Läsvärt om vindkraft

dn norge
En artikel i norska DN som citerar en kritisk rapport om vindkraft från PricewaterhouseCoopers. Ett tips från en bloggläsare på besök i Norge.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Snurra min jord-utan vindsnurror!

  Årets idiotartikel i vindkraftfrågan i Sverige finns i
  Annonsbladet Falun 17/10.
  Bergvik Skog skriver en desperat artikel där man förhärligar
  vindkraftens positiva miljöpåverkan.
  ”Är det inte dags för oss alla att stolta titta mot de magnifika vindkraftverken och konstatera att här skapar vi nu den elkraft vi alla vill ha,på ett förnybart sätt ,helt utan inverkan på klimatet.”Så lyder slutorden i den två sidor långa artikeln,
  där man bl.annat  hänvisar till Kina.”I Kina sker nu omflyttningar fast i avsevärt större skala;där tvingas miljontals människor etablera sig på en annan plats”.
  Man menar alltså att vi som bor i Svartnäsområdet,och hotas av 115 vindkraftverk ska flytta på oss p.g.av vindkraften.
  Där sägs alltså ett det ej går att leva i närheten av en vindkraftindustri.Jfr Kina.I denna artikel har ju verkligen vindkraftindustrin visat sitt fula tryne!Låt svenska folket få veta vad som är på gång!!! 

 2. Pär Green

  Helt otroligt att det kan byggas alternativ energikälla med så liten effekt.  En snabbkoll på vindstat.nu visar med all tydlighet hur urbota dumt det är. Månadsuppgifterna visar på ca 7 – 8 % effektivitet. Med hjälp av luftvärmepumpar sparas mer energi konstant mot vad intermittent vindkraft tillföra.
  Först till kvarn är ett yttryck som alla känner till.
  När skall regeringen agera?
   

 3. Jan-Erik S.

  Mer intressant om vindstat.nu.
  Var inne och läste årsrapporten.
  Intressant var att av ägarna inlämnade uppgifter om beräknad produktion (kWh) så hittade jag INGEN (?) som med facit i hand, överskred den verkliga produktionen. 
  Och jag kollade ett par hundra…
  Hmm…visserligen kvalificerade gissningar men någon borde, efter åratal av drift åtminstonde överskrida beräknade årsproduktionen.
  Hmm…undrar om de får bidrag efter den, i förväg, uppskattade/beräknade årsproduktionen.   

 4. Jan-Erik S.

  Rättelse #3!
  Tredje meningen ska vara: Intressant var att av ägarna inlämnade uppgifter om beräknad årsproduktion (kWh) så hittade jag INGEN (?) som med facit i hand överskred eller nådde uppskattad produktion.
  Således så hade i princip alla (kan ha missat någon) överdrivit deras beräknade produktion.
  Årsproduktionen således betydligt lägre än vad snurre-ägarna beräknade.
  Så…hoppas det blev rätt nu. Ska helst inte skriva inlägg när man är trött…blir lätt fel.
  God natt
  PS: Kunnskap ger mackt 🙂
   

 5. Pär Green

  – Fortum har de senaste sex år tjänat 100 miljarder kronor på att producera klimatneutral el som de sedan säljer till ett överpris på den börs som inte skiljer på smutsig och miljövänlig el, utan styrs av marginalpriser.
  http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/el-och-varme/sa-blaser-elbolagen-dig_1045545.e24
  I dagens DN kan man läsa:
  En villaägare som i dag värmer sitt hus med omärkt el kan minska sina CO2-utsläpp med 13 ton om året genom att köpa el från vindkraft. Om fler inser att de kan välja hur den el de konsumerar produceras, och vilken påverkan det har på vår miljö, skulle vi kunna minska hushållens klimatpåverkan
  avsevärt. Men om svenska hushåll ska kunna fatta denna typ av beslut krävs korrekta analyser och en nyanserad rapportering
  om elmarknaden i vinter. Det är dags att vi tillsammans tar ansvar och fokuserar på vilken typ av el vi konsumerar
  i stället för att spekulera om vinterns elpris!
  JOHAN ÖHNELL
  vd Telge Energi
  Vad händer om samtliga el-kunder väljer vindkraft?
  Telge och övriga förbinder sig inte att leverera utan att enbart producera efterfrågad vindkraft. Finns inget uppgift på vilket tidsperspektiv det gäller.
  Inte så konstigt att det byggs vindsnurror, har ingen som helst betydelse om vindkraft levererar eller inte, så länge priset sätts efter dyraste energikällan.
  Maffian kan slänga sig i väggen!