Du gamla du fria du yttringsfria

Danmarks röst

Vårt grannland Danmark har uppmärksammat att vi i Sverige har en smal åsiktskorridor att hålla oss inom. Utanför den riskerar du att bli kallad nedsättande epitet eller andra repressalier, om du överhuvudtaget får din röst hörd.

Programmet heter Danmarks röst och igår den 16 juli medverkade jag och Jacob Nordangård. Jacob pratar bland annat om den dåliga behandling han har fått utstå för att han har vågade skriva det han gjorde i sin avhandling och i boken Domedagsklockan. Jag tog upp den överdrivna bild av klimatet som Public Service visar upp och att Granskningsnämnden inte fungerar som den ska i denna fråga. Ni kan lyssna på programmet här. Klimatet kommer upp ungefär halvvägs in i programmet.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingemar Nordin

  Utmärkt inslag Lena och Jacob! Det kunde gott vara längre tycker jag.

  He, he. Jag hoppas att killen med munsmyckena inte har fäst dem i underläppen också. Då ligger han pyrt till 🙂

 2. Astrid Å

  Jaa, det kunde gott ha varit längre, men jättebra att ni gjorde era röster hörda!
  Programmet har ju blivit omskrivet och Mikael Jalving fick in en artikel på svt Opinion också , så jag hoppas att många lyssnade.

  http://www.svt.se/opinion/article2164555.svt

 3. Monodemon

  I Australien är det däremot upp-och-ner-vända världen jämfört med här:
  http://www.theguardian.com/environment/2014/jul/17/tony-abbott-hails-demise-of-useless-destructive-carbon-tax

 4. Olav Gjelten

  Vad har hänt med yttrandefriheten i Sverige? Sådan uppfattade jag inte situationen här för i tiden. Är det en medveten strävan att alla ska tänka lika eller är det vi människor som befolkar Sverige som är så rädda att sticka ut? Titta bara på våra politiska partier. Nästan alla kunde lika gärna slå sig ihop till Enhetspartiet efter östtysk förebild.

 5. bom

  #1
  Jo nog finns det en del kandidater som skulle starkt förbättras av munlås. Nu har vi ju detta med yttrandefriheten men munlås i vårt land lägger man ju på den som borde få tala och kastar bort yttrandefriheten på helt ovärdiga personer. Tvärtemotlandet Sverige medan ett f.d. laborpinat Australien stolt reser sig ur sin förnedring. Tänk så olika det kan gå!

 6. Peter Stilbs

  Utmärkt, Jacob & Lena!

 7. Tudor

  #2 Astrid Å

  Helt otroligt att han fick in den på SVT-Opinion!

  De politiska kommissarierna är nog på semester. Någon vikarie som passade på.

 8. Ann LH

  Bra jobbat, Lena och Jacob! Sänd på så många kanaler som möjligt, som en av de mera kända Mulleledarna en gång predikade. Då var det ungarnas sinnen det gällde men ändå.

 9. Slabadang

  Bra Jacob och Lena!

  Ni har framtiden för er till skillnad från de som jobbar i sitt eget inre och yttre åsiktsfänglese.
  Inom journalistkåren som har den operativa uppgiften att täppa igen truten på alla som hotar deras lögner och manipulationer så är de så djupt hatade och föraktade av allt fler att många av dem inte längre kan gå utanför dörren och undviker helst att berätta att de är journalister på fester och andra tillställningar. De är numer representanter för förtrycket , folk och demokratiföraktet. En kår som domineras av vänstertotalitär tolkning av journalistikens uppgift och funktion. De är bara intresserade av sina egna åsikter och värderingar. Att de dessutom är helt rudis på fakta gör saken värre.
  Den partiindustrilla strävan mot centraliserad med mer överstatlig makt har inget demokratiskt mandat, men blir en perfekt storm mot demokratin i samarbete med journalismen som domineras av samma totalitärt idealiserade målsättning med ännu mindre folkligt mandat.

 10. Skogsmannen

  Lena K!

  Du nämnde i radioprogrammet att granskningsnämndens beslut faktiskt kan överklagas till förvaltningsrätten men att det skulle ”bli så stort” för varje enstaka överklagande.

  Eftersom fallen är så likartade (framför allt svaren från GN), kunde man inte begära prövning (överklagande) av flera fall samtidigt? Det borde ju finnas en hög att ta av. 🙂

  Något i så fall för SI att driva?

 11. Slabadang

  Vad kan göras åt saken ?

  Det handlar om att riva ned public service helt och hållet och börja om från början med de erfarenheter vi har i ryggen om vad den INTE får bli. Lägga ner eller demokratisera blir frågan. Interaktivitet är redan ett måste.

  Politrukerna på SVT blir avklädda och avslöjade på en kafferast bara allmänheten får makten att konfrontera dessa manipulatörer. Med enkla grundläggande ordningsfrågor om makten insynen och kontrollen så öppnas ögonen på allt fler för de perversiteteter som normaliserats. Det handlar helt enkelt om överlevnaden i någon form av public service som till slut vilar på allmänhetens både vilja och tillit. SVTs lilla politbyrå har längre inte den ideologiska makt och kontroll över allmänheten den eftersträvar när vi kan välja vår information själva i allt större utsträckning.

  För Jan Axelssons del handlar det primärt om att kontrollera våra politiker och se till att inte de säger saker som inte stämmer med vad vad postsociaslismens nyord strävar efter. Här är hans makt och utbyggda socialdemokratiska nätverk mycket starkt men han tappar allt mer makten och kontrollen över allmänheten. Vi ser etablissemanget kasta loss och driva iväg allt längre från demokratisk fast mark.

  Vändpunkten kommer när frågan ställs om vad det innebär att vara i ”Allmänhetens tjänst” och varför inte allmänheten ses som både resurs och med rätt att direkt operativt kunna medverka påverka och beställa sina program. Ta det stora skämt till ”EU- debatt ” som Eva Landahl riggade upp till det pinsammaste ickeevent vi någon sin skådat. Varför är det inte allmänheten som bestämma vilka frågor som skall diskuteras eller ställas till sina politiker? Varför efterfrågas inte allmänhetens åsikter i något sammanhang över huvudtaget? Låg verkligen frågan om grisknorrar så högt upp för allmänhetens intresse? Det demokratiska underskottet varför var inte det en fråga? Varför ville inte Landahl peka på att fler medborgare vill lämna än stanna kvar i skiten?
  Hur gick det till Landahl när du och Axelsson plockade bort alla mer grundläggande viktiga demokratiska aspekterna på EU? Orsaken är uppenbart enkel att förstå, för då så framkommer det att vare sig SVT/SR i sin helhet eller dess journalister som individer är representativa för den allmänhet den påstår sig tjäna och då faller fikonlövet.

  Jag upprepar att 80% av Sveriges medborgare har begränsat ned till inget förtroende alls för public service. En sanningen politrukerna flyr ifrån och kallar det för ”Högt förtroende” och är noll intresserade av att redovisa vad allmänheten och licensbetalarna faktiskt kritiserar och varför de har ett begränsat förtroende. Jan Axelsson är pinsamt medveten om hur kräkfärdiga tittarna är på hans rödgröna genus socialist multikulti och klimatpropaganda och isolerar sig därför bunkern på Gärdet allt mer.

  Förr kunde public service skylla på begränsade möjligheter att kommunicera med allmänheten. Nu så går två tåg åt var sitt håll. Samtidigt som nätet tillkommit som ett suveränt verktyg för att verkligen dela makten över samhällsdebatten med medborgarna så har SVT/SR satt sig på det andra tåget och efterfrågar kanske just därför om allmänhetens synpunkter i allt mindre utsträckning. EN ohållbar utveckling som tvunget når sina slutstation.

  Svaret är givet de är allt mer skitnödigt oroliga och beter sig allt mer märkligt och udda och är innerligt medvetna om att de INTE har allmänhetens förtroende kvar. Men är de tvungna att erkänna att vi inte längre litar på dem så måste de också ställa sig frågan varför och, Eva Hamilton var dum nog att ställa frågan internt och försökte till och med driva den.

 12. Slabadang

  http://abcnews.go.com/Business/american-oil-find-holds-oil-opec/story?id=17536852

  Det är helt otroligt vilken scenförändring och till vilket pinsamt skämt ”peak oil” är. Det här med genombrott är ett litet helvete för all linjärt tänkande och räknande. Nu sitter alltså Nobama med en stenåldersagenda från 70-talet medan de egna olje och gasfyndigheter vuxit i volym som överstiger hela Opecs. Sen tillkommer ju Australien som är världens största kolexportör och med enorma tillgångar av egen olja och gas. England är på väg att inse att de måste ta vara på sin gas och Putin sitter med Kina som motpart som börjar utvinna sin egen olja och gas.
  Vi har ett politiskt ledarskap som är helt värdelöst och vilse i sitt ordbajseri medan verkligheten alltmer springer i motsatt riktning. UKIP SD NF Teapartyrörelsen är vantolkade och vårt etablissemang förstår nånstans längst inne att de ”fucked up” big time.

  Låna i Euro och placera i dollar! Det globala banksystemet är redan bankrutt och av två genuina pissvalutor så har dollarn en bättre framtid än Barossos och JUNK ers. 🙂 Så länge inte hela systemet kollapsar så kommer dollarn att stå sig bättre.

 13. OT, men nu verkar farhågorna för att dom onda krafterna försöker förgifta oss mha sk ’chemtrails’ även har spridit sig till Sveriges största parti … Någon som är förvånad?

 14. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  Om inte någon vet det, så finns de tidigare programmen från Danmarks röst (det första tror jag var 30 juni) så de går att lyssna på och ladda ner. Det har varit många intressanta, och lär bli fler. (Har tips om att intressant kan dyka upp nästa torsdag, men mina läppar är förseglade)

 15. TrondT

  #13
  ABF tar ingen ställning till chemtrailfrågan, säger de. Folk är intresserade och vill diskutera. Så snart får vi se kvällskurser i ”Voodoo för nybörjare” och ”Svartkonst i vardagslivet”. Eller det kanske redan finns?
  Luckan efter den alltmer uppenbart inställda värmekatastrofen börjar att fyllas så smått med annat.

 16. Pingback

  […] En av författarna Svenolof Karlsson är själv journalist och har även i boken skrivit en kritisk analys av hur klimatfrågan behandlats av journalisterna i media i Sverige. Medförfattare är Jacob Nordangård och Marian Radetzki. Boken innehåller sedan mycket matnyttig information som borde vara till nytta för journalister som vill gräva i alla de olika nätverk och organisationer som har växt upp som en följd av klimatfrågan. För mer om bakgrunden till boken, som presenterats av Jacob Nordangård i dagarna i radioprogrammet Danmarks  röst, se Lena Krantz blogginlägg Du gamla du fria du yttringsfria. […]