Folkpartiet på väg att svänga i energifrågan

VINDKRAFT2_992
SvT meddelar att Folkpartiet ogillar energimyndighetens (och Centerpartiets) starka fokusering på s.k. förnyelsebar energi:

”Är väldigt bråttom”

”Enligt Folkpartiets energipolitiske talesperson Eva Flyborg saknas ordentlig kompetens inom andra energislag. Nu kräver hon att myndigheten görs om i grunden – eller läggs ned.
– Jag tycker det är väldigt bråttom, man borde gjort det här för längesedan. Nu är det hög tid att vi får en ny energimyndighet som lever upp till sitt namn.
När vill du ha den på plats?
– Igår.”
h/t Lorentz
Hmmm …Kanske börjar det hända något intressant även inom svensk politik? Ja, kanske är det dags att ge nya direktiv till energimyndigheten redan nästa vecka? Enligt en artikel i Global Post så ligger det ett skarpt förslag på EUs bord i nästa vecka om att prioritera en hållbar elproduktion och riktiga jobb framför att skära ned på koldioxiden.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. bom

  EU stretar ju åt alla håll inom alla frågor. Speciellt gäller detta energifrågan. När nu den Tyska industrin som det heter fått näsan full så händer det äntligen saker. Vad har Svensk industri haft för sig under tiden jo bara hållit käften eller i värsta fall jamat med och investerat i vindkraft. Nu när vindkraften börjar bli uppenbar (att den är totalt oduglig!) då börjar kommuner och landsting plöja ned pengar i den skiten. Vi har en hårfrisör som energiminister! Hurra-hurra-hurra!

 2. Inge

  FP:s reaktion måste vara en reaktion på en granskning. MP:s uttalande att ”Kan tyskland så kan vi” kanske inte känns så realistiskt för Folkpartiet, men de är små och kämpar för sin överlevnad. Kanske söker de nya väljare. Skulle det löna sig i gallupundersökningar så kan fler haka på.

 3. Ja inte är detta nån soloflygning av Flyborg…..då kanske vi äntligen får ett tillnyktrat etablerat parti…det ger nog många andra råg i ryggen att tala ut. England sparkar klimatbyråkrater, t.o.m. EU glider sakta bort från det mest stolliga, då återstår bara att se om IPCC spricker åt alla håll och kanter i höst…skruvar dom enigt upp katastroferandet så lär publiken gå hem.

 4. Ingemar Nordin

  Om man läser SvTs nyhetsartikel så vinkar de den egentliga nyheten till att de anar en konflikt med centerpartiet. Är inte detta typiskt stormedia, att först och främst ge det hela en partikäbbelvinkling? Man blir så trött på deras sätt att förmedla nyheter! Vem bryr sig om det finns sprickor i Alliansen? Vem bryr sig om det finns sprickor inom (s)? PJ Anders Linder, vem bryr sig om att klockan klämtar för KD enligt senaste opinionsundersökningen?

  Get real! Nästan ingen, utom de närmast sörjande, bryr sig om det partipolitiska spelet. Ändå är det sådant här dravel som vi matas med, dag efter dag i MSM. Hur skulle det vara om Sveriges journalistkår ägnade sig åt grävande journalistik som inriktade sig på att kolla fakta, t.ex. om klimat- och energipolitiken, istället?

  PJ, jag hoppas att du gör bättre ifrån dig när du nu tar över för Axess! Du har gravt misskött ditt uppdrag beträffande klimatfrågan på SvD.

 5. Lasse

  Å andra sidan så är just klimatet och CO2 frågan ett bra argument för Kärnkraften!
  Fast ett tydligt ställningstagande till framtida billig energi är nog en bra valfråga för Fp.

 6. Bosse J

  Mycket intressant! Till skillnad från sprickor inom (s) så får vi väljare rösta på olika alternativ inom alliansen, till exempel energipolitikens inriktning: (c) eller (fp). De som röstar på oppositionen har att välja mellan kärnkraftsnedläggning/grönelsutbyggnad och grönelsutbyggnad/kärnkraftsnedläggning 🙂

 7. Löfven skall besöka husbonden i Bilderberg..där får han säkert en ”hint” om vad han skall göra.

 8. Sirapsodlaren

  Jag vill inte verka cynisk, men folkpartiets svängning beror nog i huvudsak på att någon i Bryssel dragit i en av marionettens trådar så att handen pekar i en annan riktning.

 9. OR

  Det typiska är väl att Fp har hittat ett sätt att vända utan att använda ordet ’klimat’. Politiken ska styra upp Energimyndigheten att syssla med det den ska göra. Själv har jag uppmanat en närstående, som är aktiv i Fp, att försöka få partiet att vända i klimatpolitiken innan Sd tar över alla som är tveksamma till ”konsensus”. Det här är ett skickligt drag, men det återstår att se om Sverige kan få tillbaka en energipolitik värd namnet. 

 10. Lars

  På super miljöbloggen är man förfärade över Folkpartiet.
  http://supermiljobloggen.se/nyheter/2013/05/folkpartiet-kan-tanka-sig-att-lagga-ner-energimyndigheten
   
  http://opinion.financialpost.com/2013/05/13/the-eu-green-hell/
  The European Union’s utopian scheme of transforming itself into a green energy powerhouse is faltering as its fantasy plan is colliding with reality. 

 11. Ingemar Nordin

  Lars,

  Tack för länken till Supermiljöbloggen och twitterflödet där. Man blir direkt upplyft av att läsa hur nu hela det gröna etablissemanget blir upprörda över att någon dristar sig att kritisera energimyndigheten – dom som jobbat så hårt på att föra klimatalarmisternas talan och driva Sverige mot samma gröna helvete som i Tyskland och GB.

  Det gnälliga svaret från Energimyndigheten är underhållande:

  Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma har precis gått ut med följande kommentar:

  – Det gör mig förvånad och jag beklagar att en energipolitisk talesperson i ett av regeringspartierna ifrågasätter verksamheten på det här sättet.

  Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma har precis gått ut med följande kommentar:

  – Det gör mig förvånad och jag beklagar att en energipolitisk talesperson i ett av regeringspartierna ifrågasätter verksamheten på det här sättet

 12. Ingemar Nordin

  forts,

  Lite längre ned på sidan finns en länk till ett tidigare inlägg om energimyndigheten

  http://supermiljobloggen.se/nyheter/2013/02/energimyndigheten-tanker-utreda-vagen-till-ett-hallbart-energisystem

  Det inleds med följande:

  ”I dag kan Supermiljöbloggen avslöja att Energimyndigheten planerar att dra igång en omfattande utredning om hur det svenska energisystemet kan ställas om.
  Utredningen sker inte på uppdrag av regeringen
  utan görs helt på eget initiativ.
  – Det ligger i myndigheters ansvar att själva initiera utredningar som är viktiga för verksamheten, säger Erik Brandsma, Energimyndighetens generaldirektör,
  i en kommentar till Supermiljöbloggen.”

  I dag kan Supermiljöbloggen avslöja att Energimyndigheten planerar att dra igång en omfattande utredning om hur det svenska energisystemet kan ställas om.

  Utredningen sker inte på uppdrag av regeringen
  utan görs helt på eget initiativ.

  – Det ligger i myndigheters ansvar att själva initiera utredningar som är viktiga för verksamheten, säger Erik Brandsma, Energimyndighetens generaldirektör,
  i en kommentar till Supermiljöbloggen

 13. Orm

  Ingemar
   
  Brandsmas kommentar visar på vilken politruknivå  svenska tjänstemän befinner sig.
  Den gamle kommunisten och folkplågaren Erich Honecker hade blivit imponerad av generaldirektör Brandsma.

 14. Flyborg har länge haft en mer realistisk inställning än de flesta andra politiker i energifrågan. Eller åtminstone uttalat det i alla fall.

 15. Guy

  Jag var på resa några dagar och utseendet på bloggen har ändrat. Vänjer mig nog med den övriga stilen, men jag saknar numreringen på kommentarerna. Numreringen gjorde det lättare att söka olika kommentarer samt det var lättare att hålla reda på hur långt man läst kommentarerna.  att vara på bloggen 24 timmar i sträck är en aning svårt. Därför är det lättare att hålla reda på vilken kommentarnummer man senast läst.
  Önskar få tillbaka numreringen.
  mvh Guy

 16. Olaus

  I Indien talar Brandsma fritt. Det är tydligt att siktet är inställt på att att ersätta både olja för transporter och kärnkraften med grön energi. På en och samma gång. Någon nybyggnad av kärnkraft är inte aktuellt.
  http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2012-12-03/interviews/35547970_1_nuclear-energy-energy-mix-energy-policy
   
  Brandsma ger tydligen inte mycket för ingenjörer, då det gäller att utveckla produktion av energi. Men själv är han faktiskt skogsingenjör och kommer från Nederländerna.
  http://www.regeringen.se/sb/d/16032/a/188198

 17. bom

  Jag ger Flyborg mitt fulla stöd. Lägg ner Anti-Energimyndigheten och skicka hem Tramsman-Brandsma till Nederländerna så får han ägna sig åt att förråda sitt hemland i stället. Största felet ligger dock i att politikerna snedstyr det hela. Hatt skall också hem till Hylte Bruk och friserandet. Ek öppnar gapet och producerar grodor hela tiden men har någon hört Hatt komma med något? Vi har ingen energiminister vi har en avsutten frisör! Sorgligt! Mer pengar till Gen 4-forskning och noll till vind och solsubsidiering!

 18. Jan E M

  Nu sysslar energimyndigheten med annat än elfrågor. Själv har jag haft med energimyndigheten att göra när det gäller fjärrvärme. Jag tycker personalen är kompetent. Eva Flyborgs kompetens i energifrågor går däremot att ifrågasätta. Hon har påstått att 98% av det svenska elbehovet täcks av kärn- och vattenkraft. Inte enligt energimyndighetens statistik. Det är väl därför hon ogillar energimyndigheten för att deras statistik inte stödjer hennes påståenden.

 19. Olaus

  Jan E M
  Källa på 98 % ?

 20. Slabadang

  ”Det tredje benet”
  Vindkraften än en käpp för den åldrande bensköra miljörörelsen att stödja sig på. En käpp de sätter i hjulet för en smart billig effektiv stabil och lättreglerad elproduktion för vår välfärd. Vattenkraften i kombination med kärnkraften är en suverän lösning och för dem rädda för co2 är den dessutom koldioxidfri. En lätt spark på smalbenet räcker för att rörelsen ska bli förvandlad till ett bortglömt vårdpaket i babels hus! 

 21. Håkan Bergman

  Vår ankdamm är intet mot den i Bryssel:
   
  http://bit.ly/12osYc0
   
  Men i Danmark är det lugnt och stilla:
   
  http://www.emd.dk/el/

 22. Jan E M

  Svar till Olaus 2013/05/20 kl. 09:56
  Det står bl a på en av Eva Flyborgs blogg… ”Vindkraften har stått som en symbol för vägen mot framtiden. Nå, den utgör i dagsläget ca 2% av dagens elproduktion i Sverige, så det är ett relativt blygsamt bidrag den lämnar. Den koldioxidfria kärnkraften och vattenkraften står för 98%, och de har inga subventioner”
  Trots att flera sakkunniga påpekat att Eva Flyborg har haft fel, så har hon fortsat att påstå att kärnkraften och vattenkraften tillsammans står för 98% av Sveriges elförörjning. Hon har i flera uttalanden och debattartiklar upprepat samma felaktigheter.
  Det verkar som om hon inte vill förstå att under vintern så räcker inte kärn- och vattenkraften till. Normala år så täcker vatten- och kärnkraften 80-85% av elbehovet under det första kvartalet. Att vi synnerhet vintertid har en betydande del mottryckskraft där biobränslen är huvudsakliga bränslet verkar hon inte vilja ta till sig. Hon har också sagt att biobränslen är en ganska betydelselös del av svensk energiförsörjning. Där kan det vara så att hon syftade på drivmedel till bilar, men annars så är mer än en fjärdedel av svenska energiförsörjningen biobränslen. Lika mycket som kärnkraft och vattenkraft tillsammans.

 23. Anders Mohlin

  Betr (de flesta) politikers prat om mer ”förnybar” (el-)energi:
  Så vitt jag vet kommer nästan hälften av svensk elproduktion från vattenkraften. Och denna är väl ändå ”förnyelsebar”?
  Vilka andra nationer kan visa upp en elproduktion där ca 50% är från den ”förnybara” området?