DN sätter punkt för 2008

I dagens DN hittar vi en liten notis om väderåret 2008.

Ett varmt år med extrema översvämningar, torka, snöstormar och värmeböljor. Så beskrivs klimatet 2008 av meteorologiorganisationen WMO.

World Meteorological Organization har sammanställt världens väder under det gångna året. Och årets medeltemperatur var ett av de tio högsta sedan 1850.

Temperaturen har främst varit hög i Europa och klimatet har på flera håll lett till naturkatastrofer.

I flera delar av Skandinavien registrerades det varmaste vädret sedan mätningarna började. Speciellt januari och februari var milda månader.

I mars 2008 hade södra Australien över 35 grader i mer än 15 dagar i följd, vilket var ett nytt värmerekord. Samtidigt smälte den arktiska havsisen under året till den näst lägsta nivån sedan mätningarna startade 1979.

Naturligtvis sägs inget om att 2008 även varit ovanligt kallt på många ställen och att den arktiska isen nu återbildas med rekordfart. Objektiv nyhetsföring? Eller selektiv glömska?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. L

    Titta var julesnön funnits de senaste hundra åren, rätt varierande..?
    http://www.smhi.se/content/1/c6/03/18/84/pictures/statistik_julafton_stor.jpg

  2. L: Det var en kul bild. 🙂

  3. WHO (dvs världshälsoorganisationen) har kanske inte så mycket att säga om årets väder, men däremot WMO. Det aktuella pressmeddelandet finns här (http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/pr_835_en.html).
    Det hör väl till sakens natur att man skriver om det som varit avvikande och då blir det en del värmerekord. Men man nämner också att det varit ovanligt kallt på vissa ställen ”In contrast, the boreal winter was remarkably cold for a large part of Eurasia extending eastward from Turkey to China. Some places in Turkey had their coldest January nights in nearly 50 years. This extreme cold weather caused hundreds of casualties in Afghanistan and China.”

  4. Iven

    Hans Iwan Bratt
    Tack för hänvisningen till DN:s källa.
    Vad Maggie ställer till debatt är DN:s hantering av källuppgifterna och att man där fokuserar på värmen under året, som för all del inte är slut i min almanacka (och just under den senare delen av året visar extremt kalla inslag på många håll i världen). Först när året har gått, får vi se, om året har varit ett av de varmaste eller kallare än 2007.

  5. Steve

    Första stycket, tredje meningen:  ”Globala genomsnittstemperaturen var år 2008 lite lägre än under tidigare år under 2000-talet.”

  6. Thomas

    Iven, det meteorologiska året slutar förvirrande nog i november. De har vallt att dra gränsen mellan två årstider snarare än mitt i vintern.

  7. Han Iwan Bratt: Tack för påpekandet! En miss av mig. 😉

  8. Iven

    Tack, Thomas, för upplysningen.
    Jag är emellertid fortfarande något villrådig om artikelns sanningshalt,  men – som man bruka säga – möjligen ”on a higher level”…

  9. Maggie, det var egentligen DN som gjorde missen” ”Så beskrivs klimatet 2008 av meteorologiorganisationen WHO.”  Jag brukar kolla DNs källor. Det lönar sig. Se t.ex. http://hansiwanbratt.wordpress.com/2008/10/21/vad-hander-med-isen-vid-nordpolen/

  10. Anders L

    Isläget i Arktis kan man hitta här:
    http://nsidc.org/arcticseaicenews/
    Det är något mer is än förra vintern så här års, men långt under genomsnittet. Nybildad is är av naturliga skäl tunnare än äldre is och är mer sårbar under sommaren. Även här är trenden tydlig – det blir allt mindre havsis i Arktis allteftersom åren går. Ju mer öppet vatten det blir, desto mer värme absorberas. Snö reflekterar 90% av solljuset medan vatten absorberar 90%. Varmare havsvatten leder till ökad avsmältning vid kusterna. De senast publicerade mätningarna av Grönlands inlandsisar tyder på stora nettoförluster av is varje år. (Även Antarktis förlorar stora mängder is varje år.) Mätningarna görs genom att man mäter de ytterst små variationer i gravitationen som orsakas av förändringarna i isens massa.

  11. Labbibia

    Anders L:
    Eller så kan man titta på den här länken….
    http://igloo.atmos.uiuc.edu/cgi-bin/test/print.sh?fm=12&fd=03&fy=2007&sm=12&sd=03&sy=2008

  12. Anders L.

    Labbibia:
    Tack för länken! Intressant att jämföra t ex 1, 5, 10, 20 år bakåt.

  13. Thomas

    Vill man se trender har den här sidan bättre data.

  14. Det här bevisar vådan av att klumpa ihop alla temperaturer till ett globalt klimatsnitt. Vi är tokiga i statistik men eftersom statistik kan manipuleras (Ancel Keys på 1950-talet och hans selektiva sätt att peka ut fett som orsaken till hjärtkärlsjukdomar är ett skrämmande exempel) är jag väldigt skeptisk varje gång en tabell presenteras.
    Man borde istället ta varje region för sej. Ett antal siffror i sej ljuger förstås inte men det är hur de används och om vissa utelämnats som gör mej misstänksam varje gång. Bilderna som visar istäcket i länken ovan är i så fall bättre. Temperaturer intresserar mej inte längre. Det är hur vädret är som är det intressanta. Bara för att det är noll betyder det inte att snön smälter med en gång.