Detta händer nästa vecka

Ni som bor i närheten av Växjö kan på tisdag kl 18 bege er till Växjö stadsbibliotek för att lyssna på Christel Cederberg och Maja Söderberg. De två tjejerna kommer att föreläsa om mat och klimat och då framför allt klimatsmart mat (antar att baljväxter är undantagna). Från början var det meningen att Pär Holmgren skulle komma, men han har visst roligare saker för sig (se nedan).
På onsdag 9/10 är det dags för Energi- och klimatforum i Härnösand. Årets konferens handlar om klimatsmart mat. Bland föreläsarna finns Åsa Domeij, Annika Dahlqvist och Pär Holmgren. Moderator är ingen mindre än Elisabet Höglund, alltså kan det bli lite intressant. Platsen är Länsmuséet och tiden 8.30-16. 695 pix kostar det att delta, exkl. moms. Det kostar att vara klimatsmart.
Samma dag, 9/10, berättar professor Gunilla Carlsson på KVA i Stockholm om varför isen smälter. Passa på att ställa frågor. Platsen är Beijersalen, KVA, Lilla Frescativägen 4A och föreläsningen pågår mellan 18 och 19.
På torsdag 10/9 talar Göran Loman, författare till boken ”Klimat och Väder”, på stadsbiblioteket i Helsingborg. Enligt HD föreläser han om vädret och framtiden och om hur väderförhållandena i Sverige och världen förändras av klimatförändringarna. Spännande, eller hur? Det är lite kristallkula över det hela. Efter Göran Loman håller kommunekolog Widar Narvelo en genomgång av SMHI:s analys av Helsingborg. Om The Climate Scam närvarar? Ja, kanske.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Monodemon

    Dina evenemangstips fick mig att spontant och uppgivet tänka på frasen
    ”Fåfängligheters fåfänglighet!”
    Jag googlade begreppet och banne mig om Predikaren inte handlar om klimatförändringarna!
    ”Fåfängligheters fåfänglighet! Allt är fåfänglighet! Vad förmån har människan av all möda som hon gör sig under solen? Släkte går, och släkte kommer, och jorden står evinnerligen kvar. Och solen går upp, och solen går ned, och har sedan åter brått att komma till den ort där hon går upp. Vinden far mot söder och vänder sig så mot norr; den vänder sig och vänder sig, allt under det att den far fram, och så begynner den åter sitt kretslopp. Alla floder rinna ut i havet, och ändå bliver havet aldrig fullt; där floderna förut hava runnit, dit rinna de ständigt åter. Alla arbetar utan rast; ingen kan utsäga det. Ögat mättas icke av att se, och örat bliver icke fullt av att höra. Vad som har varit är vad som kommer att vara, och vad som har hänt är vad som kommer att hända; intet nytt sker under solen. Inträffar något varom man ville säga: “Se, detta är nytt”, så har detsamma ändå skett redan förut, i gamla tider, som voro före oss.
     
    Och innan koldioxidfobikerna anar öppet mål vill jag understryka att jag INTE är kristen eller tror på en högre intelligent designer. 😉

  2. Koldioxidfobiker … det var träffande och nytt! Tack för den ..

  3. Monodemon: Du är i så fall den första personen jag vet som kan vara spontan och uppgiven på samma gång. 😉

  4. Peter Stilbs

    Noterade att Axxess-TV-programmet om Et Nino kommer i kväll i repris 18.20-19.10  – kan vara värt en påminnelse. Jag tänkte spela in det.

  5. Bäckström

    TV-tips på måndag. Vetenskapsmagasinet om Svensmark.
    Dock undrar man ju hur vinklat reportaget kommer att bli när man sett trailern, nåja vi får väl se.
     
    http://svtplay.se/v/1679043/vetenskapsnyheter/henrik_svensmark_i_vetenskapsmagasinet
     
     

  6. L

    Bäckström, ja det verkar ju som om reportaget är vinklat redan som utgångspunkt? ”Vetenskapsreportern” Ulrika Björkstén granskar Svensmarks forskning bara för att den går ”på tvärs mot vad etablissemanget inom klimatforskningen tror är riktigt”.
     
    Sen sitter hon tydligen och granskar en kurva som inte sträcker sig tillräckligt långt och menar att Svensmark avsiktligt tagit bort något. Påminner lite om diskussionen om Manns kurva, men den kan jag inte minnas att Vetenskapsmagasinet kritiserat, trots att den lade grunden till Kyoto-avtalet…
     
    Hur var det nu med public service och balanserad information…?

  7. Iven

    Monodemon, # 1:
    Så träffande att citera ”Fåfängligheters fåfänglighet” ur Predikarens ord som en tankeställare i klimatdebatten!
    Men du läste väl vidare, förstås:
    ”När jag nu vände mitt hjärta till att förstå vishet och till att förstå oförnuft och dårskap, då inså jag att också detta var ett jagande efter vind”. 
    Även här anar man att det finns en viss likhet i klimatdebatten. 🙂

  8. Jag bor i närheten av Växjö (6 mil), men jag er inte särskilt aktiv i kokkusten och blivar sikert for desperat av att höra deras slevglädje. Ärr klimatsmart mat inta snarare protectionism, som hindrar de fattigare landen i att sälg deras produkter?  Men dett ärr vel som med kläder: att bara de ärr modern!

  9. Fenix

    Till klimat-matmötet i Växjö kom ett 40-tal personer. Christel Cederberg inledde med ett mini-Källen-tal om AGW. Endast jag kommenterade och ifrågasatte. Sedan gick hon över till matproduktionens CO2-utsläpp. Klart lägst har grönsaker, om de ej odlas i uppvärmda växthus. Värst är nötkött. Hon avslutade med en upplysande bild. I u-länder, där maten verkligen behövs, förstörs mycket, kanske 50%, av brist på kyl och lagringsmöjligheter. Inte så mycket, men kanske omkring 20%, kastas av i-länder. Jämförda med dessa siffror måste de CO2-vinster som kan göras genom att välja ”rätt” mat obetydliga.
    Maja Söderberg kåserade om sina svårigheter att finna klimatsmart mat i butikerna och sina odlingsmödor. Hon bjöd också på vegetariska köttbullar mm, som såg läckrare ut än de var.
    I den efterföljande diskussionen tog ingen upp klimatfrågan. Dock framhöll Cederberg riskerna med avhuggning av regnskogar för produktion av palmolja. Det konstaterades oxå att svenskarna konsumerar mer och mer kött. Orsaken efterlystes. Diskussionen gled över mot energiförsörjningen, där Cederberg såg koldioxidskatterna som ett genidrag. Utan dem skulle t.ex. biogasen med sina höga framställningskostnader vara chanslös.
    Publiken var uppenbarligen mycket mer intresserad av mat än klimat, trots det stora hotet från det senare.

  10. Fenix: ”Publiken var uppenbarligen mycket mer intresserad av mat än klimat”. Det rimmar lite illa med vad Naturvårdsverket säger. 🙂