Det har varit varmt där besluten tas

Nedan visas uppvärmningstrenden 2 meter över jordytan från 2013 till 2022 med data från ECMWFs ERA5. Detta data är en så kallad reanalys där man har försökt använda så mycket mätningar som möjligt och sedan fylla i luckorna med hjälp av vanliga vädermodeller. Anledningen till att 2023 inte finns med är att ERA5 inte har publicerat all data för detta år än.

era5 trend 2013

Naturligtvis är 10 år en alldeles för kort period för att kunna dra några som helst vetenskapliga slutsatser från. Men det är inte det som är min poäng. Notera hur centraleuropa och EUs högkvarter Bryssel ligger i ett område där det varit några varma år på sistone. Även Washington och New York har haft det betydligt varmare. Det är på dessa platser som många av de klimatpolitiska besluten tas. Eftersom många politiker inte verkar tänka längre än näsan räcker, så kan dessa typer av människor lätt dra slutsatsen att de senaste varma åren beror helt på växthusgasutsläpp. Naturliga variationer har de ju aldrig hört talas om eller ens vill höra talas om.

Denna observation förklarar självklart inte alla politiska stolligheter, men det kan vara en delförklaring till många knäppa beslut.

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Evert Andersson

    Näslängden verkar vara karaktäristisk. Isabella Lövin kunde se klimatförändringarna på sin torrbruna gräsmatta.

  2. Visst är det intressant – att se hur storstadsbefolkningen ojar sig över värmen, tyvärr får deras lidande konsekvenser för alla oss andra.

    Intressant också att se temperaturutvecklingen i området, västliga Skanderna, Island och Svalbard, där visas mycket av vad som pågår i havet i nordligaste Atlanten, vilket sedan ger väder i norra Sverige, Norge och Finland.
    Golfströmmens transport av värme söderifrån drabbar ju Skanderna, Island och Svalbard – men det går sådär med dessa tokvarma hav, ytfilmen javisst pga mer solinstrålning – men övriga vattenlager, nej inget dramatiskt..ÖVERHUVUDTAGET.

    Luleåborna har rätt – det är och har varit kallt som tusan, Länge!

  3. Lasse

    Magnus-du är väldigt aktuell:
    https://notrickszone.com/2024/02/12/new-study-finds-global-cities-have-warmed-due-to-rising-solar-surface-forcing-since-1986/

    Inflyttningen till städer ger fler som drabbas av upphettning.

    Ser på kartan du visar att det är en kall ström från Sydamerika till Asien.
    https://wattsupwiththat.com/2024/02/12/strong-el-nino-conditions-prevails-at-the-end-of-january-2024/
    Det är märkvärdigt vad vädret ändras fram och tillbaka
    kring en stabil punkt, tvärt emot alla tippingpointteorier.
    Årets kalla väder fortsätter med än mer skottning.
    Skottår i år 😉

  4. Lasse

    #3 forts:
    Hur temperaturdata fördärvas så endast troende kan tro på dem:
    https://realclimatescience.com/2024/02/poisoning-the-climate-soup/#gsc.tab=0rd
    US gov ger oss icke trovärdiga data när de homogeniserar bra data med dåliga som ligger i anslutning till påverkade stationer.

  5. jax

    Varför kan man inte producera ovanstående karta med en projektion som inte överdriver arktis och antarktis storlek så enormt. Denna projektion gör ju att det är mycket svårt att föreställa sig hur mycket som är blått och hur mycket som är rött i verkligheten.

  6. Lasse

    Magnus
    Här får ERA55 kritik:
    https://www.youtube.com/watch?v=QIYiMV9RvbQ
    10:50
    Tydligen inte så pålitliga historiska data.
    Liksom all historik som påstår något om globala temperaturer!

  7. Jan-Åke

    Ja ,ungefär som när man saboterade ac kylningen vid något viktigt möte om klimatet i USA 1988.

  8. Lennart Bengtsson

    Det kan man förvisso säga. Men det är också varmare än normalt på en del andra ställen där det inte bor vare sig politiker eller klimataktivister som i norra Ryssland och på södra ishavet.

    Inte ens den mest inbitne klimatkritiker kan förneka att det blivit varmare praktiskt taget överallt under de senaste 50 åren. I Köppens terminologi har vi fått en mindre klimatändring och i Uppsala där jag bor har vi inte längre ett borealt klimat, en ändring som jag genomgående föredrar.

    Seniorerna bland oss får aldrig veta vad som kommer att hända nästföljande 50 år och inte kommer man att kunna göra något åt saken. Jag har och bett mina barnbarn att hålla ett öga på händelseförloppet.

  9. Daniel Wiklund

    # 8 Lennatt B Har just kommit in efter min andra cykeltur. Nu är det bara minus 17. I Luleå har det inte blivit varmare. Men det får gärna bli det. Förstår inte hur värme kan skrämma. Jag ber inte mina 9 barnbarn hålla koll på hur klimatet utvecklar sig. Det blir som det blir oavsett vad vi gör. Däremot finns det andra saker som jag oroar mig för när det gäller mina barn och barnbarn.

  10. Statistikintresserad

    In på 1960-talet kom relativa betygssystemet i Sverige med 1 till 5 efter normalfördelning med budskap om lika fördelat i varje klass.

    Detta höll inte utan blev orättvist och fel. Så efter 30-talet år försvann det, till slut, då orättvisorna blev uppenbara.

    Medelsvensson finns inte i verkligheten och så är det med en genomsnittstemperatur för jorden.

    Däremot finns olikheter som är intressanta att studera och leva i och med, t o m att visa statistiskt.

  11. Bengt Andersson

    Jag odlar vin druvor på Orust. Detta på två klimatzoner. Röda på den varma zone samt gröna där det är något sämre läge. De röda ligger mellan två bergknallar. De gröna mera öppet. Detta kallas för microklimat. Att man kan odla druvor på Orust beror inte på att det har blivit markant varmare utan på druvor som kan växa på nordligabreddgrader har framförädlats l Tyskland. En frukt som odlas så.långt norrut som mögligt smakar alltid bäst. Flest soltimmar under mogningstiden. Men om blomningen inte startar tidigt på våren/försommaren hinner druvorna inte mogna.Så lite längre odlingssäson skadar ingen. Lite varmare klimat har alltid gynnat människan. Fast en halv grad under min livstid är ju inte mycket att glädjas över. Skriver en gammal man.
    Åttigårinen på Orust

    R

  12. Magnus Cederlof

    I Frankrike, Tyskland, Italien med flera länder har det varit traktor-demonstrationer. Vad jag har förstått protesterar de bla mot EUs sk Green Deal. Är det någon här som har djupare kunskap om dessa protester? Kanske någon som är sugen på att skriva ett gästinlägg?

  13. Jan Ågersten

    #12 Magnus
    Jag följer Jeff Taylor på YouTube.
    https://www.youtube.com/@JeffTaylor

  14. #Magnus Cederlof 12#

    Jag har samlat länkar och artiklar om böndernas protester i Frankrike i avsikt att skriva ett inlägg om detta.

    Bönderna har speciellt tre klagomål: 1) Stoppa livsmedelsimport från länder som har mindre stränga regler än vad de franska bönderna lider under.
    2) Stoppa eller i varje fall pausa EU:s och Frankrikes gröna agenda.
    3) Minska byrokratien. Pappersarbete tar nu 50% av böndernas arbetstid.

    Dessutom koker ilskan över stadsbaserade inspektörer, ofta unga kvinnor, med noll praktisk kunskap om jordbruk, men med en agenda att maximalt jävlas med bönderna, naturens fiende nummer ett. Det kan låta som en bagatell, men det är det inte.

    Här ett exempel på hur statliga journalister och komiker med nedsättande förakt driver med bönder. Inspektörerna har samma inställning:

    ””Jag älskar Karine Le Marchand, hon är en fantastisk livscoach (en variant på Bonde söker fru). Jag såg henne häromdagen, hon var med Jean-Claude, 57 år. Killen är grisbonde i en liten by. Den första butiken ligger 138 kilometer bort. Han lever i Cantal, han bor med sin mamma, de har tolv tänder mellan sig! » Stora skratt på inspelningsplatsen ( arbetare och bönder kallas av intellektuella ”Salauds sans dents”, tandlösa skitstövlar). Komikern är förtjust. Han fortsätter: ”Jean-Claude säger: ”Jag tjänar 512 euro per kvartal. Jag arbetar sju dagar i veckan, sjutton timmar om dagen.” Och sedan säger Karine till honom: ”Jag förstår inte varför du är singel! Men det är klart att vi ska hitta någon till dig. De kommer att kämpa för att leva med dig!” » Gästerna busar, Léa Salamé (känd statlig journalist) är uppsluppen. Scenen är av sällsynt obscenitet. Varje dag begår två bönder självmord och public service skrattar.”

  15. Brutus

    #14 Lars M : Jag hoppas på en reaktion utan för mycket våld. Citymänniskorna är nästan så inskränkta att de tror att mjölken tillverkas på mejerier och att grönsaker förökar sig själva på landet och som vuxna skakar av sig myllan och hoppar i en förpackning, som får små vingar som för den till le super marché. Jag läste någonstans om stora öar på landsbygden utan rimlig medicinsk service. Frankrike har problem!

  16. Lars M #14,

    Jag har hört det där föraktet från dtdsbor då och då ”Bondläpp” och allt det där. Men mina somrar spenderade jag på bondgård och lärde mig snart att uppskatta jordbruk och jordbrukare. De visste allt om djur och odling. Kunde oftast klara skörden trots knepigt väder.

    En passade på att göra sig en förmögenhet på aktier samtidigt som han skötte gården. En annan var i svensk mästarklass i korrespondensschack … Fyra års folkskola.

  17. Tudor

    #8 Lennart Bengtsson

    Jag är väl medveten om att det blivt något varmare sedan lilla istiden. Drygt en grad ( om man kan lita på temperatuemätningar från 1800-talet. Täckningen var dålig). Du skriver att det är varmare än normalt. Vad anser du är en normal temperatur? Var det temperaturen under lilla istiden eller någon annan tidsperiod som var normal? varför har du bett dina barnbarn att hålla ett öga på händelseförloppet? Du har ju själv på olika platser påstått att Sverige och svenskarna inget kan göra eftersom vi är en så liten nation. Du har skrivit att vi redan har netto noll koldioxidutsläpp på grund av våra skogar. Vad skall dina barnbarn kunna göra åt koldioxidutsläpp i kina som har 1,4 miljarder invånare, eller indien med 1,4 miljarder invånare? Tror du att de kan gå före och visa vägen för resten av världen?

    #14 Lars Mellblom

    Det blir en folklig resning till slut när livsmedelspriserna skjuter i höjden. Kanske en ny fransk revolution? Mycket annat kommer också att bli dyrare när allt skall koldioxidbeskattas.

  18. Bondeupproret har spridit sig till nästan hela Europa.

    https://www.facebook.com/photo?fbid=10159329175206750&set=a.54238746749

  19. Munin

    Ja, det är inte många av jordens befolkning som finns inom de områden som ska haft uppvärmning enligt dessa uppgifter! Världsdelarna Sydamerika, Australien och Afrika ligger på minus. Halva Nordamerika och Antarktis är också på minus. Även för Europa är det ingen trend uppåt för en stor del.

    Det bor inte många i Grönlandsområdet, Sibirien, i havet utanför Antarktis och i Stilla havet.

    Har de hittat jordens områden där det bor få människor, men som står för stor yta när jordens medeltemperatur beräknas?

  20. Fredrik S

    Lennart Bengtsson, Munin #8, 19

    Det är bara delar av Sibirien som varit varmt.

    I ett område från Kamtjatka, Ochotska Havet och västerut har det varit rejält under det normala.

    Sedan undrar jag återigen hur stor osäkerheten i tex ERA5 mätning/modell är när lite data finns för 1950?

    Kina tex, stor yta, började med mätningar först 1960.

    Lennart Bengtsson kanske är insatt i modellen?

    https://climate.copernicus.eu/sites/default/files/ftp-data/temperature/2024/01/ERA5_1991-2020/map_1month_anomaly_polar_ea_2t_202401_1991-2020_v02.1.pdf

  21. Fredrik S

    #20

    Sorry, ni diskuterade ju 10-års trenden i inlägget. Läste lite för snabbt så min länk är ju en annan historia. Får skylla på för snöskottning fram till nu.

    Men frågan om osäkerhet undrar jag ändå över?

  22. TorbjörnR

    En intervju med Mr Farage som Inger lite hopp. EU valet blir superviktigt för att stoppa Net Zero.

    https://youtu.be/9K258H2DN1w?si=qAs9qvAJVMjLbD46

  23. Magnus Cederlof

    När det gäller pålitligheten av ERA5-datat så måste osäkerheten vara större före 1979 då satellitmätningarna började. Före den tidpunkten finns det helt enkelt mycket mindre data att basera en reanalys på och då måste osäkerheten vara större. Frågan är väl hur mycket större osäkerheten är.

    Även ERA5 måste basera sina analyser före 1979 på GHCN-databasen och den innehåller inte ens uppgiften på hur mätstationerna varit placerade i förhållande till bebyggelse. Egentligen innehåller databasen inte mer information än tidpunkt, temperatur och en position +/- 500m.

  24. Att stora områden i Skandinavien, Nordamerika, Australien, Sydamerika och Afrika har haft en sjunkande trend 2013 – 2022 skulle nog inte många gissa på – sett till högvis med larm om klimathot och jordens undergång från SVT, media FN och EU.

    Att Grönland markeras så mycket varmare under den perioden är lite märkligt, eftersom DMI och deras polarportal ofta visar Grönland som kallare än deras jämförelseperiod 2004 – 2013.
    Dessutom har ju vårarna kommit senare till Grönland dom senaste 15 åren och att den Arktiska havsisen har varit stark och stabil, antagligen till följd av senare avsmälningsstart på vårarna.
    Man kan ju, som svensk, fundera över havsisutvecklingen runt Grönland från dom rapporterna som våran forskningsisbrytare Oden redovisat dom senaste 10 åren…2018 observationen visade den största ismängden Oden observerat på 15 år på sommarexpeditionen OCH förra sommarens expedition visade ovanligt sen avsmälningsstart, tjockare is än satelliterna visade och även lägre temperatur i luften än satelliterna visade – Det är svårt att mäta dessa områden med satellit – men faktiska observationer tycks motsäga det mesta om någon som helst form av tokuppvärmning på och runt Grönland ( se exempelvis temperaturutvecklingen på Island 2013 – 2022 ).

    Det är alltid Mycket tråkigt att tvivla på mätningar och klimatlarm men – faktiska observationer, flora och fauna utveckling och våra egna upplevelser är ändå också viktiga parametrar för klimatförståelsen och dess utveckling.

    Hade vi minskat solinstrålningen med 10 % istället för att öka den med lika mycket – så kanske inte ens modellerna och satelliterna registrerat någon klimatångest?

  25. Fredrik S

    Magnus Cederlöf #23

    Tack för svaret.

    Ja, osäkerheten ökar ju ju längre tillbaka vi går. ERA5 sträcker sig ju endast tillbaka till januari 1940.

    Ändå skriver Copernicus tex om 2023:

    ”2023 is confirmed as the warmest calendar year in global temperature data records going back to 1850”

    Som du skriver så är ju osäkerheten från 1940 till 1979 högre men hur kan de med säkerhet säga något om perioden före 1940? Det var ju väldigt sparsamt med mätstationer och på stora delar saknades de ju helt.

    Hur kan man konfirmera något utan tillräckligt med data?

  26. Fredrik S

    Magnus Cederlöf,

    Något som förvånar är väl att det varit kallare i Australien och nordvästra Nord-Amerika?

    Alaska har ju varit i en varmtrend på 2010-talet vad jag förstått även om det varit kallare de senaste vintrarna.

    Australien likaså men det kanske är mest somrarna där som varit varmare och vintrar i Alaska?

    Svårt att se detta resultat i temperatur-grafer?

  27. Munin

    Magnus Cederlof

    Går det att få ett värde på temperaturändring om de fyra extremområdena vid Grönland, Sibirien, Antarktis exkluderas jämfört med att alla är med? Ungefärlig avgränsning bör räcka för att få insikt i hur mycket extremområdena betyder.

  28. foliehatt

    Fredrik S, #25.
    utan riktiga data så kan man spekulera, interpolera, extrapolera, med eller utan korrigeringar.
    Det blir således enklare att konfirmera något om inte verkliga data står i vägen.

  29. Fredrik S

    foliehatt #28

    Ja, precis så är det ju.

    Men man tycker ju ett vår mellanstatliga europeiska vädertjänst med en budget på 5,8 miljarder Euro kunde vara lite mer ödmjuka i presentationerna och klara med vad de påstår.

    Vi får skicka ner en stor jödra ödmjukhetspaj.

    https://www.copernicus.eu/en/print/pdf/node/1041

  30. Munin

    De extrema områdena med temperaturökning finns enligt kartan norr om 60 grader nord och syd om 60 grader syd. De täcker i sin tur bara delvis dessa områden. Sett i jordglobsperspektiv blir det inte särskilt stor yta av jorden. Resten av jorden står för minus eller bara svag ökning. Hur kan detta resultera i larm om att jordens medeltemperatur ökat?

    Kännetecknande för de områden som har mest ökning är att det där finns inte mycket människor och inte heller mycket termometrar vid jordytan! Löper satelliterna amok när de passerar där?

  31. Nr30 Munin
    Visst är det klart svårast att mäta med satellit vid polerna men framförallt blir det beräkningsnissarnas lekstuga Nr 1.

    T o m våran Oden har visat att – det är en gissninglek över stora delar av dessa områden.
    Isutbredningen runt Grönland och över den Arktiska havsisen motsäger den kraftiga temperaturökningen däruppe.

    Förra årets låga isutbredning i havet runt Antarktis följdes ju av rekordutbredning under dom senaste 10 åren.

    Det finns ett folkligt missnöje med att forskare och media pådyvlar dom att deras lokalklimat aldrig varit så varmt, världen över…syd och Nordamerikanska folk, liksom afrikaner, indier och australiensare och skandinaver har svårt att köpa konceptet om ett brinnande helvete.

    Alla dessa folk vill hellre ha politiker och politiska beslut som ger dom fred ochmat på bordet och ekonomisk utveckling OCH mindre hotfull domedagspolitik från denna nya grönögda maktelit.

    Det är ingen tvekan om att vanligt folk börjar bli rädda och oroliga över denna gröna revolution och dess fientliga retorik och skrämselpropaganda- därför stormar nu nationalistiska partier fram, världen över….en motreaktion.

  32. Lars Kamél

    De områden som har värmts upp mest är till stora delar områden med kallt klimat och liten befolkning. Det skulle vara intressant att veta vilka tider på året då det har varit mest uppvärmning. Om exempelvis de kallaste temperaturerna har ökat från -40℃ till -35 ℃ medan ingenting har hänt resten av året, så är det ju ingen fara alls.

  33. Lasse

    Arktis värms upp mest.
    Men inte på grund av CO2.
    Jim Steele hr en bra och tydlig text om detta:
    https://wattsupwiththat.com/2024/02/14/arctic-just-so-stories-bad-science-by-climate-alarmists/

    Mindre is ger större utstrålning vilket kyler och ger mer is.
    Gungbrädan är stabil 😉

  34. Nr 33 Lasse
    Jo, Steel är väl medveten om just cyklernas betydelse för utvecklingen och har ju faktiskt båda fötterna i djup empirisk erfarenhet från klimatcyklernas påverkan på bl a flora och fauna…Det som jag, som lekman, anser vara vårat facit över klimatutvecklingen.

    Dagens klimatalarmism och klimatmaffia, bl a på många universitet, vill gärna ta bort naturens egna klimatutveckling till förmån för hypoteser, beräkningar och modeller – rejält skrämmande, finns inget värre än att sudda ut historien.

    Man förstår att dagens klimathotare har bråttom att saluförs sin tes – det vore en katastrof för dom om klimatet plötsligt ändrade inriktning.

  35. Lasse

    Gick in på SVT och försökte se på klimatrapporteringen som vi fick del av både i söndags och i tisdags.
    Bara alarmet finns med!
    Forskarnas kritik fick tydligen inte plats.https://www.svt.se/nyheter/utrikes/forskare-larmar-strommar-i-atlanten-katastrofalt-nara-brytpunkt-kan-bli-20-grader-kallare-i-sverige

  36. Magnus Cederlof

    Bara en kommentar att man inte kan dra några som helst slutsatser på en trend på 10 år. Det är bara vädrets naturliga växlingar man ser.
    Sen är även de arktiska områdena försvinnande små om man ser på jorden som helhet. Områdena ser stora ut på en platt karta som den jag publicerade eftersom ju närmare polerna man kommer ju mer blir områdena utsträckta i längdsled. Men tittar man på en jordglob förstår man hur små områden vi pratar om.

  37. Sten Kaijser

    Hej Magnus,

    det finns en ”omöjlig projektion” som förstör alla proportioner, men som är ”ytriktig”,

    Jag borde veta vad den heter, men har glömt det
    beskrivningen är

    (x,y) = (sin(latitud),longitud)

    (Man kan ha den bredvid Mercators — den visar också solenergins effektivitet : )

  38. mattias

    #35
    Ytterligare en kritisk forskarröst – viktigt tillrättaläggande: https://fof.se/artikel/sluta-larma-om-att-golfstrommen-kollapsar/

  39. Munin

    #36 Magnus Cederlof

    Bilden blir att vädrets växlingar under de tio åren visar sjunkande eller oförändrade temperaturer för huvuddelen av jordklotets yta. Mot den bakgrunden är det märkligt med alla larm om motsatsen, som i så hög grad sprids i massmedia. De letar med andra ord upp extrema väderhändelser som visar på höga temperaturer och tar inte upp de som visar på motsatsen. Vinklad rapportering som ger allmänheten fel beskrivning av verkligheten,

    De fyra hotspot områdena, som inte är så stora i verkligheten sett utifrån jordglobsperspektivet, ser ut att vara extra intressanta att granska vad gäller det underlag som använts. Det är där världen plågas av värme eller kanske mer rätt slipper undan med färre förfrysningar.