En riktig Norgehistoria?

I Mongstad i Norge byggdes en kraftvärmeverk som eldas med naturgas från Nordsjön. Den kostade ca 4 miljarder Norska kroner att bygga. Den levererar 280 MW el och 350 MW värme. Tanken är att den bl.a  skall minska oljeeldningen vid ett näraliggande oljeraffineri, och på så sätt minska utsläpp av koldioxid. Eftersom även Norge är angelägna att framstå som ansvarstagande avseende klimatet antogs ett forskningsprojekt som skulle testa två olika metoder att fånga in koldioxiden. Denna försöksanläggning, som kostad ca 6 miljarder norska kronor + en del extra anslag togs i drift den 7 maj i år. Den renar CO2 utsläppen både från gaskraftvärmeverket och oljeraffineriet Några beslut om var den skall lagras har inte tagits och enligt förra veckans Nature (volym 485, sid 284) så släpps koldioxiden ut i atmosfären igen. Kunde man inte ha byggt ett växthus intill verket och använt sig av värmen och koldioxiden för att odla lämplig gröda, med tanke på resultaten Sten Kaijsers artikel nedan?  Ett större växthus borde ju närmast ligga inom felmarginalen för de 6 miljarder som tekniken infångandet av växthusgasen har kostat. Kanske är detta en riktig Norgehistoria. Nya medel skall beslutas först 2016.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingemar Nordin

  Nrk hade detta att säga om anläggningen i Mongstad för ett år sedan:

  Det har blitt brukt milliarder av skattekroner på å forske seg fram til en måte å fange klimagassen CO2 på, men ifølge SSB har de valgt en teknologi som aldri vil fungere uten enorme subsidier.

  http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7648313

 2. S. Andersson

  Alltså, jag börjar känna mig verkligt gammal och trött nu. På något sätt strider hela idén med Carbon Capture mot så många fundamentala lagar inom termodynamik, mot energiprinciper mm att jag börjar tvivla på de fysikaliska fundament jag en gång lärde mig. Det känns lite som en kolgruva där energiåtgången för att transportera upp kolet till markytan överstiger energiinnehållet.
   
  Gäller gravitationslagen fortfarande förresten?

 3. Johan M

  plan 1/ tappa den på flaskor och konkurrera ut SodaStream
  plan 2/ koppla in ett vattenkraftverk som får producera H2 som används för att framställa diesel, Norsk Hydroil
  Allvarligt – dessa CCS (i detta fall kanske bara CC) är nog höjden av idioti.

 4. Skogsmannen

  plan 3/ sälj sodavattnet som ”växtkraftsvatten” till norskarna, dvs vatten med inbyggd CO2-gödning.
  Lysande affärsidé tycker jag! 🙂 

 5. Rikard Lund

  Får jag säga att jag är ledsen och jätteledsen att dom har förstödt enkomisk som vi tjänar på skatt. I privat gråter jag över att hur kan dom förstöra oss o att det tar ca 100 år att återhämta pengar för att överleva oss framtiden med barnsbarn att dom klarar bättre än oss om 100 år.

 6. KristianA

  Grönt = dyrt, dåligt, ineffektivt

 7. Holmfrid

  Norge är en av Europas värsta CO2-producenter.  Med rådande mainstream uppfattning om klimatpåverkan är detta något som belastar norrmännens ”rena samvete”.

 8. bom

  #2 SA Om gravitationslagen strider mot CAGW så gäller den inte längre!

 9. tty

  Ren koldioxid har ju faktiskt ett visst värde, även om priset är mycket lågt. Koldioxid brukar ju t ex pumpas ned i oljefält för att ”trycka upp” oljan. Görs det inte någonstans i Nordsjön? Ett oljefält är dessutom ett av ytterst få ställen där man kan pumpa ned koldioxid och räkna med att den faktiskt blir kvar där, eftersom ju oljan finns där, vilket förutsätter en tät ”caprock” (förutsatt givetvis att alla borrhål förseglats ordentligt när driften upphör). I USA är sådan försegling lagstadgad, men jag vet inte hur det är i Norge.

 10. Björn

  Norrmännen skall då alltid vara värst. Men detta med ett riktigt växthus vore ju ett lysande experiment för de som tvivlar på koldioxidens nödvändighet för växtligheten.

 11. Hans-Erik

  Andas lugnt hade en del att säga om det här i fjol;
  http://andaslugnt.blogspot.se/2011/01/dromkalkyler-for-koldioxidavskiljning.html