Framtidstro

Soluppgång
Jag tror att det är många som börjar tröttna på den dystopiska världsbild som målas upp i media i stort sett dagligen.
I Dagens Nyheter har Malin Ullgren skrivit en krönika där hon skriver att hon vill ha sin framtidstro tillbaka. Hon frågar sig varifrån den där känslan av att framtiden avvecklas kommer ifrån?
Oron gestaltar sig i Fascismens framgångar i Europa och Sverige. Världsekonomin. Arbetslösheten i Europa och Sverige. Nedmonteringen av Välfärds-Sverige och ovanpå detta har vi klimatkrisen som spelar i en liga för sig, skriver hon.

För att återfinna framtidstron efterlyser hon stora ambitioner och en plan. Hon menar att en början är att återigen göra klass och sociala orättvisor till en rikspolitisk stridsfråga.
 Johan Norberg framhåller i sin Metro-kolumn att ur ett mänskligt perspektiv var 2012 ett av de bättre åren. Detta trots att årskrönikorna i tidningarna ofta visar en hel annan bild där ”de glada nyheterna begränsar sig till prinsessan Estelle och kung Zlatan.” För övrigt är det mest krig och kriser. I den brittiska tidskriften The Spectator utnämns 2012 till att ha varit ”det bästa året någonsin”. Fakta visar en betydligt ljusare bild av en värld där sjukdomar minskar, medellivslängden ökar och den extrema fattigdomen minskar. Det sistnämnda är, enligt Johan, vår tids stora nyhet och innebär i praktiken att 40 miljoner människor lämnar fattigdomen varje år.
Många länder härjas av krig men ändå är antalet krigsoffer i vår tid de lägsta på minst hundra år. Trots fruktansvärda händelser som skolmassakern i Newtown har mordfrekvensen i USA halverats på 20 år och risken för att dö i flygplan eller båt är mindre än den någonsin varit.
Till och med inom klimatområdet ser Johan en ljusning eftersom de rika ekonomierna har vuxit med sex procent sedan 2005, men deras bruk av fossila bränslen minskade med fyra procent. Mest har växthusutsläppen minskat i USA på grund av övergång till gas.
Så varför har Malin Ullgren en känsla av att framtiden håller på att avvecklas när sanningen inte alls är i närheten av den dystopi hon vill bort ifrån? Tidningarna skriver som alltid om dramatiska händelser men få läser statistiktabellen, skriver Johan. När Sida nyligen frågade svenskarna om vad de tror om förbättringen av levnadsvillkoren i världen vad det bara var 20:e svensk som fick det rätt. Det är ju samma sak vad gäller klimatet, de flesta svenskar har en felaktig bild om vad som verkligen händer.
Malin Ullgren menar att en politiskt deprimerad befolkning inte är att leka med, men det är väl inte ett folk fast i klimatångest heller?
Bägge är dessutom lika onödiga!
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Per-Åke

  Bevare oss väl för en stor plan, såvida den inte är att se till att det alltid kommer fram många små planer.

 2. Inge

  Bra Lena! Mer av sådant!

 3. Slabadang

  Per Åke!
  Du träffar huvudet på spiken. I kärnan av de politiska dystopiska berättelserna finns övertron på centralmaktens betydelse för utveckling. Det är inte Barosso Ban KII Moon eller Rockström som är viktiga för utvecklingen. Det är du och jag snickaren, sjuksyrran, läraren,eleven,uppfinnaren , entrepenören, företagsamhet i alla former och vår nyfikenhet som är viktig för utvecklingen av världens framtid.Vad vi gör i vår vardag gör skillnad. Det gäller att återskapa  respekten för individen och den enskilde medborgarens förmåga. Att motivera och erkänna människor istället för att trycka med dem med anklagelser om dålig moral och sämre förstånd.
  Jag tror att vi börjar nå en vändningspunkt och dessa artiklar är en sent kommen tydlig signal om att attityderna från makten MÅSTE förändras genom att nya positiva krafter får ta över.

 4. Lasse

  Ang DNs krönika: En klasskamp i ett land med öppna gränser?
  Lika dumt som tanken att begränsa globala miljöproblem genom att ”gå före”.

 5. Slabadang

  Lena K!
  Det är ju synd att Malin bara sett hälften och snöar in på klassbegreppet. Att ge folk skuldkänslor för att de är olika, kan olika, proriterar olika, presterar olika saker är en tankefigur jag lämnade bakom mig för snart tjugo år sedan. Utmaningen är snarare att alla hittar någon plats någon funktion eller position där de kan bidra efter egen förmåga på egna villkor och har möjlighet att hitta nya. Så länge vi tillåts vara människor kommer vi vara olika och begreppet ”klass” är värdelöst och totalt oanvändbart. I Sverige ha vi 9 miljoner olika klasser nio olika sätt att vara man kvinna muslim kristen snickare mamma pappa på. Varför är så många rädda för skillnader? Så länge vi inte tvingar varandra så är skillnader bara ett mått på hur olika vi är.
   

 6. bom

  Bra Lena (fast man får ju inte berömma någon här för då blir Gunbo upprörd och skriver hela natten 🙂 !

 7. Bim

  Bom # 6
  Lätt fixat! Beröm Gunbo så tystnar hela bloggen i ett stort frågetecken. 😀

 8. Lena K.
  Bra att du tar upp det!

 9. Slabadang #5
  Så är det. Kunde inte sagt det bättre själv.

 10. Magnus Hansson

  Det märkliga är ju, att världen faktiskt blir bättre för varje år och aldrig har det varit så bra som nu. Men det budskapet varken lockar väljare eller motiverar skattehöjningarm, så få politiker vill föra fram det.
  Det är endast genom att leda folket genom den svåra tid som väntar alla som inte lyder, som man kan vinna makt och framgång.
   
   

 11. Holmfrid

  Problemet är tidningar och dagspress, vars livsluft det är att skrämma folk med dystopier.  Gör som jag – sluta läsa papperstidningarna.  Journalister bör skola om sig till andra yrken – t ex  instruktörer för allmänheten att söka information över nätet.  Nåja det löser sig själv när statsbidragen till tidningarna reduceras och tidningar avvecklas.

 12. bom

  #11 Du har rätt i att man  nu utreder tidningsstödet men ryktet säger att FR snabbspolade åt fel håll när problemet med FPUn dök upp och behövde lösas!

 13. Mikael

  Tack för en positiv artikel Lena. Världen går fram trots ett massivt angrepp på den fria marknaden via olika ”miljöorganisationer” och galna politiker tex klimatvansinnets Cap n trade och vindsnurror. Vad jag önskar mig är lite mindre förkortningar i kommentarerna. Alla vet inte vad OT, FR, FPU tex. Om man vill använda en för de flesta obekant förkortning, gör en parentesförklaring första gången du använder förkortningen. Det skulle öka förståbarheten för oss okunniga.

 14. Magnus Hansson

  Instaämmer, gammelmedias långsamma men oundvikliga död är mer än välkommen. Inga redaktioner, inga redaktörer eller idolbilder på Stieg Larsson på väggarna. Istället självständiga människor med en vilja att själv skaffa och förmedla kunskap.
   
   

 15. Bertel

  Lena.
  Tack för en uppiggande artikel så här början av året.  🙂

 16. Slabadang

  Mikael!
  Dejavu!Jag kommer ihåg själv hur lång tid det tog att börja ”hänga med” alla förb förkortingar både p svenska och engelska, namn, universitet intitut  begrepp albedo, feedbacks, ja det krävde sin determination att använda google och en del artiklar tog tre minuter att läsa och två timmar att reda ut vad vad man läst.
  Vi glömmer alltför ofta hur det var att vara nybörjare och fortfarande så är google räddningplankan då samtidigt många använder olika eller till och med felaktiga förkortningar. UEA Univ East Anglia UHA univ Huntville Alabama … HAU.. är ett galleri på Gotland !:) Ja tänkte första gången ”Va fasen har dom med klimathotet att göra?” Kanske Lars Jonsson lämnat in sina verk tillförsäljning där ? Get finns ett HAU Hebbler am Ufer i Berlin också som tydligen sysslar med eller är en teater. Det har ju åtminstone koppling till klimathotets klimatteater. EUA är ett institut för högre utbildning i Bryssel och en liten paradis ö i Tongaatollen så det gäller att ha koll på förkortningarna!! 🙂

 17. Perfekt

  Klart att hon är orolig, det krävs ingen kristallkula för att se FAS3-jobb i framtiden för odugliga journalister och krönikörer.

 18. Ann L-H

  Tack Lena! I helgen någon gång hade Sveriges Radio ett inslag om  den dystra ekonomiska framtiden, som i det fallet berodde på att vi blir allt äldre och äldre. Hur det än ser ut så har media ändan bak eller hur man ska uttrycka det. 
  Här i mitt centrum av universum skiner solen från en klar himmel och nötväckan och talgoxen har upptäckt att framtiden är ljus! Gôtt!

 19. Bra. Gör nu ingen prognos på det nya året utifrån 2012 bara 🙂

 20. Janne

  Mikael #13,
   
  Ja det är inte lätt med alla förkortningar, man ska tänka på att alla inte vet vad de betyder.
   
  Johnny ska ju förbättra sajten under 2013 och tidigare har funnits förslag om en förkortningsordlista i vänster eller högerspalten. Kanska kan komma med på önskelistan den här gången.
   

 21. Jag gillar Johan Norberg skarpt, och håller allt som oftast med honom. Men han argumenterade aktivt för trängselskatten i Stockholm, och tycks tyvärr ha snöat in på grundämnen kan vara ’farliga för klimatet’
   
  Normalt brukar han vara sunt skeptisk till politskt uppsatta byråkratier.

 22. Mikael

  Jag gillar också Johan Norberg men jag tror han vill göra en politisk karriär och då måste man tro på de rätta sakerna. Att invandring är bra och att koldioxid är farlig t ex. En lustig iakttagelse om skillnaden mellan ett djur och en människas invandring till Sverige. En främmande snigel blir kallad mördarsnigel och blir dödad av svenskar i trädgården. Samma sak med andra nya djur. De ses som ett hot mot den svenska naturen. Men den invandrade människan har bara positiva möjligheter. Ser Ni någon logik i detta?

 23. Thomas P

  Mikael #21 invandrade vargar ses som mycket positivt för att minska inaveln i den svenska stammen.

 24. Perfekt

  Ännu mer svammel i DN:
  http://www.dn.se/debatt/sverige-saknar-strategi-for-trygg-livsmedelsforsorjning
  Givetvis är det pga klimatförändringar vi behöver ha detta. Hela artikeln är så full av dumheter att jag inte ids kommentera.
  Årets sk rekordtorka i USA tas upp som ett exempel på hot när det i själva verket var den åttonde största majsskörden någonsin. 
  Höga priser på majs beror på att 40% av den amerikanska majsen används till biobränslen.

 25. Perfekt

  Mikael #22
  Det är märkligt det där med invandring, alla nya folkslag är bra och alla nya djurarter är dåliga.
  Själv har jag emellertid svårt att se att något djur som kostar upp till 450 kr kilot någonsin kan bli ett problem om man inte genom lagstiftning skapar det. Jag tänker då på jättekrabborna i Norge och amerikansk hummer i Sverige. Japanska ostron skulle förmodligen kunna glädja en del svenska dykare om det inte vore för de knepiga reglerna.
  När det gäller folkslag är v’l alla PK-iter överens om att boskapsskötare, pirater och vidskepliga analfabeter är precis den spetskompetens svensk arbetsmarknad behöver.
  Den enda PK-kritik jag kan finna mot invandring (förutom den sedvanliga vänsterantisemitismen) rör asiatiska kvinnor.
  Enligt PK-logiken är de stackars offer och borde stanna hemma, Det finns förmodligen ett samband med statsfeminismen i detta tänkande.

 26. Mikael

  Vilken temperatur skulle Jorden ha utan vår atmosfär? På dagen är temperaturen på månen omkring 110ºC och på natten -170ºC. Troligen samma på Jorden som på månen utan vår atmosfär. Dvs atmosfären skyddar oss mot strålning/värme. Vad kan detta innebära?

 27. pekke

  Bra skrivet Lena.
  Europa och även Nordamerika ( s.k. västländerna ) sitter fast i en världsbild som var någorlunda sann för 50 år sedan och har inte insett att den världsbilden har förändrats rejält de senaste 20 åren.
   
  Var har den ekonomiska krisen slagit hårdast ?
  Den har drabbat de s.k. västländerna hårdast, speciellt Europa som allt mer verkar ägna sig åt allt mer navelskåderi om hur bra vi är och varit historiskt och ser inte att omvärlden tar stormsteg framåt politiskt, välståndsmässigt och ekonomiskt i Asien, Afrika och Sydamerika tack vare att de ser framåt i stället för att hänge sig åt ekonomiskt och politiskt grubbleri som framför allt Europa gör när vår historiska världsbild är på väg att krackelera.
   
  I det gamla Romarriket ansåg romarna under flera århundraden att allt och alla utanför deras gränser bara var vildmark som styrdes av okunniga barbarer.
  Det var deras bild av omvärlden, precis som vi i Väst har sett på omvärlden.
  Men Romarna skulle få lära sig att dessa barbarer var lika sofistikerade och kunnig som dom själva när de började plocka sönder Romarriket bit för bit både med och utan våld för att till slut få en barbar som romersk kejsare.
   
  Finns en dokumentär om barbarerna och romarriket av Terry Jones både som tv-serie och bok som visar att romarnas bild av barbarerna mer handlar om vad romarna ansåg sig vara jämfört med omvärlden och de ville inte se att omvärlden var på väg att springa om dem.
   
  Samma världsbild verkar Europa också ha och vill behålla nu när omvärlden går framåt med stormsteg samtidigt som Europa sitter fast i sin egna självbild, samma självbild som Malin Ullgren verkar ha svårt att ta sig ur.
   
  Europa har dominerat Världen i dryga 500 år, men nu är det slut, resten av världen går sin egna väg utan att bry sig om vad härskarna i Europa tycker eftersom Europa har blivit en gammal tandlös tiger som knappt orkar ryta längre och bara drömmer om gamla tider.
   
   
  Barbarerna av Terry Jones:
  http://www.svd.se/kultur/litteratur/romarnas-goda-grannar_2769841.svd
   
  PÅ Youtube finns flera avsnitt av serien, här är ett:
  http://www.youtube.com/watch?v=PLM06LKUqiw

 28. Mikael
   
  Frågan är inte så lätt som den först kan tyckas iom att jorden har så mycket vattenyta. Även utan (övrig) atmosfär skulle dagtid en hel del vatten avdunsta of ädrigenom bilda en (ev kortlivad) atmosfär som jämnar ut dessa dag/natt variationer

 29. L

  Perfekt #24, DN-artikeln är skriven av Rockströms efterträdare. Därifrån har aldrig kommit annat än PK-svammel.

 30. Slabadang

  Global uppvärmning skulle minska skaderisken!
  Jag ligger idag på soffan med ett helsikes ryggskott efter snöskottning och om Naturvårdsverket hållit vad de lovat hade jag inte behövt ligga här med svår ångest inför tanken att jag snart måste försöka flytta mig till toa. En vinter utan snö ter sig mer som en målbild idag! 🙂

 31. Pelle L

  Mikael #26 och Jonas N #28
   
  Det är väl ännu svårare än så att mäta ”temperaturen”.
   
  Temperaturen på jorden mäts enligt rådande konvention 1,5 – 2,0 meter över markytan, och termometern försedd med strålningsskydd.
  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/hur-mats-lufttemperatur-1.3839
  Det är alltså lufttemperaturen man mäter.
   
  Då är det väl inte meningsfullt att tala om motsvarande temperatur på månen, eller på en jord utan atmosfär?
  Där finns ju då inget att mäta temperaturen på.
   

 32. Mikael

  Läser VoF:s (Vetenskap och Folkbildning) tidning Folkvett #4 2012. Här citerar författaren Sven Ove Hanssons kännetecken på pseudovetenskap: ”auktoritetstro, handplockade exempel, ovilja till prövning, likgiltighet inför motsägande fakta, inbyggda undanflykter och förklaringar överges utan att ersättas.” Efter ett antal år i klimatdebatten kan jag och andra förkunna att AGW/Climate Change är pseudovetenskap. Tack för det VoF!

 33. Åke N

  Mikael #26. Medeltemperaturen på jorden utan atmosfär skulle vara 33 grader C lägre. Jag tror att detta är ganska allmänt accepterad siffra.

 34. István

  #22, #23
  Min egen insats i minskandet av inaveln i den svenska folkstammen vill jag inte deklarera här. Vill bara påstå att jag har bidragit till statskassan, i förhållande till vad jag fick ut i bidrag, mera än de flesta av Er som skriver och läser här. Kom hit med ändan bar, men med studentexamen i huvudet. Har arbetat i 45 år tills jag blev utkastad pga. rådande åldersfascism. Har varit sjukskriven kanske en månad sammanlagd under alla dessa år.
  Så nog kan invandring bidra.
  För övrigt anser jag, att Sverige borde utbilda eget folk till att täcka åtminstone det egna behovet (t.ex läkare) och inte profitera på andra länders skattebetalare. 

 35. Perfekt

  Mikael #32
  VoF är sannerligen lustiga, tyvärr är jag avstängd från deras underhållande forum fram till maj så jag kan inte roa mig med att se deras reaktioner när man delger dem vetenskapliga rapporter.
  Jag tror att det som fick bägaren att rinna över var en rapport om   romers sociala situation och IQ i Östeuropa. Rapporten kan ju vara felaktig, men det intressanta är att den inte ens fick diskuteras. Jag har under ett par års tid, avbrutet av avstängningar framförallt diskuterat klimat, islam och svininfluensavaccin där och det är uppenbart att åtminstone deras moderatorer uppfyller alla krav på pseudovetenskaplig hållning. Det roligaste är emellertid några ”loose cannons” som tror sig kunna vinna en diskussion genom helt ogrundade ad hominem. En av dem är AndersG som med en dåres envishet hävdar att svenska pedofiler i Thailand är ett stort problem och att jag som svensk skulle vara en del av det.
  Thomas P är en annan av de halvvetenskapliga gatekeepers som bemöter varje invändning mot doktrinen med de mest fantastiska invändningar. En diskussion om den saknade hotspoten gick från ståndpunkten att det fanns en hotspot till att det fanns en halv hotspot till att det fanns en annan hotspot till att det inte spelar någon roll om det finns en hotspot om jag minns det hela rätt.
  Det största hotet mot vetenskap och folkbildning på forumet är emellertid micke.d. Inte oväntat har han uppnått moderatorstatus baserat på ett totalt förakt för vetenskapliga principer. Internetkällor uppger att micke.d skulle vara identisk med en forskare vid en svensk högskola, men jag har inte, efter att ha läst hans kommentarer kunnat finna att detta är med verkligheten överenstämmande. Jag kan emellertid ha fel här, kanske klarar han av att producera riktig vetenskap vid sidan av.
  ……… vid namn Per Edman. Vid de otaliga tillfällen han har blandat sig i diskussionen har han på ett övertygande sätt bevisat att han är en ……
  …..har han hävdat att pendang betyder böjelse och/eller liknande. Under en längre ordväxling stod han fast vid detta trots att det hade varit mycket enkelt för honom att kontrollera sanningshalten i sin missuppfattning.
  Det finns mycket mer att säga om denna vetenskapsförnekande församling, men jag har inte tid att plocka fram källorna just nu.
  JAg vill istället uppmana er riktiga skeptiker att följa och starta nya debatter på VoF-forumet, de är verkligen i behov av både vetenskap och folkbildning.

  Kommentar modererad

 36. Perfekt

  Kom just att tänka på det, är inte Ullgren ett av namnen i sosseadelskalendern?
  Det var väl en Ullgren som var inblandad i en del konstigheter efter Palmemordet?

 37. Perfekt

  HaHaHa!!!
  Den automatiska modereringen lämnar ju utrymme för tolkningar som mer överensstämmer för vada jag egentligen tycker om dessa ………………………#……….!!!!…….#

 38. Skogsmannen

  Slabadang! 
   
  Vad du än gör, lägg dig inte på soffan om du fått ryggskott!
   
  Ut och jobba igen! (skojar inte, bättre att släpa runt sig i trädgården hängandes på spaden i några timmar, därefter ett riktigt hett bad)

 39. bom

  #36 OT Harald Ullman och en till på Ull* låg väl bakom försök att diskreditera en bostadsreporter hos TV4 Bim Enström eller vad hon hette. Någon gjorde inbrott på TV4 för att sätta dit henne (med något vad som helst) när hon grävde om HSB men dom torskade. Det hela var vill jag minnas stor komisk klantighet. Palmemordet där var det väl mest Ebbe Karlsson och Hans Holmer stöttade av A-G Lejon som körde i diket (men kanske Ull* och Ull* (en sorts Tintinska Dupontar?) var med i soppan också?)?

 40. Slabadang

  Röda korset varnar för kravaller och upplopp i EU!
  Konstigt att inte Rompey nämnde det i sitt nyårstal. EU EU om det händer hoppas de börjar med att storma Eus huvudkontor för där finns det nog gott om framför allt gåslever och snittar.
  http://svenska.yle.fi/artikel/2013/01/02/roda-korset-varnar-europeiskt-uppror

 41. Tålis

  Tja, Slabadang #40. Vi har redan upplopp i Svedala. Gissa vilka som ligger bakom dem? Jag skriver inte ut det för då blir jag avstängd… Jag skriver inte heller någon kort utdrag för då blir jag avstängd. Men det skulle vara stycket som börjar med: ”De upplopp vi sett i Göteborg på senare tid förklaras enkelt praxeologiskt…
   
  Man kan läsa en del om saken här: Kravallpraxeologi.

 42. Johan Ljungdahl

  OT
   
  Någon som är juridiskt kunnig här?
   
  http://www.solupproret.se/allt-om-solupproret
   
  ”Tillsammans räddar vi världen – kilowattimme för kilowattimme!
  Koldioxidutsläppen ökar hejdlöst. Vi står inför en klimatkris där haven försuras samtidigt som tundran i Ryssland tinar, vilket skapar dramatiska markutsläpp av metangas i atmosfären. Men det värsta som kan hända är att vi lägger oss ner och deppar ihop.”
   
  Detta, och en hel del mer skriver Telge Energi i en annonstext  på nätet.
   
  Att kunna klämma åt politiker för diverse osanningar och brutna vallöften brukar jag betrakta som önsketänkande mer eller mindre, men att påstå att man ”räddar världen” genom att följa deras annons, är inte sådant något som annonsören också måste styrka att detta verkligen sker?
   
  Jag har ordet ”marknadsstörningsavgift” någonstans i bakhuvudet, kanske något liknande skulle kunna utkrävas här?   🙂

 43. Tålis

  Hade det funnits någon ”marknadsstörningsavgift” i verkligheten, hade väl politikerna suttit inne nästa hela hopen, för länge sedan?
   
  Mitt intryck är vidare att reklampåståenden släppts helt fria, utom för det politiker/journalister anser inkorrekta: Sexistiska, rasistiska, osv
   
  Ta viss schampo/hudkräm-reklam. Påståenden om att ”håret/huden får näring” av deras produkter slipper igenom, trots att ”alla” vet att vi inte kan äta med vare sig håret eller huden…

 44. bom

  @#36 Ullman och Fällman ska det nog vara!
  Se http://www.internetional.se/hsbspion.html

 45. Tack Alla för den fina responens.

  Johan la upp sin artikel på Facebook och gissa om det blev en låååång debatt där. Här kommer ett lite axplock:

  A: ”Hej Lena Krantz jag tycker du ska komma hit till Gävle och se hur snömassorna smälter vi hade +6 grader på nyårsafton natten, normalt va?
  Sedan undrar jag om 4996 klimatforskare av 5000 säger att människan orsakar växthuseffekten och dessutom stiger koldioxidutsläppen i världen,,, nä föresten jag orkar inte skriva mera en skeptiker är oftast en skeptiker oavsett.”

  Lena ”A, Här kan du botanisera lite på egen hand kring just Gävle. Sådär jättemycket tycks ju inte ha hänt. 😀
  http://www.hurvarvadret.se/stationer/91
  PS Jag har inte påstått att människan inte släpper ut växthusgaser eller att inte växthusgaser är….ehhh växthusgaser.”

  A: ”Ursäkta mig Lena Krantz jag bor här jag ser med egna ögon, du kan använda någon statistik hur du vill, tyvärr och vill du inte förstå kan jag inte hjälpa dig. Efter 19 år av djupdykning i våran världs klimat så anser jag att vi kommer att döda all möjlighet för oss att överhuvutaget överleva snart… det finns tecken för alla som kan se överallt, det finns forskare som varnar och några som alltid ifrågasätter allt.”

  Men överaskande många som kommenterade verkade insatta och skeptiska.

  Herr T

  T: ”E,  du får titta en gång till så kanske du ser bättre. Varmaste året hittills: 1998. Trenden från nu och 14 år bakåt är helt rak.
  Det kan hända att satelitmätningar inte visar exakt detsamma som markbundna stationer men i så fall är satelitmätningar mer tillförlitliga.”

   
  U: ”.rätt..helt rak, trots As lokala töväder nyårsafton i Gävletrakten”
   
  Men såklart också rena plattityder:

  M. ”Lena, vilket geni du måste vara som vet bättre än samlad consensus hos världens klimatforskare, mer sannolikt är att du är ett påstridigt troll som inte skulle ändra dig även om du så upplevt 25grader i Gävle på nyårsafton. Vad skönt det hade varit om du har rätt men har du fel går vi troligen mot en massdödsevent ala Perm–trias för 250Mi år sen, vars klimatförändringar gick mycket långsammare än IPPC optimistiska prognoser. Det enda som hindra det från att produktionen av olja minskar snabbare än beräknat. Peak Oil World var sannolikt 2006, Peak Oil Exports var definitivt 2005.”

 46. Ingemar Nordin

  Lena K #45,

  Det enda som skulle förvåna mig är om Johan – som jag känner mycket väl från tidigare år – skulle ha gått på koldioxidmyten och en väntande världskatastrof. Det låter inte likt honom, han brukar kolla fakta först.

 47. Ingemar Nordin

  Jag håller med dig! Min uppfattning är att det finns ganska många skeptiker därute som kommer raskt att vara med när vinden vänder. För Johans del tror jag att det kommer att gå fort OM han bara får rätt uppgifter från rätt håll, dvs vetenskapen själv.
  Det är ju faktiskt redan lite så. Jag nöjer mig numera oftast med att skriva vad IPCC skriver, det räcker så bra så för att ändå få alarmister att gå upp i limningen.

   

 48. tty

  István #34
  Av ditt namn och att du arbetat i 45 år i Sverige drar jag slutsatsen att du troligen är ungrare och kom hit ’56. Jag kan i så fall instämma med dig. Flera av mina närmaste vänner är ungerska invandrare och jag håller med om att de sannolikt bidragit mer till det svenska samhället än Medelsvensson. Det finns för övrigt en viss ungersk invandring även idag, men det rör sig om kvalificerat folk som utan större problem får jobb, så ingen bryr sig om dem.
  Men de har ju en orättvis fördel gentemot svenskarna eftersom de har en ordentlig utbildning.

 49. tty

  ÅkeN #33
  Mikael #26. Medeltemperaturen på jorden utan atmosfär skulle vara 33 grader C lägre. Jag tror att detta är ganska allmänt accepterad siffra.
  Nej, så enkelt är det faktiskt inte. Om jorden inte hade någon atmosfär så skulle den inte heller ha några hav, inga moln och ingen vegetation, så dess albedo skulle vara annorlunda. Troligen ungefär som Mars (0,25) i stället för 0,37. Dessutom förutsätter siffran 33 grader att jordens emissivitet = 1  vilket inte heller är sant.
  Dessutom, de där 33 graderna kommer från Stefan-Boltzmann-ekvationen som gäller jordytans temperatur, medan den temperatur man jämför med är atmosfärens temperatur 1,5-2 meter över jordytan (den skillnaden är i och för sig troligen liten). 

 50. Håkan Sjögren

  Ledna Krantz # 45 : Jag tror att Dina siffror är rättvisande. Av 5000 ”klimatforskare skulle 4996 vara onyttiga idioter, för att travestera Lenin, medan 4 tycks ägna sig åt vetenskap. Mvh, Håkan.

 51. Mikael

  Åke N #33, siffran 33 K varmare är en klimatlögn. ”In previous posts we have learned how the atmospheric greenhouse effect was invented by climate science: They artificially reduced the incoming power of Sunshine to -18 C, completely hiding its actual value of +49 C, and then invented a purely fictional mechanism to get more energy into their system so that they could make it look like reality with its real high-temperature input. This heat self-amplification mechanism they invented is called the atmospheric greenhouse effect, even though it has nothing to do with a real greenhouse. They just named it that to confuse you.”
  After having invented the idea of an atmospheric greenhouse effect, they needed to invent a mechanism by which it might “plausibly” work, so that they could vilify the life-creating-gas of carbon dioxide. The mechanism is called back-radiation. The simple (but fraudulent) idea they created, is that the radiation from the atmosphere acts like an additional source of energy for the Earth, and by their reckoning, the atmosphere provides twice the amount of heat, to itself and to the surface, than the Sun does in the first place! This is postulated to occur even though the atmosphere is colder than the surface itself, and the same temperature as itself. The atmosphere is able to do this with the radiative heat energy it gets from the ground, and so the energy is said to be “sent back” to do some more heating. Essentially, the atmosphere is said to heat itself up by giving itself its own energy! Thus the moniker of “back-radiation”. Detta kommer ifrån astrofysikern Joseph E. Postma och han vet vad han pratar om. Kolla även på Jim A. Peden. Han vet också vad han pratar om vad gäller Jorden och dess klimat.

 52. Håkan Sjögren

  Michael # 51 : Du har ju helt rätt! Siffran 33 beror på att man har betraktat jorden som en svartkroppsstrålare. Om man korrigerar med den verkliga emissionsförmågan blir  det 8 grader i stället för 33. T-fyralagen gäller hålrumsstrålning och kan användas efter korrigering med den verkliga emissionsförmågan. Detta påverkar även Trenberts strålningsbalansberäkningar. Mvh, Håkan.