USA:s kongress vill inte längre finansiera IPCC

800px United States Capitol west front
USA:s representanthus beslöt idag, med rösterna 244 mot 179, att ta bort sin finansiering av IPCC. De ger inte längre IPCC sitt förtroende att genomföra fler utredningar om klimatet för deras räkning.
Detta beslut betyder kanske inte slutet för IPCC. Trots allt bidrar USA med bara en delsumma (bortåt 13 miljoner dollar). Men samtidigt är det en oerhört viktig markering: man litar inte på IPCC längre! Lägg därtill att två andra av världens industriella stormakter, Indien och Kina, står utanför Kyotoavtalet, samt att Japan hoppade av detsamma i julas. Så, vad har vi kvar av världens stora? Jo, EU. Och bland EU-staterna är det väl egentligen bara England, Tyskland och Sverige som fortfarande är CO2-hotsentusiaster.
JoNova kommenterar: ”En majoritet av forskarna inom IPCC kommer från amerikanska institutioner och organisationer. När denna nya attityd sprider sig i riktning mot forskningsanslag, ”PR” enheter, och andra nationer, så kan det börja bita ordentligt. Tänk om USAs kongress börjar stödja oberoende revisioner, eller solens betydelse för klimatet, eller fler insamlingar av satellitdata?”
Och det är mer som står på spel i representanthuset: ”Husets republikaner och 13 demokrater skickade igår in åtgärdsförslag för att eliminera lönerna för president Obamas internationella klimatförhandlare och andra topptjänstemän.” Blir t.ex. Holdren av med sin lön nu?
Nu bränner det till. Låt oss följa detta drama mycket noggrant. Nya länkar och kommentarer välkomnas!
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lena Krantz

  Jisses!
  Det här är bland det viktigaste som har hänt i den här frågan!
  Jag kommer att följa det hela med stort intresse för om en nation hoppar av så…
  Till slut är det kanske bara Sverige som bidrar…he he

 2. Inge

  Såg ni TV4-nyheterna. De sade att skeptikerna hade växt sig starka och en man från NASA skulle uttala sig. Jag tror han hette Tucker. Han påstod att skeptikerna finansierades av industrin (det måste ju vara fult) och att solaktiviteten inte hade med klimatet att göra eftersom den totala solinstrålningen inte varierade tillräckligt. Han visade bilder från isutbredningen i Arktis och påstod att isarn på olika ställen minskat drastiskt. Han visade bilder av en satellit också och men ade att forskarna var i princip 100% säkra på sin sak att CO2 orsakar en märkbar klimatförändring. Bara bluffoch båg, inte ett vettigt ord. Kanske något kommer ihåg mer. Det var kl. 19.
  Som grädden på moset avslutade man med en bild av en isbjörn, och då VET ju alla …..

 3. Micke Johnsson

  Just love it!

 4. Jpiiii!
  Detta var den bästa nyhet ang CO2/klimatkampen! Kan bara betyda att IPCC och klimatalarmismen kollapsar.
  Stjärnorna står väl så att gammalt och korrupt försvinner – IPCC, Ben Ali, Mobarak, Kadaffi, diktatorer, despoter, kleptokrater…… och Carlgren.
  Viva!

 5. Frans

  Det räcker väl inte med representanthuset!? Måste inte senaten ställa upp också, och där har väl tyvärr demokraterna fortfarande majoritet.

 6. Frans
  Jo. men det är kanske inte allom givet att alla demokrater i senaten tror på ”klimathotet”? Behövs bara några st för att få igenom beslutet.

 7. Gunnar Strandell

  Hm.
  Thomas Palm har hävdat att IPCC inte har stora resurser och består av 5 anställda vid ett kontor i Schweiz.
  Här påstås att 13 miljoner dollar är en liten del av IPCC:s finansiering.
  Finns en förklaring?

 8. Olaus Petri

  Detta måste ju bara vara Sahra Palins fel! Och tobakslobbyns, och oljelobbyns, och vitamedelåldersheterosexuallaegoisterlobbyisternas fel, och suvåkarnaslobbyn…
   
  Man kan verkligen känna hur svavlet börjar frigöra sig. 🙂

 9. Olaus Petri
  …..”vitamedelåldersheterosexuallaegoisterlobbyisternas” fel…..
  Du glömde ordet ”män”……… 😀

 10. Olaus Petri

  Attans Labbibia! 🙂

 11. Bertel

  Mitt i eurovisionsdeltävling, hurrrrraaaaa!!!! Tillnyktring pågår(undertecknad avstår för tillfället  🙂 ) i världsomfattande klimatyra. 
  Lena Krantz.
  Jag vore tacksam ifall du kan maila mig eller slå gärna en signal. Vi skall anordna ett möte i sk historiska klubben och jag har frågor som du möjligen kan vara behjälplig att svara på ifall du har tid och möjlighet. Tackar i förhand.  

 12. tty

  I huvudsak finansierar varje land ”sina” vetenskapsmän i IPCC. Anslaget är till för att betala vetenskapsmän från ”tredje världen” där länderna inte kan (eller vill) betala och den amerikanska delen av anslaget är ungefär två tredjedelar, så bortfallet skulle vara kännbart. Men jag antar att EU eller Sverige rycker in i stället.

 13. Jösses
  Det här får en att må så braaa…
  Inte ens Dr Feelgood kan få en att må bättre?
  Snart dags att säga detta till ”klimathotarna”?
  http://www.youtube.com/watch?v=wZdCOdV0qo8 

 14. Skogsmannen

  ∞ J

 15. Skogsmannen

  ∞  🙂 (skulle det vara)

 16. Inge

  Obama har ju Holdren som chefsideolog i klimatrågor. Kanske lägger Obama veto? Om han kan i en sån fråga?
  Det man också kan hoppas på är äkta oberoende granskningar av Hansen och hans Kinasympatier, m.m.

 17. Bim

  Vilken tur att jag fick reda på detta, skulle just börja en storproduktion av Piggelin. 😀

 18. Ingemar

  Frans #5,
  Jo, det är riktigt att förslaget måste gå igenom senaten också. Och där är ställningen 53 mot 47 till demokraternas fördel. Med det finns även en del demokrater som är skeptiska till IPCC. Och eftersom Obamas ursprungliga förslag nu ändrats, och skurits ned i representanthuset, så vad händer om det blir nej i senaten? Presidenten fick inte igenom sitt förslag. Representanthuset får inte igenom sitt. Och senaten lägger väl inga egna budgetförslag? Alltså står nationen utan budgetförslag?
  Men som jag ser det så är det inte de 13 miljonerna som är så himla viktiga, utan den symboliska manifestationen. ”Folket”, som har sin representation i representanthuset, vill inte ha med IPCC att göra. Att direkt gå emot det kan betyda storförluster i nästa president- och senatsval.

 19. pekke

  Hoppsan hoppsan !
  Att även flera demokrater röstade med !?
  Kommer vi få se att de tre största nationerna vänder ryggen mot IPCC ?

 20. Slabadang

  Åsså de här åsså!!
  E de julafton för klimatskeptiker idag?
  http://wattsupwiththat.com/2011/02/19/fred-singer-on-the-best-project/www.berkeleyearth.org
  En helt fristående revision av de globala temperatur serierna konmer att genomföras.De skall tydligen även ta med markstationer som är ”bortvalada” av WMO CRU GISS!!!! Jippeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!

 21. Slabadang # 20
  WOW!
  Skål tammefan! 😛
  Nu börjar det likna vetenskap!

 22. Ingemar

  Här är en artikel om vad som händer när man inte kan komma överrens om budgeten: Man slutar att betala ut löner och bidrag.
  http://voices.washingtonpost.com/federal-eye/2011/02/what_might_a_government_shutdo_1.html
  Tydligen blir det något slags chicken-race några veckor framåt för att undvika detta.

 23. Bertel

  Labbibia # 9 och Olaus Petri # 8
  Olaus Petri. Du glömde männen i förtryckarlobbyn som Labbibia tjänsfullt påpekademen Labbibia, du glömde en av dom väsentligaste delen av world wide debt(den sk västerländska skulden).
  Här kommer bearbetad/finska versionen av de som har och bör bära skulden……vars fel allt är…..
  Västerländska, vita, medelålders, heterosexuella, mäns, egoisters, lobbyisternas och ”patriarkala strukturernas” fel. 
  Ps. Principiellt kan strukturellt förtryck aldrig drabba ovanstående definition av mänsklig varelse, ifall någon av läsarna anser att epitetet mänsklig skall förknippas med dessa varelser.Ds 

 24. Bertel # 23
  Hrmmm….
  Måste erkänna att jag glömde bort de ”patriarkala strukturerna” 🙂
  Perkele! 😉 

 25. Bertel

  Labbibia # 24
  och västerlänska……..
  Rätt skall vara rätt.  🙂

 26. Bertel

  Labbibia # 24
  Du är inte ensam i din glömska, dvs någon/något som man har glömt. Lyssna till följande bekännelse ur folkdjupet.   🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=dUmKrEE7mzg

 27. fogge

  Det värmer i kylan…Här är det minus 21 grader nu (östergötland)…

 28. Stickan

  Vårt problem är att nu när AGW hysterin lägger sig att verkligheten tränger sig på. Det är kallt och det kan bli kallare.
  Vi måste har ren billig energi. Nu när det av naturliga orsaker blir kallare igen behöver vi mängder med ren och billig energi.
  Det tas inte fram av slagord utan av hårt arbete. Det fokuset får vi inte tappa bort under firandet i segern över AGWistas.
  Det är än mer viktigt nu.

 29. Underbart! Jag tycker mig höra tandagnisslet på SVT:s pseudovetenskapsredaktion ända hit.

 30. Paul in Sweden

  Ungefär för en vecka sen så har USA:s kongress också påbörjat diskussioner vad gäller att få NASA tillbaks till deras primära uppgift att utforska rymden och få ut dem ur klimatvetenskapen. De har också föreslagit att eliminera de många överflödiga CAGW-programmen som sponsras av USA:s federala regering.
   
  http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=32693
   

 31. Börje S

  Toppen!
   
  Klimathotarna i svensk massmedia har ljugit värre än vanligt den senaste tiden och emellanåt har det känts tungt, jag menar att klimatlögnsbombardemanget ibland är så massivt att man undrar om det är någon idé att kämpa emot denna sponsrade flodvåg.
   
  Som tur är finns bloggen där bl a Ingemar kollar läget och, som idag, pekar på att det finns ljus längre bort i den mörka tunneln. TACK!
   
  I länken till Climate Depot finns en del citat från de 1000-tals forskare som inte ställer upp på klimatbedrägeriet. Jag har körsbärsplockat ett av rymdforskaren Burt Rutan vilken hyllar Al Gore på följande vis:
   
  ”De som kallar sig Green Planet Advocates borde propagera för mer koldioxid i astmosfären i växtlighetens intresse istället för att sätta växtligheten på svältkur genom att propagera för reducerad halt.
  Al Gore:s levnadssätt gynnar engrönare palnet: Hans fyra jättebostäder tillsammans med hans privata jetplan förbrukar en sanslös mängd koldioxidgenererande energi och på detta för en miljöaktivist exempellöst slösaktiga vis, bidrar Al till att Jorden blir grönare. Hell dig, Al för att slösar så mycket energi du bara orkar för att rädda vår koldioxidtörstande planet!”
   
   
   

 32. Bertel

  OT. Jag har lagt märke till att under hela vintern har det varit kallare och oftast rejält kallare(specielt nätterna) än vad SMHI har förutspått dag efter dag efter dag?
  Jag bara undrar, varför denna ca 10 graders felmarginal i prognoserna över (natt)temperaturer?
  Ps.För närvarande -23 i Segeltorp(Stockholms län) och elmätaren har kronisk förmaksflimmer dvs någon annan än jag skrattar hela vägen till banken.Ds

 33. AOH

  En mycket passande kommentar av Lubos Motl „ not to fund international organized crime“
   
   
  http://blogs.discovermagazine.com/intersection/2011/02/19/house-of-representatives-votes-to-defund-ipcc/
  House of Representatives Votes to Defund IPCC  3. Luboš Motl Says:
  February 19th, 2011 at 11:10 am
  I agree it’s not an important issue for the budget deficit. It is a matter of principle not to fund international organized crime.

 34. Bertel # 91
  Elementärt….
  SMHI
  Statens Meteorologiska och Hydrologiska Institut……..
  Kidnappat av våra kära ”klimathotarvänner”……

 35. Bertel

  Labbibia # 33
  Tack för svaret, men jag såg en glimt av sanningens ljus i denna videoklipp dvs det har nog blivit varmare ändock!(utropstäcken, likamed ironi).  🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=7ToyHrEO6fw
  Ps.Videon kan vara behjälplig som stöd vid ev förtvivlan för oss skeptiker.Ds

 36. Paul in Sweden

  Det är svårt för mig att översätta komplicerade ämnen till svenska och vara säker på att det betyder samma sak som på engelska.
  …så varsågoda:
  The vote that was passed to revoke the IPCC funding in the US congress was for an amendment on the continuing resolution bill. This is a finance bill which allows the US Government to continue to operate and keep the lights on. Yes, it is true that the Senate will have to vote on this bill & Obama will then be given the opportunity to sign the continuing resolution bill. If however, the US Senate or Obama reject the amendment there is no budget to continue running the government. The Senate & Obama have no line item veto, it is all or nothing for Obama or a compromise bill from the Senate which would then need to be voted by congress again. This is a common strong arm tactic. Whoever has the strongest will wins in the end.
  As the defunding of many parts of Obamacare & many of Obama’s advisors(Czars) have also been added as amendments to the continuing resolution bill, I suspect there is going to be quite a lot of wheeling and dealing between the US House of Representatives, The US Senate & the Obama Administration. If this drags out we will see a budget crisis and as happened before government services are cut & mud is slung & fingers pointed trying to force a resolution.

 37. Nån mystisk värme finns nog inte,den uppvärmving på 0.5 C,
  ligger inom felmarginalen,räknat från 1850.(Uppgift från Klima)
  Värmen rekordet för 2010(den globala)ökad solinstrålning över haven,
  och mer molnbilning över landområden,ger högre temperaturer i
  medel,havsuppvärmningen har stor tröghet.
  Som kontrast till det höga globala rekordnivån,så har t.ex Norge år
  2010(uppgift klima) haft den 8:e kallaste temp,sedan mätningarna började.
  Flera landområden har haft ofta kallare än normalt år 2010.
  Globala tempnivåer kan därför ge en missvisande bild av hur det
  förhåller sig i landområden.
  Den höga globala ’temp’nivån kan förklaras med EL Nino och kvar-
  fördröjande efterverkningar som resultat därav i havens upplagring
  av värmeinnehållet.
  Sedan följs detta med kraftig avkylnig av haven med La nina.
  Om man tar en temperatur serie t.ex om det under dagen är +30C,
  och under natten med molnbildning +18-20C,en klar natt kanskeskulle det blivit +12-14 grader C.
  Därför stiger ganska fort upp i höga medelnivåer,säg för månad.
  Rekordet 2010 var inte konstant av höga temperaturer i varje månad.
  Det var April,Juli och Augusti som hade rekordhöga nivåer,sedan
  sjönk temperaturen efter hand under Sep-Dec 2010.
  Arktis påverkades av varma havströmmar till och med Sep 2010.
  I Augusti  (i miten av månaden)hade solen en kraftig eruption.
  Syns som positiv dip i Arktis September,fördröjande värme.
  En kortfattad förklaring till 2010 rekordet.
  ALI.K
   

 38. Som referens kan vi ta sommaren 2006 hade vi i Sverige flera
  dagar med +30C,men under natten var tempen flera gånger under
  +10C,men en del nätter var strax över +20C,men det var bara några.
  Dessutom var värmeperioderna 2006 oftast i 6 dagr,men det det
  var flera sådana perioder under 2006,hösten var också varm ända
  in iDecember år 2006,Svenska rekord sommaren,som fick Per
  Holmgren att hicka till,han blev orolig av all denna värme.
  ’Tipping point’  begreppet uppstod då.
  ALI.K.

 39. Spencer förklaringar med molnbildning är inte ’dum’ alls som
  förklaring av Jordens klimat och temperaturer.
  ALI.K.
   

 40. Inge

  USAs Kongress har beordrat NASA att sluta ägna sig åt klimatforskning utan istället ägna sig åt rymdforskning som det var tänkt. NASA har använt 7,5 % av sin budget (1 miljard dollar) till klimatforskning.
  http://pajamasmedia.com/blog/congress-to-nasa-study-space-not-climate-thats-not-space/

 41. Inge

  Slabadang #20
  Jag får inte din länk att fungera men den här ska nog gå:
  http://berkeleyearth.org/

 42. Staffan D.

  Eller den här, på What’s Up With That.  Fred Singer on the BEST project:
  http://wattsupwiththat.com/2011/02/19/fred-singer-on-the-best-project/
  (De första 10 orden finns med i översikten längst upp t.h.  Undvik att lägga en länk där.)

 43. D Lundkvist

  Detta är en episk händelse. Bert Bohlins skapelse går mot sotdöden, kan vi hoppas. Fantastiskt.
  Ska bli spännande att följa utvecklingen den närmaste tiden i den här genompolitiserade vetenskapsfrågan. Ingen tror väl egentligen att det handlar om miljön och klimatet, va?
  Får en känsla av att media kommer att tiga ihjäl ämnet rätt ordentligt. Alla de stora nationerna står nu utanför Kyoto-avtalet…utom EU. Så oerhört patetiskt och samtidigt, så förväntat. Europa förnekar inte sin historia av socialism och därmed sin känsla för hur politik skall bedrivas. Manipulera, ljuga och bedra sina befolkningar under välvillig flagg om att de räddar mänskligheten från undergång med våra skattepengar.

 44. Inge

  Enligt Climate Realist så kommer det att följa en serie kongressförhör om vetenskapen kring klimatforskning.
  Professor Holdren faces a more sceptical Congress than he would like, and one that proposes a series of congressional hearings to assess the science of climate change

 45. Olaus Petri

  Man kan inte bli annat än förbannad när man läser om hur NASA förvandlats till ett verktyg i klimathotsgeschäftet. Och har man inte tidigare varit övertygad om hur effektiv politisk styrning av vetenskap är för att ruinera vetenskapens ethos, så borde man bli det nu. Omedelbart!
   
  NASA är som alla andra beroende av att medel för sin forskning. I det ideala fallet skulle organisationen inte behöva bry sig om politiska modenycker. Det är förstås naivt att tro att det alltid skulle kunna vara fallet, det är ett idealtillstånd, men när NASA, ställd inför krafterna av klimathoteriet, tvingats hävda sin existens i forskningsbudgeten, har organisationen på sikt nasat bort den vetenskapliga metodens möjlighet att vara objektivt sanningssökande. Tvi vale!

 46. Peter Stilbs

  Hittade inget om denna milstolpe på Text-TV eller i pappers-SvD i morse – någon som sett/hört något ?

 47. Rosenhane

  God morgon!
   
  Var det någon som såg tv4-nyheterna 9.00?
  Nyhetsuppläserskan annonserade väderleksrapporten med
   
  Nu blir det väder och det är rejält kallt ja man skulle kunna säga löjligt kallt.


  Hur är det när det är löjligt kallt?
   
  Ligger det löjliga i att kylan inte stämmer överens med  tv4:as  inställning till klimathotet; dvs det är löjligt av vädret att obstruera när det ändå ska bli global warming?
   
  Hade  det inte varit så kallt hade jag slängt ut tv:n från balkongen med fyran påslagen! 😉

 48. FcH

  Kan sätta en slant på att ingen av gammelmedia kommer att rapportera detta. I SvD inte ett ord idag.

 49. Kent Forssgren

  Olaus Petri # 43. Lätt att hålla med dig. Lägg där till de på hemmaplan befintliga forskare och forskningsinstitutioner som så gärna hängt på denna den största lögnen i vetenskapens namn, någonsin. Dock inte ”den största lögnen i vetenskapens historia” som det ibland uttrycks. Därför att vetenskapen har blivit kidnappad av politiken. Lögnerna har fabricerats av makthungriga politiker och därefter förstärkts av big business som sett hur lätt det är att tälja guld i klimatlarmen namn.

 50. En märklig parallell men med samma aktörer, ”De gröna”
  Om malaria och DDT
  http://townhall.com/columnists/pauldriessen/2011/02/19/environmentalist_fraud_and_manslaughter/page/full/

 51. Torsten Wedin

  FCH #46:
  Jag har också letat i flera ”gammelmedia” idag och inte hittat något.
  Totte

 52. Roy Spencer har en bra artikel.
  http://www.drroyspencer.com/2011/02/on-the-house-vote-to-defund-the-ipcc/

 53. Christer Löfström

  Peter Stilbs o Lars Bern: Det finns en viktig artikel i dagens SvD.
  Jag har tidigare hänvisat till samma frågeställning i en debattartikel i NyTeknik.
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/hetsen-mot-agare-drev-bort-ikea_5955107.svd
  Speciellt Lars Bern medlem i IVA IX bör läsa artikeln.
  Nu startar Kaninens År på allvar så nu skall jag inte störa mer på TCS.

 54. ThomasJ

  Kolla in Obamas favvo (Holdren):
  http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-12511862
  2012 är, som tur är, inte alltför långt borta i USA heller och då kommer förhoppningsvis en ny president med verklighetsförankring och sunt förnuft in i Vita Huset.
  Mvh/TJ

 55. Olaus Petri

  Kent Forsgren #47
   
  Visst är det så. Politiseringen av den naturvetenskapliga forskningen är en styggelse som faktiskt bärs upp av en maxim om att den behöver ”mjuka värden”. Det innebär att humaniora och samhällsvetenskap skall ”berika” den ”hårda” naturvetenskapens kalla siffror och labbresultat. Detta är synnerligen påtagligt inom klimatforskningen. ”Det är ju ytterst människor och deras livsbetingelser det gäller, i synnerhet de fattigas” heter det ju.
   
  I praktiken innebär detta att ’humanisterna’ kommer hojtandes med sin kulturfrenologi, dvs att avgöra vad som är gott och ont, bra och dåligt, etc. Ergo kontamineras naturvetenskapen och dess potentiella resultat av värderingar som appellerar till våra känslor.
   
  Och eftersom humaniora studerar kultur och dess olika yttringar och gärna mäter/studerar dessa utifrån polära teoribyggen som ofta är politiskt gångbara (ex. genus, marxism, postkolonial teori, pedagogik) blandas naturvetenskapens resultat och teorier upp med politiskt tankegods. Usch!

 56. FcH

  Inte en stavelse om detta på SVT:s textsida! Det är otroligt!
  Ska informera ”mina” riksdagspolitiker.

 57. Ingemar

  Inge #38,
  Ja, ett antal kongessledamöter har föreslagit att NASA skall ägna sig åt rymden istället för att bedriva en så omfattande klimatforskning:
  http://www.thegwpf.org/international-news/2491-congress-to-nasa-study-space-not-climate.html 
  Undrar om det inte vore värt att driva ett liknande förslag angående SMHI; nämligen att de borde ägna sig åt vädret (och helst bli bättre på det!)?
  Varför skall SMHI bedriva klimatforskning vid Rossby Centre t.ex.?
  http://www.smhi.se/forskning/forskningsomraden/klimatforskning 
  och hålla i ett jättestort MISTRA-projekt?
  http://www.mistra-swecia.se/ 
  Borde inte universiteten sköta sådant?

 58. Ingemar

  Roy Spencers kommentar till händelserna i kongressen är bra:
  The climate change deniers have no one but themselves to blame for last night’s vote …
  …the climate science community has allowed itself to be used…
  …Why would scientists allow themselves to be used in this way? When I have pressed them on the science over the years, they all retreat to the position that getting away from fossil fuels is the ‘right thing to do anyway’.
  In other words, they have let their worldviews, their politics, their economic understanding (or lack thereof) affect their scientific judgment. I am ashamed for our scientific discipline and embarrassed by their behavior

 59. Peter Stilbs

  Ingemar #55 – Mistras roll i klimatfrågan under åren borde verkligen undersökas. Just nu har de Naturvårdsverkets förre chef som VD
   
  Mannen som bl.a. ansvarade för reklamkampanjen ”Vänj Dig att julklappspulkan får stå”, som vi hade här förra veckan.

 60. Kent Forssgren

  Ingvar # 48. Skrämmande, fruktansvärd och sorglig läsning. Vi har  för inte länge sedan här diskuterat DDT och kommit fram till samma ståndpunkt. Artikel summerar på ett mycket förtjänstfull sätt hur långt dessa s.k. gröna fundamentalister är beredda att gå för att ta makt. Att miljoner människor lider och dör bekymmrar inte. Tvärt om; Ändamålet makt, helgar alla medel. Kännetecknande för all fanatism? 
  Så fruktansvärt, vedervärdigt och cyniskt. De gröna klimatfanatikerna beter sig likadant. Vetenskap betyder ingenting. Makt betyder allt.
  Tur att internet finns när dessa fanatiker tar allt utrymme i det otodoxa massmedia.

 61. Claudius

  Ingemar, kanske kan det vara så enkelt som att USA:s politiker så smått börjar fatta att inte ens den amerikanska statskassan är outtömlig, jakten på sparobjekt har påbörjats.
  I ett sådant läge är det naturligt att man börjar med de utgifter som förefaller mest perifera. Och just däri ligger nog det positiva i denna nyhet. Man skär ner på sådant som inte skapar riktiga jobb, och som inte kan påstås leda till nyttoeffekter på kort sikt.
  På detta resonemang skulle förstås AGW-troende personer replikera att ”klimatet är det viktigaste av allt, på både kort och lång sikt” — men vi vet ju att IPCC inte har lyckats bevisa någonting i den vägen.

 62. Ingemar

  I samma veva (eller möjligen strax innan) som representanthuset röstade igenom sina kraftiga nedskärningar (inklusive finansieringen till IPCC), så har man också röstat igenom begränsningar för EPAs (motsvarigheten till miljödepartementets) möjligheter att reglera alla CO2-utsläpp i USA. EPA hade lyckats med att få CO2 klassat som ”farligt utsläpp”, och därmed som något som faller inom dess domän.
  Bakgrund:
  http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-12416621 
  Om röstningen för att dra undan medlen för EPAs regleringsarbete:
  http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5hNY9IzmIjoNmOK0lS-EGP99jBodQ?docId=91260a60cd08423e9c8ede7d78355847

 63. Ingemar

  Här är en kommentar från New York Times i fredags:
  http://www.nytimes.com/cwire/2011/02/18/18climatewire-house-republicans-fire-white-house-climate-a-41808.html?pagewanted=all 

 64. Slabadang

  Climategate var krigsförklaringen!
  Första striden cap&trade.Andra striden finansiering av IPCC.Två raka vinster för de folkstödda trupperna.Nu planeras nya strider.Flera kommer konfrontera ”klimatvetenskapen” direkt genom undersökningskommissioner.
  NASAS budget och uppgifter blir en annan.Resultatet kan inte bli annat än att vetenskapen återgår från 90%ig politisk säkerhet till 100%ig vetenskaplig och politisk osäkerhet.Huvuden kommer att rulla för dem som ertappas med manipulationer och fusk.Att avslöja
  klimatevetenskapen kan samla folket med ett ntt förtroende för politiken och demokratin när den visar att den kan rensa ur korruption och manipulation i kraft av folkets demokratiska röster.

 65. Inge

  Kan de få fram att t.ex. Hansen har som huvudmål att montera ned den västeländska välfärden i klimatets namn kanske de tar i med hårdhandskarna mot vissa herrar.

 66. Slabadang

  Hhahahahahahah!
  Med följande lilla skrift från NOAA kan man konstatera att man måste göra lidandet kort för denna totalt utflippade organisation.
  Haja logiken i denna artikel. Ökad nederbörd och ökad ökenutbredning på en och samma gång!!! De fan vicken fantasi de har.
  Jag har förstått hur hela denna galenskap  fungerar genom att fundera över om det finns något existerande liv eller ämne som inte
  kan uppmålas att ges en ”katastrofal utveckling” eller hot och naturligtvis inte.Det går att fantisera fram ett halvlogiskt katastrofscenario för vad du än väljer att studera eller modellera.
  Alla typer av förändringar kan extrapoleras och genom att välja in eller bort delar av de kaotiska samband som styr vår planet så går det alldeles utmärkt att ”upptäcka” eller hävda i princip vad som helst. En katastrofhotens evighetsmaskin är uppfunnen och enda sättet att stoppa utvecklingen är att gå tillbaka till evidensbaserad
  foskning genom att inse att det jag hävdar fasktiskt är sant.
  Vi måste först prioritera vad som är INTRESSANT att forska om.Villkoren för klimatvetenskapen är helt rubbade i sina grunder.

 67. Slabadang

  Här är länken!
  http://wattsupwiththat.com/2011/02/19/noaas-compendium-of-climate-catastrophe/#more-34298

 68. Gunnar Strandell

  Slabadang #64 och #65
  Det förefaller som om uppladdningen inför IPCC:s femte rapport är i full gång och att man vill fortsätta att räkna hur många rapporter som pekar på hotfulla projektioner utifrån AGW.

 69. Slabadang

  Gunnar!
  Man får liksom tänka baklänges….vad kan inte utvecklas till hotfulla katastrofer om man får leka med  ”risk för” ”vissa forskare anser” ”modeller visar” ”ökad sannolikhet” med både oklara samband och slaskig data som grund?
  Allt kan fasktidskt gå åt helvete om man väl accepterat och tillåtit sig denna rätt till fria spekulationer.

 70. Ulrik

  Jag undrar om Kongressen vet om att Compton Tucker från NASA är i Sverige och skräms om klimatet. Han ska ju hålla sig till rymden.

 71. Ingemar

  Inge #63 och Ulrik #68,
  Nej, man kan inte sparka Hansen därför att han vill den västerländska civilisationen. Då hade de fått sparka hälften av alla akademiker i USA.
  Men däremot kan han sparkas om det går att visa att han misskött sitt jobb. Samma sak med Compton Tucker, såvida denne inte gör en privat semesterresa. Jag tror att det åtminstone i princip finns regler i en statlig myndighet som NASA för vad man får säga (även om Hansen aldrig låtit sig hindras av det). Här finns en skillnad mot universiteten.

 72. Ingemar

  … därför att han vill avveckla den västerländska civilisationen …
  skall det naturligtvis vara.

 73. Pär Green

  Är Tucker en ny AL Gore som enbart är ute efter egen vinning?

 74. Ingemar

  Pär G #71,
  Tucker vet nog inte så mycket om klimatet utan köper bara utan betänkligheter (liksom så många andra specialister) IPCC bedömningar att CO2 är huvudorsak till den globala uppvärmningen. Han är specialist på hur växtligheten påverkas av ökad halt av CO2, och hur man mäter detta.

 75. Ingemar

  Här finns en artikel om Tucker:
  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/08/03/AR2009080300357.html

 76. Ingemar

  Judith Curry postade en tråd igår med många intressanta kommenater:
  http://judithcurry.com/2011/02/19/u-s-to-kill-funding-for-the-ipcc/#more-2447

 77. FcH

  Ingen av ”mina” riksdagsmän hade läst detta! Snacka om ”ingen spaning ingen aning”. Man sitter alltså i riksdagen som ombudsman för sina väljare mitt i centrala Stockholm. Med tillgång till ett regeringskansli på över 4000 medarbetare. Och har inte en susning vad som händer i USA:s representanthus! Det är ju en j..a tur att jänkarna inte bestämt sig för att ockupera Skandinavien! Snacka om röstboskap.

 78. S.E.Hendriksen

  Husk at:  En løgn er aldrig stabil, men skal vedligeholdes jævnligt. Sandheden hviler altid i sig selv.

 79. Slabadang

  Ännu mer patetiskt!
  Nu går de man ur huse ifrån Hockeyligan.”Kosmisk strålning” ger komisk ålning till svar.De roliga är ju att de fattar absolut noll och deras påhopp på de studier som mätt tydliga effekter och samband mellan moln/temp och kosmiskstrålning/solaktivitet. Vad ska de annars göra i hockeyligan? De blir ju för fan arbetslösa och avslöjade för de lallande korrumperade lögnhalsar de är. De slåss för löningen nästa månad det är helt klart.
  I vanlig ordning hoppar de på data. Om de vore kloka skulle de hålla truten.Solen är liksom inte deras grej.Moster Gertrud kan lika mycket solstråplning och magnetisk aktivitet som dumstrutarna på Unrealclimate.
  http://www.realclimate.org/index.php/archives/2011/02/how-easily-it-is-to-get-fooled/#more-6747  
  När de inleder så här på Realclimate:
  First of all, I really think these papers are worth while reading, because sometimes there are papers published which do not appreciate the importance of meta-data (information about the data) and ask the question what they really represent.
  Är det någon som har en brun liten påse till hands?+

 80. Staffan D.

  Representanthuset i Washington har alltså tagit en resolution om sparsamhet.  67 delposter gick igenom, däribland:
  ”To prohibit the use of federal funds to pay the salaries and expenses of the following “czars,” or special presidential advisers who are not required to go through the Senate confirmation process: …Climate Change Czar, Global Warming Czar, Green Jobs Czar…
  ”To prevent funds from being used to construct ethanol blender pumps or ethanol storage facilities.
  ”To block funds for implementing a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Climate Service, part of the President’s fiscal year 2012 budget request.
  ”To prohibits the use of funds for the UN Intergovernmental Panel on Climate Change.
  ”To eliminate $20 million for tropical forest debt reduction, affecting the Department of the Treasury, Debt Restructuring portion of the CR.
  ”To eliminate $8.4 million from the EPA’s Greenhouse Gas Registry, a program that collects data on industrial greenhouse gas emissions, returning its funding to 2008 levels.”
  http://www.nationalreview.com/corner/260210/open-process-gets-results-andrew-stiles

 81. Ingemar

  Staffan D #80,
  Kul läsning! Du glömde den här saken:

 82. To eliminate $1.5 million for the “Greening of the Capitol” initiative from the Legislative Branch section of the CR. — Rep. Ed Whitfield (R., Ky.)
 83. Jag menar, hur skulle det se ut om Washingtons vita regeringsbyggnader blivit gröna! 🙂
  Och så har vi den här godbiten:

 84. To ban U.S. foreign aid to Saudi Arabia. — Rep. Anthony Weiner (D., N.Y.)
 85. Hur skall de då klara sig i Saudi Arabien?

 86. Michelangelo

  #57# Det är väl förhoppningsvis färdignasat för Jimbo Hansen.

 87. Michelangelo

  #59# Det borde kanske heta mixtra i st f mistra

 88. Zeb Macahan

  Detta är ju bara kongressens utgångsbud i budgetförhandlingarna. Kommer med exakt 100% sannolikhet att veto:as av presidenten, om det till äventyrs skulle passera senaten. Nu vidtar en omfattande kohandel där president, representanthus och senat skall lägga till och dra ifrån punkter tills en för alla godtagbar kompromiss föreligger.
   
  Om det visar sig att pengarna till IPCC däremot skulle ha försvunnit även i slutversionen vore det förstås klart anmärkningsvärt.
   

 89. Ingemar

  Ytterligare en länk:
  http://www.guardian.co.uk/environment/2011/feb/21/republicans-funding-climate-ipcc

 90. Ingemar

  Zeb M #84,
  ”Kommer med exakt 100% sannolikhet att veto:as av presidenten, om det till äventyrs skulle passera senaten.”
  Och hur vet du att man vill kompromissa om IPCC-posten? Man har bara på sig fram till den 4:e mars, och det finns betydligt större budgetposter än den till IPCC att förhandla.
  Det är representanthuset som lagstiftar, och Senaten och presidenten har tidsfaktorn hängande över huvudet.
  Det skulle förvåna mig mycket om representanthuset backar på att ta bort förslaget på 13 miljoner till IPCC (en påökning från de 2 – 5 miljonerna/år som man bidragit med tidigare). Det här, tillsammans med sjukvårdsreformen, är en hjärtefråga för många representanter i Huset. Och det har en betydligt större utrikespolitisk effekt än inrikes.
  Som sagt, IPCC kommer att överleva detta, men markeringen från representanthuset i lördags morse är betydelsefull och skickar signaler ut över världen. Inte minst Indien, Kina, Japan och Ryssland (förmodligen även flera utvecklingsländer) noterar denna symbolhandling.
  Endast EU, inklusive Sverige och deras lydiga MSM, kommer att göra allt för att gömma undan det amerikanska tecknet på ett bristande förtroende för IPCC.

 91. Zeb M #84
  Varför väljer så många som vill bjäbba emot här så ofta larviga signaturer? Du är absolut inte den förste, och kanske heller inte din första sådan. Du formulerar dig ju inte som om du fortf vore ett barn (och dagens barn kanske inte ens känner till Zeb). Så varför detta trams med engåns- (eller få-gångs-) signaturer?
  Däremot är din beskrivning av budgetprocessen inte helt rättvisande. Se även Ingemar ovan.

 92. Olaus Petri

  Jonas, och varför inte använda en mer passande signatur som exempelvis Josh Macahan? 🙂

 93. OP, om vi tänker på samma … Josh är ju riktigt rolig, och på AGWarnas bekostnad. Tror inte någon av dem är direkt kapabel att vara självironisk om sin egen hållning i frågan. Frågan var varför de inte kan hålla sig till en egen eller bara en signatur, utan dessutom måste välja trams-diton.
  sign Zeb har gjort ett inlägg tidigare, på ungefär samma nivå.

 94. Olaus Petri

  Jonas, tänk dig en fredgkväll på sjuttiotalet. Klockan närmar sig åtta. Macahans! En och en halv timmes spänning. Det senaste avsnittet slutade med en cliffanger där antingen Zeb eller Luke hamnat i trubbel. Och så kommer ett helt avnitt med Josh!!!! Hemma på gården!!!!!
   
  Förstå vilken smärta! Josh har förstört mången kväll för mången gosse!
   
  Samma känsla infann sig när serien ”Rich man Poor man” fick svenska folket att bänka sig framför dumburken. Man väntade hela tiden på Tom Jordashs (Nick Nolte) nästa fight med galaxens ondaste man – Falconetti (William Smith) – för att bli gruvligt besviken över att tråkmånsen Rudy (Peter Strauss) ockuperade rutan.

 95. Inge

  Hoppas att alla indgna bidrag går igenom men Holdren kommer säkert att gå på Obama så mycket han orkar.

 96. OP, jag trodde att du syftade på denne Josh … som tacklar klimatalarmismen på ett helt eget sätt!
  Jo, jag minns dessa serier .. och det var väl när Sverige hade ett TV-bolag med två kanaler. Och det var väl bland de första amerikanska serier som svenska folket betroddes med (som inte redan var 10 år gamla vid sändningstillfället) ..
  Världen har onekligen blivit bättre. Men inte för dem som fortf drömmer om ett utopia där folket bara får ’rätt sorts’ information …

 97. En intressant synvinkel är att detta är resultatet av en folklig rörelse, TeaParty-rörelsen som många verkligen gjort sitt bästa att dissa inklusive anklaga för att vara en rörelse som drivs av ”Big Money” i en eller annan form.

 98. Olaus Petri

  Den Josh är ju bra på riktigt Jonas. Fantastiskt träffsäker. Fundera allvarligt på att köpa ett par Josh-muggar och ställa ut i fikarummet. Finns att beställa från WUWT har jag för mig.

 99. OP, han har ju en egen hemsida, och där finns mer godbitar …

 100. Olaus Petri

  Det uttryck han skänkt Monbiot är så skickligt fångat. 😀

 101. Zeb Macahan

  Tja, någon nick måste man ju ha. Jag förstår inte varför just detta skulle vara så intressant att fördjupa sig i. Gillade alltid Macahans. Zebs läderbrallor verkar dessutom fungera lika bra oavsett klimat och väder, har för mig att hans klädsel var helt identisk oavsett om han var i Klippiga Bergen på vintern eller Arizonaöknen på sommaren.
   
  Det jag menar är egentligen bara att vi kanske inte ska ropa hej och öppna skumpan riktigt än, då IPCC-pengabäcken inte är i närheten av passerad. Den ligger fortfarande någon mil bort och terrängen på vägen dit är besvärlig.
   

 102. Pär Green

  På TV Guld kan du titta på Zeb Varje söndag!
   
  Familjen Macahan
  21:00 – 22:30
  Amerikansk västernserie från 1979. Om familjen Macahan och deras öden och äventyr på en gård i 1860-talets USA. Molly Culhane är moster till syskonen Luke, Laura, Josh och Jessie och tar hand om dem och gården efter att deras föräldrar dött. Luke är anklagad för mord sedan inbördeskriget och måste hålla sig undan lagen. Farbror Zeb är en äventyrlig men klok, ärrad man som besöker gården med jämna mellanrum, oftast för att hjälpa eller beskydda familjen.
  Medverkande: Fionnula Flanagan (Molly Culhone), Bruce Boxleitner (Luke Macahan), Kathryn Holcomb (Laura Macahan), William Kirby Cullen (Josh Macahan), Vicki Schreck (Jessie Macahan), James Arness (Zeb Macahan)
  Säsong: 2 Avsnitt: 4 / 10

 103. Zeb Macahan

  Och ett litet nitpicktillägg jag missade tidigare: Titeln på blogginlägget är missvisande – det är representanthuset som inte vill finansiera IPCC, inte kongressen.

 104. Som jag skrev .. det verkar finnas ett antal av dessa ’förbrukningssignaturerer’ .. som om de inte riktigt vill stå för vad de skriver .. på annat håll

 105. Pingback

  […] sista sak: I representanthusets budgetförslag ingår också en nedskärning av stödet till IPCC. Vi får väl se vad förhandlingarna efter ett eventuellt presidentveto ger för resultat […]