En fredag i hästväg

 
findus
Ja, dagens tema är väl givet – jag noterade just att även Lars har författat ett kompletterande Fredagsroligtbidrag – tack.
Ja, vad ska man säga – det är väl inget fel på hästkött (om det nu inte är fullproppat med stimulantia, läkemedelskemikalier och antibiotika – eller arsenik, som förr i världen). Jag läste  för något decennium sedan om att det importeras tonvis med åsnekött till landet – men konstigt nog så varken saluförs det eller serveras på restauranger …
lunch
Min äldre syster har alltid varit ”hästmänniska” – jag minns fortfarande från tonåren när hon någonstans bjöds på en välsmakande skinkmacka. Först efteråt insåg hon att hon ätit hästkött, med djup ångest och uppstötning av maginnehållet som omedelbar påföljd…
Själv tycker jag dessa djur är vackra, men ”livsfarliga i båda ändar, och obekväma på mitten” – som någon en gång myntade.
643924_10151294522268037_138841982_n
Men som synes ovan, kanske man bara skrapat lite på ytan. Det är säkert värre än man trott (klicka för större bild).
Associationerna går därigenom till filmen ”Delikatessen” – som rekommenderas för dem som har en viss grad av svart humor.
Annars har jag inte så mycket att komma med – mina ”leverantörer” har inte nått upp till sin normala standard.
Undrar dock om den aktuella asteroidpassagen i Jordens närhet och meteoritregnet över Ural har något samband – jo, man vet aldrig vad som väntar (tack, pekke, för dessa länktips – och till en rysk samlingssite med åtskilliga fler).


NASA menar att det finns en klar gravitationspåverkan på asteroiden från Jorden, och att vid passagen man kan tänka sig seismisk aktivitet på asteroiden. 
Men jag undrar om sådana händelser (kanske vid tidigare passager) skulle kunna lösgöra material, på ett sätt som förklarar Ural-nedslagen. Men det finns väl ändå inget som hindrar att det är fler än ”en asteroid” som går i ungefär samma bana, pga händelser långt tillbaka i tiden.
Men en musikhälsning kanske kan lugna lite – valet är självklart – och tankarna går till Cacka Israelsson, som gick bort vid 83 års ålder i början av januari. Jo, jag minns mitt 50-tal …

Tillägg kl 16:30 – jag glömde framföra en misstanke att nästa ”avslöjanden” kan gälla odlad fisk och odlade ”jätteräkor” från Vietnam. De smakar båda så illa att det bara inte kan stå rätt till med deras uppväxtmiljö och utfodring. Jag kommer i alla fall aldrig mer att köpa några. Tyvärr verkar de sistnämnda ofta serveras på Thairestauranger och korvkioskernas moderna efterföljare i landet.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. John Silver

  Apropå filmer, så var Sweeney Todd nå’t i hästväg.

 2. Håkan Bergman

  Cacka och Gamle Svarten, tänk att jag blev kallad just Gamle Svarten efter en skolresa för 50 år sen, av nån anledning har jag själv inte nåt minne av varför. Nå riktigt oroande blir det väl om Findus börjar skära ner på personalen.

 3. Ingemar Nordin

  Stackars Findus som får bära hästhuvudet för den här skandalen 🙂

 4. bom

  #2 Du det har hänt. En kollega som gjorde sin ingenjörsarbetspraktik på Findus berättade att en nattskiftarbetare försvann spårlöst. Han stämplade in för skiftet men aldrig ut. Det skiftet producerade bostongurka och hackmaskinen var otäckt effektiv. Varken han eller jag har ätit bostongurka sedan dess.

 5. Ingemar Nordin

  Artificiellt kött skall kunna odlas fram från stamceller (eller motsvarande från en vuxen individs blod) i en tank fylld med alger. Forskningen på detta område är i full gång.

  http://en.wikipedia.org/wiki/In_vitro_meat

  Det väcker en del intressanta frågor. Kan veganer, som inte äter kött pga etiska skäl, äta ett sådant kött? Kan judar och muhammedaner äta detta kött där man inte genomfört slakten på rätt sätt? Kan man äta människokött (mitt eget t.ex.)?

  Om inte, varför inte?

 6. Håkan Bergman

  bom #4
  Bostongurka är väl registrerat varumärke av Felix.

 7. bom

  #5 Det går bara om en imam inspekterat produktionen och utfärdat halalcertifikat. Jag hade en hantverkare (nordafrikan) som visade sig vara bokstavstroende. Jag stekte älgfilé medan han jobbade och ville bjuda honom på en smakbit. Det hjälpte inte att förklara att en älg dör (i princip) av blodförlust efter träff med en expanderande kula och dessutom ofta avfångas med kniv genom att halsartären skärs av (liksom vid halalslakt!). Om imamen inte har varit närvarande och trollat till då är det haram. Alltså kunde han inte provsmaka min fina älgfilé. Blind tro är inte rationell! (OBS gäller även i klimatreligionen).
  Har någon en länk till P1:s förväntade kärnkraftsangrepp idag? Jag hade annat att göra men nu känner jag mig pigg på att retas upp av osakligheter.
   

 8. bom

  #6 Då beskyllde jag Findus utan grund. Säkert var det då på Felix praktiken ägde rum. Mitt misstag!

 9. Ingemar Nordin

  bom #7,

  De religiösa slaktmetoderna är i allmänhet inte framtagna i blindo, utan oftast ligger det etiska (minska lidandet hos djuren, respektera det etc) och hygieniska (undvikande av smittosamma sjukdomar och skämt kött) skäl bakom. Men om man kan odla kött i tank så faller alla inskränkningar av slaktsätt eftersom inga djur behöver slaktas.

 10. bom

  @ Håkan B
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Bostongurka. Det trodde tydligen Hr Felix också – men domstolsutslaget gick honom emot.
  #9 Grisköttsförbudet är väl en följd av trikinos som profeten m fl sett utan att veta egentlig orsak till åkomman (trikiner upptäcktes av en tysk läkare först på adertonhundratalet). Kött med levrat blod i ådrorna smakar sämre och ruttnar säkert fortare i ökenreligionernas klimat. Hygienförslaget tvivlar jag dock något på efter att jag i Kairo sett fårkroppar hänga utanför slaktarbutiker. På avstånd såg de ut att hänga med den svarta pälsen kvar. Vid närmare besiktning var ”pälsen” flugor. Äck dubbelt äck!

 11. Stickan no1

  Visst är det fel med hästkött i mat som inte skall innehålla det köttet men än värre är det med mat som är potentiellt livsfarlig.
  Vi har ca 100.000 rapporterade salmonellafall i Europa varje år. Yes, Varje år.
  Det dör 1000 tals människor varje år pga bristande hygien, kunskap och ansvar.
  Det vore bättre om våra politiker lade mer energi på att lösa uppenbart farliga problem först före felmärkta varor. Lös de värsta problemen först.
  Det är lite som de flesta miljöförespråkarna som vill lägga alla resurser på att minska CO2 utsläpp före andra farligare miljöpåverkande verksamheter.
  Värsta exemplet är väl uppmuntrandet av ökade utsläpp av kvicksilver för att minska CO2 utsläpp.

 12. L

  Undrar hur alla som tjatat om klimat-faran med nötkött nu ställer sig?

 13. Pelle L

  Jag höll nästan på att glömma!
   
  Den här viktiga artikeln dök upp för några dagar sedan,
  och förebådade vad som sedan skulle hända på hästfronten:
   
  http://nyheter24.se/nyheter/internet/732273-hasten-en-frukt-som-inte-finns-har-40-000-likes-pa-facebook
   

 14. OR

  Stickan #11
  Undrar just också hur man kan hitta på att larma så oerhört om en märkningsfråga. Findus får väl kalla det för Täby Galopp istället för Täby Kalopps.
  Undrar också hur EU:s upphandling av labbet, som ska göra testerna i Bryssel gick till. 300-400Euro per prov är inte det väldigt mycket? Det verkar inte ha varit tid för konkurrensupphandling, för det var ju så oerhört akut bevars.

 15. tompas11

  Undrar just hur länge det dröjer innan man med övertygelse kommer att påstå att meteoritnedslaget i Ryssland beror på att människan påverkat klimatet och att det kommer att bli än värre om vi inte minskar utsläppen av koldioxid. För de bokstavstrogna AGW-anhängarna är nära nog inget omöjligt…

 16. Thomas P

  tompas11 #15 Watts har redan försökt med motsatsen: att nedslaget bevisar att vi skall satsa på meteoritförsvar snarare än AGW.

 17. Thomas P

  Stickan #11 ”Värsta exemplet är väl uppmuntrandet av ökade utsläpp av kvicksilver för att minska CO2 utsläpp.”
   
  Tvärtom handlar det om minskade utsläpp av kvicksilver från kolkraftverk när man minskar energiförbrukningen.

 18. ThomasJ

  ”They won’t Findus in here” !  Köstlich!!!  😀  😀 !
   
  Utengemärkt – i hästväg utengemärkt!
  Plenty thansks, Peter!  😀
   
  Mvh/TJ

 19. Claes L

  Jag är dock förvånad över att Rockström ännu inte suttit i en tv-soffa och pekat på ett samband mellan meteoritnedslaget och CO2.

 20. tompas11

  CNN Anchor Asks If Incoming Asteroid Caused By ’Global Warming’… Seriously?
  http://www.mrctv.org/videos/cnn-anchor-asks-if-incoming-asteroid-caused-global-warming-seriously

 21. Gunnar Strandell

  Jag tror att det handlar om själen.
  Vi äter inte varandra för att vi vill skydda vår själ. För där finns vårt ego och det vill vi skydda och behålla.
  Av någon anledning skapar vi värderingar och ibland hela kulturer som tilldelar djur själar. Det är kor i Indien, ibland fåglar eller katter.
   
  Katter förresten, har någon frågat katten Gustav vad han tycker?
   
  Och Findus, det är väl Pettsons katt?
   
  Låt oss hoppas att man inte hittar hästkött i burkar från Whiskas, för då måste vi väl dra slutsatsen att det är beroendeframkallande!?

 22. Bertel

  Peter Stilbs
  Denna fredagskrönika var något i hästväg. Musikhälsningen däremot en stunds njutning. Blunda och lyssna.
  http://www.youtube.com/watch?v=cjNfkbQr5zc

 23. S. Andersson

  Nu finns det dessutom misstankar om att Findus fiskgratänger innehåller nedmalda sjöhästar.
   

 24. Bertel

   och denna(i repris) som fortsättning med framtidstro.  http://www.youtube.com/watch?v=Co2BJRYVMKI

 25. Håkan Bergman

  bom #10
  Nja historien om killen som blev bostongurka låter ändå som en skröna. Knivar som hackar ner gurka, paprika och annat jox till en gurkmix klarar knappast av att hacka ner benstommen på en människa. Sen måste historien ha fått juridiska konsekvenser också, det är dödens svårt att få en människa dödförklarad om man inte kan uppvisa ett lik. Jag minns ett fall från en arbetsplats där det förvisso fanns ett ögonvittne till att en person rasat ner i en kolbinge, sen säkert gått igenom kolmatare och kolkvarn och sen bara slutat som värme, lite aska och rökgaser, spårlöst borta m.a.o. Processen att få honom dödförklarad drog ut åtskilliga år.

 26. Fisk från Vietnam!
  Det slutade jag med för 1 år sedan eller 2 efter en artikel nånstans hur dom använde en hel del antibiotika vid odlingarna eftersom fiskarna blev sjuka.

 27. Håkan Bergman

  S.Andersson 23
  Välkomne till Hajk. I kväll tänkte jag att vi skulle prate om häster. Men inte vilke häster som hels, uten flodhäster.
  Fan det måste vara en rätt fet file på dom där. Vi drar en tubenklassiker:
  http://www.youtube.com/watch?v=8E8xMcXmI9E

 28. Pelle #13
  Det fanimej det roligaste jag läst på bra länge!!

 29. Håkan Bergman

  Nu blev jag sugen på hund, dom är ju lite mer lättjagade, billiga för oss pensionärer m.a.o., och dessutom finns det många fina recept. Vad sägs om läckerheter som stuvad stövare, gravad tax, blodhundpudding, pudel i nudel, yorkshireterrierpudding, bara fantasin sätter gränser, man tager vad man haver som Kajsa Hund sa

 30. S. Andersson

  Håkan 29
  Apfelpoodle mit Schlagsahne är en utomordentlig efterrätt.

 31. Kapitalist

  Asteroiden och meteoren har inget som helst samband. De är inte bara tiuotusentals kilometer från varandra, de har även helt olika banor och hastigheter. Att asteroiden, som är väldigt liten och befinner sig extremt långt bort, skulle kunna utlösa någon seismisk aktivitet är väldigt långsökt. Jag orsakar mer jordbävning när jag nyser.

 32. Christopher E

  #17
   
  ”Tvärtom handlar det om minskade utsläpp av kvicksilver från kolkraftverk när man minskar energiförbrukningen.”
   
  Det där kan man ju nyansera. Hur många kolkraftverk har stängts sedan glödlampsförbudet? I Europa tycks de bli fler istället. I Sverige, som har en helt obetydlig import av stenkolsel, köper folk nu också av tvång lampor med kvicksilver. Överallt gäller att om en lampa går sönder, sker utsläppet av kvicksilver inne i stängda hemmiljöer, och man får i sig i sig mycket mer än om utsläppet sker vid en avlägsen skorsten. Någon energibesparing att tala om från glödlampsförbud är det nu inte ändå. Drar de lite, kan man ha fler igång under längre tid istället. Och den förlorade värmen måste i kalla klimat ersättas. Det handlar som vanligt bara om meningslös symbolik och en aldrig sinande lust att påtvinga andra sina egna ideologiska värderingar.
   
  Om nu politiken tycker att försämrad funktion och minskad bekvämlighet är helt OK för att genomdriva energibesparing, hade det funnits mer effektiva lagar för att spara el; förbud av TV-apparater typ plasma/större än 30″, förbjuda elvispar/dammsugare och allehanda tekniska hushållsapparater, förbuda högre inomhustemperatur än 18° vintertid, förbjuda fasadbelysning/julbelysning mm. Men det är väl en tidsfråga innan de gröna ideologerna kommer även med detta, och att sedan idiotierna försvaras lydigt av klimataktivister också.

 33. Christopher E

  När det gäller meteoriten i Ryssland, har vi nu hundratals människor som bevisligen skadats av denna. Däremot finns inte ett enda exempel på någon som farit illa av AGW (om man inte räknar i klimatpolitik under AGW!) så meteoriter leder nu stort i farlighetsligan.
   
  Ganska rolig oavsiktlig underhållning blev att igår kväll se repris vetenskapens värld från i måndags. De talade om asteroidpassagen som då skulle komma. De  kallade av någon anledning in Jens Ergon som ”rymdexpert” (???) för att i lättsamt tonfall förklara varför nedfall av rymdstenar inte var något att oroa sig för. Han sa för all del inget direkt fel tekniskt sätt. Sannolikheten av större nedfall var ju så liten att det var ingen fara i mänskligt perpektiv. Fyra dagar senare… vem hade kunnat tro det…
   
  Kapitalist #31
   
  Helt riktigt, olika banor och inget samband alls. Bara ett helt otroligt sammanträffande. Men det var seismisk aktivitet på asteroiden MIT och Peter talade om, inte tvärtom. Du läste lite för fort 😉
   
  En annan hypotes… timmar efter påven Bengt den sextondes meddelade avgång slog en blixt ned i Petersskyrkan. Också ett sammanträffande. Kanske meteoriten också är en missnöjesyttring från någon däruppe på traditionsbrytande påvar? 😉
   

 34. Peter Stilbs

  Kapitalist #31 – det var tvärtom – jordbävning på asteroiden, alltså – inte på Jorden.

 35. Nu hävdar en advokat tillika Lead Author för AR5 att allehanda seismiska fenomen också är orsakade av AGW. mEd tanke på det är det väl inte konstigt om man också kommer fram till att den AGW-religiösa dogmen att även meteorer orsakas av AGW.
  http://www.news24.com/Green/News/Climate-change-is-real-experts-say-20130213

 36. #35
   
  Till och med ’Coordinating Lead Author’  ..
   
  Det finns tydligen ingen bortre gräns för dårskapen.

 37. ces

  Kanske dags att införa en asteroid-skatt. Då kan politiker bestämma att asteroider inte skall komma närmare jorden än 2 grader.

 38. OR

  Det verkar som om Livsmedelsverket har godkänt att kött från häst får användas i Falukorv. Då kan man kanske spara in DNA-proverna just på falukorven. Inget i tillståndet för Falukorv anger heller hur stora andelar av olika köttslag som får användas.
  Påminner om historien om kunden som frågar om harfärsen: ”Är det ren harfärs?” – ”Nej, den är uppblandad med häst, fifty-fifty.” ”Så det är hälften harfärs då?” – ”Nej, en häst och en hare.” 

 39. En fråga som förundrat mig under lång tid och inte fått något svr är:
  Varför är alla ”korrigeringar” av temperaturdata positiva när de med tanke på UHI borde vara huvudsakligen negativa.
  Jag hoppas Lennart Bengtsson kan svara på detta, men eventuella svar från våra husvarmister uppskattas också.
  http://stevengoddard.wordpress.com/2013/02/15/more-ushcn-adjustment-fraud/

 40. Pelle L

  OR #38
   
  Hehehe 🙂
   
  Min farsa, salig i åminnelse, brukade dra samma, men då gällde det småfågelpastej:
  En häst + en gråsparv.
   
  Förövrigt är småfågelpastej (eller kanske det heter kramsfågelpastej) en etablerad rätt i Frankrike. Heter Paté de grieves och säljs som konserv i livsmedelsaffärerna.
   
  De skjuter alltså de stackars små flyttfåglarna på deras väg mellan Skandinavien och Afrika.
   
  Se t. ex.
  http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=fr&u=http://www.chasse-grives.fr/207%2Bpates-de-grives.html&prev=/search%3Fq%3Dpate%2Bde%2Bgrives%26hl%3Dsv%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DHin%26tbo%3Dd%26rls%3Dorg.mozilla:sv-SE:official&sa=X&ei=Tc0fUYvbJKSl4ASizIHQCQ&ved=0CEUQ7gEwAg

 41. Mycket intressant på No Tricks Zone  idag.
  De fleta vetenskapsmän tvivlar på CAGW
  http://notrickszone.com/2013/02/16/conclusive-study-most-scientists-have-serious-doubts-about-the-claimed-extent-of-man-made-global-warming/
  Historien om hur varma AGW-vintrarna  blev kalla pga AGW:
  http://notrickszone.com/2013/02/15/how-germanys-climate-scientists-suddenly-changed-their-predictions-of-warm-winters-to-cold-snowy-ones/
   

 42. Thomas P

  Perfekt #41 Det är fjärde gången på denna blogg samma lögnaktiga vinkling av en artikel tas upp. Du Slabadang och pekke är precis lika godtrogna och vidarebefordrar glatt vad ni ser på era respektive favoritbloggar som om det vore sant. Nu råkade det handla om, inte ”De flesta vetenskapsmän” utan om vad oljefolk i Alberta ansåg.
   

 43. Gunbo

  Perfekt #41,
  ”De fleta vetenskapsmän tvivlar på CAGW”
  Ta och läs artikeln så ser du vilka ”vetenskapsmän” det är fråga om:
  ”Drawing from survey responses of 1077 professional engineers and geoscientists,
  we contribute to the understanding of ‘defensive institutional work’ by professionals within petroleum companies, related industries, government regulators, and their professional association.”
   
  Det räcker inte med bara Gosselins rubrik!

 44. HansH

  Undersökningen är utförd på ett hederligt sätt till skillnad från Oreskes…vad akademiker kring oljehantering och i områden med sådan anser är intressant, antagligen mer insatta än de som är knutna till klimathotsyrkena som Oreskes vred till siffrorna om.Det är bara att ösa på med fler kompetenta undersökningar av den sorten på fler grupper. Jag tror ju inte TCS blir de som beklagar kommande resultat 🙂

 45. Thomas P

  HansH #44 Studien är vad jag kan se utförd på ett hederligt sätt. Det är rapporteringen om den i Forbes och på bloggar som notrickzone som är ohederlig.

 46. Steg 1 i min upplysningskampanj verkar fungera. TP och Gunbo inser att en undersökning av en utvald grupps åsikter kan ha brister när det gäller att beskriva en större grupps åsikter, även om undersökningen är korrekt gjord.
  Steg 2 är dock den svåra uppgiften. Nu skall jag försöka få dem att att inse att en undersökning där man  väljer ut en liten undergrupp av respondenter så att dessa tillhör en grupp med en ekonomiskt välgrundat ställningstagande för en position inte har något deskriptivt värde utanför denna grupp.
  Steg 3 blir att försöka få dem att förstå att om man låter meningsmotståndare till en grupp skriva enkätsvar som om de tillhörde denna grupp är resultatet oanvändbart för att säga något om den gruppen.

 47. Olaus Petri

  Thomas #45
   
  Som sagt, studien verkar bra i vissa delar, men direkt usel i andra. Gällande det sistnämnda är det författarnas egna bias som är problemet, viket korrekt återgavs i Forbes. Sedan är det förstås på sin plats att anmärka på vilka informanterna var, dvs ingenjörer och geovetare som arbetar i ett Oljeklondyke.
   
  Det uppväger dock inte partiskheten och det budskap som författarna bäddar in resultatet i. Riktigt illa är det. Och det märkliga är att denna studie, som alltså är betydligt mer rigorös än Oreskes/Conway, börjar i fel ände. Trots att alla med med litet uns av vetenskaplig skolning ser hur uselt underlaget är för 97%-memet, så är det alltså inte i denna ända de börjar rota, dvs ”forskningslägets” mest omhuldade siffra!
   
  Varför skjuta i det öppna målet istället för det betydligt mer intressanta: vad som döljer sig bakom 97%? Varför inte intervju exempelvis oceanografer istället för ”oljefolk”? Där finns det möjligheter att nyansera de 97 procenten, och självfallet, om det nu skulle visa sig: bekräfta den.

 48. Gunbo

  Olaus P #47,
  ”Varför inte intervju exempelvis oceanografer istället för ”oljefolk”?”
   
  Jag tror svaret ligger här: 
   
  ”…we contribute to the understanding of ‘defensive institutional work’ by professionals within petroleum companies, related industries, government regulators, and their professional association.”

 49. Thomas P

  Olaus #47 Du klagar alltså inte på att studien är vetenskapligt fel utan att den är ideologiskt fel. Du tycker de borde gjort något helt annat som intresserar dig mer. Låt mig gissa: du har inte gjort någon litteratursökning för att se vad som gjorts på det området?
   
  Det är fortfarande rätt patetiskt hur du försvarar Forbes och indirekt notrickszone genom att försöka blanda bort korten och få det till att det är den vetenskapliga artikeln snarare än den förvanskade rapporteringen om den som är frågan.

 50. Christopher E

  Helt OK att lyssna på geologer istället för agronomer och järnvägskonduktörer i dessa frågor. De har tidsperspektiv, vilket behövs för att sätta klimathotandet i sitt rätta sammanhang. Man kan inte förutsätta att de har ”bias”, det kan vara helt objektiva åsikter. Om man ändå misstror människors förmåga att vara objektiva, skulle vissa kanske då istället fundera över objektiviteten hos de som lever av klimathotet.
   
  Thomas hänvisade en gång mig till en Wikipediasida som skulle visa att ”alla” vetenskapare trodde på klimathotet. Där framgick bland annat att amerikanska veterinärsamfundet tagit ställning för klimathotets realitet.
   
  Jag blev inte sådär väldigt omvänd till klimatapokalypsen.

 51. Thomas P

  Christopher #50 Alla punkter i en lista behöver inte vara lika tunga…

 52. Olaus Petri

  Gunbo #48, problemet är ju att resultatet inte är kunskapssociologiskt intressant givet artikelförfattarnas indirekta utgångspunkt att ”science is settled”.  Det är alltså motståndsfickorna som skall sociologiskt analyseras trots att själva utgångspunkten för ”motståndsfickan” (science is settled) är baserat på extremt skakigt underlag. Det saknas alltså väl genomförda studier kring ”science is settled”.
   
  Studien börjar därför i fel ände, vilket gör att det är skitforskning, trots att metod och utförande inte är problematiskt.
   
  Thomas #49. Jag försvara inte Forbes eller Notrickzone. Jag konstaterar bara att givet studiens ”frame” är det inte konstigt att den används för att ge svar på tal från ”skeptiker”.
   
  Som jag sagt tidigare tror jag dock inte att det var särskilt fiffigt gjort av dem. Informanterna bär ju på sociologisk parametrar som äger relevans för hur resultaten kan tolkas. Vilket de som vinklar resultatet som ex. Forbes kommer att få höra. 😉
   
  Dock framgår av artikeln att det kunskapssociologiska forskningsläget rörande 97%/science is settled är synnerligen magert, därav min invändning att man börjar i fel ände, dessutom med ”klimathotsfacit” som utgångspunkt.
   
  Resultatet är således intetsägande och kommer s att förbli tills relevant grundforskning gjorts på området.

 53. Peter Stilbs

  Thomas m fl.  – kan ni vänta lite med dessa diskussioner till onsdag ? Det kommer ett inlägg om saken då.

 54. Olaus Petri

  Ok Peter.

 55. Thomas har inte det minsta problem med det massiva ’ljugandet’ som systematiskt förekommer i nästan all rapportering rörande hans sida. Och inte bara rapporteringen utan även genomförandet … han är själv väldigt aktiv när det gäller att förvrida och förvanska nästan varje liten informationsbit och studie eller vetenskaplig publikation i precis samma riktning varenda gång. Och trots att han här nu gnäller över det är utelämnandet av centrala delar, fakta detaljer, vilka nyanserar budskapet och/eller ger en mer fullstsändig bild, en annan viktig metod som aldrig försitts för att ge en mer alarmistisk bild
   
  Gnället från klimathotarna börjar bli rent patetiskt. Tex när när de försöker framställa sig som förföljda för att ha avvikande åsikter …

 56. Gunbo (och Thomas)
   
  ”.. we contribute to the understanding of ‘defensive institutional work’ ..”
   
  Snacka om gigantiskt självmål, Gunbo. Folk som jobbar med öljeutvinning är inte det minsta lilla hotade av klimathotets varande eller inte. Inte heller av klimathotsopinionen, och inte ens av stolliga politiker och deras klimattrams.
   
  Däremot finns det en stor grupp människor vars ställning, jobb och framtidsutsikter vore väldigt hotade av att klimathotet visade sig vara obefintligt eller bara väldigt överdrivet, eller tom bara oberoende av vad människor reellt kan göra för eller emot det.
  Den gruppen brukar ni närmast maniskt försöka omhulda, stötta er på, och skydda mot ’kontaminering’ från andra med kunskaper och erfaranheter om den verkliga världen (inkl klimatet). Den gruppen är just:
   
  Klimatforskarna! ”
   
  🙂
  Kanske läge att använda undata sådana som är extremt beroende av vad svaret är, eller bnara ha i åtanke att bland dessa måste man verkligen beakta och förstå  ”the understanding of ‘defensive institutional work’
   
  Men att argumentera konsistent, dvs använda samma argument (om det skall vara giltigt) oavsett riktning, det vore kanske att begära för mycket av er, eller att överbelasta utrymmet mellan öronen …
  😉

 57. ThomasJ

  Den alltid välskrivande Willis Eschenbach har en ’blänkare’ hos WUWT angående ’rapporter’, läsvärt:
   
  http://wattsupwiththat.com/2013/02/16/overhyped-the-human-cost-of-climate-alarmism/
   
  Mvh/TJ