Ett verkligt problem

090-0804113656-plastic-beach-03

I Miljöaktuellt läser jag om att man upptäckt ännu en gigantisk soptipp ute i havet, den här gången i Atlanten. Sedan tidigare känner vi till The Great Pacific Garbage Patch, ett område dubbelt så stort som Frankrike, fyllt med plastpåsar, cigarrettändare, flaskor och burkar och liknande.

Ännu har man ingen klar uppfattning om hur stora dessa soptippar egentligen är. Vi vet heller inte mycket om hur de påverkar det marina livet, men många havsdjur äter upp plastbitarna och det går särskilt hårt åt sjöfåglarna, skriver Miljöaktuellt.

MiljöA 100301

Vad som gör artikeln extra sevärd är att den kombineras med en annons för fjärrvärme, som börjar med att berätta om att polarisarna smälter och havsnivån stiger. ”Stoppa detta!”, sägs det i annonsen. Varför gör vi inget åt soptipparna ute i haven?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Steve

  Vid 6,100 ’nätdragningar’ åren 1986–2008 samlade forskarna in mer än 64,000 plastbitar, mellan Gulf of Maine och Karibiska havet.  De flesta var små.  Analyser av ett sample om 750 fragment visade att de flesta bitarna var mindre än en centimeter stora och vägde mindre än 0,15 gram. — Nå ja…  Blir ju en bra anslagsansökan…
  Science News, 25/2 2010:  Patches of tiny polymer fragments more common and deeper than previously recognized
  http://www.sciencenews.org/view/generic/id/56644/title/Sea_of_plastics

 2. Steve

  Miljö-DN — ”2 000 nya vindkraftverk på tio år.”  Maud Olofsson (C)
  Replik nu från Greenpeas: ”Maud Olofsson vill hävda att ett produktionsmål om 10 TWh vindkraft till 2020 är en stark satsning på förnybart, trots att det i praktiken endast handlar om att realisera en tredjedel av planeringsmålet” !
  Miljön före allt!  Ett vindkraftverk i varje buske.

 3. Varför ägna sig åt verkliga problem när det går att satsa enorma summor på virtuella klimatproblem? Den enklaste lösningen på klimathotet är att dra ur sladdarna till datorerna där klimatmodellerna körs. Då försvinner problemet helt och hållet. Men det är väl för enkelt och billigt. Näst enklaste lösningen är att låta de virtuella människorna i de virtuella klimatvärldarna släppa ut mindre koldioxid, men det är väl också för enkelt och billigt. I stället är det meningen att verkliga människor i den verkliga världen ska släppa ut mindre koldioxid, trots att den virtuella och den verkliga världen är helt olika.
  Angående det verkliga problemet, undrar jag hur all denna plast har kunnat hamna i haven från början? Har den kastats ut från båtar? Kommer den från floder, sedan folk på land har slängt den i vattnet? Eller vad?

 4. Mållgan

  Plastalamisterna slår åter till. Det här är ju bara oljans natuliga cykel, plasten bkir åter olja.

 5. Mållgan: Åh, men vad bra. Så det är också ett icke-problem. Skönt. 😉

 6. Lars C

  Finns det någon kemist här som har kläm på plastens nedbrytning.?Mitt intryck är att det bryts ner i mindre och mindre delar och att slutprodukten från de långlivade sorterna blir långa molekylkedjor i mikrofragment som möjligen kan hämma fiskarnas syreupptagning.
   
  Om så blir fallet så är det mycket tråkigt.
   
  Hur plasten hamnar  i havet. En del spolas väl ner i orenade avlopp, det som dumpas från fartyg är nog en mindre mängd. Det finns väl forfarande platser där sopbilar töms i havet.
   
  Det vi kan göra är att sluta producera långlivad plast, att se till att allt som hamnar i UV ljus bryts ner fullständigt på kort tid.

 7. Peter Stilbs

  Lars C #6 – det är så olika med olika plaster. En del tycks hålla för evigt och andra faller sönder i kontakt med luft på några år eller decennier. Särskilt nedbrytande är direkt solljus. 

  En del har avsiktlig tillsats av UV-stabilisator, så de ska tåla solljus – andra är speciellt designade från mer ”naturnära byggstenar” så de ska brytas ned i naturen på något år – i allafall på land. I haven kanske denna design inte funkar.

 8. fogge

  Det positiva med att bygga vindkraftverk är, att de på sikt skapar jobb i framtiden , när de ska avveklas 😉

 9. fogge

  avvecklas, stavas det..inte lätt skriva med en stor katt i knät…

 10. Lars G.

  Plast är i princip hårdgjord olja och gas dvs ett bra bränsle. Det måste finnas någon smart ”smed” som kan göra detta till ett klimatsmart bränsle. Ut och sug eller pumpa och gör om till el och värme.
   

 11. Bim

  Tänk då när alla vindsnurror skall skrotas efter 20 års drift, tonvis med plast i varje snurra. Och när oljan tar slut så går det inte att producera vindsnurror heller. Då kan man göra dom av trä så blir man av med skogen också, eller av stål om det finns möjlighet att elda med kol i masugnarna. Eller varför inte av plast…som man återvinner från haven?
   Som alla vet sitter rumpan där bak…. Som tur är. 😀

 12. Gunnar E

  Lars   Kamel:
  Stora kuststäder har i många år dragit ut sina soppor i pråmar och dumpat i havet i stället för att ha tippar eller förbränningsanläggningar. NewYork bl.a Jag vetinte om de har någon annan lösning nuförtiden. Båtar kastar förpackningar av alla slag överbord när man packar upp förnödenheter. Varhelst människan finns skitar hon ner, tycks vara ett axiom.

 13. Gunnar E

  sopor

 14. pekke

  Det enklaste är ju att bränna alla mjukplaster tillsammans med hushållssoporna och sedan tvätta rökgaserna i skrubbrar för att rena dom.

 15. Gunnar E

  #9#
  Det går väl an om den håller sig i knät.Värre om den skall ligga på tangenterna. Nu förtiden, utan katt går det aningen bättre men ibland….
  JUst.
   

 16. Lejuene

  Gunnar E
  Den där vandringssägen om sopor som dumpas i havet får hänföras till kategorin gröna lögner.
  Bakgrunden, om jag inte missminner mig, var att NY hade gjort opp med någon att deponera ett pråmlass med sopor, under tiden som pråmen tuffade mot sin destination backade mottagaren av soporna ur affären.
  Pråmen med sopor förvandlades i och med detta till en modern motsvarighet av den ”flygande holländaren”, innan soporna togs emot någonstans.
  Dom gröna var naturligtvis snabba med att sprida massa lögner i sammanhanget, sopberg, konsumtionssamhället….blablabla, ja vi känner igen melodin.

 17. Gunnar E

  #16#
  Det var ett dokumentärt inslag på TV för c:a 25 år sedan. Visserligen har vi sett vad tv  ibland kan åstadkomma men att göra ett   så pass långt inslag utan ngn verklighet…. Hur passagerarfartyg hanterar sina sopor har jag sett, som passagerare. I östersjöfarten finns numera div. traktater om  detta men int i oceanfarten vad jag vet.  Har du gått i en pittoresk bergsby  i  ngt turistparadis ngn gång och gått längs vägen , den enda, utanffför byn. Där kastas soporna nerför slänten. I Norge, Narvik, såg jag en man köra fram till kajkanten och knacka ut en skadad sidoruta så glaset föll i vattnet. På åtskilliga ställen längs min paddelfärd på Lofoten fanns veitabla lokala  tippar  med  bilvrak och byggsopor mm i vattenkanterna. Trots att det ser ut som det gör i vårt land stundom och man iblan kan förkräckas, har vi kommit jämförelsevis långt med hantering av sopor och nedskräpning.

 18. Björn Ola

  Det tar 2000 år för PVE plast att brytas ner av naturen.

 19. Peter

  Många plaster, tex ABS kan återvinnas. Bara att smälta ned och göra nya plastprodukter av!

 20. John Silver

  Appropå smältande polar-is:

  http://climaterealists.com/log_viewing.php?id=5278&type=source&url=http%3A%2F%2Fwww.trevoole.co.uk%2FQuestioning_Climate%2Fuserfiles%2FHow_Fast_is_Arctic_Sea_Ice_Declining_v2.pdf

 21. Gunnar E

  Det där med NewYork handlade tydligen om grovrensat avlopp.Ursäkta Visserligen sägs det att det ska vara närminnet som sviktar först. Diskussionen då var om det var rätt att frakt ut skiten 160 miles i stäället för tidigare 12. Numera har de upphört vad jag  förstår.

 22. Morgan

  Tar man en titt på isläget just nu (i Arktis) så slås man av hur tät isen tycks vara jämfört med tidgare år, risken är stor att även detta år blir en besvikelse för alarmisterna och ytterligare ett stöd för teorin att det är strömmarna inte temperaturen som styr minnivån i slutet av sommaren.

 23. Peter Stilbs

  Peter #19 – jovisst – men det var inte riktigt det frågan gällde. men också ”återvunna” plaster har delvis degraderat, så de är inte lika bra i kvalitet som nytillverkade – och värre blir det om det kommer in främmande plast i återvinningsprocessen.

  Men i vissa mindre kritiska tillämpningar är det inget problem att använda återvunnen plast

 24. Strictly Norrland

  Varför ägna sig åt något så osexigt och besvärligt som att plocka skräp när man kan ”rädda världen” istället?

 25. Lars W

  Ärligt talat. Är det inte bättre att elda upp soporna i värmekraftverk med bra avgasrening? Och generera el och ta vara på värmen i fjärrvärme-anläggningar. Varför har vi så få värmekraftverk i Sverige? De stigande elpriserna kanske gör det mer intressant?

 26. AOH

  O T
  Ett verkligt problem för Barack Obama

  http://uk.reuters.com/article/idUKN0217772720100302?pageNumber=2&virtualBrandChannel=0&sp=true

  US Senator Graham calls cap-and-trade plan dead

  Kanske Fredrik R. och Andreas C. kan hjälpa BO att ändå ro iland det här.

 27. Ang plastbitar i havet:
    Det borde vara relativt enkelt att göra något åt!
    Man ser helt enkelt till så att sophanterare, fartyg, m fl (vilka det nu än är som är plastens upphov) inte dumpar det i havet. Kostnaden för att dumpa det på särskilt avsatta soptippar på land istf i havet borde vara relativt försumbar.
    Ett typiskt miljöproblem som smärtfritt kan åtgärdas, utan att ekonomin skadas, och där lösningarna är uppenbara. Så varför gör man inte det? En del vill kanske ha drivande plastberg så att man kan skuldbelägga människan?

  –Ahrvid

 28. Johnny

  George Carlin har en del kul att säga om Global Warming och plast i naturen, enjoy…
   
  http://www.youtube.com/watch?v=BB0aFPXr4n4&feature=related

 29. Kjell_A Jönsson

  Kjell-A  Jönsson
  Soptipparna i havet är liksom vedeldningen i Afrika och Asien ett stort VERKLIGT  problem som till stor del kommit i skymundan för den mer populistiska  AGW-politiken.  Detta trots att vedeldningen är direkt hälsovådlig.  Av de skälet är som bekant vedeldning  ofta förbjudet i svenska  villaområden.
  AGW-politiken innebär en tragiskt felaktig  prioritering  både bland politiker och journalister.
  Kjell-A  Jönsson

 30. Håkan Bergman

  Peter # 23
  Blir alltid fundersam varje gång jag går ner till återvinningsstationen och passerar behållaren för plast, vadå plast? Plast är femtielva olika sorters material som inte kan blandas hursomhelst. Enkel och logisk lösning vore att lagstifta om att bara tillåta polyeten för förpackningar för hushållsbruk och återvinna den inom det redan etablerade PET-systemet. Att börja källsortera plast efter sort lär vara i stort sett ogörligt. Här där jag bor, Södertörn, så gäller brännbart för hushållssopor, vettigt. Problemet med sophanteringen idag är väl en följd av att man hade alldeles för orealistiska idèer på 80-90-talet. I England lär det vara mycket värre, man har förbjudit soptippar utan att skapa nåt alternativ och mal ner soporna och tippar dom ute på åkermarken, Gud hjälpe engelsmännen, i framtiden kommer inte människoföda att kunna odlas där.

 31. Kjell_A Jönsson #29

  Det låter som att du vill låta lite som ”nånannansfel”, men du menar nog inte så.
  Du har nog idéer om hur dom går att lösa, men också skäl till varför vi inte kan hjälpa till… mer än med idéer. 😉

  Eller också menar du att vi gärna skulle hjälpa till om vi slapp ägna oss åt klimatproblem och höga skatter.

 32. Ingemar

  Här i Linköping bränner man alltihop och renar avgaserna till 99,8%; plast, matrester, papper osv. Metallen plockar man ut med stora magneter. Allt blir fjärrvärme och el. Tyskland och Norge skickar hit stora mängder och betalar dessutom för det!
   
  Det där med sopsortering är mer av en religiös ritual och har inget med en rationell sophantering att göra. En tekniker på förbränningsstationen berättade om hur galet det blir när folk slänger mjölkpaketen i kartongåtervinningen (vilket de uppmanas att göra av politikerna): Eftersom det är plast på kartongen är de tvungna att skicka mjölkkartongerna till en annan stad där man noggsamt separerar pappen från plasten. Därefter tranporteras allt tillbaka till Linköping där man bränner upp plasten. Men eftersom plasten brinner med lite för hög temperatur så tvingas man blanda upp det med papp från exempelvis avplastifierade mjölkkartonger!

 33. Erik

  Det finns olika gränser för vad man får kasta överbord, 3 om jag minns rätt. Närmast land, knappt något och sedan i stort sett allt. Jag har stått mitt ute i biscaya och tittat ner på bulben efter delfiner, hela tiden flyter det förbi sopor. Längs det stråket är det säkert från handelsfarten, men för plastsoppan överlag är det nog aktiviteten på land som är avgjort viktigast. Det finns riktigt otäcka bilder på vad en vanlig nordsjö-trut har i magsäcken. Särskilt när det ställs i propotion mot vad det skulle innebära för en människa på 75kg i stället för ”a 5 and a half ounce bird”. Bara för tio-femton år sedan fanns en jättedebatt om plast i naturen, försurning och övergödning och allt möjligt annat verkligt.