Final i Klimatduellen (18/12)

Nu är det final i Aftonbladets klimatmodell klimatduell ( 🙂 ). Läs, kommentera, gör tummen upp, kritisera och glöm inte att titta in på Anders Emretssons bloggsida. 🙂
Skärmavbild 2009-12-18 kl. 13.52.53

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mikael

  Aftonbladets klimatmodell? En freudiansk felskrivning? Climate Shame – ett ord att lägga på minnet! Eller två för att vara exakt…

 2. Mikael: Haha, nu ser jag det också. 😉

 3. Ganska talande, Emretssons sista brasklapp.
  ”annars får vi hoppas på att allting var en bluff”
  Han börjar kanske vakna;)

 4. FcH

  Idag gör V och MP vågen. En bilfabrik läggs ner!
   

 5. FcH: och min gamla SAAB vägrade starta i protest.

 6. Håkan Bergman

  FcH ¤ 4
  Oj, nu lärde jag mig nåt nytt, vi har nåt som heter ”Tillväxtverket” numera. Tror vi kan komma att ha mera nytta av ett ”Krympverk” eller nåt dito när det gäller industrijobb i det här landet.

 7. István

  Emretsson har inte ens vett till att tacka för god kamp.
  Satte just 79:e tummen till Maggie.
  E. hade då 1 (en).  Från någon närmast sörjande, kan man förstå.
  Annars hade grabben spurtat upp sig nu på slutet.
  Kommer tom en dösäker prognos för de kommande 100 åren:
  ”Klimatet kommer att fortsätta att ändra sig”
  Tänk, jag tror på honom full ut!
  Vad han säger om det närmaste decenniet, behöver man kanske inte ta så allvarligt på. Bara önsketänkande från hans sida.
   

 8. István

  Apropå att tacka för god kamp.
  Det hör till rutinen i proffsboxningen. Även med mosigt sönderslagen ansikte gör man det.
  Utom när man blir utburen medvetslös förstås.
  Det är kanske så Emretsson känner sig idag!
  KO säger till fru Crusell!  🙂

 9. Iven

  Istvan, # 7:
  Klart att Anders E deppar – med 1 upp och 2 ner mot Maggies 95 upp och 6 ner…
  (de 6 måste väl vara Rockström, Wijkman, AndersL, Anders E, ThomasP och Maria Wetterstrand)
  Dessutom fiaskot i Köpenhamn till råga på allt .
  Där finns det inte mycket att tacka för, när man blivit så besviken, när verkligheten är så grym… 🙂

 10. Iven: De 6 (nu 7) är faktiskt antalet kommentarer. 😉

 11. Grattis till en bra sammanfattning Maggie!
  Det handlade ju om så mycket mer än medeltemperatur på klotet.
  Det handlade om att USA och EU ville hejda Kina och Indien från att ta över den industriella tillväxten.
  Det handlade om att tillräckligt snabbt ställa om från ökande konkurrens om begränsade resurser till en tillväxt i mer jämlik takt. En uthållig tillväxt utan ökande konflikter mellan de som producerar och de som konsumerar.
  Det handlade om att vi genom ökad globalisering och ökad informationsspridning inte längre kan försvara och behålla våra gamla attityder till vi och dom.
  Tyvärr fungerade inte klimatet som samlande faktor eftersom väder är nyckfullt och globalt klimat inte är ett övertygande verktyg på kort sikt.
  Knepet att göra industrialisering till en stor bov var ett skott i foten och avslöjades snabbt av Kina och Indien.
  Oljeländernas protester kan vi kanske skratta åt, men det som är otäckt är att fattiga länder känner sig mer lurade än dom redan är genom de svulstiga orden från främst EU.
  Men man kan ju hoppas att ”vetenskapen” så småningom kan ställa sig upp och pedagogiskt berätta hur mycket man vet om hur klimatet uppför sig och vilken påverkan vi människor kan ha.
  Att politikerna satte ett temperaturmål på max 2 graders ökning av medeltemperaturen var nog inte så smart. Få skulle väl lida av 2 grader varmare där hemma…. trots att det skulle vara illa för jorden.
  Och vad händer nu?
  Vi har fått en ökad konflikt mellan Nord och Syd, och vi har fått en tydligare bild av våra förutsättningar att försörja oss genom att arbeta i industriell produktion i t ex Sverige.
  Tokhögern med Lord Monckton som stor underhållare kan många vackra ord, men vad vill han förutom att försöka återskapa en svunnen tid? OK att han kanske tjänar en del pengar på sina framträdanden, det är han värd.
  Karln har ju humor. Men vad vill han?
  Du Maggie har gjort ett gediget arbete med tips om artiklar och länkar som de flesta annars kanske hade missat. Men den största insatsen är nog att du släppt fram alla sorters inlägg utan censur och bara gjort lite små trevliga påpekanden när det spårat ur för mycket.
  Och alla som skrivit här har ju bidragit med både nyttigt, lärorikt och underhållande. Ibland konstigt och tjatigt visserligen, och ibland med en avslöjande extremt konstig syn på världen. Men det finns ju många sorter.
  Men vad händer nu?
  Jag tror att vetenskapen måste kliva fram ur gömmorna och berätta vad som är rimligt sant.
  Det räcker inte att det finns en klick sidsteppade forskare som upprepar sin skepsis och egna teorier.

 12. Maggie
  Jag måste erkänna att du inte har fått en enda tumme upp av mig (utom möjl en av misstag). Trots att du är värd varenda en, både för vad du skriver på AB, för bloggen du driver här och för vad du gör annars också i frågan.
  Men dels kom jag på hur fånig jäg kände mig efter att ha klickat tumme ned på alla (dåliga) inlägg som min debattmotståndare skrev på StällOm (samt även tumme upp på mina egna några ggr) och då slutade tvärt. Och dels går det ju inte ens att göra tumme ned på AB. Dessutom är ämnet inte en polularitetstävling mellan dig och dem som innerligt önskar sig ett klimathot.
  Dvs, hade jag också hållt på hade haft två tummar upp till på varje inlägg. Men dem har du förstås ändå, och hela tiden från mig.

 13. Jag ser att jag är den ende som gett Emretsson en tumme idag.
  Jag tycker att han fört fram sina synpunkter på ett bra sätt. Det är inte hans fel att kompisarna inom UI visat huligantendenser. De har bara utnyttjat läktarfolkets privilegium.
  När jag ser till hela serien är det bara att gratulera Aftonbladet till att öppnat för en lärorik, underhållande och engagerande  duell. 
  Maggie och Anders bör hedras för sina insatser!    

 14. Shakespeare 1605 i Hamlet  “Something is rotten in the state of Denmark”

 15. Henrik

  Bra jobbat Maggie!!
  Finns det inte något vi ”skeptiker” kan göra för att få våra röster hörda. Att sitta här och skriva ger ju inte så mycket i det stora samanhanget…vi borde fan också demonstrera på gatorna och raka våra huvuden i protest precis som miljöaktivisterna…!!

 16. förlåt 1603

 17. Henrik

  Bra artikel om isbjörnarans goda liv trots WWF och medias lögner!!
  http://fredmanpakvarnberget.blogspot.com/2009/09/isbjornarna-okar-i-antal-trots-jakt.html

 18. Iven

  Maggie, # 10:
  Tack för ditt ”påpekande” om tummarna. Visste inte att tummen ner kunde vara en hänvisning till kommentarerna, som ju dessutom var mest positiva, dom också.
  (Håller f.ö. gärna med om de positiva kommentarerna) 🙂

 19. Fiaskot fullbordat? Sitter och tittar på direktsänd presskonferens med EU:s José Manuel Barroso och Fredrik Reinfeldt från Köpenhamn på SVT24. Jag missade början, men det låter som en pessimistisk historia. En svanesång. Förhandlingarna har brutit samman och så där verkar det som. Den skall tydligen gå i repris på SVT 10.00 i morgon bitti.
  –Ahrvid

 20. Ahrvid E #19
  Oj det missade jag.
  Blev lite upptagen med tjafs.
  Får väl se och höra mer imorgon.

 21. Johnny

  Tittar på det nu. Mest prat om varför de inte kunnat komma överens förrän nu och varför avtalet inte är så ambitiöst.
  Skeptiker som jag är kan jag ändå inte sluta hoppas att avtalet kommer vara gynnsamt för modernatur och då i förlängningen oss. CO2 halten är jag inte så orolig för men om seriösa insatser görs för stoppandet av regnskogsskövling, eller i alla fall reglerar denna, teknikutveckling inom energiområdet mm.

 22. Johnny

  oj, så är jag nöjd glömde jag tillägga.

 23. Bo Larsson

  Henrik,
   
  håller helt med, vi borde göra mer för att göra vår röst hörd. Det är riksdagen som åtminstone officiellt stiftar lagarna även om de nu börjar bli passe genom FN-avtal , Lissabon-fördraget och EU-lagstiftning. Dvs vi är på väg att förlora vår nationella bestämmanderätt och suveränitet till ej valda totalitära maktstrukturer som EU-kommissionen och FN/IMF/WB som ska administrera klimatavtal och CO2-beskattning.
   
  Men ändock borde riksdagsledamöterna och EU-parlamentariker vara de som i första hand kontinuerligt borde delges saklig kortfattad evidens-baserad information med referenser om klimatet och det gigantiska lurendrejeriet samt krav och önskemål om vilken politik man anser borde föras utifrån den information man presenterar.
   
  I andra hand kan samma information spridas till journalister på lägre nivåer som inte är så kontrollerade/styrda uppifrån så att de vaknar upp och sen i kraft av sitt antal som ett kollektivt medvetande kan sätta press på ledningen att sluta upp med propagandan och lögnerna.
   
  Naturligtvis bör samma information också presenteras i form av insändare och debattinlägg och på allehanda bloggar och forum där det är tillämpligt. Man kan också skriva och ringa till media och kräva att informationen tas upp i debatter, föreslå inköp av material för att informationen de presenterar ska vara mer objektiv. Det är ju deras skyldighet och så är långt ifrån fallet nu.

 24. Jag har försökt ta reda på mer om vad EU-duon pratade om. Det var inte lätt. Inga av tidningarnas hemsidor hade (när jag kollade nyss) aktuella notiser. Sveriges radio skriver dock till en bild av Barroso och Reinfeldt på väg till presskonferensen:
    ”Fredrik Reinfeldt, EU:s ordförande och Sveriges statsminister har meddelat att det finns en överenskommelse som ska gå vidare till omröstning i plenum men det blev inget bindande avtal.”
     Samtidigt sägs det på annat håll att vad man nu ”kommit överens” om är väldigt svagt och att afrikanerna hotar att skjuta det i sank. Läget oklart, men inte framstår det som en hejdundrande succé.  EU har t ex inte gått upp till sina (idiotiska) 30 procent. SVT-nyheterna rapporterar att Reinfeldt säger:  ”Överenskommelsen är inte perfekt. Det behövs mer  framtiden.”
    Slutsats: Man har ”enats” om några vackra ord som inte betyder så mycket.  Och så skall man rösta om det i morgon, och då kan mycket hända.
  –Ahrvid

 25. Ytterligare uppdatering. Här en artikel om Obamas roll i det hela:
  http://hosted.ap.org/dynamic/stories/C/CLIMATE?SITE=TXHAR&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT
  Han har förhandlat med Kina, Indian, Brasilien och Sydafrika, och kommit fram till vissa riktlinjer (som skall hamras genom USA-kongressen, om det nu går), men inget juridiskt bindande. U-länderna i form av G77 är missnöjda och kanske röstar ned det  i plenum. Och egentligen, verkar det, skjuts allt upp till Mexiko nästa år för det mesta är egentligen inte klart.
  Ack ja, så de leker!
  Leker i snön.
  –Ahrvid

 26. Steve

  ”Key powers reach compromise at climate summit” (BBC).  ’Uttryckt i bibliska termer ser det ut som om vi erbjudits 30 silverpenningar för att sälja vår framtid”, suckade Tuvalus chefsförhandlare.
  .    I fem-nations-avtalet (”including China and the US”) utlovas ”$30 billion” u-hjälp kommande tre år, och skissas ”$100 billion” om året per 2020 — för att hjälpa fattiga länder att hantera klimatförändringen.
  .    Det är alltså BASIC (Brazil, S.Africa, India, China) och USA som kommit överens om ”en målsättning att begränsa uppvärmningen till högst 2ºC och — viktigare än så — att göra något (take action) för att nå det målet”.
  .    ”Mötet har nått ett positivt resultat, alla bör vara glada”, sade Kinas chefsförhandlare.
  .    Flertalet andra delegationer hade inte ens sett avtalet.  ”En statskupp mot FN !” tyckte señor Chávez’ representant !  ”Detta är ett brott !”, tyckte Greenpeace talesman:  ”Det kommer att behövas en radikalt annorlunda politisk modell för att klara av den globala upphettsningen !”
  .    President Obama har redan avrest mot Washington.  Det snöar där.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8421935.stm

 27. Inge

  Bo Larsson
  Du pratar ofta om att vi borde göra mer. Så vad gör du själv?

 28. Steve

  ”Trains stuck in Channel Tunnel as cold weather bites”.  Kontrasten mellan kall luft ute och varm luft i tunneln fick fyra tåg att bryta samman.  Mer än 2000 passagerare satt fast i tunneln, somliga utan ljus och värme.  Men två tåg har nu kunnat evakueras.  All tunneltrafik har stoppats.  Två tåg skickades tillbaka till London.  Mer snö och kyla är att vänta i Skottland och England. 
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8421875.stm

 29. FcH

  Maggie #4
  SAABar är dom enda bilar med själ!

 30. Magnus

  Dags att summerar duellen:
  Emretsson 319 ”tummen upp”
  Maggie 1957 ”tummen upp”
  6 ggr fler tummen upp till maggie.
  Extrem poängvinst till Maggie, för att inte säga knock out.

 31. Magnus

  Emretsson vet att han tillhör arten dinousarier.

 32. Magnus: Tack för att du har räknat. 🙂

  Jag tycker dock att Anders gjorde ett bra jobb, framför allt då han skrev om klimatet och inte mig. 🙂

 33. Peter Stilbs

  Utmärkt Maggie – Du ska vara stolt – bra också att ni båda i stort höll er till sakfrågan, vad jag förstår.

 34. Olaus Petri

  Måste erkänna att jag av barhärtighet gav Emretsson en tumme. 🙂

 35. OP – Det var snällt av dig. Jag tycker att han har försökt lite bättre än han brukar förmå (men förväntningarna var ju i stort sett ofbefintliga) I kommentarerna har han dock låtit som en vanlig UI-gengångare …

 36. Olaus Petri

  Visst Jonas, men med tanke på hur mycket hotluft det pyst ut ur klimatbubblan de senaste dagarna, kändes det som lite tröst var av nöden. Man vill ju inte att det skall bli/låta som efter en ballong gått sönder på Liseberg i kön till sockervadden, om du föstår vad jag menar. 😉

 37. OP … bra liknelse.
  Det kommer att behövas en hel del klimatterapi, eller -rehabilitering, även -avvänjning och -abstinenshantering för många människor. Och många organisationer mm kommer att behöva kliamtsaneras, dvs avlägsna de sista resterna av denna byråkatiskt tillverkade relgion ur alla dess skrymslen, projektsatsningar och annat huvudlöst spenderande. Och det kommer att ta tid.
  Och visst har du en poäng i dessa människor behöver det stöd och den tröst de kan få. Men jag hävdar fortfarande att terapi utan träning i att ta eget ansvar för sig själv och sina ställningstaganden kommer att missa målet.
  Ge gärna stöd till stackars Anders E, eller färskvattenskatastrofhotarna på UI, men gör det bara i samband med att inpränta att de själva är fullt ansvariga för de misstag de har begått eller gått på.
  Om de inte klarar av att acceptera det då är de i själva verket mot idén om att myndiga medborgare skall vara just myndiga. Och behöva stå för sina handlingar, men också få välja lagstiftande församling.
  Och om de är emot det, så blir ju slutsatsen enkel: Då skall de inte anses eller betraktas som myndiga likställda medborgare.
  Men som sagt, det måste de själva ta ställning till!
  (Jag gissar att de kommer att vilja smita, dvs fortsätta hävda att de har en massa rättigheter, men också fortsätta att appellera till att de själva inte skall ha något ansvar. (Vänsterns ständiga föreställning om hur en ’bättre’ värld borde vara beskaffad)

 38. Sören

  Om Köpenhamn betydde att en slags G26-regim tar över efter FN:s så kanske det betyder något för forskningsdelen av det hela också, att det lyssnas till alternativ till IPCC t ex?

 39. Stort grattis till Bloggduellsegern Maggie! Översatt i fotbollstermer blir det väl sisådär 7-1
  Förkrossande seger.
  Och apropå våra gamla prasselmedia…..
  Expressen hade i dag två klimathotsskeptiska insändare på insändarsidan. Tror inte det har hänt sedan jag började intressera mig för ämnet.
  Nu när Köpenhamn bevisligen blev det fiasko som  alla här hos Maggie (Utom Anders L förstås) förväntat sig, så kanske äntligen till slut prasselmedia börjar nyktra till från ”klimathotsfyllan”?
  Vem vet vad deras ”baksmälla” kan leda till? 😉

 40. Julle B

  WONDERFUL, WONDERFUL COPENHÄGEN……..
  Public attention for ’Global Warming’ was measured as peaking sometime during 2006 and has decline steadily since.
  Then the worldwide financial crisis really focused people on a hard concrete reality.
  More recently came ClimateGate blowing the lid off the scam for all to see.
  Followed by Gore & Greenpeace admitting that their outrageous claim that ’the Artic would be completely ice free within 5-7 years’ wasn’t now going to be happening (big surpise).
  Finally, this week we have witnessed the final coup de grace – the UN led chaos of the Copenhägen COP15 debacle bitterly disillussioning even the most ardent ’believers’ as the ’moment’ and the ’momentum’ is lost.
  It’s GAMEOVER…never again will this swindle, this lie be able to stupify the masses, delude the collective consciousness and put our caprious politicians in such a pathetic spin. (until the next time…the next scam).
  So an early Xmas present…we can go back to worrying about the whales, the sharks, the Amazon and real pollution; conserve our resources and put our time and tax dollars into mitigating inevitable extreme weather events- for now & the future.
  The tide has turned.
  How will history come to judge this ridiculous chapter of human behaviour? Cringingly….and we will bow to acknowledge Helios in the heavens…

 41. Pingback

  […] Though Maggie Thauersköld-Crusell may be coming close now. She’s one gutsy lady.    https://www.klimatupplysningen.se/2009/12/18/final-i-klimatduellen-1812/ https://www.klimatupplysningen.se/    Also, watch out when you are debating “true […]