Enligt SVT, är det nu torka på Afrikas horn. Det riskerar att bli den värsta torkan på 40 år. Inte är, alltså, utan riskerar att bli.
Ofta när jag ser påståenden om en torka, vill jag undersöka om den är verklig. Visar nederbördsstatistiken verkligen att det har regnat ovanligt lite?
Först besökte jag Climate Explorer och sökte efter väderstationer med långa mätserier för just nederbörd. Jag fann bland annat Gode, en ort i östra Etiopien, där nederbörden har varierat kraftigt under åren, och där det finns två regnperioder, med topp i april respektive oktober:
En del av variationerna genom åren verkar bero på brist på data snarare än brist på nederbörd, men tydligt är ändå att regnen inte är lika stora varje år. Åren 1979-94 finns trots allt data för alla månader, så under den perioden borde alla variationer vara verkliga variationer i nederbörd.
En annan ort med nederbördsdata, är landets huvudstad, Addis Ababa, som ligger ganska centralt i Etiopien:
Här har nederbörden inte varierat lika mycket genom åren, och det finns bara en regnperiod, med en topp när vi har högsommar i Sverige.
Jag hittar ingen väderstation som har rapporterat nederbördsdata för de senaste åren, i denna del av världen. Addis Ababa har data till 2017 och några väderstationer i Kenya till 2018. I stället hittade jag en sajt som har data från satelliter. När det gäller väder- och klimatdata, verkar det ofta finnas en tanke att satellitmätningar ska ersätta mätningar på marknivå.
För östra Afrika, där Afrikas horn ingår, är då de intressanta månaderna april, juli, augusti och oktober, där de senaste data ser ut så här:
Notera att diagrammen visar anomalier, alltså avvikelsen från det ”normala”, ett genomsnitt för många år.
I den klimatzon där Gode ligger, var det mycket riktigt ovanligt lite regn under april och oktober, de två månader då nederbörden brukar vara störst. Medan Addis Ababa hade en torr juli men en ganska blöt augusti.
Det verkar finnas visst fog för påståendet om torka på Afrikas horn. Om det däremot kan bli den värsta torkan på 40 år är osäkert. Och det finns inga belägg för att den skulle bero på växthusgasutsläpp. Bland annat borde den väl i så fall vara den värsta torkan ”någonsin”, och inte den värsta på 40 år. Mätningarna i Gode visar att brist på nederbörd, och därmed torka, är ganska vanligt där. Eftersom befolkningen ökar snabbt på Afrikas horn, blir det också allt fler som drabbas.
Vi kan undra vad som skulle ha orsakat torka på Afrikas horn? En möjlighet är att havet i närheten har varit ovanligt kallt, vilket skulle ha gett mindre avdunstning och därmed mindre nederbörd, över både land och hav.
Climate Explorer har data för havstemperaturer, till exempel de översta 100 metrarna, från NODC. Jag valde ut regionen utanför Afrikas horn och fick fram detta diagram:
Efter en topp för några år sedan, har havsvattnet blivit kallare. Det är inte ovanligt kallt, men kanske är nedgången tillräckligt stor för att ha orsakat torka på Afrikas horn?
Stort Tack till KU!
Har det inte alls aktuellt men minns att torkan inte är så självklar när man kikar på kartan och ser närheten till havet.
Att det är torrt är i varje fall ingen nyhet.
Krig och annat elände drabbar dem.
Att det mäts väder allt mer sporadiskt på land gör satelliterna mer betydelsefulla.
Rockströms tippingpoint föreställning kommer idag i Klotet.
Kallare Atlant ger tipping i Amazonas. Ja så trodde han!
Finns det ett tydligt samband mellan torrår och kalla hav?
En annan fråga — jag har läst någonstans att ”i samband med en el Niño” förändras ofta nederbörden i delar av exempelvis Afrika — är det någon annan som har hört talas om detta?
Jim Steele har flera föreläsningar om vad som påverkar klimatet.
Jag har för mig att denna tog upp situationen i Afrikas horn lite tydligare:
https://www.youtube.com/watch?v=HZfqawrY4_k
Hinner inte kolla själv nu.
Vad orsakade torkan för 40 år sedan? Kanske naturliga variationer i vädret både då och nu?
https://www.dmi.dk/nyheder/2011/la-nina-trykker-torken-ind-over-afrikas-horn/
Det är väl hög tid att klappa igen truten på den där Rockström, märkligt att det inte skett ännu. Vi får ”tacka” våra utmärkta journalister för det……
JA!!
Östafrika är ovanligt i och med att där är två regnperioder ”Big rain” eller ”Long rain” på våren/försommaren och ”Little rain” eller ”Short rain” på senhösten. Dessa har olika ursprung. Big rain beror på att den intertropiska konvergenszonen flyttar norrut med solen, medan Little rain är en utlöpare av den asiatiska vintermonsunen.
Nu är ju denna från början kall och torr, så regnet hänger på att den ”anfuktas” under passagen över den Indiska Oceanen, och här kommer Indiska Oceanens motsvarighet till ENSO, ”The Indian Ocean Dipole” (IOD) in. Detta är liksom ENSO en oförutsägbar kvasiperiodisk svängning av havstemperaturen i Indiska Oceanen. Vid en positiv IOD är västra Indiska oceanen varmare än den östra delen, vid en negativ är det tvärtom.
Eftersom IOD liksom el Nino är kvasiperiodisk och svårförutsägbar följer att Little Rain är betydligt mera opålitligt och variabelt än Big Rain. Vissa år med positiv IOD kan regnet t o m fortsätta ända fram till Big Rain, vilket leder till översvämningar och gräshoppsvärmar. Det hände senast 2019-2020.
Nu är IOD för första gången på fem år ordentligt negativ och alltså blir det torka på Afrikas horn.
Det kanske bör tilläggas att enligt Klimatvetenskapen® borde detta egentligen inte hända eftersom alla CMIP-modellerna är ense om att IOD skall bli alltmera positiv:
https://www.researchgate.net/publication/260631044_Indian_Ocean_Dipole_Response_to_Global_Warming_in_the_CMIP5_Multimodel_Ensemble
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5897553/
Den enes bröd den andres död. I den australiska öknen regnar det däremot (vilket är normalt vid negativ IOD):
http://www.bom.gov.au/jsp/awap/rain/index.jsp?colour=colour&time=latest&step=0&map=percent&period=6month&area=nat
De är på intet sätt synkroniserade, men när de kommer i fas (som nu med Nina + negativ IOD) verkar de förstärka varandra.
Alla som sysslat med kvartärgeologi vet att klimatet globalt är mycket torrare under istider än under mellanistider. Det är då öknarna verkligen växer!
Denna effekt motverkas dock i viss mån av 41,000 års oblikvitetscykeln. Därav de mildare och fuktigare ”interstadialerna” MIS 3 och MIS 5c under den senaste istiden.
Reflexion: Vad är då orsaken till avvikande temperaturnivå som efterföljes av interstadialer?
https://www.sciencedirect.com/topics/earth-and-planetary-sciences/interstadial
Fram till för knappt en miljon år sedan var varje istidscykel 41 000 år, men då skedde en gradvis övergång till ”långa” (och kallare) istider då bara vartannat eller vart tredje oblikvitetsmaximum leder till en interglacialperiod (som dock oftast är varmare än de tidigare interglacialerna i ”the 41 KA world”).
Anledningen till denna förändring är ett av de största olösta problemen inom kvartärgeologin. Det finns många hypoteser, men ingen som är särskilt övertygande.
Det har nog samband med att vi har en rätt kraftig La Niña nu. Det brukar normalt leda till mera regn i nordöstra Brasilien och södra Africa medan El Niño har motsatt effekt.
Men lägger man ett basläger i en wadi får man faktiskt skylla sig själv. Det finns ett skäl till att wadin finns där, nämligen att stora mängder vatten forsar fram när det regnar.
Namibia har visserligen ökenklimat, men intensiva skyfall är faktiskt ett helt normalt inslag i ökenklimat, även om det kan gå ett antal år mellan varven, och det är något man alltid måste vara beredd på.
https://www.youtube.com/watch?v=ZkPrkv03ARM
Jag känner igen ett par av platserna (Swakopmund och Spitzkoppe) och det är onekligen en rejäl avvikelse från det normala.
Jag har själv upplevt liknande tre gånger, en gång i Sonoraöknen, en gång i Dubai och den tredje gången just i Kalahari, fast då i Botswana, inte Namibia.
Och man har definitivt inte tid att göra något när det väl händer:
https://www.youtube.com/watch?v=AEekjevqdAM
Visserligen från Great Basin-öknen, men det fungerar likadant i alla öknar.
Jag är helt ”blown away” av dina inlägg här på klimatupplysningen.
Keep on the good work.
Vem finansierade artikelförfattaren på SVT? Att Erica B är en köpt kråka vet vi nu genom att tom Ledarsidorna tar upp hennes insats i Polen. Det går tyvärr INTE längre att lyssna på varken SR eller SVT längre, jösses vilka pajasar dom enrollerar! USCH!
Klimatförändringen = ökenspridningen
Nu väntar vi på forskarna som ska stoppa klimatförändringen såsom Prof Ulf Helldén LU i ett slag stoppade ökenspridningen 1995
https://youtu.be/8SGrvBXrXkU
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1O3VQl/ny-prischock-pa-el-vantar-sverige-pa-torsdag
Ordet klimat är snart med i 97 procent av alla artiklar och reportage i media.
Har aldrig stått i vägen för en sådan flod, men denna typ av flodbäddar , torra med spår av flöden, finns ofta i torra områden.
Så torka och översvämning hänger samman.
Försöker förstå och kan relatera till infiltrationsförsök , där grundvatten skall bildas genom att tillföra vatten på ytan.
Det tar lite tid att ersätta den luft som finns mellan kornen med vatten. En helt torr yta kan vara helt tät också.
Efter regnen kommer det fina materialet att samlas i lågområdena och täta dessa.
Försök har gjorts att öka infiltrationen i dessa torra flodbäddar vill jag minnas.
Det är inte minst av denna anledning som befolkningen tidigare har varit begränsad i dessa områden. Fö att klara en stor befolkning krävs det att livsmedel tillförs utifrån
Instämmer. Så länge som jag minns vilket snart är 60 år har det rapporterats om torka och svält i östra Afrika. Förklaringen fram till det senaste deceniumet eller två deceniumen har varit ett historiskt instabilt klimat i dessa regioner i kombination med fattigdom och primitivt jordbruk. Nu är dessa förklaringar uppenbarligen förkastade utan problemen i dessa regioner beror istället på våra utsläpp av växthusgaser.
”we all need to acknowledge that climate science finally got a prediction right for once, with their prediction that when Australia is dry it is dry, except when it is wet.”
https://wattsupwiththat.com/2022/03/02/climate-prediction-australia-will-become-drier-but-with-more-rain/