Elsa Widding sammanfattar Klimatmyter 1

Här är Elsa Widdings sammanfattning av den första delen om klimatets historia. Huvudbudskapet är att kalla perioder i mänsklighetens historia har varit förknippade med dåliga skördar, svält och civilisatoriska kriser. Varma  perioder har däremot inneburit goda skördar och en ökad befolkning. Även i dag så ser vi från en artikel i The Lancet att kyla dödar många gånger fler än värme.

Elsa Widdings alla youtubeinlägg om klimatmyterna finns här.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Ett diagram säger en del.
  The Lancet uppvisar sambandet mellan ute-temperatur och dödsfall.
  I dessa tider så är det välkänt att vi inte drabbas av dödsfall utan orsak-och inte är det vår temperatur som drabbar oss. Virus trivs inte i solljus.
  Värme och sol hänger ihop.
  Sol och D vitamin hänger samman. Det finns anledning att tro att D vitamin kan vara en delförklaring till hur sjukdomen drabbar oss. (sök på John Campbell )

  Beträffande Elsas video så är hennes framträdande väl värd att lyssna på-men ett diagram skulle göra den sevärd och lite bättre!

 2. mattias

  #1. Jag är förvånad att D-vitaminstatus inte diskuteras mer. Skolmedicinen verkar väldigt försiktig. Jag begriper inte riktigt hur man kan diskutera huruvida munskydd eller inte har en bra effekt på smittspridning eller om klorokin fungerar eller inte, men undvika att prata om D-vitamin. Det är ett mycket billigt sätt att möjligen minska sin risk, och även om det inte skulle ha någon effekt så är det i alla fall utan biverkningar. Visserligen finns få kontrollerade studier, det är också svårt att designa dem på ett riktigt sätt, och kausaliteten är fortfarande oklar. Dock, man har uppmätt mycket låga D-vitamin nivåer hos flera riskgrupper som har haft Covid-19. Det finns även studier som visat på effekt av D-vitamin tillskott vid vanlig influensa som har samma effektivitet som ett vaccin. Mer läsning här: https://www.preprints.org/manuscript/202003.0235/v1

 3. Elsa. Jag har med stort intresse sett alla inläggen i Youtube. Tack för dem. Det är ganska märkligt att koldioxidhalten stiger trots att vi har dragit ner på transporter och flyg. Måste var så att temperaturhöjningen i tiden ligger före koldioxidhöjningen och att det är från havet CO2 kommer. Nu om inte förr är det väl dags att skrota den dyra klimatpolitiken.

 4. Johan Montelius

  Håller med om att Fredrik Charpentier Ljungqvist bok ”Klimatet och människan under 12000 år” är någonting som alla borde läsa. Den sätter verkligen nutida förändringar i sitt rätta perspektiv.

  https://www.dialogosforlag.se/bocker/historia-och-idehistoria/klimatet-och-manniskan-under-12-000-ar.html

 5. Ulf

  Svar 1,2

  Dumt att stänga in folk då om det skulle stämma.
  Samtidigt måste jag säga att siffrorna som kommer över denna sjukdom inte är helt lätta att begripa. Det lär bli ett digert arbete framöver att utreda varför olika länder drabbats så otroligt olika.

  Det kommer nya uppgifter varje dag. Utöver det kommer det katastrofala, men väntade siffror över ekonomin. Detta talar starkt för att politikerna kommer snart att tävla om att vara handlingskraftiga åt andra hållet, dvs öppna upp. Så fungerar politiken, när folk börjar förstå vilket hot mot levnadstandarden nedstängningarna är så kanske domedagspolitiker blir mindre populära. Då gäller det snabbt att byta hatt.

 6. Tack Elsa!
  Det var en bra och lagom lång sammanfattning och bra med bilder och diagram.

 7. mattias

  Som objektiv forskare, vore det då inte intressant att göra olika prognoser, en extrem utifrån scenariot enligt RCP8.5 och framtida befolkningsutveckling som skulle kunna vägas mot en annan prognos utifrån att NAO går in i en kallare fas samtidigt som solcykel 25 inte blir särskilt aktiv och så använda underlaget i refererade Lancet artikeln som visar dödstalen vid moderat kyla för att prognostisera hur många som skulle kunna dö av kyla den närmaste 50 årsperioden? Jag säger inte att det är troligt att det blir kallare, men inte mer osannolikt än RCP8.5 i alla fall.

 8. #7
  Även om inte så många ser våganalyser som vetenskap, ännu, så ligger favören helt klart hos en kraftig avkylning oavsett orsak, men det är ju bara min åsikt just nu. Vilket måste ge utslag i verkligheten såklart, så utfallet kan bli både intressant och skrämmande och Covid-19 kanske bara blir en ”mild föraning” på lite mera långsiktiga svårigheter?
  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-4

 9. Per I

  Före 1960 ökade CO2 mer än vad som kunde komma från mänsklig påverkan. Det fanns alltså en annan källa. Den finns säkerligen fortfarande. Sen handlar allt om beräkningar som inte kan verifieras. Atmosfären och CO2 källor är inget laboratorium utan kan bara simuleras i beräkningar utifrån vad man tror sig veta. Så lyssna inte på vetenskapen. De har ofta fel, de är långt ifrån ofelbara. Det gäller mer av vilka ska man lyssna på. Speciellt i ett så avancerat ämne som klimatet. Ozonhålet blev inget problem eller hur? Vi överlevde det också.