Elektrifieringen av Sverige

siemens energy problem

Nyligen sjönk aktiekursen på Siemens Energy med 30 procent i spåren av att bolaget skrotat förväntningarna på årets resultat till följd av kvalitetsproblem. Foto: Siemens Energy

Tidningar och radio o TV är fyllda med annonser, artiklar och inslag om hur bra det går med elektrifieringen av Sverige. Enligt Svante Axelsson (ordförande för ett Fossilfritt Sverige) så är näringslivet helt lyriskt över förnyelsebar el (sol och vind) och elektrifieringens nya lagar, regleringar och höjda skatter. Företagsledare och finansiärer intervjuas om hur bra det går – bara man får lite mer subventioner. För det är nämligen inte bara företagen själva som skall göra den stora omställningen utan HELA SAMHÄLLET – vilket är ett kodord för att staten skall betala. Även våra pensionsfonder är med och satsar pengar i dessa nya ”hållbara” klimatprojekt.

Men det finns smolk i bägaren. Som har påpekats ett flertal gånger här på Klimatupplysningen så kommer ståltillverkningen att kräva enorma summor, samt att det saknas el. Vi har också stora problem med tåg, elbussar och annat som ingår i elektrifieringen av de kollektiva transporterna.

I bilden ovan nämns Siemens Energy. Man har nu upptäckt att det finns brister i kvalitén med vindkraftverken. Här är några citat från Energinyheter.se :

Nyligen sjönk aktiekursen på Siemens Energy med 30 procent i spåren av att bolaget skrotat förväntningarna på årets resultat till följd av kvalitetsproblem.

Siemens Energy varnade för att kvalitetsproblem vid dess vindturbinenhet skulle ta år att åtgärda, vilket skulle ta bort en tredjedel av dess marknadsvärde och utsätta en av de största leverantörerna till världens växande verksamhet inom förnybar energi ett hårt slag.

Att hantera problem kan kosta mer än 1 miljard euro, konstaterar Rasmussen. Brister i rotorblad och lager som kan orsaka skador måste åtgärdas. Allt från små sprickor till komponentfel behöver bytas ut.

– Det här är ett nedslående och allvarligt bakslag, berättade Siemens Gamesas vd Jochen Eickholt, en Siemens-veteran, till journalister under ett samtal.

Wind Isnt Working

Tvärt emot propagandan att vindkraften blir allt billigare så lär Siemens problem snarare innebära att vindkraften bli dyrare.

bilar volvoc40

Författaren Lars Wilderäng driver en blogg som följer kriget i Ukraina mycket nära, men har också ekonomiska nyheter. Här tar han upp ett ägandeförhållande i Volvo som kanske inte är så hedrande för en fd svensk bil:

Den kinesiske miljardären Li Shufus konglomerat Geely svartlistas nu likt Mondelez (Marabou mfl) som internationell sponsor av Rysslands krig i Ukraina av Ukrainas antikorruptionsmyndighet. Man fortsätter sälja bilar och betala skatt i Ryssland trots kriget.

Nu är Geely fortfarande majoritetsägare i Volvo Cars, trots börsnoteringen och med över 50% (82%?) av ägandet så bestämmer man i praktiken i princip allt kring Volvo Cars (personbilarna – Volvo Group med kommersiella fordon som lastbilar, bussar och entreprenadfordon mm är ett helt annat bolag). Därmed ingår Volvo Cars definitionsmässigt i Geelykoncernen. Ska man dra en gräns någonstans bör det vara vid majoritetsägande.

Till skillnad mot Marabou så är dock nya Volvobilar inte en produkt som särskilt många svenskar köper. Av 224 760 nyregistrerade bilar under årets fem första månader var endast 7.5% Volvobilar, eller 16 925, enligt Mobility Sweden. Till detta kan man gissa att en mycket stor del var köpta av företag som tjänstebilar, rent av majoriteten av dessa bilar. Priset är sådant att få människor har råd att köpa en Volvo privat idag.

… så vi ska nog inte bli förvånade om det kan bli ett drev mot Volvo Cars. De flesta har ändå inte råd och det är alltså ingen uppoffring att bojkotta köp av nya Volvobilar. Särskilt med dagens räntor. Den kinesiska majoritetsägaren kommer dock med all sannolikhet skita i en bojkott – Sverige fyller främst en funktion för utvecklingskompetens som kineserna själva saknar och att man har fabriker och försäljning här ska mest ses som ett bonus. Diktatur som diktatur, och Kina begår redan etnisk rensning inom sina egna gränser.

Det är inte bara Volvos elbilar som det går sämre för. Sedan klimatbonusen på 50 000 till 70 000 kronor togs bort i början på året syns en tydlig nedgång i försäljningen.

För privatpersoner som leasar sin elbil har månadskostnaden ökat med flera tusen kronor.

En liten elbil har nu blivit omkring 2 500 kronor dyrare i månaden. Enligt Mobility Sweden står borttagen bonus för cirka 2 000 kronor, och höjd ränta cirka 500 kronor.

Det betyder att en bil som kostat 3 000 kronor i månaden nu har en månadskostnad på cirka 5 500 kronor.

Detta är bara ett par axplock bland nyheterna som än så länge helt drunknar i entusiasmen för den gröna omställningen till förnyelsebart i media och svenskt näringsliv. Alla gröna elektrifieringsprojekt bygger på en ständig bidragsström av pengar från staten och/eller EU för att gå ihop. Med påföljd att vi fått en väldresserad hoper VD:ar som alltid svarar på frågor att de gör det för klimaaatet. Att konsekvensen lär bli en våg av konkurser och en avindustrialisering av landet när skatte- och pensionspengarna tar slut verkar få bry sig om. Tvärt om hetsar man fram ännu större investeringar i sol och vind. Och det måste gå fort, fort, annars riskerar vi att komma på efterkälken. Att mer sansade länder redan är på väg förbi oss tycks inte bekymra.

Men jag kan inte gå förbi detta ämne utan att också nämna en positiv sak som har hänt i riksdagen, nämligen att man har öppnat upp för kärnkraften. Detta har uppmärksammats utomlands, bl.a. i England. Sverige får nämligen beröm för beslutet att skippa ordet ”förnyelsebar” till ”fossilfri” i klimatmålen:

https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/sweden-adopts-100-fossil-free-energy-target-easing-way-for-nuclear/

Dr John Constable, NZW’s Energy Director, skrev:

”Att bo nära Ryssland fokuserar sinnet, och svenska folket vill inte bara gå med i Nato utan också att grunda sin ekonomi i en energikälla, kärnkraft, som är fysiskt sund och säker, till skillnad från förnybara energikällor som varken är det ena eller det andra. För närvarande fortsätter den brittiska regeringen att leva i en egen fantasi, men vi närmar oss slutet på den gröna drömmen.”

Contable (Net Zero Watch) skriver också:

”Det svenska beslutet är ett viktigt steg i rätt riktning, som implicit erkänner den låga kvaliteten på instabil vind och sol, och är en del av en allmän kollaps av förtroende för agendan för förnybar energi som spridit sig i Norden och i Tyskland.

Storbritannien har all anledning att följa Sveriges ledning men borde gå längre. En liten befolkning i ett stort land som Sverige har råd att avvisa fossila bränslen, beroende på kärnkraft, vattenkraft och biomassa, men Storbritannien och andra betydande industrialiserade ekonomier måste inse fakta och förstå att endast en gas-till-kärnkraftsväg är lönsamt för att förbli industrialiserad och konkurrenskraftig.”

Sverige går före! 🙂 Men det är väldigt tyst om detta viktiga steg i Svenska SVT. Kärnkraft har aldrig varit populärt bland de rödgröna.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. foliehatt

  SCA verkar frustrerade över en outnyttjad källa till inkomster för dem. Mer vindkraft på deras mark. De vill se en ändring i lagstiftning, regler och förordningar så att deras marker kan beväxas med VKV. Men, inga av vindkraftteknikens inneboende problem adresseras i argumentationen. ”Mer vindkraft är bättre” är artikelns simplistiska credo.

  https://www.dn.se/debatt/fem-enkla-atgarder-ger-snabbt-mer-el-fran-vindkraft/

  Debattartikeln var möjlig att läsa utan prenumeration på morgonen 27/6

 2. UWB

  Problemet är att företagen har tomt i kassan efter den senaste tidens stora förluster. De tre stora,
  • Siemens-Gamesa, gjorde en förlust på 940 miljoner EUR under 2022 (deras bokföringsår går från oktober 2021 till september 2022) på en omsättning om 9 814 miljoner EUR.
  • GE Renewables gjorde en förlust på 2,24 miljarder USD eller 2.44 miljarder EUR på en omsättning om 15.95 miljarder EUR
  • Vestas förlorade 8 % på varje vindkraftverk de sålde under 2022, vilket motsvarar en (operativ) förlust om cirka 1.152 miljarder €. De har ändå lyckats öka priset på sina produkter från 0.83 till 1.06 miljoner EUR per MW, alltså cirka 27 % under 2022.
  De siktar på att få en vinst på 10 %, vilket innebär att de behöver öka priserna med 8 + 10 = 18 % ytterligare utan andra kostnadsökningar vilket ger en kostnadsökning per MW om 27 + 18 = 45 % (alltså från 0.83 till 1.20 miljoner EUR per MW), givet inga andra kostnadsökningar.
  Tillsammans förlorade företagen 4.53 miljarder EUR eller nästan 50 miljarder kronor under 2022.

  Sedan har svenska kronan förlorat 16 % mot EUR senaste året, vilket ökar kostnaderna motsvarande, då bara en marginaliserad del av materialet kommer från Sverige.

  Kinesiska tillverkare har positiva resultat och lägre försäljningspris – troligtvis med kinesiska myndigheters goda minne. Kom ihåg prisdumpningen på solpaneler för att ta över marknaden i EU, bara i Tyskland förlorades 30 000 jobb och nu importeras nästan 100 % av panelerna från Kina.

  Från ett beroende till ett annat och Kina är inte den bästa platsen att vara på. Lyssna till exempel på Peter Zeihen.

 3. Göran

  Det är klart att vissa företag är lyriska över vindkraftverk och solceller, dvs. de företag som installerar dessa miljöförstörande och resurskrävande produkter.

 4. UWb

  Sedan behöver man metaller för den ”gröna omställningen ”, speciellt sådana som inte är vanligt förekommande. Det ser inte bra ut.
  https://twitter.com/ArneLutsch/status/1672174120249827328?s=20

 5. Lars Kamél

  Kvalitetsproblem med vindkraftverken, minsann. Är någon förvånad?
  Hur är det med metalltrötthet för vindkraftverken?
  Höga metallskorstenar har utanpå sig grejer som ska hindra att vindarna skapar mikroturbulens, som i sin tur skulle få skorstenarna att vibrera så att det snabbt uppstår metalltrötthet. En erfarenhet lärd av att flera skorstenar plötsligt och oväntat rasade när höga metallskorstenar började att uppföras.
  Jag ser inte att vindkraftstornen har sådana grejer. Därmed borde mikroturbulens och tidig metalltrötthet vara ett problem. Dessutom skakar väl tornen när det blåser och vindkraftverken producerar. Vilket eventuellt också kan orsaka tidig metalltrötthet.
  Vi har ju sett att vindkraftverk plötsligt och oväntat kollapsar då och då.

 6. Björn

  Klimatfrågan har verkligen satt förstånd och kunskap på prov, där man nog kan förstå att dessa två företeelser går hand i hand. Nej, någon skarpsinnighet ligger inte bakom valet av sol- och vindkraft, ställt mot traditionellt effektskapande för elgenerering. Det som fullständigt saknas är konsekvensanalys av införandet av den otraditionella sol- och vindkraften. Det finns inga som helst fördelar eller vinning med dessa system, utan de skapar bara både teknisk och administrativ oreda, där de implementeras. Man fragmenterar ett väl fungerade elsystem, eller med andra ord, vi upplöser det som i en dissociationsprocess. Det behövs en elsystemkommission för att säkerställa att enbart energi- och systemoptimerande hänsyn tas.

 7. Håkan Bergman

  Lars Kamél #5
  För varje varv av rotorn så utsätts pylonen för en kraftig förändring av belastningen från vindriktningen tre gånger, kan inte vara hälsosamt i längden, rotorbladen sitter också av naturnödvändighet så nära pylonen som möjligt. Nu framgår det inte vari problemen mer exakt ligger, men är det nåt utvändigt så lär fönstret för att jobba utanpå vindkraftverk i dom miljöer som föreligger i Södra Östersjön, Nordsjön och Engelska Kanalen vara rätt så smalt, några sommarmånader, nåt som var uppenbart inför planeringen av D-day 1944.
  Sen lär tillgången på éntrepenörer med personal, kompetens och utrustning för jobben vara en begränsande faktor, det här kommer att ta tid att fixa.

 8. Ann Löfving-Henriksson

  Tack Ingemar!
  Det verkar som att ”hela havet stormar” nu samtidigt som Sverige av alla länder har blivit känt internationellt för att vilja gå före med kärnkrafts utbyggnad istället för att satsa mera på ”det förnybara”.
  FN (EU?) må tugga fradga, men visst verkar det klokt att omedelbart skippa tanken på vindkraftparker till havs, följa vår egen regering och snarast möjligt se över hur vi snabbast och enklast kommer igång med en hållbar kärnkraftssatsning.
  Den storslagna visionen om kolfritt stål och annat med staten som garant verkar i min värld mest vara en dyrbar norrskensbubbla som barnbarnen får betala för med tiden.

 9. UffeB

  ”Renewables” = ”Ruinables” 🤔

 10. Håkan Bergman

  Så sent som i söndags hade Örsted en annons i SvD med följande länk inbäddad.
  https://orsted.se/sveriges-framtida-energimix/skane-havsvind
  Sen hittade jag den här länken.
  https://orsted.com/en/who-we-are/sustainability/climate/decarbonisation-of-supply-chain-and-natural-gas-wholesale/decarbonising-with-siemens-gamesa
  Man blir nästan tårögd när man läser sånt där.
  Men en stor spelare som Örsted kan väl för b*velen inte ha varit ovetande om t.ex. Siemens problem? Lever dom på hoppet att om vi bara kan få skattebetalare och pensionsfonder att ösa in mera pengar i vårt slukhål så finns ingen återvändo? Tänk om slukhålet inte går att fylla igen!

 11. Claes-Erik Simonsbacka

  Finsk kärnreaktor får finansiering

  Utdrag:
  ”Summan är en grundplåt för att kommersialisera den värmeproducerande modulära reaktorn LDR-50, som VTT tagit fram.
  – Det här är den första modulära reaktorn i den här storleksklassen och den första som kan placeras i närheten av bosättning och existerande fjärrvärmenät, säger Steady Energys vd Tommi Nyman”

  ”Flera finska städer har redan uttryckt intresse för SMR. I Helsingfors utreder Helen i samarbete med Fortum förutsättningarna för en liten reaktor i huvudstaden. I bland annat Tammerfors och Björneborg är diskussionen livlig och också i Åbo har en del politiker uttryckt sitt intresse.”

  https://www.hbl.fi/artikel/b96e0db5-1c9e-40d5-8abf-7650da51956c

  Mvh,

 12. Gunnar Strandell

  Lars Kamél #5
  Engelskans ”fatigue” översättes i hållfasthetskretsar med ”utmattning”. Jag blir glad om du också gör det.

  Sedan kan ni alla fundera över varför en rak översättning av hållfasthet saknas i engelskan, medan de har många ord när den saknas eller uteblir.
  För mig som jobbat i bilindustrin är svaret nog för enkelt. 😀

  Materialprov görs av materialtillverkare i standardiserade böj- eller drag-tryckprov.
  Översättning till verkligheten görs med simulering och erfarenhet.

  I skyddad miljö har stållegeringar en utmattningsgräns, dvs de håller hur länge som helst och proven ger oss den information vi behöver.

  Utmattningsbrott i ståldetaljer sker vanligen vid tusen till hundra tusen lastväxlingar. Vanligen väljs en marginal som i teorin leder till oändlig livslängd.

  Men miljön kan minska livslängden till en tiondel:
  – Vatten- eller fuktinträngning tillsammans med låg temperatur som hindrar avdunstning.
  – Vagabonderande elektriska strömmar som passerar kul- eller rullager.
  -Samma svavelhaltiga olja används för smörjning och kylning av transmission och elmaskin.
  – Elektrisk potential understödjer väteförsprödning i härdade maskindelar.
  – Dit räknas fjädrar och skruvförband med hållfasthetsklass 10.9 eller högre.

  Jag har sett exempel på allt ovanstående under min yrkeskarriär i mekanikföretag som firat 100- och 125-årsjubileum.

  Det är inte förvånande att unga företag upprepar en del av misstagen i en värld där det inte längre gäller att fråga den som vet. 😉

 13. Sigge

  2022 så var 7,2% av världens elproduktion producerad med vindkraft.

 14. UWb

  #10
  Ørsted, fd DONG – Dansk Olja och Naturgas – är statsägt och har tidigare krävt som villkor att SvK betalar anslutningskostnaden.

  Så här skriver de – tolka som ni vill:
  Parallellt med tillståndsprocessen för Skåne Havsvindpark pågår Svenska Kraftnäts implementering av instruktionen att bygga ut transmissionsnätet till havs för att tillvarata vindenergin.

 15. Håkan Bergman

  UWb #14
  Här kan älskare av tolkningar grotta ner sig.
  https://www.svk.se/utveckling-av-kraftsystemet/transmissionsnatet/utbyggnad-av-transmissionsnat-till-havs/fragor-och-svar/
  Grundtips långbänk. Ibland är långbänk underbart, låt vindkraften blöda sig till döds, precis som det en gång var tänkt att kärnkraften skulle göra.

 16. Gunnar Strandell

  Ingemar!
  H2 Green Steel verkar inte se elbrist som ett problem.

  Att de idag saknar malmråvara hindrar dem inte heller från att göra kontrakt om leverans av fossilfritt stål 2025.

  Jag önskar att skattebetalare i Sverige kan lägga veto i en folkomröstning mot att staten går in. För jag vill att Sveriges folk själva får ta ställning till detta och liknande utpressningshot, oavsett varifrån de kommer.

  Länk:
  https://www.tn.se/hallbarhet/29835/dromlage-for-grona-svenska-foretag-har-ar-stora-hotet/

 17. Håkan Bergman

  Sigge #13
  Har du nåt tårtdiagram på det?

 18. BD-Nille

  Sigge #13
  ”2022 så var 7,2% av världens elproduktion producerad med vindkraft”

  Vilken tur att det finns pålitlig elproduktion, kol, naturgas, olja, vattenkraft, kärnkraft, som tar ansvar för 93%.

 19. Gunnar Strandell

  Sigge #13
  Var försiktig med att föra sådan data vidare!

  Analys av verkligheten visar att vindkraften har en god förmåga att överleverera, dvs leverera mer än behovet, då det blåser.

  Det är då anläggningar lägger bud på elbörsen om hur mycket de vill ha betalt för att stänga ned, sluta leverera och börja konsumera, för att priset är negativt.

  Och här dyker du upp, med app som väcker dig när priset är negativt. Den vill ladda elbilen, steka ägg och värma bubbelbadet!

  Du gör det och samtidigt blir du rikare utan att det belastar någon annan!

  Win, win, win för alla inblandade!
  Grön teknik och röd fördelning leder till Himmelriket, Nirvana eller vad det kallas i ditt trossamfund

  Och du har hittat lösningen som löser alla jordens energiproblem!

  MEN…
  Sorry, din lösning löser bara ditt problem, så länge du håller den för dig själv.
  Sedan kommer ditt kryphål att täppas till!

 20. Karl Erik R

  #19 Gunnar Strandell

  Tyvärr blir elen inte gratis även om systempriset är noll eller t o m negativt. Ovanpå nollpriset tillkommer överföringsavgifter, energiskatt och moms. Totalt mellan 60-100 öre per kWh. Hyfsat men långt ifrån gratis

 21. Håkan Bergman

  Den relevanta frågan som aldrig ställs är:
  Hur många procent av jordens befolkning hade förra året konstant tillgång till el till ett överkomligt pris?

 22. Magma

  #21
  Just för tillfället nöjer jag mig med frågan om hur många procent av Sveriges befolkning och företag som under förra året hade kontinuerlig tillgång till energi till ett överkomligt och konkurrenskraftigt pris, utan subventioner bekostade av pengar som vi själva tvingats betala in … ?

 23. Mats Kälvemark

  #12 Gunnar S
  Andra påverkande faktorer är helt enkelt dålig design eller yttre mekanisk åverkan som ger lokal anvisningseffekt som dramtiskt och lokalt kan öka påkännigsnivåerna långt över utmattningsgränsen.
  För att inte tala om fel materialval från början.

 24. Matsa

  ”Staten kommer inte att betala för elkablar till havsvindparkerna, föreslår nu regeringen. Vattenfall varnar för att det försvårar utbyggnaden till havs och att det stora projektet Kriegers flak därmed är i fara.”

  https://www.svd.se/a/veG74X/regeringen-inga-pengar-till-kablar-for-havsvind

  ”Ändringen föreslås träda i kraft i oktober och innebär att Svenska kraftnät inte längre ska ha i uppdrag att bygga ut kablar till vindkraftsparker till havs och stå för en del av kostnaderna. Det är i stället den som bygger vindkraft där som ska stå för vad det kostar att ansluta till elnätet på land.”

 25. Daniel Wiklund

  Nyss på nordnytt ett långt inslag om vindkraftstekniker. Man fick följa en ung tjej högt upp. Hon var mycket glad över sitt jobb. I sitt jobb fick hon vara i naturen. Och det var fritt. Mark bygden i Piteå var hennes arbetsplats. I reportaget såg man vindkraftverk överallt i markbygden. Ett störande inslag i den vackra naturen. Men det tog man inte upp i reportaget.

 26. Håkan Bergman

  Matsa #24
  Äntligen!

 27. Håkan Bergman

  Ser i DN att koppartjuvar avelektrifierat järnvägen Göteborg-Vänersborg och Göteborg-Strömstad, kan det vara Volvo som säkrat tillgången på koppar?

 28. UWB

  #24
  TenneT (Nederländska SvK) gjorde precis en upphandling, ni kanske sett att Hitachi Energy i Ludvika har fått en stor del av ordern.

  Totalt sett rör det sig om on och off shore transformatorstationer och sjökablar mellan dessa för totalt 28 GW, till en totalkostnad om 30 miljarder EUR.

  Det går då lätt att räkna ut att varje GW kostar cirka 1 miljard € i anslutningskostnader. Som lök på laxen ökar turbintillverkarna priserna rejält (för att få lönsamhet) och SEK har förlorat 16 % till EUR under det senaste året.

  De kalkyler som fanns en gång i tiden håller på att kollapsa. Det har pratats om 2 miljoner € per MW för havsbaserad vindkraft, exklusive transformatorstationer och sjökablar. Baserat på de senaste prisökningarna är nog 2,5 miljoer € ett bättre riktmärke. För att leverera lika mycket energi som ett kärnkraftverk av typ Oskarshamn 3 behöver 3 GW havsvind byggas (minst), vilket då kostar
  3 * 2,5 + 3 * 1= 10,5 miljarder € eller 120 miljarder SEK. Hepp, det blev dyrare än Olkiluoto 3’s kostnad om 110 miljarder…

 29. SatSapiente

  #28 UWB

  Dyrt nog, men lite orättvist att jämföra med Olkiluoto 3’s kostnad. OL3 var den första reaktorn i sin serie och fick ta ”alla smällarna” i konstruktionen. Nr 2 i Belgien blev betydligt billigare. Sen är finländarna duktigare på kontraktskrivning, hela fördyringen fick tas av leverantören Areva.

 30. Håkan Bergman

  Finnarna har härdats i decennier av förhandlingar med ryssen.

 31. Robert Norling

  # Matsa

  Inte mer än rätt!

  Konkurrens på lika villkor och ett dj.kligt bra sätt att rensa upp i vindträsket.

 32. Björn

  Man kan ju betrakta elektrifieringen ur en annan vinkel, nämligen hur solcellsanläggningar påverkar omgivningen, inte bara estetiskt, utan kanske mer vad som gäller elektromagnetiska störningar. Störningar som kan påverka allt från kommersiell till privat elektronisk utrustning som exepelvis TV, Wifi, mobil telefoni, samhällelig radiokommunikation etc. I spåren av klimatfrågan växer solcellsaläggningarna vildvuxet, vilka egentligen inte skulle vara behövliga om en rationell energipolitik hade förts. Dessa anläggningar är nu en del av den skadliga fragmentering av vårt elsystem som nu håller på att ske.

  https://www.foi.se/rapportsammanfattning?reportNo=FOI-R–5021–SE

  https://kau.diva-portal.org/smash/get/diva2:1574307/FULLTEXT01.pdf

  http://r8.ieee.org/sweden/wp-content/uploads/sites/130/2020/12/Erfarenheter-fran-solcells-anlaggningar-EMC.pdf

  https://vagbrytaren.se/teknik/solceller/index.html

 33. Daniel Wiklund

  Idag tar vindkraftverken det lugnt. Står för 2,1 procent just nu.

 34. Karl Eider

  Svt hjälper till att marknadsföra utbildningen till vindkraftstekniker.

  Eftersom så få utbildar sig, så riskerar bristen på tekniker att sätta käppar i hjulet för utbyggnaden av alla vindkraftsparker. Då är det ju viktigt att statsmedia sköter marknadsföringen.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/folj-med-emilia-pa-jobbet-i-pitea-130-meter-upp-i-luften–a9u0j2

 35. Sigge

  #17 Håkan Bergman

  Någon grafisk bild kan jag inte hanvisa till.
  2 105 TWh producerade vindkraften i världen 2022. Totalt producerades 29 165 TWh.

 36. Sigge

  #18 BD-Nille
  För att komplettera så producerade solenergi 4,5% och övrigt förnylsebart, som inte är sol- vind- eller vattenkraft, 2,7%. (Biobränslen, geotermisk energi och vågkraft är det jag kan komma på som ingår i det)

  Vattenkraft var 14,6% av elproduktionen och kärnkraft 9,5%.

 37. Sigge

  #19 Gunnar Strandell

  Jag tycker inte det är fel att utnyttja läget och konsumera mera el när elpriserna är låga och undvika att konsumera el när priserna är höga.

 38. Daniel Wiklund

  Den time out som vindkraftverken tog på förmiddagen är nu över. Nu står den för drygt 9 procent. Inte illa blåst.