Elsa om Cancelkulturen och hotet mot yttrandefriheten

Länk till Katarina Barrlings artikel https://www.svd.se/a/9zbpV9/katarina-barrling-foljsamhetens-tyranni

Elsa Widding

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Elsa – den nutida upplysningens riddare, en av Sveriges främsta krafter mot mörkrets makter!

 2. Magma

  Och Oden, allas vår kraftfulla isbrytare stävar raskt på spikrak kurs mot norra polen för att bekämpa det illasinnade och omedgörliga klimatet. Hur var det nu, är vi på väg mot nästa istid?

  https://sbd.arcticmarinesolutions.se/#token=8f4cf833adbeb96cde5a8eae84138c3a154522eb&imei=300434066003000&start=2023-05-07

 3. US

  Stå på dig Elsa. Sanningen segrar till slut.

 4. Staffan Lindström

  2 Magma
  …Oden har alltså ritat ”Danmark” i Danmarkssundet… 😉
  Var kraschade en varmluftsballong i går kväll ? I Staffanstorp…
  (20 pers(!) ombord… ) Vad säger Hugin och Mumin…?

  Heja Elsa! (Men välj dina strider…)

 5. Lasse

  Elsa W och Katarina Barrling två tänkande damer.
  Som stöd för Elsas klimatkamp så kan valfritt diagram från denna sida användas: https://ourworldindata.org/

  Det finns gott om kriser men få förknippade med klimatförändringar som vi inte haft förr-och som knappast kan undvikas genom att avstå det som är framgångsförknippat, fossil energi!

  ..Oden förtöjer sig vid nästa flak och inväntar sommaren!
  Den kommer att komma med 2 graders värme och dis och dimma. Men nu är det ovanligt kallt.
  Framexporten slår nya rekord: https://sites.google.com/view/arctic-sea-ice/home/fram

 6. Lasse

  Hann inte med denna:
  https://realclimatescience.com/2023/05/red-hot-arctic/#comments
  April var kall där uppe. Maj var kallare!
  Förklarar en del av Odens problem!
  Förklarar kanske också varför alarmister är så ointresserade!

 7. Ann Löfving-Henriksson

  Elsa, Du står stadigt i Dina kunskaper, insikter och erfarenheter. Du har genomskådat FNs klimatbluff som med sina förödande metastaser nu angripit hela den ”upplysta” västvärlden och Du har offrat Din egen trygghet för att bjuda på Din surt förvärvade bild av den ödesfråga vi alla är drabbade av och än mer kommer att bli drabbade av om avvecklingen av den civilisation våra förfäder byggt upp fortsatt får härja.
  Och! Du möts av samma primitiva reaktioner som modiga fritänkare mötts av i alla tider. Förhoppningsvis kommer tillräckligt många, tack vare Dig, att inse att de inte studerat ”metastaserna” tillräckligt noggrant i tid, men nu börjar förstå att det är hög tid att ta tag i dem och byta spår för allas vårt bästa.
  På min vägg i arbetshörnan har jag en bild på statyn av Giordano Bruno på Campo di Fiori i Rom. Bland alla andra sevärdheter var ett besök under den mäktiga statyn ett måste under några fullspäckade dagar där nere.
  Mänskligheten är sig lik, men det har trots allt varit lite värre att strida i motvind. Det börjar synas fler röster i berättelsen om FNs ödesfråga och vi kan nu se fram emot lite mer vett och sans i klimathotsfrågan sedan Du stormade in i riksdagen. Tack Elsa!

 8. Enough

  Tack, Elsa, för att du ger cancelkulturen ett ansikte, tänker närmast på de patetiska påhoppen från ledande L-partister, men även på insatserna i Riksdagen så här långt.

  Att media systematiskt hjälper den trånga åsiktskorridoren PK att slippa insyn och kritik borde vara rätt uppenbart för de flesta som försöker engagera sig i samhällsfrågor. Men få vågar gå steget ut och påtala det, medvetna om att karriärer och försörjning kan stå på spel, utöver risken att förlora fästet i sin sociala umgängeskrets, där de flesta inte vågar utmana, av samma skäl.

  Frågan är inte om, utan när den tid kommer, då verkligheten blir uppenbar även i klimat- och C19-injektionernas frågorna, precis som verklighetens utfall i migrations- och brottslighets-frågorna nu sakta börjar sjunka in i befolkningen. Håll ut, vi är många som försöker stödja dig som viktig talesperson för förnuft och sans. Tack för din kamp och ditt mod!

 9. Sören Gustafsson

  Att börja en diskussion med en klimatalarmist med att diskutera cancelkultur kan vara en bra öppning då ingen kan tycka att det är en bra sak även om de själva tillhör den. När de förstår att de tillhör den kanske det går upp ett ljus för dem om vad det är frågan om alltihop.

 10. Ivar Andersson

  Tack, Elsa, för att du ger cancelkulturen ett ansikte, tänker närmast på de patetiska påhoppen från ledande L-partister.

 11. Cancelkulturen är ett utslag av aktivism och står i bjärt kontrast till det förnuftiga samtalet, bl.a till Vetenskapen. De som tror sig veta sanningen bryr sig inte om argument. Tvärt om bekämpar de dem eftersom de anses stå i vägen för Sanningen, eller Saken.

  ”Cancel” betyder ju att man inställer något, t.ex. en inbjuden gäst att hålla föredrag. Men det inkluderar numera även att aktivister kontaktar arbetsgivare, studierektorer tidningsredaktioner etc för att stoppa oönskade åsikter och argument att komma fram. De kan också kontakta hyresvärdar och hota dem med repressalier om de upplåter lokal till personen i fråga. Ofta heter det att man skall förhindra någon från att ha en ”plattform” för sina åsikter.

  Detta går förstås hand i hand med att rättrogna aktivister i grund och botten är emot yttrandefrihet och demokrati.

 12. Tege Tornvall

  #2 Magma. Jag anar ironi i din text. Odens spikraka kurs mot polen är i själva verket stillasittande i tjock is på drift söderut.

 13. tty

  #2

  ”Hur var det nu, är vi på väg mot nästa istid?”

  Givetvis är vi det. Vi lever i ett ice-house klimat där istid är det normala tillståndet, och mellanistider är korta avbrott, typ 10 % av tiden. Och även då är det gott om is. Bara ungefär två tredjedelar av isen smälter under mellanistider, den sista tredjedelen har inte smält på åtminstone 14 miljoner år.

  Och så lär det fortsätta tills Antarktis behagar flytta på sig.

 14. tty

  #12

  Odenexpeditionen väntar på den heta vinden från söder som klimatmodellerna försäkrar kommer att smälta bort isen, men just nu verkar det gå kärvt:

  https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=-3.26,78.27,3323/loc=-29.871,75.038

 15. Tege Tornvall

  Utfrysning gäller också skribenter. Dalarnas Tidningars chef-redaktör resp. politiske redaktör har båda förklarat att de inte släpper in mig ”på sina sidor” utan hänvisar mig till insändare. Detsamma gör övriga nyhetsmedia.

  Publicistklubben, där jag är medlem sedan 1972, vägrar att hålla debatt om medias utfrysning och hänvisar liksom media allmänt till FN:s klimatpanel IPCC som enda sanningskälla.

  Jag sänder information och inlägg till alla, men de tas – med två undantag – bara in av alternativa och sociala media på nätet. Sedan vänds detta mot mig. Jag liksom andra realister har pestflagg i media och blockeras automatiskt.

 16. Lasse

  #14 tty
  I själva verket visar de tydligt hur isavsmältningen(i år?) är en vattensport !
  Strömmar har fört nästan 1 miljon km2 is söderöver.
  Vattnet som kommer in söderifrån på andra sidan av Svalbard är ca 2-4 grader varmt.

 17. Fredrik Lundell

  #15 Tege Tornvall

  Ja, det är för bedrövligt.

  Min egen erfarenhet är att Folkbladet i Norrköping utgör ett undantag, en gammeltidning där jag i fjol fick in 6 av 6 starkt vindkraftskritiska inlägg, där 2 eller 3 av dem också påstod det inte finns någon klimatkris.

 18. Fantastiskt att någon offentligt tar kampen mot etablissemanget – i dessa tider är det ju återigen förenat med stor fara för både kropp och själ.

  Fantastiskt är det ju också att vi idag diskuterar att montera ner kommunernas veto – och att Fn vill införa demokratiska begränsningar.
  En snabbtitt på det mänskliga psyket visar dock att allt detta följer obehagligt väl vårat behov – av att ledas och att tillhöra gemenskapen, både på individ och samhällsnivå.
  Detta nygamla är Människan – enda bromsen i maktbegäret uppstår efter krig och katastrofer, då går vi samman i det gemensammas bästa.
  Snart nog återskapas dock maktstrukturer och avdemokratisering och våran vilja att ledas, oavsett motiv.

  Liksom att istiderna ständigt återkommer monteras samhällen och kulturer ner, raseras av maktbegär och ondska.

  Det som fascinerar med klimatalarmismen är dess likhet med religionen, som lett till många krig och umbäranden – som samtidigt säger sig företräda det Goda.

  Inget är så fruktsamt och samtidigt så förödande som kampen mellan det onda och goda – 2023 lever vi fortfarande mitt i denna kamp, vi kan inget lära oss – vi kan inte bli nöjda, vi strävar ständigt efter mera.
  I kyrkan sjungs fortfarande psalmen om att Gå Ut Och Var Glad!
  Lundell sjunger ” gå ut och var glad – din jävul”.

  Man förvånas över hur Fn och Eu kopierar putin och historiska diktatorer.

 19. En typisk aktivist bland klimatforskare är Kevin Trenberth. Han argumenterar för att någon diskussion om klimatforskningens grunder absolut inte får förekomma. Han hatar ”klimatförnekare”, dvs alla som har en annan åsikt än han själv.

  https://klimatupplysningen.se/trenberth-predikar-dogmatism/

  Han är bl.a ökänd för att envist hävda att antalet orkaner ökar med ökad uppvärmning, trots att ”förnekare” (Pielke Jr) bevisat att han har fel. Han har också aktivt förföljt redaktörer för vetenskapliga tidskrifter och lyckats få dem sparkade.

  https://www.klimatupplysningen.se/ipcc-forskares-haxjakt-pa-tidskriftsredaktorer/

  https://klimatupplysningen.se/trenberth-fortsatter-att-forneka-vetenskapen/

 20. UWB

  Jag kan också nämna VLT, som har tagit in några insändare av mig, relativt snabbt och utan några kommentarer, där bl.a. en del påståenden från Bengt Stridh – som är energiforskare på MDU (MälarDalens Universitet) men som inte har ett öppet sinne för alla kraftslag utan fokuserar på vind- och solkraft.

  Nackdelen är förståss att andra personer kan komma med helt orimliga påståenden som också tas in.

 21. Hans H

  Här på bloggen behandlas primärt 1.) Klimatfrågan.

  Då och då uppmärksammas även 2.) mRNA vaccinerna som möjligen mer skadliga än nyttiga.

  Samt 3.) ”Konspirationsfrågan” med det fåtal superrika som via WEF och infiltratörer i ledningen av FN, EU och WHO kan tänkas påverka frågorna 1 och 2 ovan.

  Moderator: Nej, det här är ingen allmänpolitisk blogg. Inlägg om Covid, ”konspirationsfrågan”, invandring eller något annat än klimat och energi kommer att tas bort.

  Jimmie Åkesson är gammal och erfaren inom politiken och har personligen ett mycket stort förtroende som partiledare. Han känner väl till den gamla sanningen att en fråga kan vara fullständigt självmord att driva politiskt hur rätt man än har i sak!

  I fråga 1. har Jimmie och övriga i SD’s noterat att det finns ett alltmer växande folkligt stöd – särskilt när den kopplas ihop med energifrågan med stöd för kärnkraft och motstånd mot vindkraft! Elsas kunskapsområden och hon släpptes också fram till en hög placering på valsedlarna och fick stort personligt stöd i valet. Bra och välförtjänt.

  Men hur rätt Elsa än må ha i sak och dessutom i form av personligt engagemang i fråga 2 m.a.p sina barn så är hon inte ”vaccinexpert”.

  Jimmie intervjuades på SVT – minns jag rätt var det av Anna Hedenmo – om Elsas deltagande i konferensen. Vars ämnen i prioritetsordning jag fattar var 2. främst och därpå 3. samt med lägst prioritet 1. Och det senare mest för att belysa fråga 3. som också hade Nordangård som talare.

  Jimmie fick frågan om han tyckte det var fel av Elsa att delta i konferensen och svarade mycket tydligt JA. Han fick även frågan om han delade Elsas syn att det inte finns någon klimatkrisn och svarade tydligt JA även på den frågan. Det senare tyckte Hedenmo var så intressant att hon i dente nystades vidare i sin första fråga!

  Vaccineringen med mRNA vacciner har STORT folkligt stöd i Sverige och vårt land är också starka supporters av FN. Alldeles oavsett vad Jimmie privat kan tycka är sanning i de bägge frågorna vill SD absolut INTE förknippas med dessa – åtminstone inte för närvarande!

  Elsa som politisk novis förstod inte att hon i förväg borde kollat partiets ståndpunkt i frågorna 2. och 3. och då fått klart för sig att hon inte borde delta! Partipolitik är ett lagspel. Med en mycket stark ställning kan man möjligen väcka en ”ickefråga” men det kan kosta mycket! Se som exempel Sara Skyttedal och drogfrågan.

  Att ha rätt i sak är inte alltid gångbart inom politiken. Jag önskar personligen att Elsa insett att hon fick en behandling inom SD hon till dels hade tjänat ihop till själv, bitit ihop tänderna och stannat kvar i partiet. Efter något år kanske hon kan återkomma in i värmen? Det går att glömma om hon själv inte är för stolt!

 22. GK

  Cancelkulturen är ingenting nytt.
  Människan är en mycket social varelse, och behovet att tillhöra gruppen är väldigt stark. Det är, och har alltid varit, endast en liten minoritet som vågar sätta sig upp mot ”den allmänt rådande uppfattningen”, med risk att bli utfryst från gemenskapen.
  Galileo Galilei hamnade i husarrest när han ifrågasatte den gängse uppfattningen att solen kretsade runt jorden.
  Den som ifrågasatte häxbränningarna blev själv anklagad.
  Det tog 15 år för Dreyfuss att få upprättelse från uppenbart felaktiga spionanklagelser. Läs gärna Richard Harris fantastiska bok ”En officer och spion”.
  En mycket vanlig bestraffningsmetod bland elever på internatskolor är att sätta den man inte gillar ”i kloster”, dvs. att fullständigt frysa ut den man inte gillar från gemenskapen.
  På medeltiden förklarades icke önskvärda som fredlösa. Samma sak där: Utfrysning från gemenskapen.
  Den som idag ifrågasätter Covid-vaccinerna eller den annalkande klimatkatastrofen blir också utfryst av precis samma skäl.

  Så småningom kommer sanningen alltid fram, men det kan ta mycket lång tid. Vad gäller Covid och klimat så är det dessutom extremt mycket pengar på spel, så krafterna som håller emot är oerhört starka i båda fallen.

 23. Enough

  # 21 Hans H

  Det är riktigt, att SD väljer sina kamper noggrant. Förmodligen är det näst intill omöjligt att synliggöra cancelkulturen inifrån ett etablerat parti. För min del ser jag det som en fördel med Elsa obunden i Riksdagen, fri att driva ffa. klimathotsfrågan men även andra frågor med cancelkulturen som ett vått skynke över sig.

 24. Thorsten Bergqvist

  Har du tagit del av Allan Emréns brev till riksdagspersonerna?
  Refererar till en vetenskaplig, publicerad avhandling som bevisar att Al Gores gissade förklaring på temperaturförändringsprocessen är just vad det är, en gissning!

 25. Tege Tornvall

  # 17 Fredrik. Folkbladets chefred. Widar Andersson är en självständigt tänkande hedersman.

 26. Stig Morling

  Ja, om det nu över huvud taget skall kallas ”kultur” det som utgår från våra (förtroendevalda?): Härmed ett förslag till kulturförbättring!
  Det står en vacker flicka i en bokhandel i Flen
  Och drömmer ibland böcker så allén
  Där finns till salu smått och gott
  Mest papper och kuvert
  Men ändå annonserar man såhär
  Köp en Hjalmar Gullberg eller Vilhelm Moberg
  Men köp den av Violen från Flen
  All bildning och kultur verkligt rara djur
  Får ni ha av Violen från Flen
  Äventyr och sagor finns uti vårt lager
  Där sånggudinnan går på lätta ben
  Prosa och lyrik kanske romantik
  Får ni av Violen från Flen
  När ortens unga glopar går på jakt så verkar de’
  Municipalsamhälls jeunesse dorée
  Och frågar de Violen om hon vill gå med dem ut
  Så rodnar hon och svarar så till slut
  Allt kan ni begära av det litterära
  Ja allting av Parnassens fenomen
  Men praktisk romantik eller erotik
  Finns ej hos Violen från Flen
  Tag i stället för er av små bokprimörer
  Ta’ småvarmt från den Bonnierska buffén
  Bildning och kultur verkligt rara djur
  Får ni av Violen från Flen
  En god sanning från Ulf Peder Olrog!

 27. Göran

  Elsa Widding är inte expert i vaccinfrågan, och de var väl därför hon åkte på en konferens för att lära sig mer.

  Jag ser hellre att hela riksdagen består av vildar som vill lära sig något, än den nuvarande så kallade politiska taktiken som bara leder Sverige ner i ett skithål.

  Är vi inte trötta på alla dessa lismande lögnare till politiker?

 28. Hans H

  #27 Göran

  Visst är VI politiskt vakna och intresserade människor trötta på ”knapptryckar-kompaniet”. Det är dock inte läge försöka välta det över ända när man är politisk novis! Det gangnade inte direkt saken i vår ödesfråga om klimat och energi.

 29. Daniel Wiklund

  Hoppas att du Elsa orkar fortsätta kämpa. Du är ett ljus i klimatmörkret.

 30. Håkan Bergman

  GK #22
  En bit ner i tråden citerar Stig Morling Ulf Peder Olrog, jag ber att få instämma med honom, Olrog var en allround poet.
  Filosofisk dixieland.
  https://www.jiosaavn.com/lyrics/filosofisk-dixieland-lyrics/N18mAzVpTVY

 31. GK #22,

  ”Richard Harris fantastiska bok ”En officer och spion””

  Jag håller helt med om att boken är fantastisk. Den tar upp en av de absolut största skandalerna i slutet av 1800-talet, nämligen då Dreyfus blev falskeligen anklagad för spioneri och hamnade på Djävulsön i flera år.

  Men jag tycker inte att detta är ett exempel på Canceling-kultur. Tvärt om är en av vändpunkterna Zolas flersidiga artikel ”J’accuse” som blev publicerad i tidningen L’Aurore. Den blev vida känd och omdiskuterad i franska (och utländska) media och i politiken. Den ledde ganska snart till frisläppande och upprättelse för Dreyfus som slogs i den franska armén t.o.m. första världskriget.

  Tvärt om var väl detta ett exempel på hur en fri press fungerar som den skall. Zola anklagade både den franska regeringen och den franska armén för att försöka mörka hela affären. Tänk er när vi får så fria media som skulle våga sig på något sådant.

  Jag ser det framför mig. Feta rubriker i SvT, SvD och DN: Elsa Widding: J’accuse! – Nej det är en helt omöjlig tanke.

 32. Sten Kaijser

  Ingemar #31

  tanken är inte helt omöjlig — men det ska vara någon som inte kan viftas bort, gärna ett par tre.

  Just nu är det ont om ”intellektuella giganter” i Sverige.

  Men exempelvis Kerstin Ekman, möjligen tillsammans med Ulf Danielsson, skulle nog väcka debatt, t.o.m. i den svenska ankdammen.

 33. Hans H

  #31 Ingemar Nordin

  Vad häftigt det vore OM vi hade haft en sådan press!

  Tänk Lena Anderson eller liknande skribent. Möjligen skulle Widar Anderson ta in artikeln i Folkbladet, men DN, SvD med flera skulle nog liksom SVT tiga. Eller baktala.

 34. Sten K #32,

  Ulf Danielsson är verkligen inte någon föregångare beträffande egna tankar om klimatet. Mig veterligt så är han totalt lojal mot de alarmistiska budskapen och tillhör väl snarast en av förföljarna av den fria tanken härvidlag. Eller har du något annat förslag?

 35. Berra

  OT: Nu visar det sig tydligen att klimatmodellerna inte stämmer och då släpar de fram rockström ur sin grotta på nytt…

  https://sverigesradio.se/artikel/ny-forskarrapport-jorden-tal-bara-en-grads-uppvarmning

  ”…väger in rättvisa i bedömningen…”

 36. eriksbo

  Klimatnarrativet hade sin första kulmination i USA kring 2007 med Al Gore, hans domedagsfilm och Nobelpriset. Andra kulminationen kom ca 2018 då den amerikanska nationella klimatrapporten offentliggjordes, ett besynnerligt hopkok sagt i förbigående. Den paniken kunde Greta Thunberg haka på. Problemet är att den tongivande opinionsbildande kretsen i USA och annorstädes, det liberala establishment, förbehållslöst har omfattat narrativet. Media som CNN, Time, New York Times, Washington Post, Guardian, the Economist m fl har detta som enda sanning. Samtidigt har klimatet blivit en del av det liberala politiska åsiktspaketet som en kontrast och markering mot trumpister ock likasinnade. Tycker mig ha märkt mindre sprickor i fasaden. Media håller lägre och försiktigare profil än under Gretas storhetstider Men först då någon på allvar slår in en kil i bygget kan man vänta sig en förändring i de internationella opinionerna, troligen stegvis : man börjar överväga om det verkligen är mödan värt att slänga ned alla de tusentals miljarder som krävs för en ”grön omställning”.

 37. GK

  #31 Ingemar Nordin

  Tack, kul att du uppskattade min rekommendation till boken om Dreifyss.
  Jag hade kanske lite bråttom när jag skrev min hänvisning från Dreifyss till cancelkultur. Vad jag menade var att översten som drev Dreifyss sak blev starkt ifrågasatt och motarbetad, och dessutom satt i fängelse ett par gånger om. Även Zola blev bestraffad för ”J’accuse”. De båda gick emot ”den allmänna uppfattningen”.

 38. Sören G

  Läser på min mobil: ”SR play EKOT Jorden tål bara en grads uppvärmning slås fast i ny rapport. Klimatåtgärderna inte tillräckliga.”

  Och hur har man kommit fram till det? Det har varit flera grader varmare förut. På vad sätt skulle Jorden inte tåla högre global medeltemperatur? Förresten är det nätterna som är mindre kalla som gör att medeltemperaturen blir högre.

 39. Paul Håkansson

  Sören G
  19:10, 2023-05-31

  ”Och hur har man kommit fram till det?”

  Genom anslag från klimatkyrkan såklart. Det sorgliga i sammanhaget är att korruption är samhällets värsta fiende. Men i klimatfrågan har dom beslutat sig för att gå ALL IN gällande korruption. Då förstår man vad detta leder till i slutändan.

 40. Brutus

  # 35 Berra : Rockströms utsaga om 1 grad är helt logisk. Han har ju många ggr sagt att det går åt h-e om 10 år. Med 1 grad < 1.5 grad kan han rättfärdiga sina tidigare farhågor genom att berätta att jorden har passerat "Bäst-före"-datum. Och i Nature!

 41. Karl-Oskar

  Den största kritiken mot Elsa var att hon besökte en konferens som även behandlade COVID-19.
  Nu har EU parlamentet haft en COVID-19 summit och vad jag vet så har det inte talats om det i Svenska media. Det borde vara dags för den liberala partiledaren att be Elsa om ursäkt.

  https://europeanconservative.com/articles/news/eu-parliament-covid-conference-slams-pandemic-response/

 42. Efter kvällens framträdande av rockström så inser vi hur oändligt viktig Elsa är i riksdagens arbete.

  Rockstöm påtalade att 1 grad uppvärmning gör situationen omöjlig för mänskligheten.
  Planeten jordens normala klimatvariation har således alltid gjort livet till ett elände för människan – då, nu och i framtiden.

  Kan det vara så att rockström är den dystraste och mest deprimerade individ denna planet någonsin upplevt?

  När mina förfäder vandrade in efter senaste inlandsisens tillbakagång så upplevde dom underbara dagar och så var det även fortsättningsvis, mor och farföräldrar upplevde ljuvliga dagar med vacker natur och gott om kärlek – likadant blev det för mina föräldrar, dom visade mig naturens mirakler och vi hade magiskt vackra dagar i våra skogar och på vattnen, vi skördade det som växte och njöt fantastiska måltider i gott sällskap, livet var gott – och likadant är det nu, vi njuter av den fantastiska naturen, vi skördar, äter fortfarande gott och tycker att livet därute är ett mirakel.
  Så tycker mina vänner världen över.

  Vad är det som fått rockström att tro att planeten jorden alltid varit och alltid kommer att vara obebolig för mänskligheten – för att temperaturen och klimatet varierar några grader upp och ner.
  Kan det vara att han föddes deprimerad, växte upp olyckligt eller har han umgåtts för mycket med maktgiriga politiker – eller låtsas han, bara för att tjäna mer pengar?

  Rockström borde skaffa sig en hobby och nya vänner och lära sig förstå att jorden är en fantastiskt bra plats för oss människor, kanske den ljuvligaste planeten i hela universum, faktiskt – oavsett ett par grader upp och ner.

 43. UWb

  Tack Magnus för att du skriver det vi andra tänker. Rockström friserar också sina uttalanden
  – det har aldrig varit så varmt i modern tid som under de senaste 8 åren, men säger inte att temperaturen varit konstant
  – det har aldrig mätts upp så höga temperaturer men säger inte att termometern uppfanns på 1600 talet
  Det finns många fler exempel, men tänker gemene man på det

 44. #42 Magnus blomgren

  ”Kan det vara så att rockström är den dystraste och mest deprimerade individ denna planet någonsin upplevt?”

  Nej, det finns dom som är MYCKET värre. Professor Guy McPherson till exempel: https://www.youtube.com/watch?v=2AK-O5hICxE

 45. Hans H

  #43 BG

  Naturligtvis är inte vaccination med mRNA riskfri. Det är ingen vaccination.

  Det frågan gäller är om fördelarna överväger nackdelarna. Det ska givetvis debatteras.

  Om SD som politiskt parti vill ta ställning i den frågan bestämmer de själva i partiledningen – inte Elsa

 46. Nr 44 å 45.
  Rockström har förvisso några deppiga polare men det är förvånande att dom klarar av att missa både att vi haft stora variationer och att det ofta gått relativt snabbt i klimatskiftena.
  Bara temperaturskiftena i Arktis havsvatten kan ju på mycket kort tid variera flera grader ( ytvatten) och har då en kraftig påverkan på såväl isutbredning som kraften i lågtrycksområdet, som djurliv och landtemperaturer – det kan knappast vara något kontroversiellt i dessa variationer, deras hastighet eller deras påverkan – variationerna har pågått hela tiden men nu är det bara mänskliga aktiviteter som skall vägas in.

  Det bor folk i kalahariöknen och det bor folk i Arktis.
  Öknarna tycks minska och vetskapen om vikten av skogar och rent vattenvökar – det går framåt och vi är fantastiska på att anpassa oss.
  Dom senaste decennierna har dock mänskligheten frodats, kanske, väl mycket – vi blir snabbt fler och lever längre…kan bli ett framtida problem.

  Men bilden av extrema temperaturökningar och deras hastighet tycker jag motsägs kraftigt av våran historia – det räcker att titta några hundra år tillbaka, på naturen och dokumentationen under denna tid – vi kan titta på arkeologi och socialantropologi och hitta massor av relevanta uppgifter om vikingar, romare och naturfolk världen över.

  Det var inte så längesedan vi studenter och skolungar fick lära oss att 1900- talets klimat var ovanligt stabilt och gav en god grund för utveckling.

  Tittar man på ex v englands klimat under 1800-talet så baxnar man över fruktansvärda torkår, värmeböljor( lika illa som nu..) och svår kyla och väldiga stormar – vädret i england är ganska väldokumenterat, liksom vårat – och mitt intryck är att klimatväxlingarna var värre och snabbare då än nu.

  England är en skaplig värdemätare pga sitt läge, omgivet av hav och påverkat av både golfströmmen och Arktis.

  Rockström och en stor mängd proffessorer tar på sig ett slags kall eller uppdrag från maktens innersta rum för att skapa något slags nytt samhällsystem med ökad industrialisering av våra sista vildmarker för ge mer energi och dom vill ta bort demokratin för kommuner, länder och individer – eftersom dessa inte förstår sitt eget bästa.

  Co2 påverkar temperaturen men ännu så länge tycks det mig inte ha gett oss sämre eller värre väder eller att förändringarna på något vis går snabbare – snacket om Arktis fruktansvärda värmeökning bygger på att vi inte har siffror att jämföra med – och ser man på havsisens förändringar anser jag att dess utveckling motsäger alarmisterna och då menar jag utvecklingen dom senaste dryga 10 åren…

  Värmeböljorna i södra europa har även dom funnits relativt nyss i klimathistorien, där skrifterna talar om värmedöda fåglar – och faktiskt strukna värmerekord i sevilla på över 51 grader, där orsaken till strykningen för några år sedan angavs som – att det är osannolikt höga värden – men nu när vi närmar oss dessa värden igen, då säger vi att sådana aldrig tidigare skådats…och detta i bara dryga 100 års perspektivet!
  Satelliter, algoritmer och datamodeller har gjort oss historielösa – och därmed har vi förlorat möjligheten att avläsa och förstå klimat och klimathistoria.

  Min egen åsikt om klimat är att det finns en enorm bugg i klimatdebatten – och det är djuphavets rörelser, där finns ett fysikaliskt monster som snabbt kan kyla och förändra klimatet – en enorm volym vatten med extremt låg temperatur – havet är minst lika viktigt att förstå som atmosfären.

  En storskalig uppvällning av djuphavsvatten och strömförändringar skulle kunna förändra väder och klimat mycket hastigt – och gör så redan.

  Vi har fastnat i atmosfären och debatten om Co2 och dess strålningsegensksper – dessa är så påverkade av andra fenomen i luft och atmosfär att vi aldrig kommer att överens om dess faktiska funktion i förhållande till det kaos som råder i form av microprocesser i och omkring molekylerna däruppe – och det passar alarmisterna utmärkt.
  Så var även alarmisternas val av arktis som symbol för hotet, när det kom på skam började man använda havets temperatur, som man låtsas kunna mäta på hundradelen – abstrakt och bra, precis som arktis för vanligt folk.

  Nästa steg som alarmisterna börjar väva in allt mer i sin berättelse är den allmänna naturförstöringen, den kan vi alla hålla med om som mycket allvarlig.

  Så den dagen alarmisterna hoppar runt med Co2 kallsongerna runt anklarna – kommer dom att vråla…men miljöförstöringen då…ge oss makten, lägg ner demokratin…och vi skall rädda er från er själva…för vi är eliten som måste leda er – och ta hand om er.

  Näväl – sorry längt inlägg, nu är det dags att sova, imorgon blir det makrilkfiske – jag borde ta med rockström ut på sjön, så att han får se överflödet och den vackra naturen…

 47. Ivar Andersson

  Rockström har haft en uppenbarelse och det är den han beskriver. Verkligheten har ingen betydelse. Vi har aldrig tidigare varit 8 miljarder människor på jorden och svälten har aldrig varit mindre. De som svälter gör det i första hand på grund av krig.

 48. Robert Norling

  #47 Ivar A.

  Ja är man överstepräst och har ambitioner att få påvestatus så lär man behöva diverse uppenbarelser…

 49. JonasW

  #22 GK

  Jo, ”cancelkulturer” är inget nytt.

  Det som är nytt (i mina ögon) är att våra folkvalda (demokratiska?) politiker ställer sig bakom ”cancelkulturen”. De stödjer den.

  Har väldigt svårt att förstå varför. De ska vara demokratin och yttrandefrihetens bastion. Idag är de ett gäng som lallar med.

  Tror att de är rädda för media.

  Man kan säga mycket om Trumph, men en sak var han faktiskt lite banbrytande på. Han insåg att medias uppfattning inte var densamma som folkets. Han struntade helt enkelt i vad media sa, Sverige verkar inte ha någon högre politiker som törs strunta i medias babbel. Det tror att media = folket.

 50. Anders

  #49 JonasW. Håller med! Tredje statsmakten har begått dödssynden girighet och tagit över hela makten…