Facebook ”faktagranskar” klimatinlägg

FB fact checking

Det var väl bara en tidsfråga innan detta händer.

I somras publicerade den klimataktivistiska New York Times en artikel där man manade på Facebook att censurera klimathotsskeptiska inlägg. Det som särskilt retade NYT var ett inlägg från CO2-coalition som menade att koldioxid faktiskt är bra för livet på jorden. NYT framhöll också att det var oacceptabelt att man fick referera till en ledare i Washington Examiner som innehöll kritik av klimatmodellerna.

Enligt The Verge så har nu Facebook infört varningstexter (se bilden ovan) för skeptiska inlägg om klimatet i Storbritannien. Men det är bara början lovar FB.

”För närvarande kommer varningstexterna bara att visas på Facebook-inlägg i Storbritannien. Men företaget planerar att börja rulla ut dem på andra håll ”snart”, stod det i ett meddelande på torsdagen. Facebook debuterade sitt ”Climate Science Information Center” i USA, Tyskland, Storbritannien och Frankrike redan i september. Nu utökar Facebook också den sidan till att inkludera ny information som debunkar vanliga myter om klimatförändringar.”

Och ledare i vanliga tidningar skall inte vara något undantag, lovar Facebook.

“”När någon lägger upp innehåll baserat på falska fakta – även om det är en op-ed eller redaktionellt material – är det fortfarande föremål för (vår) faktakontroll, och vi betraktar inte klimatförändringar, eller något ämne, enbart som åsikter per definition,” sa en Facebook-talesman i ett e-postmeddelande.”

Som synes så kommer Facebooks sanningsministerium att fokusera på att rensa ut allt som strider mot det politiska alarmistbudskapet och ignorera vetenskapen*. Och jag förmodar att klimatupplysningens FB-grupp kommer att bli bombarderad med dessa ovetenskapliga pekpinnar. Det finns säkert gott om aktivister som gärna hjälper Facebook med detta.

Är det dags att flytta vår FB-grupp från FB? Till MeWe kanske?

Ingemar Nordin

* Apropå faktagranskarnas påpekande om att isbjörnarna är hotade så har det precis kommit flera vetenskapliga undersökningar som tvärt om visar på en dramatisk ökning av antalet nallar kring Svalbard och att de klarar sig bra även på andra ställen. Se även Susan Crockfords senaste rapport.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Cornell

  Bulletin.nu har en satirisk ledare, både rolig och tänkvärd.
  ”Miljöpartiet tycks närma sig slutet på sin tekniska livslängd.”
  ” agera försiktigt och inte sprida den aktiva substansen, själva fridolinet, vidare.”
  Men om Mp försvinner, vem skall då faktagranska?

 2. Jan Norlin

  #1 Lars

  Det finns många aktivister med akademisk utbildning på universitet o högskolor som Facebook använder sig av som faktagranskare…

 3. Ivar+Andersson

  ”Unga människor är skräckslagna för allt, från virus och klimatet, till att använda något ord som någon minoritet kan ta illa vid sig av. De kanaliserar sin skräck i en blandning av passiv och aktiv aggressivitet mot alla andra.

  Unga människor liknar allt mer de där rymdödlorna som vill förslava oss i science fiction-historier. De ser ut som vi, de låter som vi, men under den släta hyn och det tjocka håret döljer sig en avgrund av totalitärt slem. Deras motmedel mot rädslan är alltid att förbjuda, tysta ned, moralisera, brännmärka, reglera, läxa upp.”

  Johan Hakelius Expressen

 4. T Back

  Jag anmälde för ett par veckor sedan att jag ville avsluta mitt FB- konto men det tar flera veckor innan det genomförs. Kanske dags att testa MeWe.

 5. dfd

  Snart dags för en flytt kanske?

 6. Lasse

  https://wattsupwiththat.com/2021/02/26/friday-funny-fact-check/

  Att överhuvud taget skapa censur i ett öppet samhälle är huvudlöst.
  Det räcker väl att man tar kontrollen över temperaturmätningarna! 😉
  Lyssnar på Panelen i P1.
  Där dömer tre journalister ut olika politiska händelser.
  Olika journalister varje gång men alltid två vänster och en höger. SR är politiskt!

 7. pa

  Flera tjänster samarbetar f.o.m i år för att samla in metadata från användare. Whatsapp är en sån.
  Om man vill undvika att bli spionerad på krävs tyvärr ovanligt djup kunskap i inbäddade system, nätverksteknik och hur man avlägsnar oönskat snokande.
  Personligen skulle jag aldrig installera ett virus på någon av mina enheter frivilligt.

 8. Bengt Abelsson

  Företaget har begått ett allvarligt fel när de registrerade sin firma.
  Någon gjorde ett stavfel.
  Den korrekta stavningen är Fakebook.

 9. Daniel Wiklund8

  Facebook får väl ta hjälp av gamla stasi spioner. Av dom 56 stasi spioner som jobbade i Sverige är en avslöjad. (allt om spionerna är hemligstämplat i 75 år) Han heter Alexander Radler. Han har varit kyrkoherde i burträsk, prästvigd i Luleå 1977, och professor i Lund. Men han avkragades när han avslöjades 2012. Han var en elitspion från 1965 till murens fall. Han lyckades hålla det hemligt i 47 år. Spioner är experter på att ljuga, även om dom är präster. Han kanske kan ge Facebook lite tips. Hans spionnamn var Thomas I-M, akten vägde drygt 5 kg, var på över 1000 sidor. Han angav över 500 personer. Man kan ju undra vilka dom andra spionerna var som inte har avslöjats. Den som avslöjar kan hamna i fängelse. DDR åsiktsregistrerade nästan hela sin befolkning, med känt resultat. Stasi hade KGB som förebild.

 10. Jan-Eric Lindh

  Upplysningsvis så donerar Mewe (Weinstein) pengar till Demokraterna. Det lär även ha raderats grupper där. https://writeoftech.com/2021/01/11/mewe-ceo-is-a-serial-democratic-party-donor/
  Jag använder Mewe då och då men https://gab.com känns bättre.

 11. J-E L #10,

  För Klimatupplysningens del så spelar det inte så stor roll med den övriga politiken hos övriga partier. Det viktiga är att vi kan föra ut våra inlägg på bloggen till en bredare publik utan att få pekpinnar på oss, eller i värsta fall att bli borttagna. FB har inget att bidra med på det klimatvetenskapliga området och syftar väl bara till att trolla och förvilla.

  Även gab.com är säkert helt OK för oss i detta avseende. Inget hindrar att vi skapar grupper där också.

  FB har ju varit fantastisk på det sättet att så många läser där. Men det ändrar sig så sakta nu.

  Jag minns när det startade en gång i tiden, men jag minns också att det var rätt tråkigt som debattforum. Det är först efter att folk började lägga in debattinlägg och referenser om alla möjliga ämnen som det blev spännande. Och nu undergräver FB allt detta genom sin vägran att tillåta yttrandefrihet på sin plattform.

 12. Jan-Eric Lindh

  Ingemar Nordin #11
  Instämmer, utvecklingen är bedrövlig. Blir väl på sikt en avveckling gissar jag. Förhoppningsvis är deras agerande kontraproduktivt.

 13. Björn

  Lars Cornell [1]; Det är Per Gudmundsen som har skrivit denna ironiska ledare i Bulletin. Vidare står också att läsa idag en artikel om den planerade elslukande satsningen i norra norrland, ”Här vågar den elslukande industrin satsa”. Främst handlar det om Green Steel som planerar att bygga för framställning av stål med vätgas. Ett citat: ”Om planerna går i lås kommer bolaget att förbruka enorma mängder el – tolv TWh, cirka sju procent av dagens totala elproduktion i Sverige”. Det ständiga effektbehovet blir då ca 1300 MW, om den totala produktionen är 159 TWh/år (se länk). För detta behövs en modern kärnreaktor och inte en svajig vindkraft. För övrigt, vilket säkerhetsavstånd kommer inte att behövas från den planerade vätgasanläggningen. Smäller det så blir det en enorm explosion.

  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/Elproduktion/

 14. BENNY Wiktorsson

  Oststatskommunismen, nationalsocilismen och fascismen är i grunden samma samhallsproblem. Inget av dem har blivit besegrat de ändrar bara taktik och omorganiserar. Efter murens fall låg de lite lågt men har utökat infiltrationen i media och lärosäten och har tagit nästan total kontroll det blev lite uppluckring i.o.m sociala mediernas framväxt men nu har de delvis tagit över kontrollen även där och nu kör man stenhårt för att krossa all opposition. Det är viktigare än någonsin att inte släppa på motståndet och låta MSM nedvärdera och tysta alla oliktänkande annars är det kört.

 15. Fredrik

  Sorgligt! Men förhoppningsvis har FB skjutit sig själva i foten, det är nog en tidsfråga tills någon annan plattform, som inte censurerar användarna, kommer ta över.

 16. Sven M Nilsson

  En artikel från TheHill.com. Demokraterna vill tom tysta Fox-News och all konservatism!

  The political effort to limit free speech attacks our own values!

  https://thehill.com/opinion/judiciary/540235-the-political-effort-to-limit-free-speech-attacks-our-own-values

 17. Carl-Jalmar Wisberg

  Vi börjar närma oss sanningen om dessa lögner ang koldioxid och våran totala kollaps på jorden Likt Per Bolund, svingandes rejält åt alla håll för att in i det sista hålla lögnen ang kärnkraften vid liv, försöker alarmisterna tving på oss sin lögn till sista blodsdroppen.

  https://bulletin.nu/sista-natten-pa-ringhals-i-turbinoperatoren-jalle-berattar

 18. Rolf Mellberg

  Kanske lite O.T. men definitivt inte helt….

  Människor verkar nu har blivit ganska ”fed up” på den totalitära påtvingade konformism som bl.a. pandemin har lett fram till och där Big Tech och Big Parma spelar tunga roller. (för att inte tala om klimatfrågan och Big Media – oj jag hittade precis nu på en ny BIG-benämning :-))

  Mot den bakgrunden kan man (åtminstone) fundera lite över den ”Tusennmannamarch för frihet och sanning” som ska äga rum på lördag kl. 14 på Medborgarplatsen.
  Eftersom jag är tveksam till om denna aktivitet faller inom ramen för smittskyddsmässig laglighet vill jag påpeka att denna kommentar INTE är en uppmaning att bevista detta arrangemang.

  Hur som helst, några ”äldre män” med en banderoll typ, ”Tro inte på klimat-armageddon!!!” skulle kunna vara en skön syn, eller hur?
  Jag är f.ö. orolig att urballade Anti-vaccare kan stjäla (och skada) föreställningen men en manifestation för frihet och mot offentliga organs misssbruk av skrämselverktyget skulle väl sitta fint.

  Man kan även känna oro att det blir för mycket hårda höger-politiska krafter som tar en stark position i denna aktion?

  Hur ser ni andra här på detta, och denna demonstration?
  https://newsvoice.se/2021/02/kom-till-tusenmannamarschen-for-frihet-och-sanning-6-mars-2021/

  Om du går dit, bär ansiktsmask och HÅLL AVSTÅND!!!

 19. Anders

  Visst är det väl fler än undertecknad som ogillar utvecklingen som den ”sociala” medie-epoken inneburit för vårt sätt att kommunicera? Jag tycker mig märka en stegrande disrespekt för själva individen och för samtalet mellan 4 ögon – och i förlängningen sanningen. Man är som ”duktig” bara om man är ”på” och det nästan reptilsnabbt. Många (ibland även äldre) passar på att prata eller kommunicera via mobil när man samtidigt gör något annat och tror sig därmed vara ”sociala”. I de bästa fall promenerar man och har headset, i sämre fall lagar man mat samtidigt… Jag tror faktiskt att vi riskerar att äventyra många av våra relationer om detta inte får en ände. Vi borde våga vägra vara nåbara och ständigt uppkopplade. Och fokusera på en sak i taget. Man måste ju heller inte alltid vara först att kommentera eller ge tummar eller dummar hit och dit 😉 Varför har vi så bråttom idag?? Varför lyssnar vi inte på varandra?

 20. Göran S

  Det finns minst två typer klimathotstroende: 1 de som har uppriktig ångest inför jordens undergång och 2 de som istället har en global agenda för att använda detta som medel att förändra världen via global makt och genomföra sitt ideala plansamhälle med diverse metoder (läs J. Nordangård – Den Globala Statskuppen).
  För att omvända/övertyga kategori 1 behövs betryggande bevisning på att jordens klimat inte kommer att tippa över, annars blir det svårt. Kategori 2 går nog inte att påverka alls, de måste stoppas och göras tandlösa, dvs utan makt.
  Ett svårt uppdrag numera, men det måste gå via våra demokratiska vägar för att undvika det totala kontrollsamhället.
  Upplysning, upplysning, ….
  ?

 21. SatSapiente

  # 20 Göran S

  Skulle snarare säga att det finns 3 olika typer. Cowards, Crooks and Clowns* enligt denna redogörelse:

  https://www.youtube.com/watch?v=FD3bxs0hmjk&feature=youtu.be

  En mycket träffande beskrivning, lika tillämplig här i Sverige.

  *Översatt: Fegisar, Skojare och Gycklare