Eko-reko eller smygprotektionism?

En av bloggens läsare tipsar om en artikel på Taffel.se. Artikeln tar upp frågan om de ofta långa transporterna av livsmedel och den därav uppkomna debatten om ”klimatsmart” och närproducerat.

”Hur långa transporter för livsmedel påverkar klimatet är en het fråga för alla som bryr sig om mat och miljö. Den kanadensiske forskaren Pierre Desrochers hävdar att debatten ofta är en täckmantel för protektionism, skriver Gunilla Kinn.

(…)

– Livsmedelsdebatten borde handla mer om fattigdomsbekämpning. Det innebär exempelvis import av frukt och grönsaker från utvecklingsländer, och minskade jordbrukssubventioner i rika länder, säger Pierre Desrochers.”

Läs mer på Taffel.se.
Susanna Baltscheffsky tar förresten upp ungefär samma tema i sin artikel: ”Påverkar vårt matval klimatet?”.  Uppenbart är dock att Susanna B antingen missat artikeln på Taffel.se eller helt enkelt inte bryr sig.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Thomas

  Därför föredrar jag miljöskatter så marknaden automatiskt ser till att minst farliga produkt också får lägst pris.

 2. Peter Stilbs

  Susanna agerade i dag bara relästation för Naturvårdsverket.  Vet förresten någon om Naturvårdsverket slutat med sina tidigare e-mailutskick med ”senaste nytt” (alltså inte den som kallas Lokala Klimatnyheter) ? Jag får inga längre. Kanske jag är svartlistad, eftersom jag klagat på felaktigheter och total ensidighet.

 3. Gunnar Littmarck

  Thomas
  Är det inte bättre att förbjuda ämnen som är dokumenterat skadliga?
  Bland det värsta Sverige gör är kanske våra avloppssystem…
  Om fartygs utsläpp är skadliga och går att minska med rening, se till att införa de reglerna då…
  Så du vill hellre ha en global svavel och noxutsläppsskatt en rening???
  Jo det är nog precis där skon klämmer…
  Där skiljer vi oss åt, jag vill snabbast möjligt få ner utsläpp av miljöskadliga ämnen, andra vill snabbast möjligt införa nya skatter…
  Dagens klimatpolitik har snart kostat som att bli av med det ”bruna molnet” genom spridning av energisystem.
  Snart har CO2-fobin kostat som att svavel och nox rena alla fartyg.
  Om vansinnet fortsätter kommer kostnaden inom några år vara större än att ersätta alla fossilförbränningsanläggningar med moderna kärnenergisystem…
  Det finns faktiskt ett antal fusionssystem som kan fungera, inte bara fission..
  Men självklart inga vind eller vågkraftverk som kan priskonkurrera ut fattiga länders hysteriskt växande kolförbränning.

 4. Thomas

  Gunnar, i den mån det går att helt eliminera utsläpp av ett ämne kan man mycket väl förbjuda det, men för koldioxid är det knappast ett realistiskt alternativ.
  Tror du att det går att förbjuda utsläpp av NOx? Det bildas vid all förbränning så då har du just förbjudit eld. Hade du något mer realistiskt alternativ till en skatt som gör utsläppen dyra och därmed ger incitament till förorenare att rena bort så mycket som möjligt?

 5. Jörgen E

  Peter,
  Om du är svartlistad av naturvårdsverket så är det en skandal, de är en myndighet och har skyldighet att skicka ut information till alla som vill ha.

 6. Gunnar Littmarck

  Thomas såklart kan vi inte helt eliminera alla miljöskadliga utsläpp, men vi kan kräva den bästa tekniken på det som är visat skadligt, dit hör inte CO2.
  Vi kunde på arbeta som Norge gör för att även fartygsmotorer får rening.
  Vi kunde satsa på att svenska avloppssystem dels skiljer tungmetaller vid källan, dels recirkuleras på bästa vis.
  Det finns en massa konstruktiva miljöåtgärder, men CO2skatt är det inte…

 7. Labbibia

  Thomas
  Med ditt resonemang så borde vi alltså betala skatt för att andas ut?

 8. Thomas

  Labbibia, tröttngar du inte på sådan där billig retorik? Du måste väl ändå förstå att den inte fungerar annat än på en mycket okunnig publik.
  Det vi äter ingår i det biologiska kretsloppet, koldioxiden vi andas ut tas upp av nya växter. Det är tillförseln av nytt kol via fossila bränslen som gör att koldioxidhalten stiger.

 9. Tege Tornvall

  Går det tillräckligt långt får vi kanske hälsa den gamla kära skörbjuggen välkommen tillbaka.
  Generellt tycks inte alarmister känna till, förstå eller erkänna följande inbyggda konflikter:
  o Ventilation (sanitet, hälsa) mot uppvärmning (energi) i hus
  o Säkerhet (stora och tunga bilar) mot låg förbrukning (små och lätta bilar)
  o Allsidig kost (transporter) mot närodlat (begränsat, ibland dyrt).
  Generellt tycks de också ta mindre hänsyn till enskilda hushåll och deras ekonomi (verkligheten) än till principer och ideal (kartan).
  Peter Stilbs kan jag lugna med att jag fortfarande får senaste nytt från Naturvårdsverket, som i sin tur också är okritisk vidareförmedlare av larmrapporter.
  Tege

 10. Mats Frick

  Utmärkt inlägg Maggie. Ytterligare en intressant aspekt är kvaliteten på de livsmedel som produceras utomlands jämfört med i Sverige. En tomat från Sicilien eller Spanien har mätbart högre kvalitet (vilket är klimatrelaterat…) vilket bör komma med i kalkylen. Det finns starka skäl att äta närproducerat kött, men i övrigt bör man ta bort handelsrestriktioner för livsmedel. Många länder som är exponerade för klimathotet har vidare en stor jorbrukssektor som måste stimuleras för att öka beredskapen inför klimat(eller andra)förändringar. Att lägga på restriktioner med klimatargument vore rent kontrproduktivt.

 11. L

  Susannas artikel har rubriken ”Påverkar vårt matval klimatet?”
  Det får vi givetvis inget svar på eftersom varken Susanna eller någon annan kan påvisa något mätbart samband. Däremot kan man nog säga att AGW-anhängarnas etanol-vansinne har påverkat både klimat (regnskogar) och mat (brist).

 12. Gunnar Littmarck

  Mats Frick
  Här blev fårbönderna mycket irriterade av att de är avsevärt bättre att importera kött och ull från NyaZeland, än norsk fårhållning.
  Detta under förutsättning att man inte lärt sig att våra utsläpp av de molekyler som kan återstråla en allt mindre mängd ir, inte riskerar att driva det globala klimatet mot en katastrof.
  Vidare så är ofta transporten från andra sidan jorden mindre energikrävande än från butik till konsument.
  Nyligen räknade en engelsman på hur det var om konsumenten cyklade till affären, det blev värre…..
  Så med en sund global lagstiftning om regler för, miljö, arbetsvilkor och djurhållning, löses allt till det bästa med gammal vanlig marknadsekonomi..
  Som tur är för de som likt mig ogillar dagens köttfabriker, kommer snart köttproduktion utan värddjur större än bakterier.
  Teknikutveckling¨är som vanligt lösningen på alla problem.
  Med tanke på det är det sjukt att Sverige inte tillåter TMSR… trotts alla mina mail…  😉

 13. Mats F: Det vore intressant att se någon form av avancerad kalkyl för vilka livsmedel som är bäst ur alla synpunkter. Har någon månne ansträngt sig för att göra en sådan?

 14. L

  Maggie, har du sett ”Solens mat”? Bättre än så kan det inte bli…. 🙂

 15. L: Nej, jag har inte sett programmen. Men man kan visst se dem på SVT Play. Ska försöka göra det under morgondagen. Tack för tispet! 🙂 Idag är det lite tajt med tid och ikväll ska jag vara i Göteborg och lyssna på bl.a. Peter Stilbs.

 16. Staffan Pappila

  Förundras alltmer över alla detaljerade rapporter om allt i vårt beteende som ger upphov till  ökande globala temperaturer. Plötsligt blev det skadligt att äta nötkött. När tanken på en oxfilébefriad värld väl sjunkit in, kom rappt den logiska slutsatsen att vi helst inte ska dricka mjölk i framtiden. Suck! Nu funderar jag skarpt på att börja hamstra glass och mjölkchoklad. 
     Klimatalarmismen har för länge sedan förlorat sin politiska dragningskraft, inte pga av att IPCC har fel, utan på att folk blandar ihop rökning, akrylamid, mjölk, blyad bensin, DDT, malaria, aspartam, cyklamat, fossila bränslen, kärnkraft, fula vindkraftverk, celluliter, silikonimplantat, acetylsalecylsyra, islamofobi, antisemitism, Israel-Palestina, mättat fett, transfetter, aminosyror, spanska sjukan, SARS, fågelinfluensan, svininfluensan, den nya influensan, mexikanen, influensa A, munskydd, räntor, FIAT-rostiga SAAB:ar, varsel, IPRED, valutakurser, konstgräs i champions league, världssvält, befolkningsexplosion, jordbävningar, höjning av havsytan, landhöjningar, de 542 miljoner år gamla korallernas oförmåga att hantera dagens klimat, handgranatsfiske, etc etc.
    Nota bene: Jag inledde harangen med blanda ihop, inte oroas av. Mina gymnasieelever torde vara ganska representativa för den yngre kvartilen av vår befolkning. Väldigt få, om ens någon oroas specifikt av den globala uppvärmningen. Vad vill jag då ha sagt?
     Det talas alldeles för lite om vad som är politiskt möjligt. Idag kräver Miljöpartiet stopp för användandet av fossila bränslen i EU. Idéernas värld bör inte skymma sinnenas. Historien är mycket listigare än vad vi à priori  förstår.
     AGW torde vara av underordnad politisk betydelse i sinnenas värld för majoriteten av jordens befolkningen. De enda tipping points som räknas  torde vara att det slutar regna i Cherrapunji eller att Ganges-Brahmaputradeltat helt äts upp av havet.
     Politiskt möjligt är dock fattigdomsbekämpning med allt vad det innebär. Det finns dock en hake: När vi lämnar det traditionella eländeslivet och börjar vandringen mot den ljusa moderniteten, så förstärks enligt alla förhärskande teorier AGW. Om vi ska undvika orimliga, orealistiska tipping points(allt från tre – 30 år) bör slutsatsen inte vara att sluta att äta nötkött, utan istället helt sonika sluta äta.
     Jag tror att Ni nu förstår vad jag menar med det politiskt möjligas konst. Jag bryr mig inte om detaljerna, ty de har ännu ingen global bäring.

 17. Anders L

  Så AGW-vän jag så är jag också inte särskilt imponerad av ”klimatanalyserna” av maten. Ska vi verkligen odla gurkor i Sverige, t ex? Och hur ska vi få tag i apelsiner, ris eller bananer om vi inte fraktar hit dem?
  Däremot kan man väl av nationalistiska skäl stödja inhemska fruktodlare, även om svenska äpplen knappast är godare än italienska. Men inte lär sydtyrolarna köpa våra äpplen, så om vi vill ha några äppelodlare kvar i Sverige har vi nog inget annat val än att själva köpa de svenska äpplena. (Frågan inställer sig då förstås vad det är värt att ha äppelodlingar i Sverige – och där får väl marknaden avgöra hur det blir.)

 18. L

  Maggie, Re Solens mat, hoppas du kan se programmen och att du kan koppla in bra ljud, musiken är halva upplevelsen. 
  Vi nordbor som tror att lycka är hög levnadsstandard får här en inblick i hög livskvalitet som är något helt annat…

 19. Thomas

  Anders, själv tycker jag att svenska äpplen är godare så för mig är valet lätt den tid på året när man kan köpa svenska äpplen.
  För apelsinerna får vi väl starta upp traditionella orangerier. Om vi bygger dem bredvid våra kärnkraftverk där vi har gott om gratis spillvärme kanske det rentav blir miljövänligt.

 20. Det är inget fel med att odla äpplen i Sverige (så länge det sker på marknadens villkor). Och ifall folk tycker dessa är godare, eller inte, eller bara inbillar sig att de är mer miljövänliga .. so be it!
  Jag kan tänka mig att orangerier är väldigt oekonomiska bla pga av kostnaderna för att åstadkomma ’rätt klimat’! (Inga överräaskningar där, inte)
  Men visst skulle ffa spillvärmet från kärnkraftsverken kunna användas till en del alldeles fantastisk business. (Möjligen får sådant inte ske idag. Jag tror att spillvattensbassängen utfanför Forsmark är klassad som naturskyddsområde eftersom där finns en helt annan fauna och flora än någon annanstans på våra breddgrader. Men det är lite häftigt med exotiska fiskar mm)

 21. Iven

  Apropå den ”klimatanalyserade” maten har ni väl sett ”uppdrag granskning” programmet, där man konstaterar, att vi i Sverige köper norsk torsk, som fraktats med lastbil 182 mil hit, medan den svenska lagligt fiskade östersjötorsken måste exporteras till Frankrike (per fryslastbil 132 mil dit) – av – hör och häpna –   miljöskäl!!! Med den logiken, som på fullt allvar försvaras med en obegriplig, byråkratisk bortförklaring av en för eländet medansvarig dam från WWF, kan man förstå att det sunda förnuftet har tagit ledigt på obestämd tid hos en del, så att de kan ägna sig åt försäljning av fadderskap för isbjörnar och bengaliska tigrar, medan miljontals människor svälter ihjäl.

 22. Christopher E

  Staffan Pappila; vilken skön genomgång som sätter klimatalarmismen i sitt sammanhang.
  Låter som dina gymnasieelever får en mer balanserad bild klimatfrågor m.m.
  Om man föreslår att Europa ska förbjuda kolutvinning lever man inte i den riktiga världen, eller är bara så beräknande att man lovar en massa för att få alarmiströster som man vet är omöjligt ändå.
  Jonas: Håller med dig om svenska äpplen med mera. Vill folk köpa dem och gillar dem, så OK. Bara inga subventioner eller tullar på billigare utländsk import som jag föredrar. Låt marknadskrafterna råda.
  Vid Ringhals, inte så långt härifrån, övervintrar numera den tjockläppade multen i det varma kylvattnet, till glädje för sportfiskare. Även svanar mfl. fåglar finner där en fristad under isvintrar.