För dem som funderar om elräkningen för februari

Villaägarnas riksförbund har lagt ut en utmärkt pedagogisk video på YouTube om hur siffrorna kommer till, och hur ”avregleringen” och utsläppsrättsmekanismerna fungerar (ca 8 min) – rekommenderas varmt 😉
Läs också mer på www.villaagarna.se – senaste medlemstidningen har en lång artikel om myterna bakom ”grön el” – ett ytterligare kreativt sätt att pungslå konsumenterna.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan Sjögren

  Peter S : Ett annat sätt att komma till rätta med elpriserna är ju att skrota marginalprissättningen och debitera ett sammanvägt pris, utgånde från produktionakostnaderna plus ett skäligt påslag för nätförluster ich vinst. Mvh, Håkan.

 2. Torsten Wedin

   Peter:
  Tack för videon med Jakob Eliasson. Den är verkligen pedagogisk.
  /Totte

 3. Claudius

  Tack, Peter, mycket bra och informativ beskrivning av Villaägarnas Jakob Eliasson. Och bra förslag till reformering av elskatten.
  Däremot är artikeln i Villaägaren inte lika tydlig och bra.

 4. István

  Det är helt klart en politisk målsättning att elen skall vara dyrt.
  Den skall kosta skjortan!
  Utan nedläggning av Barsebäck ingen elbrist. Ingen import av kolkraft.
  Därmed blir marginalpriser och utsläppsrätter verkningslösa.
  Så mina vänner. Byt Era politiker!

 5. Hayek

  Vi har med andra ord överfört 20.000 per svensk sen 2005 till i huvudsak utländska elbolag. Helt oförståeligt att politikerna kan få för sig sådana totala stolligheter som detta.
  Politikernas huvuduppgift borde vara att se till att medborgarna inte blir uppskörtade. Men istället medverkar de aktivt till att elbolag, banker, försäkringsbolag osv. plockar oss på helt otroliga summor. Politikerna hjälper t.o.m. till med att dölja detta genom diverse krångliga upplägg såsom utsläppsrätter och elcertifikat. Ett annat exempel är pensionssparande – hur många vet att pensionsbolagens avgifter tar över 40% av sparkaital och avkastning på ett vanligt pensionssparande? Bankerna är ännu värre – övervinster på 30-40 miljarder per år. Tack för det Reinfeldt & Mona!

 6. Pär Green

  Några bäckar små, MP backar!

 7. Bengt Abelsson

  Gränslös dumhet – såg just ett inslag på CNN. En Israelisk ”forskare” installerar piezoelektriska kristaller under vägbanan – och får en (röd) lampa att lysa. En imponerad reporter tycker att detta är lösningen på alla energiproblem. Jag märkte inga tecken på ironi eller tveksamhet.
  Väl i klass med tanken att ha en vindsnurra på biltaket. Huga!

 8. Peter Stilbs

  Bengt #7 – ja, inget förvånar längre. Jag minns något inslag med ”folk på stan” i SVT eller TV4 – vad ska man ersätta bensin/diesel till bilar med i framtiden? Ett svar var att man får väl köra dem på batterier?
  Andreas Carlgren får väl skynda på utvecklingsarbetet då – bensinbilarna skulle ju vara borta 2020 ?

 9. ThomasJ

  Peter S. Tack för intressant länk. Förhoppningsvis får videon bred spridning (f.n. bara 310 ’clicks’).
  Snabbaste och effektivaste sättet att börja komma till en någorlunda vettig el-prisnivå är att förbjuda marginalprissättningen. Detta kan ske med i praktiken omedelbar verkan – om ’bara’ viljan funnits hos, primärt, Maud Olofsson och regeringen i övrigt.
  Tillgång till säker och billig el är ett minst lika samhälleligt viktigt fundament som polis, rättsväsende, militär m.m. och just därför SKA inte en sådan avgörande viktig del i ett väl fungerande samhälle ligga i privat ägo. Ergo: återta ägandet & kontrollen av hela el-energisektorn till svenska medborgare – gärna via Vattenfall. (Se & jfr. i Frankrike & EdF). Ålägg samtidigt V-fall att ställa 100% av sin inhemska el-produktion till svenska brukare och till priser som fastläggs av regeringen (som man gjort i Frankrike, dock ej 100% av EdF’s produktion), som i sin tur ska vara deFacto produktionskostnad plus affärsmässigt sunt påslag. Samt att denna ’V-falls-el’ säljs UTANFÖR NordPool (inget tvång att gå via N-P).
  Ta bort utsläppsrättsblufferiet. Stoppa per omgående samtliga subventioner till storskalig vindkraft – kommer, om så ej sker, att driva hela landet i ruin! 
  Landet besitter idag en produktionskapacitet om ~ 160 TWh/år (om saker och ting sköts som de ska…). Under 2010 köpte & använde 
  svenska brukare ~ 132 TWh, vilket ger ett (teoretiskt) rejält överskott.
  Satsa på framtagningen av fungerande IV-genarationens kärnkraft! Där finns ~ 56 miljarder kronor avsatta i kkv-avvecklingsfonder (admin av Riksgälden) – använd dessa resurser att utveckla framtidens säkra och inte minst viktiga billiga el-energiproduktionsteknik.
  Qvintessensen av ovan har jag ’bombarderat’ ansvariga riksdagspolitiker med sedan rätt länge – inte minst M.O. & hennes lakejande stolpskottgäng – to no avail, though. Bra är att Villaägarna, måhända snart oxo andra ’tunga’ organisationer.. 😉 ?, tar upp frågan ordentligt.
  Såg f.ö. nyligen en artikel i ’e24’ att svenska el-brukare idag betalar näst mest av disponibel inkomst för el-energi, ’värst’ var Bulgarien vilket hänfördes till landets mycket lägre lönenivå.
  10-tusentals människor i Sverige är hänvisade till socialhjälp för att kunna betala el-räkningarna – sak samma som förra vintern…
  Vá é ré för jä**la ordning? Grrr… 🙁
  Tror inte speciellt mycket på den gode ’villaägarens’ förslag till ngn form av ’skatte-/kostnadsväxling’ – de har uppenbarligen ej tänkt igenom det hela fullt ut – det låter i mina öron alltför mycket PK-tugg. I övrigt var inslaget mkt bra.
  Mvh/TJ

 10. Helge

  ThomasJ #9
  Håller med 100%
  Villaägarna vill bara justera för den orättvisa koldioxidskatten, dvs den marginalprissättning utsläppsrätter specifikt orsakar, inte hela marginalprissättningen, eller förstod jag fel? Ta bort koldioxidskatten helt, ingen har ännu förstått vad denna konstlade skatt orsakar för skador på miljön i slutänden. Det ända som är säkert är att skatten genererar onödiga omkostnader, mycket med miljö har det i vilket fall inte att göra.
   

 11. Jan

  I dagens GP har företrädare för Svensk Solenergi samt Svante Axelsson generalsekreterare Naturskyddsföreningen fått in en debattartikel ”Politisk ovilja hinder för svensk solel”
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.554640-politisk-ovilja-hinder-for-svensk-solel?articleRenderMode=article_full_discussion
  Maken till selektivt urval av fakta får man leta efter.
  Man pratar om ”offensiva satsningar” och ”uppmuntrar till investeringar” när man efterfrågar stora subventioner.
  Man refererar till länder med offensiva satsningar men nämner inte med en enda siffra hur mycket solenergi som produceras i dessa länder, subventionernas storlek eller elpriser.
  Med förbigår helt problemet med de stora säsongsvariationerna vi har i nordliga breddgrader som Sveriges där solcellernas huvudsakliga produktionspotential infaller då elbehovet och priserna är som lägst men i praktiken ingen då elbehovet och priserna är som högst.
  osv……
  Att företrädare för branschföreningar som tex, Svensk Solenergi ofta håller på med reklamkampanjer som inte alltid är sakliga för att sälja in det man lever av är en sak. Men sådant borde inte Naturskyddsföreningens generalsekreterare hålla på med.

 12. Jonas B1

  Lat oss kalla saker vid dess ratta namn.
  Detta ar inget annat an korruption i gigantisk skala.
  I stort som smatt ar elbranchen rutten. Det syns tydligast i vindkraften men genomsyrar hela branchen. Det finns for mycket pengar att tjana och inga journalister som fattar ett jota.

 13. Kent Forssgren

  Jan #11. Att kunna leverera el till stomnätet för privarpersoner är en bra idé tycker jag också. Lösningen att avräkna detta från den el man köper är väl aldeles utmärkt. Nätägarna har i praktiken stoppat denna möjlighet, genom att ta så mycket betalt, dels för mätaren och dels för administrationen, att det inte är lönsamt.
  En annan fråga är om detta skall subventioneras eller inte. Varför inte? En subvention som för ovanlighetens skull direkt gynnar privarpersoner. Vi har ju från och till investeringsbidrag till värmepumpar. Detta skulle också kunna medföra att den onödiga vindkraften blir än mer onödig.
  Solenergi, om nu svenska företag är duktiga på det, skulle kunna bli utvecklas till bra exportprodukter. Solenergi har för privarpersoner i många u-länder utan tvekan en stor potential. Så stor och förhålande vis billig att en sådan export kunde ske utan en massa subventioner från Svenska skattebetalare. 

 14. ThomasJ

  Lite skrämmande (?) siffror från ’TrickaochRånas’ sida:
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/eljattar-gor-enorma-vinster_5955887.svd
  När startar upproret…?
  Mvh/TJ

 15. Peter Stilbs

  ThomasJ #9 – nu har videon på YouTube bortåt 800 klicks – jag tror reklamen här på TCS har bidragit starkt.

 16. Michelangelo

  Märkligt att ingen tar upp energiskatterna mer.
  Energiskatternas ökning tillsammans med den av bankerna beställda ränteökningen utgör mer än 70 % av inflationen. ( Bankerna ger ju 0% ränta på ditt transaktionskonto och ju mer de kan öka dina räntor på lån desto mer tjänar de , klart som tusan att de förordar högre räntehöjningar från riskbanken).
  Vad har vi att vänta –  stagflation ?

 17. ThomasJ

  Kent F. #13: S.k. ’feed-in-tarifs’ (FIT) har man i flertal länder, Tyskland, UK, Spanien…, gemensam nämnare är för dessa, att ingen har råd med det – på det sätt systemen är uppbyggda.
  Stolpskottet Carlgren har idéer om att införa slikt i Sverige och därmed påskynda landets förfall.
  Nä, ’återreglera’ hela el-energimarknaden innan det inte längre är genomförbart. Just do it!
  Peter S. #15: Såg oxo det! Jättebra! Mer, mer…  😀
  Mvh/TJ

 18. ThomasJ

  Läsvärt om ’el-juntan’:
  http://www.e24.se/analys/el-juntans-vinstfest_2630687.e24
  Jfr. lönsamhet/anställd i Sverige och Frankrike EdF… Fullt i klass med vilket sjöröveri som helst… grrr… 🙁
  Mvh/TJ

 19. Adolf Goreing

  ”bensinbilarna skulle ju vara borta 2020”. Men det gäller väl bara nya bilar? Det räcker väl att köra den nyproducerade bensinbilen upp på en transportramp så blir den ju ”begagnad”?

 20. Pär Green

  Efter att EU.beordrade Ingvar Karlsson att privatisera elproduktionen i Sverige 1995 så har elpriset gått upp med 300 %.
  Anledningen är att tidigare fylldes vattenmagasinen för att ha på den kalla vintern.
  Nu är elproduktionen privatiserad vattenmagasinen töms el säljs till EU länderna.
  De privata elbolagen höjer sedan priset på vintern för vattenmagasinen är tomma.
  Alliansen är ju för privatisering även socialdemokraterna verkar ha slagit in på denna linje.
  Det djävligaste av allt är att de två största utländska elbolagen Eon och Fortum som köpt ut delar av vattenfall lurar av staten 3 miljarder årligen i bidrag som staten inte får något för
  Se uppdrag granskning 2010 där Mauds replik var att det går på skatten ändå, mao hon begrep inte alls vad det handlade om.
  Senaste ljuget från statsministern var att det nuvarande höga elpriset beror på kallare vintrar
  Nu tycker jag att vi sparar undan pengarna till elräkningen i protest ett par månader.

 21. Lars W

  ThomasJ #14
  Elupproret kommer. Var så säker! Sedan är det ju fråga om timingen….
  Nio månader före nästa val vore kanske optimalt?

 22. Håkan Bergman

  Om alla dessa muppar som poppar upp hela tiden åtminstone hade en helhetssyn, damen som kommer till tals i den bifogade länken har uppenbarligen aldrig hört talas om Maud Olofsson. Tilltänkt målgrupp för bilen borde vara ung familj i villa runt nån av våra större städer. Jättebra, mindre avgaser, billigare resor, minskad oljeimport och förvisso lägre CO2-utsläpp, men  kommer dom att ha råd med bilen uppepå elräkningen?

 23. Håkan Bergman

  Eh, jag skulle ju lägga in en länk också:
  http://www.dn.se/motor/nyheter/vi-far-bort-bullret-och-avgaserna

 24. Kent Forssgren

  Per Green # 20. Vi teckar alla avtal med respektive elbolag om 100 % vindel. Därefter deponerar vi elräkningen hos länsstyrelsen, om man fortfarande kan göra så. Vår motivering är att bolagen inte har levererat den produkt som avtalats.  

 25. Håkan Bergman

  Krångel med O3 igen:
  http://umm.nordpoolspot.com/web/umm_details.cgi?u_id=42414&umm_type=2&nomonitor=1
   
  Krångel med vindel som vanligt:
  http://www.vindstat.nu/driftsamfalla.htm
  Vi får snart göra som araberna och jaga Maud Olofsson ur landet.

 26. Pär Green

  Kent # 24
  Mitt el-avtal går ut i sommar, och som gammal elak gubbe kan jag börja då!

 27. Kent Forssgren

  Pär Green # 26. Är just i färd med att teckna ett nytt. Jag börjar!

 28. Pär Green

   
  O andra sidan har de redan friskrivit sig själva!
  Men hur kontrolleras det hela?
  Vindel – el från vindkraft
  Vindel är en förnybar energikälla som kan bidra till att minska miljöskadliga utsläpp. Väljer du 100% vindel garanterar vi att producera motsvarande mängd el med just vindkraft.

 29. Pär Green

  Möjligtvis med en ekonomisk förening som kan förhandla gemensamt och få mängdrabatt!
   

 30. Pär Green

  Men inte går det, krav på gemensam el-mätare!
  Som vanligt, den lilla människan behöver bekymra sig för börsens upp eller nedgång. Det är lika djävligt ändå.

 31. Pär Green

  Skulle ju vara: behöver inte bekymra sig.
  Vind-el är märklig funktion ger bidrag hit och dit, men ingen el?
  http://www.gotlandsenergi.se/geabgraf/default_1.htm
  Vindkraftparken kommer att ge drygt 11 000 hushåll i grännatrakten el. Men även föreningarna i bygden kommer att få en slant. Vindkraftbolaget 02 som driver vindkraftverket betalar en så kallad bygdepeng till föreningslivet.
  100 000 kronor om året under 20 års tid betalar bolaget till föreningarna.
  De fem största föreningarna har startat ett gemensamt bolag, Grännabygdens Bygdepeng, för att administrera pengarna. Lokala föreningar och privatpersoner kan söka bidrg ur potten. Pengarna skall gå till barn- och ungdomsverksamhet.
   
  Är det ingen som ställer krav på funktion?

 32. Pär Green

  I dagens DN ställs en mycket smart fråga:
  Har du märkt av det stigande elpriset?

 33. Kent Forssgren

  Pär Green. DN´s smarta lösning! Kontakta elbolaget och be om delbetalning av fakturan.
  Om byggdepeng. En modern form av baggböleri!

 34. Pär Green

  Kent Forssgren # 27
  Sverige består av mängder med indelningar, landskap, län, kommuner osv.
  Varför inte inte sätta in el-mätare på kommun-nivå!
  Behåll respektive kommuninvånare:s lokala el-mätare och gör ett el-avtal per kommun!
  Fördela vinsterna till respektive kommun:s sjuk och åldringsvård!

 35. Kent Forssgren

  Pär Green. Elupproret borde ha som mål att Vattenfall också i praktiken tillhör svenska folket. Detta kan ske genom ett nytt enkelt direktiv från politikerna som har svenska folkets uppdrag att styra bolaget. Direktivet skall innebära el till självkostnadspris för konsumenterna. Detta skulle alla tjäna på. De minskade skatteinkomsterna skulle delvis kompenseras av att elkostnaderna skulle minska i hela offentliga sektorn: vägbelysningar, järnvägar, statliga och kommunala fastigheter, för LKAB med flera. Resterande skatteinkomstbortfall skulle täckas av den skatteökning som skulle ske då många företag inte tvingas att flytta från Sverige till Kina pga av för höga energikostnader.