Priset för att ifrågasätta och söka sanningen

Polarbröd har sedan några år ett pris som kallas utstickarpriset. Detta går enligt Polarbröd till modiga människor som vågar gå sin egen väg. Senaste vinnaren av en guldtacka från Boliden var ensamseglaren och miljökämpen Ellen MacArthur. Vad är det då för mod som efterlyses? I juryn som utser pristagaren sitter bland annat Romklubbens ordförande Anders Wijkman. Han skriver i sin presentation att en utstickare är någon som utmanar det konventionella tänkandet och att han blir lycklig när han möter människor som ”ifrågasätter och söker sanningen”. På frågan om vad han kan lära sig av vinnaren skriver Wijkman att hon är ett gott exempel som inspirerar människor att gå emot strömmen och kämpa för sin övertygelse.

Frågan är dock vilken sanning och övertygelse detta handlar om? Vad är det som ska utmanas? En modig människa är enligt Polarbröds definition någon som visar ledarskap inom hållbarhetsfrågor. Det är någon som genom sin gärning haft inverkan på hela världen. ”Ifrågasättandet” är därmed kopplat till en doktrin som sedan länge varit rådande världspolitiskt. ”Alla” önskar sig en hållbar utveckling och vill förändra världen. Det är integrerat på högsta nivå och i stort sett alla politiska läger. Politiker, kungligheter, företagsledare och miljörättskämpar ställer sig på led för att tillbe doktrinens principer. Etablissemanget är sedan länge med på båten och EU har tagit på sig en ledarroll. Media förser oss med propaganda om de stora globala hoten och ser varje avvikande väderfenomen som ett tecken på att den syndfulla människan håller på att förstöra moder jord. Skolan fostrar från tidig ålder barnen till ett miljökorrekt tänkande med Al Gore på schemat medan universiteten producerar politiskt tillrättalagd forskning för att lösa problemen.

Den bakomliggande agendan blir mer tydlig när övriga nominerade från 2013 granskas. Dessa var David Suzuki, Nicholas Stern, Johan Ehrenberg och företaget Solelia Greentech. Gemensamt för dessa är deras entydiga stöd för den syn som basuneras ut från högre ort om människans påverkan på klimatet. Världen behöver bot, bättring och ett nytt system för att hantera förändringsprocessen. Ellen MacArthur Foundation som instiftats av pristagaren ingår i partnerskap med storföretag som Unilever, Philips, Renault och Cisco. Nära samarbete finns också med managementkonsultbolaget McKinsey. Wijkman ingår själv i stiftelsens expertpanel.

Är detta att gå emot strömmen? Detta brukar annars vara förknippat med någon som på riktigt utmanar etablissemanget. Som ser sprickorna i dess tillrättalagda fasad och tomheten i flosklerna. Som inte blint ställer sig i ledet och lyder direktiven. Den ”sanningssökare” som Wijkman blir lycklig av verkar dock vara sammanknippad med någon som representerar hans sanning. Någon riktig ifrågasättare kommer inte komma på tal när det gäller ett pris som detta. MacArthur är precis som Wijkman gödd av den yppersta eliten och toppfigurerna som syns på Bilderbergmötena, på World Economic Forum i Davos och G7/8. Det är en värld befolkad av ultrarika familjer som Rockefeller och Wallenberg och understödda av kungligheter som Prins Charles och Drottning Beatrix av Holland. Det är dessa krafter som drömmer om ”The Great Transformation” (Den stora omställningen) och globala maktstrukturer. Det är sedan många som naivt hakar på i det ledet och låter sig förföras av de fagra gröna utopiska drömmar som presenteras av ulven i fårakläder.

Att på riktigt gå emot strömmen och följa sin övertygelse ger inga priser, gräddfiler in i jetsetlivet eller guldtackor från Boliden. Det stänger istället effektivt dörrar och förstör karriärmöjligheterna. Den ger definitivt inga pengar på kontot. Sanningssökaren förses istället med stämplar som ”förnekare”, ”konspirationsteoretiker” och ses som köpta av ”Big Oil/Tobacco”. Det är härskartekniker som används för att tysta de som vägrar att gå i ledet. Som jag skriver i Domedagsklockan: ”Den som till äventyrs vill bryta detta paradigm och ifrågasätta dess grunder behöver mod som en Herkules i modern skepnad och kan få betala sitt pris”. Sanningen är att inflytelserika spelare som Wijkman inte tål riktiga ifrågasättare/sanningssökare och gör allt i sin makt för att stoppa dem. Detta har jag personligen erfarit. En dag rämnar dock dammen och inget kan stoppa kraften som finns där bakom.

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Thomas P

  Jacob Om du är besviken för att du inte får den uppmärksamhet du tycker du förtjänar, skriv till Lomborg och fråga hur man cashar in på sin ”skepsis”. Han har lyckas väldigt väl.

 2. Tudor

  klimathotsrörelsen är en märklig politisk konstellation. Rockefellers lierade med vänstern och miljöaktivister.

  Att många inom familjen Rockefeller har engagerat sig i denna fråga kan nog förklaras av den evangeliskt kristna tron, samt ett dåligt samvete för de affärsmetoder som praktiserades av klanens urfader John D Rockefeller Senior.

 3. Daniel Wiklund

  Hoppas att du Thomas P får den uppmärksamhet här på KU som du förtjänar.

 4. bom

  #1 TP
  Gott råd till olycksbrodern Jacob Nordangård? För TP är ju i samma predikament (omvärlden unnar honom inte den uppskattning han tycker sig själv värd). 😉

 5. #1

  Har du kommit med några sakliga invändningar mot antingen 1) det Lomborg säger, eller 2) mot Jacob Thomas? Har du någonsin bemött sådant de faktiskt argumenterar i sak?

  Om inte, vad menar du då med att sätta ’skepsis’ inom citationstecken, och skriva om att ’casha in’?

  Och på samma tema:
  För inte så länge sedan låtsades du vara mån om skattebetalarnas pengar också, för att David Evans inte hade fått några ….

  Men men, du är inte ensam om att skenheligt posera och påstå vara och stå för ngt finare …

  Vad jag finner frapperande däremot är hur öppet genomskinligt sådant är.

 6. Jo, nog tycker jag också att Anders Wijkman är en väl inrotad medlem av det svensk-globala etablissemanget. Om man ser till hans personliga karriär har han skött sina kort väl:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Anders_Wijkman

  Först ordförande för Fria moderata studentförbundet, sedan riksdagsledamot för Moderaterna, därefter generalsekreterare för Röda Korset i Sverige efterföljd av att han blev generalsekreterare för Naturskyddsföreningen och sedan chef för styrelsen för U-landsforskning (SAREC)) för att därefter bli Europaparlamentariker för Kristdemokraterna.

  Men närstående partnern Johan Rockström och medförfattare fick kritik nyligen för tankegångar som jag antar ligger nära Wijkmans:
  http://www.dn.se/ledare/signerat/bnp-ingen-bryr-sig-om-tillvaxten/

  Anders Wijkman fyller sjuttio i år. Kanske dags för honom att trappa ned som pensionär?

 7. ingvar

  Tudor #2
  Det är en ohelig allians. De gemensamma nämnarna är neomaltusianism och makt

 8. Thomas P #1
  Jag som brukar försvara din flitiga närvaro här på KU, och tycka att du berikar bloggen. MEN NU finner jag ditt inlägg är djupt ovärdigt. Du förmodar att Jacob klagar för egen del, men har ingen grund för denna tillvitelse. Fy!
  Dessutom kan jag upplysa att Lomborg fick mycket övermaga kritik i Natures recensioner från två pretentiösa harvardprofessorer när hans bok om världens sanna tillstånd kom ut. Han blev också för en period utesluten ur Danska Vetenskapsakademin, men om jag minns rätt, visade sig detta så regelvidrigt att man fick ta in honom igen. Dessutom kastade någon i London en pizza i ansiktiet på honom, vilket fick beröm på gröna bloggar.
  Är det detta du kallar för ”casha in”?
  /C-G

 9. Det var jounalisten/författaren Mark Lynas, och det var en gräddtårta. Och den sk ’recensionen’ av Lomborg skrevs av Jeff Harvey och Stuart Pimm, ingen av dem är eller har varit vid Harward.

  Jeff Harvey är för övrigt en totalt havererad skrikande stolle, oförmögen att visas civiliserat i rum med normalt funtat folk. Han tom skryter om att han han lyckades skrika ned/avbryta/tysta Lomborg vid ngt seminarium. Men det räcker nog att läsa hans ’recension’ för att inse att allt inte står rätt till …

 10. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  #2 Tudor
  Samvete, visst, och i helvetet frossar de i glass på semestern.

 11. Thomas P

  Pehr #6 ”Ander Wijkman fyller sjuttio i år. Kanske dags för honom att trappa ned som pensionär?”

  Gäller det även alla pensionärer på skeptikersidan att de skall trappa ned?

  Ribbing #8 Visst har Lomborg fått kritik, bl a från Danska Vetenskapsakademin, men det kom sen order från politiskt håll så vid en omprövning kom de fram till att hans bok inte kunde klassas som forskning och därför inte heller borde bedömas som sådan. Kanske har han också fått en tårta i ansiktet, det var ju populärt att tårta kändisar ett tag.

  Jag tänkte dock snarare på att han blev chef för det specialinrättade Environmental Assessment Institute i Danmark, ett bra jobb för en rätt okänd akademiker som bara skrivit en bok som kritiserats vetenskapligt men fått bra politiskt stöd. Nu senast framkommer att han får rätt bra lön från sitt Copenhagen consensus också:
  http://desmogblog.com/2014/06/25/millions-behind-bjorn-lomborg-copenhagen-consensus-center
  $775,000 för ett år är inte fy skam! Då kan man nog ta en och annan tårta och lite negativa recensioner.

 12. Daniel Wiklund

  Vore väl inte helt fel om du Thomas P också trappade ner, jag tillhör inte dom som skulle sakna dig här. Du är extremt ointressant och tråkig.

 13. Svempa

  Mr Pickwick spände blicken i Thomas P. och yttrade med låg men tydlig och eftertrycklig ton:

  – You are a humbug, Sir

 14. Ingemar Nordin

  Till saken hör att Jacob blev arbetslös i och med att han inte fick något förlängt förordnande på sin 60%-iga undervisningstjänst vid Linköpings universitet i Norrköping. Varför? Helt enkelt därför att han skrivit en debattartikel i DN tillsammans men Svenolof Karlsson och Marian Radetzki i samband med publicerandet av ”Domedagsklockan”. Trots mycket positiva omdömen från studenterna om hans kurser så blev tydligen detta för mycket för programstudierektorn.

  Så går det till vid våra svenska universitet numera.

  (Jag rådde honom idag, över en öl, att söka sig utomlands)

 15. Ingemar Nordin

  Jacob, jag tror att du på pricken fångar hur det hela fungerar: De som ylar i kör i enlighet med etablissemangets PK-budskap får pris och hyllas som fantastiska nytänkare. Medan de som verkligen vågar utmana den ortodoxa synen betraktas som parias.

 16. tompas11

  Jag kommer ALDRIG mer att köpa någon produkt från Polarbröd kan jag försäkra. Det är min förhoppning att övriga skribenter gör detsamma.

 17. Gunnar Strandell

  Ingemar Nordin #14 och Jacob Nordangård.

  För mig låter det som om Linköping/Norrköping infört en sorts yrkesförbud för akademiker!

  Parkerade i Norrköping idag, för att ta en kopp kaffe med tidigare granne och tvingades betala 20:- i parkeringsavgift, för en timme, dvs. vad det kostar att stå på en ”het” plats, närmast färjorna, vid resecentrum i Helsingborg.

  Jag är orolig för att Linköping/Norrköping gräver sin egen grav och att de skulle ha nytta av alla förslag till förändring och förbättring. Men de väljer att tydligen att skicka Jacob på porten och istället satsa på festivaler där man kan köpa ett band med ”all inclusive” som inte fungerar vare sig när man ska betala eller när man vill ha pengarna tillbaka.

  Go green! 😉

 18. Pelle L

  När jag läste denna utomordentliga artikel av Jacob Nordangård tänkte jag:
  Men hur skall det gå för denne unga begåvade man, var skall han sätta fötterna utan att sjunka ner i ett moras av hyckleri och verklighetsförfalskning?

  Och så kommer Ingemar Nordins besked som ett brev på posten i #14, att Jacob har frusits ut ur den akademiska gemenskapen.

  Tack Jacob för att du var så modig och skrev denna avhandling!
  Och jag gråter över ditt öde.

  Alla ni andra: Vi måste hjälpa denna unge man! Visst förtjänar han bättre?

  PS
  Suck, jag som alltid gillat Polarbröds ”Sarek wrappa” 🙁
  Vad skall jag nu äta till frukost?

 19. Börje S.

  Jacobs forskning är farlig. För vissa. VEM/VILKA tror ni har beordrat Linköpings Universitet att fota Jacob?

  Och Pelle L.: polarbröds bröd, om man nu kan kalla sådan kletig degmassa för bröd, består mest av socker och sirap. Det finns bättre och framför allt godare alternativ.

 20. Thomas P

  Ingemar #16 Har du några belägg för din anklagelse? Vi vet ju från Salby m fl hur ni ”skeptiker” har en tendens att se allt som händer andra ”skeptiker” som bevis för att kritiska åsikter skall tystas.

 21. Slabadang

  Den gröna fascismen!

  Thomas Ps argument avslöjar hans hänsynslöshet och totala avsaknad av rättskänsla. Totalitär fanatism är kuttersmycket för denna nya gröna fascistiska förtryckarapparat. Vi har nog med bevis och denna skitrörelse skall bekämpas med näbbar och klor.

 22. Thomas #11,

  “Pehr #6 ”Anders Wijkman fyller sjuttio i år. Kanske dags för honom att trappa ned som pensionär?”

  Gäller det även alla pensionärer på skeptikersidan att de skall trappa ned?”

  Jag gissade faktiskt att du skulle svara så. För egen del har jag gått i pension och trappat ner redan för mer än fem år sedan. Mina skriverier här och min hobbyforsknig är pensionärsaktiviteter av blygsam omfattning och jag gissar att det är samma för de andra skribenterna här som är pensionärer.

 23. Ingvar

  Jag blir alltmer besviken på Sverige. Det är inte rättfärdiga människor som styr. Och det gäller inte bara i klimatfrågan. Land skall med lag styras. Jo mors du! Det försvann när ”Gummiparagraferna” kom till. Allt i syfte att politisera allt. Och politikerna klara inte av trycket från diverse obskyra organisationer.

 24. Thomas #20,

  Jacobs vittnesmål är väl belägg i långa banor. Vad behöver du mer för att inse fakta?

 25. Lasse

  Prisutdelaren är Polarbröd. En brödbakare som gjort greenwashing till en konst!
  Belägen i Norrland sänder de bakat bröd över hela avlånga Sverige och kallar det miljösmart!
  Smart!
  Men knappast miljösmart!

 26. L

  Utmärkt skrivet Jacob! Att sticka ut i dagens Sverige är rena självmordet, förutom den gamla Jantelagen finns nu en hel rad nya PK-lagar som styrs från Södermalm i Stockholm. Det finns färdiga svar på alla frågor.

  I mitt eget nätverk ingår ett antal opinionsbildare, journalister, politiker och företagsledare, som mellan skål och vägg är mycket skeptiska till klimathotet, men utåt känner sig tvungna att förhålla sig neutrala och spela med. När jag tänker efter känner jag faktiskt inte någon som tar klimathotet på allvar, alla är mer eller mindre skeptiska, men väldigt få vågar ta upp ämnet själva. Lite skrämmande hur det har blivit!

  Och till sist, att äta fullständigt smaklöst Polarbröd och få garanterat ont i magen, har jag slutat med.

 27. Thomas P

  Pehr #24 Då kanske du kan visa var dessa belägg finns också? (Notera först vad Ingemar skrev så du presenterar belägg för rätt sak)

 28. Michael

  Ett blogginlägg av Mons Krabbe belyser på ett tydligt och samtidigt skrämmande sätt ”the big picture” av dagens förgiftade samhällsdebatt, inklusive klimatfrågan. Texten utvecklar många av Slabadangs tankar och borde till och med få Thomas P att ifrågasätta vad han egentligen håller på med.

  http://monskrabbe.wordpress.com/2014/07/14/marxismens-aterkomst-utgor-det-storsta-hotet-mot-var-frihet/

 29. Thomas är inte ute efter att söka kunskap, fakta eller förståelse. Han söker efter ’fakta’ och ffa rykten, insinuationer, påståenden mm som han kan använda för att stötta upp, lappa och laga ett bygge, en berättelse som likt en relgion gör anspråk på att vara allomfattande, och påverka alla delar av samhället och människors liv. Och naturigtvis också göra uppdelningen vilka människor är dom goda och rättrådiga resp. vilka som är dom onda.

  Och precis som alla liknande kult-rörelser måste storyn upprätthållas inför den egna skaran av troende och indoktrinerade.

  Möjligen har Thomas själv gått på sektens budskap en gång i tiden, och att det nu är i sk förnekelse som han försöker upprätthålla den tron för sig själv (också) genom att selektivt försöka hålla fram ’fakta’ och allt ihåligare berättelser och tom rena lögner, samt ignorera allt som inte passar … Eller så förstår han (ev numera) att det inte håller ihop någonstans utan bara är en kuliss, men dock fortfarande ’användbar’ för diverse aktivistagendor, och att han därför håller på som han gör. Ja, jag vet inte …

  Men . Numera är det så tydligt och så enkelt att påvisa hur skenhelig och falsk hela denna berättelse och poserandet om höga moraliska hästar faktiskt är så jag tycker eg bara det är bra att Thomas visar upp sådant här …

 30. Ior

  Roy var ju nära att avslöja sitt konto nr 🙂 Jag vet inte faran med att lägga ut det på en chatt .troligvist naivt av mig .Du är ung Jacob men icke anonym …. Till skillnad från det andra mycket duktiga debattanterna..Dom flesta andra är ju pensionärer och har redan säkrad inkomst.
  i USA drivs ju mycket av privata pengar !
  Vi kanske kan överaska dig!

 31. Stickan no1

  Inlägg om den smala åsiktskorridoren i Sverige av Lotta Gröning
  http://forfuture.se/myten-om-den-svenska-demokratin/