En undersökning från DTU, livsmedelsinstitutionen vid Københavns och Aarhus Universitet DTU (Danmarks Tekniske Universitet), Köpenhamns universitet samt Århus universitet, visar att ekologiska grönsaker inte är nyttigare än konventionella (länk till nyheten på DTU). Enligt forskarna har ekologiska grönsaker inte ett högre innehåll av kända sundhetsfrämjande näringsämnen än konventionella. Resultatet presenteras i tidsskriften Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Annat var det för några år sedan då t.ex. Aftonbladet berättade att ekologiska grönsaker och frukter visst är nyttigare och innehåller nästan dubbelt så mycket antioxidanter som traditionellt odlade. Men det var förstås preliminära resultat från en helt annan studie.
Frågan är som vanligt, vem ska man lita på? Det verkar vara ungefär som med fett- och kolhydratdebatten. Än ska vi äta det ena, än det andra. Och hur vi än gör dör vi ändå i slutändan.
Lite OT, men hur fasen får man kalla burkmat för närproducerad..?
Det är ungefär som när kolesterolhysterin rasade: Kolesterolfria lingon var en storsäljare.
Kul det där med ”närproducerat”…
Någon gång i våras var det något svenskt företag som gick ut med att de sålde ”närproducerat”. De fick EU-byråkraterna i Bryssel på sig, som menade att gränsen för närproducerat går någonstans vid Gibraltar.
Dags för dom som säljer flaskvatten från Sydtyrolen att poängtera att det minsann är närproducerat, direkt ur källan. Så är det färdigsnackat.
Labbibia#3
Knappast kul men löjligt om närproducerat.
Vem var det som lurade dig till att skriva den kommentaren?
Eller tänkte du själv?
Du kanske till och med var så inlindat finurligt rolig att inte ens jag fattade att du skämtade.
Jag kan själv ha vissa tveksamheter om ”närproducerat”. Speciellt när marknadsföringen lyckas så bra att produkterna efterfrågas på avstånd…
L #1
Morötterna och potatisen har kanske odlats nära Sempers barnmatsfabrik, he, he.
För övrigt så tror jag inte att ekologiskt odlat är nyttigare.
Men det kan var det sätt som genom marknadsföring får oss att behålla en del lokalt producerat i närheten.
Att producera matråvaror i Sverige till lägre kostnad än söderöver i låglöneländer går naturligtvis inte.
Därför måste vi betala mer för lokalt producerat. Och vi bör nog göra det. Alternativet är att vi snabbare än klimatet ändras blir utan all form av inhemsk livsmedelsförsörjning.
Den återstående inhemska livsmedelsförsörjningen kan givetvis försörja mängder av familjer och deras vänner i en lite egen ekonomi utanför moms och andra konstiga bidrag till andra än den egna kretsen.
Uffeb
Är du onykter?
Inom EU, som ju är en ”gemensam marknad” ska alla varor konkurrera på lika villkor. Om någon i ex Sverige försöker få konkurrensfördelar genom att hävda att något är ”närproducerat” så rimmar det illa med EU:s gemensamma marknad. Därav den sura kommentaren från den EU-tjänsteman som jag refererade till.
Om det är roligt får väl var och en som läser avgöra själva. Själv tycker jag det är absurt.
Här hos Maggie finns väldigt många intelligenta läsare. Jag tror att de flesta av dem förstår vad jag menar.Men för din skull lovar jag att försöka utttrycka mig tydligare framöver…… 😉
Nu står det ju närproducerat, inte närodlat? Nära är väl f.ö. ett relativt begrepp, nära i jämförelse med vad? Nya Zeland?
Gunbo #6
Citerar för att det var en finurlig och klarsynt kommentar:
”L #1
Morötterna och potatisen har kanske odlats nära Sempers barnmatsfabrik, he, he.”
För övrigt anser jag att värdet av lokalproducerat är överdrivet.
Men det fungerar som marknadsföringsidé.
Och väldigt ofta smakar en färsk fisk bättre än en fryst.
Och än mer märkbart blir det om man köper en bit renfilé.
Säger inte mer.
Men jag har mina lokala favoriter när det gäller både råvaror och tillagad mat i trevligt sällskap på luncherna.
Gunbo och Uffeb, er slutledning av Sempers närproducerade burkmat är genial, om det inte hade stått på burken förstås…
Labbibia #8
Jag har i många år engagerat mig i marknadsföring av de små finesser som finns på sina håll i svensk glesbygd.
Inte som yrke, men som en hobby.
Vad EU tycker i frågan om definitioner av rakheten hos gurkor och lokalt producerat tycker jag är ett stort skämt.
Finns alltså ingen anledning att hetsa upp sig över att du hittat något om att EU-byråkraterna ägnar sig åt nonsens i det här fallet.
Däremot kan man rent allmänt tycka illa om EU och då gäller det främst att våra politiker fått en chans till en ny och ekonomiskt lönsam karriär.
Turister som besöker svensk landsbygd här uppe uppskattar det genuint lokala. Även om de är infödda svenskar från Stockholm, Göteborg eller Västerås…
Uffeb # 12
”Vad EU tycker i frågan om definitioner av rakheten hos gurkor och lokalt producerat tycker jag är ett stort skämt.”
Jamensedär! Ett stort skämt kan ju vara ”lite kul”…..
Då är vi ju överens.
Jag tror snarare ekologiskt är mer onyttigt, då råvaran har mer giftproducerande ohyra på sig. Standardodlat må vara besprutat, men det är gifter vars effekter vi har kontroll över. Några av de mest cangerogena och giftiga ämnena vi känner till är däremot förekommande i naturen. Ta tex. aflatoxin, som kan bli resultatet om inte fungicider används. Ekologiska matvaror har fått återkallas av den anledningen.
”Närproducerat” är bara en trend just nu. Det var inte länge sedan det istället ansågs fint och spännande med matvaror som hämtats från exotiska platser långt borta. Sådant går i vågor.
Köper någon Sempers barnmat av den anledningen är de bara grundlurade att betala mer för ingenting.
Uffeb; jag köpte rökt renhjärta i Ullared (känt från TV) häromdagen. Garanterat ej närproducerat 🙂 … och garanterat supergott!
– Jasså! köper du ekologiskt käk? Tror du att det är nyttigare?
– Jag är väl inte dum heller, men det är ju dyrare. 😉
För övrigt fick Johan Rockström, i dag, äran att oja sig i TV över hur utsläppsrätterna hamnar i fel fickor.
Vad trodde han?
Är han verkligen professor?.. Det är inte jag, men nog fasen har jag fattat att det är i fel fickor de miljarderna hamnar.
Rockis har väl varit inne på TCS och upptäckt ett och annat.. 😉
Det är skillnad på folk och folk!
När politiker kommer med säljargument som är vilseledande ställs det inte lika höga krav som när företag skall göra samma sak.Däremot är det skitsmart av företag att använda samma vilseledande reklam som politiker.Då klarar de sig med garanti undan från alla kritiska granskningar om vilseledande budskap.
Jag har i många många år producerat en stor del av det som hamnar på bordet så nära som 20 m från huset, dessutom utan gifter och jag har aldrig dött av aflatoxinförgiftning och inte har jag fått cancer heller. Varför jag gör det? För att allt jag närproducerar smakar så mycket bättre än det man köper. Ett år tog morötterna slut i april så vi köpte en påse men slängde det mesta eftersom de smakade apa, beska och smaklösa, inte alls den söta kraftiga morotssmak våra egna morötter har.
Men det är väl upp till var och en att välja vad man vill äta. Alla har inte tid eller plats att odla sin egen mat.
Christopher E #15
Jo men visst. Det hade troligen smakat lika bra på en lyxkrog i Tokyo även om det hade varit fryst i ett par månader.
När det gäller matvaror så är värdet av lokalproducerat större hos vissa varor än hos andra. Det handlar oftast om upplevelsen av närproducerat.
Och den lär väl ha varit svår att uppleva nere i Ullaryd.
Det finns inget generellt ja eller nejsvar på frågan, beroende på vad som efterfrågas kommer svaret att bli olika. Likaså är kanske inte definitionen på vad som är ”ekologiskt” glasklar, ofta vägs annat än basala näringsvärden in. T.ex kvalité, smak, god djurhushållning, naturvärden osv, ibland även koldioxiden tyvärr. Sen är detta med det samlade näringsvärdet något som man vet förhållandevis lite om. Fytokemikalier räknas t.ex inte som näringsämnen, men anses vara viktiga för en god hälsa. Har ofta hört att det finns mer av dessa i ekologisk kost, vet dock inte om det stämmer.
Köttdjur, frukter och grönsaker som stressas till onaturlig snabb tillväxt, plockas omogna men behandlas på olika vis för att framställas som lockande och ätbara (tillsatt socker brukar vara en metod) torde vara ett något sämre livsmedel än ett livsmedel som har en mer naturlig bakgrund utan smakförstärkare. Även om näringsvärdet är detsamma.
Christofer E #15: Rökt renhjärta… mmm — jisses — memories från vägen [den trånga & krogiga] från Vilhelmina till Dikanäs kommer i dagen – låg där inte ett försäljningsställe på högra sidan… eller?
Hur ofta har ngn smakat/’druckit’/ real(!?) björngalla?
So far: ett-noll till mig (smakade dock värre än som det låter… 🙁 )
Brrrr…
Mvh/TJ
Dessa begrepp är några som på ”nyspråk” betyder annat än vad det egentligen handlar om
Närproducerat kan bli en form av protektionism. Var går gränsen för närproducerat, gården, länet, landet. Om alla i hela världen skulla handla närproducerat hade vi ingen handel.
Ekologiskt odlat betyder enbart att man använder en odlingsform som fanns innnan konstgödsel – inneffektiv med låga skördar. ekologisk odlig finns fortfarande i stora delar av vår värld, det betyder små skördar. Men har genom skicklig marknadsföring fått ett ”fint” skimmer. Det betyder bland annat att man inte får medicinera sjuka djur. Vi har vårt effektiva moderna jordbruk att tacka för att jorden kan föda alla människor.
Vindkraften är en annan ”nyttig” verksamhet som genom marknadsföring blir ett alternativ till kärnkraften, trots att vindkraften inte levererar det vi tror att den gör. Svenska Kraftnät räknar med att vindkraften endast levererar 7% av installerad effekt…
Angående kolhydrater (energ) kontra fett (energi) – hur kan det bli fel att äta den mat som vår mänsklighet har utvecklats på innan vi blev jordbrukare och började odlar säd för drygt 10 000 år sedan. Fett och proteiner är essentiella och livsviktiga beståndsdelar för att vår kropp ska fungera – men detta varnar läkar för hela tiden. Vår hjärna består av fett hur kan det sådant fett vara farligt för vår kropp? Kolhydrater är inte essentiella
Gunbo #19;
Själv har jag inte smakat apa, så jag vet inte om de är beska eller smaklösa (är inte beskt en smak?), men att döma ut alla duktiga profesionella rotfruktsodlare på grundval av en påse du köpt förefaller mig lite hårt. 😉
Själv äter jag både hemodlade morötter och köpta, och det är ingen större skillnad, utom tillfredställelsen att ha ha gjort något själv. Det är väl det det handlar om, den psykologiska effekten, och den missunnar jag dig inte.
Laboratorietester har inte visat att ekologiskt är bättre. Blindtester har inte visat att det är godare. Det går åt mer åkermark för ekologisk odling, så att mer natur måste offras. Däremot kan var en se att det i snitt är ca 30% dyrare än vanlig mat. Ett bekymmer för svenska skolkök, vars politiker ålägger dem att köpa ekologiskt, vilket leder till sämre mat för pengarna till barnen.
Aflatoxin-producerande mögel är inget problem på morötter, så du kan vara lugn, istället är spannmål, kryddor och nötter i farozonen. Ekologiska varor som återkallats har oftast rört sig om majs. Att du slipper förgiftning betyder inte att giftet inte är ett problem, där spannmål drabbas av mögel därför att fungicider inte används (ofta av ekonomiska skäl, inte ideologiska).
En god vän till mig sa så här apropå Svanenmärkning. Han har lantställe på Gotland.
’Jag fick veta av en granne att nu var det nog bäst att hålla sig inomhus (eller i Stockholm) ett tag för bonden intill kommer bespruta ovanligt mycket den här tiden.
-Varför då då?
-Jo, han ska få bli Svanenmärkt nästa säsong, och då måste man spruta riktigt tungt året innan för att det ska funka.´
I say no more.
Christopher #24,
Jag hade en släng av ”ironiskt humör” i går så mitt inlägg 19 ska inte tas på blodigt allvar.
Klart att ekologiskt odlade har sämst näringsinnehåll. Kompostering, näring på ytan, plöjningsfritt, elda upp halm i värmeverk och att röta skörderester till biogas är ju en katastrof för näringsälskande grönsaker, frukter, växter m.fl. Även en katastrof för de svältande i u-länderna. Om man ska gradera näringsinnehållet så är ekologiskt odlade sämst och därefter kommer traditionellt odlade med konstgödsel och mest och bäst näringsinnehåll vid jordisering dvs; att man på hösten eller tidig vår genom grävning, borrning eller plöjning, fyller på växternas skafferi nere i jorden med färskt organiskt material/ avfall. Samma metod som moder natur använder när hon låter de avdöda växternas rötter i jorden bli näring till kommande växtlighet. Utan detta långsammare kretslopp ner i marken skulle livet på jorden ganska snabbt upphöra. Märkligt att inte någon enda som jagar koldioxidmolekylen uppmärksammat denna kolsänka. Tyvärr har människan (genom okunskap?) kommit in i en period då det ytliga och snabba kretsloppet hyllas genom kompostering, ytgödsling och plöjningsfritt.
För att citera allas vår favorit-EU-byråkrat, kärringen-mot-strömmen, Marit Paulsen:
” Om vi alla åt ekologiskt odlad mat, då skulle vi alla få svälta”
…men det är kanske just det som är meningen?!
I gotländska mulljordar växte KRAV-morötterna sig stora och fina, men numer är odlingen starkt begränsad p.g.a
Klimatcertifieringen för mat 2010:2
http://www.klimatmarkningen.se/regelverket/vaxtodling/
Orsaken är naturligtvis emissioner från mark.
Man ska inte äta kött och man ska inte äta morötter från mulljordar utan där skall det odlas gräsvall. Och vem f-n ska käka gräset då!
Är det någon som testat gräs förresten? Ja, som föda alltså!
Johan #29
”Orsaken är naturligtvis emissioner från mark.”
Vid jordisering slipper man emissioner (endast CO2 efter en längre tid) vilket inte är fallet vid ytgödsling och allra mest blir det vid kompostering. Emissionerna från de gottländska mulljordarna är en droppe i havet i jämförelse med all påsmulljord som svenska trädgårdsägare varje vår och sommar sprider ut på ytan i sina trädgårdar, grönsaksland rabatter m.m. Och till nästa odlingssäsong är det samma vallfärdande efter ny påsmulljord eftersom den inom 1-2 år har oxiderats upp i lufthavet.
Ekologiskt bygger trots allt inte på någon bluff som tex ”klimatsmart” och liknande. Det är helt enkelt giftfritt odlat, i vissa fall kan produkterna det vara bättre då eventuella giftrester inte ska finnas, men framförallt slipper man att gift kommer ut i naturen.
Men det finns ju anledningar till att grödor sprutas, man vill stoppa att sjukdomar och insekter sprids, dessa kan slå ut stora delar av jordbruket och ställa till ett helsike. visar det sej att man drabbats av något angrepp så får en ekologisk odlare inte bekämpa detta, utan är tvungen att plöja ner hela skiten och hoppas på nästa års skörd. Så det är ett högriskprojekt att gå över till ekologisk produktion. Det åtgår större arealer och mer diesel för att odla ekologiskt, därför menar hardcore AGW:arna att ekologiskt inte är ”klimatsmart”.
Ponera att en ekologisk potatis vore en människa.
Då hade den ätit sund mat, åkt mycket bil och hade den blivit sjuk så hade den inte gått till doktorn för att få penicillin, utan hade gått en för tidig död tillmötes, alla grannar hade också blivit smittade och också dött.
Bananer och apelsiner brukar jag köpa ekologiskt av den enkla anledningen att jag omöjligtvis kan veta vad dom använder för bekämpningsmedel, att riva vanligt apelsinskal på sockerkakan kan innebära att det blir rena giftbomben, men som sagt, det vet jag ju inte.
Erik L, och köper jag ekologiska tomater får jag knappt i mig ens tomater, eftersom jag måste kasta minst hälften. Ganska ofarligt…
L #32
Tråkigt för dig som är hänvisad till stormarknader där det är svårt att hitta färskt och ekologiskt närproducerat.
Men du handlar nog billigt och bra om du struntar i att leta efter nyttigt och bra.
Och det blir lite som statistiken jag skrev om i ett annat inlägg om Radon i dricksvatten.
Om en person, eller en familj, lever gott och struntar i alla hänsyn till hälsa och miljö så är det helt OK.
Men det blir annorlunda om fler beter sig lika. Och om alla struntar i vad dom äter och konsumerar så kan det bli problem. Rent statistiskt alltså. Och lättbegripligt.
Uffeb, jag har aldrig handlat på en stormarknad, men jag köper då och då Konsums ekologiska tomater. Som blir oätliga på nolltid.
Resten av din kommentar begriper jag inte, som vanligt alltså.
Det gäller att se upp också när man tar varor från hyllorna. För några år sen var jag nära att stoppa ner en påse ekologiskt strösocker, förvillande lik vanligt strösocker, placerad alldeles intill det vanliga strösockret och cirka dubbelt så dyr. Skulle nån oroa sig för rester av bekämpningsmedel eller vad det nu kan vara i en så högraffinerad produkt som strösocker så rekommenderar jag att den personen ska se över sina kostvanor i stället. För några månader sen var jag nära att ta fel saltförpackning, också förvillande lik vanligt koksalt, den här innehöll Himalayasalt tre gånger så dyrt! Vem fan behöver Himalayasalt?
Pachauri kanske, han är ju väldigt intresserad av Himalaya…
L #34
Prova något nytt. Testa inte ekologiska tomater i din Konsumbutik fler gånger om du är så missnöjd.
Har du berättat för butiken hur illa det står till med tomaterna?
Prova att träda in på en stormarknad i din närhet och våga testa något nytt.
Att du inte fattar det jag skriver är inte något nytt.
Uffeb, ibland finns det bara ekologiska tomater kvar, av någon anledning? På sommaren köper jag goda tomater på torget.
Köp tomaterna och ät upp dem. Vänta inte tills de blir dåliga. Sen när dom är slut äter du något annat- vad är problemet?
När jag bakar eget bröd blir det dåligt på någon dag, ”köpebröd” håller längre. Fast det är aldrig lika gott.
Man får försöka anpassa sitt beteende till verkligheten och inte tvärtom. Att kunna göra det är ett tecken på att man är vuxen och tänker själv 🙂
Och livet kommer inte vara fullt av besvikelser
Magnus #39
Kloka ord. Speciellt bra tips för den som oftast handlar färskvaror på torget och aldrig besökt en stormarknad.
Närbutikens tomater kanske inte alltid är lika fräscha, men då bör man tala om det för butikschefen.
#35
Himalyasaltet, det absolut finaste och dyraste lyxsaltet, undersöktes för några år sedan och befanns vara vägsalt från Pakistan, direkt olämpligt att förtära.
Hälsokostbranschen har i många decennier varnat för det vita saltet, det är alldeles för rent för att vara nyttigt. Derssutom rekommenderade samma bransch i stället för den förfärliga natriumkloriden i stället kaliumklorid och sålde även blandningar som baserade sig på det.
Kaliumklorid är giftigt i låga doser (sprutorna vid avrättningar i USA innehåller kaliumklorid), natriumklorid blir giftigt föst när du intar det kaffekoppsvis.
Så här är det med hälsokostbranschen, för att få sälja sina undermåliga produkter måste de driva intensiva kampanjer om hur hälsofarlig och förkastlig den vanliga maten är. (Samma som den moderna miljörerelserna, de bara MÅSTE ha katastrofer, påhittade eller uppdiktade, uppblåsta eller våldsamt överdrivna, för att överleva. Kanske de lärt sig metodiken från hälsobranschen, med sina homeopatmediciner, sina GI-bluffar m m)
Förmodligen är det bättre med rent salt och rent socker. I alla fall är det billigare. Att vi har för mycket socker och salt i maten är en annan sak. Och något större fel på fluffiga franskbröd är det nog inte. Värre kan det bli med nyttiga rågbröd gjord på obesprutad råg, för då kommer mjöldrygan förr eller senare, denna ”välsignelse” som så många dog av på den gamla goda obesprutat-tiden.
Förresten, magnus, flytta till Skåune. Här finns bröd som är hur gott som helst i varenda stor-ICA och CO-OP-butik Jag lovar dig att en del av de brödan kan du inte göra bättre själv.
Och vill du ha hembakt som håller längre än 2 dar, utnyttja det gamla knepet med skållning, sisådär 1/4 av mjölmängden (gärna lite grovt) begjuts med 90-gradigt vatten och får stå en dag.
Börje S #35
Ja herregud, jag reagerade bara på instinkt när jag stod där som ett fån i butiken och kollade in saltburken och priset på hyllkanten, men efter att ha läst din postning googlade jag och fann detta:
http://home.student.uu.se/maer5745/2007/04/himalayasalt-mirakelmat-eller-bluff.html
Alltså jag har inget som helst emot att folk i Pakistan tjänar pengar på puckon i västerlandet, det jag mest vänder mig mot är att bara lite diskret blanda in dom bland det vanliga sortimentet i förpackningar som bara obetydligt skiljer sig från dom ”normala”, i just det här fallet Falksalt. Det som fick mig att reagera var att texten på förpackningen hade en lite annan färgton. Vi borde kräva att såna här produkter bara får säljas i speciella avdelningar tydligt märkta ”Suckers only”!
Vad tomater anbelangar, jag äter nog bara färska tomater sommartid, men använder mycket tomat i matlagning, och har lärt mig av mina blattepolare att använda krossade tomater såklart. Billigt, praktiskt och gott, speciellt nu när man kan få dom i tetra. Och, jag tvekar att använda ordet men kommer nog inte undan, klimatsmart är det också, tomaterna krossas och indunstas innan dom förpackas så behövs det inte transporteras en massa vatten från medelhavet hit, sånt har jag i kranarna.
Jag har jämfört krossade konserverade tometer mot färska i gulaschen eller bönsoppan. Mitt intryck var att det blev godare med de konserverade!
Uffeb, jag har inga problem med tomater annat än med dom ekologiska som jag köper när inga andra finns. Sluta tjata om dina stormarknader och läs vad jag skriver så vi slipper fler meningslösa inlägg.
Det är klart att hälsobranschen hellre säljer vägsalt från Pakistan à 100 kr kilot än raffinerat salt för en tia. Vägsaltet med den lila färgtonen köper man väl för låt oss säga en 100-lapp/ton.
Men ska knepet lyckas måste det raffinerade saltet först misstänkliggöras. Då myntar man uttryck som ”det vita giftet”, vilket även är hälsokostarnas beteckning för raffinerat socker eller vanligt vetemjöl.
Och så länge jag minns har hälsokostbranschen kört med lögnpropagande med ”vetenskapligt” klingande retorik, just så som i citaten i länken du förmedlade.
Börje S, jag håller med. Krossade tomater i konserv är goda till matlagning.
Här en Himalyasaltfirmas reklamsida.
http://www.re-fresh.se/catalog/product_info.php?cPath=23_47&products_id=67
Förskräckligt! Att samla så mycket blajsnack på så liten yta är bara det en prestation, och typiskt för branschens sätt att marknadsföra sina produkter genom tiderna.
Från ozongeneratorer (hade varit livsfarligt om de någonsin fungerat), te mot cancer (t ex blad av maskros och hallon, lite hundäxing och timotej och annat som kan tänkas växa utanför teproducentens tomt), vallörtspulver (ger tarmvred), kaliumsalt (giftigt), kristaller (löjligt), omega3…listan kan göras hur lång som helst.
När den senaste hälsobringande artiklen blivit ute så kommer det omedelbart en ny och så dras det ”vetenskapliga” blajsnacket igång igen. År efter år likadant, bara lite mer raffinerat p g a den höjda effektiviseringen hos reklamen.
Som sagt, metodiken känns igen från miljöpartier och miljöorganisationer och det är nog därifrån hälsokostbranschen har sitt största kundunderlag.
Det är en nödvändighet för miljörörelsers överlevande att pungslå folk med överdrivna hotbilder.
Börje S #45
Mnja. Det där med ”vitt gift” kan ju vara sant ibland och för vissa. Exempelvis mig. Mina största fiender i livet är för närvarande kolhydrater, alltså mjölmat, potatis, ris, socker och dylikt.
Varför? Jo, jag är numera att betrakta som diabetiker. Dock klarar jag mig utan insulinsprutor tack vare att jag äter LCHF-kost vilket håller mitt blodsocker på en låg, men framför allt jämn nivå.
Som bonuseffekter av att jag äter kött, fisk, ägg, sallad, stärkelsefria grönsaker, breder tjockt med Bregott på de få knäckebröd jag äter samt håller mig långt bort från allt vad light-produkter heter, har jag dels tappat ~20 kg varav 5 det senaste året, dels ett kolesterolvärde på 5.2, dels håller jag mig mätt mycket längre och har totalt tappat allt som kan påminna om sötsug.
Dessutom har jag blivit extremt känslig för socker i livsmedel. Svenska charkuterier är i det närmaste oätliga för mig eftersom de är så sötade. Likaså prinskorv som jag älskade förr… The wurst you ever tasted… Tur jag har ungerska och tyska känningar.
Lurendrejeri?
Står det någonstans på burken att det ska vara mer näringsrikt eller nyttigare än icke ekologiskt?
magnus: Jag tror att det är underförstått. ”Alla vet ju att ekologisk mat är nyttigare än konventionell”.
maggie #50
Bra kommentar. Marknadsföring fungerar.
Det skulle i dag vara omöjligt att marknadsföra en produkt som bevisligen skiter i miljö, klimat, jämnställdhet, solidaritet och som desutom är billig.
OK att billig kanske skulle kunna fungera… med ett tilläg om att inga onödiga kostnader för ett opåverkbart klimat drabbat produktens pris till slutkunden.
Inte ens hänsyn till konstiga behov av ökad jämnställdhet och ökad solidaritet mellan olika männniskor på klotet har fördyrat produkten.
När får vi se den sortens marknadsföring?
maggie, get your facts straight. Du skriver ’En undersökning från DTU, livsmedelsinstitutionen vid Københavns och Aarhus Universitet…’
DTU er et universitet, Århus universitet er et andet og Köbenhavns universitet et tredie. Er resten af historien lige så trovärdig?
#48
Tyvärr kan individwr vara överkänsliga för socker, mjöl, mjölk, nötter, mandel, selleri osv, Glutenöverkänslighet är väl medfödd? De som tål mjöl måste väl få fortsätta att promenera hem med en bagette under armen?
Även jag har blivit känsligare för socker med åldern. Läsk är inte längre att tänka på, de kommersiella kanelsnurrorna är vidriga (måste vara mer än 2 hekto socker på ett kilo bullar).
Magen säger ifrån: ”Om du fortsätter att äta på den där bullen får du skylla dig själv. Jag kommer att hämnas å det gruvligaste.”
Charkuteristernas ovana att hälla socker i smeten är
klavs hansen: Ja, du har rätt. Jag tog formuleringen ur artikeln i svenska Land. Det är alltså de som missuppfattat saken. Går man till DTU:s hemsida så står det i stället:
”undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, Københavns Universitet og Aarhus Universitet”
Tack för påpekandet!
Ännu ett skäl att vara försiktig med att lita på ”Krav”-märkning och liknande. Blåbären som de utländska bärplockare som nu blir blåsta på sina löner plockat blir ”Krav”-märkta…..
http://www.dn.se/nyheter/sverige/barplockares-bar-blev-kravmarkt-sylt-1.1194889