Det vänder i Tyskland

solen
Tyskland, liksom Storbritannien och EU i stort, har länge varit inne på en självdestruktiv marsch mot energifattigdom och av-industrialisering. (Om man vill ha belägg för att klimatalarmismen är ett mycket större hot för medborgarna än den beskedliga ökningen av den globala temperaturen så kan man med fördel studera det kuriösa fallet Europa.) Men nu verkar det äntligen hända saker i Tyska mainstream media, åtminstone i Bild och på bokmarknaden. Idag startar Bild en serie artiklar som de rubricerar ”CO2-lögnen” . Bild har en upplaga på 16 millioner ex. De pushar också starkt för boken Die Kallte Sonne  av författarna Fritz Vahrenholt och Sebastian Lüning, och som ligger etta på tyska Amazon-listan för miljö. Den är också omnämnd här. P. Gosselin har fler detaljer. Men räkna med att den här offensiven kommer att bli attackerad och utsatt för hån och ilska.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magnus A

  Rick Santorum, republikan i USA som i natt vann tre delstater i kamp för att bli presidentkandidat samt enligt en poll nyligen skulle slå Obama, har visst utalat att han alltid ansett att climate change är en hoax. Drastiskt ordval kanske, men inte mer fel än rätt i ljuset av alarmistisk forskning med ”riggad retorik”. ”Hoax” kan ju tolkas som att CO2 aldrig varit växthusgas och att även det är lögn, men att klimatkänslighet knappast är hög och drakonisk politik är fel står ju klart och då spelar väl rätt ordval mindre roll.
  (Ämnesavvikelse; mer USA:
  Teapartyrörelsen och kristna lär säkert gilla Santorum, som kanske inte gillas av läsare här, men intressant i hans segertal i natt var budskapet att Obama inte lyssnat på folket utan fört politik som om han vetat bäst och inte behövt lyssna på folket, som i cap and trade eller 1000 miljarder dollar i bailouts till bl a banker (och bilindustri borde han tillagt). En intressant gräsrots-vändning där det går grus i Mitt Romneys maskineri.)

 2. Peter Stilbs

  Intressant utveckling, Ingemar – men räkna inte ut Potsdam-gänget:
  http://www.physorg.com/news/2012-02-quantifying-climate-impacts-comprehensive-comparison.html
  De söker fixa en integrerad, global ”klimatmodelljämförelse” som ska citeras i 2014 års IPCC-rapport. Var säker på att ”utredningens direktiv” är riggade att ge de utfall som man önskar.
   

 3. S. Andersson

  Allt detta hänger ihop med den plötsliga kärnkraftsavvecklingen. Man börjar så sakta begripa att det inte blir lätt att ersätta kärnenergin. Därför måste man öka användningen av fossila bränslen, vilket iofs inte är ett problem eftersom Tyskland fortfarande har stora tillgångar av brun- och stenkol. Men man saknar den politiska underbyggnaden, vilket man nu måste ändra på. Därför kommer en svängning i klimatfrågan väldigt lägligt. Jag tippar att ”medel-Schmidt” verkligen ogillar kärnkraft men skiter i global warming. Hur ska man annars kunna ratta sin BMW i 250 knutar på Autobahn?
  Däremot misstänker jag att alla de där yrkesdemonstranterna som försökt stoppa transporterna av utbränt kärnbränsle nu kommer att demonstrera mot kolkraft istället.
   

 4. KF

  #2
  Halmgubbe Allan! 

 5. Martin

  Tyskland har ett hyfsat utgångsläge med en elexport på 17 TWh 2010.
  Den 14 mars 2011 kom så beslutet att stänga 8 av 17 kärnreaktorer. Trots detta exporterade Tyskland 5 TWh år 2011.
  Men hur det går, då de modernaste reaktorerna stängts till 2022, återstår att se.
  Elpriset just nu är
  Tyskland, Österrike 98,98 Euro per MWh
  Frankrike 117,367
  Schweiz 113,62
  Sverige, Norge, Finland, Danmark 156,00
  Estland 86,07
  Estland eldar lugnt skifferolja.
  Att stänga kärnkraften i Sverige till 2022 skulle bli rätt jobbigt, tror jag.

 6. Björn

  Wunderbar! Det intressanta med boken ”Die kallte sonne”, är att en av författarna Fritz Vahrenholt blev skeptisk när han skulle granska en rapport från IPCC om förnybar energi. Han fann hundratals fel. Förhoppningsvis är detta början till slutet för IPCC och AGW.   

 7. Thomas

  Kanske pågår samma sak i Tyskland som i Australien:
  http://www.youtube.com/watch?v=aX2kMAfJggU&feature=youtu.be

 8. #5
  Vi kan väl i alla fall hoppas att mediarapporteringen inte förblir lika ensidigt vinklad i AGW-riktning som tidigare.

 9. OR

  Det här gör den tyska politiken mer begriplig för mig. De ”gröna” har fått hela nedläggningen av kärnkraften som om en tsunami hotade hela Tyskland, utan att ha gett något politiskt tillbaka. I den politiska uppgörelsen kan jag tänka mig att kärnkraftsförespråkarna har sagt något i stil med: ”OK, vi lägger ner kärnkraften, men då får ni sluta larma om koldioxiden, för just nu måste vi iallafall räkna med 70% kolkraft.”
  Kärnkraften hör inte hemma i den Nya Världen med De Nya Människorna, som samarbetar över hela världen och inte vill elda med fossilt bränsle. Trots det har kärnkraften blivit ”god” av koldioxidargumentet, även om förespråkarna varken bryr sig om koldioxid eller sådan godhet. Jag tror dilemmat blir tydligt även för dom som här föraktfullt kallas för yrkesdemonstranter, även om det är svårt att vara oberörd av ödeläggelsen av landskapet vid ett kolbrott.

 10. Peter Stilbs

  Konspirationsteorier igen, Thomas #5 ?

 11. Mr. G.

  Vahrenholt är en smart operatör. På 1980-90-talet miljösenator (s) i Hamburg. Därefter grundade han vindkrafttillverkaren Re-Power som han sålde till Indier 2008. 
  Sedan blev han Vorstand för Renewables hos RWE och kompis med RWE’s CEO Jürgen Grossman. Ni kan tro att RWE satsar på att få ut denna bok på marknaden.

 12. Det här är mycket mycket intressant! Nu ”plötsligt” får man upp ögen för kritiken mot klimathotet just när man behöver börja bygga något, kolkraft eller kränkraft? Kärnkraft har man ju bestämt sig för att lägga ner så då återstår endast kolkraft.
  Men det här är ju ett slags bevis i sig för att det där med vi idag har tekniken för att gå över till endast ”förnyelsebara” energislag bara är båg.

 13. Håkan

  => Thomas 5
   
  Vad tycker du är problemet?
  Att man tvingas skapa en egen kanal för att få ut sitt budskap?
  Du kanske föredrar (o?)demokratiska företeelser som Birgitta Dahls föreslagna parabolförbud och ”Lex Radio Nord”:s repressalier mot annonsörer för att säkerställa ett för stunden politiskt korrekt informationsflöde?

 14. PT

  Man ska nog inte ropa hej. Författarna till Die Kallte Sonne kommer att utsättas för stark kritik och man kommer att misstänkliggöra dem p.g av deras nära kontakter  med den tyska kraftindustrin. Men det intressanta är att tysk press tar upp boken som ett seriöst inlägg i klimatdebatten. I svensk press skulle den ha tystats ner och betraktas som ett samhällsfientligt inlägg från krafter som inte begriper hur nära vi är att förstöra jorden för framtida generationer.
  Det skall bli kul att följa debatten i Tyskland, för här blir det väl bara debatt på denna blogg. 

 15. Thomas # 5
  Jag fattar inte heller ditt problem. En grupp människor känner att ordinarie kanaler är kidnappade av ett PK-tyckande som de inte håller med om och funderar därför på att starta en egen kanal.
  Och?

 16. Daniel F.

  Thomas (#5 och på ett flertal andra platser på nätet) har uppenbarligen inte samma problem med ”stulet”, ”privat” material som eventuellt är ”taget ur sin kontext” när det gäller detta klipp som när han gnylar över mailen i Climategate…
   
  Men det kanske är olika…

 17. Daniel F #14
  Ha ha….där fick du verkligen in en rejäl poäng!

 18. Thomas

  Daniel #14 ser i alla fall den uppenbara likheten, medan ni andra bara agerar förbryllade om någon säger något om ett mycket mer uppenbart sätt att styra media än vad Climategate någonsin var.
   
  Men visst, det passar väl er kan man tänka att det är folket med pangar som bestämmer vad vi skall få veta.

 19. Håkan

  Att en tidning som Bild publicerar en artikelserie med rubriken CO2-Lögnen förebådar säkert en islossning i medias hantering av klimatfrågan. Vem tror inte att detta är ett resultat av omfattande opinionsundersökningar och ekonomiska kalkyler. Kalkylen har uppenbarligen slutat  i att det ansetts lönsamt både ekonomiskt och renommemässigt att vara först i spåret att ifrågasätta klimat hetsen. 
  Vem tror att andra tidningar är finare i kanten när det finns en chans att öka lösnummerförsäljningen? Att det kommer efterföljare om detta slår väl ut för Bild är nog ingen högoddsare. Isen är bruten och det finns säkert mer lönsamhet i att att kritisera och hetsa kring IPCC och  ”CO2-Lögnen” än att skriva den 10 003:e artikeln om den kommande klimatkatastrofen.

 20. Thomas #16
  Eller så kan man se det som ett alternativ, inget märkvärdigt med det.

 21. Håkan

  => Thomas #16
   
  Vem bestämmer idag vad vi skall veta?

 22. Daniel F.

  Thomas, jag vill bara förtydliga att jag tycker att det är bra att den här filmen med Monckton kom ut. Om han skulle bli inblandad i startandet av en ny mediekoncern kan filmen från detta möte vara bra att ha i bakhuvudet.
   
  På samma sätt som jag tycker att Climatgatemailen behövde publiceras. Det blir mycket mer intressant att analysera Hockeylagets publikationer i ljuset av vad de faktiskt säger när de tror att ingen lyssnar.
   
  Jag är för öppenhet. Du vill censurera den ena åsikten. Så kom inte och låtsas att vi skulle vara överens på den här punkten! Du står fortfarande med brallorna nere.

 23. Thomas

  Lena #18 du skulle läst kommentarerna under videon. Det handlar inte bara om att starta nya kanaler utan om att köpa upp existerande media i Australien. Murdoch, Berlusconi m fl har visat vägen för hur man kan använda media för att fördumma istället för att upplysa. Murdoch äger redan The Australian, Australiens största tidning, som används för flagrant antiAGWpropaganda, så nu handlar det snarare om att skaffa monopol för industrins åsikter.
   

 24. Peter Stilbs

  Thomas #21 – SVT, DN och SvD har också visat vägen hur man kan använda media för att fördumma istället för upplysa … och flagrant AGWpropaganda ska vi inte tala om…

 25. Holmfrid

  Revisionen i Tyskland kommer, när kineserna avbeställer fler än de 10 Airbussarna, som nu förlorats till Boeing – i annat fall bryter industrisamarbetet Tyskland – Frankrike ihop.  Marken förberedes nu för ett återtåg genom medias ändrade inställning.

 26. Jag är bara 58 år gammal och vi var inte tvingade att läsa tyska i skolan, man kunde välja franska. Kan någon vara snäll och ge en samanfattning av Bilds artikel för oss obildade?

 27. Mats #24
  Gosselin på NotricksZone har engelska texter

 28. L

  Det bästa är kanske att nu tvingas media sätta sig in i klimatfrågan och inte bara publicera pressmeddelanden eller fråga Rockström.
  Alla som läst en artikel i ett ämne dom behärskar, vet ju hur ytligt och ofta felaktigt man återger saker. 
  Att media granskar vad politikerna framställer som vår tids största fråga är banne mig inte för mycket begärt!

 29. Håkan

  => Thomas 21
  ”så nu handlar det snarare om att skaffa monopol för industrins åsikter.”
  Det låter som du sitter så fast i den gamla klasskampens 60-tals retorik, att du inte funderat kring ”industrins” preferenser gällande  ”klimathotet”.
  Vem tror du vinner på att striktare miljökrav tvingar transportsektorn att förnya sin fordonsflotta, flygbolagen att investera i nya flygplan, bilägare att köpa nya bilar.
  Vem vinner på den massiva utbyggnaden av ”förnyelsebar” energi? Utbyggnad av nätinfrastruktur? Ökande elpriser?
  Till och med Kol, Olja och gas-producenter vinner paradoxalt nog på ökande miljökrav genom att priset på energi ökar.
  Har du tex läst branschorganisationen Svensk Vindenergis återkommande artiklar i svensk press med krav på mer bidrag och mindre krångliga miljöregler, en bransch som inte ens skulle existera utan klimathotet.
  Vem vinner och vem förlorar på att storföretag via våld och mutor tar över stora landområden i tredje världen för produktion av biodrivmedel. 
  Industrins egna miljökostnader kan enkelt lösas genom att ”outsourca” dessa delar till Kina.
  Sensmoralen pekuniärt är att klimathotet gynnar industrin och straffar ”arbetaren” vilken i slutändan får betala kalaset.
  Det kanske är dags för en liten hårdvaruuppgradering av dina politiska ryggmärgsreflexer .

 30. L

  ”Stoppa vanvettet med sol- och vindkraft” är dagens BILD-artikel.

 31. Väderrelaterad lansering av skrämselpropagandan?

 32. Thomas

  Håkan #27 nu var det ju en viss typ av industri jag syftade på, men det förstår du säkert.
   
  Dina exempel ger jag inte mycket för. Hur vanligt är det att bilägera tvingas köpa nya bilar pga miljökrav? I Sverige har det aldrig hänt, kan du ge något exempel från utlandet månne eftersom du drog upp det?
   
  Din sensmoral förefaller mest ryggmärgsbetonad.

 33. AOH

  Artikeln ”CO2-lögnen”  har skrivits av Prof. Werner Weber med  TU Dortmund med ”viss”  vetenskaplig bakgrund.
   
   
  http://t2.physik.tu-dortmund.de/en/team/weber/publications.html
   
  Det blir ett digert arbete för Thomas, Uffeb, Christina  m.fl. att hitta ”fem fel”  ( Smily )

 34. AOH

  Sorry – det blev 2 ggr ” med”

 35. ”bilägera” är du värmlänning Thomas.
  Alla som vill köra lastbil, varubil eller liknande i Stockholm och Göteborg måste ha en bil med ”miljömotor”. Gäller även en mängd arbetsfordon, där kraven uppgraderas hela tiden.
  Vad ska man kalla det när den bil man vill köpa inte finns till salu pga miljöregler? Vill man ha bil TVINGAS man köpa det regelverket bestämt får saluföras. 

 36. Peter Stilbs

  Thomas #30 – vilken värld lever Du i?
  Kolla med dem som kör Taxi till och från Arlanda. De är i stort tvingade att ha ”miljöbil”, annar straffas de med höga avgifter och andra trakasserier (för att ”flygverksamheten” där formellt ska minska sina ”utsläpp”). 
  Min lokale Taxichaffis berättade allt detta – han har nu ”biogasbil” (med bensinreservtank) sedan några år.
  ”…Hur vanligt är det att bilägera tvingas köpa nya bilar pga miljökrav? I Sverige har det aldrig hänt, kan du ge något exempel från utlandet månne eftersom du drog upp det?..”

 37. Andersson #2 mfl.
  Tysklands kolkraft är inte helt enkelt eftersom det kräver stora ytor för brytning. Det har redan upprört och skapat protester.

 38. Mats Jangdal #33
  Verkar jobbigt att inte få välja bil själv, men jag kan ana attt bilindustrin jobbar hårt för att få regler som styr vad dom ska satsa FOU i för riktning. 
  Design när det gäller det yttre har dom ju lyckats samordna med gemensamma krafter utan lagstiftning, men när det gäller motoralternativ så är dom nog tacksamma för hjälp utifrån.  
  Det kostar ju enorma pengar att utveckla nya motorer. Att erbjuda varenda kotte sitt eget alternativ skulle ingen biltillverkare klara av idag. Det insåg redan Henry Ford.   

 39. Peter Stilbs #34
  Biogas, framgick det om chauffören var nöjd med bilens prestanda och driftkostnad?  

 40. Peter Stilbs

  Uffeb #34 – uppenbarligen var det den optimala lösningen för honom – men det är ju någon annan som betalar. Bilen gick annars utmärkt och han var nöjd.

 41. Vad är problemet med att starta en nyhetskanal med en viss vinkling (eller nyansering om man så vill)? Det är helt upp till mottagaren att välja vilken information man vill ta till sig. 
   
  I USA är Fox News vinklat till det republikanska partiets fördel. ABC, CBS och NBC är vinklade till det demokratiska partiets fördel. Alla vet detta. Men är det ett problem? Nej. Det visar bara att man får välja sina källor med omsorg. Man bör ständigt vara källkritisk.
   
  Det behövs mångfald även i nyhetsrapporteringen. Och det behövs ifrågasättanden även av FN, IPCC och andra organisationer som gör anspråk att stå för en sanning som ännu fortfarande är öppen för tolkning. När MSM har ett så kraftigt pro-AGW-bias är det bara rimligt att andra röster tillåts komma till tals.

 42. AOH

  Thomas   #  30
   
  ”….I Sverige har det aldrig hänt, kan du ge något exempel från utlandet månne eftersom du drog upp det?…”
   
   För omväxlingens skull har du rätt. I Tyskland tvingas fler och fler yrkesgrupper att byta ut sina  gamla bilar till miljöanpassade bilar för att kunna köra in  i centrum som Muenchen, Frankfurt m.fl.  Det kallas ” Feinstaub- Verordnung”  ( Finpartikel-Bestämmelser)  
   
   
   Huruvida det gäller CO2 är jag inte helt säker men det vet  ju både du och jag att det inte kan vara aktuell då det tillhör  ”livets gas”  ( Smily )
   
    

 43. Slabadang

  Jag visste att det skulle komma förr eller senare!
  Jag har kanske fått hjälp på vägen med att starta en TVkanal som avviker ifrån MSM korrekt profil och rapporterar och kritiserar från ett verkligt uppdaterat medborgerligt underifrånperspektiv. Att vara först i Sverige visade sig vara ett ”chicken race” där redaktionen till slut inte vågade ta steget rädda för att hamna i skottlinjen för sina MSM kollegor. Trots att den inledande programserien endast skulle djupdyka i våra grundlagar så var det tydligen en alldeles för utmanande uppgift för en känd journalist att våga grotta i. Demokratiska grundprinciper är tydligen höjden av uppkäftighet att lyfta fram.
  Första riktiga framgången kommer skapa en våg som rider på det extremt låga förtroende folk har för MSN och journallister. Fox hatas av vänsterfolk men upposkattas av folk och min bedömning äör inte att uppskattningen kommer ifrån opartiskheten eller sakligheten, men pga av att de belyser frågor utifrån ett annat perspektiv som är tvärs MSMs. Folk gillar helt enkelt olika synvinklar precis som det skall vara och MSM har i sin likriktining förstört sitt förtroende hos stora delar av befolkningen.
  Lyckads allt fler medier med en mainstreamavvikande profil så kommer de olika profilerna stå som spön i backen och likriktningen upphör. Det största hotet emot samhällsdebatten och demokratin står idag den den likriktade pkismen som styr MSM.
  Det kommer bli samma effekt som när friskolorna startades. Den kanske största frihetsreform som givits svenska folket sen rösträtten infördes.Den stora majoriten av barn och föräldrar röstade med fötterna när möjligheten väl gavs.

 44. Peter Stilbs #38
  Jo det är förhoppningsvis alltid någon annan som betalar, oavsett vad det är för affärsverksamhet man bedriver.  

 45. Slabadang #41
  Äntligen någon sorts svar på mina i mångas tycke tjatiga frågor om ditt TV-projekt.
  ” Jag har kanske fått hjälp på vägen med att starta en TVkanal som avviker ifrån MSM korrekt profil och rapporterar och kritiserar från ett verkligt uppdaterat medborgerligt underifrånperspektiv. Att vara först i Sverige visade sig vara ett ”chicken race” där redaktionen till slut inte vågade ta steget rädda för att hamna i skottlinjen för sina MSM kollegor.”
  Men tror du själv på att det handlade om rädsla? Handlade det inte mer om brist på ekonomiska muskler eller brister i affärsidén?
  Jag personligen tror att det handlade mest om det senare. 
     

 46. Ragnar Danneskjöld #39
  Det där med att berätta om tillstånden i världen och hemma i kommunen är ett knepigt kapitel.  
  Alla vill inte höra allt. 

 47. Slabadang

  Uffe B!
  Att granska och kritisera sina journalistkollegors rapporteringar är att bryta journalisters hederskodex och för att klara uppgiften krävs det tydligen ”att man själv är vit som snö” och står ut med att bli ”persona nongrata” bland kollegor. Finansieringen var inget problem det gick lätt och det är många fler än vad du vågar inse UffeB som är förbannat trötta på likriktiningen inom MSM och public service.
  Men det krävde några kända namn för att kanalen skulle gå att sparka igång.
  Att journalister hamnar i den absoluta botten på förtroendemätningar har sin skäliga grund och alla åtgärder för att stärka förtroendet är att stärka demokratins hela mening och värde.
  När ledande journalister inser att det finns en karriär och en framtid i att vara självständiga så är det många som kommer våga att kliva ut i friska luften bort ifrån pk-övervakarna på redaktionerna.

 48. Slabadang

  Uffe B!
  Jag uttryckte att finansieringen inte var något problem. En halvsanning då de trygghetspaketet som begärdes var betydligt större än vanligt, där argumentet var att just risken för att bli ”persona nongrata” utgjorde det starkaste. Det stora kollegiala grupptrycket var större än vi beräknat. Med andra framgångsrika satsningar så kanke det räcker med två årslöner i tyrygghtespaketet istället för fem!
  Övriga fasta driftskostnader för att sända är förvånansvärt låga idag.

 49. Rune

  Sanningen måste döljas om vindkraften.
  http://m-teknik.idg.se/2.8229/1.430994/den-kontroversiella-rapporten-om-fornybart-som-kpmg-vagrar-att-slappa

 50. Slabadang #45
  OK. Tack för svar.
  ”När ledande journalister inser att det finns en karriär och en framtid i att vara självständiga så är det många som kommer våga att kliva ut i friska luften bort ifrån pk-övervakarna på redaktionerna.”
  Har ni funderat på att leta bland de många fristående journalister som finns runt om i världen? De som vågar rapportera det som inte är så populärt hos regimen där de befinner sig. 
  Men jag förstår ju att det behövs en rivstart med redan kända ansikten.
  Har ni funderat på att anlita duktiga och kända ansikten från populära TV-program?
  Parlamentet, Gäster med gester, Bygg om hemma, o s v…
  Martin Timell ställer säkert upp.         

 51. Slabadang

  Uffe B!
  Att du hämtar dina goda exempel på journalistik ifrån underhållningbranschen är föga förvånande, utan tvärtom förklarande Uffe B!
  Ska du bara käfta så tycker jag du ska gå upp i en viktklass du passar till. Flugvikt är att rekommendera!” 

 52. Over and out.
  Glenn Beck! Fniss… 

 53. Lorden Monckton!
  Fniss…

 54. Håller med om att en del kommentarer inte är vare sig knivskarpa eller speciellt meningsfulla. Men det ena ger det andra liksom…
  Men nu väntar viktigare sysslor.  

 55. Slabadang

  Uffe B!
  Skrattar bäst som skrattar sist och jag får tacka för alla givna tillfällen! 🙂
  Helvete vilken bra retoriker jag är Uffe b! Är inte det bra orättvist! 🙂
  Hur är känns det att aldrig få in en smäll och ständigt bli verbalt sönderrjabbad och lattjad med?
  Men ska jag vara lite ödmjuk så är det lätt att känna sig som retorikens cassius clay när motståndaren förfogar över en retorik körd på rullator.
  Å helsicke där satt den igen! ! Jag vet inte hur lätt det är faktiskt och vart allt kommer ifrån, det går så lätt så läött och jag blir inte ens andfådd. Du måste lära dig att hålla upp handskarna helt enkelt. Du svingar vilt och öppnar blottor stora som dubbelsängar. Handduken  Uffe b Kasta in handduken! Det är din enda räddning. Du måste vara trött på att betrakta den retoriska matchen fårn canvasen hela tiden. Så fort du är uppe på nio så är det dags igen! 🙂 

 56. Slabadang

  Uffe B! 52#
  Var det handduken som kom flygande?

 57. Rune #47
  Otroligt!  Skandal!!
  Skrivet till DN och Svd och riksdagsledamöter:
  Är det så illa skrivet??  Det har jag svårt att tro. Det känns mer som påtryckningar eller rent och skärt undanhållande av fakta.
  Det är väl trots allt skattepengar det handlar om?
  Skandal är vad det är. Stor skandal!

 58. Bim

  Jabbadang.
  Jag satt och väntade på en rak höger, men det behövdes inte. Du tog honom med en vänsterjabb. 😀

 59. Åke N

  Thomas, Peter med flera. Angående taxi och miljöbilar. Jag körde taxi till maj förra året i Uppsala. Ungefär halva beloppet jag körde in var just trafiken mellan Uppsala och Arlanda. Så för min åkare var det ett tvång att skaffa miljöbilar eller mista en stor del av omsättningen och gå i konkurs. Så följande gäller:
  Arlanda har portat ej miljöklassade taxibilar. Man får inte ens lämna kunder där på normalt taxisätt och absolut inte ta en kund därifrån.
  Driftskostnaden för biogasdrivna bilar är ungefär som för dieselbilar, men det beror på att biogas är obeskattad (såvitt jag vet). Problemet med biogas är den korta räckvidden (ca 40 mil) och få tankställen och den långa tid det tar att tanka. Visserligen kommer man ca 30 mil till på bensintanken men då kanske man mister miljöklassningen.
  Numera har det kommit miljöklassade dieselbilar med automatlåda (automatlåda är nästan ett måste i taxibil) och dom har blivit vanliga i det taxibolag jag körde för. Problemet med dessa, som nu finns på marknaden, är att dom väl små.

 60. Bim #56
  Kul att publiken är med på noterna och har nöje av att försöken till att ställa några frågor leder till batalj.
  Men kamp och debatt är mer underhållande för publiken. Konstigt vore det annars.
  Frånvaron av intresse för ”sista ordet” kan kallas ”att kasta in handduken”.  
  Nytt fyndigt begrepp för ”svarslös”, och allt annat som beskriver en förlorare som ger upp. Oavsett skälen till uppgivenheten.
  Någon som funderat över att det finns några ”självtänkare”  som försöker skapa en dialog?     

 61. Slabadang

  Ingvar E!
  Storyn bakom varfrö KPMG rapporten censureras är lått att känna igen.
  Vi har ju ett politiskt ledargarnityr som är desperat medvetet om att de hängt i sig i en skör tråd. Om vi ska använda begreppet ”ohållbart” i sin rätta betydelse så beskriver det den sits de satt sig i. Det är på medias nåder de klarat sig så här långt och den tsunami av kritik som kommer när väl lojaliten brister riskerar att skölja bort hela partiapparater och regeringar i vart och varannat land.
  Näör man har rätt så får man till slut rätt Ingvar. Det är svårt att ha tålamodet att lita på astt så är fallet. Nu är det ju inte heller skeptikernas fall vi talar om utan klimatalarmismens fall med alla sina dominobrickor.

 62. Detta är ju lysande!
  Jag har skickat ett mejl och tipsat en av våra mer namnkunniga kvällstidningsjournalister. 

 63. Uffeb # 58
  Dialog är nog bra…..
  Men då ska det vara dialog, och inte det du tyvärr ofta ägnar dig åt, monolog, med lite allmänna giftigheter som kan gälla alla eller ingen som försöker att föra en dialog……

 64. Slabadang #53
  ”Helvete vilken bra retoriker jag är Uffe b! Är inte det bra orättvist!
  Hur är känns det att aldrig få in en smäll och ständigt bli verbalt sönderrjabbad och lattjad med?”
  Missade din beskrivning av något som jag inte deltagit i. 
  Din talang för att beskriva en egen verklighet är stor. Du skulle kunna bli en ny FOX-stjärna. Man behöver nog inte vara hysterisk bara man berättar den rätta sanningen och skriva om det man kommenterar så att det passar.
  I inlägget som jag citerade handlade det inte om att bygga en halmgubbe, det handlade mer om en liknande teknik (låt oss kalla den luftgubbe). 

 65. Peter Stilbs

  Åke N 57, tack för klargörandena. Det var värre än jag trodde, mycket värre. 

 66. Labbibia #61
  ”Dialog är nog bra…..
  Men då ska det vara dialog, och inte det du tyvärr ofta ägnar dig åt, monolog, med lite allmänna giftigheter som kan gälla alla eller ingen som försöker att föra en dialog… ”
  Jag håller inte med. Monolog tycks det sällan bli eftersom många vill kommentera.
  Det du kallar giftigheter brukar uppstå i kommentarerna från de som inte uppfattade att jag inbjöd till dialog.  
  Giftigt är ett starkt ord, men taggarna ut från hemmalaget är ett hinder för dialog. Men det är ju å andra sidan inte dialog som eftersträvas här. Det handlar mer om att sprida ett budskap.
  Eller hur?     

 67. Uffeb # 64
  Som sagt……. 🙂 🙂 🙂

 68. Mats E

  Åke N #57
  Jag har intresserat mig en del för lekstugan hos Luftfartsverkets personal på Arlanda. Man har poängsatt olika märken och modeller med en stigande skala – ju fler poäng desto mindre ’bra’ för miljön enligt lekstugans värderingar. En förare med en WW gasbil tilldelas noll poäng när han anländer till Arlanda och får då plocka upp passagerare utan att vänta. En förare av en bil som av lekstugans överstepräster tilldelats åttio poäng får vänta lika många minuter innan han får komma in i kön för att plocka upp passagerare.
  Styrkta av att de kunnat vända småförtagande taxiförares ekonomi upp och ner har lekstugan nu hittat på nya pålagor. En förare som håller upp en skylt med den ankommande passagerarens namn skall för denna rättighet betala femtio kronor varje gång. Man tar sig för pannan !
  Själv brukar jag be föraren av den beställda taxibilen just ta sig för pannan så att jag kan på det sättet kan känna igen honom.
  Taxiförare betalar till Luftfartsverket ett hundra kronor för att få köra in på Arlanda vid förbeställning. Plus femtio kronor för att få hålla upp en skylt med namnet på den de väntar på. 
  Jag har svårt att förstå att det kan finnas lagstöd för denna lekstuga.       
             

 69. Mats E # 66
  Det fåtal gånger jag själv åker taxi från Arlanda brukar jag börja vid taxin som står först i ”kön” och fråga hur mycket han/hon vill ha betalt för att köra in till Sthlm. När man kommer några bilar ner i raden brukar priset sjunka markant. Billigast in till stan vinner….
  Marknadsekonomi i sin prydno!

 70. Mtas E #66
  Du har nog genomskådat en av de svårare avarterna av den fria marknaden. 

 71. Lite mer om den censurerade KPMG rapporten. AF Consult (svenskt moderbolag) var också inblandad i denna.
  http://www.greenwisebusiness.co.uk/news/author-defends-kpmg-energy-report-as-presenting-pure-economics-case-2775.aspx

 72. Hm,  så Luftfartsverket tillhör ”den fria marknaden”

 73. http://www.reuters.com/article/2012/01/12/idUS92472+12-Jan-2012+HUG20120112
  Samma bolag som inte kan stå för faktauppgifterna i KPMG:s rapport, Ångpanneföreningen – ÅF Consulting, ska vara teknisk konsult när världens kanske främsta bioenergiland, Brasilien, ska bygga kärnkraft.
  Det gäller att välja rätt sängkamrater.

 74. Åke N

  Mats E #66. Skyltavgiften på Arlanda har reducerat vad jag vet på sistone. Men det konstiga är att denna avgift endast gällde terminal 5. Övriga terminaler fanns den inte på. Konstigt eller hur?

 75. Åke N

  fortsättning… Är terminal 5 den enda som är klimatpåverkande??

 76. L

  På Arlanda gör man av med 600 miljoner liter flygfotogen och ytterligare några miljoner liter bensin och diesel varje år. Och så tjafsar man om vilka taxibilar som ska tillåtas…

 77. Rune

  SMHI ligger i framkanten med sin simulering av klimatet under 250 år. 
  http://m-teknik.idg.se/2.8229/1.431107/sa-funkar-klimatforskarnas-superdatorer
  Min komentar.
  Förutspå klimat i 250 år ,finns det ingen gräns för tramset ?Ingen har hittills lyckats förutspå klimatet ens i 10 år . 
   

 78. Rune #77
  För ljög och lurades man med statistik. Utvecklingen går framåt, idag luras man med ”modeller”
  ”Trams” är för milt sagt

 79. Claes L

  Uffeb:
  ”Du har nog genomskådat en av de svårare avarterna av den fria marknaden.  ”
  Grattis, du är i en klass för sig. Var kommentaren ovan ditt sätt att tala om att du inte har en susning om vad en marknad är?
  Mats E ger en klockren beskrivning på monopolets missbruk (ser du någon konkurrent till luftfartsverket?)  och du lyckas på något sätt se det som en avart av en fri marknad.
       
           

 80. Jag kan slå vad om en hundring att i ett 250-årsperspektiv kan jag förutspå lottoraderna. Inte exakt vilken dag de dras men att de rader jag slumpar fram kommer att falla ut minst en gång under perioden.
  Och vem ska kräva mig på hundringen om jag har fel? 

 81. L

  Claes L, Uffeb har redan tidigare talat om för oss att det är säljaren som är marknaden. Försök inte lära honom något nytt…

 82. Håkan

  => Thomas 32
  ”Dina exempel ger jag inte mycket för. Hur vanligt är det att bilägera tvingas köpa nya bilar pga miljökrav? ”
  Tänkte svara på din fråga men såg att den redan är grundligt avhandlad.
  Eftersom du förefaller så dåligt uppdaterad om de regelverk som växer fram i klimatfrågans spår och på olika sätt påverkar vanliga människor, kanske det är dags att ta av de färgade glasögonen och skåda verkligheten.

 83. Gunnar Strandell

  Thomas #32
  Vägverket har gjorde en undersökning av av miljözoner i Europa för ett par år sedan.
  Länk:
  http://publikationswebbutik.vv.se/upload/5534/2010_053_miljozoner_nationell_och_internationell_nulagesbeskrivning.pdf

 84. Slabadang

  Lite mer om solcyklerna IPCC inte har en aning om  !
  http://st4a.stelab.nagoya-u.ac.jp/nagoya_workshop_2/pdf/4-2_yamashita.pdf
  lite kul är att en Japansk forskare skriver fel ”Summaly” istället för summary. ”Tle löda mylol klättlade lunt med ett tallball!”

 85. Holmfrid

  Intressant intervju med Vahrenholt i kväll på SpiegelOnLine!

 86. Slabadang

  Svensmarks senaste ”slides!
  http://st4a.stelab.nagoya-u.ac.jp/nagoya_workshop_2/pdf/3-1_Enghoff.pdf
  (via wuwt)

 87. AOH

  Holmfrid  # 85
  Det är väl det du menar?
  http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,813814,00.html
   
  „……Vahrenholt: In my experience as an energy expert, I learned that the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is more of a political than a scientific body.
   
   As a rapporteur on renewable energy, I witnessed how thin the factual basis is for predictions that are made at the IPCC.
   
   In one case, a Greenpeace activist’s absurd claim that 80 percent of the world’s energy supply could soon be coming from renewable sources was assumed without scrutiny.
   
  This prompted me to examine the IPCC report more carefully…..“ 

 88. Slabadang

  Det gäller att våga!
  Idag har jag förmedlat en investering i tillverkningsindustrin för vattenburna värmeelement. Varför kan det vara smart då?
  🙂

 89. Karl-Oskar

  Slabadang #88
  Jag tror det har att göra med ECAT.
  Passar också på att tacka för alla roliga kommentarer som jag har skrattat mycket åt.

 90. Bim

  Uffeb
  Självtänkare? Tänkte inte på det.
  Vem kan det vara?

 91. Slabadang

  K-O!
  Passande förkortning idag! :Visst är det ecaten som drar intresset.

 92. Holmfrid

  #87  AOH
  Ja det menar jag.

 93. AOH

  Peter Stilbs #  2
  ”…men räkna inte ut Potsdam-gänget…” 
   
  http://www.physorg.com/news/2012-02-quantifying-climate-impacts-comprehensive-comparison.html
   
  Vilket svammel
   
   
  „……The scientists will investigate which results are robust, where there are uncertainties and why….“
   
  „….”The project will help to fill a sore gap in the IPCC´s report,” says Hans Joachim Schellnhuber, PIK director…..“
   
  Det är ju uppenbart att det blir ett beställningsarbete för IPCC.
  Var det inte Svammel – A. som säger ” ..vetenskapen är robust ” ?

 94. ThomasJ

  Verkligen en intressant artikel i Bild.de! Den har ju oxo uppmärksammats på allehanda sätt ’världen över’. Bra så – so far, asså. Tyskland är deFacto mer/mindre ofattbart betydelsefullt för hela Europa, inte minst Sverige, och deras agerande får vittgående konsekvenser – se t.ex. energifrågan. Ur Spiegelintervjun framgår att Vahrenholt tycks både vilja äta och ha kvar kakan – månne bedömer han nuvarande situation så, att ett fullt ut debunkande av CO2-hypen är tidsmässigt oklokt. Time will tell.
  Angela Merkel sitter ju i en icke eftersträvansvärd sits, oaktat Eurokris, då ’die Gruene’ utgör en rejäl maktfaktor – de räknar ~ 20-25% i opinionen och besitter bundesministerposten i Baden-Wuerttemberg. B-W är ju i sanning ett industriellt ’hjärta’ i Tyskland (bl.a. Bosch, Daimler-Benz, Porsche osv.) och dess tunga industri är oerhört energiberoende. En stängning av kkv där (redan beslutat) får enormt kostsamma konsekvenser och det ryktas om inledda planer att flytta energikrävande verksamheter utomlands, Tjeckien ligger både nära och bra till…  😉
  Eike publicerade nyligen en mkt läsvärd sammanfattning över tysk ’energipolitik (engelsk text), länk:
  http://www.eike-klima-energie.eu/energie-anzeige/germanys-green-energy-supply-transformation-has-already-failed/
  (har länkat till den tidigare)
  Nu är ju inte Merkel helt bakom vagnen och jag tror det kan finnas en ’dold agenda’ bakom hennes ofattbart korkade beslut att stänga kkv:n i landet i förtid. Denna kan vara, att hon kommit till insikt att det måste bli rejält mycket värre/dyrare/svårare osv. att leva och bedriva näringsliv i Tyskland – pga. det ohemult stora inflytandet de gröna utövar – innan det öht. finns utsikter att återgå till en förnuftsbaserad energipolitik. Det kommer i vilket fall ta ordentligt med tid…
  Tyvärr har centristerna i Sverige slagit in på snudd identisk bana och frågan är hur länge bl.a. svensk basindustri kommer att/kan/ vara kvar i landet.
  Mvh/TJ

 95. István

  Uffeb #60
  Jag uppfattade aldrig att det pågick någon Kamp.
  Snarare en pinsam kölhalning! 

 96. Ingemar Nordin

  Åter efter två dagar utan uppkoppling.

  Det här verkar ju få ett intressant stort genomslag i Tyskland. Kommer någon politiker att våga kommentera?

  Inte minst Der Spiegels (ännu en tysk megatidskrift) intervju med Fritz Varhrenholt visar att det här är ”hett” (h/t AOH):

  http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,813814,00.html

  Intressant figur den där Vahrenholt. En ”avhoppare”, ”förrädare mot saken”, visst alla hedervärda utmärkelser i sammanhanget … Men varför tog det så lång tid för honom att se det uppenbara?

  Tack för alla intressanta länkar!

 97. AOH

  http://www.aufgeheizt.org/
  Den „GRÖNA MAKTEN“ förbereder sig för framtiden. Ungdomar värvas att producera en trickfilm om klimatförändring som senare kan användas för utbildningsändamâl
  Arrangör: PIK (Potsdam Institute for Climate Impact Resarch)
  Ämne: ” Zeit, dich aufzuheizen!” — d.v.s ”dags att blir medveten om klimatförändringen”
  Wir sind:
  Ein offizielles (Pilot-) Projekt vom Potsdam Institut für Klimafolgenforschung (PIK), einem Forschungsinstitut mit weltweitem Renommee. —–
  ”…Ett officiellt pilotprojekt hos PIK, ett forskningsinstitut med världskänd renommé….”
  „Beim Projekt aufgeheizt kannst du dich mit Klima-Experten vom weltbekannten Postdam Institut für Klimafolgenforschung (PIK) austauschen und von einer Filmemacherin lernen, wie du einen Trickfilm machst“ . —–
  ”….PIK –Klimatexperter tipsar tillsammans med en filmproducent hur en trickfilm om klimatvetenskap kan produceras….”
  Påminner mig om DDR-skoltiden där vi tvångsvärvades till politiska aktiviteter att bekämpa kapitalismen.
  Rockström , som såt kompis till hela PIK-gänget, kommer säkert snart att nappa på sådant.

 98. ThomasJ

  Nullius in verba….
  Andrew Montforts (’Bish’) utomordentliga genomgång av Royal Society:
  http://www.thegwpf.org/images/stories/royal_society.pdf
  Nog finns där en nedranss massa paralleller till motsvarande svensk(a) institution(er), oder?
  Mvh/TJ

 99. Martin

  Thomas J nr 94
  För mig verkar det som att Tyskland är ganska robust och ännu klarar sig bra. Landet exporterade till och med ca 7 TWh i fjol, trots att 8 reaktorer stängdes tidigt under våren.
  Då är Frankrikes elpris betydligt högre. Där finns tydligen elbrist vid lite kyla och kanske också vid värmeböljor. Priset är också regelbundet högt i Schweiz.
  Men störst problem har södra Sverige. Där är elpriset i dag dubbelt så högt som i Tyskland (före skatt).
  Källor. Svenska Kraftnät och EPEXSPOT.

 100. ThomasJ

  Del 3 i Bild-serien ’Die CO2-Luege’:
  http://www.bild.de/politik/inland/erneuerbare-energie/stoppt-solar-und-windkraft-22510594.bild.html?wtmc=fb.off.share
  föregånget av del 2:
  http://www.bild.de/politik/inland/globale-erwaermung/seit-12-jahren-ist-erderwaermung-gestoppt-22486408.bild.html
  På tyska förvisso men det é la kein Problem, oder…?  😉
  Mvh/TJ

 101. ThomasJ

  Martin #99: ’Pravda Elastica’, eller…? Förvisso exporterades det under 2011 elenergi från Tyskland. men, rätt stort sådant oxo, detta gjordes INNAN Merkels beslut att knoppa av/ner KKV:arna. Situationen var t.o.m. sådan, att under perioder i juni-juli måste tyska elproducenter BETALA köpare av överskottsel, dvs. energin hade ett negativt värde.
  Nedan utdrag från intervju med tyska ’energi- & miljöminister’:
  German Minister of Environment Röttgen “clueless”
  Then the DIE WELT interview focuses on energy policy in Germany. According to Vahrenholt, Germany has a solar capacity of 25,000 megawatts and a wind capacity of 29,000 megawatts, which are very volatile sources. Conventional power plants are going to be needed to balance out the supply.
  At the end of the interview, because of Germany’s now volatile power supply, DIE WELT asks Vahrenholt to estimate the current chances of power blackouts:

  The outgoing President of the Federal Power Grid Agency says that we are dancing on a razor’s edge. A cold wave like the one we are now experiencing means Alarm Level Red. The French and the Czechs, from whom we import, need the power for themselves – for heating. Currently we are supplying our needs with power from an Austrian oil-fired power plant. We hope that things will not go astray over the coming 2 weeks. When Mr. Röttgen [Minister of Environment} says that solar energy reduces the probability of blackouts, it shows how clueless this man is. The greatest demand for power occurs in the evening in the wintertime – just when solar energy is zero.”

  All these major media reports started appearing just when Vahrendorf’s and Lüning’s book was released. Skepticism is firing up in Germany. But the real battle is coming. Expect the catastrophe-crack-heads to go into violent seizures of protest.
  Go figure!
  /TJ