Den kraftiga tyfon som nyligen drabbade Filippinerna och Vietnam skylls givetvis på klimatförändring (läs: AGW).
”Ketsana [tyfonens namn] is clearly a manifestation of the consequences of global inaction in addressing the immediate impacts of creeping climate change,” säger Heherson Alvarez, Filippinernas förhandlare i klimatfrågor. Han vill att rika länder omedelbart agerar för att minska de negativa konsekvenser som klimatförändringen medför för länder som t.ex. Filippinerna. Enligt Alvarez måste vi snarast minska utsläppen med 30 till 40 procent. Annars kommer dessa naturkatastrofer att fortsätta.
Med hur är det egentligen med Filippinernas klimat? Läser man på lite så märker man snabbt att tyfoner är vanligt förekommande i landet under sommaren och hösten. Vissa år drabbas Filippinerna av mer än 30 tyfoner och anses därmed vara jordens tyfontätaste område.
Naturligtvis är det tragiskt när så många människor drabbas av naturens nycker, men att omedelbart koppla samman allt med klimatförändring… nja, det är väl tveksamt. Fast man kan kanske förstå varför Filippinerna och andra länder försöker utnyttja ”klimathotet” till sin egen fördel.
Aztekerna offrade människor i mängder till gudarna för att bibehålla ett bra klimat. Ingen större skilland.
Varför inte offra, åtminstone symboliskt, en eller annan politiker? 🙂
Det är ett djävulskt smart grepp att sluta tala om global uppvärmning och gå över till klimatförändring. Då kan man skylla varje oväder (som alltid förekommer och förekommit någonstans på vårt klot) på mänsklig klimatpåverkan och ställa krav på en global maktordning.
Vi vanliga människor har alltid tvingats kämpa för vår frihet mot överstepräster som vill förtryckas oss. Vi skall aldrig tro att vi kan luta oss bekvämt tillbaka och förbli fria.
Om det nu går mot en kallare period så bör väl stormarna bli värre på grund av att det blir betydligt kallare mot polerna medan det i stort sett blir oförändrad temperatur runt ekvatorn. Jag har fått för mig att stort Dt ger kraftigare stormar än ett litet. Om vi nu får ännu kraftigare stormar pga kyla så får någon sno ihop en hypotes om hur människan genom sina utsläpp gjort uppvärmningen kall…
Ska bli spännande att läsa om det när den de allt kallare vinternätterna sänker sig över nejden.
Lars Bern mfl
Men samtidigt är Alvarez’ påstående sånt uppenbart idiotsvammel att tom dom värsta AGW-troende inser detta, och knappast kan höja stämman för att försvara sådant strunt. Och sådant måste påpekas om och om igen …
”creeping climate change”
Nytt uttryck?
Låter som en titel på en b-skräckis annars. 🙂
Vindar uppstår när olika varma luftmassor rör sig. Ju större skillnad i temperatur, desto starkare vind. Med global uppvärmning blir de tempererade och arktiska områdena varmare i förhållande till de tropiska, vilket logiskt måste MINSKA frekvensen av orkaner. Motsatt blir de tempererade och arktiska områdena kallare i förhållande till de tropiska vid global nedkylning, vilket ökar orkanfrekvensen. Det var det vikingarna upplevde när deras värmeperiod slutade och Lilla istiden tog vid. Att skylla nuvarande orkaner på global uppvärmning är alltså rena nyset. Och om de egentligen menar global avkylning, kan inte samtidigt världens ledare försöka bekämpa varmare klimat!!
”Creeping climate change” är ett rätt lustigt uttryck. Annars får man ju intrycket från alla AGW-alarmister att ”nu går förändringarna snabbare än någonsin”. Rimmar rätt dåligt.
Kan någon förklara hur koldioxid/kallare klimat/varmare klimat (välj förklaringsgrund) kan framkalla jordbävningar under eller över havsytan?
Kollade på Wikipedia Filippinernas befolkningsutveckling. Befolkningen ökade från ca 28 miljoner 1961 till ca 80 miljoner 2003. År 2007 var man nästan 90 miljoner. Man undra om det inte kan vara så att den snabba befolkningsutvecklingen snarare än klimatförändringar orsakade av koldioxidutsläpp som är förklaring till Filippinernas problem och att landet kan vara mer utsatt än tidigare.
Man ska givetvis inte förringa den katastrof som drabbat Filippinerna, och antalet dödsoffer är förskräckande. Men ska man göra historiska jämförelser kan man ta år 1970, då fyra stora tyfoner drabbade Filippinerna med sammanlagt mer än 1500 omkomna. Se t ex http://en.wikipedia.org/wiki/1970_Pacific_typhoon_season
Inget nytt således. Filippinerna utsätts så gott som varje år för svåra tyfoner beroende på dess geografiska läge. Med tanke på den befolkningsutveckling som skett sedan 1970 är man närmast glatt överraskad över att inte dödsoffren blev fler den här gången.
Detta är ju bara ytterligare ett sätt att äska pengar via klimathysterin. Ett utav de uslare försöken dock.. Förklaringen står väl snarare att finna i befolkningsutvecklingen som sannolikt tvingat folk att bosätta i områden som tidigare ratats på grund av dess utsatthet vid exempelvis tyfoner..
Det är säkert människans fel att tsunamin ägde rum vid Samoaöarna också…
Det är klart att värme ger mera stormar. Det vet väl alla att juli och augusti är den stora stormsäsongen men att de upphör när hösten kommer, eller….?
Lars c #4
Jag kan ha fel men är det så att jag läser orden ”kallare period” i ca 90% av dina inlägg? Ingen annan talar om det här men jag tycker att det låter intressant. Har dock inte hittat någon info om det. Vart har du fått det ifrån och vart hittar jag det?
Kollade på Wikipedia Filippinernas befolkningsutveckling. Befolkningen ökade från ca 28 miljoner 1961 till ca 80 miljoner 2003. År 2007 var man nästan 90 miljoner. Man undra om det inte kan vara så att den snabba befolkningsutvecklingen snarare än klimatförändringar orsakade av koldioxidutsläpp som är förklaring till Filippinernas problem och att landet kan vara mer utsatt än tidigare.