Elefanten i rummet

The Stockholm Act

I dessa dagar är det inte svårt att hitta larm om klimatet som går långt mycket längre än vad IPCC skriver i sin senaste rapport. Det är intressant att notera att ju längre tid sedan den senaste rapporten publicerades ju högre skruvas larmen och tonläget upp och det finns egentligen ingen hejd på överdrifterna.

Fokus ligger ofta på havshöjning mer än temperaturstigning och lösningen på problemet handlar för det mesta om maten, vad vi stoppar i oss. Jag märker också att jag allt oftare har svårt att förstå vad de egentligen menar eller var det har fått ett påstående från. Eva Franchell menar i sin senaste krönika att

”I slutet av seklet kan vattennivåerna ha stigit metervis.”

Menar hon en meter, tre meter eller ännu mer? Enligt IPCC (sidan 1182) handlar det om någonstans mellan 52 och 98 cm till år 2100 om man väljer det scenariot med högst utsläpp (RCP 8.5).

Just nu är det en hållbarhetsfestival i Stockholm, The Stockholm Act 2017. De har teater, dans och sång och föredrag. Vetenskap ska möta konst. Det är ett stort arrangemang med många olika aktiviteter från stort till smått. I en låda under en ek kan man lägga ner sina klimatlöften vilket Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) har gjort enligt en artikel i DN:

”– Jag ska till eken och har precis bestämt mig för att lägga om kosten till en växtbaserad kost eftersom hälften av våra koldioxidutsläpp kommer från köttindustrin.”

Menar hon att hälften av hennes egna utsläpp av koldioxid kommer från köttindustrin eller Sveriges eller vad? Det räcker egentligen att titta i SPM (Summary for Policymakers) för att konstatera att IPCC menar att det stora problemet är att vi eldar upp fossila bränslen inte vad vi har på tallriken

The Stockholm Act pågår samtidigt som hållbarhetskonferensen, Resilience 2017 där ca 1000 forskare träffas för att titta naturens motståndskraft och hållbar utveckling. Hur får vi mat till nio miljarder människor på ett hållbart sätt? Johan Rockström är en av deltagarna på konferensen och pratade om den i ”God morgon Sverige” (ca 52 min in i programmet. Han berättade för oss att planeten mår allt sämre men döljer det för oss. Precis som att man efter sommarsemestern kan se brun och glad ut på ytan men under solbrännan mår man dåligt. Jorden kan knäckas snabbt och då kan vi bland annat få två eller tre meter havshöjning istället för en mot slutet av det här århundradet. Han fick frågan om vilka politiska beslut han skulle vilja se?

– Börja med att överväga seriöst att sätta gränser för alltså att inte tillåta matproduktion som kommer från den rena köttindustrin exempelvis.

– Att inte tillåta att vi har den typen av ineffektiv produktion där vi använder olja för att producera spannmål som vi matar till köttdjur som vi sen går ut på marknaden där den transporteras långa långa sträckor.

– Lösningen politiskt då på det är att sätta ett koldioxidpris på denna typen av konsumtion, så att det ska vara väldigt dyrt att köpa den typen av ohållbar mat.

Johan menade att kött är dåligt både för människan och planeten. Det som är hälsosamt och nyttigt för människan är hållbart för planeten. Det som är bra ska bli billigare och det som är dåligt ska bli dyrare, tyckte Johan.

Det är lätt att misstänka att Johan Rockström krattar manegen för att regeringen ska kunna införa en köttskatt. Flygskatten verkar ju bli av så då är det väl dags för nästa åtgärd. Om man nu är oroad för klimatet borde man då inte kräva annat än symbolåtgärder och plakatpolitik?  Det stora problemet är väl hur vi ska kunna producera energi till nio miljarder människor så naturvänligt som möjligt. Utan energi kan vi inte värma eller kyla våra hus, tillverka kläder och inte heller producera den mat som behövs eller transportera den dit den behövs mest. Och vi behöver diskutera hur det ska gå till mycket mer än nu. Enligt en ledare på Sörmlands Nyheter stod sol- och vindkraft för mindre än 1,6 procent av världens energi 2015.  Vi mättar inga nio miljarder utan nästan dubbelt så mycket energi som idag och då duger det inte att komma springande med några vindsnurror. DET borde vi prata om.

Istället för att diskutera hur vi löser energifrågan på bästa sätt utifrån den kunskap vi har idag och de möjliga produktionssätt vi ser idag vill man inte se elefanten i rummet. Istället dansar man runt den, sjunger om sol, vind och vatten, tar en veggoburgare och ett glas havremjölk i pausen och tycker att nu, nu har man varit med om att rädda planeten från att knäckas.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Vetenskapsradion handlar om en avhandling om hur vi skall kunna överleva den värme som kommer.
    Fler kalla duschar!
    Klotet kommer att ge ytterligare råd senare idag.
    Kanske en tripp norröver?
    OT-Iskanten nådd?
    http://www.arcticmission.com/follow-arctic-mission/
    76 grader N , 162 grader W vilket stämmer bra med Ryska mätningar!
    Temp -2 grader 2 m över isen!

  2. Evert Andersson

    Bra slutsats om energiförsörjning Lena. Citerar Björn Lomborg: ”It’s different what FEEL good and what DO good”. Inte mycket av det som predikas kan göra skillnad i verkligheten. Till exempel utopin ett fossilfritt välfärdssamhälle som föredöme för resten av världen!

  3. Guy

    Klart uttryckt Lena K. Om klimathotarna kunde uttrycka sig lika klart, men nej. Detta eviga ”hållbart” och ”ohållbart”. Rena flummet. Vore kul att se en förklaring på vad som menas med en hållbar utveckling och på vilket sätt den räknas vara ”hållbar”. I alla fall inte genom att minska på tillgången på energi.

    Intressant retorik av Rocksröm. ”Han berättade för oss att planeten mår allt sämre men döljer det för oss.”
    Planeten mår utmärkt, det är människorna som mår illa eller far illa.

    ”– Att inte tillåta att vi har den typen av ineffektiv produktion där vi använder olja för att producera spannmål som vi matar till köttdjur som vi sen går ut på marknaden där den transporteras långa långa sträckor.”

    I många fall äter köttproducerande boskap sådant människan inte kan tillgodose själv. Dvs boskapen förvandlar oätbar mat till ätbar mat.

    PS. Skiljer man på köttproduktion och mjölkproduktion? Skall alla mjölkprodukter bort?
    PPS. Vad är havremjölk?

  4. Greger

    Nu har vi fått en ny doktor i klimatalarmismens spår, Christofer Åström. Han har i sitt avhandlingsarbete ”tagit fram underlag om temperatur och dödlighet som använts av SMHI för att skapa ett svenskt värmevarningssystem. I detta arbete har han tillsammans med sina kollegor vid Umeå universitet undersökt vilka faktorer som påverkar möjligheten att förutsäga hur stor hälsoinverkan höga temperaturer leder till i nuläget.” Hur som helst vill han rädda svenska liv inför framtida värmeböljor. Man kan visst bli doktor på vad som helst nu för tiden.

  5. Greger

    Länk till #4
    http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=406

  6. Håkan Bergman

    Allt vi äter är växtbaserat, dom snälla korna förädlar oätligt gräs till biff, entrecôte och oxfilé!

  7. Ingemar Nordin

    Klimatalarmister och veganer i en skön blandning. Kan det bli värre?

  8. tty

    Havsnivån stiger för att isarna smälter och samtidigt sätter Grönlandsisen nytt augustirekord i tillväxt, 5 Gigaton på en dag:

    https://www.dmi.dk/uploads/tx_dmidatastore/webservice/b/m/s/d/e/accumulatedsmb.png

  9. Håkan Bergman

    Lite ljus i mörkret, man hör inte mer nåt om tyskarnas fantastiska energiewende. Ska Merkel, troligen sitter hon kvar, köra racet ända in i kaklet eller får vi se ett nytt lappkast? Nästa val blir 2021, då kommer politikerna inte undan.

  10. Lasse

    #9
    Vi betalar idag mer för elen än i vintras nu .
    Flera kärnreaktorer är nere en del förbereds för avställning.
    Danskarna , som tvingade fram Barsebäcks avstängning, går helt på (fossil) värmekraft idag.
    http://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/
    Vi som har nära nog 100% fossilfri kraft får exportera den till länder som saknar kontinuerlig elkraftsproduktion!

    OT: http://www.aari.ru/odata/_d0015.php?lang=1&mod=0
    Ryska kartan över isläget stämmer rätt bra !
    http://www.arcticmission.com/follow-arctic-mission/

  11. tty

    #1

    ”76 grader N , 162 grader W vilket stämmer bra med Ryska mätningar!”

    I det området kommer de knappast att kunna komma ens till 80:e breddgraden. T o m jag har varit nordligare än så i öppet vatten (norr om Svalbard).

    Om de i stället hade försökt mellan Frans Josefs land och Severnaja Zemlja skulle de faktiskt ha haft en liten chans att slå ”Sadkos” gamla nordrekord för icke-isbrytare från 1934 på 83 grader och 42 minuter.

    Men i amerikanska vatten kommer Coast Guard troligen att känna sig tvungna att rädda dem om de sätter sig fast, ryssarna är kanske mindre tjänstvilliga. Fast Coast Guard har bara en enda riktig isbrytare numera. Risken är att den kan vara i Antarktis.

  12. Christer Young

    Dagens klimatdravel i SVD, handlar även den om havsnivåer. Att Sverige reser sig ur havet tycks dom vara lyckligt ovetande om:

    https://www.svd.se/expert-havet-kan-stiga-tre-meter

  13. Thomas P

    tty #8 Du borde väl i alla fall klara av att förstå skillnaden mellan ytmassbalans och total massbalans, och att en siffra om förändring i ytmassbalans för en dag kanske på det stora hela inte har så stor relevans.

    Det var f.ö. också rekordstora bränder på Grönland i år.

  14. tty

    #13

    Jodå, det gör jag min bäste ThomasP. Och du med dina djuplodande insikter i glaciologi har otvivelaktigt lagt märke till att den ackumulerade ytmassbalansen i år numera är lika stor eller större än kalvningen.

    ”Det var f.ö. också rekordstora bränder på Grönland i år.”

    Och?

  15. pekke

    TP #13

    ” Det var f.ö. också rekordstora bränder på Grönland i år. ” ??
    Inte på inlandsisen väl ?

  16. tty

    #12

    En intressant passus i artikeln:

    ”En konsult anlitades för att ta fram ett bredare underlag, där det konstaterades att ”aktuell forskning tyder på att den antagna havsnivåhöjningen i IPCC:s rapport är för låg”.
    Konsekvenserna av höjda hav är oerhört stora. Nu ser vi även att sannolikheten kan ha ökat ytterligare.
    Som skäl angavs effekter av isflöden från Antarktis och Grönland vilka inte hade inkluderats. I rapporten varnas också för så kallade icke-linjära förändringar, med risk för plötslig acceleration.”

    Om det kursiverade är riktigt (vilket ju alltid måste ifrågasättas när det gäller MSM) så innebär det att den anlitade konsulten tydligen är lyckligt ovetande om att eventuella ”isflöden från Grönland” överhuvud taget inte påverkar havsnivån i Göteborg p g a egengravitationseffekten.

  17. Björn

    Hela klimatfrågan har ett löjets skimmer över sig idag. Vetenskap och intellektuellt tänkande har totalt övergivit denna debatt. Det gäller att vara ”klimatsmart” utan att förstå vad det handlar om. Men i grunden är det allvarligt om förändringar sker som att högre altituder avkyls och en hoptryckt atmosfär mellan polerna och ekvatorn, över årstiderna får regionalt och lokalt avvikande väder, vind och temperaturer. Ingen tycks bland politiker och andra ifrågasätta vad som håller på att ske och vad som är orsak och verkan. Förstår man inte att alla dessa löjeväckande yttringar inte på något sätt påverkar väder, vind och klimat. Är det ingen som förstår att det som sker är bara en upprepning av historiens väderförändringar orsakade av en variabel sol med både korta och långa tidsperioder med förändrat spektralt innehåll?

  18. tty

    #17

    Som en amerikansk bloggare uttryckt det: ”den nuvarande politikergenerationen skulle skulle inte sluta att tjata om global uppvärming även om inlandsisen vore på väg nedför Pennsylvania Avenue”.

  19. Lasse

    #16
    Fakta i SVD artikeln kan ju diskuteras:
    Accelerationen som uppmätts är ett resultat av byte från pegelmätningar till satelliter.
    Sen finns det variationer även i pegelmätningarna.
    Periodiciteten ses bäst när 50 årstrenderna studeras.
    Här en lång serie från England:
    https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/global_50yr.htm?stnid=170-011
    Som kan följas upp med AMO:
    http://www.woodfortrees.org/plot/esrl-amo/from:1885

  20. tty

    #19

    Vilken acceleration? Inte ens SMHI lyckas hitta den, tvärtom pekar de faktiska mätningarna på en statisk nivå det senaste årtiondet:

    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.2267.1490013898!/image/hav.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/hav.png

  21. Thomas P

    tty #14 Nej, jag har faktiskt inga siffror för hur stor kalvningen varit i år. Någon bra källa? Och om du vet skillnaden mellan massbalans och ytmassbalans var ditt inlägg ”slarvigt”, och sådana ”slarviga” inlägg för med sig att folk som inte inser skillnaden tror att det är totala massbalansen som ökat så mycket. Nyss var det Lars Cornell som skrev så på supermiljöbloggen.

    Vad gäller bränderna har jag förstått att trådarna här bara går ut på att man slänger ur sig lite slumpvisa fakta man tycker verkar intressanta.

  22. Lennart Bengtsson

    Den pågående ”klimataktiviteten” har verkligen fått ett löjets skimmer över sig och det var av den anledning jag inte kunde motstå frestelsen till gårdagens skämtsamma kommentar som en del utanför denna sajt trodde var verkligt. Så långt har det alltså gått. Folk tror på vilka galenskaper som helst.

    Regeringar har ständigt behov av pengar och har här varit både kreativa och skickliga. Det är därför som de älskar alla nyttiga idioter som hjälper till att skapa opinion för att underlätta ytterligare beskattning. Tänk bara på allt som behövs för att ta hand om stackars migranter som aldrig kommer att få något arbete i Sverige. Dessutom finns det smarta flickor och gossar som tjänar en extra hacka på folks enfald ( gullabillity) genom att saluföra sådant som inte behövs och som kanske rent utav är ohälsosamt.

    1. Situationen är faktiskt den att alla observationer tyder på att uppvärmningen hittills ligger i IPCCs lägre intervall och knappast kan utgöra ett verkligt hot. I stället, inte minst på höga latituder, kommer den högre temperaturen att innebära fördelar .Över hela världen slår ju dessutom skördarna oupphörligt nya rekord där säkert mer koldioxid i luften ger ett positivt bidrag.

    2. Dessutom pågår en rasande snabb övergång till icke fossila energikällor inte minst solenergi som nu bestäms av marknadskrafterna och inte av politikernas subventioner. Solenergin har faktiskt ökat 100-falt under det senast decenniet och mot slutet av detta sekel kommer växthusgaserna av allt att döma vara ett icke-problem. Det är snarare synd om de som sitter på kolgruvor som ingen vill ha om ett halvsekel.

    Det är naturligtvis synd om all aktivister som förlorar sin uppiggande sysselsättning men jag kan försäkra att de säkert kommer att hitta andra områden att vråla och demonstrera mot. Det har de nämligen gjort så länge vi kan minnas.

  23. Lasse

    #21 Thomas P
    Lite om Grönlands isavsmältning.
    https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170816141846.htm
    I en av artiklarna längre ner:
    ”The Greenland ice sheet loses about 227 gigatonnes of ice per year and contributes about 0.7 millimeters to the currently observed mean sea level change of about 3 mm per year. ”

    Frågan är väl om branden du uppmärksammade oss på har ökat avsmältningen märkbart? 😉

  24. Det roligaste argumentet av alla mot köttkonsumtionen är ”de långa transporterna”, så när Södermalmarna överger köttet äter de apelsiner, kokosnöt och avocado som de hämtar in från balkonglådan?
    Istället för kött-transporter får vi vegetabilietransporter. Och något säger mig att volymen och massan vegetabilier som då måste transporteras lär vara större än volym och massa av kött. Jag tvivlar också starkt på att transportsträckorna skulle bli kortare. Särskilt om våra grannländer även de övergår till en strikt vegetarisk kost. Norden, och framför allt sverige, är långt ifrån självförsörjande ifråga om grödor. Ännu roligare blir det när skördarna används för att tillverka biobränslen.

    Och … gräset som korna äter blir i slutänden koldioxidutsläpp oavsett om korna äter det eller inte.

  25. Håkan Bergman

    Dolf #24
    Glöm inte att avsätta odlingsyta för ekologisk bomull och lin också, ull är väl inte att tänka på.

  26. Lennart Bengtsson

    Två lugnande besked, tack för dem! Förmodligen skulle ingen på festivalen tro dig, tyvärr.

  27. Håkan Bergman

    Jösses, upptäcker just att det är köttbullens dag idag. I September har vi internationella bacondagen, salamidagen och kebabens dagbl.a.
    https://temadagar.se/kalender/

  28. Skogsmannen

    Dolf, #24!

    Glöm inte bort ”förbrukningen” av vatten vid köttproduktion där allt regn (sk grönt vatten) över beten, vallar och åkrar räknas in.

    http://blogg.land.se/bonde-pa-riktigt/kottproduktionens-vattenforbrukning/

  29. Ulf

    Återigen är man så orolig för köttproduktionen så kan vi avveckla alla husdjur ca 1 miljard katter och hundar som äter kött. Men det hör man aldrig eftersom klimatmupparna ofta har husdjur. Rimligt åtgärd innan man begär att andra människor inte ska äta den mat de vill.

  30. Ivar Andersson

    #22 Lennart Bengtsson
    Klipp från Södermanlands Nyheter 19 juli 2017
    Men trots dessa stora framsteg stod solceller och vindkraft för mindre än 1,6 procent av världens energi 2015, enligt FN-organet REN21 Renewables Global Status Report 2017. Om man endast ser till världens elproduktion står sol och vind visserligen för 5,5 procent.

  31. tty

    #21

    ”Nej, jag har faktiskt inga siffror för hur stor kalvningen varit i år. Någon bra källa?”

    Inte jag heller. Det är som bekant bara augusti än. Det finns dock en rätt omfattande litteratur i ämnet (som du tydligen är obekant med) och de siffror som anges är 400-600 Gt per år, med de högre siffrorna för år med stor ytavsmältning. I år har ju denna som bekant varit liten så med största sannolikhet kommer grönlandsisen att ha en positiv massbalans i år. Givetvis med den vanliga reservationen att GIA-korrektionen är högst osäker, men det är den ju alltid.

  32. tty

    Det här med köttproduktionens stora vattenförbrukning är naturligtvis rent nonsens. Huvuddelen är regnvatten som tas upp av de växter kon äter och som då antingen binds i växtvävnaden av fotosyntesen eller transpireras ut i luften för att komma ned som regn igen någon annanstans.

    Kon äter upp växterna (och dricker faktiskt rätt mycket vatten också). En mindre del av detta binds som kroppsvävnad, men en del andas ut (och kommer också ned som regn någonstans). Det mesta kommer dock ut i motsatt ände av kossan och återgår till grundvattnet i något kväveberikat skick alternativt säljs av Arla.

    Vi i vår tur äter/dricker kött/mjök/ost o s v och återupprepar processen en gång till (dock utan Arlas inblandning den här gången).

    Scan och Arla använder förvisso en del processvatten men det återgår ju också till kretsloppet via ett reningsverk. T o m det vatten Scan genom flitigt användande av nitrit lyckas sälja som charkuteriprodukter återgår, fastän efter en extrasväng genom oss.

    Och vad beträffar transporterna så är det ju en ren vinst ur vattensynpunkt. Motorerna förbränner kolväten till koldioxid och vatten och återför därmed vatten till kretsloppet som varit bundet i berggrunden i hundratals miljoner år.

    Av vatten och koldioxid är du kommen (till 93%) och vatten och koldioxid skall du åter varda.

  33. Thomas P

    tty #31 Intressant att se hur du steg för steg retirerar från ditt första självsäkra påstående, även om du naturligtvis inte kan undgå att lägga in en gliring om att jag inte är lika påläst som du. Det stämmer säkert att du läst fler artiklar, men lite bullshitdetektor har jag allt.

  34. tty

    #33

    ’”lite bullshitdetektor har jag allt”

    På sig själv känner man andra.

    https://www.dmi.dk/uploads/tx_dmidatastore/webservice/b/m/s/d/e/accumulatedsmb.png

  35. Thomas P
    Lägg ner det där tramset nu är du snäll. Om man öppnar länken får man ju serverat vad det handlar om på ett lättförståeligt vis. Nej, det är inte totala massabalansen som redovisas eftersom dynamiska processer inte ingår. Du vet det och du vet att tty vet det och att förmodligen de flesta i kommentarfältet vet det.

  36. Och vill någon läsa mer kommer länken här
    http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/

  37. Thomas P

    Kommentar borttagen

  38. Thomas P

    Lena #35 Som du mycket väl vet inser många här inte skillnaden mellan ytmassbalans och total massbalans. Detta kan du inte slippa undan genom att radera misshagliga inlägg.

    Thomas: Jag har länkat till DMI som förklarar det hela på ett tillfredsställande vis. Det får räcka med det och den här delen av tråden anser jag härmed är avslutat. Jag hoppas att du kan respektera det. Vänligen /Lena

  39. Lasse

    #38
    En annan nyhet vi inte sett i media ännu:
    http://www.kathing.com/kebnekaises-sydtopp-fortsatt-hogre/

    Tack vare eller på grund av klimatet/vädret så växer sydtoppen åter.
    +140 cm sen förra årets mätning.

    Kommer säkert toppa Aftonbladet/SVD och andra tidningar-eller inte?

  40. Håkan Bergman

    Rejäla satsningar!
    Just när man trodde att dom här hade flytt undan värmen till Novaja Semlja så dyker dom upp igen.
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/mp-kraver-utokat-stod-till-solceller-och-elfordon/
    Utöver att fattiga hyresgäster i våra brinnande förorter ska betala rikt folks Teslor så ska dom också betala mera av deras solpaneler, elcyklar och jag vet inte vad. Stefan Löven har verkligen hamnat i dåligt sällskap.

  41. pekke

    Lasse #39

    Om de förbjöd folk att trampa omkring på toppens snötäcke så skulle den ha större chans att behålla snön.

    https://www.google.se/search?q=p%C3%A5+kebnekaises+topp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiSqKyOmu7VAhUoAZoKHawpA4MQ_AUICigB&biw=1316&bih=612

  42. Något OT, men i anknytning till kampagnen mot köttätande. Vad många moderna människor inte vet, är att jordbruksmarker, liksom det lokala klimatet, lämpar sig mer eller mindre väl för olika grödor.

    Fördömandet av köttproduktion utgår från att marken föder lika bra vegetabilier som slaktdjur/mjölkkor och att ekologisk odling är bättre än konventionell sådan. Det är lika fel som att datormodeller bättre representerar klimatet än observationer.

    Stora delar av jordbruksmarker lämpar sig enbart för höslåtter och/eller bete. Där jag bor i Normandie finns cirka 20 cm mager humusfri jord och därunder lerskiffer. På vintern blir jorden en lervälling och på sommaren snarast betong. Sedan urminnes tider har man med framgång fött köttdjur och mjölkkor på dessa marker. Från och med 1970-talet har man börjat ploga och skörda andra grödor. Det fungerar något så när vid konventionell odling med konstgödsel och växtskyddsmedel, men absolut inte med ekologiskt jordbruk. De ekologiska skördarna blir lika intermittenta som elproduktionen från vindmöllor.

    Titta på dessa två bilder av en ekologisk majsodling och en konventionell dito. En mätsticka syns på båda. http://www.fotosidan.se/member/photos/view.htm?ID=379373
    Fotona är tagna den 9 augusti med cirka 50 m mellan dem. Den ekologiska majsen är 90 cm hög och inte ens i blomning. Majsen på den konventionella odlingen är nästan 4 m hög och har 3 stora kolvar. Majsen kommer att bli ensilage i båda fallen. Den konventionellt odlade kan skördas tidigt, i stor volym och utan mögelskador. Motsatsen är gäller för den ekologiska majsen. I många fall skördas den ekologiska grödan inte alls, utan plöjs ner i slutat av säsongen. Tala om att slösa med livsmedel!

    Det är en ren illusion att tro att världen ska kunna leva av 100% ekologiskt jordbruk.

  43. Sorry, det blev fel länk!

    http://www.fotosidan.se/member/photos/view.htm?ID=379373

  44. Fel igen, ursäkta! http://www.fotosidan.se/gallery/listpic.htm?authorID=214217

  45. Erik Jönsson

    Att jordmånen spelar roll är säkert, se den rapport som ligger till grund för att bönor är så klilatsmarta den är gjord på Öland. Inget ont om Öland men att tolka en rapport att det gäller globalt är att övertolka.
    Ekologisk mat är bra för det minskar peoduktionen och höjer priserna för fattiga bönder.

  46. Thomas P

    Lasse #39 Ur samma notis: ”Kebnekaises Sydtopp mättes första gången 1968 och då var den 2120 meter vilket innebär att den på grund av issmältning blivit 21,5 meter lägre de senaste 50 åren. ”

    visst, låt oss haka upp oss på de140 cm i år. Det blir nog snart ny istid av dessa skall du se…

  47. Lasse

    #45 Thomas P
    Trend som bryts eller ett avbrott i en pågående trend-det är väl frågan?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_multidecadal_oscillation#/media/File:Amo_timeseries_1856-present.svg

  48. Christopher E

    #20

    Efter lite letande hos SMHI fann jag samma diagram om havsyteförändring i Sverige och kunde ladda hem data för att kolla lite trender i Excel.

    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-havsvattenstand-1.2260

    För Sverige gäller för absolut havsnivå (landhöjning har kompenserats för):

    1886-2016: 1,6 mm/år

    1987-2016 (senaste 30 åren): 1,9 mm/år

    Det brukar påstås att havsyteökningen accelerat till 3 mm/år i Sverige senaste trettio åren. Tex av Strandmark med de 3000 öarna som ”försvinner” eller i skrift av Havsmiljöinstitutet som ligger på mitt skrivbord. Det är alltså inte sant. Frågan är om ens en liten acceleration går att försvara med så hoppig data? Det var ju snabbare i början:

    1886-1915 (de första 30 åren i serien: 3,0 mm/år

    Och så en väl kort period för trendberäkning, men lite festligt ändå:

    2007-2016 (senaste tio åren): -3,8 mm/år (obs minustecknet)

    Hoppsan! 🙂

  49. Svempa

    Thomas P’s kompis leninisten Rockström har inga problem med flygskatter på sina semesterresor. Förlidet är såg jag honom resande i business class till Schweiz med skidfodralet i högsta hugg. Passade på att mingla i Davos samtidigt så att semesterresan kunde finansieras med skattemedel.

  50. Lasse

    #48 Christopher E

    Var det svårt att göra den analysen?
    Kan du inte erbjuda SMHI en lektion?
    Jag gjorde samma beräkning 2013 och fann att siffrorna är rätt variabla utan att finna någon systematik i dem.
    Detta stämmer överens med SMHIs andra ”klimat” indikatorer-utom två-vårens och sommarens global strålning och temperaturen! Krävs det en skeptisk inställning för att koppla samman dem?

  51. Thomas P

    Svempa #49 Får jag kalla dig fascisten Trumps kompis?

    Att kombinera semester med en affärsresa är väl smart både ekonomiskt och miljömässigt? Bara man ser till att skilja på kostnaderna så att man själv står för alla extrakostnader.

    Speciellt förr i tiden kunde dessutom flygbiljetter bli mycket billigare om man stannade över en helg eftersom flygbolagen prissatte korta resor efter affärsmäns och längre efter turisters betalningsvilja. När jag doktorerade sparade jag åtskilliga tusenlappar åt KTH på det viset samtidigt som jag fick se städer jag besökte.

  52. Pär Green

    Thomas P
    2017/08/24 kl. 12:08
    Att kombinera semester med en affärsresa är väl smart både ekonomiskt och miljömässigt? Bara man ser till att skilja på kostnaderna så att man själv står för alla extrakostnader.

    Och traktamentet ökade?

    Med vilken summa belastade dina ”nöjen” skattebetalare?

  53. Thomas P

    Pär #52 Jag tog självklart bara ut traktamente för de dagar jag jobbade. Jag var doktorand, för att kunna slå på stort måste man vara minst professor 🙂 Kostnaden för skattebetalarna var som jag redan påpekat negativ.

  54. Olle R

    I #31 ger tty budet att kalvningen på Grönland ligger på mellan 400 och 600 Gt per år.

    Enligt denna figur ligger kalvningen på mellan 500 och 650 Gt för den avslutande tioårsperioden. Stor variation och osäkerhet mellan uppskattningarna råder alltså, och de allra senaste åren saknas:
    http://www.nature.com/nature/journal/v528/n7582/fig_tab/nature16183_SF7.html

    Igår tweetade Jason Box att DMI:s ytbalansmodell visade på 470 Gt större ackumulering under 2016-2017 jämfört med 2011-2012.
    Modellering av ytbalans är dock knepigt och DMI är inte ensamma på täppan. Även Universitet i Liege (Xavier Fettweis) håller på med sånt och deras modell ger en lite annan bild:
    http://climato.be/cms/index.php?climato=the-2017-melt-season-over-greenland-as-simulated-by-marv3-7
    Kortfattat kan resultatet beskrivas som mindre snö/isackumulering, mindre avsmältning, och något större ytbalansnetto jämfört med DMI. Årets ytbalans blir här bara ca 380 Gt över 2011-2012

    Jag har lagt ihop båda graferna här, där den belgiska är lite mer finstilt i linjerna:
    https://drive.google.com/open?id=0B_dL1shkWewaTV9hZ1hienhSX0k

    GRACE-satelliterna anses ju ge ett slags facit på massförändringarna av Grönlandsisen. Dessa satelliter börjar dock bli gamla och knackiga och lider av försämrad batterikapacitet, vilket gör att de används sparsamt med lägre precision och större fördröjning av färdiga data som följd. Teamet bakom GRACE strävar dock efter att få kontinuitet i data tills GRACE follow-on skjuts upp i slutet av 2017 (förhoppningsvis).

    Hur som helst, GRACE-data släpar efter lite och går bara fram till januari 2017.
    Jag har gjort en egen graf med raster som ska underlätta finavläsningen:
    https://drive.google.com/open?id=0B_dL1shkWewadTdZVERyQmN3Tk0

    Av hösten 2016:s extrema snöfall syns inget särskilt i GRACE-data. Ökningen från september till januari är ungefär som den brukar vara tidigare år. Vi får vänta på den spännande fortsättningen av 2017..

    Man kan ju också försöka uppskatta kalvningen ur GRACE-data och ytbalansdata. För sept-sept 2012 anger GRACE en minskning på ca 520 Gt, och ytbalansen är enligt DMI ca +40 Gt och enligt ULg +110 GT. Detta antyder en kalvning på mellan 560 och 630 Gt för rekordåret 2012..

  55. Lasse

    #51 Thomas P
    Uppskattar dina kritiska analyser .
    Oftast tar du upp saker som är aktuella och kritiserar mer eller mindre relevant.
    När påståenden inte bemöts, som havsnivåvariationen(#48) eller för den delen mitt påstående om sol och temperatursamband(#50) , så har de passerat ”Thomas filtret” och kan anses vara både sant och relevant eller också ointressant.
    Denna kom nyss i Notrickszone: http://notrickszone.com/#sthash.BquDDD4p.dpbs
    Scientists: It’s The Sun!
    SMHIs klimatindikatorer visar rätt!

  56. Ingemar Lindberg

    Lasse / 55
    Mycket intressant! Om alla data är korrekta är väl detta beviset att det är solen och absolut inte CO2 som styr temperaturen på jorden!?

  57. tty

    #51

    Jag håller med ThomasP i detta fall. Jag har själv (med arbetsgivarens medgivande) kombinerat tjänsteresor med semester några gånger. Självklart gällde lön, traktamente och företagets försäkringsskydd då bara under förrättningsdelen av resan.

  58. PJ

    re #51

    Kanske OT, men det är lite skoj att påstå att Trump skulle bekänna sig till en vänsterideologi! Den starka staten som fascismen förespråkar verkar snarare Trump vara ute efter att begränsa. Men, men, även nazismen har ju, av lätt insedda skäl, etiketterats som en högerideologi idag.

  59. Christopher E

    #49

    mfl

    Det inte apologister som försvarar Rockström fattar är att han skulle överhuvudtaget inte flyga någonstans med sina skidor oavsett vem som betalar. Det är han som ska leva som han lär. Och om hans jobb tvingar honom att flyga (tveksamt, det finns tåg) så absolut inte i business i så fall, med relativt mer bränsle per sittplats.

    Han är bara ännu en hycklare som skor sig på klimathotande.

  60. Pär Green

    53
    Thomas P
    2017/08/24 kl. 13:19

    Jag tog självklart bara ut traktamente för de dagar jag jobbade. Jag var doktorand, för att kunna slå på stort måste man vara minst professor 🙂
    Kostnaden för skattebetalarna var som jag redan påpekat negativ.

    Traktamente ifrån vem/vad?
    Hur kan en kostnad vara negativ? Annat än för betalande?

  61. Svempa

    #51 Leninism: En självutnämnt avantgarde som anser som bättre vetande än den vanlige medborgaren och därför har rätt att ha monopol på vilka insatser som skall göras för att nå det utmålade utopia. Motståndare skall inte tillåtas komma till tals. Passar fint på Rockström

    Avseende Trump och fascism – syftar du på den ursprungliga italienska fascismen med des korporativistiska kännetecken eller på den sovjetisk kommunistika användningen av begreppet?

  62. tty

    #48

    ”Frågan är om ens en liten acceleration går att försvara med så hoppig data?”

    Jag tror faktiskt det. Om man vänder på steken och räknar allt längre intervall från 1886 framåt så skulle man vänta sig en ”insvängning” mot ett konstant värde om takten var konstant. Vad man får är först sjunkande värden (takten var som sagt högre i början) till ett minimum om 1,3 mm/år för 1886-1976 varefter siffrorna långsamt stiger till 1,6 mm/år 1886-2016. På grundval av detta skulle man nog kunna försvara en ”acceleration” till 2,0 mm/år eller litet mera de senaste 40 åren. Det senaste årtiondet har det ju visserligen varit en markant ”paus”, men linjärregression över så korta intervall är inte att rekommendera eftersom start- och slutvärdena får en oproportionerligt stor effekt.

  63. Svempa

    #51 m.fl.

    Rockström som ser domedagen komma bl.a. p.g.a. flyget skall väl avhålla sig i möjligaste mån från sådant resande. Var denne klimataskets resa i Business Class till Davos värd sin kostnad i ”Carbon footprint” och ett steg närmare undergången?

    Eller kan det vara så att Herr Doktor Rocktröm skiter blankt i sina personliga utsläpp och såg en bra möjlighet till en trevlig week-end i Davos betalade med Skattemedel. ”Konferensresa” av gammalt känt slag all-inclusive. Det gäller bara att ha ett trovärdig dagsprogram att visa upp i efterhand. Kostnaden för hotellrum i Davos under World Economic Forum är inte direkt låga. Begärde månne R. att få stå för kostnaden förde dagar att ägnade sig åt skidåkning?

  64. Torbjörn

    #53 m.fl.
    Man kan även påpeka att alla resor till Bryssel och Strasbourg ger stora ”carbon footprint”.

  65. Olaus Petri

    Thomas P, får förstås tycka illa Trump, det är förståeligt, men någon fascist är han inte då han knappast är en antikapitalist, vilket fascisterna var. Faktum är att allt det som idag ses som dåligt med fascismen är ett ideologiskt arv från Mussolinis bakgrund som blodtörstig kommunist. Som en av de ledande kommunisterna i Italien var Mussolini förespråkare av våld som politisk metod och en stark motståndare av parlamentarism, men förstås även både antiliberal och antikapitalist. Och samtliga dessa åsikter fortlevde i fascismens ideologi. Självklart är det borgarnas fel!

  66. Christopher E

    #62 tty

    Intressant resonemang, kan köpa det till viss del. Fast det faktum att det steg fortare än nu i början av mätperioden, förtar ju helt den bild av ”acceleration i modern tid” som klimathotarna vill förmedla. Man kan alltså finna minst lika långa perioder som de senaste 30 åren med både långsammare och snabbare takt än nuvarande. Jag valde de senaste 30 åren därför att jag har en artikel skriven av SMHI på mitt skribord där det uttryckligen hävdas att takten där är 3 mm/år. Det är ju klart osant och jag förstår faktiskt inte hur det kan ljugas ogenerat på det sättet.

    Och inte alla nöjer ju sig med 3 mm heller för den delen. Vad sägs om 4,1 mm/år…

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5941506

    När det ska prognosticeras framöver finns ännu färre hämningar än när det ljugs med riktiga data. Göteborgs ”klimatexpert” som omtalas i #12 ovan hävdar ju att från imorgon till 2100 ska havet i Göteborg stiga i genomsnitt 36-39 mm/år (!), beroende på om han menar absolut eller relativ nivå. Rockström hävdade något liknande i morgonsoffan i TV häromdagen mellan businessflyg till diverse lyxskidorter.

  67. Guy

    Håller med tty #57 som håller med Thomas. Det fanns en tid med så kallade Club-resor som gjorde det billigare för företaget att betala för en vecka då det endast skulle ha behövts 3 dagar för en mässa. Det gick dock inte i businessclass. Jag tror det kallades första klass. Businessklass är ett senare påfund.

  68. Lars Kamél

    Profeterna i klimathotskyrkan visar gång på gång att de är hycklare. Folk som Gore, Di Caprio och Rockström predikar att haven kommer att stiga med flera meter till 2100 och att vanligt folk ska sluta flyga. Samtidigt köper de dyra hus nära havsstranden och flyger hit och dit över världen för sina predikningar.

  69. Ingvar i Las Palmas

    #58 PJ
    En annan vinkling på Trump

    http://uk.pcmag.com/feature/90857/donald-trump-and-the-modern-twitter-presidency

  70. Håkan Bergman

    Ingvar #68
    Trump fortsätter att förundra oss, jösses just nu gjorde Östersund 2-0 på grekerna i Europaleague, det är ju hans motståndare som gjort att han varit på förstasidan i åtminstone Svenskan och DN sen valet. Trump passar helt enkelt inte in i deras förutfattade meningar om hur en konservativ ska vara, dom analyserar inte dom försöker gå på mönster, vilket inte funkar på Trump. Lite kul med PCMag, minns att en av deras kolumnister nån gång i början på nittiotalet dödade röststyrda datorer, det var nästa stora grej då, genom en enkel beskrivning av vilket intrycket ett kontorslandskap med röststyrda datorer skulle ge. Schizofreniavdelningen på ett mentalsjukhus! Idén med röststyrda datorer tvärdog såklart och har inte återhämtat sig ännu, trots att det har blivit vardag med folk som går omkring och pratar rakt ut i luften. Nu drygade jag ut lte här, för Östersund, tänk dig ett lag från Jämtland, är vidare i Europaleauge! Och i fortsättningen får motståndarna räkna med jämtländsk klimat i bortamatcherna i November och December.
    https://www.youtube.com/watch?v=gJdmkML9Z1U

  71. PJ

    re, 68 et al.

    Ur artikeln; ”Without the internet, Trump would not be president”

    Jag tror att det ligger väldigt mycket sanning i det uttalandet!

    Och, det skrämmande är det motsatta! Ty, däri ligger demokratins undergång och medborgarnas förlust av möjligheten att överhuvudtaget påverka politiken!

  72. Lennart Bengtsson

    Det finns ingen vetenskaplig grund för havsvattenhöjningar på flera m till 2100 som hävdas. Inte heller finns det någon vetenskaplig grund att ändra den senaste IPCC rapporten i detta avseende. För den period som det finns radarmätningar kombinerade med in-situ data ( för senaste kvartsseklet) finns det ingen indikation på någon mätbar acceleration av havsvattenståndet utan det uppgår till ca 3 mm/år. Mätningarna är därtill komplexa och inkluderar olika slag av geodetiska korrektioner.

    Det är ett veritabelt oskick av media och så kallade ”pseudoexperter” att sprida dylika fake news och därmed undergräva vetenskapen.

  73. Sören G

    För tillfället i USA. Såg ett inslag på en TV-kanal om Arnold Scwarzenegger. Han eäger ett antal tanks som han kör omkring för nöjes skull. Och vad är bränsleförbrukningen för dem.

  74. tty

    #65

    ”Och inte alla nöjer ju sig med 3 mm heller för den delen. Vad sägs om 4,1 mm/år…

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5941506

    Detta gällde alltså 1993-2013. Faktum är att för just det valet av start och slutår får man 4,1 mm/år. Det funkar inte om man går fram till 2016, och inte heller om man börjar 1992 eller 1994, för att inte tala om 1990 till 2010 som bara ger 2,3 mm/år. Jag misstänker att vederbörande provade alla tänkbara intervall tills han hittade det som gav största trendvärdet.
    Observera att man alltså kan halvera/fördubbla trenden bara genom att flytta intervallet tre år (1990-2010 i st f 1993-2013). Sensmoralen är naturligtvis, som jag redan sagt, att linjärregression över så korta intervall som 20 år med så brusiga data är meningslöst. Resultatet kan bli ungefär vad som helst.

    Det är också därför jag säger att jag tror att trenden ökat sedan 1970-talet, men jag är inte helt säker, det ligger på gränsen för att vara detekterbart.

  75. tty

    #72

    ”Och vad är bränsleförbrukningen för dem.”

    Jag vet nu inte vilka stridsvagnstyper han har, men en M4 Sherman har en tank på 600 liter och kommer ca 20 mil på en tank vid landsvägskörning. En modern MBT som t ex M1 drar typ 50 % mera.

    Jag hade förresten en bekant som samlade på militärfordon. Han hade faktiskt en Sherman (bärgarvarianten), men han körde den av naturliga skäl inga längre sträckor.

  76. Rolf Åberg

    #49

    Riktig hycklare den där Rockström! Lever som han lär gör han ju inte, skulle väl åkt klimatsmarta rullskidor till Davos dårå, eller liftat. Klart han gladeligen larmar vidare, han lever ju det goda livet på det. Tillsammans med tiotusentals andra. Hånler nog i smyg åt alla idi som tror på hans science fiction.

  77. Rolf Åberg

    #51

    Det är väl rätt tydligt för varje någorlunda klarsynta människa, att just alarmeriet är en förevändning för att sponsra sina lyxsemestrar. Men han är duktig på att ljuga så att han tror sig själv, inget snack om det.

  78. Christopher E

    #73 tty

    ”Detta gällde alltså 1993-2013. Faktum är att för just det valet av start och slutår får man 4,1 mm/år.”

    Undrade faktiskt det igår när jag skrev, men satt då bara med iPad och hade inte Excel med datat nära mig. Koillade själv nu, du har rätt. Får till och med 4,2 avrundat till en decimal för denna körsbärsplockade 21-årsperiod. Tänk att ens fundera på att publicera en studie bara en enstaka plockad kort trend… ganska otroligt. 2013 var det senaste året då det skrevs, men som du skriver genom att flytta eller förlänga bakåt några år kraschar hela larmet pladask. Tar man 25 år (1989-2013) istället för 21 blir trenden 1,6 mm/år, samma som för alla 131 åren i serien tillsammans.

    Men som det ser ut så kom aldrig Chens och Bergströms utlovade ”studie” i tryck heller, så de eller någon vänlig själ upptäckte väl själva hur ohållbart det hela var.

    Jag tittade snabbt vad mer man hitta på med 21 utvalda i år i samma data Chen lekte med. Två snabba fynd:

    1886-1906: 4,4 mm/år

    Eller varför inte motsatsen:

    1921-1941: -3,4 mm/år

    Slutsatsen kan inte bli annat än att det finns inget stöd för något dramatiskt med trenden de senaste årtiondena i Sverige. Hypen runt havsytan är ett inbillat problem. Fokus på den lär väl bero på att varken extremväder eller temperatur levt upp till alarmisternas förhoppningar.

  79. Svempa

    Denna tråds två teman – Klimatalarmisters idoga nöjesflygande (och pansarvagnskörande) samt Cherry-picking avseende havsnivå data – belyser i ett nötskal klimathotsindustrin.