Karlskronas vackra skärgård – snart ett minne blott?

I somras tillbringade herr Crusell och jag en underbar vecka på Senoren, i Karlskronas skärgård. Och tur är väl det, för snart finns det kanske inte så mycket vackert kvar i den. I varje fall inte om företaget Hexicon får bestämma. De planerar nämligen att bygga ett kombinerat vind- och vågkraftverk öster om Utklippan.

Av bilden att döma kommer skapelsen att se ut som en flytande luciakrona, med den skillnaden att den kommer att synas året runt. Sex vindturbiner och ett vågkraftverk ska tillsammans leverera ca 30 MW el. Räknar vi med i genomsnitt 30% av full effekt (mer är troligen inte rimligt) ger den en årlig produktion på  otroliga 79 GWh/år. Tänk, det är nästan en fjärdedel av den totala elkonsumtionen… i Sierra Leone.
Hur mycket styggelsen kostar? Tja, si så där 800 miljoner kronor (oklart om det rör sig om DKK eller SEK).
PS Som jämförelse kan nämnas att Oskarshamnverket enligt Wikipedia producerar drygt 15 000 GWh/år.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Det är otroligt att vi aningslöst håller på att förstöra så mycket av vår miljö. Folk tycker det är spännande och fint med vindkraftverk. Tänk när man i framtiden ser tillbaka på detta! En gång i tiden ansågs det väl fint med fabriksskorstenar också. De var ett tecken på framåtskridande. Idag är vi inte lika förtjusta över en skorsten som skymmer utsikten.

  2. Helge

    Hade det varit nödvändigt med vindkraftverk, dvs hade det producerat ett konkurrenskraftigt kWh pris, och hade det inte slaktat fåglar, och hade det gett oss ett bättre klimat, och hade det gett oss en bättre miljö, och hade det åtminstone gett oss lite välfärd så hade jag stått ut med det. Men inte på en enda punkt ger de oss något annat än kapitalförstöring och en sämre miljö.

  3. Lars C

    Lite får vi tåla! Våra trista skärgårdar behöver livas upp. Jag föreslår att man monterar ett snabblixtljus i varje rotorspets, förslagsvis med blått sken. En lagom stark ton som hörs in till fastlandet och som ändrar frekvens med vindstyrkan blir ett utmärkt komplement.

  4. Labbibia

    Om man bortser från det uppenbart vansinniga rent ekonomiskt i projektet, så anser jag att flytande, havsbaserade vindkraftverk, är ett mindre dåligt alternativ än landplacerade vindsnurror. Ute till havs stör de mindre än på land. Dessutom tillkommer energin från vågkraften.
    Men ekonomin, ekonomin……..fullständigt vanvett ur den synvinkeln.

  5. 800 milj kr för 10 MW levererad fullasteffekt – 80 milj kr/MW över 15 år är en urusel affär även med 25 öre/kWh elcert.  Kan ingen få Alliansen att reagera på detta,  Fp är ju kritiska, moderaterna?

  6. Lennart Paulson

    Skall bli intressant att se hur Thomas lägger upp försvaret av det här. Han har ju hittils tagit allt i försvar hur tokigt det än varit så det lär han väl klara av.

  7. Lejeune

    OT, men glädjande nyheter från Tyskland:
    http://www.klima-sucht-schutz.de/mitmachen/klima-barometer/klima-barometer-index.html
    ….det är en bit kvar till nollan!

  8. Labbibia

    Sen kan man ju fundera litet kring vad en dylik mojäng kommer att göra med havsfågelbeståndet i trakten. Jag antar att den flytande plattformen, precis som bryggor och grynnor, kommer att locka till sig småfisk, som får lite skydd av konstruktionen. Sjöfågel äter småfisk……..Vindsnurror ”äter” fågel…..?

  9. Micke Johnsson

    Men kära ni…vi kanske spar in på tomtarrendet.  150000:-/mölla och år.   🙂  för det står kanske inte på någons tomt.

  10. Labbibia

    Micke Johnsson.
    Där har du fel.
    För ute på havet är det nästan alltid ”tomt” 😉

  11. Björn

    Är det inte vansinne när man betänker att om man skulle bygga ut liknande vindanläggningar för att komma upp i samma energikappacitet som Oskarshamnsverket, skulle det kosta ungefär 151 miljarder. Hur många kärnreaktorer skulle vi inte få för dessa pengar? Någonting saknas i de hjärnor som föreslår sådana projekt.

  12. bom

    Var skall pengarna tas? Statsbidrag eller aktieförsäljning baserad på en ström av bidrag och gröna elcertifikat?
    Ett öregrundsföretag vars SO basar för Solvalla? De sysslar med båtbyggnad och konceptet bygger på ett stålskal som tydligen bekläds med skumplast från Fagerdala ”vilket kan hålla saltet ute och se till att ingen korrosion uppstår”. Låter fint som snus tycker jag (OBS Gunbo m fl satirvarning) dom pekar iaf ut de potentiella riskerna tydligt nog genom att förklara dem övervunna. Någon lönsamhetskalkyl pratar man inte om men däremot om 100% förnyelse och hållbarhet och alla de andra honnörerna till den gröna rörelsen.
    Kalgren som ju nyligen offentligt förklarats som odugligminister lär väl svälja bete-krok-lina ja hela melevitten. Varför hänger dom inte på några nätpåsar på konstruktionen också och odlar fisk?
    Fiskmaten faller väl från himlen som spräckta ejdrar eller hur Labbibia?
     

  13. Christopher E

    Vindkraft till havs är om möjligt en ännu sämre idé än på land. Även om vi bortser från ekonomin stör det visuellt ännu mer i ett för övrigt fritt område, därför att dessa havsparker inte ligger långt ut till havs under horisontlinjen.
    Vad gäller ekonomin, Björn, så har du förstås rätt, men dessa exploatörer jobbar hårt genom lobbyorganisationer för att få ökade subventioner till havsbaserade verk… idag har havsbyggena avstannat, då inte ens dagens frikostiga subventioner räcker till för ”lönsamhet”…

  14. När jag var uppe på berget här i trakten av Malung där jag bor hörde jag de två vindmöllorna i full fräs där uppe. Det är ett dovt vinande som faktiskt skrämmer en ordentligt och ger en olustkänslor.
     
    Lite OT: The Climate Scam ligger på 131:a plats på Politometerns blogglista över de viktigaste politiska bloggarna:
     
    http://www.politometern.se/bloggar/?sida=2

  15. Bim

    Vindkraftsindustrin kan väl inte hjälpa att det inte blåser?
    Det spelar i och för sig ingen roll, då blåser vinkraftsindustrin svenska folket i stället, dygnet runt, året om, 24 timmar om dygnet.
    Alltså även på natten när ni sussar gott och tror att allt är väl och vår svenska regering fixar alla problem vi kan råka ut för. Haleluja!

  16. Micke Johnsson

    Lite OT… hoppas ingen varit före!?
    Vår vän Andreas”vet inte mycket” Carlgren har fått sig en känga i SvD. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/professor-carlgren-en-olamplig-miljominister_5527399.svd

  17. Rosenhane

    Micke Johnsson #16
    Jag slog dig med 16 timmar och 29 minuter! 😉

  18. Micke Johnsson

    F-n också Rosenhane    🙂

  19. Vad kommer ske då alla inser att kostnaden att producera elkraft sjunker?
    Tyskland och många fler försöker stoppa forsen att forsa med en paddel, ytterligare straffskatt på kärnkraft och ytterligare subventioner till vindkraft..
     
    Vad hjälper det?
     
    För några år sedan insåg enstaka att elkraft kommer kosta runt 10öre/kwh att producera runt 2020.
     
    Nu inser avsevärt fler det och om bara något år faller hela skräpet.
     
    USA är aningen med dynamiskt än Europa, där upphörde så gott som vindkraftsutbyggnaden helt, för snart ett år sedan.
     
    Kina hoppas på en exportmarknad, de hoppas att våra politiker ska stå bundna till rodret ett tag till, trots att fartyget färdas mot villfarelsens avgrund och färden minskar våra relativa resurser allt mer…
     
    Jag tror på ett strömavhopp…
     
    Kina vill utnyttja det ekonomiska vanstyret i vissa europeiska länder, om inte Kina kommer in med kapital, kommer EU tvingas agera aningen mer förståndigt och hållbart…
     
    Visst är det kul att observera det globala maktspelet?
     
    EU fattar noll, som vanligt… he he he
    Vi bor i den kultur som tog människan från plogen till Internet, men nu har vår kultur övergått från bidragande till utarmande, vår byråkratiska hydra sprider sig över världen, med den misshushållning, beroende och okunskap.

  20. J-O

    Den här lilla anläggningen på  7-8st snurror är ju närmast pitoresk …  Har berättat här förr om kustnära planer i Öregrundsgrepen med 200 st dylika natursköna tingestar.  Som tur var har opinionen mot dessa planer varit framgångsrik.  Så, ni blir det ”bara” 11st nära Forsmarksverket.
    Som kuriosa kan nämnas att nästan alla öar runt ön där verken är planerade är fågelskyddsområden med landstigningsförbud etc.

  21. UNDROMS TARZAN

    Läs lite kloka ord hoss bloggen Andas lugnt angåend vindkraft med mera!!

  22. Om bara några år kan den som vill köpa en GenIV reaktor för 50M$ på 25MWe eller en annan typ av Toshiba för samma pris…
     
    Små fjärde generationens reaktorer, super safe small & sample, kommer slå ut alla dessa ekonomiska dumheter.
     
    Räkna lite.. Bränslekostnad hmmm negativ i länder som Sverige med gigantiska slutförvarsfonder.
     
    Så har vi i det närmaste 100% tillgänglighet och kan för att vara snälla räkna en bränsleladdning som reaktorns livslängd, 30 år.. vara snälla och påstå att kraftverket ovan klarar sig lika länge, inte belastas av infrastruktur eller den lagringskapacitet som krävs för en objektiv jämförelse.  då… då mina vänner, skulle denna modell ovan få kosta. 100.miljoner… om jag räknar maximalt snällt (i verkligheten krävs extremt dyrt underhåll, infrastruktur och energilagring) måste priset ner till en åttondel.
     
    Om vi i stället jämför med ett lands totala kostnad för produktion av elkraft och växelvis drivmedel och tar med den totala kostnaden, blir det närmare faktor 15… drygt 50 miljoner får en anläggning likt den ovan kosta, till det naturkostnaden som kanske MånsB kan uppskatta?

  23. Claudius

    Maggie, det finns många andra fina platser i Blekinge: i öster Sturkö, Tjurkö mm och en rad andra ställen längre västerut (underbara sandstränder på Listerlandet).
    Hustrun och jag hamnade här för ca 20 år sedan, så vi vet.
    Och därför instämmer jag till fullo i din kritik av detta (senaste?) miljöförstöringsprojekt. Eventuella vindsnurror har under flera år förmörkat tillvaron både här och i Skåne.
    Förhoppningsvis kan de kanske hindras pga de orimliga kostnaderna i relation till nyttan.

  24. Bert

    Gunnar #22
    Tror Du dessa reaktorer kan bli så små att de ryms på tåg? I fartyg är det väl inga problem? Men kanske med annat än utrymme?

  25. Kent Forssgren

    En skrämmande berättelse om hur människor som bor intill en vindsnurra upplever detta.
    Med tillstånd från journalisten och mot löfte om att referensen finns med, har jag kopierat artikeln då den inte finns på nätet.
    Ursäkta om det blir ett långt inlägg här, men jag vill att alla här skall vara med och föra vidare till beslutsfattare den känsla man får efter att ha läst detta.
    Kopierat ur tidningen Allers nr. 5. 2010
    Lisa Södergren, Allers, 251 85 Helsingborg
     
    Vindkraften har splittrat vår by
    Fågelkvittret och grannarnas gemytliga samtal har tystnat i byn. I stället hörs ett monotont surr både ute och inne. Att bo intill ett vindkraftverk är inte enbart miljövänligt och positivt. Det vet Yvonne och hennes familj.
     Det är så vackert att man blir betagen. Kuperad terräng, sol som letar sig genom de höga trädens kronor, kor som betar, glittrande sjöar och en gammal stenbro med porlande vatten. Här ligger också ett naturreservat där en skylt informerar om vik ten av att bevara och förstärka områdets biologiska mångfald, texten avslutas med orden: ”Njut av tystnaden och utsikten.” I bakgrunden hörs ljudet av ett envist flygplan som aldrig tycks vilja gå ner för landning. – Det som låter är vindkraftverket här ovanför, det är ett fruktansvärt oljud när vinden ligger på. Tidigare hade vi ett rikt djurliv med många rovfåglar som häcka de, men nu har de försvunnit och jag tvivlar på att de återvänder så länge propellern snurrar. Här fanns också flera arter av fladdermöss men de kan inte överleva i närheten av ett vindkraftverk, berättar Yvonne som bor granne med vindkraftverket. Yvonne och hennes man köpte gården för 13 år sedan och det var kärlek till omgivningen vid första ögonkastet. – Vi hade tröttnat på storstadslivet och planerade för barn. Vi hittade vårt drömhus och gillade den gamla stilen. Naturen påminde om trakten där jag växt upp och allt ramades in av ett underbart fågelkvitter. Det var så rätt och vi gick med ett svagt rosa skimmer framför ögonen. Lugnet och tystnaden var en så härlig kontrast mot allt buller och bråk i staden. Köpet av huset var parets livsinvestering, de rustade och byggde ut. Familjen utökades med tre barn: Moa, 12 år, Klara, 10 år, och Max, 5 år. För att flickorna skulle få egna rum byggdes två sovloft på vinden. Dessa står numera oanvända. – Ljudet tränger in i huset så att sovloften förvandlas till resonans lådor så där vill inte barnen vara, de blir vansinniga på att inte kunna sova i sina egna rum. Moa försöker trots allt ibland men Klara har helt gett upp och sover hellre i en bäddsoffa på bottenvåningen, dit ljudet inte når. Fick veta ryktesvägen För två år sedan byggdes ett 70 meter högt vindkraftverk där varje vinge mäter 32 meter.
    Fågelkvittret och grannarnas gemytliga samtal har tystnat i byn. I stället hörs ett monotont surr både ute och inne. Att bo intill ett vindkraftverk är inte enbart miljövänligt och positivt. Det vet Yvonne och hennes familj. Vindkraften har splittrat vår by. 12. Yvonne och hennes man tyckte att de funnit sitt drömhus, men sedan vindkraftverket byggdes har livet förändrats.  Skapelsen är privatägd och blev det största vindkraftverket i området. För att få tornet på plats sprängdes 30 000 ton berg bort. – Vi blev inte tillfrågade i förväg om vad vi ansåg, planerna nådde oss ryktesvägen. Först såg jag ändå ingen fara med bygget. Det var ju miljövänligt och jag hade inget emot de vindkraftverk som jag sett ute på fria fält. Lite svischande ljud skulle vi väl stå ut med, trodde jag. Problemet var att vindkraftverket blev betydligt större än planerat. Yvonne och familjen fick en chock när transporterna kom. Lastbilar avlöste varandra på de smala vägarna. – Lite komiskt är det att området är klassat som ett tyst område med innebörden att det ska vara lågtrafikerat och mindre buller, men här är aldrig tyst längre. Innan vindkraftverket byggdes rådde gemenskap i bygden, grannarna snackade med varandra, drack kaffe, ordnade kräftskivor och midsommarfirande tillsammans. Nu har det lilla samhället blivit uppdelat i två läger – de som störs och de som stöttar. – Man pratar inte längre med vem som helst i grannskapet, man vaktar sin tunga. Vår familj är inflyttad men de flesta här är infödda, släkt eller känner varandra från generationer tillbaka så det är känsligt att kritisera vindkraftverket. Tyvärr tar ägarna det som ett personligt angrepp. Men vårt missnöje har inget med personerna att göra, det handlar om att hela vår tillvaro har förändrats, utan någon möjlighet för oss att påverka. Tre olika ljud Yvonne dukar upp med fika i sitt moderna och renoverade torp. På tomten finns kaninburar och inne i huset välkomnar två keliga katter. En trappa upp ligger en kattmamma och diar sina fem små kattungar. Allt skulle vara en sådan lantlig idyll om det inte vore för ljudet, ljudet som driver Yvonne till vansinne. – Vindkraftverket har tre olika ljud. Först har vi det svischande ljudet från rotorbladen och det är inget som stör mig. Sedan det som påminner om en flygplansmotor. Det tredje är det värsta: ett dovt pulserande lågfrekvent ljud och det är detta som vi hör mest. Det är ett enerverande läte. Yvonne berättar med både trötthet och skratt i rösten vilka knep de har för att undgå ljudet, för att stå ut och finnas till i sitt eget hem. – Eftersom propellern ändrar sig beroende på vindstyrka och riktning hörs det olika mycket på olika platser både inom- och utomhus, men det är sällan det är helt tyst. Ofta slår dånet rakt in genom väggarna och rätt in i huvudet. Vi anpassar oss och flyttar runt beroende på var ljudet kommer in. Jag brukar ”samla tvätt ” och vänta med att köra maskinerna till sent, för det är lättare att stå ut med ljud man själv skapar än de som är påtvingade. Att sitta ute ljumma sommarkvällar är inte att tänka på och att sova med öppet fönster är inte möjligt. Vid tretiden i natt vände vinden och därefter kunde Yvonne få sova. I dag ligger huset i motsatt vindriktning vilket gör det ovanligt tyst. Men vissa nätter kan hon inte sova alls och vissa dagar händer det att hon rusar ut, kastar sig in i bilen och åker hemifrån för att få en stunds lugn och ro. – Jag har reumatism och är sjukpensionär och därför hemma mycket. Ibland får jag panik, jag måste bara härifrån och åker till väninnor eller sätter mig på ett bibliotek bara för att komma ifrån det monotona surret. Skuggor och reflexer Det är inte bara Yvonne som längtar efter tystnad och som hon själv påpekar tillhör inte hennes familj de som drabbats värst. Det är många grannhus som påverkas av ljudet och även från störande ljusreflexer. – Allra värst är det väl för initiativtagaren till vindkraftverket eftersom de bor drygt hundra meter från tornet, men de har ju valt situationen själva och kan trösta sig med att det ger inkomster. Medan andra familjer har nybyggda hus och tillbyggda rum som likt våra sovloft förstärker ljudet och därför inte går att använda. Det blir också skuggor och ljusreflexer från rotorbladen i naturen intill. Jag skulle besöka en granne tillsammans med min väninna, men vi fick vända hem igen. Hon har epilepsi och klarade inte av flimret, det utlöste anfall. Det är ett trettiotal hushåll som har överklagat beslutet om vindkraftverk men Yvonne säger att de inte möts av förståelse eller respekt. Anonyma röster påtalar via internet att de är miljömarodörer, bakåtsträvare, att de borde stängas av från elnätet samt försvinna från platsen. – Vi får tydligen inte tycka det är jobbigt och står helt handfallna. Eftersom vindkraftverk anses som ett miljövänligt alternativ är det en helig ko som vi inte får kritisera. Jag är orolig för framtiden, för om vi skulle tvingas flytta härifrån så får vi knappast ut några pengar för huset och att bo i detta oljud är hemskt. Från att ha varit ett attraktivt område står numera fastigheter tomma och tomter osålda. Vi pratade med en mäklare som förklarade att vi visserligen har ett drömhus men att närheten till vindkraftverket har en negativ inverkan på fastighetsvärdet. Det finns en anledning till att folk vill bosätta sig så här i skogen, och det är lugnet och tystnaden. Yvonne påpekar att hon trots allt inte är motståndare till vindkraftverk, men att man måste tänka på var man placerar dem! – De allmänna råden brukar vara att man inte sätter dem i områden som dessa, med kuperad terräng, intilliggande bostäder och naturreservat. Jag gnäller inte på att det står en stor propeller där, men det är inte ett normalt liv att leva i en konstant ljudmatta. Moa kommer in i rummet och pekar ut genom fönstret och säger med ledsen röst. – Jag vill att vindkraftverket ska bort. Där nere hade vi vårt fladdermusträd förut. Nu är trädet tomt för alla fladdermöss är döda.

  26. björn

    80 miljoner kWh/år för 800 miljoner kr.
    Det ser ut som en osäker investering.
    Är det här resultatet av någon slags spekulation i att energipriserna kommer stiga kraftigt, eller/och inflationen kommer ta fart de närmaste åren?
     

  27. Claudius

    Kent Forssgren #25: Har du uppgift om var platsen är belägen? Intill ett naturresrevat?! Eller önskar de personer som framträder i artikeln att platsen inte nämns?

  28. Dan

    Gunnar L:
    Åter till rivningsfonder; hur länge måste verket drivas för att fonden ska kunna täcka rivningskostnaderna?
    Jag tror inte de här monstren får stå så länge till, vinden vänder så småningom. Bildlikt.

  29. #24 Toshibas super safe small & simple finns storleksdata på, de ryms på en stor lastbil.
     
    Men LFTR kommer köra skiten ur alla på den punkten, då närmar vi oss vanliga motorer för lastbilar, inkl. tankade för tiotals år…
     
    Som jag skriver finns nästan inget mer kompakt energisystem, därför saltsmältreaktorer nu värderas för Marsraketer…
     
    När har barnen plomberade LFTR (aldrig, av många skäl) som klarar alla kända kollisionskrafter, på sina mopeder?
     
    Indien har den minsta jag läst om, den ger 100kWth och laddas vart 15:onde år, stor som en bilmotor…
     
    Plutoniumbatterier är en någorlunda vettig pryl med, fyrarna i Ishavet lär lysa i 1000år utan underhåll.
     
    När får vi det i våra laptops?

  30. Bert

    Dieselelektriskt drivna fartyg, upp till 50 MW, med motorer med supraledningar…mm, det låter bra. Torde rent av bli ganska billigt.

  31. Alla inser att jag givetvis inte har någon tro på LFTR som drivsystem till små enheter?
    Varför hela yttre briddelen?
    Mycket enklare är en saltsmältreaktor utan toriumcykeln, men gärna driven av uran från stationära LFTR.
     
    Med Koncentrationenen David LeBlanc s modell har eller flygplansreaktorn, duger det med en sfär på 1m som reaktor..
    Effekten skulle räcka för ett bombflyg.
     
    Med andra blandningar, fås än kompaktare system.
     
    Ett strålningsskydd måste dock till om man tar bort den omslutande bridtanken…
    Saltet väger normalt 10kg/l bly… 13??? kanske 1dm bly runt reaktorn duger???
     
    Nej jag kommer hela tiden tillbaka till att det bör vara smartare att tillverka drivmedel från stationära högtemperatursreaktorer (dock är den mikroskopiska indiska ovan tänkt att producera vätgas..) så alla motorer som antingen går mycket sällan, eller med liten effekt, blir kanske gasturbiner???  Vid stora variationer av effektbehovet (bilar) bör dessa gasturbiner driva generatorer som laddar batterier, svänghjul och eller superkondensatorer.
     
    Fan Bert, jag kan inte sluta,,, måste jobba nu…

  32. Dan avsätts inte hela rivningsfonden vid byggandet av ett vindkraftverk?
    Jag tänkte på de slutförvarsfonder som kanske kommer upp till 100miljarder före de avvecklas, många GenIV kan destruera det som kallas avfall och därmed i stället för bränslekostnad få en stor inkomst.

  33. Slabadang

    Så här blir det!
    När regeringen bytt ut folkintresset och folkkommunikationen mot särintressena och dess agitatorer.Det är SNFs WWFs och och vindkraftsindustrins snurror som sätts upp på folkets bekostnad.

  34. Pär Green

    Pär Green
    Fortum har de senaste sex år tjänat 100 miljarder kronor på att producera klimatneutral el som de sedan säljer till ett överpris på den börs som inte skiljer på smutsig och miljövänlig el, utan styrs av marginalpriser.
    http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/el-och-varme/sa-blaser-elbolagen-dig_1045545.e24
    I dagens DN kan man läsa:
    En villaägare som i dag värmer sitt hus med omärkt el kan minska sina CO2-utsläpp med 13 ton om året genom att köpa el från vindkraft. Om fler inser att de kan välja hur den el de konsumerar produceras, och vilken påverkan det har på vår miljö, skulle vi kunna minska hushållens klimatpåverkan
    avsevärt. Men om svenska hushåll ska kunna fatta denna typ av beslut krävs korrekta analyser och en nyanserad rapportering
    om elmarknaden i vinter. Det är dags att vi tillsammans tar ansvar och fokuserar på vilken typ av el vi konsumerar
    i stället för att spekulera om vinterns elpris!
    JOHAN ÖHNELL
    vd Telge Energi
    Vad händer om samtliga el-kunder väljer vindkraft?
    Telge och övriga förbinder sig inte att leverera utan att enbart producera efterfrågad vindkraft. Finns inget uppgift på vilket tidsperspektiv det gäller.
    Inte så konstigt att det byggs vindsnurror, har ingen som helst betydelse om vindkraft levererar eller inte, så länge priset sätts efter dyraste energikällan.
    Maffian kan slänga sig i väggen!

  35. Johan

    En rejäl känga till vindkraftslobbyns odemokratiska önskemål i dagens NWT i en artikel från J. Fagerström
    http://www.nwt.se/asikter/debatt/article788280.ece
     

  36. Andreas

    Driftskostnaderna kommer bli astronomiska med 6 personer stationerade där dygnet runt, kommer krävas en hel del personal i roterande veckoskift och det är inte billigt.

  37. Pär Green

    Varför har inte SJ och SAS infört samma pris på alla resor?
    Självklart skall SJ ta samma pris mellan Sthlm och Södertälje som  priset är mellan Ystad och Kiruna! 😉
     

  38. Pär Green

    SL har infört ”El-priser”, det är samma kostnad att åka mellan Stavsnäs till Stockholm som att åka mellan Stockholm och Göteborg! Nu blir jag arg

  39. Christopher E

    Som om det inte räckte med det kriminella elhandelssystemet så väntar nu ytterligare två prisökningar på el inom kort;
    Höjt elpris (för oss i söder i första hand) på grund av den nya indelningen i 4 områden. Hur mycket är oklart, men energibolagen hoppas på så mycket att de just nu vägrar teckna bundna avtal, vilket är rätt illavarslande).
    Höjda nätavgifter (på grund av alla trådar till vindsnurrorna?)
    När kommer revolutionen? Denna utsugning är ju värre än feodalstidens orättvisor.

  40. Dan

    Gunnar #32:
    Jag frågade dig för att i bästa fall få veta hur det hängde ihop.

  41. Claudius

    Maggie: Nu hotas även Hanö med omgivande hav av vindkraftsmaffians angrepp. Blekinge Läns Tidning har idag en artikel av företrädare för Hanö Management & Kultur AB och Hanö Vandrarhem med rubriken ”Hellre havsbrus än vindkraftverk”, http://www.blt.se/opinion/debatt/hellre-havsbrus-an-vindkraftverk(2149147).gm
    Förvisso är Hanöbukten välkänd som ett pålitligt blåshål. Så om absolut inga hänsyn tas till andra intressen än vindkraftsmaffians framstår förstås Hanöbukten som en ”idealisk” plats för vindsnurror. Alltså ett utmärkt ärende för kloka politiker att uppvisa sitt goda omdöme i, om sådant finnes, om/när beslut skall fattas.

  42. L

    Caludius, det är snart dags för det stora Vindkraftsupproret! Våra minst sagt patetiska politiker har inte kurage nog att i EU ställa sig upp och säga att vi redan har nära 100 procent koldioxidfri elproduktion!

  43. pekke

    Undrar hur mycket energi som går åt till att hålla positionen.
    Se även ut som att hela plattformen skall flyta på ytan vilket bör ge en hel del brytkrafter, speciellt på vindtornen.
    Jämför med flytande oljeplattformar där plattformen aldrig rör vattenytan :
     
    http://en.wikipedia.org/wiki/Semi-submersible

  44. L

    Pekke, detta är glada amatörer som är i farten. Om dom någonsin kommer till skott slutar det säkerligen med en jättekonkurs och en försvunnen miljard…

  45. Claudius

    L #42: Nja, om vår elproduktion är fri från CO2 eller inte spelar ju ingen roll, eftersom CO2:s betydelse för klimatet är försumbar (det är vad åtminstone jag anser). Argumentet mot vindsnurrorna är helt enkelt att de stör, visuellt och akustiskt, och att de är så monumentalt anskrämliga.
    # 44: Javisst, de miljarder (ska nog vara pluralis) som kommer att försvinna är ju dessvärre inte deras, det är våra skattepengar, och de överpriser som vi måste betala på elen, som går åt helvete.

  46. pekke

    L
    Min tanke oxå !
    Skulle hela plattformen börja vagga medans rotorbladen är i gång riskerar de att gyrokrafterna bryter sönder tornen eller generatoraxlarna.
    Blir nog dyr el därifrån.

  47. L

    Claudius, det som spelar roll är att våra politiker inte bara spelar med i CO2-debaklet, utan nödvändigtvis vill visa ledarskap och gå före, trots att vi redan ligger ljusår före de flesta EU-länderna i CO2-fri elproduktion.
     
    Att våra politiker inte vågar sticka ut huvudet och dödförklara klimathotet har jag en viss förståelse för, så mycket kurage kräver jag inte, även om det vore att visa verkligt ledarskap.

  48. Kent Forssgren

    Svar till Cladius #27 på mitt inlägg #25
    Om var platsen är, där vindkraften spittrade byn. De drabbade  är av förklariga skäl oroliga för att yppa detta. Jag ställde också frågan om en uppföljning var tänkt. Tyvärr nej.

  49. Max

    Jag gav lite credd till Vattenfall i förrgår och har därför några siffror i minnet. 79 GWh/år är väldigt lite, på rak arm vet jag bara lilla Parki i Luleälv som ger så lite, 85 GWh/år.  Stornorrfors, Sveriges största vattenkraftverk ger 2,3 TWh/år (2 300 GWh/år).
    Vattenkraften ger förhållandevis lite för de miljöingrepp den gör. Hela Lule älv med 15 verk ger 13,6 TWh/år (13 600 GWh/år). Kan jämföras med det förkättrade Jänschwalde kolkraftverk i Tyskland som ger 22 TWh/år för i min mening mycket mindre landskapsintrång. Likaså Sydafrikas Medupi  (35 TWh/år) och Matimba (24 TWh/år), två kolkraftverk vars finansiering Sverige stödde i Världsbanken.
    Samtidigt offrar man skärgård och annat till det kortlivade jippot vindkraft. Man kan bara hoppas att ekonomiska kalkyler så småningom ska få effekt. Säga vad man vill men ingen del av människan är så känslig som plånboken.
    /Max

  50. Gunnar L

    Dan jag tror att stora vindkraftverk måste fondera medel till rivning och återställning före byggstart.
    Den delen är nog inte något problem.
    Jag brukar däermot alternativanvanvända de miljarder kärnkrftsindustrin avsatt till slutförvaret, som allt fler politiker, minst en organisation och en växande drös entreprenörer vill åt…

  51. Gunnar L

    Har alla tänkt på att de fyra reaktorer Arabemiraten köpte förra året kommer ge nästan 50.000GWh (för att ta samma enhet) i 60-80 år, ¨till priset av 85miljarder plus drift, bränsle och rivning.
    Hissnande att fyra reaktorer klarar nästan 50TWh…
    Om några år är Arevas ”prototyp” (vad gäller tillverkningsmetod) i drift, då kommer duktiga finnar se till att den ger lite under 14TWh i kanske 80 år..
    Vad blir det för verket ovan, med 30 års livslängd (skulle bli rekord) 2,4TWh…  mot över 1100TWh från en enda reaktor.
    Nästan 500ggr… då får finnarnas reaktor kosta 400miljarder… eller slarvar jag ???

  52. Christopher E

    Kent Forssgren;
     
    En bra artikel. Jag har läst den innan, men bra att du för den vidare.
     
    Skulle inte förvåna mig alls om platsen är Hishult, utanför Laholm i södra Halland. Där finns förtvivlade människor. Se filmen, om ni inte redan gjort det.
     
    Notera förresten den oavsiktliga galghumorn på bilden från Hishult här. ”Bli den förste att gilla detta…” 😉 🙁

  53. Gunnar Littmarck #51
    Du kanske slarvar. Jag har inte räknat.
    Men det är tråkigt att se hur lite uppmärksamhet media ger åt en ny sorts kärnkraft som återanvänder gammalt avfall i små trevliga kärnkraftverk med hjälp av torium.
    Och vad händer med Elling? Han var förr en kul besökare här med intressanta idéer om ny och bättre kärnkraft.
    Och vad tycker och tror Peter Stilbs,  Pehr B, och en mängd andra kunniga om en framtid med billig kärnkraft som utnyttjar avfall från nuvarande teknik?
    Kanske L , eller Jonas N, har något att bidra med?
    Jag är nämligen helt fascinerad av Torium och reaktorer med smält salt som återanvänder – istället för att begrava – ”utbränt”
    kärnbränsle.

  54. Christopher E

    Uffeb;
     
    Jag tror stenhårt på framtida toriumkraftverk… snart inte så framtida heller. Lägg ner kapitalförstöringen med djupförvar.
     
    Torium räcker 100 ooo-tals år med nuvarande energiförbrukning som mått. Fast självklart finns det ännu bättre lösningar innan en mycket liten bråkdel av den tiden.
     
    Det roar mig också att Indien ligger före vi tröga västmänniskor.

  55. Christopher E

    Jai Bharat!
    (seger åt Indien) glömde jag lägga till sist ovan…

  56. Christopher E #55
    Jag tror att Indien har mer Torium än Norge, men jag har inte så bra koll.
    Hur som helst så måste det ju pågå en intressant kamp mellan de företag som ser sin framtid i att slutförvara kärnavfall i Sverige, och de som vill hitta investerare för att utveckla en återanvändning.
    En kamp som vi inte ser något av i media.
    Och våra politiker tiger stilla.
    Är idén med att återanvända gammalt livsfarligt bränsle så urbota korkat fel att det bör förbigås med tystnad?
    Eller vad handlar det om?
    Jag har tidigare sagt att jag gärna satsar ett gäng skattekronor på ett skattefinansierat projekt för att utröna om Torium och en ny sorts små och säkra och billiga reaktorer kan återanvända avfall som annars är farligt och måste begravas för evigheter till enorma kostnader. 

  57. OT
    Missbruk av utsläppsrätter.
    Såg just ett inslag på Rapport.
    Jomenvisst. Så funkar det när det skapas regler.
    De som letar sätt att tjäna pengar letar och hittar.

  58. Gunnar Strandell

    Uffeb #56
    Vi betalar redan för att Sveriges kärnavfall ska tas om hand.
    Slutförvaret SKB planerar kommer att göra det möjligt att återta det som lagras.
    Även med Toriumreaktorer blir det avfall som behöver slutförvaras, men tiden krymper från 100 ooo år till 500 år och mängden blir mindre.
    Att göra det du önskar handlar inte om teknik eller ekonomi, men det strider emot en del lagar som behöver ändras,  och det är politik.
    Naturskyddsföreningen verkar ha sett utvecklingen komma och driver därför lobbyverksamhet för att bygga slutförvar på stort djup utan möjlighet till återtag.
    J-O #20 och andra med intressen i Forsmark hoppas nog på att kärnkraften fortsätter i någon form. Alternativen är gas eller kol för att fortsätta utnyttja transformatorer, ställverk och kraftledningar.   

  59. Gunnar Strandell #58
    Citerar lite och undrar hur du tänker…
    ”Vi betalar redan för att Sveriges kärnavfall ska tas om hand.
    Slutförvaret SKB planerar kommer att göra det möjligt att återta det som lagras.”
    Det låter ju bra. Vi betalar alltså för att det ska kunna återanvändas när det är möjligt. Jättebra. Men behöver den förvaringen kosta så mycket? OK att det ger arbetstillfällen, men den onödiga kostnaden ligger väl i att de engagerade företagen satsar vinsterna i nya tokiga begravningsmetoder.
    ”Naturskyddsföreningen verkar ha sett utvecklingen komma och driver därför lobbyverksamhet för att bygga slutförvar på stort djup utan möjlighet till återtag.”
    Jo det har dom nog tyckt hela tiden. Inte för att hindra återbruk, snarare för att skydda omgivningen på tusental års sikt för vårt avfall.
    Att försöka vidta åtgärder i dag som ska ha en positiv effekt om tusen år tycker jag är ett kul men konstigt sätt att se på livet. 

  60. Björn

    Subventionerad byråkratisk elproduktion är somkippt och skuren för ekonomisk brottslighet. Om skattebetalarna i Sverige visste hur mycket pengar som, på bedrägligt vis, tankas ur offentlig sektor skulle vi snart ha upplopp av Franska dimensioner på gatorna.
    Som ”tur” är fungerar offentlighetsprincipen minst lika dåligt i Sverige som i  övriga världen, det vet vi som försökt få ut dokument från ansvariga rörande skumma affärer och med olika taktik nekats och nobbats i en slags uttröttningsdans som vinner tid medans arkiven städas rena.
    Men somligt avslöjas ändå, ett axplock ur en sökning:
    http://www.a-w-i-p.com/index.php/2010/04/26/global-warming-the-oxburgh-incident-and
    http://www.independent.co.uk/news/world/europe/mafias-dirty-money-linked-to-clean-energy-2080467.html
    http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5hTw16PnOenGLFffesOBjGr3TzfhQ
    http://www.theaustralian.com.au/business/industry-sectors/organised-crime-exploits-wind-industry/story-e6frg976-1225902848269
    http://www.newenergyworldnetwork.com/cleantech-features/subsidies-to-blame-for-mafia-infiltration-of-renewable-sector.html
    http://www.telegraph.co.uk/finance/markets/6057263/Seven-arrests-in-suspected-38m-carbon-credit-fraud.html
    …och sådär fortsätter rapporteringen. När det gröna fusk-bolaget väl avslöjas, ja då är det redan upplöst och pengarna spårlöst försvunna.
    Jag minns särskilt ett fall där ett bolag sålde solenergi till saftig subventionering. Så bra betald var elen att man rullade in ett par dieselgeneratorer som hjälpte till att producera el.
    Elbolaget som köpte elen blev misstänksam när solenergin genererades även nattetid…
    Bortkastade skattepengar, det har vi tillräckligt av redan.
     

  61. Christopher E

    Uffeb;
     
    Djupförvar är onödigt slöseri med pengar. Det räcker att förvara avfallet i en bassäng då endast några meter vatten stoppar strålningen. ”Avfallet” från reaktorer har kvar ca 97% av utvinningsbar energi. Om inte bridreaktorer är lösningen på längre sikt för avfallet finns ju transmutation, som inte lämnar några farliga rester kvar alls.
     
    Naturskyddsföreningen har alltid överdrivit både ”avfallets” farlighet och kärnkraftens risker i allmänhet. De vill inte höra talas om torium, eftersom de försöker bygga upp en resursbristalarmism angående uranet liknande Peak Oil-debatten.
     
    Torium är ett rätt vanligt grundämne. Indien och Norge har stora förekomster, men ett lastbilslass genomsnittlig jordskorpa innehåller all toriumenergi en västerlänning förbrukar under ett år. Men det är ju inte ens hela sanningen, då toriumreaktorn skapar mer bränsle medan den körs. Men det där är Gunnar mycket bättre på än jag.
     
    (Innan jag visste hur användbart avfallet är på väg att bli, hade jag en bättre idé än djupförvar. Lägg det i en oceangrav, där subduktionen så småningom tar med det ner. Men som sagt, en passé idé nu.)

  62. Uffeb det var inte många procent slarv i mitt snabba överslag.
     
    Kolla själv..effekt finnarna 1,6GWe och de brukar bara för att visa oss idioter att de klarar 100% tillgänglighet, bara multiplicera med 24*365*80…
    Eller Emiratets 5,6GWe så samma… Tänk att deras fyra nya reaktorer kommer producera mer än de svenska 10-12 gjort något år…  lite drygt 45TWh är typ max eller vad Toprunner?
     
    De svenska 10 reaktorerna kommer klara avsevärt mer om alla ombyggnader blir klara och de får 95% drifttid.. men vem tror det?  Bättre köpa nya om några år, 10 st AP-1000 på kanske 1,7GWe styck, byggtid 30 månader och kostnad långt under 150miljarder kronor… vad blir det?
    17GWe i 8760 tim i 80 år…
    Tänk att 150 miljarder investerat i AP-1000 i drift runt 2017 ..
    Skulle ge Sverige nästan 150TWh om året…
     
    Bara den totala kostnaden för myndigheter och verk i några månader skulle ge landet dubbelt så mycket elektrisk energi som nu produceras i (med livstidsförlängning) 80 år…
     
    Sverige kunde utveckla välfärden in absurdum med den mängden elektrisk energi, dessutom tillgänglig året runt, växlandes mellan produktion av drivmedel, konstgödsel, råvaror till plastindustrin och elkraft.
     
    Den svenska vattenkraften och alla hårt subventionerade bio och flumanläggningar kunde bara läggas ner.
     
    Men svenska väljare har valt politiker som istället valt att lägga 300miljarder på vindkraft….
     
    Finska kärnkraftsägare kommer skratta hela vägen till banken…
     
    Just på den punkten måste vi pressa våra ledare.
     

  63. Christopher E #60
    Jag tycker att dina funderingar är riktiga, men jag fattar inte hur du menar här:
    ”Naturskyddsföreningen har alltid överdrivit både ”avfallets” farlighet och kärnkraftens risker i allmänhet. De vill inte höra talas om torium, eftersom de försöker bygga upp en resursbristalarmism angående uranet liknande Peak Oil-debatten.”

    OK att Naturskyddsföreningen ofta försöker sätta käppar i hjulet för utveckling av näringar som kräver att man fäller träd (och skrämmer fåglar) eller gräver hål i marken (och skrämmer bort maskar och möss och annat som de skrämda fåglarna ville ha i fred), men dom kan väl för sjutton hakar inte ha negativa tankar om en bättre möjlig energikälla?
    En energikälla som kanske gör att vi behöver elda upp mindre av skogen för att värma och ge bränsle till transporter.

  64. Labbibia

    Uffeb # 62
    Man kanske kan fråga sig om Naturskyddsföreningen numera har anammat inställningen att all billig energi är av ondo? Billig energi= fler människor som har råd att konsumera mera, både mat och prylar.

  65. Labbibia #63
    Intressant fundering.
    Kan det vara så illa att Naturskyddsföreningen vill ha färre människor och mer vildvuxen natur?
    Nej så illa är det nog inte. Dom vill nog att vi ska få tillåtas bli fler människor på Jorden.
    Men vi och alla nya ska hålla fingrarna borta från våra svenska skogar, myrar, fjäll och annat som är som det är.

  66. Kent Forssgren

    Mycket sorgligt, men några få i SNF på riksnivå, desavoerar i eget syfte, det fantastiska arbetet som en stor skara av ideelt arbetende riktiga miljövänner gör på lokal nivå.

  67. pekke

    Så här går det när man lovar jättelika subventioner till förnyelsebar energi :
    http://www.bloomberg.com/news/2010-10-18/spanish-solar-projects-on-brink-of-bankruptcy-as-subsidy-policies-founder.html
    Nån som hört SNF klaga när deras favoritbolag O2 Vind får bygga 30 vindsnurror i fjällnära miljö ?:
    http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article2491213.ece
    Kanske även du Uffeb får nån trevlig snurrepark på bakgården i framtiden ?

  68. L

    Jag tror att dom skulle bygga två vindkraftverk där Idrefjällens Golfbana idag har lagt hål 6 och 7. Men det blir ju något rejält att sikta på för oss som har svårt att se den lilla flaggan i hålet…

  69. Pia

    Vindstat.nu årsredovisning för 2009 (pdf) innehåller en hel del information.
    Jag trodde, att vindkraftverken genomgår en snabb teknisk utveckling innebärande högre produktion. Redovisningen innehåller jämförelsetal för åren 2003-2009 av fyra olika sätt att åskådliggöra produktionsförmågan (sid 32). Men jag ser ingen uppåtgående trend.
    Det verkar inte heller vara möjligt att öka produktionen genom att göra verken större. Vid en rotordiameter över 81 meter minskar produktionskapaciteten (sid 38).
    Slutligen noteras, att Stockholms och Uppsala län tillsammans inhyser endast tre vindkraftverk. Skåne har 256, Gotland 160.

  70. Christopher E

    Uffeb #63;
    Det är väl så att Naturskyddsföreningens agerande ofta saknar logik, om målsättningen är att värna naturen. Motståndet mot kärnkraft är principiellt, trots att det är det kraftslag som minst belastar naturen. Om dessa individer verkligen värnat naturen, skulle de inte istället vurmat för vindsnurror och vattenkraft, som båda är rejäl miljöförstöring.
    Det ligger nog en hel del i vad Labbibia skrev också, energi har ju förklarats som ”synd” i dessa kretsar, och all produktion (utom vindsnurror, då…) är därför av ondo.
    Problemet är nog mest i föreningens ledning, inte i de lokala krafterna, där jag ändå tror att SNF bidrar med positiv påverkan i normal naturvård. Jag är helt övertygad om det råder moralisk förvirring hos många medlemmar när de förutsätts gilla vindkraft, men till skillnad från högdjuren i Stockholm ser vad den den gör med djur och natur i deras lokala miljö. En lokalavdelning i mina trakter har faktiskt haft invändningar mot den snabba utbyggnaden, vilket hedrar dem, då jag förstår att det kräver integritet.
    Här i Halland har ju Ringhals 1-4 tidvis producerat nära 20% av landets elbehov, utan att knappt synas eller påverka miljön. Nu dominerar jättelika snurror nästan hela länet, kust och inland, utan att ge mer än ett mikroskopiskt bidrag till elen, och ofta ingen alls kalla vinterdagar. Att detta är absurt kan inte undgå även många medlemmar i SNF, trots att kunskapen om vindkraftens astronomiska kostnader ännu inte är så utbredd.
    Om det var lite ruter i miljörörelsen, skulle de demonstrera vid anläggandet av vindkraftsparker, ungefär som på gamla goda tiden, när de sista älvarna hotades av dammar.

  71. Olaus Petri

    Christopher, om dina fördämningar brister och du kedjar fast dig eller på annat sätt utövar passivt motstånd vid ett kommande halländskt vindkraftsbygge så lovar jag att sköta trängen och förse dig med kaffe och bullar! Jag kan även köra ut närodlad pizz och kebab! 😉

  72. Christopher E

    Olaus Petri… 🙂
    Tack för erbjudandet.
    Jag är dock rädd för att den dag jag inte orkar mer är svarta kläder och några paket C-4 runt fundamenten fömodligen mer effektivt än att kedja fast sig… så gör man terrorister av vanligt folk.
    Allvarligt talat skulle nog annars en passiv demonstration kanske få fokus på frågan och bli en ögonöppnare för många. Många vindkraftsfrälsta miljöaktivister har faktiskt inte riktigt förstått att de denna gång hamnat i sällskap med giriga exploatörer som inte bryr sig det minsta om djur och natur.
    De tror de är Ville Valle och Viktor, men går Storpotätens ärenden… 😉

  73. Olaus Petri

    😀 Perfekt åskådliggjort Christopher!
     
    I tider som dessa kunde annars Villervalle i Vindkraftsparken vara en bra re-run. Gustaf Fridolin får gärna iklä sig huvdrollen:
     
    http://www.youtube.com/watch?v=IQqYKuvCl6w