Tillbaka till vardagen

Sedan mitten av december har jag i stort sett sluppit allt vad nyheter heter och det har varit en vila för själen. Inga larmrapporter om smältande isar eller om värmeböljor på oväntade ställen. Jag har med nöd och näppe kunnant följa TCS, dock utan att i någon större utsträckning kunna ta del av kommentarerna. En och annan tidning har jag ögnat igenom och igår fick jag tillfälle att läsa några sidor av Forskning och Framsteg. En artikel där handlade om det trevliga begreppet anastrofer, tänkt att vara motsatsen till katastrofer. Förebilden är begrepp som anabola (uppbyggande) och katabola (nedbrytande) biokemiska processer, så att medan katastrofer är plötsliga negativa händelser så är anastrofer plötsliga positiva händelser.
Jag fick dock ett intryck av att de händelser som beskrevs som anastrofer egentligen var katastrofer, för de allra flesta, men för dem som drabbades mindre hårt visade det sig i efterhand att det gav nya möjligheter. Ett exempel som nämndes var utdöendet av dinosaurierna som gav däggdjuren en chans. Ur dinosauriernas synvinkel var det naturligtvis en katastrof, medan det för däggdjuren naturligtvis var gynnsamt och därmed an anastrof.
Detta påminner om grekerna som tyckte att vi färdades baklänges mot framtiden. Vi kände ju till det förflutna, medan vi inget visste om framtiden, så att vi färdas mot katastrofer men det enda vi egentligen känner till är de anastrofer som bidragit till att dagens människor i nästan alla avseenden har en bättre tillvaro än alla tidigare generationer.
Tänk om vi skulle ta och använda det trevliga begreppet anastrof även när vi talar eller skriver om klimatfrågan. Jag skulle då vilja tala om en eventuell uppvärmning som anastrofal global uppvärmning (AGU, ellerpå engelska Anastrophic Global Warming AGW), medan det som hotar oss är katastrofal global avkylning (KGN, på engelska Catastrophic Global Cooling CGC). Ett annat hot är KKP (katastrofal klimatpolitik, på engelska catastrophic climate policy CCP).
Och det enda jag just nu önskar mig är en anastrofisk vändning av klimatdebatten, där vi som tror på en bättre framtid för mänskligheten ges en chans att bli hörda.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Utmärkt Sten !
  Vi måste bejaka förändringar och utnyttja det goda i dem.
  Hur skall vi bäst motverka KKP ?

 2. jensen

  En annan tolkning av imaginär företeelse: AGW– Al Gore Warming.

 3. Pelle L

  Tack Sten K för en positiv start på den första arbetsdagen i Oxveckorna!
   
  Tänk att det skall vara så svårt för journalisterna att meddela något positivt.
   
  Men här på TCS är det annorlunda.
  Nästan varje dag kommer det positiva nyheter, anastrofer, som bäst tolkas som att
  DET ÄR BÄTTRE ÄN VI TRODDE  😀

 4. I den första bok jag läste om katasrofteori, listades ett 20 tal matematiska katasrofer, med illustrationer i rutnätsform med ”tippingpoints”, den förklarande texten till en av bilderna var att kroppsöppningar formas av en katastrofform i cellulär tillväxt. D.v.s. hela ”nöjesfältet” består av katasrofer. Det var en positiv insikt i sin makabra form. Vi hade inte velat ha dessa öppningar ersatta med anastrofer 🙂

 5. PAB

  Lite vid sidan av. Jag undrar om någon vet något om den konferens som gick av stapeln i München 30nov-1dec 2012 och kortfattat benämndes ICCC-8 och ICCE-5. Några anmälda  talare var bla Fred Singer, Donna Laframboise, Nils Axel Mörner och Jacob Nordangård. Jag har inte sett eller hört någonting, inte heller på NTZ. Har Nordangårds avhandling kommenterats någonstans förutom här på TCS. Och vem väntar på vad så här efter Doha?

 6. Mikael

  Vänstern gillar verkligen åsiktsregistrering och personförföljelser. Ex:
  Global Warming Disinformation Database


  An extensive database of individuals involved in the global warming denial industry.
  DeSmogBlog thoroughly investigates the academic and industry backgrounds of those involved in the PR spin campaigns that are confusing the public and stalling action on global warming. If there’s anyone or any organization, ( i.e. scientist, self-professed ”expert,” think tank, industry association, company) that you would like to see researched and reported on DeSmogBlog, please contact us here.
  Kommentaren modererad

 7. Ingemar Nordin

  Mikael #6,

  Om du undrar så var det jag som modererade din kommentar. Det är inte nödvändigt att lägga in hela sidor, rakt av, från andra källor när de bara ligger ett klick bort. Då reagerar vårt filter som inte gillar alltför många länkar. Här är sidan att hänvisa till: http://www.desmogblog.com/global-warming-denier-database

 8. Ingemar Nordin

  En bra artikel som sammanfattar Lisa- the terminator- Jacksons insats för amerikansk ekonomi:

  http://www.nationalreview.com/articles/337031/goodbye-lisa-jackson-jillian-kay-melchior

 9. Lasse

  OT Facebook i Luleå drar ca 1% av Sveriges elproduktion och ger ca 50 personer jobb.(P1 nyss). Jag tappade hakan eftersom deras lokalisering sågs som energieffektiv!

 10. Mikael

  Ingemar, #7: tack för informationen. Måste lära mig klistra in länkar. Såg att det var några ifrån StockholmsInitiativet på listan. Man undrar vad syftet med denna lista är förutom ”skamen”. För egen del så är alla på listan hjältar. De slåss för vetenskapen och sanningen.

 11. Slabadang

  Amerikanska justeringar av tempdata.
   
  Det måste vara väldens mest sönderjusterade tempdata och nån måste in på kåken. Här ser ni temphistorik på alla de stationer som varit kontinuerligt i drift sedan 1900. Observationer som visar över 40C.
  http://stevengoddard.files.wordpress.com/2012/12/screenhunter_320-dec-01-11-30.jpg?w=640&h=484&h=484

 12. OR

  PAB#5
  Hittade Heartlands hemsida , men de har inte lagt in videos eller sammandrag från konferensen än. Jacob Nordangårds väldigt intressanta avhandling borde verkligen finnas refererad överallt. En hedersplats på desmogblog har han iallafall!

 13. Ingemar Nordin

  OR #12,

  Nej, det är inte Heartland som organiserade konferensen utan tyska EIKE http://www.eike-klima-energie.eu/ .

  Men tyvärr har de ännu inte laddat upp några videos från detta evenemang.

 14. Med tanke på vattenmelonerna kanske Catastrophic communist climate politics CCCP, det värsta som väntar oss?