Dubbla standards

al gore
Enligt en artikel i GP så skall 4:e AP-fonden satsa en del av våra pensionspengar på en utvald grupp av företag som inte släpper ut så mycket koldioxid, medan sådana som gör det – ”miljöbovarna” som de kallas för i GP – väljs bort. Till de senare hör företag som Exxon Mobil, och, förmodar jag alla andra energiföretag som just nu upplever en boom med att utvinna skiffergas. Mer om AP-fondens strategier här.
Samtidigt kan vi se att en av våra beundrade klimatguruers, Al Gore, inte tvekar om att göra affärer med Big Oil. Det är Tv-bolaget al-Jazira med nära koppling till emiren av Qatar och hans familj, som köper Gores gamla kabeltv-bolag. Det ger flera miljoner i vinst till Al Gore personligen. Se även här.
Tydligen så gäller det dubbla standards när det handlar om klimatetik: I ena fallet, där man går miste om vinster, så är det andras pengar som används. I det andra fallet, där det är den personliga vinsten som skall maximeras, så går det bra att ta del av oljepengarna.
Ingemar Nordin
DN, SvD. Aftonbladet, Sydsvenskan

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lennart Bengtsson

  Med denna policy skulle inte AP-fonden kunna köpa aktier i statens eget och allas vårt Vattenfall.
  Det är som i sådana fall fråga om ett hejdlöst hyckleri. Det är nära nog omöjligt att införa etiska principer när det gäller penningplaceringar såvida man inte betraktar alla penningplaceringar som oetiska. Man kan nog här inte ge annat råd än att följa kejsar Vespasianus pragmatiska regel.

 2. bom

  Pecunia non olet menar Du?

 3. Tege Tornvall

  Vilka författarhöjder hade inte George Orwell, Aldous Huxley, Karin Boye, Ray Bradbury m. fl. kunnat nå med sådan inspiration?

 4. Slabadang

  Mats Andersson kommer ifrån Deutche Bank!
  Ni vet banken som blev raidad av Europas största tillslag av poliser och skattetjänstemän i Dec för fusk/skatteflykt med hjälp av carbon creditis. 
  Politrukföretaget Trucost är de nu som släpps in direkt till pensionärernas pengar som ”rådgivare” till fonden.
  Trucost kunder ser ni här:
  http://www.trucost.com/partners
  UNEP styr hela mallen:
  http://www.trucost.com/what-we-do
  Å nu ska svenska pensionärer ….av klimatprofitörerna.
  De ynglar av sig i massor och parasiterar på demokratierna med tusentals olika hattar på sig. FN har redan en grön ”policy” som fonderna antagit .
  Fonderna ”ny energi” (grön) har i snitt fallit med 53% de senaste fem åren.
  http://www.morningstar.se/Funds/Quickrank.aspx?ctgry=EUCA000705&sort=Year_5&ascdesc=Desc
  Fonderna ”Miljö” har fallit med i snitt 38% på femår.
  http://www.morningstar.se/Funds/Quickrank.aspx?ctgry=EUCA000706&sort=Year_5&ascdesc=Desc
  Mats Andersson …….. bort ifrån det förtroendeuppdrag han har. Exxon är dessutom det bolag som stasar mest på fracking och shale gas. Dessutom i täten på säkerhet både för transport och utvinning. Å det är ju inget att satsa på Mats ???..
  Kommentar modererad
   

 5. István

  Massiv satsning på kärnkraft. Bättre kan man inte placera om man lider av CO2 fobi.

 6. Lennart Bengtsson

  *2
   
  Precis. Intäkterna kom från Roms allmänna toaletter

 7. guy

  HJÄLP!  Helt OT men jag saknar en lista på vilka dygder forkare bör ha. Listan skrevs av Judith Curry och siterades här av Slabadang, tror jag. Inga sökmedel eller sökansträngningar har hjälpt. Är det någon som kan hitta den åt mig?

 8. Ingemar Nordin

  Slabadan #4,

  Mats Andersson har alltså jobbat för Deutsche Bank? Tack, det kan vara bra att veta när folk börjar undra varför vi har så låga utbetalningar på pensionerna i Sverige. Förklaringen är enkel: Om man väljer bort vissa företag av något som kallas ”klimatetiska skäl”, så väljer man också bort en optimal avkastningsmöjlighet.

  ”Fonden stödjer Principles for Responsible Investment (PRI),
  vilket är ett FN-initiativ för ansvarsfulla investeringar. PRIs syfte
  är att öka bolags och aktörers ansvarsfulla agerande inom etik och miljöområdet” skriver han i rapporten om ägarstyrning.

  ”Fjärde AP-fonden är ett exempel på denna utveckling. Fonden
  förvaltar drygt 220miljarder kronor för nuvarande och blivande
  svenska pensionärer.” Vidare: ”Minskade koldioxidutsläpp skapar värde
  Det är en stor utmaning att väva in miljöfrågorna, som en
  naturlig del i vår förvaltning. Fjärde AP-fonden har på olika sätt
  drivit dessa frågor även omvägen till framgång är lång. Ett
  problem är just att tiden mellan åtgärd och effekt ofta är lång
  och svår att ”bevisa”… ”De flesta är nog överens om att koldioxid har en negativ inverkan på miljö. I vilken utsträckning är detta beaktat i dagens värdering av börsbolagen? Sannolikt i en begränsad utsträckning. Vår tro är att på tio års sikt kommer det att se annorlunda ut.”

  Alltså, det lönar sig inte idag att satsa på företag med låga koldioxid utsläpp, men om tio år … då minsann!

  Så kan bara en person som förvaltar andras pengar utan något personligt ansvar resonera.

   

 9. Även tredje och sjätte AP-fonden har spekulerat bort pensionspengar på politiska gröna drömmar, se https://www.klimatupplysningen.se/2012/08/25/ap-fond-slosar-bort-dina-pensionspengar-pa-vindkraft/ och https://www.klimatupplysningen.se/2012/04/23/6e-ap-fonden-spelar-bort-dina-pensionspengar-pa-grona-drommar/

  Stackars blivande pensionärer. Era pensionspengar används för en PK-lekstuga.

 10. Lars

  Greens now betray the wild fish
  http://www.canadafreepress.com/index.php/article/52177
  Instead, the environmentalists offer “solutions” like organic farming and banning the healthful new biotech salmon. One alarmist website actually calls the FDA “lapdogs” for the salmon approval. Unfortunately, this is a pattern. The environmental movement has opposed nitrogen fertilizer, all synthetic pesticides, and even the genetically modified “gold rice,” which would save millions of little kids from blindness! All opposed with no evidence of harm. The lower yields from organic-only farming would mean severe hunger privation for hundreds of millions of people. Rest assured, tomorrow’s parents will feed their children, one way or another, even if they have to plow down the rain forests, put every remaining gorilla in a stew pot, and take every fish out of the ocean. 
  The land taken for farming is humanity’s biggest intrusion on nature. Thankfully, the world’s cropland has barely expanded at all since 1980, due to better seeds (some of them biotech) and nitrogen fertilizer. Now, if allowed to do so, biotech salmon can protect one of the critical fisheries, even as we consume more protective omega 3 fatty acids.

 11. Bra skrivet av Monckton:
  http://wattsupwiththat.com/2013/01/06/the-logical-case-against-climate-panic/

 12. Lars #10
  Man får definitivt en stark känsla av att den underliggande drivkraften hos många ”Gröna” faktiskt är malthusianism.
  Det är för många människor. Så allt som bättrar på näringskedjan blir ju då av ondo.
  Gröna khmerer

 13. Tege Tornvall

  Här närmar vi oss den seriösa journalistikens kärna. Dagens journalister tror det räcker med att skildra vad andra säger och gör – oavsett vad. En fackjournalist sätter sig däremot efter bästa förmåga in i saken och redovisar vad som faktiskt gäller med utgångspunkt från basfakta – oavsett vilken part som säger vad. Det är ingen tennismatch utan gäller att ge läsaren information – rätt information.
   

 14. Tege Tornvall

  Ett tungt skäl för att jag som 69-åring arbetar vidare är att jag inte litar på pensionssystemet och fondplacerarna. Med motstridiga och kontraproduktiva direktiv styr de ut i dimman. Vi kan inte betala räkningar med ”visioner”.

 15. Ingemar Nordin

  Tyvärr liknar delar av klimatforskningen alltmer en gycklarnas marknad. McIntyre är tillbaka efter att bl.a. ha besökt ett konvent arrangerat av American Geophysical Union (AGU). Inte mindre än tre notoriska skojare hade en framträdande plats där: Michael Mann, Stephan Lewandowsky (som fejkade en undersökning om skeptiker) och Peter Gleick.

  Peter Gleiks närvaro var det som förvånade Steve McIntyre allra mest eftersom PG blivit sparkad som ordförande för AGUs etiska kommitté efter att fuskat sig tillgång till Heartland Institute, samt troligtvis förfalskat komprometterande dokument som han sedan ”avslöjade”. Men nu var han tydligen tager till nåder igen och hade t.o.m. ett föredrag.

  Läs mer här: http://climateaudit.org/2013/01/05/agu-honors-gleick/

  Tydligen så kör även AGU med dubbla etiska standards.

 16. Ingemar Nordin

  Per W #9,

  Det är obegripligt att medborgarnas hopsparade pensionspengar får användas för att driva politiska projekt på detta sätt. Var det inte MP som ville att än mer av fonderna skulle användas för att ”satsa” på förnyelsebar energi – dvs, på rena förlustaffärer. Tydligen så tycker vissa att det står dem fritt att leka med framtida pensioner. Hur var det nu med att tänka på våra barn och barnbarn?

 17. Olaus

  Northland Resources driver den nya gruvan utanför Pajala, Kaunisvaara. Där startade produktionen strax före jul. Då de första tågsätten nådde Narvik hamn, började aktien stiga. Sedan mitten på november 2012 har den stigit 160 %. Produkten är järnkoncentrat av hög kvalitet.
  Fjärde AP-fonden uppges inte ha inte köpt några aktier, däremot både norska och finska pensionsfonder. Kanske etiska principer ligger bakom beslutet?

 18. bom

  Det förfärliga är ju att politikerna öppnar hönshusdörren och släpper in räven. Sedan stänger dom dörren och låser den på utsidan. Hönsen=Våra pensionspengar.
   
  Bra #14 Tege att Du kan knega på men även dom tillkommande pengarna tas ju av räven! Kompetenta journalister är en bristvara!

 19. Gunbo

  bom #18,
  Gör som jag, spara pensionspengarna i madrassen! 🙂

 20. Tege #13
  Samma sits Är inne på min tredje karriär. 74 år  Börjar få lönsamhet på valutahandel.

 21. Det är som det är sagt. Politiker leker med våra pengar samtidigt som de ser till att ha rikliga pensioner. USA är ännu värre. Kongressledamöters barn behöver inte betala tillbaks lånet för college-studier. Uppror på gång. 36 stater har skrivit på för att få till ett konstitutionsmöte som förbjuder olika lagar. Vid 38 påskrifter så blir det möte om konstitutionen.

 22. Pelle L

  Gunbo #19
   
  Hur bar du dig åt när du fick din ålderspension utbetald som ett engångsbelopp?
   
  Min enfaldiga uppfattning var att ni gamlingar fick utbetalningar en gång per månad,
  tills den av den allsmäktige utmätta tiden var uppnådd.
  Men du har kommit på ett knep att lura systemet. Berätta!
   
   
  PS
  Hoppas att du har en bra brandförsäkring
  I min hemförsäkring får jag bara ersättnng för 3000 kr i kontanter.
  Men du kanske har brandsäkra madrasser  🙂

 23. bom

  #22 Pelle L
  Jag tror nog förr att Gunbo odlar vin på sin madrass. Han fattade inte liknelsens budskap att hönshusdörren har låsts (politikerna har fri tillgång till våra inlåsta pengar, men inte vi själva). 😉

 24. Jimmy Frisell

  Jag läste kommentarerna i Wattsupwiththat om ”Al buys Al”.  Där finns ett påstående att Al Gore ska ha sagt till en blivande bonde i USA att satsa på något annat eftersom jordbruksindustrin kommer att förläggas mer och mer i tredje världen. Följde sedan en länk om detta och fick veta att stora bolag satsar på att köpa upp mark för odling av produkter som kan exporteras tillbaka till i-länderna med stor förtjänst. Skogar skövlas och ersätts med plantager. Ursprungsbefolkningar trängs undan. Världsbanken verkar ha haft ett finger med i många fall av denna s.k.  ”Landgrabbing”.  Se länken nedan!
  http://www.foei.org/en/what-we-do/land-grabbing/latest-news/land-rights-and-the-world-bank-group-setting-the-record-straight.
  Världsbanken som var Potsdamsinstitutets uppdragsgivare med skräckscenariet 4 grader varmare år 2060.
  Potsdaminstititet som ska få ekonomisk hjälp av Quatar.
  Quatar som är värdens största exportör av naturgas.  
  Är de oljeproducerande länderna i Mellanöstern rädda för att USAs frackingteknik ska spridas? USA som är självförsörjande på naturgas och beräknas blir oberoende av fossila bränslen 2030 .
  Storbrittanien och Polen är tydligen på gång!  
  Är det ”gamla” oljepengar som investeras i tredje världen?
  Jag undrar vad agronomerna Rockström och Axelsson (8 grader varmare här uppe) tror om detta?
   
   

 25. Jag förstår det goda syftet med att kritisera Gores profiterande, men skall man kritisera profiterande så kan man ju inte använda argument om att det ”inte lönar sig” med vindkraft eller solceller för den enskilde heller, det blir ju att uppmuntra en inställning av enskilt profiterande ?! Bägge sidor i klimatdisskussionen använder förvisso mängder av moraliska argument av varierande kvalitet..men jag tror man bör undvika det…brottas man med grisar blir man bara lerig..etc..

 26. Aj vad det svider..trodde aldrig jag skulle länka till Pravda men nu är den ryska björnen lös… http://english.pravda.ru/opinion/columnists/04-01-2013/123380-global_warming-0/

 27. ThomasJ

  #19 (Gunbo):
  ”Gör som jag, spara pensionspengarna i madrassen! ”
  Ph**n ta mig det enda vettiga Du bidragit till TCS under de senaste 48 månaderna. Tack för det – took lots of time, but [maybe] worth it… 4 You & the rest…  🙄
   
  //TJ
   

 28. Ann L-H

  Hans H. – #26 I all sorglighet ändå skrattretande. Något för våra journalister och naturligtvis även politikerna att sätta tänderna i! Tack för tipset. 
   

 29. Slabadang

  Orwellsk förvaltning av pensioner!
  ”Fjärde AP-fondens tillgångar utgör statliga medel som i lag avsatts till sådan särskild förvaltning som anges i 9 kap. 8 i regeringsformen. Fonden är en statlig myndighet vars verksamhet regleras i lagen (2000:192) om allmänna pensionsfonder (LAP). Innebörden av lagen är att fondens medel endast får tas i anspråk av staten för att finansiera den inkomstrelaterade ålderspensionen, om inte riksdagen fattar annat beslut.”
  Första reflektion var medborgare bör göra är att inse att pengarnas är statens och inte pensionärernas. Ringholm slogs hårt för att så skulle fortsatt vara.En majoritet i riksdagen kan använda pensionspengarna till vad som helst.
  Fonden ska självständigt formulera sina mål och strategier och fondens styrelse och verksamhet får enligt lag varken styras av regeringsdirektiv eller av näringspolitiska eller ekonomisk-politiska intressen. Hänsyn till miljö och etik ska tas utan att göra avkall på målet om bästa möjliga avkastning.”
  Sen har vi den här hyllade ”självständigheten” hos myndigheter. Det betyder i stället att vi får opåverkbara ”loose canons” som kan infiltreras och övertagas av ideologiska eller ekonomiska särintressen. SVT/SR är ju två perverterade exempel på hur självständigheten kapas och kidnappas av ideologiska intressen.
  Problemet med fjärde apan är att den inte alls ”självständigt formulerar sina mål och strategier”. Fjärde apan har inte gjort någon egen utredning av det som skall ligga till grund för : ”Hänsyn till miljö och etik ska tas utan att göra avkall på målet om bästa möjliga avkastning.”

 30. Ann L-H

  D. Alling från Tjeckien med anledning av att Vaclav Klaus nu lämnar politiken
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5399873
  Det är nog inte lätt att översätta tjeckiskan korrekt men vad jag förstått har Vaclav Klaus ingenting emot samarbete på lika villkor mellan självständiga nationer. Det han varnar för är att jätten glufsglufs dvs EU-byråkratin under ständig tillväxt utan större uppmärksamhet bit för bit roffar åt sig nationernas frihet.  
   

 31. Slabadang

   
   

 32. Hans H #26
  Ingen dålig drapa!!

 33. Ann L-H #31
  Din kommentar är korrekt. Att Vaclav Klaus skulle vara emot ett samarbete länder emellan är totaltokigt. Han är varemot EU som centralmakt och nomenklatura. Och är en stor kritiker av klimatalarmismen. Tror nog att han fortfarande kommer att ha ett inflytande. Han är ofta ute och reser och talar på olika konferenser.

 34. Slabadang med tom ruta….hade Pravda sagt alla invektiv ? 🙂

 35. Pelle L

  Passa dig Hans H, han bara laddar om   🙂

 36. Inkvisitionen och Al Qaeda…det blir svårt att överträffa Pravdas jämförelser i IPCC:s genuina ondska…jag antar att detta är en order till ryska vetenskapare att skjuta fritt och vilt på klimatmaffian..vi får se..Slabadang har fått värdig konkurrens i vartfall 🙂

 37. Thomas P

  Hans #26 En intressant mening: ”This is including Russian hackers, who published a huge database of UK government, scientific and university emails”.
   
  Annars påminner den rätt mycket om en drapa Spencer skrev för många år sen om AGW som en hednisk religion som stod i strid med den enda sanna, kristna läran.

 38. ThomasP..vi tycker inte ovanligt helt tvätrtom…vem som hackade var ointressant och resten relevant 20 år utan uppvärmning enl. ryssen…pottan är full

 39. Ann L-H

  Angående den ryska drapan, så var det väl så att ryska vetenskapsakademien avrådde de styrande från att skriva under Kyotoprotokollet.
  2/12 2003 meddelar Putin att Ryssland inte ska ratificera Kyotoprotokollet eftersom det är ”scientifically flawed” och att även om alla skrev under skulle det inte förändra klimatet. Men snart därefter fick Ryssland löfte om att gå med i WTO om de skrev under.
  16/2 2005 ”räddas” Kyotoprotokollet då Putin plötsligt skrev under. Ryssland kunde nu sälja både fossila bränslen och utsläppsrätter och dessutom få plats i WTO. Win-win-win!
  Nu är de med i WTO och vetenskapsakademien har fått tillbaka sin yttrandefrihet i frågan.

 40. Peter Stilbs

  Ann #39 – jo man minns händelserna – jag har f.ö. en kopia av den presentations-Powerpoint som rådgivaren Illaryanov använde sig av – en total slakt av ”vetenskapen” som Kyoto skulle bygga på.
  Framförallt var det den Brittiska regeringens ”torped” och vetenskapsrådgivare Sir David King  man bråkade med (tyvärr hedersdoktor på KTH också)
  Se ex här.  Men Putin skrev på – eftersom det var en win-win-situation, precis som Du skriver.

 41. Ann L-H

  Peter S. – # 40 TusenTACK för länken. Hoppas att historikerna snart får grepp om hela detta smutsiga byk och skriver ner det så att vi kan ta del av skådespelet från början till slut med alla dess akter som i tur och ordning avslöjar de nakna småkejsarna. Det blir en diger lunta! 

 42. Peter Stilbs

  Ann #42 – Du har en talande bild här i Wikipedia-artikeln om honom. Det är sådana som sålt ut vetenskapen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/David_King_(chemist)

 43. Pehr Björnbom

  Peter #42,
   
  Thomas med flera brukar ju slå ner på om naturvetenskapliga forskare som inte är klimatforskare säger något om klimatet som inte passar..
   
  Sir David King är ju alls inte klimatforskare så nu skall det bli intressant att höra vad Thomas med flera kommer att säga om att han uttalar sig i klimatvetenskapliga frågor och har gett råd till regeringen i Storbritannien. Med tanke på rubriken på Ingemars inlägg så skall det bli spännande att se om vi kan observera någon dubbel standard.
   

 44. Holmfrid

  #17  Olaus
  Svenska investerare  är inte intresserade av projekt norr om Dalälven.  Inom gruvsektorn satsar man på Dannemora med betydligt sämre avkastning än Pajalaprojektet.  Det finns i dag  305 gruvprojekt i Norrbotten som väntar på exploatering.  Pajalaprojektet värderas till 150 miljarder kr,  Jokkmokk Iron ca 500 miljarder kr,  Kiruna Iron ca 200 miljarder kr.  Bolidens kopparfynd i Laver är större än deras i dag största gruva Aitik.  Återstår 301 oexploaterade fynd enligt Bergstatens lista.  I Gävle menar insändare i Dagbladet att utländsk exploatering är stöld – alltså hellre kvar i marken och skynda på avfolkningen. 
  Putin kunde göra världens klipp genom att inlemma området i Ryssland när avfolkningen är fullbordad.

 45. Slabadang

  Thomas P!
  Haddeduttanimej ! Är kreationist – demonerna över dig igen? Tänk om du hade en enda riktig fläckfri forskare som Spencer att referera till. Lewandowski M Mann P Gleick J Hansen Trenberth har liksom inte förtjänat sitt förtroende utan förskingrat det.Är det faktiskt inte rent märkligt hur svårt de har med vetenskapen dina gubbar Thomas?  Jag förstår att det är jobbigt Thomas när hela lögnen faller i spillror. Det blir rätt tomt va? Har du nåt annat att leva för efter CAGW? Ship to Syria … nävisst ja Assad är en socialistisk folkmördare och det upprör ingen gammal kommunist! Det är ju inte morden eller offren som räknas utan om man kan göra en idelogisk poäng eller ej eller hur Thomas?
  Demokrati på Kuba NU! Kanske? Jag försöker bara hjälpa till med ideer om engagemang-

 46. Thomas P

  Slabadang #45 Tack för att du på ett så effektivt sätt med dina hatiska utgjutelser så effektivt dödar debatten. Det spar mycket tid.

 47. Pehr Björnbom

  Thomas #37,
   
  Roy Spencers kritik kanske var direkt eller indirekt riktad mot Sir John Houghton och dennes religiösa jävssituation som huvudförfattare till IPCCs rapport 2001 med hockeykurvan och allt det där. Jag har ju läst Michael Manns bok och till och med Mann verkar har vissa dubier om hur Houghton framhävde hockeykurvan utan att tala om osäkerheterna även om Mann uttrycker sig väldigt försiktigt.
   
  För övrigt anser jag att ditt sätt att förhålla dig till Roy Spencers och John Houghtons inblandning av religion i klimatfrågan är som att sila mygg och svälja kameler.

 48. Thomas P

  Pehr #47 Det aktuella ämnet var artikeln i Pravda, så det kanske hade varit bättre om du sagt något om den snarare än att göra ogrundade spekulationer om varför Spencer skrev som han gjorde i en helt annan artikel. Du har en lustig betingad reflex att så fort någon säger något illa om Spencer måste du hoppa in. Alla långt grövre påhopp mot andra klimatforskare som är vanliga här har du aldrig något att säga om.

 49. Pehr Björnbom

  Thomas #48,
   
  Jag tycker faktiskt inte att det är en ogrundad spekulation att Roy Spencers vad du kallade ”drapa” var en kritik av John Houghtons agerande. Spencer och Houghton är båda religiösa, och utan att riktigt vara insatt i saken så har jag fått intrycket att båda tillhör en så kallad evangelisk kristen inriktning, men de tillhör olika sektorer av denna inriktning som har motsatta uppfattningar om vad Gud anser i klimatfrågan.
   
  Det kan väl inte gärna ha förbigått anhängarna av det religiösa synsätt som Roy Spencer ägnar sig åt att John Houghton agerade som han gjorde och abonnerade på klimathotet som en integrerad kristen trosuppfattning inom sin egen del av den anglikanska kyrkan. Jag tycker det vore närmast konstigt om de med motsatt uppfattning inte hade reagerat på något sätt.