Erica Bjerström berättar om klimatet för tittarna

ostersjons varme

Idag låter jag Erica Bjerström stå för underhållningen. Hon är ju SvTs tunga och auktoritativa journalist när det gäller klimatet. Här är några inslag som hon gjort för att informera tittarna i sommar.

Ingemar Nordin

Maj :

Vi är på väg att spränga en smärtgräns. Redan i sommar kan världen gå över 1,5 graders uppvärmning. Tecknen finns redan. Det tar riskerna till en helt ny nivå, med permanent inbromsning av Golfströmmen och ännu snabbare avsmältning av Arktis.

Klimatforskarna lägger pannorna i djupa veck. De värmeböljor som i april drabbade Spanien, Portugal, Marocko och Algeriet med hetta på uppemot 41 grader hade i princip varit omöjlig om det inte vore för människans inverkan på klimatet. Det konstaterade en grupp klimatforskare för WWA, World Weather Attribution, i en rapport den 5 maj. Världshaven är också onormalt varma.

Med 70 procents sannolikhet kommer vi att få se konsekvenserna redan i juli. Bland annat Sverige kan få se en repris på sommaren 2018, då 700 svenskar dog av värmerelaterad stress.

Juni :

Det klimatforskningen länge förutspått ser nu ut att spelas upp framför våra ögon. Vi är snabbt på väg in i eldens och hettans tidsålder. I Sverige syns tecknen överallt. Riskerna för skogsbränder ökar, nya arter flyttar in i Sverige medan en del av de gamla inhemska inte klarar det varmare klimatet. Det visar SVT:s granskning av hur klimatförändringarna slår mot Sommarsverige.

Vädret är svårt att förutspå men det som sker just nu är i linje med de konsekvenser som klimatforskarna varnat för, beräkningar från bland annat EU:s meteorologiska organ Copernicus visar att det kommer bli en het och torr sommar, där södra Skandinavien och Östersjökusten är ovanligt torr just nu.

Juli :

Som om en fullsatt jumbojet skulle ha störtat varje dag – så många européer dog av hettan förra sommaren. Sommarens extremvärme kommer med största sannolikhet döda ännu fler. Och det här är bara början. Just nu blickar vi in i vår kommande framtid.

Enligt forskargruppen World Weather Attribution hade allt detta som sker i södra Europa varit osannolikt om vi inte hade värmt upp planeten med växthusgaser. FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för att den börjar närma sig kokpunkten.

I detta extraordinära läge intervjuar tidningen The Guardian den första världsberömda klimatforskaren, amerikanen James Hansen, som redan på 80-talet varnade för klimatförändringarna. Han skräder inte orden. Hans besked är att klimatkrisens nya front är här.

Han anklagar sig själv och sina kollegor för inte ha varnat tillräckligt tydligt.

Augusti :

Framstående klimatforskare som SVT talat med är övertygade om att det extremt ovanliga ovädret som drabbat stora delar av Sverige nu sker på grund av de pågående klimatförändringarna

Ovädret Hans snurrar runt på sitt tredje dygn och ger skyfall i stora delar av landet, något som är extremt ovanligt.

För en vecka sedan var Nordatlanten 24,9 grader, ett värmerekord och klimatforskarna förstår ännu inte vad som orsakat uppvärmningen. Men de vet vad som händer när haven värms upp.

2023 kommer gå till historien den sommar då det blev än mer tydligt att människan håller på med ett storskaligt experiment med jordens klimat.

 

38 grader2

Erica Bjerström/Klimatkorrespondent för SVT

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bernt O

  ”Frågan är hur representativa de höga temperaturerna i södra Florida är. Vattnet vid mätplatsen är grunt och grumligt och bevuxet med sjögräs”
  Att kabla ut dylika ”värmerekord” i en redan värmehysterisk värld borde vara straffbart.

  https://www.hbl.fi/artikel/221fa4c6-9aaa-521e-8c90-369b5535eaf9

 2. Bo Eriksson

  Att SVTs ledning låter Bjerström fortsätta ljuga helt ohämmat är vansinnigt. Indoktrinering av massorna borde få Myndigheten för psykologiskt försvar att kraftfullt agera. IPCC nye ordförande har ju idagarna kraftigt tonat ner hoten.

 3. mattias

  #1
  Knappast. Man väljer den vecka när det är som värst. I din länk från Medelhavet väljer man slutet på juli. Och i Östersjön en annan vecka. I Nordatlanten har det varit en längre period med onormalt höga ytvattentemperaturer pga fastlåsta väderlägen och svaga vindar.

 4. Bim

  Vad gnäller Erika Bjärström om?
  Nästan 23 grader varmt i Nordatlanten? Då är det väl 18 grader vid Grönland, då kan hon väl åka dit och bada och låta tropikerna vara ifred. Hon kan väl stanna på Grönland och ljuga , så de får det lite varmare där.
  Så kan jag öppna en butik i Nuuk med Göna Mini Bikini tillverkade av snören och tångruskor.
  Det vore ju klimatsmart också, i stället för att kuta omkring i sälpälsar.

 5. Magma

  # 2 Bo E
  ”Att SVTs ledning låter Bjerström fortsätta ljuga helt ohämmat är vansinnigt”
  Min sedan länge etablerade tolkning är att det är SVTs ledning som är drivande. Det är en sak att en ”journalist” skall ha en professionell frihet, men SVTs ensidigt ställningstagande och agerande i klimathotsfrågan har ingenting med proffessionalitet att göra utan påvisar enbart att man har en ledning som med förebild i de ryska propagandakanalerna Pravda och Tass tagit politisk ställning i en naturvetenskaplig fråga som de antingen inte förstår, alternativt som de gör sitt bästa för att dölja att de förstår.
  Eftersom de inte ens får kritik av granskningsnämnden för sin ensidiga och överdrivna rapportering så finns det även goda skäl att ifrågasätta om inte styrningen kommer från än högre nivå än från SVTs ledning – i mina öron låter det mest som att det är miljöpartiets kongress som sätter ramarna och fastställer SVTs regleringsbrev eller ägardirektiv …

 6. Ivar Andersson

  SVT, Erica Bjerström med flera har lyckats lura svenska folket:
  ”En fjärdedel tror att utsläppen ökat med cirka 30 procent sedan 1990 medan endast knappt en av tio svenskar tror att utsläppen minskat med 30 procent, vilket är det korrekta svaret.”
  https://www.tn.se/hallbarhet/30817/klimatforskare-tror-inte-pa-panik-oc

 7. Lasse

  Tack för denna påminnelse om hur värmedrabbad SVT är.
  Floridas vatten må vara varma men rekordet var i en tidvattendrabbad pöl! Gick från 101 F till 94 F under en tidvattencykel!
  Östersjöns varma hav nämndes också.
  Där har anomalin fortsatt synas på satelliternas redovisning.
  Detta går att granska och visa att de har fel eller mäter annat än havstemperaturen.
  Jämfört med bojar som mäter på 30 cm djup så är årets värme i havet inte alls rekordartad-värt om!
  Se här: https://www.ostersjon.fi/sv-FI/Ostersjon_nu/Vattenkvalitet/Temperatur

  Men det är inte Erika som ansvarar för felen, det sker i andra led. SMHIs oceanograf, Ola Kale´n, uttalar sig i dagens SVD.
  Kanske kan han förklara diskrepansen mellan dessa olika mätningar?
  Kanske får vi göra deras jobb.det får bli ett försök till kontakt med SMHI!
  Journalister skall visserligen inte bara upprepa felaktigheter men kan inte hållas ansvariga för annat än att de är totalt värdelösa på kritisk granskning 🙂

 8. Det finns minst 1 märklighet med dessa nyhetsinslag om rekordtemperaturer i Atlanten och det är dom låga landtemperaturerna på ex v kanarieöarna – dom kommande 10 dagarna skall det vara flera grader under normalt och tittar man vidare upp över Funchal och även kuststräckan från västra afrika och upp vidare längs kusten till Storbritannien, Norge, Island och Grönland…ja, sverige naturligt vis..så hittar man inga varma temperaturer.

  Svt sa att det var värmebölja på Teneriffa när det brann där – men det var ju bara ljug rakt av, det var inte värmebölja…det har varit väldigt mycket felaktigheter i rapporteringen från Svt i år…

  Dock finns det en fin sak med tokrapporteringen om superöverhettade hav – vanligt folk, i alla fall här på västkusten, är förbannade – eftersom vårat badhav varit kallt och eländigt.

  Sannolikt undrar även några stockholmare vart den där överhettade östersjön befinner sig…enligt vissa undersökningar och politiska uttalande är ju stockholmare dessutom intälligäntast i landet.. Erica har nog inga pluspoäng på vare sig väst eller ostkust just denna sommar.

  Men denna superöverhettande och kokande Atlant lär ju ge oss en extremt varm vinter från Gibraltar till Svalbard i alla fall – det blir gott att slippa frysa…

 9. Även vattentemperaturuppgifterna i vänern har stört många på sociala medier i år – satellitmätningarna om vattentemperatur har varit ljusår från badtemperaturen.
  Vänern led av den kalla våren( ja det snöade även kraftigt på 17:e maj) och sedan dom kalla försommarnätterna – folk for till stranden i tron att satellitrapporterade 23-24 grader var badtemperaturen i junis högtryckväder – men det var kallt att bada och inte blev det någon skön badsommar senare heller.
  Just nu säger satelliterna 16,4 i södra vänern, årets varmaste månad – när det gäller vattentemp…klimatkris 2023.

 10. #1
  Erica B väljer alltid medvetet att kabla ut de mest extrema temperaturerna. De är ofta de minst representativa, exempelvis havstemperaturen vid Florida i nedersta bilden. Temperaturen är uppmätt på en plats med närmast stillastående vatten på grunt vatten och mycket nära stranden. Se mer här:

  https://wattsupwiththat.com/2023/08/03/wrong-mainstream-media-floridas-sea-water-is-not-setting-records/

  Detta tar hon alltså upp i en Aktuellt-sändning med diverse alarmistiska budskap. Otroligt missledande.

 11. Nr 10 Ingemar
  Innan vetenskapen fick agendor och koncensus – så mättes inte ens dom där pöltemperaturerna, än mindre inom klimatvetenskap.
  Därför finns heller inte detta i klimatstatistiken – perfekt för alarmism.

  Noterbart över norra Atlanten i år är dock den ihållande svagheten i the westerlies – där ligger temperaturfelet.

 12. Berra

  #9 Magnus:

  I Vättern är det inte klimat utan väder i år…

  https://sverigesradio.se/artikel/daligt-vader-ger-samre-kraftfangst-for-vatterns-yrkesfiskare

 13. foliehatt

  SR/SVT bryter regelbundet mot kravet på saklighet i sin rapportering. Tyvärr är detta sanktionerat av Granskningsnämnden.
  Men, alla dessa larm (vargen kommer) har det positiva med sig att det finns riktiga människor som synar dem. Och, som bl.a. Lena Andersson gav vittnesmål om, så stämmer larmen inte mot vad dessa människor upplever i verkligheten – något som sakta men säkert undergräver alarmisternas trovärdighet.

 14. Lasse

  #11 Magnus B
  Jo de mätte även då-men dessa värden kablades inte ut!
  Hederligheten bland media och forskarna har försvunnit!
  Pölen i Floridas träsk har tom varit varmare utan att detta noterades.
  ”Had the media bothered to check” i Ingmars länk ovan.

  Drevet mot Lena Andersson är en indikator på medias ovilja att kontrollera!

  Peter W (DN) får en bredsida i dagens SVDledare.

 15. Christian S

  #19
  När jag badade i torsdags vid södra Vänerns strand var det 19 grader blankt. Något svalare än brukligt vid den här årstiden men ändå fullt badbart.

  Koldioxid har blivit den nya ozonhålsskräcken. Då på 1980-talet skulle vi alla grillas till döds av det tunna ozonskiktet.

 16. Nr 12 Berra.
  Ja, i år är vänerns vattentemperatur som en dålig sommar i slutet på 1800 – talet.
  Abborren växer bäst när det är över 18 grader och gösen över 20 – gösbeståndets förändringar i vänern speglar väl dom olika varm och kallperioderna, yrkesfisket där är ganska väldokumenterat och där syns hur gösfångsterna ökade kraftigt när det kom några varma decennier – som nu..fast inte detta År!

 17. Roland Salomonsson

  Ha! Ha! Ha!

  SVT har blivit direkt humoristiskt!

 18. pa

  Det borde vara straffbart att ljuga på det viset. Hon är faktiskt marknadsförare av klimatprodukter med ett avsiktligt felaktigt budskap. Om företag går ut med lögnaktig reklam för att lura kunder blir de snabbt fällda för falsk marknadsföring.

 19. Nr 15 Christian S
  Ja, södra vänern är speciell – en midsommar för några år sedan var det ett magiskt abborrfiske på grynnorna utanför hallesnipen, 16 grader i vattnet.
  Ryktet om kalasfisket skickade ut halva trestad dagen efter – abborrarna var helt borta och temperaturen hade halverats till 8 grader när vindrikningen hade vänt.

  Våren är speciell gällande vattentemperatur men även på sensommaren gör vindriktningen en del – just nu med dom senaste dagarnas kyla å regn så mäter satelliterna just dessa kalla dagar – och i försomras mätte dom högtrycksväder – satellit och badtemperatur är inte ngt vidare kompatibelt!
  Att som satelliterna mäta väder och kalla det för vattentemperatur blir gravt missvisande – en millimeters djup presenteras av svt som havstemperatur, där blir det märkligt.

 20. Nr 14 Lasse.
  Jo, vi mäter och rapporterar värmeböljor i våra grunda havsvikar också – och forskarna rapporterar att havsvärmeböljorna på detta sätt ökat med faktor 5 – det är ju endast väder som mäts och sedan kallas det klimat.

  När dom har mätt detta i minst 3 klimatperioder på samma plats kan statistiken börja skönja trender, fram till dess är det ju bara mätvärden utan klimatologisk referens eller relevans.

 21. tty

  Paleoklimatisk notis. Under den förra mellanistiden var det 26-28 grader varmt i södra Östersjön på
  sommaren:

  https://www.researchgate.net/publication/248686523_Last_Interglacial_Eemian_hydrographic_conditions_in_the_southwestern_Baltic_Sea_based_on_dinoflagellate_cysts_from_Ristinge_Klint_Denmark

  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1040618204001077

  Och 9 grader på vintern:

  https://www.researchgate.net/publication/248289779_Hydrography_and_mollusc_faunas_of_the_Baltic_and_the_White_Sea-North_Sea_seaway_in_the_Eemian

  I Halland var vattnet 8 grader varmare än nu på vintern och upp till 26 grader på sommaren

  https://www.researchgate.net/publication/248574609_Oceanography_in_northwestern_Europe_during_the_last_interglacial_from_intrashell_d_18_O_ranges_in_Littorina_Littorea_gastropods

 22. tty

  #19

  Vättern är om möjligt ännu extremare. Efter ett antal vindstilla soliga dagar kan det vara riktigt behagliga badtemperaturer. Så blir det frånlandsvind och på några minuter är det nere under 10 grader.

 23. Nr 22 tty
  Jo, jag minns när jag brände sönder ansiktet på vättern för några år sedan.

  Det var vår och rödingarna högg som galningar, vi fick flera riktiga bjässar.

  Det var mycket varmt men när man satt vid relingen ångade kylan från det iskalla vattnet och dolde solens skarpa strålar – vi såg ut som kokta kräftor när vi kom hem.
  Onyttigt och korkat men ett finfint fiskeminne – särskilt när kompisens 3 kg:s röding attackerades av en overkligt stor gädda…måste varit i rekordklass, jag har sett 15 kilosfiskar men denna var gigantisk…som alla rekordfiskar…tappades den.. och rödingen dog..kanske av skräck.

 24. tty

  #23

  Har du fiskat gädda i Tåkern någon gång? Det finns helt sanslöst mycket gädda där, men de tenderar att smaka dy. De tar t o m halvvuxna måsungar.

 25. TB

  Tack alla ni som skriver här. Det är minsta sagt för dj-igt att denna Erica får hålla på så här i SVT. Ingen debatt och inga tilrättalägganden i SVT!

 26. Sören F

  Obs, måste tilläggas då det hittills inte skrivits rätt ut: floridatemperaturen var alltså inte ens mätt i havet. Nära strand och grunt, ja förstås, men alltså också inne i en lagun rentav.

 27. Nr 24
  Inte i Tåkern men jag känner folk som fiskat där – Tåkern har det ovanliga fenomenet med kombinationen av Både många och stora gäddor.
  Vi har lite samma fenomen i Hornborgasjön, framförallt många men även stora – efter mänskliga insatser varierar dessa miljöer rejält över hundratals år och just den manipulationen driver fram extremer inom gäddbestånden.

  Klimatologiskt är dock Irland ett av världens förnämsta områden för gädda, pga lämplig medeltemperatur – där introducerades gäddan på 17/18 -talet av engelsmännen och några decennier senare fångades sammanlagt minst 3 gäddor över 170cm i längd och i vikter runt 40 kilo..en hittades på land där den strandade när den jagade fisk, en annan sköts med gevär och ytterligare en slogs ihjäl med en åra på grunt vatten….

  Jag har själv fiskat en del gädda på Irland och det stabila klimatet sommar som vinter är påfallande perfekt – för gäddor.

  Förutom klimatet är och var Irland perfekt för gädda eftersom där finns enorma bestånd av växtdrivande lax och öring..
  En gigantisk gädda hittades där halvdöd, med en 7 kilos lax i gapet.

  Man kan tvivla på dom Irländska jättegäddorna men just detta med optimalt klimat och mänsklig påverkan kan bli en lyckträff för en topppredator.

  I Sverige tycks dess maxlängd vara 145cm och i modern tid har gädda över 150cm fångats i Tyskland….

 28. Torsten Sandstrom

  Skall vi skratta ell gråta,
  det är en gåta…

 29. Olav Gjelten

  ”Hur var det möjligt att en så stor del av er tyskar följde Hitlers narrande som också ledde till en katastrof också för er själva”?
  Med ungefär dessa ord frågade en svensk kille en gammal tysk för en del år sedan nu.

  Tysken, som var uppenbart förvånad över frågan tittade på svensken och svarade: ”Precis som ni själva gör idag så litade vi på vår media och på våra politiker”.

 30. Lars Cornell

  #29 Så är det.
  Förr blev jag så irriterad på Erikas ljugande och Granskningsnämndens vägran att göra sitt jobb.

  Nu när hon positionerat sig som Sveriges egen Baghdad Bob väcker hon enbart munterhet.

 31. Något märkligt med senare års rapporter om det överhettade havet är – våra värmerekord på land i september, hetta hav borde ge höga septemberrekord.

  Nästan alla våra septemberrekord är dock från äldre tider enl smhi – temperaturer runt 30 upp till 32 har registrerats, utan rangordning..
  1804
  1826
  1878
  1880
  1886
  1906
  1924
  1947
  1958
  1968
  1975
  1983
  1999
  2019
  Statistikredovisningen på smhi redovisas oftast och med bravur av Sverker Hellström – han skriver även om den verkligt extrema sommaren och hösten 1947, torka och rekordvärme noterades ändå av hans mamma och många andra som en klimatförbättring, eftersom kyla och istid var det som skrämde.

  Vi får se om det blir många dagar med 30 grader i årets september.

  Ännu märkligare med våra allt varmare hav och svala höstar är ju oktober – den har inte ens blivit varmare än den erkänt kalla klimatperioden 1961 – 1990, vissa platser är rent av kallare under 1991 – 2020 ..samma gäller ju som bekant för juni.

  Sverige har ju en av världens högsta temperaturökningar under denna senaste värmeperiod – men det är inte jättelätt att märka detta som privatperson, när det gäller semesterväder eller badtemperaturer.

  Att gå så långt att beteckna vårat nuvarande klimat och dess vattentemperaturer som kris och extremt är märkligt – i förhållande till statistik och väderhistoria.
  Meeen utgår man från satelliteran från 1979 sååå kan man tolka det som en rejäl uppgång – men då talar man ju inte om klimat utan om mätteknik och mätvärden…det är en helt annan vetenskap än klimat.

 32. Mats Kälvemark

  #30 Lars
  Vi får komma ihåg Abraham Lincolns (om det nu var han?) klassiska ord: ”“You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.” Vi klimatrealister är nog inte ensamma om vår uppfattning om EB. Hon når snart Ljugarvägens ände. Får vi hoppas!

 33. Patrik Engellau på Det Goda Samhället är också förbannad på SVT:

  ”Men det som får mig att vilja lägga ned Sveriges Television är inte att regeringen troligen gör olämpliga miljösatsningar utan att statens tevebolag inte respekterar regelverket för hederlig journalistik. Den gröna kapplöpningen är ingen normal dokumentär utan en reklamfilm från det offentligas propagandabyrå SvT vars syfte är att hylla en avdelning av det offentliga – bland annat regeringen, ett antal statliga och delstatliga företag samt kommuner och landstingsregioner – för att detta gäng utan eget risktagande satsar hejdlösa summor av medborgarnas pengar på projekt som kanske inte fungerar vilket enligt uppgift ger åtminstone en av de ansvariga fjärilar i magen när han tänker på hur illa det kan gå.”

  https://detgodasamhallet.com/2023/08/26/patrik-engellau-radio-och-tevemonopolet/

 34. Björn

  Public Service drivs med våra skattemedel, där förväntat utfall borde vara objektiv förmedling, men istället blir utfallet häpnadsväckande propaganda för vårt skattebidrag. Någon form av grupptalan borde lämnas in mot SVT som låter denna Bjerström fritt fabulera i klimatfrågan.

 35. Lasse

  Man kan få dessa nyheter i mailkorgen också:
  https://newsletter.svt.se/t/d-e-vtlddud-tktdnyhht-ky/

  Där sprids de som sanningar och oroar allmänheten.
  Var i Bottenviken finns dessa 24 grader??
  Dax att kalibrera era termometrar och sänk ner dem i vattnet!

 36. Lasse #35,

  ”De senaste veckorna har en temperatur på 24,3 grader uppmätts i norra Östersjön”

  ””Riktigt oroande att det går så fort” – hör Nicholas Kamenos, föreståndare Umeå marina forskningscentrum, om förändringen.”

  ”– Vi är oroade över upptäckten och kommer att anställa en ny person här på forskningscentrumet som kommer att jobba med detta område, fortsätter Nicholas.”

  Oj, ännu fler forskare behövs för att se om man mätte rätt?

  Ha, ha.

 37. Rossmore

  ” Redan i sommar kan världen gå över 1,5 graders uppvärmning.”

  Mycket, eller kanske t.o.m. det mesta av kilmatalarmismen tar sin utgångspunkt i ökande värden för s.k. ”medeltemperatur”. Men vad är egentligen en medeltemperatur? Finns den och kan den observeras i sinnevärlden?

  Ett grovt förenklat exempel: om du doppar ner ena armen i en vätska som håller -18C och den andra i +92C så utsätts dina armar för i genomsnitt +37C, dvs normal duschtemperatur. Men det är ju inte riktigt vad som händer i verkligheten.

  Ett annat ex: dagstemp vid marken +20C. Temp 10 km ovan mark -60C. Snitt -20. Vad är det för nåt?

  Ett tredje ex: Nånstans i Antarktis -50C. På arabiska halvön sannolikt +50C nånstans. Snittvärdet speglar nog informationsvärdet.

  Tycker inte att tusentals observationer på tusentals platser gör någon skillnad. Det är fortfarande ett abstrakt begrepp.

  Har vi inte hamnat snett när så mycket fokus läggs på ett abstrakt värde som inte finns någonstans och inte kan upplevas? Temperatur för var och en är ju här och nu, inget annat.

  Verkar inte så klokt att basera beslut på något som inte finns.

  Såvida det inte är religion.

 38. Karl Erik R

  Jag placerar information om klimatet på SVT och särskilt från EB i samma kategori som all information från Kreml och president Putin. Skillnaden är att Kreml och Putin är väl medvetna om att de alltid ljuger. När det gäller EB är det möjligt att hon faktiskt tror på informationen hon levererar.

 39. Anders

  #5 Magma. Klockrent och knivskarpt! Hanna Stjerne vore en intressant figur att utsätta för en djuplodande värdegrundstött granskning 😉 Det är ju hon som håller i Erika Bjerströms illröda tömmar…

 40. Tege Tornvall

  Om man känner utan att tänka kommer man ingen vart.

 41. Anders

  #37 Rossmore. Rätt skrivet och tänkt! Fyller på med min käpphäst: den enda temperatur som inte finns i verkligheten är ”medeltemperaturen”. Detta gäller i synnerhet den globala dito. Klimat är helt enkelt inte ett globalt begrepp. Punkt slut.

 42. Anders

  #36 Ingemar Nordin. Ett rött universitet förblir rött eller blir grönrödare… Men det är ju gatsmart att försöka dölja sitt sanna väsen i ”det blå” : https://www.umu.se/en/news/mistra-funding-programme_11698755/

  Intressant att meditterian alt. atlantisk arbetskraftsinvandring från ”Icelab” i England tycks behövas i den subarktiska marina världen… Prenumererar månne den nye umebon på The Guardian?

 43. Här är ytvattentemperaturerna för Östersjön i slutet av Juli enligt SMHI.
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.198344.1690955318!/image/sst_iso_20230731.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/sst_iso_20230731.png

  Mellan 16 och 17 grader för norra Bottenviken.

  Västkusten rätt kallt, mellan 17 och 18 grader.

  Har inte Erica kollat med SMHI istället för att lita på en pseudovetenskaplig ”marint forskningscentrum” i Umeå. Som tydligen framförallt vill ha mer pengar för att kunna anställa fler forskare?

 44. tty

  #36

  24,3 är ingalunda något rekord för norra Östersjön. Tittar man på:

  https://www.ostersjon.fi/sv-FI/Ostersjon_nu/Vattenkvalitet/Temperatur

  så finner man att satellittemperaturer på 25 grader uppmätts flera gånger på flera platser framför allt 2014 och 2018. Men då hade havstemperaturer ännu inte lanserats av Covering Climate Now, så ingen brydde sig.

  Samtidigt har naturligtvis markmätta temperaturer som mäts på några decimeters djup aldrig varit i närheten av dessa värden

 45. Eriksbo

  Problemet är att man av media inte får relevant information om klimatet. Det som levereras är skrämskott av den typ Erika Bjerström m fl står för. Tre aktuella saker som media borde kunna kommentera:
  1. Klimatuppvärmning är det som vi ska värja oss mot. Det är det operativa elementet i Parisavtalet av 2015.
  Den globala årsmedeltemperaturen borde inte öka mer än 1,5 grad över basnivån 1850-1900. 1,2 grad varmare har det redan blivit sedan dess; nu får alltså inte den globala årsmedeltemperaturen stiga mer än 0,3 grader.
  Sedan Parisavtalets tillkomst 2015 har den globala årsmedeltemperaturen inte stigit alls (WMO:s egna siffror). Planeten har inte blivit ett dyft varmare. Med den här takten är 1,5 graders gränsen mycket avlägsen, många årtionden av allt att döma .

  2. Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare, levererar det ena braskande katastrofscenariot efter det andra: ”gasen i botten mot klimathelvetet”, ”dödsdom för mänskligheten”, ”tidsinställd bomb”, ”kollektivt självmord” mm. Senaste uttalande var nånting om att vi ”kokar ihjäl”.

  Guterres är, som FN-chef, en globalt respekterad person, jfr. Dag Hammarskjöld. I FN-hierarkin verkar Meteorologiska världsorganisationen WMO och IPCC, de centrala aktörerna i klimatpolitiken. Guterres talar alltså också i deras namn.

  Men vad menar alltså karl´n ? Det nånting som de många ”klimatkorrespondenterna” i media borde kunna upplysa allmänheten om.

  3. I många år var det det s k RCP 8.5-scenariot det som gällde när media ville beskriva den framtida utvecklingen av jordens klimat. Katastrofal ökning av den globala temperaturen, metervis höjning av havsvattennivån o s v. Tiotusentals alarmartiklar tillkom utgående från scenariot.

  IPCC har i all tysthet förpassat RCP 8.5 scenariot till historiens skräphög. USA:s miljöorganisation EPA har slutat använda det.

  Media har förbigått hela 8.5-processen och inte redogjort för den diskussion som föregick omvärderingen av detta alarmscenario.

  Fint vore, om man någon gång i media skulle se analys av dessa, för förståelsen av klimatfrågan så centrala så aspekter.

 46. BG

  # 45

  Det är väl inte så lätt att göra analyser för den som utbildats till klimatexpert på journalisthögskolan. Och som tror att fakta är något som kan hända någon gång i framtiden.

  Jag har en gång blivit anslyserad av en dylik och befinner vara trumpist, sd-anhängare, en som tror att jorden är platt m.m.

  En del ”forskare” står väl på ungefär samma nivå.
  https://www.gu.se/sites/default/files/2021-06/Svenska%20klimatf%C3%B6rnekare%20F%C3%B6rhandspublicering.pdf

 47. Berra

  #45 Eriksbo:

  Har du en länk till wmo:s siffror om att temperaturen inte ökat sedan parisöverenskommelsen?

  Har en hel del jag känner som jag skulle vilja skicka den till;)

 48. Det som mätningarna över norra Atlanten mätt denna sommar är ju det mycket och ihållande svaga idexet över NAO – och när man ser kommande veckas väder, med regn och moderata temperaturer, från norra skandinavien till Medelhavet så kan man börja undra om detta är början på ett nytt storskaligt väderläge för Europa.

  Skulle denna svaghet i Nao bli det nya normala så kan vi räkna med mer luftmassor från Arktis som marscherar söderut – temperaturerna i havet runt Island slutade att öka för omkring 5 år sedan..och det brukar ta 10 år innan havets förändringar omdanar landtemperaturerna.

  NAO blir intressant att följa dom kommande åren, kanske är 2023 en tillfällighet..eller också är det början på ngt nytt.

  I ett historiskt perspektiv har ju en del spekulerat i att ett nytt, storskaligt, väderskifte skulle kunna ske omkring 2025 hos oss.

  Det jag tar med så här långt 2023 är dom sena snöfallen i april och maj hos mig på västkusten, dom var lite unika i mitt 50 åriga perspektiv.

  Om dessa, humm, rekordvarma hav och ett fortsatt svagt NOA index följer oss in i vintern så kan det bli intressant att finurla på resultatet.

  Väder och natur och dess förändringar är intressanta och jag skulle aldrig våga satsa på en evig värmetrend så som bjerstöm och dom flesta i pk- armen, oavsett om dom är journalister, politiker eller gröna kapitalister.

  Att all denna pk – elit anser att det är extremt bråttom kan vara ett tecken på deras eget tvivel – hur länge håller narrativet och dess konsekvenser…detta lär fortsatt hålla västvärlden i ett järngrepp.

 49. foliehatt

  Berra, #47,
  UAH ger detta
  https://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/

 50. Berra

  #49 foliehatt:

  Fast i det diagrammet så har ju temperaturen skuttat uppåt. Dock bara med typ 0,15º men ändå…

 51. eriksbo

  # 47 Berra
  Plockade ut siffrorna fr WMOs årliga rapporter : State of the Global Climate. Här är siffrorna (grader C) för ” Global mean temperature above the 1850-1900 average”:
  2015 : 1,03 – 2016 : 1,2 – 2017 : 1,1 – 2018 : 0,99 – 2019 : 1,1 – 2020 : 1,1 – 2021 : 1,11 – 2022 : 1,15

  Ingen som helst trend kan spåras !

 52. #37 Rossmore och #40 Anders.

  Mycket, eller kanske t.o.m. det mesta av kilmatalarmismen tar sin utgångspunkt i ökande värden för s.k. ’medeltemperatur’. Men vad är egentligen en medeltemperatur? Finns den och kan den observeras i sinnevärlden?

  Detta är en missuppfattning. Global medeltemperatur finns inte. Det som finns är global medeltemperaturanomali. Det är en mätbar storhet, låt vara inte trivial. En global medeltemperatur är knappast ett definierbart begrepp. Dessutom vore det meningslöst!

  Man säger medeltemperatur men menar medeltemperaturanomali.

 53. Anders

  #52 Leif Åsbrink. Intessant. Men, på vilket sätt menar Du att en differens (=anomali) mellan ett temperaturmedelvärde över hela globen för en viss tid (ofta år) och ett 30-årigt dito skulle bli mer konkret eller verklighetsbetingat? I min värld blir utfallet (måttet) av denna simpla matematiska operation än mer bisarrt.

 54. Peter Svensson

  Erika Bjerströms lögnaktiga rapportering om klimatet är en av de främsta anledningarna till att jag inte längre tittar på SVT. Jag brukade alltid kolla på Rapport eller Aktuellt varje kväll men till slut stod jag inte ut längre. Det började med att jag bytte kanal när de kom till sitt dagliga inlägg: ”Och nu över till klimatet…” men numera kollar jag inte på programmen alls. Jag föredrar att läsa nyheter istället. Då kan man enklare kan hitta relevant information istället för att passivt bli matad med propaganda.

  Men det är bra att ni här på Klimatupplysningen rapporterar om stolligheterna för man måste ändå hålla sig uppdaterad om vad som sägs i mainstream media. Det är så många beslutsfattare inom politik, ekonomi och företag som hämtar information hos SVT med flera så man blir ju påverkad av det oavsett om man vill eller inte.

 55. Magnus

  Jag förstår inte varför SVT och Sveriges Radio håller på så här. Alla överdrifter och gråtmild skrämselpropaganda på bästa sändningstid får ju motsatt effekt. Det gamla ordspråket om att ”ropa på vargen” är verkligen relevant här.

 56. Ulf

  Att media håller på så här är förstås politik. Ett sätt att komma åt SD eller rättare sagt i förlängningen de partier som har mage att samarbeta med SD.
  Här är ett område där de inte behöver låtsas vara politiskt neutrala. Detta är nämligen ”vetenskap”.
  Så allt handlar om vänsterpolitik och årtionden av att försöka bevisa att marknadsekonomi är ohållbart. De ger inte upp förrän de förstört landet helt.

 57. tty

  OT men litet kul.

  SMHI utfärdar orange larm för Siljan:

  ”Kraftiga regn och höga flöden har lett till en risk för översvämning. Vattennivån i sjön förväntas stiga cirka 5 cm de närmsta dagarna.”

  Världshistoriens minsta översvämning?

 58. Anders

  #57 tty. 🤠 Lite smhi-gulligt på temat att ropa ”vargen kommer” för många gånger…

 59. foliehatt

  BG, #46,
  jag följde länken du lade upp. Och läste drapan.
  Vad är Henrik Oscarsson, Jesper Strömbäck
  och Erik Jönsson för tomtar? Har Martin Hultman blivit klonnad? (cloning or clowning?). Jag trodde Hultman redan hade publicerat allt som finns i H.O. et al.s manuskript.

  Omdömet blir: Rejäl dos Dunning Kruger, där.

 60. Christian H

  #tty

  Visst var det lite kul att SMNI varnade för att Siljan kan stiga 5 cm de närmaste dagarna. Denna varning är dock mindre konstig än att man ständigt varnar för stigande havsnivåer i Sverige, trots att vi har landhöjning.

 61. #53 Anders

  Själva idén med global medeltemperatur är knasig! Hur skulle man välja mätpunkter ? Temperaturen varierar mycket kraftigt mellan olika platser även med rätt små avstånd mellan dem.

  Har man långa temperaturserier kan man medelvärdesbilda dem och få en medeltemperatur. Resultatet är inte den globala medeltemperaturen!

  Se här: http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:948139/FULLTEXT01.pdf 3 Figur 3. Sveriges årsmedeltemperatur 1860-2014 beräknad som medelvärde av årsmedeltemperatur vid 35 svenska mätstationer.

  Det är en mycket dålig skattning av Sveriges årsmedeltemperatur. Mätstationerna ligger mycket tätare i södra Sverige än i norra. Den svarta kurvans form är betydligt bättre bestämd än dess position i Y-led. Bara en enda mätstation till, mellan Karesuando och Jokkmokk skulle skifta kurvan märkbart i y-led, men inte ändra kurvans form nämvärt. Den skulle addera ett årsmedelvärde runt -7 grader, nästan 11 grader under kurvan i figur 3 som därmed skulle sjunka med 0,3 grader.

  Temperaturseriernas form är starkt korrelerad över rätt stora områden men deras nollpunkter är det inte. Därför är den globala medeltemperaturanomalin en rimligt välbestämd tidsserie.

  Vi har ju UAH också. Satellitmätningar. Där mäts temperaturen en bit upp i troposfären medan HadCRUT m.fl avser 2 m över marken. Temperaturerna skiljer kraftigt, men anomalin är mycket likartad. Se här: https://www.climate4you.com/images/AverageSurfaceTempVersusAverageSattelliteTemp%20GlobalMonthlyTempSince1979_WithFloatingBars.gif

 62. Nr 53 och 61.
  Visst är det svårt att säkerställa globala temperaturer – inte minst i havet.

  Smhi har mätt havstemperaturen i sverige från sitt forskningsfartyg, Svea, i sommar.

  Turen under juni gav havstemperatur över det normala angivet som ca 15 – 18 grader, närmare är svårt att mäta i havet.

  Turen i juli gav normala temperaturer angivet till ca 15 – 18…eftersom man svårligen kan bestämma mer exakt.

  Bjerström och en massa andra noterar rekord i havet på tiondelar och hundradelar – det, vill jag mena, är en fullständig omöjlighet – eftersom havet består av varma och kalla poler och bassänger som kan variera flera grader inom bara några hundra meter.

  Smhi anger havstemperaturen till 15 till 18 grader – betydligt mer vetenskapligt än 16,47 grader!!!

  Att tala om rekordvärme i havet är ytterligt vanskligt.

  Satellitmätningar av ytfilmen i havet mäter bara lufttemperatur, vindenergi och vindriktning – hopplöst att fastställa 1 medeltemperatur – men detta passar alarmister utmärkt!

 63. Lasse

  #62 Magnus B
  Mailade Ola Kalen (SMHIs oceanograf) om var värmen som SVT rapporterade om fanns!
  SMHI har tydligen en policy att enskilda medarbetare hänvisar frågor från allmänheten till en adress” oceanograf@smhi.se
  Ändå väljer enskilda medarbetare som Ola att gå ut i media (SVD 27/8) och förstärka alarm från andra media.

  Ett jobb för anonyma ”informatörer”
  Vi får aldrig ge upp sanningen för det finns starka krafter som vill förtiga den:
  https://wattsupwiththat.com/2023/08/28/monday-mirthiness-mike-manns-hockey-team-will-keep-those-papers-out-somehow/

 64. Petter Wulff

  Varför skjuta på budbäraren? Gå till uppgiftslämnarna. Kanske är då temperaturen vid Floridas kust mätt på olämplig plats. Men haven blir varmare.

  Anders, Leif Å: Om medelvärdestemperatur inte finns, hur vet du då hur varmt det är (om du inte har en termometer på dig)?

 65. Petter W #64,

  Såklart skall vi skjuta på budbäraren. Hon förvränger och pushar för ren ovetenskap. Hennes budskap stämmer inte med normala mätningar av havstemperaturen, Inte ens SMHI påstår det hon säger om Östersjön och Floridas kust.

  Om du händelsevis har läst vad IPCC själva säger om det hon påstår – t.ex. att den globala uppvärmningen orsakat värmen i Sydeuropa, fler extremväder etc – så säger de absolut inte något sådant. IPCCs rapport handlar om klimatet. Det hon rapporterar om är väder, men hon låtsas som att hon bedriver klimatupplysning. ”Forskarna säger” och andra floskeluttryck som är en del av hennes politiska agenda.

  Nej media är en stor bov i processen för att missinformera både politiker och allmänhet. De borde skämmas!

 66. foliehatt

  Petter, Ingemar, ##64,65.
  EB är inte någon oskyldig, passiv budbärare. Enligt egen uppgift så bedriver hon väldigt medvetet åsiktsjournalistik.

  Allt hon har fel i ska hon givetvis ha kritik för.

 67. tty

  #64

  ”Kanske är då temperaturen vid Floridas kust mätt på olämplig plats.”

  Det kan man lugnt säga. Jag känner väl till det aktuella området. Den är mätt i Manatee bay, en grund utsötad lagun mellan Florida Keys och Everglades. Numera dessutom omgiven av vägbankar på två sidor. Ta en titt på miljöbilden nedan, visserligen ett par kilometer från mätplatsen, men den ger en uppfattning om miljön:

  https://www.google.se/maps/@25.2397372,-80.4239775,3a,75y,302.49h,106.77t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipM4ga8GFeSbnr9VgidrYI7dpLF2z6x6_JzYEowD!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipM4ga8GFeSbnr9VgidrYI7dpLF2z6x6_JzYEowD%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya75.90507-ro-0-fo100!7i8704!8i4352?entry=ttu

 68. Anders

  För levande organismer är den ackumulerade temperatursumman över ett visst gränsvärde (ofta+5C) under den period på året organismen är aktiv och inte i dvala ett bättre mått än medeltemperatur. Tror inte detta mått används ofta inom klimatologin.

 69. tty

  #64,67

  Här har förresten SMHI missat en propagandamöjlighet. Vi har nämligen motsvarande miljöer i t ex Östergötlands skärgård. Så kallade ”glo”, alltså nästan avskurna, grunda. utsötade, till stor del igenvuxna vikar. Jag tvivlar inte på att man skulle kunna få till temperaturer uppemot 30 grader eller t o m mer om man mätte temperaturerna där efter en högtrycksperiod som i juni.

  Glona omhuldas f ö av fiskeintresserade eftersom en stor del av skärgårdens fiskyngel växer upp i dem.

  Yxnö glo:

  https://www.google.se/maps/@58.3684243,16.8080658,505m/data=!3m1!1e3?entry=ttu

 70. Johan, Uppsala

  Favorit i repris:
  Erika Bjerström: ”Trycket har aldrig varit så stort, och det kommer från två håll. Det ena är att klimatförnekarna är oerhört aktiva. Jag får väldigt mycket hatmejl, det är fruktansvärt. Skeptikerna anmäler hela tiden mina inslag till Granskningsnämnden. Men på SVT har vi bestämt oss för att inte bry oss så mycket om dem. Vi har ett utslag i nämnden som säger att vi inte behöver försöka skapa något slags falsk balans genom att säga ’å ena sidan och å andra sidan’ när det till exempel handlar om att klimatförändringarna är orsakade av människan eller att det pågår havsnivåhöjningar.”

  Läs mer:
  https://www.energigas.se/publikationer/tidningen-energigas/nu-pratar-alla-om-vatgas/

 71. foliehatt

  Johan, #70,
  som man frågar får man svar…