär är en offentlig person som har gjort många heltokiga uttalanden (och dessutom själv kräkts en del på sina meningsmotståndare).

  Jag har svårt att se vad du jagar upp dig för ovan. För att väder-Pär skall tas på allvar behöver han ompositionera sig en hel del från vad han har sagt historiskt. Och på nåt sätt tror jag inte att det är vad han har för avsikt att göra .. utan risken är snarare, likt Al Gore, skruva upp tonläget mer.

  Jag tror knappast han kommer kunna försörja sig på att hålla föredrag om att han tidigare överdrivet och överskattat farorna, att han korrigerar sina fel och nu berättar att detta med klimathot och alarmism nog inte är så farligt …

  Eller tror du det?

 17. Gunbo

  Anthony Watts är också ”bara” meteorolog om jag inte missminner mig!

 18. S. Andersson

  Mikael: I det här fallet kan jag faktiskt hålla med om att personangreppen går till överdrift. Jag tror inte att det finns någon grund att ifrågasätta Pärs engagemang i frågan och om det är så att han lyckas tjäna pengar på att skrämma gamla tanter med klimatapokalypsen så är det väl bara att buga. I det avseendet skiljer han ju sig inte nämnvärt från diverse namnkunniga miljöorganisationer.
   
  Jag tror att det finns två orsaker till att folk här reagerar som de gör:
   
  Dels känns det som om Pär missbrukar sin ställning som ”kändis”. Det är ungefär som om Julia Roberts skulle uttala sig om konflikten i mellanöstern, fastän hon inte kan något så lyssnar folk i alla fall, bara för att hon är kändis.
   
  Dels har ju AGW alarmisterna tjatat om att endast ”klimatforskare” har rätt att uttala sig i klimatfrågan och vill förhindra att vi andra (t ex deltagarna på TCS) får göra vår röst hörd. Inte minst Maggie har ju fått ett par rejäla slevar av den smeten. När då en TV-meteorolog med hockeyfrilla dyker upp och har svaret på alla jordens problem är det ju svårt att låta bli den välvässade pennan.

 19. Slabadang!

  Gunbo!
  Skillnaden mellan Watts och Holmgren är att Watts sysslar med det han begriper!

 20. Mattias

  Framställningar med en fråga som rubrik kan man lugnt bortse ifrån.

 21. Gunbo, jag tycker att du skall kritisera Watts ifall du menar att han har fel i sak. Inte för att han är metrolog, utan ifall han dabbar sig. Och att väder Pär är metrolog är inget bekymmer.

  Möjligen skulle man kunna kritsera honom för att han säger så mycket dumma saker, trots att han är metrolog. Dvs man kanske kunde tycka att han borde veta bättre.

  Men det vet väl både du och jag, att det lätt låser sig för folk när dom har fått för sig en grej, och snararere går längre in i den när de blir kritiserade än att försöka höja blicken …

 22. Gunbo

  Jonas och Slabadang,
  Var och när har jag kritiserat Watts?

 23. Anders Mohlin

  Denna kommentarsflod började med några inlägg med ”glimten i ögat”. Sedan kantrade allt pga utbrott om ”att kräkas” och liknande. Trist.

 24. Gunbo, Hade du någon poäng denna gång?

 25. Mikael: Jag hade nog inte valt att föreläsa om vart världen är på väg, för det har jag ingen aning om. 😉

 26. Mikael

  Testing testing :@

 27. Labbibia

  Mikael
  Såvitt jag vet skriver inte Watts barnböcker där han försöker att indoktrinera de ”små” om det ena eller det andra?

 28. ThomasJ

  Här oxå en ’spådom’ [obs! satir, UK-style]:
  http://www.profero.com/unsimplify/index.html

  Mvh/TJ

 29. Bäckström

  Vart är kåren på väg ?

 30. Holmfrid

  Per är nog engagerad. Han är som alla fäder mån om sina barns framtid.  Han är nog inte heller korrumperad. Har ju spått väder på SMHI, där han lämnade en fast anställning.  Knäckfrågan är ju ev  positiv feedback från förändringar,  ev. tipping points.  Detta räcker för att engagera sig och söka klarhet.

 31. Jag lyssnade på Per när han predikade i Umeå. Han hör till dem som tror på en extrem positiv återkoppling. Han är pessimist för han tror inte att det går att få ned CO2-halten i atmosfären – och den åsikten delar jag med honom. Att CO2 uppnått mättnad som strålningsfilter anser han inte har någon betydelse.