En klimatkults uppgång och fall

extinction rebellion

Det här inlägget är i hög grad baserat på ett inlägg av David Zaruk på bloggen The Risk-Monger . Det handlar om olika sekters, och mer specifikt om Extinction Rebellions (XR), uppgång och fall.

I helgen som gått blockerade XR tryckerierna och distributionen av en hel rad brittiska tidningar – The Telegraph, The Sun, The Times, The Sun on Sunday, The Sunday Times, The Daily Telegraph, Sunday Telegraph, the Daily Mail, Mail on Sunday, och the London Evening Standard. Man kan kanske se detta som en sista desperat aktion av en sekt på fallrepet. När det bara är trafiken och pendlare som drabbas så är pressen där och ger gynsam publicitet. Men ger man sig på tidningarna själva så tar det hus i helvete.

XR menar att motivet till blockaden var att tidningarna i fråga inte var tillräckligt aktiva i att förmedla deras budskap om en nära förestående (10 år) klimatkatastrof. De kräver att all koldioxidutsläpp skall förvinna. Industri, konsumtion, bilar, fossil elproduktion – allt skall bort. Deras plädering för en i grunden socialistisk och grön planekonomi ligger i dess förlängning. Helst skall ju hela världen lyda och följa deras agenda – nu, omedelbart!

Självklart fick de stöd från Greta Tunberg vid ett av deras events förra våren (2019). Men XR har fått beundrande och stödjande uttalanden av många andra kändisar och politiker som hakat på hypen, se exempelvis här och här.

XR har funnits i drygt två år. Men problemet, menar David Zaruk, är att de blivit alltmer extremistiska i sitt effektsökeri och att få publicitet. Han menar att rörelsen påbörjade sitt fall tidigt i år när de blockerade gator och tunnelbanan i London. Folk hade fått nog och blev helt enkelt förbannade. Ett par rebeller fick t.o.m. ett kok stryk.

Hur lyckades XR inspirera så många ungdomar i sin rörelse, frågar sig David Zaruk? Han räknar upp en rad manipulativa redskap som de använt sig av: De

 • postulerade en sista dagens apokalyps inom tio år
 • angav en förenklad väg till frälsning genom godhetsposerande
 • identifierade ett dogmatiskt ”oss mot dem” krig mot ondskan
 • skapade en rolig karnevalsatmosfär med gemensamma sånger vid deras evenemang
 • utvecklat en serie hedniska andliga ritualer och ikoniska prästinnor

”Men denna kult var en ytlig, kränkande front. Målet för arrangörerna (Rogers och Ruperts på aktivismens ytterkant) var att störta den kapitalistiska staten, och en armé av hjärntvättade ungdomar som samtidigt dansade, mässade och grät på gatorna visade sig vara den perfekta distraktionen. Lägg till några åldrande kändisar, några smarta upptåg på gatorna och en cocktail av godhetssignalering … strategin var lysande.”

”På extremistsidan av Naturkyrkan ligger kultorganisationer som predikar för de sant troende, för korsfarare och missionärer: anhängarna som ger det religiösa syret till prästerskapet att andas och till bränderna att brinna. Men problemet med eld och svavel är att när upprördhet och fördömande brinner utom kontroll kan de förstöra själva templet. Extinction Rebellions dödskultstaktik diskrediterade klimatvetenskapen, drev miljörörelsen mot den hårda (antikapitalistiska) vänstern och erbjöd ingen gemensam grund för politiska kompromisser. När dessa grupper också använde barn för att skambelägga vuxna (Hur vågar du!) Övergavs en politisk diskurs till förmån för ett mediaspektakel.”

Något faktaunderlag för budskapet var det förstås aldrig tal om. Bara ett evigt upprepande och störiga upptåg. Så förlorade XR sina mer moderata medlemmar.

David Zaruk menar att XR redan var på nedgång före Covid-19. Sedan kom viruset och uppmärksamheten riktades mot pandemin istället för mot klimatet. Lockdown-politiken i GB gav folk en försmak av precis det som XR ville ha; inga jobb, inget resande, inga öppna affärer, minskande inkomster. Zaruk var inne på ett av deras zoom-möten i maj så var det bara 42 st som lyssnade. Och twitterkontona för en tynande tillvaro med få inlägg och kommentarer.

En kult utan följare är bara en klubb. Det är väl bara en tidsfråga innan XR blir klassad som ett kriminellt gäng. Revolutionen blev bara en blixt på klimatrörelsernas himlen – en pinsam fotnot i klimatkampanjens historia. ”Extinction Rebellion has, well, gone extinct. …

Even Greta has gone back to school.” (Nja, fan tro’t?)

Skapandet av sådana här rörelser som sedan utvecklar sig till något som liknar en religiös och fanatisk kult har vi förstås sett flera exempel på förut. Men om David Zaruk har rätt i sin analys så är denna sekt mycket kortvarig. Visserligen så har XR lyckats att återigen hamna medieljuset, men nu med enbart svarta och fördömande rubriker. XR har förlorat sin mediala charm. Få vill ställa sig bakom en rörelse som så uppenbart vill bekämpa det fria ordet och ett blomstrande samhälle.

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Förhoppningsvis har XR gjort allmänheten lite mer medveten om klimatkrisen och vad den kan leda till!
  Om man läser denna( :https://www.coveringclimatenow.org/resources) så är XRs ilska en del av de krav som ställs upp.

  Jag gissar att XR inte har något att anmärka på SVT/SR eller SVD.
  Dagligen kommer små påminnelser om att någon säger att det är värre än vi förutspådde-idag om isläget i Arktis.
  Där NW passagen ännu ej öppnat!

 2. Daniel Wiklund

  Det kanske slutar som för Jim Jones och Folkets Tempel.

 3. Sören G

  #1
  När det gäller isläget i Arktis så kan man inte se någon trend de senaste ca 20 åren. Sommar-minimum varierar en hel del mellan åren. Stormar kan skjuta ihop isen så att den istäckta ytan minskar.
  Isutbredningen i Arktis minskade från 1979 till i början av 2000-talet (data rapporteras från 1979). Men sommarisens utbredning var mindre även tidigare enligt tillgängliga satellitbilder och rapporter från 1930-talet. Isutbredningen varierar periodiskt i takt med havsströmmarna.
  I Antarktis når havsisens juts nu maximal utbredning.

 4. Kan vi lämna isläget därhän så länge? Jag vill veta mer om XR. I Sverige har deras blockad av tidningar knappt gett någon reaktion alls. Stödjer MP och SVT XR?

 5. Fredrik S

  Är rätt trött på sekter och aktivister som bryter mot lagen och gullas av media när det tar fem minuter att få en p-bot av misstag. Eller hamna hos kronofogden om man mot förmodan lyckas missa en räkning när man är på semester.

  Tror folk i allmänhet tycker samma men det får vi inte läsa om.

 6. Simon

  Lagarna gäller ju inte om man har ”sett ljuset” och anser sig ha ”goda” intentioner. Detta alldeles oavsett om det finns någon som helst relevans till verkligheten.

 7. Roland Salomonsson

  #1
  Rätt kul att den tyska fartygsburna expedition, som sänts till Arktis för att fastställa graden av uppvärmning i Arktis, nu FRUSIT FAST i nyisen. Observera att utgångsläget är att det ÄR uppvärmning – inte OM – så särskilt vetenskaplig är expeditionen sannolikt inte!

  Således har isläggningen inför vintern redan inletts i Arktis. Det är osäkert om någon isbrytare hinner fram innan isarna blivit allt för tjocka för att rädda fartyget.

 8. BG

  Det verkar vara Johan Rockström och en annan person som ligger bakom Exinction Rebellions uppgifter om att flera miljarder människor kommer att dö på grund av ”klimatet”.

  Michael Schellenberger) gjorde sent i november 2019 en intervju med en talespersonerna för Extinction Rebellion, Sarah Lunnon, som han återger i sin bok Apocalypse Never, Why Environmental Alarmism Hurts Us All (https://environmentalprogress.org/about-the-book). Intervjun varade i en timme och via epost klarlade Lunnon sin uppfattning:

  “I’m not saying billions of people are going to die,” Lunnon told me. “It’s not Sarah Lunnon saying billions of people are going to die. The science is saying we’re headed to 4 degrees warming and people like Kevin Anderson of Tyndall Center and Johan Rockström from the Potsdam are saying that such a temperature rise is incompatible with civilized life. Johan said he could not see how an Earth at 4 degrees (Celsius) warming could support a billion or even half-billion people.”

  Lunnon was referring to an article in The Guardian in May 2019, which quoted Rockström saying,” It’s difficult to see how we could accommodate a billion people or even half of that” at a four-degree temperature rise. I pointed out that there is nothing in any of the IPCC reports that has ever suggested anything like what she is attributing to Andersson and Rockström.

  And why should we rely on the speculations of two scientists over the IPCC? “It’s not about choosing science,” said Lunnon, “it’s about looking at the risks we’re facing. And the IPCC report lays out the different trajectories from where we are and some of them are very, very bleak.”

  Schellenberger har för övrigt även gjort en intervju med Rockström.

 9. Lasse

  Debatten är över nu återstår endast handling är väl XR tes.
  I SVD(jag vet att alla inte kan läsa denna) så har Pär H (MP) en debattartikel där han sätter upp de villkor som EU bör rätta sig efter.
  Närmare totalitär diktatur kommer vi inte.
  Debattfältet är öppet och nu har SD Jessica Stegrud bemött Pär. Hon ser vissa demokratiska problem, men saknar udd mot klimatvetenskapen.
  SD hade en Toralf som visade hur SMHIs prognoser skulle påverka havsnivån vid Kungsholmsfort.
  (https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=050-081)
  Vart tog han vägen?
  #4 o #7 ok!

 10. Lena Krantz

  I Sverige har XR just nu en kampanj där de kräver att regeringen säger nej till Preems utbyggnad av raffinaderiet utanför Lysekil. De ligger helt enkelt på vägen så att inga transporter kan komma fram De har berättat att SVT har varit där och även många tidningar. Var ju fint i måndags när det var sol men knappast idag om de är kvar.

 11. pekke

  ” De kräver att all koldioxidutsläpp skall försvinna. Industri, konsumtion, bilar, fossil elproduktion – allt skall bort. ”

  Finns bara en lösning på ett sånt krav.

  Undrar om de i XR är villiga att ta det steget ?

 12. Ann Löfving-Henriksson

  Lena # 10, XR spärrade en väg, men Preem såg till att det fanns fler alternativ, så det försöket blev ingen hit precis. Stormedia missade den poängen.

 13. Lena Krantz

  Ann
  Ha ha, det visste jag inte, kul!
  Nu gick in och kollade på deras fb-sida och nu är det tydligen en som ska hungerstrejka utanför Riksdagen.

 14. Peter F

  # 9 Lasse

  https://thoralfsblogg.com/

 15. Christer Eriksson

  13# Lena Krantz
  Hoppas att han limmar i hop munnen,då kan vi tala om hungerstrejk.

 16. Lasse

  Gick in på deras hemsida.
  Det går tydligen att boka en rebell där!
  Ett slags Tupperware party?
  https://www.extinctionrebellion.se/boka-en-rebell/

  Varför inte boka in en till denna sida så vi får lite färg på debatten! 😉

 17. Peter Hallberg

  Sök i någon sökmotor: ”Extinction Rebellions George Soros”. Soros finansierar allt som kan få traditioner och nationalstater på fall, med målet One World Order.

 18. Håkan Bergman

  Varför klagar man på Preem, dom har t.o.m. vindkraftverk på tomten.

  https://www.google.se/maps/place/Preemraff+Lysekil/@58.3484281,11.4172406,3a,75y/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipMl7rJK5eQ_Ve59XYkdMICWBGii29W6kjAdudFz!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipMl7rJK5eQ_Ve59XYkdMICWBGii29W6kjAdudFz%3Dw203-h114-k-no!7i4032!8i2268!4m5!3m4!1s0x4645a4f15fed0d17:0x1794484374bede03!8m2!3d58.3484281!4d11.4172406

 19. JP

  #4, #9 och #14:
  På Thoralfs blogg skriver han bla om en XR ”incident” som enligt honom visar sig vara kopplad till MP lokalt:
  https://thoralfsblogg.com/2019/12/20/extinction-rebellion-och-mp/

  På nationell nivå verkar det som om MP håller sig ganska avvaktande när det gäller uttalande om de stödjer XR eller inte.

  Verkar som Thoralf har blivit utesluten ur SD. Har ingen koll på varför då jag är ganska ointresserad av cirkusen runt det partiet.

 20. En annan

  Hej! Lyssna på detta;
  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/civil-unrest/how-socrates-predicts-civil-unrest/
  Armstrongs hemsida brukar jag kolla av varje dag, inte minst för att få en insyn i den Amerikanska ekonomin!

 21. tty

  ”Johan said he could not see how an Earth at 4 degrees (Celsius) warming could support a billion or even half-billion people”

  Det har jag litet svårt att förstå. Det finns ingen plats på Jorden där det är för varmt för jordbruk (däremot för torrt), men däremot många, många miljoner kvadratkilometer som är för kalla.

  Fyra grader varmare skulle t ex innebära att Sverige klimatologiskt skulle sträcka sig från Östersund till Lyon i stället för från Karesuando till Malmö. Katastrof?

  Under tidig Eocen var det ca 10-12 grader varmare än nu och planeten var skogbevuxen från pol till pol. Var det verkligen så enormt mycket sämre livsförhållanden då?

  Skulle det däemot bli 4 grader kallare….

 22. Sören G

  XR är väl exempel på woke. Woke är menat att betyda vakna upp, men har kommit att omfatta olika extremiströrelser. Den beskrivs som personer födda inom en pk-kultur som vill driva engagemanget mycket längre. Tycks mest omfatta kvinnor mellan 15 och 30 år.

 23. Benny Wiktorsson

  Larmet: Smälter redan i ”värsta scenario”-läget https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/X8wwjE/larmet-gronland-och-antarktis-redan-i-varsta-scenario-laget
  Nu är tydligen värsta scenariot att havsnivåerna kommer höjas 18 centimeter till sekelskiftet. Då borde väl vi kunna slappna av 18 centimeter på 80 år som värsta scenario är inte mycket en furnuftig människa kan skrämmas av förutom våran regering då.

 24. Benny N.

  Problemet med människor i XR är att det inte klickar som det ska där uppe. I juli stoppades flyg på Landvetter. ”Vi ställde oss upp innan planet taxat ut för resan till Stockholm, tog upp mobilerna och satte igång med att förklara att detta var en klimatprotest.” Polisärende såklart. Aktivisterna var en konstnär i 70-årsåldern och en programmerare 30-år åldern. Konstnären kan vi ju bortse ifrån. Det är ju som det är. Programmeraren dock säljer sina tjänster som konsult. Nu riskerar han en dom som kommer att följa honom under många år vid arbets- och uppdragssökning. Han lär ju (tack och lov?) inte klara säkerhetskoll som konsult åt större bolag och organisationer. Detta är en farlig väg som de väljer när de engagerar sig i klimattokerier. Fast år andra sidan fick ju såväl KFML:are, Clartéister och vänstersinnade fina positioner i samhället trots sina kommunistsympatier. Kanske det är en merit att vara klimathotstokig i framtiden.

 25. Sören G #22,

  På det röda 70-talet hette det inte ”woke” utan ”politiskt medveten”. Innebörden var väl ungefär detsamma; att endast marxister och kommunister hade nått ett högre medvetande stadium, att endast de hade begripit hur världen var funtad. Det gav dem en viss överlägsenhetskänsla som de kunde använda för att se ned på oss andra ”borgerliga”.

 26. Per

  SVT och SR har krav för att produktionsbolagen ska få sälja in sina produktioner. Det gäller såväl politiskt som klimat. Jag lyssnade på Klimatspår på SR P1. Den värsta floskeldynga jag nånsin hört. Här staplades extremväder händelser på uttalanden från meteorologer med rätta åsikter. Totalt ovetenskapligt. Efter ett avsnitt är man övertygad om hotet och det är en serie.
  Om nu SVT SR förväntar sig ett visst reportage och de som producerar vill sälja vinklar på det sättet så förstärker de ju varandra. Det blir rundgång. Det eskalerar och slutar i sju meters vattennivå 2100.

 27. Per

  Helt otroligt ovetenskapligt program som skapas för att få sälja till SR. De vet vad som säljer med andra ord och de kan fortsätta få sin inkomst.
  https://sverigesradio.se/klimatspar

 28. Simon

  #27 Per
  Och dessutom tvingas vi numera alla att finansiera detta. Det sätter alla marknadsekonomiska mekanismer ur spel på så vis att eftersom pengarna fortsätter strömma in då konsumenterna inte kan styra utbud och efterfrågan.

 29. Per

  En annan #22
  Armstrong har ett förflutet i ett ponsibedrägeri. Han har en algoritm som förutser framtiden. Satt i häkte längst av alla men fick det att framstå som FBI ville åt hans algoritm. Han gjorde det till en framgång. Skickligt. Lämna dina pengar till honom det verkar säkert.

 30. Per

  Efter producentens avslöjande av ”Skogen tystnar” vet man att de som säljer till SVT och SR måste vinkla sina program för att få sälja.

 31. Per

  Simon# 28
  Det finns mycket irritation nu, sociala medier verkar få genomslag. Det kan gå fort när korken går ur flaskan. Det är vad jag hoppas på.

 32. Per

  Peter Hallberg # 17
  Soros spekulerade ju mot svenska kronan när riksbanken höjde till 500 procent. Många svenskar blev ruinerade. Nu är han nån slags hjälte. Media verkar ha tagit hans sida. Jag har min åsikt klar om honom. Och det hör till de lägsta formerna. Speciellt som min syster blev drabbad.

 33. Per

  Ingemar Nordin #25
  Är det inte dags att omvärdera Vietnamkriget?
  Vänstern vann narrativet som gäller än idag. Hur var det ett befrielsekrig egentligen som många påstår? Befriad från vad? Är det inte dags att se Vietnamkriget ur ett annat perspektiv? Nordsidan ville påtvinga syd kommunism. Det borde slutat som Koreakriget med en gräns emellan. Hur skulle vi ställt oss om norra Sverige ville påtvinga södra kommunism?

 34. Rolf Mellberg

  #33 Per

  Nu pratar du nonsens. Nord vann och kommunismen tvingades på även södra landet. Men det funkade inte utan man övergick rätt snart vill marknadsekonomi. Vietnamkriget var mer ett inbördeskrig än vad vi i väst förstått vilket amerikanarna olyckligtvis (men vid tiden ganska förståeligt) blandade sig i.
  Vietnam blev till slut ett bra land, trots att kommunisterna vann kriget.

 35. Man kan å en a sidan betrakta XP och liknande virrpannor som lustiga inslag även om de ibland ställer till med problem. Det farliga som jag ser är vad som händer när någon verkligen drar konsekvenserna av deras budskap.

  Är man helt övertygad om att världen är hotad och att den enda chans som mänskligheten har är att sluta med fossila bränslen så finns det väl inget som inte kan motiveras i kampen för överlevnad. Var går gränsen – mord? Finns det någon gräns, världen står på spel.

  Man kanske kan dra paralleller till terrorgrupper i Tyskland under 70-80 talet. Har man väl mentalt en bild av att det är ett krig så är dödande en rätt så naturlig del i kampen.

  Nästa Breivik kan mycket väl vara någon förvirrad klimatkämpe.

 36. Michael E

  Totalitära tendenser finns ju även inom MP där Sveriges egen överstepräst i klimathotskyrkan, Per Holmgren har sagt att det viktigaste för klimatet är att avskaffa demokratin, http://magasinetneo.se/blogg/det-viktigaste-for-klimatet-ar-att-avskaffa-demokratin/ Att han kommit undan med det och dessutom representerar MP i EU säger det mesta om MPs inställning till demokratin.

 37. Bert Nilsson

  #33 Per. Nog var det ett befrielsekrig från början, när den franska kolonialmakten slängdes ut.

 38. Håkan Bergman

  Det går att bli botad från dom värsta förvillelserna, tänk att det kan räcka med att nån ifrågasätter det dom säger!

  https://www.telegraph.co.uk/women/politics/left-extinction-rebellion-campaign-nuclear-power/

 39. Ulf

  Det är ställt utom all tvivel att vi har våld att vänta ifrån denna grupp. Några av de extremaste lär ta till terrorism.
  Några sektliknande självmord kan vi inte se framemot. De här människorna anser sig moraliskt och intellektuellt överlägsna alla andra. Därmed är det mycket viktigt att de överlever och kan forma framtiden efter sina, i eget tycke, fantastiska hjärnor. Inte utan att man kommer tänka på en liten konstnär i mustasch. Det lär nog bli ungefär ett lika evigt rike om de får chansen.

 40. Sören G

  #39 Ulf
  ”Inte utan att man kommer tänka på en liten konstnär i mustasch. Det lär nog bli ungefär ett lika evigt rike om de får chansen.”

  I 12 år.

 41. Ulf

  Svar 40

  12 år är inte mycket kan man tycka, men är man tillräckligt tokig så hinner man ställa till mycket elände.

 42. Håkan Bergman

  Sekten har ju också en förkärlek för aktioner riktade mot flyget, som ska ha en sån förfärlig effekt på klimatet, bl.a. då den beryktade ”höghöjdseffekten”. Idag har vi ju 911 och flygstoppet då gav åtminstone lite klarare himmel lokalt, beroende på var man mätte, men nån effekt på klimatet var naturligtvis inte att förvänta. Idag däremot har vi haft en kraftig minskning av flyget i runt ett halvår nu, så varför fryser vi inte häcken av oss? IPCC AR5WG1 har svaret:
  ”Persistent contrails from aviation contribute a positive RF of 0.01 [0.005 to 0.03] W/m² (medium confidence) for year 2011, and the combined contrail and contrail-cirrus ERF from aviation is assessed to be 0.05 [0.02 to 0.15] W/m² (low confidence). This forcing can be much larger regionally but there is now medium confidence that it does not produce observable regional effects on either the mean or diurnal range of surface temperature. {7.2.7}

  Myten om ”höghöjdseffekten” bygger på en rapport från 1999, där i stort sett allt idag motsägs av senare forskning, som t.ex. AR5. Men varför förstöra goda argument med fakta.
  https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/03/av-en-1.pdf
  Undrar hur många flygresenärer som klimatkompenserat även för ”höghöjdseffekten”, kanske dags för en grupptalan?

 43. Göran S

  35 J. Montelius
  Nästa steg är väl urval av bilbränning till enbart fossilbilar, för att inte tala om tankningsställen av fossilt.
  Dessa ”klimatduperade” personer ser sig som världsfrälsare, man kan undra var gränsen går, Per Holmgrens antidemokratiska uttalande går helt i den världsdiktatoriska anda som Nordangård larmade om i sin bok. Holmgren har nog åtskilliga gelikar bland alarmisterna, ”det går för långsamt, det behövs global tvingande styrning rundande demokratin med klimatalarmen som vapen”.

 44. Lars-Göran Eriksson

  35 Johan du är inne på rätt spår.
  I deras grundpolicy såsom den lagts fram i tal och text av grundaren så sägs det att de ska rikta in sig på minderåriga med sin propaganda. Dessa minderåriga ska sedan skickas fram i första ledet vid konfrontation med polis. Detta för att när polisen attackerar dessa minderåriga och skadar / dödar några av dem så kommer det att väcka massornas reaktion och de kommer att resa sig mot makten och låta sig ledas av XR. Med andra ord barnen är kanonmat så att XR kan ta över och kontrollera det spontana upproret.

  Det är samma taktik som RAF hade men de utnyttjade inte barn istället så kidnappade de höjdare innom den privata sektorn i Tyskland. Samma taktik som Brigate Rossi använde men de kidnappade Italiens premiärminister.

  XR är precis som dessa organisationer uttalade terrorister men snäppet värre eftersom de planerar att använda barn som kanonmat. De ska därför behandlas såsom varande terrorister och ett hot mot hela samhället. I coronatider visar de att de anser sig stå över alla regler om smittspridning som alla vi andra försöker följa. Det gör dom lika självupptagna egoister som alla de partande unga vuxna som tog hit smittan från Alperna och som fortsätter sprida den på sin sammankomster.

 45. Lars-Göran Eriksson

  Hoppas att Zaruk har rätt. Tyvärr så finns det en risk för att när XR krymper så kommer de att radikaliseras och i likhet 70-talets stadsterrorister som RAF i Tyskland och Röda Brigaden i i Italien börja använda vapen och sprängmedel i stället för plakat och lim.