I Miljöaktuellt läser jag om att man upptäckt ännu en gigantisk soptipp ute i havet, den här gången i Atlanten. Sedan tidigare känner vi till The Great Pacific Garbage Patch, ett område dubbelt så stort som Frankrike, fyllt med plastpåsar, cigarrettändare, flaskor och burkar och liknande.
Ännu har man ingen klar uppfattning om hur stora dessa soptippar egentligen är. Vi vet heller inte mycket om hur de påverkar det marina livet, men många havsdjur äter upp plastbitarna och det går särskilt hårt åt sjöfåglarna, skriver Miljöaktuellt.
Vad som gör artikeln extra sevärd är att den kombineras med en annons för fjärrvärme, som börjar med att berätta om att polarisarna smälter och havsnivån stiger. ”Stoppa detta!”, sägs det i annonsen. Varför gör vi inget åt soptipparna ute i haven?
Science News, 25/2 2010: Patches of tiny polymer fragments more common and deeper than previously recognized
http://www.sciencenews.org/view/generic/id/56644/title/Sea_of_plastics
Replik nu från Greenpeas: ”Maud Olofsson vill hävda att ett produktionsmål om 10 TWh vindkraft till 2020 är en stark satsning på förnybart, trots att det i praktiken endast handlar om att realisera en tredjedel av planeringsmålet” !
Miljön före allt! Ett vindkraftverk i varje buske.
Angående det verkliga problemet, undrar jag hur all denna plast har kunnat hamna i haven från början? Har den kastats ut från båtar? Kommer den från floder, sedan folk på land har slängt den i vattnet? Eller vad?
Mållgan: Åh, men vad bra. Så det är också ett icke-problem. Skönt. 😉
Om så blir fallet så är det mycket tråkigt.
Hur plasten hamnar i havet. En del spolas väl ner i orenade avlopp, det som dumpas från fartyg är nog en mindre mängd. Det finns väl forfarande platser där sopbilar töms i havet.
Det vi kan göra är att sluta producera långlivad plast, att se till att allt som hamnar i UV ljus bryts ner fullständigt på kort tid.
En del har avsiktlig tillsats av UV-stabilisator, så de ska tåla solljus – andra är speciellt designade från mer ”naturnära byggstenar” så de ska brytas ned i naturen på något år – i allafall på land. I haven kanske denna design inte funkar.
Som alla vet sitter rumpan där bak…. Som tur är. 😀
Stora kuststäder har i många år dragit ut sina soppor i pråmar och dumpat i havet i stället för att ha tippar eller förbränningsanläggningar. NewYork bl.a Jag vetinte om de har någon annan lösning nuförtiden. Båtar kastar förpackningar av alla slag överbord när man packar upp förnödenheter. Varhelst människan finns skitar hon ner, tycks vara ett axiom.
Det går väl an om den håller sig i knät.Värre om den skall ligga på tangenterna. Nu förtiden, utan katt går det aningen bättre men ibland….
JUst.
Den där vandringssägen om sopor som dumpas i havet får hänföras till kategorin gröna lögner.
Bakgrunden, om jag inte missminner mig, var att NY hade gjort opp med någon att deponera ett pråmlass med sopor, under tiden som pråmen tuffade mot sin destination backade mottagaren av soporna ur affären.
Pråmen med sopor förvandlades i och med detta till en modern motsvarighet av den ”flygande holländaren”, innan soporna togs emot någonstans.
Dom gröna var naturligtvis snabba med att sprida massa lögner i sammanhanget, sopberg, konsumtionssamhället….blablabla, ja vi känner igen melodin.
Det var ett dokumentärt inslag på TV för c:a 25 år sedan. Visserligen har vi sett vad tv ibland kan åstadkomma men att göra ett så pass långt inslag utan ngn verklighet…. Hur passagerarfartyg hanterar sina sopor har jag sett, som passagerare. I östersjöfarten finns numera div. traktater om detta men int i oceanfarten vad jag vet. Har du gått i en pittoresk bergsby i ngt turistparadis ngn gång och gått längs vägen , den enda, utanffför byn. Där kastas soporna nerför slänten. I Norge, Narvik, såg jag en man köra fram till kajkanten och knacka ut en skadad sidoruta så glaset föll i vattnet. På åtskilliga ställen längs min paddelfärd på Lofoten fanns veitabla lokala tippar med bilvrak och byggsopor mm i vattenkanterna. Trots att det ser ut som det gör i vårt land stundom och man iblan kan förkräckas, har vi kommit jämförelsevis långt med hantering av sopor och nedskräpning.
http://climaterealists.com/log_viewing.php?id=5278&type=source&url=http%3A%2F%2Fwww.trevoole.co.uk%2FQuestioning_Climate%2Fuserfiles%2FHow_Fast_is_Arctic_Sea_Ice_Declining_v2.pdf
Men i vissa mindre kritiska tillämpningar är det inget problem att använda återvunnen plast
O T
Ett verkligt problem för Barack Obama
http://uk.reuters.com/article/idUKN0217772720100302?pageNumber=2&virtualBrandChannel=0&sp=true
US Senator Graham calls cap-and-trade plan dead
Kanske Fredrik R. och Andreas C. kan hjälpa BO att ändå ro iland det här.
Det borde vara relativt enkelt att göra något åt!
Man ser helt enkelt till så att sophanterare, fartyg, m fl (vilka det nu än är som är plastens upphov) inte dumpar det i havet. Kostnaden för att dumpa det på särskilt avsatta soptippar på land istf i havet borde vara relativt försumbar.
Ett typiskt miljöproblem som smärtfritt kan åtgärdas, utan att ekonomin skadas, och där lösningarna är uppenbara. Så varför gör man inte det? En del vill kanske ha drivande plastberg så att man kan skuldbelägga människan?
–Ahrvid
http://www.youtube.com/watch?v=BB0aFPXr4n4&feature=related
Soptipparna i havet är liksom vedeldningen i Afrika och Asien ett stort VERKLIGT problem som till stor del kommit i skymundan för den mer populistiska AGW-politiken. Detta trots att vedeldningen är direkt hälsovådlig. Av de skälet är som bekant vedeldning ofta förbjudet i svenska villaområden.
AGW-politiken innebär en tragiskt felaktig prioritering både bland politiker och journalister.
Kjell-A Jönsson
Blir alltid fundersam varje gång jag går ner till återvinningsstationen och passerar behållaren för plast, vadå plast? Plast är femtielva olika sorters material som inte kan blandas hursomhelst. Enkel och logisk lösning vore att lagstifta om att bara tillåta polyeten för förpackningar för hushållsbruk och återvinna den inom det redan etablerade PET-systemet. Att börja källsortera plast efter sort lär vara i stort sett ogörligt. Här där jag bor, Södertörn, så gäller brännbart för hushållssopor, vettigt. Problemet med sophanteringen idag är väl en följd av att man hade alldeles för orealistiska idèer på 80-90-talet. I England lär det vara mycket värre, man har förbjudit soptippar utan att skapa nåt alternativ och mal ner soporna och tippar dom ute på åkermarken, Gud hjälpe engelsmännen, i framtiden kommer inte människoföda att kunna odlas där.
Det låter som att du vill låta lite som ”nånannansfel”, men du menar nog inte så.
Du har nog idéer om hur dom går att lösa, men också skäl till varför vi inte kan hjälpa till… mer än med idéer. 😉
Eller också menar du att vi gärna skulle hjälpa till om vi slapp ägna oss åt klimatproblem och höga skatter.
Det där med sopsortering är mer av en religiös ritual och har inget med en rationell sophantering att göra. En tekniker på förbränningsstationen berättade om hur galet det blir när folk slänger mjölkpaketen i kartongåtervinningen (vilket de uppmanas att göra av politikerna): Eftersom det är plast på kartongen är de tvungna att skicka mjölkkartongerna till en annan stad där man noggsamt separerar pappen från plasten. Därefter tranporteras allt tillbaka till Linköping där man bränner upp plasten. Men eftersom plasten brinner med lite för hög temperatur så tvingas man blanda upp det med papp från exempelvis avplastifierade mjölkkartonger!