Father Christmas

obama christmas
Just nu landar Barack Obama i Köpenhamn (kl 9.00). Med sig har han, enligt DN en julklapp. Troligen innehåller lådan pengar, men hur mycket vet ingen. Under natten hölls förhandlingar mellan inte bara stats- och regeringschefer, utan även ministrar på lägre nivå. Alla hoppas fortfarande innerst inne att ett mirakel sker och ett avtal går att underteckna.
Stay tuned for more news on Hopenhagen.
Uppdatering 9.01: Enligt Berlingske har världens ledare levererat. Ett historiskt globalt klimatavtal kommer att undertecknas i eftermiddag. Avtalet sägs dock bli mycket mindre ambitiöst än vad som varit avsikten.
Uppdatering 9.04: Frälsaren har landat!
Uppdatering 9.06: Tänk så olika man kan uppfatta en och samma situation. Enligt DN var situationen kl 8.57 desperat. ”Det finns inte ens enighet om vad texten ska kallas – deklaration, uttalande eller något annat.”
Uppdatering 9.29: Här är han! Mannen hela världen väntat på!

APTOPIX_Obama_D_323934a
Foto. AP

Visst ser det kallt ut?
Uppdatering 9.31: Anders Turesson, Sveriges klimatförhandlare, har visst sagt till DN att: ”Det är inte helt uteslutet att det inte blir någonting alls av det här mötet.”
Uppdatering 11.30: Berlingske meddelar att klimatavtalet fortfarande är fullt av hål. Troligen kommer de inte att fyllas förrän under kommande möten nästa år. Det verkar som om länderna är eniga om att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader, men inte hur. Framför allt är det utsläppsbegränsningarna som ställer till det. Frågan man en skeptiker så är det väl högst troligt att uppvärmningen blir max 2 grader och det oavsett vad vi gör.
Texten till avtalsförslaget hittar ni här.
DN meddelar i sin tur att besvikna aktivister rakar sina huvuden i protest. Det låter inte så värst genomtänkt med tanke på det vintriga vädret i Köpenhamn. Men aktivister gillar kanske masochism. Det finns visst en speciell Facebook-grupp för dem som vill raka huvudet.
Och Maldivernas miljöminister är mycket besviken. ”Vi har inte kommit hit ända hit för att sedan inte godkänna någonting”, säger han. Som tröst kan jag säga att det blir nog något att godkänna, men innehållet lär inte tillfredsställa nämnde miljöminister.
Jag gillar även DN:s formulering om att ”Obama har öppen returbiljett”. Fattas bara annat när man flyger med ett eget plan.
Uppdatering 12.40: Obama lovar 100 miljarder dollar fram till 2020 men BARA om det ingår i en bred överenskommelse. Alla måste in. ”There is no time to waste. (…) We are ready to get this done today. But is has to be approvement on all sides. It’s better for us to change future before the past.”
Skärmavbild 2009-12-18 kl. 12.44.15
Lesothos premiärminister: ”Mr President, to say we are disappointed is an understatement.”
Uppdatering: 17.30: Senaste nytt är att regeringscheferna åker hem ikväll, att inga siffror diskuterats och att man befarar att det inte blir något juridiskt bindande avtal ens 2010. ”Däremot kvarstår målsättningen att hålla temperaturökningarna under 2 grader jämfört med förindustriell nivå”, skriver DN. Och vet ni vad, jag tror att det kommer att lyckas.
Och Berlingske skriver att Hopenhagen nu kallas Brokenhagen.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Hörde just Reinfeldt på TV säga att det inte är de Afrikanska staterna som ställer till problem i förhandlingarna……
  Nej, det var det väl ändå ingen som trodde heller? För dem blir ju Köpenhamn en tidig julafton…….Apropå Tomten Obama här ovan.
  Kina är enligt Reinfeldt det stora ”problemet” Jaha? Var det oväntat? Nehej! De vägrar alltså att stoppa sin egen utveckling mot ett modernt land? Vilka tråkmånsar!
  Ibland blir man trött på våra svenska politiker.

 2. Det är fantastiskt detta!
  Vad ska vi göra nu?

 3. Lars C

  Labbibia #1
   
  Kineserna har kommit långt inom alternativ energi. Jag tror att de är längre än väst när det gäller  utsläppsminskning om 10 år. Det är bara det att de inte vill bli styrda av andra intressen.

 4. För att visa sin goda vilja att spara energi och minska utsläppen föreslår jag att varje delegat i Köpenhamn inklusive Obama m fl. slår 350 åkarbrasor samtidigt som de håller andan.

 5. Mattias

  Det verkar bli snökaos i södra Sverige idag, och Köpenhamn ligger ju inte långt därifrån. Är det någon däruppe som försöker säga oss något?

 6. Lars C,
  Kan det vara så att Kina ser potentialen i alternativ energi? Det är klart att de ser att de skall tillverka batterier till elbilar, solpaneler, gasanläggningar i stort och smått etc., eftersom vi inte har någon industri kvar.
  Kineser är inte dumma. Jag är i alla fall övertygad om att dom kommer att dra det längst strået i detta samtidigt som dom kommer att bidra med störst utsläppsminskningar.
  Tro f-n att väst försöker lägga hinder för detta.

 7. Vilket kaos det verkar vara i Köpenhamn…är det ev snökaos? 🙂

 8. Det tragikomiska är att Obama har köpt sin julklapp på kredit. Likt deltagarna i Lyxfällan har han egentligen inga pengar att köpa julklappar för. Jag är gammal varm vän av USA, men det är bara att erkänna. Pengarna är lånade från Kina – kanske också Japan, Sauidarabien m.fl. Så hur känner kineserna inför att Obama ger deras pengar i julklapp? Och därmed ytterligare minskar deras chanser att någonsin få dem tillbaka. Och dessutom för att hjälp fram ett avtal de inte vill ha. Tyvärr är det ett korthus som så småningom rasar. Man har dolt finanskrisen genom att ge kinesers pengar till amerikaner så att de kan konsumera. Hur lång tid tar det innan kineserna inser att det är bättre att behålla pengarna, släppa valutan fri, låta de egna medborgarna konsumera på allvar, och ta steget upp bland de stora?

 9. Sören

  Man förstår på Reinfeldt m fl entusiaster att det är ett global-governanceprojekt klimatologin har fått agera gisslan åt.

 10. Christopher E

  Precis som Maggie nämner är det ju lätt att komma överens om att det inte ska bli 2 grader varmare… finns ju inte möjlighet att detta händer  oavsett vilka dokument och åtgärder dessa byråkrater fantiserar ihop.
  150 år av utsläpp har inte gett någon uppvärmning som går att utskilja mot det naturliga bruset överhuvudtaget. Även om man osannolikt antar att den naturliga uppvärmningen stannat sedan mitten av 1900-talet, är ändå klimatkänsligheten en tiopotens mindre än IPCC:s gissade värde.
  Delegaterna och aktivisterna kan åka hem och ägna sig åt riktiga problem istället för detta inbillade klimatfjanteri.

 11. Christopher
  Delegaterna och politikerna ÄR dom riktiga problemen. Och i mindre utsträckning även aktivisterna. Och det gäller i särskilt stor utsträckning de länder i tredje världen som högst gapar om att väst (eller kapitalismen) har skapat en klimatkris och en klimatskuld.
  Efter att Chavez och tom Mugabe av alla megabrottslingar har fått ovationer, eller bara omnämns som världens ledare, har jag blivit ännu ännu mer cynisk till denna dårarnas cirkus.
  Och det är riktigt beklämmande att åse att även mindre förbrytaraktiga politiker spelar med i detta apspel.
  Detta handlar om Money-grab … och ingeting (Ingenting!) annat.

 12. Alvin Stoltz

  Vad händer, vad händer
  i konferensens sal
  ta en sak i sänder
  vad har vi för val
  ska jorden gå under
  eller ska vi besluta
  att rädda planeten
  med våran valuta
  Ja, skänk alla pengar
  till andra kulturer
  till överklassdrängar
  i kända diktaturer
  Vad händer, vad händer
  i konferensens slut
  vad finns det trender
  i det beslutskonvolut
  kallat ”Klimata Absolut”

 13. Byggaren

  DN meddelar i sin tur att besvikna aktivister rakar sina huvuden i protest.”
  Moderna tiders svar på säck och aska, självpiskning eller andra sätt att visa sin botgöring inför gud. Ännu en punkt att pricka av med avseende på religionjämförelsen.

 14. Bo Larsson

  Obama får pengarna från Goldman Sachs/Federal Reserve som är de som i praktiken styr vitahusadministrationen. De har genom bedrägeri stulit runt 25 biljarder dollar från de amerikanska skattebetalarna som dessa ska betala i framtiden, vilket de naturligtvis aldrig kommer att kunna göra utan istället för dem till ruinens brant.  Det är mycket lättare att hjärntvätta och rekrytera folk till ett totalitärt kontrollsystem som CO2-samhället när de är utslagna, titta bara på vad som hände på 30-talet i depressionens spår.
   
  Federal Reserve, tillsammans med andra ”centralbanker” (Federal Reserve är egentligen en  privat bankkartell bestående av främst Rotschild och Rockefeller-ägda banker. Se http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936#) trycker sedlar för glatta livet vilket hela världen kommer att få betala med en hyperinflation Zimbabwe-style med början inom en snar framtid.
   
  Det är främst några bankfamiljer som försöker ta stryptag på resten av världen genom bedrägerier varav  klimatbluffen utgör en mycket viktig sådan. Kan vi punktera den har vi satt en rejäl käpp i hjulet för deras planer.

 15. Steve

  Köpenhamn just nu (12:46):  -3ºC, snöar lätt, vind NO 32 km/h (9 m/s), ”RealFeel” (känns som) -14º.

 16. Mitt intryck är att Obamas tal inte kommer att ändra saken. Han gorde inte tillräckligt för att få med G77. Först sade han flera gånger att det inte finns tvekan om AGW etc för sedan att komma med andra motiv som att bli av med USAs oljaberoende och skapa miljoner jobb. Mer skal det inte till för att förlora trovärdigheten.

 17. Kinesiska statsministern gorde bra ifrån seg. Han har trovärdighet och detaljerade Kinas speciella situation. USA var inte med på Kyoto men tar som en självklarhet att de nå ska styra och ställa igjen. Det er inget problem for Barack att trycka 100 billioner medan varje gram CO2 för fattiga kineser kommer kosta i den reäla ekonomin.

 18. Stefan

  OT:
  Nu vet vi  ”hockeyklubbans” ursprung som IPCC lyckats sno/hitta.
  Ägaren hittar ni här: http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5696996

 19. Vitriol

  Snöar som bara fasen här nere (Malmö). Jäkla Obama, allt är hans fel. >:(

 20. Monodemon

  Jag vill se en uppföljning om huvudrakarna! Våtrakar de sig eller använder de klimatförstörande rakapparater? Ser de till att recycla håret till klimatets fromma?
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/8-arige-ville-fick-svar-fran-statsministern_3453189.svd
  Satsar de på munkfrisyr, Hare Krishna-tofs, eller har redan andra religioner patent på de stilarna?

 21. Steve

  Och hemma i Washington DC:  Winter Storm Warning in effect from midnight tonight to 6 am EST Sunday…
  Tonight: Snow accumulation of 1 to 3 inches. Chance of snow near 100 percent.
  Saturday: Additional snow accumulation of 4 to 8 inches. Chance of snow near 100 percent.
  Saturday Night: Chance of snow 90 percent.
  Sunday: A chance of snow showers in the morning
  .  Med lite tur, så…!  8 tum = 20 cm…  (Wunderground com)

 22. Skrev ett inlägg till SvD:s artikel ”10 såta lögner om klimatet” (eller vad den hette). Den dök aldrig upp. Skall man tolka det som smickrande? (Det var bara en genomgång av varför SvD hade fel på flera punkter.) Illa SvD, att censurera de skarpaste inläggen mot er propaganda.
  –Ahrvid

 23. Christopher E

  I Köpenhamn diskuterar de hårresande klimatscenarier med hårklyverier i formuleringarna när hela avtalet hänger på håret…
  Och så rakar de av håret! Jag förstår ingenting. Dumbommar.
  🙂

 24. Steve

  Youtube:  Proud Flag-Waving Communists and Socialists March in Copenhagen to Stop Global Warming (1:28).   Röda Arméns kör sjunger Sovjets nationalsång i bakgrunden.
  http://www.youtube.com/watch?v=HNQqUACJ_Kw

 25. tty

  Säkrast att Obama snor sig hem, annars kanske han inte ens kan landa i Washington DC. Enligt Accuweather är det värsta snöovädret på sju år i antågande. Skulle ju vara pinsamt att bli stoppad av en snöstorm på hemväg från en klimatkonferens. 

 26. Va skall till för att potentater ändrar seg ? Gro HB var på  teven igår. Själv om hennes lägenhet i Nice skulla snöa inne kommer hon aldri ändra sig. Men Barack är ju fortsatt ung och lovande  och inte helt förstört kan man hoppas på. Tyckte han darrade på rösten och så ned i golvet under talet nu.. men det fantes ingen teleprompter kan hända. Det kan snabbt bli kalla och långa vintrar på prärien nu och då duger inte vindsnurrar. Bönderna i Iowa er ju bara nåt år borta ?

 27. Kom ihåg att det optimala är ett urvattnat, svakt och inte bindande avtal. Inget avtal alls skulle ge eldunderstöd för alskens nationella agendor och värst av allt i Norge og Sverige. Med ett avtal kan konsumenter och företag visa till konkurrensstörning, onödigt höga priser etc

 28. Vad vi skådar är ingenting mindre än den moderna tidens största politiska skådespel. Det som står på spel är inget mindre än ”demokratins” legitimitet, som trots idog misshandel fortfarande har de flestas stöd. Det lär knappast gälla hur länge som helst om vi hamnar i en agw-avtals-inducerad perma-recession.

 29. Klimataktivister brukar väl helst vilja att andra människor lever ett asketiskt liv, medan de själva åker omkring till den  ena klimatkonferensen efter den andra.
  Något avtal blir det säkert i Köpenhamn. Vi får för mänsklighetens skull hoppas att det blir så urvattnad att det inte kostar något. Sedan kommer tiden och verkligheten att övertyga om att klimathotet är för litet att bry sig om.

 30. Klimataktivister brukar väl helst vilja att andra människor lever ett asketiskt liv, medan de själva åker omkring till den  ena klimatkonferensen efter den andra.
  Något avtal blir det säkert i Köpenhamn. Vi får för mänsklighetens skull hoppas att det blir så urvattnat att det inte kostar något. Sedan kommer tiden och verkligheten att övertyga om att klimathotet är för litet att bry sig om.

 31. Intressant med en Hans Palmstierna här! Det fanns nämligen en Hans Palmstierna (1926-75, enl Wikipedia) som var en av de första som skrev miljöalarmismböcker, t ex Plunding, svält, förgiftning (1967). En äldre släkting, vars yngre släkting valt annat spår i debatten?
    Minns att jag tyckte den boken, som jag hittade på ett antikvariat, var enormt överdriven. Omkring den tiden kom en hel drös böcker på samma tema: världen skulle gå under, dvs skulle ha gått under för länge sedan i skrivande stund.
  –Ahrvid

 32. Arvid engholm #22
  Du kan väl publicerar det du skrev här.

 33. Kalle S:
    Den texten försvann, tyvärr.
    F ö nås vi nu av besked från GM om att man beslutat sig för att lägga ned SAAB. Kanske inte helt oväntat. SAAB har alltid gjort kul bilar, men nästan aldrig gått med vinst.
  –Ahrvid

 34. Slabadang!

  Jag undrar varför ingen vågar konstatera att bara EN upptäckt i sig räcker för att sopa undan fötterna på IPCCs klimatmodeller.
  Jag tänker på Roy Spencers jämförelse mellan Ipcc s modellers beräkning av klimatets känslighet och Spencers faktiska genomförda satellitmätningar av den.Då avslöjas bara EN av alla svagheter i modellerna och som bara för sig skapar ett systematiskt fel i de prognoser IPCC utför.
  Så hur stora blir felen?? jo bara denna felfaktor inprogrammerad ger 500%- 2000% i prognoserna för temperaturförändringar.
  Att spå väder i Kaffesump och Abborrfenor ligger nog inom samma felspann.
  Sedan kan vi ju därtill lägga alla andra hundratals brister och lögner till AGW teorin.
  Astrid Lindgrens ”kometen kommer” går som reality show världen över.Kjejsarens nya kläder blir en favoritjulklapp för alla de som läser denna websida.För oss som vill att våra barn ska utvecklas till självständigt poistivt kritiskt tänkande ansvarstagande individer.
  God Jul På er alla! Njut av snön och i vetskapen om att vi är många som har skapat en ny gemenskap under året. Vi som vill kan och vill tänka själva!!

 35. Arvid Engholm
  Kommer du inte ihåg ungefär hur du argumenterade?

 36. Staffan Lindström

  Elling, jag var ffg i Oslo 6/6/1982 , dvs min 27:e födelsedag,
  man fick ju inte vara äldre än 26 år när man började använda
  Interrailkortet…Vid pass 07:00 på morgonen vem ser jag i närheten av Carl Johan… GHB…MED 2 baguetter typ…inte
  många andra ute på byn förutom 2 norske piger som småskrattade generat varför jag frågade: Ja, hun er statsministern deres, kva ellers??…Kva ellers är nog en efterhandskonstruksjon…(50 cl Periquita kall…min dos just
  nu…) Jmf historien om Björnstierne Björnson och Uppsala-studenterna…I KID YOU NOT! Såg Obama på Berlingske:s sajt: 
  : Kroppsspråket sade allt, lam vinkning…Precis som Bruce
  Chatwin i Patagaonien: ”What am I doing here???” WS : ”Life’s
  but a fool’s dream…”

 37. Staffan Lindström

  #36 Egen rättelse, i Oslo 7/6/1982…Tågen var inte så snabba på den tiden…Bör tydligen helt undvika alkohol vid bloggande eller öka intaget…På Hardangervidda var snödjupet ca 2 m säkert…+5-+7C i Narvik sedan, åter snö i Kiruna, 1-2 c m, +1c 10/6/1982!!
  Från mitt arbetsminne…

 38. Håkan Bergman

  Slabadang! # 34
  Det är väl t.o.m. så att om modellernas återkoppling via vattenånga vore riktig så skulle vi inte ens existera än mindre kunna debattera klimatförändringar!
  God Jul på dig själv!

 39. Anders L

  Slabadang #34,
   
  ”Vi som vill kan och vill tänka själva!!”
  Att tänka själv är stort, att tänka rätt är större.

 40. Olaus Petri

  Nu skulle jag kunna skriva att  Anders L varken tänker själv eller rätt, men det gör jag naturligtvis inte. 😉

 41. Håkan Bergman

  Obama:
  ”That’s why I come here today, not to talk, but to act.”
  Och vad gjorde han? Som han har gjort hela tiden, snacka om minimalt med verkstad! Synd att klaga i det här fallet dock! Han måste bara vara alltför väl medveten om att kineserna varken kan eller vill gå med på hans krav på öppenhet, ett smart sätt att torpedera det han själv ”förespråkar”.

 42. Kalle S:
    Kommer inte ihåg så bra. Man har bara 500 tecken på sig! Har för mig jag sade ung ”SvD har fel på punkt 1), 2), 5) /osv” (några av punkterna). Gav för varje punkt en kort släng om varför SvD hade fel, och tillade saker som ”jfr W Karlen”. (Det om att CRU:s påståenden om ”uppvärmning” som t ex Wibjörn Karlén funnit helt opålitliga vid kontroll.) Man kan inte argumentera mot 10 punkter på 500 tecken, utan bara några, och man får komprimera.
    Inget jag sade var dock någor annorlunda än jag tagit upp t ex här på olika sätt.
  –Ahrvid

 43. Anders

  Anders L
  En sak jag funderat på:
  Hur många år av fortsatt ökad tillförsel av Co2 i atmosfären, utan ökad global temperatur som konsekvens, anser du, behövs för att avskriva  Co2 som temperaturdrivande?
   
  10 år? 15 år 20 år? eller mer?
   
  Jag skulle allvarligt rannsaka min ståndpunkt den dagen då temp-trenden hyfsat stämmer överens med klimatmodellerna. Det var så jag blev skeptiskt inställd (för ca: 2 år sedan) Tidigare var jag klimatoroad precis som du.
   
  /Undrar Bäckström

 44. Arvid Engholm
  Det var främst det där med att han med luddiga påståenden förnekar att uppvärmningen avstannat. Vad svarade du på det?

 45. Slabadang!

  Anders L
  ”Tänka rätt är större” sant. Det man skall vara ödmjuk inför är  sina egna slutsatser.Därför är denna sanna evidens baserade vetenskapen så viktig.Utan en öppen och inbjudande  ”peer rewiew” så ges den ingen chans. tankar teser och slutsatser skall testas och genomlysas för att kunna stå robusta. IPCC s korthus har redan fallit nåt enstaka kort står vinglande kvar.

 46. Slabadang!

  Anders!
  Det är intressant att man så ofta kommer tillbaka till grundfrågan.Är CO2 värmedrivande eller är värme CO2 drivande? Al Gores berömda graf beskriver sambanden men inte orsaken. De har liksom slarvat redan i grunden för klimatforskningen.

 47. Anders L #39
  Jo, och att bara återge andras tankar är väl den metod som är lämpligast om man inte tänker själv

 48. Hörde Rockström på radio i eftermiddag.
  Han konstaterade att COP15 inte kommer att nå det han önskar, men det har han redan förutsagt för ett par månader sedan.
  ”Felet är att man inte kan förhandla om isen på Grönland och därför passar inte de demokratiska principerna. Olika länder kommer att se till sitt eget bästa. För att lyckas behövs ett annat upplägg.”
  Jag undrar hur långt man får driva tesen om ”global governance” och öppet vilja strunta i demokratiska principer närman avlönas av den svenska staten.
  Behöver vi medborgare reagera och kräva att demokratin försvaras i Sverige? 

 49. Kalle S:
    Såvitt jag minns bl a att ”under 00-talet har vi alla slagit rekord i att bli gamla” eller något sådant. Betydelsen är förstås att även om en tempnivå är (måttligt) hög är det bara vad man vänta sig; den kan fortfarande vara sjunkande.
  –Ahrvid

 50. Slabadang! #46
  Den AGW-varnande vetenskapen och många skeptiska vetenskapare är överens om är att CO2 och andra växthusgaser som får ett tillskott från mänsklig aktivitet påverkar klimatet.
  Och båda sidor är överens om att CO2 inte ökar utstrålningen. 
  Det där pratet om vad som driver och inte driver när det gäller växthusgasers påverkan på klimatet är totalt ointressant.
  Alla vet att det är solen som driver. 
  Missförstånden är dock många.
  Alla vet att vattenånga är den dominerande växthusgasen på jorden.
  Det handlar om hur växthusgaser släpper in och släpper ut värme från jorden. Och om hur molnbildning och aerosoler reflekterar solinstrålningen eller släpper ner den till jordytan.
  För att uttrycka det enkelt och pedagogiskt.
  D v s vi kan ha en kallare period på gång på grund av minskad solaktivitet som döljs av en ökad halt av CO2. Det hade alltså varit kallare utan tillskottet av mänskligt producerad CO2.
  Vi kan också ha en avstannad uppvärmning på grund av ökad reflektion och minskad instrålning genom reflekterande partiklar som kommer från samma källa som CO2.
  Och den dag som solen drar igång igen så kan den ökade halten av CO2 i atmosfären bli ett problem.
  De svalkande aerosolerna stannar inte länge i atmosfären, men det gör koldioxiden…
  Och den sista poängen. När det blir varmare i haven så absorberas mindre CO2 där. Det har du säkert upptäckt själv när du öppnat en iskall eller ljummen läsk eller öl…
  Så om klimatet blir varmare av naturliga orsaker så ökar halten av CO2 med en viss eftersläpning eftersom den stannar så länge i atmosfären. 
  Längre orkar jag inte skriva. Du får forska nyfiket och skeptiskt själv.  🙂

 51. Johnny

  Rockström sade väl något om att de gjort fel från första början (inte vetenskapligt alltså) då de samlat världens länder vars representanter alla ska återvända med ett för det egna landet gynnsamt avtal vilket han sade inte fungerar vilket Cop15 tydligt visar. Hans poäng utan att han sade det rent ut var i stil med Per Holmgrens uttalande tidigare i veckan om att frågan är för viktig för att hanteras demokratiskt. Med det synsättet är de ju i gott sällskap i Köpenhamn med tanke på alla diktaturer som finns representerade.

 52. Uffeb #50
  Jag har fått uppfattningen att du är villrådig när det gäller AGW.
  Det du skriver är precis det som fick mig att misstro AGW.
  Jag accepterade att CO2 är växthusgas och att ökad halt leder till  uppvärmning. När uppvärmningen når haven minskar deras förmåga att lösa CO2 och vi har startat en ofrånkomlig marsch mot katastrofen.
  Men kunde ju inträffat när som helst. När första tändblosset brann eller vid första åsknedslaget som startade en brand.  
  Jag tycker att man är onödigt egocentrisk när man säger att nu händer det för att jag tänder brasan.
  Om teorierna för AGW stämmer hade uppvärmningen redan skett innan människan kom till jorden och det hade inte funnits några människor  på Maldiverna.
  Men eftersom de är representerade i Köpenhamn måste teorin vara fel.
  VSB  

 53. Håkan R

  Om det inte inträffar ett under på övertid i Köpenhamn kommer förmodligen AGW spektaklet aldrig att hämta sig igen efter detta fiasko. Världens ledare gör knappast en liknande satsning igen för att komma hem med byxorna neddragna.  Det finns andra aktiviteter att ägna sig åt som är fördelaktigare för röstunderlaget.

 54. Uffe B
  Jo, den centrala, och faktiskt enda frågan som är relevant är ifall klimatsystemet drivs av CO2-halten, eller om det inte är så. Den enda!
  Ifall de samlade växthusgaserna (H2O CO2 CH4 mfl) är sådana att de skapar en västhuseffekt på ~33 °C och att molnbildningen är det som fungerar som termostat som ser till att när det blir för varmt reflekterar de mer soljus och när det blir för kallt försvinner de och släpper igenom mer …
  … eller om det är CO2 som fungerar som termostat och reglerarbåde resten av växthusgaserna och dessutom molnens funktion …
  .. det är två vitt skilda saker! Jag är förvånad över att du vill hävda motsatsen.
  Och jag är också förvånad över vad du säger om solen, som skulle vara i dvala eller dra igång igen. Dess nettoutstrålning varierar inom bråkdelen av procent. Eller ifall aerosolerna är kylande.
  Du har också fel om CO2:s eftersläpning vs temperaturen: Det är inte pga av att den förblir längre i atmosfären, utan för att det tar längre tid att värma havsvattnet mha smärre förändringar i lufttemperatur.
  Vad var det du ville säga egentligen nyss?

 55. Jonas N #54
  Tack Jonas för det inlägget. Nu kanske vi kan hjälpas åt med att avfärda en del myter.
  Återkommer. Ska ner i tvättstugan och plocka upp torr och väldoftande tvätt… 🙂

 56. Håkan Bergman

  Uffeb #  50
  Börjar du drabbas av post-Köpenhamns-syndromet?
   
  Johnny # 51
  Nä Rockström lär nog ha ett och annat att fundera över efter Köpenhamn. F.ö. diktatorer må vara hans ideal, men samla ett gäng diktatorer och försök att få dom att enas om nåt? Låter absurt, i mina öron, men kanske kan vi för stunden andas ut tack vare ett gäng diktaturer!

 57. Fördelningen; kan någon ge ett seriöst svar:
  Hur många demokratiska respektive icke demokratiska länder deltog i Köpenhamn?
  Och hur ser motsvarande representation ut i IPCC?

 58. Uffe B
  Lycka till i tvättstugan. Jag har aldrig varit för några myter, och försöker undvika att gå på sådana (utan att kunna vara säker att det inte sker ändå).
  Om du vill hjälpa till att avfärda myter eller bara upptäcka sådana, har du mitt medhåll. Men läser man vad du skriver här verkar din drivkraft vara av annan art …
  Ibland kan man få intrycket av att det främst handlar om dina egna käpphästar (vilket är ett mer passande ord än ’myter’)

 59. Steve

  ”Det osar svavel här”, sade Venezuelas president Hugo Chávez i Köpenhamn om Obama.   Men vi tänker minsann inte underteckna ett klimatavtalet som kommit till så här ”på natten”.  Han talade för Venezuela, Bolivia, Cuba, Nicaragua och Ecuador m.fl.  (ALBA-staterna). 
  Han tänkte inte underteckna något enda papper som Obama kommit med.  Det blir nog inget avtal alls.  ”Faktum är ju att det osar svavel här.  Det luktar svavel i hela världen.  Nobelkrigspristagaren har just sagt att ha är här, inte för att tala utan för att göra något.  Well sir, visa det.  Smit inte ut genom bakdörren.  Gör allt ni ska göra enligt Kyoto-protokollet.”
  http://www.noticias24.com/actualidad/noticia/130388/chavez-critica-nuevamente-el-documento-de-la-cumbre-de-copenhague/
  http://english.eluniversal.com/2009/12/18/en_pol_esp_chavez:-under-obama,_18A3210051.shtml

 60. Lars G

  Nya tider kräver nya ordspråk för den kommande Post-Cop dialogen:
  Förtala är silver, förtiga är guld.
   
  Den som tar, han har.
   
  Det man inte minns, har inte hänt.
   
  Det man inte vet, har man ingen aning om.
   
  Det vi inte gör idag slipper vi göra om i morgon.
   
  Har man slagit yxan i båten får man ro som fan.
   
  Den som bara kollar i backspegeln kör oftare i diket.
   
  Den som gräver en grop åt andra får 88:50 i timmen.
   
  Den som spar han har men inte roligt.
   
  Det finns inga dumma frågor, bara dumma människor.
   
  Det som inte tar död på en… får en i alla fall att må riktigt dåligt.
   
  Framtiden var bättre förr.
   
  Hårt arbete lönar sig i framtiden, lathet lönar sig nu.
   
  Ju fler kockar desto större fackförening.
   
  Livet är hårt, men orättvist.
   
  Man lever bara en gång och många inte ens det.
   
  Obeslutsamhet är nyckeln till flexibilitet.
   
  Problem är till för att skjutas upp, för att sedan glömmas bort.
   
  Även i de lugnaste vatten drunknar man.
   
   

 61. ThomasJ

  Rosenhane #57: En mycket berättigad & intressant fråga som har bäring mot SAMTLIGA FN-organ…
  En undran jag har, är var den suveränt duktiga Inga-Britt Ahlenius tagit ’vägen’? Hon [som drog kalsongerna av Sosse Bosse Undergång] fick position som ”FN:s tredje viktigaste person”, ’under’ (?)
  Kofi A. & under viss tid visade sina framfötter rejält. Idag ./. 1 år [ca] är det ’tvärtyst’ om/kring henne. Que?
   
  Mvh/TJ

 62. Jonas #54
  …forts. Efter en snabbtur till tvättstugan är jag tillbaka.
  Bra att du nämner solens ringa inverkan på klimatet i det korta och meningsfulla perspektivet.
  Många okunniga avfärdar ju all etablerad vetenskap genom att bara lyssna till delar av etablerad vetenskap.
  Fattar inte varför dom bara tror på delar, men inte på resten.
  Men det har nog att göra med att 11-åriga solcykler, olika ellipser och vinklar till solen är lättare att fatta än hur molekyler uppför sig. Och alla fattar att den värme vi har på jorden kan vi tacka solen för.
  Några tror sig märka det vid mulet väder, andra känner av det vid en solförmörkelse.
  För att inte tala om alla som känner att det oftast är kallar på natten än på dagen.
  Men när det gäller decimaler på en framräknad och datamodellerad medeltemperatur så har dom betydelse.
  Hur mycket av någon tiondel beror på naturliga orsaker som
  t. ex solen? Hur mycket beror på andra naturliga orsaker?
  När det gäller växthuset som termostat så har du helt rätt.
  Men den termostaten kan ändras i sin inställning. Har du någon gång bytt från sommartermostat till vintertermostat i bilen?
  Jag som har flyttat runt lite har gjort det.
  CO2 och andra växthusgaser kan påverka inställningen, men precis som en termostat i bilen så ändras bara temperaturen på ”kylvattnet”. Tillflödet, d v s förbränningstemperaturen, värmekällan  påverkas inte, men hela motorn får en annan arbetstemperatur.
  Och termostaten i bilen driver inte temperaturen, den bara reglerar den.
  Och det handlar inte om en ny sorts termostat. Det är bara en lite annan längd eller en annan legering i fjädern som öppnar och stänger kylvattenflödet.
  Och när det gäler den sista biten om förstärkningseffekter så finns det delade meningar. Eftersom effekten av CO2 avtar logaritmiskt så tror många att den försvinner vid en liten ökning.
  Men du vet ju också att logaritmen inte fungerar så.
  Och du vet att om temperaturen på jorden ökar av andra skäl än ökad halt av CO2 så ökar halten av CO2.
  Därför känns det oklokt att öka halten av CO2 i förväg.. så att säga.

 63. ThomasJ

  Intressant om ’storheter’ och på pedagogisk rätt nivå för 0 till 110+ års ålder: 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=wYLmLW4k4aI&feature=player_embedded
   
  Mvh/TJ

 64. Uffe B
  Jag pratar om ifall CO2 driver klimatförändringar, dvs fungerar som (den viktigaste) termostaten. Inte ifall CO2 är drivkällan.
  Du argumenterar emot som om jag hade sagt det senare!
  Men det har jag inte! Utan jag har sagt att nästan inget talar för att CO2 är termostaten, och väldigt mycket talar för att molnen är termostaten.
  Men, och det är där AGW-arna har en poäng, om än liten, CO2 kan (och jag säger kan, hypotetiskt) ha en inverkan på den termostatens funktionssätt (i meningen bimetallens kompositon, som du gav som analogi)
  Dvs skillnaden är vilket som är termostaten vis-a-vis vad som eventuellt påverkar termostatens funktionssätt eller omslagspunkt en smula.
  Men jag har inte ens sett mycket som tyder på att CO2 skulle funna göra det senare. (Kanske pga av att de flesta AGW-arna villa göra det förra, och inser att det senare skulle innebära ett nederlag. Men där gissar jag bara)

 65. Lars G #60
  Kul ordspråk.
  Jag fastnade speciellt för dom här:
  ”Det man inte vet, har man ingen aning om.”
  ”Problem är till för att skjutas upp, för att sedan glömmas bort.”
  ”Det finns inga dumma frågor, bara dumma människor.”
  Den sista var väl en känga till skeptiker? Dum fråga kanske… 🙂

 66. Lars G #60
  … kanske till och med en dum kommentar. 🙂
  ”Det finns inga dumma kommentarer, bara dumma läsare.”

 67. Thomas J
  Inga-Britta Ahlenius är den mest färgstarka och kapabla statstjänstemannen som Sverige har skådat sedan Magnus Gabriel de la Gardies dagar.
  Hon pysslar numea med revisionen  inom FN  och drömmen vore att hon fick mandat att sopa rent efter Köpenhamns motsvarighet till Hultsfredsfestivalen
  och visa världen vad som händer när den gamla onda planhushållningsmarxistleninistlobbyn bakvägen försöker smyga på lättpåverkade människor sina  murkna idéer.
   
  Såg  ni den stackars ( förståndshandikappade?) flickan som hade svultit sig i två månader för klimatet?
   
  Hu..
   

 68. Inge

  Det är tydligen så i Köpenhamn att om ett av alla länder motsätter sig så blir det inget avtal och de som motsatt sig är bl. a en del arabländer samt USA och Kina. Då har säkert många funderat att den sortens demokrati gör att det inte blir något avtal och det är kanske så. Vad är då alternativet? Det kan vara olika för olika människor!
  Läste förresten på dagens #Greenie Watch” att världens oljereserver nyligen visat sig vara mycket större än man vetat, bl.a. för USA.
  http://newsrealblog.com/2009/12/13/what-energy-crisis-the-truth-about-our-oil-reserves/

 69. balato

  Även Grönköping har sin klimatkonferens. I  Grönköpings Veckoblads julnummer kan följande läsas:
  KLIMATMÖTET
  i Svenssonska ladan blev dessvärre inte riktigt den framgång som arrangörerna, d.v.s. Hembygdsföreningen och Folkfronten mot överdrivet klimat, hade hoppats å. För det första uteblev s.g.s. alla av de inbjudna EU-politikerna (hr Reinfeldt, fru Malmström m.fl.), och för det andra var det så kallt i konferensladan, att en temperaturhöjning om sex grader i lokalen röstades igenom med klar majoritet.

 70. Slabadang!

  Uffe B!
  Jodå du hade sluppit 95% av det du skrev om du bara observerat eller förstått vad mitt ordval  ”slarv” innebar.Det som är slarvet är graden av påverkan det handlar om.Det jag saknar är en BEGRIPLIG och hållbar förklaring till varför CO2 halterna på jorden tidigare klarat betydligt högre halter Co2 än idag utan att någon ”tipping effekt” utlösts.Vi har bevis på att vi har haft över 1000-6000 ppm co2 under historien.Ipcc s förklaringmodeller haltar svårt när de skall omsättas i verkligheten och sättas  in i historiken. För mig är förklaringen att IPCC säger sig ha hittat fler svar under samma sten än vad där verkligen fanns. DE stammar och hackar svårt när de ska försöka förklara de sista tio åren.
  Värt att observera är att Svensmarks och Spencers slutsatser är inte i konflikt med varandra. Båda var för sig sågar dock IPCCs beskrivning av CO2 betydelse för klimatpåverkan (temp).Det blir knappast en fingertutt kvar till IPCC.
  Kritiken av Svensmarks och Spencers slutsatser är minst sagt en mycket tunn soppa hittills. Spencers enkla tydliga och faktiskt uppmätta är en gräsklippare i halshöjd på AGW hysterikerna. Svensmark o Friis är IPCC s högpotentiella gravgrävare! Jag går gärna på den tillställningen!

 71. Anders L

  Jonas #54,
   
  ”Ifall de samlade växthusgaserna (H2O CO2 CH4 mfl) är sådana att de skapar en västhuseffekt på ~33 °C och att molnbildningen är det som fungerar som termostat som ser till att när det blir för varmt reflekterar de mer soljus och när det blir för kallt försvinner de och släpper igenom mer …”
  Det låter som en tämligen teleologisk inställning i mina öron. Skulle molnen veta när det blir ”för kallt” eller ”för vamt”?

 72. Lars C

  http://www.nytimes.com/2009/12/19/science/earth/19climate.html?_r=1&hp

 73. Anders L

  Slabadang #70
  ”Det jag saknar är en BEGRIPLIG och hållbar förklaring till varför CO2 halterna på jorden tidigare klarat betydligt högre halter Co2 än idag utan att någon ”tipping effekt” utlösts.”
  Det beror ju på vad man menar med tipping point. Om man menar jordens totala undergång så har den uppenbarligen inte inträffat, men om man menar massutrotningar, ombyte mellan olika ”klimatregimer” el dyl så har de inträffat flera gånger, och kommer säkert att inträffa igen. Men problemet vi står inför är ju inte om livet på jorden kommer att överleva en plötslig höjning av CO2 till 1000 ppm eller mer, utan om vår civilisation kommer att göra det. Vi klarar ju nätt och jämnt att några miljoner amerikaner lånar mer pengar än de har råd med – och pengar existerar inte ens i verkligheten utan finns bara i våra gemensamma fantasier. Hur ska det då inte gå om verkligheten ändras på riktigt?

 74. Anders L .. är du dum på rikigt?
  Vet du vad som orsakar moln?

 75. Anders L #73
  Angående finanskrisen: Vi är tillbaks på ungefär 2007 års nivå på välstånd. Efter att ha fallit 2008 och delar av 2009.
  Var någonstans ser du någon global katastrof i detta?

 76. Björn

  Syftet med mötet i Köpenhamn, att hålla temperaturen under 2 graders ökning, är en fullständig motsägelse mot det vi upplever i form av ett kylans järngrepp om Europa. Det är ju självklart, att om man stänger av en del av en värmekälla, blir det naturligtvis kallare i omgivningen. Solen har stängt av en del av sitt energiflöde och det måste få konsekvenser. Enligt Henrik Svensmark så får vi också en annan konsekvens, nämligen ökad kosmisk strålning som orsakar mer molnbildning och därmed reflekteras en del av solinstrålningen, vilket ytterligare sänker temperaturen. Med detta i minnet framstår konferensen som ett enda frågetecken. Förhoppningsvis blir det inga avtal som binder oss till stora kostnader som vi kommer att behöva för uppvärmning.

 77. Varför är det bara en övre gräns på temperaturen? Är det verkligen rätt mot oss stackars nordbor, borde det inte även finnas en undre gräns på 2 grader också?

 78. Håkan Bergman

  Anders L # 71
  ”Det låter som en tämligen teleologisk inställning i mina öron. Skulle molnen veta när det blir ”för kallt” eller ”för vamt”?”
  Kan vattenånga skilja på ökad värme orsakad av CO2 resp vattenånga?

 79. Kl 22 sade BBC att det fantes ett avtal. Kl 23 kan de inte konkretisera detta. Det finns en bortre gräns för värdighet och trovärdighet för USAs president. Jag forstår inte att han vågar rida inn i stan sådär, ta över taktpinnen och satsa allt innrikespolitisk. I tillegg är britterna via BBCs Shukman mycket försiktiga. Och nå flyger han hem för att inte landa i snöstorm innan texten är klar…

 80. ”Avtalet” skall omfatta USA, Kina, India och SörAfrika. Dvs att EU och Söramerika intre är med. EU är kan hända inte problemet men ändå…

 81. AOH

  http://www.berlingske.dk/klima/obama-der-er-lang-vej-endnu
  På grund af dårligt vejr i Washington bliver Barack Obama nødt til at flyve hjem inden aftalen kan fremlægges for alle de forsamlede lande.
  Sa slutar klimatförhandlingen som har kostat nära 2 milljarder.  Ha Ha Ha

 82. Slabadang! #70
  ”Det jag saknar är en BEGRIPLIG och hållbar förklaring till varför CO2 halterna på jorden tidigare klarat betydligt högre halter Co2 än idag utan att någon ”tipping effekt” utlösts.Vi har bevis på att vi har haft över 1000-6000 ppm co2 under historien.”
  Jag tänker INTE ge mig in på att studera halterna av CO2 eller motbevisa dig om läget på jorden när det bubblade och kokade och kontinenterna flyttade på sig.
  Kanhända var det vulkanutbrott och annat elände som blev vår lycka och skapade en värld som ledde till att det utvecklades människor?

 83. Börje

  Anders L.
  Jag undrar om du är den Anders L. som faktagranskat Sydsvenska Dagbladets ”Klimatkollreportage”. I denna artikelserie fick läsarna ta del av information om klimatet år 2085. Detta år skulle medeltemperaturen vara exakt 12,8 grader, nederbörden exakt 744 mm. Sommartemperaturen blir exakt 34° i Svalöv, men endast 32° i Svedala.År 2100 ligger har isen vid Nordpolen minskat sin utbredning från 75:e breddgraden år 2 000 till 10:e breddgraden år 2100. Temperaturen har stigit 4,5 grader till samma årtal, 2100.
  Detta och mer därtill är faktakontrollerat av en professor Andres L.
  Om denne Anders L. inte är du, så undrar jag ändå: Hur fakta kontrollerar en äkta professor temperatur och nederbörd år 2085? Nu gäller ju det som faktakontrollerats bara Skåne, så det är kanske lätt för den som begriper sig på`at. Jag begriper mig inte på`at, för jag är lite dum i huvet.
  Men du bgriper dig nog på`at, för du vet ju att det kommer att bli mycket, mycket varmare fast inte just nu.

 84. Obamas och Reinfeldts om inte halmstrå så lite halmgubbe:
  YouTube – John Lennon – Come Together

 85. Sören

  COP-liket kläs upp i sin kista.  Chavez hade en poäng: AGW är ingen bank; så övertygat var inte ”ledarskapet”. Kina har velat visa en muskel, vilket kommer att utmålas som att i det stora skeptiker-”tältet” trängs nu också skrämmande kinesisk nationalism.
  Skepsisens huvudfåra behöver nu ”träda i karaktär” (som dansken säger). Den har en huvudfåra. Upp på bordet t ex med deglaciationsmodellen, byggd på iskärnor, den som AGW-sidan nog menar redan har _fastställt_ känsligheten till ca 3 grader, och ser sig som bunden till. Utan det faller allt redan. Att modellframskrivningarna inte låter sig validera ser man kanske som det minst problematiska bara. Man tycker CO2 och CH4 kan tänkas driva deglaciation triggad av Milankovich. Innan dess hette det albedo och oceanografi.
  Men hur ska deglaciationsmodellen byggas om inte med recent också atmosfärisk processförståelse och empiri? Jag studerar gärna vidare.

 86. Anders L #71
  ”Molnen fattar” om luften är kall eller varm.
  Inte av religiösa skäl men av fysikaliska.
  Luftfuktigheten är osynlig, men bildar moln eller faller ned som regn eller snö. Och det beror på en kombination av lufttryck, temperatur och halten av vattenånga.
  Något som i sin tur beror på halten av vattenånga, temperatur och lufttryck.
  Men där har vetenskapen bra koll på vad som är höna och vilka äggen blir. I alla fall det närmaste dygnet.

 87. AOH 81
  Obama gör en ”lateral arabesk”   🙂

 88. Bo Larsson

  Titta också på intervjun med lord Monckton som finns längre ner på sidan, den är oerhört klargörande. Han uttalar sig med sedvanlig skärpa och tydlighet om situationen och vad vi kan förvänta oss framöver i klimatfrågan. Intervjun gjordes igår och han ser ut att ha fått rätt i sin analys av vad som skulle komma att hända idag med avseende på vilken typ av avtal som skulle skrivas på.
  Final Copenhagen Text Includes Global Transaction Tax


   
  Obama set to bypass Congress and approve massive transfer of wealth to world government. The final Copenhagen draft agreement which was hammered out in the early hours of Friday morning includes provisions for a global tax on financial transactions that will be paid directly to the World Bank, as President Obama prepares to bypass Congress by approving a massive transfer of wealth from America into globalist hands.
   
   
  As Lord Monckton, Alex Jones and others warned, the notion that the globalists would achieve nothing at Copenhagen has likely been a ruse all along. The elite look set to ram through the lion’s share of their agenda, which would include a massive global government tax at a cost of at least $3,000 a year for American families already laboring under a devastating recession, double digit unemployment and a reduction in living standards.
   
  Hillary Clinton arrived yesterday to rally global leaders around a resolution and Barack Obama is set to be portrayed as the savior of the world by rescuing what was pitched all along as a conference doomed to fail.
   
  “The summit “hangs in the balance,” said Obama this morning. “We are running out of time. The time for talk is over. It is better for us to act than to talk. The question is whether we move forward together or split apart.”
   
  The final agreement may not force countries to meet CO2 emission targets, but it will grease the skids for the biggest tax hike in human history, a fact that establishment media outlets have completely failed to emphasize.
   
  Monckton told the Alex Jones Show last week that the initial secretive draft version of the Copenhagen agreement represented a global government power grab on an “unimaginable scale,” and mandated the creation of 700 new bureaucracies as well as a colossal raft of new taxes including 2 percent levies on both GDP and every international financial transaction.
   
  Monckton said that the new world government outlined in the treaty would be handed powers to, “Tax the American economy to the extent of 2 percent GDP, to impose a further tax of 2 percent on every financial transaction….and to close down effectively the economies of the west, transfer your jobs to third world countries.”
  http://www.infowars.com/final-copenhagen-text-includes-global-transaction-tax/

 89. AOH

  ”Floppenhagen” är det nya namnet för COP15 hos TV-kanalen RTL

 90. Johnny

  Kul med lite klimatspänning så här på fredagskvällen.

 91. Slabadang!

  Bosse B!
  Jag känner igen argumenten.Ditt och IPCCs gemensamma problem är att vetenskaplig bevisföring håller oavsett förfluten tid jag skall inte stressa dig mer än så på denna punkt.
  IPCCs ”modeller” klarar ju inte ens av att kopiera sina egna prognoser när de flyttas bakåt i tiden.Du ser CO2 som skadlig och jag har tvärtom en positiv syn på högre CO2 halt och är övertygad om att dess växthuseffekt är oändligt överdriven. Där står vi nu.Vi kanske får ompröva våra slutsatser det gör jag gärna.Förtroendet för IPCC är dock kört i botten.Men det finns många duktiga klimat och solforskare som inte är korrumperade.Jag är mer oroad över en avkylning på flera grader.Samtidigt finns det ett oändligt antal skäl och argument till varför vi ska ställa om vår energiförbrukning ”globaluppvärmning” tillhör de sämsta.
  Det klimat som oroar mig mest är debattklimatet där råder istider!!

 92. Pingback

  […] bidde kanske en tumme Det bidde en tumme, kanske. Obama var ingen jultomte. Naiva förväntningar ledde till stora […]

 93. Slabadang!

  Rosenhane!
  IB Ahlenius for president of Investigation and IPCC audit NOW!!  Vilken härlig krutkärring!! Ryggrad och integritet som ett järnspett!!

 94. Lena Krantz

  Slabadang
  Jag är också mer oroad för en komman kallperiod om inte annat. Inte för att jag har gjort någon slags analys men efter att ha läst ”Global nedkylning” så får jag en känsla av att..
  -Jaha, det var det roliga för den här gången.
  Det kommer ju nya värmeperioder men kanske blir de kortare och kortare och mindre och mindre varma om man nu tittar på en riktigt lång trend.

 95. -> Bo Larsson, m fl
  Borde vi inte bjuda i Lord Moneytons till Sverige för att förklara hur vi ska göra för att behålla industriproduktion nu när det inte funkade att hejda Kina och Indien. 
  Men han kanske jobbar mer ”lokalt” när han placerar pengar som ska ge avkastning?
  Strunt samma, med ett fett arvode bjuder han nog på show även i lilla Sverige. Och det kunde vi ju ha glädje av eftersom han är en kul typ.

 96. Lena Krantz #93
  Har du läst ”Den sjätte vintern”? Jag tror att jag nämnt den tidigare på den här bloggen, och jag kan fortfarande inte ange vare sig förlag eller författare.
  Men om du fryser så ska du tänka på att ”medeltemperaturen” på klotet är helt OK. Någon annan har kanske haft det rackarns varmt i år, eller kommer att få det om några dagar. På andra halvklotet visserligen, men där är det ju sommar så det behöver dom. 
  Jag saknar faktiskt två temperatursiffror när jag ser väderrapporten på TV.
  Dom visar ju bara en massa olika temperaturer för olika delar av landet.
  Jag skulle vilja höra:
  ”Och medeltemperaturen i landet var nu — och kommer imorgona att bli —
  –Och på hela klotet var den — och kommer imorgon att bli —”
  Fniss och :- och dubbelfniss… 😉
  Men visst vore det kul? I alla fall om någon annan betalade.

 97. Bo Larsson

  uffeb
   
  saliga äro de infaldiga ty de veta icke vad de säga. This is serious man, very serious. Om inte annat kommer du att märka det när världsekonomin kraschar genom globalisternas försorg, vilka också ligger bakom klimatbluffen. Hualigen!

 98. Lena Krantz

  Uffeb
  Kan det vara den här du menar?
  Titel:
  Den sjätte vintern /
  Medförfattare:
  Gribbin, John
  Författare:
  Orgill, Douglas
  Klassifikation:
  Hcee.01 
  Ämnesord:
  Katastrofromaner
  ISBN:
  91-85596-95-7
  Språk:
  Svenska
  Anmärkning:
  Första svenska upplaga 1981
  Medietyp:
  Text
  Förlag/år:
  LäsaBra
  Utförlig titel:
  Den sjätte vintern / Douglas Orgill, John Gribbin ; översättning: Gunnar Gällmo
  Uniform titel:
  The sixth winter
  Fast ”Global nedkylning” är mer en faktabok och en mycket bra sådan..
  Tja hm….menar du att jag skall bli gladare av vetskapen att någon annan har det varmt och skönt nu?
  😉

 99. Mikael Johansson

  Uffeb 94
  jag är gärna med och betalar för att få hit Lord ”Moneytons”, till Sverige. Har bara ett villkor, att du Uffe går i debatt mot Lorden,det  skulle vara fantastiskt kul att få uppleva , när han plockar ner dig bit för bit , samtidigt som du försöker försvara dig genom att ge honom olika ”smileys”, som du är en mästare på.

 100. nisse

  Bo väljer sin vana trogen att bortse från att Monckton ljugit förut. Vi hör det vi vill höra och ser det vi helst vill se.
  Monckton och Thatcher grundade CRU och gav dem instruktioner att hitta samband mellan  CO2 och temperatur.
  Han är en i gänget bakom AGW!

 101. Lena Krantz  #93
  ..forts.
  Man kunde ju låta olika organisationer ge sina egna uppgifter om den nuvarande och morgondagens globala medeltemperatur. Det kunde ju bli ett underhållningsprogram där alla skulle kunna bestämma vem som har mest rätt.
  Ungefär som Postkodlotteriet, men alla kan vara med oavsett var man bor. En internationell klimatgissning.
  Och om man gissat rätt på dagens globala temperatur så får man frispel även om man gissat fel på morgondagens.
  Och den som är kallast i sin gissning får en extra chans.. det kan ju nli hur kul som helst. 🙂
  Och ytterligare flytta fokus från obehagliga fakta till ren underhållning. Lord Tons of Money nappar säkert 
  Han är ledig nu.

 102. Bo Larsson

  nisse,
   
  det är sant att lorden var på med på AGW-tåget från början. Men han upptäckte att allt var ett bedrägeri och är sedan dess den kanske starkaste drivande kraften bakom att avslöja bedragarna, vilket han gör med den äran!
   
  Annars är det ett lysande förslag från uffeb att ta hit Monckton och ett ännu bättre från Mikael Johansson att få se honom debattera uffeb!! Intellektuell slakt inför öppen ridå!!
   
  Men för att vara seriös, jag är med på tåget, lägger gärna upp en slant för att få hit Monckton.
   
  Någon annan?
   
  Vad säger Maggie och Lars Bern? Är ni (och Sthlmsinitiativet?) med  på seminarium och presskonferens(er) i Sverige med Monckton? Samt besök i riksdagen och på miljödepartementet? Och statsrådsberedningen?

 103. Lena Krantz

  Uffeb
  Ha ha…ja varför inte?
  I alla fall kunde man ju ta olika prognoser från olika institut ex Norska mot Svenska och så kolla dagen efter vem som hade mest rätt…
  Fast den prognosen som är lättast och förmodligen mest rätt lyder
  -Det blir samma skitväder imorgon som idag
  😀

 104. nisse #99
  Kul att det dyker upp en nisse före jul som har lite koll.
  Fattar inte att så många lockats och lurats av den lordens titel, utbildning och språk.
  Språket t ex. Han är ju för fn-n engelsman och kan naturligtvis språket. Att det innehåller fler ord än de som vi utlandslärda engelskspråkiga använder är väl inget bevis på intelligent övertag?
  Och någon nämnde att han tillhör en annan klass – man baxnar, och man blir nästan uppgiven.
  Att Lorden dessutom är rolig är väl knappast ett bevis för att han har något klokt att säga?
  Men jag kan hålla med om att jag gärna skrattar åt de olika inläggen på You Tube där han uppträder.
  Inte hånskratt, inte så. Jag skrattar och njuter av Lordens retorik.
  Han är en duktig pajas!

 105. Lena Krantz #102
  Hej Lena.
  Missade du min grej med global medeltemperatur medvetet, eller tog du det som en pik?  Bara frågar. 🙂

 106. Bo Larsson

  uuffbb,
   
  skit du i att han är lord, engelskan och allt annat om hans ursprung, det är betydelselöst i sammanhanget vem han är, det är den information han presenterar som talar för sig självt i kraft av bevisstyrkan. Men du ger mest intryck av att vara någon som fjantar runt här för att misskreditera och sprida desinformation.
   
  Right? Där fick dig allt!! Avslöjad!!

 107. Bo Larsson #101
  Kul att du vill satsa pengar på att få se ”en intelektuell slakt”.
  Lorden kan gärna få ha både dig och Mikael Johnsson som bisittare. Vem nu han är?
  När ni skramlat ihop pengarna så ställer jag upp gratis. Men jag behöver ett par veckors framförhållning.
  Och för att Lorden inte ska komma oförberedd så kan ni ju tipsa honom att jag kommer att fråga honom vad han vill,  och varför… mer kan jag inte avslöja. Hur tänker jag inte fråga om för det kan vi redan.
  Intressant på min ära. Det kan ju bli skoj för böveln.

 108. Lena Krantz

  Uffeb
  Njae, nog undvek jag det hela lite kanske men det var ju för att det inte är så lätt att få fram globala medeltemperaturen så de gör ju bara det en gång i månaden.
  T o m sattelitmätningarna behöver korrigeras vad jag förstår så tyvärr finns det ingen sådan att få för varje dag för sig..
  Men visst, ett litet månadsavslut när siffrorna väl är framme kanske?

 109. Bo Larsson #105
  Desinformation?
  Är det ditt ord för information som du inte kan förstås?
  Fjanta runt?
  Är det ett ord för någon som då och då skriver saker som handlar oma annat än ditt?
  Oj vad klockan blev mycket.
  Sov gott.

 110. Lena Krantz #107
  Tack och sov gott Lena.
  Du har aldrig taggarna ut.
  Jag ville provocera lite. Men inte dig. Det är ju många andra som läser den här bloggen utan att kommentera och som tror att klimatet kan avläsas snabbt genom en sorts medeltemperatur.
  Men om du och jag eller några andra ska göra ett TV-program av det hela så bör man nog köra ett program i kvartalet. Eller ett vart tionde år. Men då blir det ingen underhållning.
  Zzzzz

 111. Bo Larsson

  uuffbb,
   
  för mig är det fullständigt klart vad du är för en och varför du är här och håller på som du gör din lilla desinformatör. Det vet du naturligtvis och nu vet du att jag också vet.
   
  Bush/Karl Rove körde det i stor skala, massor med betalda desinformatörer som svämmade över bloggar och forum och nu sprids fenomenet överallt för att missleda folk på internet så att de ska få svårare att upptäcka sanningen.

 112. Lena Krantz

  Uffeb
  Jag har liksom inget emot att man har olika åsikter så det är lungan (som mina tonåringar skulle uttryckt det)..
  En gång i månaden kanske skulle bli lite underhållande ändå…vad vet jag…
  Nej, sov gott du och jag skall göra detsamma.
  Lyckades med konststycket att komma hem äta och ta ett glas vin och så somna (hårt) i soffan i flera timmar. Vanligtvis är jag ju inte vaken så här sent men nu blev det så.
  Men nu skall även jag ta och slumra in!
  🙂

 113. Johnny

  Bo Larsson, så jobbar flera partier och organisationer, vissa mer än andra. Om man skulle använda bloggkommentarer som en måttstock skulle man dra slutsatsen att SD var Sveriges största parti dock inte på den här bloggen. Men sluta vara så aggressiv mot Uffeb. Han håller god ton och kan ha en del poänger ibland.

 114. Pingback

  […] worry, be happy! Det bidde en tumme, kanske. Obama var ingen jultomte. Naiva förväntningar ledde till stora besvikelser. Stort […]

 115. Uffeb # 82 : I Ditt svar till Slabadang skriver Du attDu saknar en begriplig och hållbar förklaring till att tidigare höga halter av CO2 tydligen inte orsakat några tippingpoints. Svaret är helt enkelt att CO2 är så oduglig som växthusgas att varken höga eller låga halter har någon betydelse för klimatet. Mvh, Håkan.

 116. Håkan Sjögren # 115
  Det var inte jag som skrev så. Jag citerade Slabadang…  🙂

 117. Slabadang# 70 : Hej! Kolla # 115 och 116. Mvh, Håkan

 118. tty

  Elling Disen:
  ”Va skall till för att potentater ändrar seg ? Gro HB var på  teven igår. Själv om hennes lägenhet i Nice skulla snöa inne kommer hon aldri ändra sig. ”
  Var inte för säker….
  http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo//091219/481/603d554f4c774822bd1a36f32ae5c907/