Föredraget med Fredrik Charpentier Ljungqvist

Den 15:e februari hade föreningen en mycket uppskattad föreläsning av Fredrik Charpentier Ljungqvist, numera professor i historia vid Stockholms universitet. Ett 20-tal personer kom för att lyssna till honom på plats och ett 20-tal var med på distans.

2023 02 15 18.26.00

 

Föredraget hade titeln ”Klimatförändringar och deras effekter på samhälle och hälsa under historien: en översikt”, och handlade om hur klimatet har förändrats över tiden och hur detta har påverkat människan.

Jag tänker inte gå in på alla detaljer här utan istället rekommendera hans senaste bok som har titeln ”Klimatet och människan under 12000 år”. Den finns att köpa online på flera olika sajter.

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Björn-Ola J

  Hans första bok ”Global nedkylning” var en ögonöppnare för mig och gjorde mig till klimathotsskeptiker.
  Jag får ta och läsa hans senaste bok ock se om det finns saker han beskriver där som skiljer sig mot det han beskriver i sin första bok.

 2. UWB

  Relaterat till detta har den högt ansedde energiforskaren Staffan Reveman en debattartikel i DI där han sågar Tysklands energipolitik vid fotknölarna.

  https://www.di.se/debatt/debatt-tyskland-pratar-om-gron-omstallning-men-branner-13-000-ton-brunkol-i-timmen/

 3. Lasse

  En fråga?
  Tog han upp den nya kurvan som IPCC presenterade över temperaturutvecklingen.
  Såg väl ut som denna:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Global_uppv%C3%A4rmning#/media/Fil:Common_Era_Temperature.svg
  (Från Wikipedia)

 4. Roland Salomonsson

  Att tala om människans utveckling från 10000 fkr är ett väldigt kort perspektiv.

  Moderna människan expanderade från M.Ö mot norr resp SO och nådde Sundaland resp Australien ca 70000 fkr. Från Norr anlände kort efter ättlingar till Denisovamänniskor.

  Ca 60000 fkr finns människan i delstaten Piaiu, Brasilien, liksom ca 50000 fkr i NÖ USA.

  Out of Africa låg någon miljon år tidigare eller kanske aldrig. De äldsta spåren av människa är från centrala Serbien resp från Kreta, 500000 år äldre än Rift Valley! Ingen har hittills visat att Afrikanska dna har nått utanför Afrika. Däremot har icke Afrikanska dna hittats i N halvan av Afrika.

  Sundaland stängdes för människor från M.Ö under typ 10000 år genom superutbrottet (Mt Tuba) ca 74000 fkr.

  I Europa levde ett antal varianter av människa sida vid sida under 100000-tals år. Förfäderna till modern människa i Europa vandrade till M.Ö. Detta innebär att när superkatastrofen (det riktiga Vesuvius) 39000 fkr inträffar, så dör i stort alla människovarianter från Atlanten t o m Ural/Kaspiska Havet. Några få Neanderthalare överlevde längs Atlantkusten och mixade med fåtalet moderna människor. Människor från M.Ö återvandrar mot N resp NV och tar i anspråk bästa markerna.

  Då kommer nästa smäll. Katastrofen vid Yngre Dryas (ingen accepterad teori om vad som hände) ca 13000 fkr. Hela megafaunan på Norra Halvklotet samt Nord- resp Sydamerika, dör ut. Inkl på nytt i stort alla varianter av människa i Europa. Människa i syudamerika klarade sig något bättre. Långsamt återhämtar sig naturen igen. Isarna i norr viker snabbt efter att ha expanderat i 2000 år.

 5. Boken ”Klimatet och människan under 12000 år” har recenserats här https://klimatupplysningen.se/klimatet-och-manniskan-12000-ar/ och här https://klimatupplysningen.se/klimatforandringar-historien/ .

  Men, som sagt, boken är väl värd att läsa med oerhört mycket kunskap om klimatets historia och det påverkat människors liv.

 6. Eva Mohlin

  Finns inte föreläsningen att se på nätet?

 7. Thorsten Bergqvist

  I likhet med Eva frågar jag detsamma!

 8. #6 & #7,

  Det var likadant med föredraget i Helsingborg i höstas. Sture och jag diskuterade saken. Men det kräver utrustning och någon som kan sköta grejerna. Inte så lätt att fixa. Har vi någon frivillig bland våra läsare?

 9. Magnus Cederlöf

  Jag hade ambitionen att spela in men på grund av tekniskt strul misslyckades inspelningen. Precis som Ingemar skriver skulle vi behöva nån med mer vana och bättre utrustning för att det ska bli bra.