Expedition istid

Är det någon som råkade se ”Expedition istid” på TV4 Fakta ikväll? Maken till alarmism har jag inte hört på länge. Programledarna saknar all form av kunskap i ämnet. Arktis smälter. Grönland smälter. Katastroferna ökar i antal. Det ser illa ut för Sveriges skogar. Skadeinsekterna invaderar. Jag har full förståelse för alla som är rädda för klimatförändring efter att ha sett ett sådant program. Nej, fy sjutton!
Ett par tankvärda citat nedtecknade i all hast:

Klimatsystemet innehåller ”switchar” – och så pang! säger det och vi lever i en helt ny värld.

Jorden kan mycket väl kastas in i en ny istid på ett år eller några få år.

Det ena obevisade påståendet efter den andra. Men det är tydligen helt ok, så länge man inte ifrågasätter AGW. Då får man minsann förklara varenda bokstav och varje kommatecken. Maggie arg nu.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars

    På tal om istid. Intressant artikel i Pravda idag: http://english.pravda.ru/science/earth/11-01-2009/106922-earth_ice_age-0
    Har ni tänkt på att alarmister inte accepterar professorer i geologi, oceanografi etc. som auktoriteter mot AGW eftersom de inte tillhör den lilla outvecklade klimatologin, men de tror på vilka argument som helst som talar för AGW.

  2. Natrix

    Glöm inte att ishalka kommer att bli sällsynt.

  3. Inge

    ”Jorden kan mycket väl kastas in i en ny istid på ett år eller några få år.”
    För några år sedan såg jag en då färsk kurva över hur förra mellanistiden (Eem) slutade. Kurvan visade en mjuk övergång från varmt till kallt klimat, en period på flera tusen år.

  4. Björn

    Hela klimatdebatten vilar på en irrationell grund. Man talar om obevisade teorier som om de vore fullt bevisade och därför oantastliga. Men även det som är bevisat går att diskutera! Men just därför att AGW-teorin inte får ifrågasättas, visar att den vilar på bräcklig grund. Men att våra politiker låter sig föras bakom ljuset, medför en trovärdighetsklyfta mellan dessa politiker och oss som tror på vetenskapen som grund.

  5. Alldeles nyligen var en viss Gumbo väldigt upprörd över all ’uppsåtlig missinformation’ som spreds i ett TV-program. Och han menade sig kunna se både motiv och avsändere(*) bakom detta. Jag undrar vad han har att säga i detta fallet.
    (*) Han hade fel om den sk ’missinformationen’, men var inte mindre ävertygade för det …

  6. Lars C

    Inge!
    Är det inte logiskt att en istid slutar långsamt, det är ju en himla massa is som ska bort. Däremot så kan säkert en istid komma betydligt snabbare. Jag tror på att det kan finnas switchar i systemet som utlöses av astronomiska händelser, givetvis så finns det inga bevis för något sådant men jag tycker att det låter minst lika logiskt som ologiskt. Svensmark skriver en del om sådana yttre händelser. Att en istid kan börja så snabbt som något tiotal år betyder inget annat än att temperaturen sjunker kraftigt under några år tills dess att snön ligger kvar över sommaren. Det blir ju inte flera km is momentant. Jag fruktar att de ryska forskarna kan få rätt. Men om det blir istid eller ej har troligen sina orsaker lite längre bort än i våra skorstenar och avgasrör.

  7. Lars C

    Tillägg!
    Läste lite snabbt.
    Alla istider har väl inte startat likadant, enligt Svenmark så varierar orsakerna. En udda händelse som en närbelägen supernova kan spela in. Men, vi kommer inte att få veta det förrän det händer. Lika bra det. Enligt honom så har hela jorden vid 2 tillfällen varit en snöboll, is alltsammans. Dags att köpa ett nytt HH ställ.

  8. Lars C
    ÄR det inte tvärom: Färden mot en istid går hyfsat makligt. Men det går bra mycket snabbare att komma ur en istid?

  9. Labbibia

    En tröst i denna desinformationens tidevarv är ändå att klimatet inte läser svenska tidningar eller tittar på svensk TV.
    Klimatet gör som det alltid har gjort, oavsett vad okunniga  programledare på TV har att säga.

  10. Lars C

    Jonas N
    Jag minns inte, det är så länge sen, jag var inte så gammal då.:-)
    Jag minns inte var jag  läste det, men det snabbvarianten ska ha förekommit. Kanske bara spekulationer. Jag ska titta närmare på det en annan dag.
    http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?f=10&t=7509&start=0

  11. Lars C

    Tappade texten. det tycks mycket i ämnet. Återkommer.

  12. Lars C
    Första bildträff på Google:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Ice_age_climate.png

  13. Lars C

    Jag vet bara att jag läst om att det kan gå fort. Det här med  istider är inget som intresserat mig tidigare.Svensmarks snöbollar ligger längre tillbaks i tiden. Ska kolla. Återkommer om jag hittar något annat intressant.

  14. tty

    Faktum är att istider både börjar och slutar abrupt. Först blir det varmt, sedan smälter isen, konstigt nog. Klimatomslagen sker på några årtionden (vilket f ö torde utesluta CO2 som orsak, så fort ändras inte koldioxidhalten). Detta är den enda klimatiska ”tipping point” som vi faktiskt vet existerar, men den stämmer liksom inte in i AGW-bilden, så den nämns sällan.
    Om ni vill veta mera så kan ni googla ”Younger Dryas” ,  ”Late Eemian Arid Period eller ”Dansgaard-Oeschger Event”

  15. Pingback

    […] den första kommentaren till mitt förra inlägg, Expedition istid, nämnde signaturen Lars en artikel i ryska Pravda. Den förtjänar definitivt lite extra […]

  16. Jerker Andersson

    Jag såg programmet med Bin Ladin, jag menar Bo Landin.
    Det var en del sakar som var rätt så vinklade i det programmet som tex:
    – Ordet ”average” översätts till normalt vilket får oinsatt folk att tro att allt som inte är på genomsnittet är onormalt dvs människoskapat.
     När han gick i en isländsk skog och sa att om klimatet fortsätter att förändrar sig som forskarna tror, och det vet vi ju att det kommer att göra, så kommer islands öppna hedar att täckas av tät skog igen.
    han var tvungen att fylla i sig själv att det inte fanns någon osäkerhet efter att just sagt: ”om forskarna har rätt”.
    Sen tog han upp exemplet att islands glaciärer minskat kraftigt. Samtidigt berättar han om att islands var täckt av stora skogar tidigare men att dessa till stor del är skövlade utan att reflektera över hur skövling av 1000 tals kvadratkilometer skog påverkar lokalt klimat och nederbörd.
    Summerat så är filmen en ren propagranda film med usel vetenskaplig täckning med några dåliga försök att få den att se balanserad ut genom att peka på ett par positiva saker och sedan i samma andetag säga att det går åt helvete ändå.

  17. Christopher E

    Jerker: Det här med ordet ”normalt” är ganska vanligt. Flera gånger i veckan säger tex TV-meteorologerna är det varit si och så regnigt, varmt, kallt etc jämfört med ”normalt”.
    De borde väl säga jämfört med ”normalen”, för tillfället perioden 1961-1990, vilket är något helt annat. Språkbruket med ”normalt” , som nog inte är medvetet (snäll tolkning), får den genomsnittlige tittaren att tro att det finns ”normalt” väder, dvs väder som det ”ska vara”.
    Och därför, precis som du säger Jerker, måste ju alla avvikelser från det normala ju vara människoskapade… tror folk.

  18. Peter Stilbs

    Det var också någon töntig kortfilm på TV lördags kväll – 5 minuter – men på bästa sändningstid. Två medelålders män sitter i en västkustvilla(?) och diskuterar havsutsikten  över en flaska konjak – bl.a. med tanken att om några år så har havet stigit så mycket att han har havsstrand inpå huset (värdestegring). Sen vidtar mer djupsinnigheter om hur folk i Afrika kommer att flytta norrut – i bakgrunden ser man hur huset långsamt fylls med sådana – utan att de märker det – sen är det dags att gå att lägga sig – eller hämta en konjaksflaska till – varvid gästen upptäcker en korpulent Afrikanska vid spisen och utropar – har Du skaffat färgad hemhjälp?  Filmen avslutas med ett vackert isberg som driver längs kusten…
    Och allt detta ska man betala licenspengar för.  

  19. Bosse Busväder

    Och vårt ”katastroforakel” Al Gore  med sin berömda skrämselfilm ”En obehaglíg sanning” tror inte på vad han själv varnar för i filmen; att havsnivåerna kommer att stiga 6 – 7 meter inom ca tio år.
    Därför gick han och köper sig en lyxvill för $ 4 miljoner, som ligger bara en meter över havsytan med sjötom och egen brygga i Florida.
    ”Om tio år” alltså!
    Det kusliga är också att man lyckats få människor tro att CO2- gasen är giftig  (!) och därför måste minskas omdelbart och det gör man genom att ålägga alla oss kraftiga avgifter och miljöskatter.  Koldioxid? Livets gas? Giftig? Så mycket svammel man får höra. 
    Ja men, då måste Svensson sluta andas, hosta, prata, hämta andan efter sex och  korna sluta prutta. Koldioxid är nödvädigt för allt levade på jorden. Snacka med blommorna och dom tackar dig med att rena luften och producera syre. Så jag kan inte förstå vad dessa pk-forskare fått allt ifrån? Är det rädsla för att förlora sina forskninganslag som de slickar politikerna i ändan? Uppenbarligen. Och så skall vi stå för fiolerna, genom att bli lurade köpa nya dyra miljöklassade bilar och när vi gjort det tar de bort morötterna för oss; befrielse från trängselskatter, fri parkering i innerstan osv.
    Sabla bedragare!

  20. Peter Stilbs

    http://193.10.144.135/(S(mvfoqkbm3nunc4454muut1y2))/faktablad.aspx?Id=65098
    Här är filmen – det var 19.55-20.00 i SvT2 i lördags  – tydligen repris från Juli.
    Den var inte ens rolig.

  21. Anders L.

    tty,
    ”Faktum är att istider både börjar och slutar abrupt. Först blir det varmt, sedan smälter isen, konstigt nog. Klimatomslagen sker på några årtionden (vilket f ö torde utesluta CO2 som orsak, så fort ändras inte koldioxidhalten).”
    1) Det hade varit ännu konstigare om isen smälte innan det blev varmt. 🙂
    2) Så fort ändrades inte CO2-halten förr, kanske du menar?
    Vattnets fryspunkt är förstås den brytpunkt som är mest intressant av alla i klimatsystemet på en planet som till 70% är täckt av vatten. Om temperaturen på en plats stiger från -10 till -8  eller från 20 grader till 22 grader spelar det inte så stor roll, men om temperatuen stiger från -1 till +1 gör det omedelbart en väldig skillnad, som alla som byggt snögubbar vet.

  22. Gunbo

    Jerker
    Jag var själv på Island i somras och fick då veta att skogarna som fanns då vikingarna slog sig ner där skövlades rätt snabbt, på bara några hundra år.  Att glaciärerna nu smälter har ingenting med skogsskövling att göra. När jag var i Akureyri på nordkusten låg temperaturen på + 23 grader, rekordvarmt. Hela sommaren var betydligt varmare än normalt.

  23. Peter Stilbs

    Ni får alla sluta Googla nu – det blir för varmt !
    http://www.aftonbladet.se/klimathotet/article4166190.ab

  24. L

    Ja Peter, där har dom hittat något bra att jämföra med. Tänk om man skulle använda andra hjälpmedel för att åstadkomma samma resultat? Istället för att Googla tar man bilen för att se var Aftonbladet håller hus till exempel?

  25. Steve

    Focus.de i lördags 10/1:  ”Schnee, Chaos, Kältetote”.  Vintern håller Europa i ett isgrepp. Snö och ishalka ledde till kaos på många håll i Spanien på lördagen.  Kanarieöarna har den kallaste vintern på 35 år.  I Bulgarien hade man -17ºC;  gaskrisen gjorde att värmeelementen på sin höjd var ljumma.  I Ungern med -20ºC frös mer än tio människor ihjäl under veckan eftersom de inte hade råd med värme.  Halva pensionen kan för många gå åt enbart för uppvärmning.  (Focus.de)
    Slovenska media har varnat piercade ungdomar för att gå ut.  Metallen kan ge farliga köldskador.  (MacedoniaOnline.eu)
    Nu måndag e.m. har Sopron i Ungern -11,9ºC enligt Wunderground.com.  Kan nog bli kyligt hemma i lägenheten då.

  26. tty

    Bäste Anders. 
    1. Klimatet i Sverige var faktiskt varmare än nu, medan inlandsisen fortfarande höll på att smälta. Det växte träd långt ovanför den nuvarande trädgränsen i fjällen medan isen fortfarande låg kvar i nere i dalarna.  Det tycker jag faktiskt är märkligt.
    2. Så fort ändras inte koldioxidhalten idag heller. Vid slutet av Yngre Dryas steg temperaturen 5 grader på ca 50 år. Den nuvarande förment apokalyptiska temperaturstegringen är (max) ca 0,7 grader på 100 år, alltså mer än en tiopotens långsammare.  
    Din utläggning om vattnets fryspunkt begriper jag inte. Vad menar du egentligen?

  27. Gunbo

    Jerker

    Jag var själv på Island i somras och fick då veta att skogarna som fanns då vikingarna slog sig ner där skövlades rätt snabbt, på bara några hundra år.  Att glaciärerna nu smälter har ingenting med skogsskövling att göra. När jag var i Akureyri på nordkusten låg temperaturen på + 23 grader, rekordvarmt. Hela sommaren var betydligt varmare än normalt.