Två grader för mycket

Tänk vilka skilda uppfattningar det finns i klimatdebatten. De flesta skeptiker är t.ex. överens om att en uppvärmning på 0,74 grader C bör anses som mycket moderat och tämligen ofarlig. Många tvivlar på att vi faktiskt inom de närmaste 100-200 åren kommer att få uppleva en global temperaturstegring med 2 grader, som är ”gränsen för vad klimatsystemet klarar av”. Just nu talas det i vissa kretsar om det rakt motsatta, en eventuell temperatursänkning som kan vålla problem för världens jordbruk.
Andreas Carlgren och Maud Olofsson har tagit fasta på IPCC:s rekommendationer om att begränsa uppvärmning till 2 grader.
Men det finns de som anser att denna taktik kommer att visa sig ha förödande konsekvenser för vår planet. En av dem är David Jonstad, som vid det här laget är en välkänd profil för de flesta på The Climate Scam. Att hålla kvar vid tvågradersmålet är, enligt Jonstad, detsamma som att sikta mot en ekologisk kollaps. Vad anser Jonstad vara rimligt? Ja, egentligen så tror jag att han önskar att vi kunde gå tillbaka till 1850 och börja om, fast utan kol, gas och olja. Hur? Det ger han inga svar på. Jag är ledsen David, men din dröm är rena utopin. Precis som kommunismen.
Fast du får gärna vidareutveckla hur du tänkt att vi ska gå tillväga. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. L

    Jonstad har rätt i att 2-gradersmålet är rappakalja och att ingen regering kan bestämma vår framtida temperatur. Men han har fel i att det skulle innebära någon katastrof. Om vi inte går en snabb istid till mötes är det fullt möjligt att vi får 2 grader varmare vare sig vi minskar eller ökar CO2-utsläppen. Bevisen för en ekologisk kollaps är lika tunna som bevisen för att en ökning av CO2-halten med 63 miljondelar skulle medföra 1,3 grader högre T.

  2. vaddå ekologisk kollaps, det är inget självämdamål att några löjliga nyupptäkta fågelätande grodor som ingen tidigare har sett eller bryrs sig om skall överleva på bekostnad av ett bättre liv för människor. Lika lite som det skulle betyda att de dör ut (ett enskilt media hype exempel).
    Hela detta larviga resonemang att jorden är någon form utav färdigutvecklat reservat där alla förändringar är av ondo är helt fel och galet.

  3. Argumenten att ”det är så lite det kan väl inte göra någon skada” har inget belägg i modern tid eftersom det finns exempel på ämnen vi släpper ut i atmosfären som accepteras vara skadliga 1) Vi kämpar med stort hål i ozonlagret och ingen skulle komma på att släppa ut mer freoner än den ranson vi har. 2) marknära ozon skapar problem för hälsan.
    Att en ekologiskt kollaps är synonymt med att några fåglar dör ut är befängt. Ekologiskt kollaps betyder att naturen slutar fungera och då måste människor flytta. Det finns exempel på detta genom tiderna – Romerska riket, Påskön, Ökenutbredning, översvämningar osv.
    Argumenten att bara för att vi överge kol och olja att vi skulle tillbaka till 1800-talet håller inte heller. Det finns väl uppfinningar som kan se till att vi alla får en bra standard (t.o.m bättre än dagens) utan dessa bränsle.
    Även om climatespam vill att vi använder allt fossilt på jorden i raskt takt så betyder inte att det blir frid och fröjd för det. Eftersom Sverige har inget eget olja eller kol så måste hon konkurrera med andra länder. Just nu köper Kineserna upp oljereserv för dem pengar vi har betalt dem för hemelektronik mm. Och Ryssarna håller igen för att förädla oljan istället för att exportera det.
    Jag gillar bra debatt men det blir inget bra av att bara klanka ned på dem som ha en annan syn på riskerna. Riskerna med oljeberoende hotar ekonomin kanske ännu mer.
     

  4. TobbeL GBG

    Hmmm. var det inte han, Jonstad, som var med i TV och propagerade för koldioxidskatt nyligen. Hur ska han ha det egentligen???

  5. Ställ-om Max: Ursäkta mig, men jag klankar inte ner, jag undrar hur vi ska gå tillväga för att befria oss från fossila bränslen så snabbt som David J vill att det ska hända.

    Jag har ingenstans påstått att vi ska använda upp alla fossila bränslen, framför allt inte i rask takt, som du skriver. Lägg inte ord i munnen på mig, är du snäll.

    Personligen har jag inget incitament att hålla fast vid kol, olja och gas, bara vi har ett bra alternativ att ersätta dem med. Kärnkraften verkar just idealisk, men det tar givetvis tid att bygga nya reaktorer. Därför får vi kanske dras med det fossila ett litet tag till.

  6. Red Hansen

    #3 Var har du den ekologiska kollapsen av romerska riket?
    Antar att dom fantastiska uppfinningar du refererar till är någonting typ thoriumreaktorer annars är det tillbaka till medeltiden som är alternativet

  7. Lars C

    Ställ-om Max
    Naturligtvis så ska vi ställa om, det finns massor av bra orsaker att göra det och inga alls att inte göra det. Men vi ska göra det av rätt orsak och absolut inte i panik. Vi ska inte heller göra det via späkningsmodellen. Vi ska göra det med hjälp av all den tillväxt som blir möjlig för folken i tredje världen. Indien storsatsar nu på kärnkraft, kan vi bli av med de bruna molnen så försvinner en stor del av den uppvärmning som ägt rum relativt snabbt. Om man lägger ihop alla fakta som finns så står det alltmer klart att uppvärmningen blir en allt mindre orsak till omställning men oroa dig inte, de andra orsakerna räcker och blir över. Vi ska absolut inte glädjas åt signalerna som pekar mot ett kallare klimat, se dagens artikel från Nasa om kosmisk strålning, har Henrik Svensmark rätt i sin teori så ligger vi pyrt till. Tar länken igen.
    http://science.nasa.gov/headlines/y2009/29sep_cosmicrays.htm?list1317154
    Det skulle innebära kanske århundranden av sämre skördar med svält och umbäranden som följd. Det kan vara så att vår värmebölja från 1850 talet och fram till våra dagar var en anomalitet, att normaltillståndet är betydligt svalare. Men om det nu blir kallare så kan vi kanske rentav ha nytta av den höjda koldioxidhalten, dels som växtnäring, dels den lilla temperaturhöjningen som kan mildra problemen en smula. Hur som helst så kan vi inte lösa den kris vi har framför oss genom att vara lagom, det som gäller är en tvärnit in i en ny medeltid där en bråkdel av jordens befolkning överlever eller full fart fram mot en högteknologi utan fossila bränslen.
    Artutrotning och andra miljöhot bör ses som vad det är och inte kopplas ihop med klimatet. Man måste fokusera på rätt saker om man ska lösa problem. Att skylla allt på klimatet är ingen framkomlig väg.

  8. Per

    Ungefär 85% av världens energi ”förbrukning” kommer från fossila bränslen (kol, olja, gas).
    Gas och olja kommer kanske att ta slut under detta århundrade men kan ganska så lätt ersättas med produkter med kol som bas (syntetisk bensin mm).
    Kol har vi ganska så mycket av på denna jord ,  500-1000 år till innan det tar slut, så någon direkt energi kris kommer vi nog inte att få  under dom närmaste generationerna.
    Frågan är bara nu om vi inte kan använda kol, vad skall vi ta till då?
    85% är otroligt mycket energi.
    Kärnenergi är troligtvis inte en lösning för hela jorden , kan vara för vissa länder, och vatten kraft är ganska så utbyggd redan.
    Vindkraft är en leksak.
    Kanske solen är lösningen!  Men det kommer att kosta och  det gäller att hitta ett bra buinssnes case för solen för att den skall kunna konkurrera med kolen.
    Och någon annan källa för energi produktion känner jag inte till nu och bara för att man standuigt upprepar att man skall satsa på ny intressant teknik så kommer den inte ur trollkarens hatt för det.
     
    Det ända jag är säker på är att det finns inte en levande människa (vi sina sunda sinnen) som kan tänka sig att gå till baka till 1850 talet energi tillgångar.

  9. tty

    Det var 2-3 grader varmare i Sverige när våra förfäder invandrade hit för ca 10000 år sedan, men de blev tydligen inte avskräckta av det, och inte kollapsade ekologin heller konstigt nog.
    Och då skall vi inte tala om den förra mellanistiden, då det växte ekskog i Torneå och hassel i Svappavaara. Tji katastrof då också.

  10. Labbibia

    Ekologisk kollaps?
    Jonstads resonemang och spekulationer är snarare  en ekologisk kalops!

  11. Håkan B

    tty # 9
    Och för runt 1000 år sen hassel i Ångermanland.
     
    Hittade f.ö. en mycket bra sammanfattning av Steve McIntyre’s senaste verk.
     
    http://bishophill.squarespace.com/blog/2009/9/29/the-yamal-implosion.html

  12. Labbibia

    Två grader för mycket, ja……
    Om man läser Per W:s blogg Moderna Myter idag, så kan man ju verkligen fråga sig om det blivit varmare överhuvud taget?

  13. Ekologisk kollaps, är det vad som har hänt på Grönland månne, sedan den medeltida värmeperioden?
    😉

  14. pekke

    Kanske du har rätt Jonas N.
    Kallaste September på Summit.
    http://www.dmi.dk/dmi/iskold_september_paa_toppen_af_groenland
    Är det ett klimatskifte på gång ?
    Men då går det ju åt fel håll…
    Kanske det bara är väder, men 3 år i rad låter som en trend !?

  15. Stickan

    Indien satsar hårt  på thorium rektorer.
    http://www.guardian.co.uk/environment/2009/sep/29/nuclear-power-thorium-india

  16. Ställ-om-Max:
    Gick Romerska riket under på grund av en ekologisk kollaps? Ja, se det är då en helt ny teori. Har du kommit på den själv?
    Påskön är en kär myt som miljöextremisterna gärna sprider. Trots att det är belagt att de första européerna som nådde ön såg träd, och fick palmblad som presenter, hävdar miljöextremisterna att alla träd var nedhuggna vid den tiden. Trots att det är belagt att europeiska skepp under decennierna därefter lade till vid ön för att skaffa virke till reparationer och röva bort invånare till slavhandel eller för att ersätta förlorade besättningsmän, så hävdar miljöextremisterna att det var en inhemsk, ekologisk kollaps som fick samhällsstrukturen på Påskön att kollapsa. Påskön är ett exempel på hur miljöextremister förhåller sig till fakta, och inte ett exempel på vad överutnyttjande av naturresurserna ställer till med. De sista träden på ön höggs ned av européer. Decimeringen av befolkningen skedde framför allt genom att stora delar av den fördes bort från ön med tvång av européer.
    Ökenutbredningen har upphört och vänts, vilket forskare vid Lunds universitet har upptäckt.
    Översvämningar har inträffat sedan tidernas begynnelse. Är de plötsligt tecken på en ekologisk kollaps nu?
    Om Jonstad vill börja om från början vid år 1830, får han väl uppfinna en tidsmaskin och åka tillbaka dit och försöka övertyga den tidens människor att leva kvar i fattigdom i stället för att använda fossila bränslen till att utveckla ekonomin.

  17. ”Just nu talas det i vissa kretsar om det rakt motsatta, en eventuell temperatursänkning som kan vålla problem för världens jordbruk.”
    Maggie, vilka kretsar tänker du på?

  18. John L: Det finns ryska forskare som menar att vi är på väg mot en rejäl avkylning. Om solen fortsätter att sova kan det också bli kallare. Självaste IPCC:s modellerare menar ju att det inte kommer att bli varmare de närmaste decennierna.

    Däremot vet vi att jordbrukets output har ökat den senaste tiden. Kan det möjligen vara på grund av mer CO2 eller varmare temperaturer?

    Fast det förstås bara spekulationer från min sida. Gulligt att du försöker sätta dit mig 😉

  19. Maggie: Inte skulle jag vilja sätta dit dig? 😉
    Allvarligt, jag ville faktiskt bara se var påståendet kommer ifrån, inte gå i polemik (idag). Kan ju googla men är för lat. Nån länk?

  20. Här är ref til Pulkovo-observatoriet Det tog 17 sekunder.

  21. John L: http://en.rian.ru/analysis/20080103/94768732.html

    http://english.pravda.ru/science/earth/106922-0/

    Bara ett par länkar och kanhända otillförlitliga, men icke desto mindre, visst börjar vi närma oss tiden för en ny istid?

  22. tty

    Lars Kamél:
    Du har nog tyvärr fallit för antikolonialistiska PK-extremister i stället för Miljöextremister. De är ungefär lika tillförlitliga. Skogsskövlingen på Påskön är väl dokumenterad genom pollenanalys. Den började ca 900 e kr och var i praktiken avslutad ca 1400 e kr. I och för sig överlevde enstaka exemplar av två trädarter på svåråtkomliga klipphyllor ända till 1900-talet men flera andra är borta för gott, liksom alla landdjur utom några insektsarter. Den peruanska slavjakten du talar om (det handlar om ett specifikt tillfälle) inträffade i mitten på 1800-talet, nästan 150 år efter att Roggeven upptäckte Påskön. Eftersom jag har läst en del av de tidiga beskrivningarna (t ex från Cooks besök) och inte alls känner igen dina uppgifter skulle jag vara intresserad av källhänvisningar.

  23. Lars. Ekologist kollaps (av naturliga eller mänskliga anledningar) orsaker mänsklig lidande och kollaps av civilisation. Det var min poäng.  (Eftersom någon menade att kollaps innebär problem för löjliga nyupptäkta fågelätande grodor) Och visste finns det mycket skrivit om ekologi förändring kring Romfallet. Och visst det kanske inte är hela storyn men det hjälpte inte.
    Resten: 2-3 grader varmare planet betyder inte 2-3 grader varmare i Sverige. Det betyder kanske 10 grader eller -20 alltså en tipping point och det riskerar kaos. Hur stort risk? Ryskt roulette risk.
    Maggie: Raskt takt ÄR faktiskt den takten vi förbrukar olja numera. Och Sverige sakta inte in. Gör matematiken själv om världen: 85 miljon fat om dagen. 1,2  tusen miljarder kvar. Din livstid alltså. I år hittar vi en fat för varje fjärde vi förbrukar.
    Lars igen: intressant att du likställer fossil energi med rikedom. Många inkl. vår miljöminister menar att ekonomin avkopplats från fossil energi. (Om vi INTE gjort det är vi i fara från oljetopp)
    Samtliga: kanske klimat frågan är ett villospår. Det kommer aldrig att produceras mer olja och med ökande population kommer lilla Sverige måste konkurrera mer med andra. Investering i bilpark (20 år för lastbil?) och vägar kommer att te sig en värdelös satsning när det inte går att fylla tanken och du köpt ett hus på vischan. Inte för att jag förespråkar kommunism eller socialism men marknaden kommer att överge dig innan du lämnar den. Som arbetarna på Metso erfarit idag.

  24. tty

    Håkan B
    Det växer faktiskt fortfarande hassel på ett tjugotal lokaler i Ångermanland. Dock bara som relikter från varmare tider i särskilt gynnsamma lägen i ”sydberg”.
    Om klimatet verkligen har blivit så mycket varmare som det sägs borde för övrigt sådan reliktförekomster nu börja sprida sig i omgivningen. Något sådant har dock inte avhörts.

  25. Om ni är för fina att tro på ryska naturvetare ( världens suverent bästa ) kan ni möjligen ta till tacka med en finsk solforskare.

  26. tty

    Ställ-om-Max
    Om en 2-3 gradig global höjning skulle resultera 10-20 grader på våra breddgrader måste det bli istid samtidigt i tropikerna, annars går det inte ihop.
    Vi kan återigen kolla med den förra mellanistiden då den globala höjningen var ungefär 2-3 grader. Den har studerats betydligt mer i Finland än här. I Österbotten var temperaturhöjningen på årsbasis 4-5 grader, fördelat med ca 2 grader sommartid och 7 grader vintertid, vilket innebär att Vasa då hade ungefär samma klimat som Köpenhamn idag. Återigen knappast avskräckande.

  27. Torsten Wedin

    Elling #25:
    Ja, det kanske finns hopp om en riktig snöstorm och kyla i Köpenhamn i december. Det har ju redan börjat snöa i norrland, när ”brittsommarn” egentligen skulle ha börjat.

  28. Torsten Wedin

    Ställ-om-Max #23:
    Du är inte matematiskt skolad, men det har ju tty redan kommenterat i #26.
    Du verkar inte heller vara speciellt påläst. Oljan är INTE fossil. Lyssna på:
    http://www.gasresources.net/Kenney-NPR.mp3
    Ryssarna hittar ju numera OFANTLIGA mängder olja där araber och andra ”västvärlds-förstå-sig-påare” säger att det inte kan finnas olja. Varför? Jo, ryssarna vet hur olja uppstår (observera presens, för den bildas forfarande). De fyndigheter som araber och andra västerlänningar redan hittat är ”smulor”.

  29. Ställ-om Max #23
    Du verkar vara en smart typ som fattat vilken ny marknad som öppnat sig genom hysterin kring vädrets nycker trots klimatets långsamma förändringar åt det ena eller andra hållet.
    Och du påstår att ”marknaden kommer att överge dig innan du lämnar den”. 
    Hur menar du? Hur tänker du? 
    En ”marknad” är en plats där varor och tjänster byter ägare. Ska inga varor eller tjänster få byta ägare i din värld?
    En otroligt egoistisk människosyn tycker jag.

  30. pekke

    Ställ-om Max #23
    Metso !!??
    Har de nåt med klimatfrågan å göra ?

  31. Uffeb och Pekke. Diskussionen handlar delvis om hastigheten för att fasa ut fossilbränsle. Kan det göras skonsamt (som maggie är inne på) och inte hastigt genom ransonering som denna tråd började med, kan ekonomin räddas. Eller det är så jag uppfattar argumenten.
    Det är bra att du påpeka att marknaden är en plats där varor byter plats, kanske marknadsekonomi är bättre begrepp. För att det är marknadsmekanismer som sägs vara bättre än kommunistiskt vänster ideé om ransonering om nu det råder mer efterfråga  än tillgång .

    Men jag menar att situationen är så pass allvarlig och tilltrasslat att lita man på marknadskrafter för blint så riskera du att systemet inte ser till att du har något att byta för mat.  Som tecken på detta namnar jag Metso som sparkar var tredje anställd idag. Om vi inte kan få energi i ekonomin så krymper den och då kommer arbetslösheten, och dras det för långt, svält.
    Torsten kommentarer min matte. Klimatsystem är komplexa. Argument som ” det var varmäre förr och det gick ju bra” är inte riktigt på den nivån som debatten förs hos klimatforskare. Skillnader mellan då och nu – i hastigheten av förändringar och i så kallad ”positiva feedbacks” samt ökade mängd koldioxid i atmosfären gör att det är risk för att det går annorlunda denna gång. Och globalt sätt hur bra är det med vindruvor  i Sverige om miljontals klimatflyktingar är på väg hit?

  32. L

    Klimatflyktingar på väg till Sverige? Är det isbjörnarna du menar?

  33. pekke

    L
    Det är möjligt att du har rätt om isbjörnarna eftersom Arktis bara smälter å smälter enligt en del.
    Men här i Värmland har den första snön börjat komma enl. VV:s väglagskarta, så snart är isbjörnarna här ! 😉

  34. pekke: Jag tycker att Helsingborg är ovanligt kallt för årstiden. Nästan så kallt att det skulle passa isbjörnar. 😉

  35. pekke

    Som tur var steg tempen några grader från noll så det övergick till regn i stället annars hade det inte varit roligt på vägarna nu.
     

  36. Labbibia

    Ställ-om Max
    Vi har ju redan klimatflyktingproblematik i stor skala i Sverige. Men du tycks ha fått riktningen om bakfoten. 😉
    Människor flyr ju härifrån några veckor på vintern, när det är som kallast….Om de har ekonomiska möjligheter till det, vill säga. Det sägs ju att Thailand tar emot över 300 000 klimatflyktingar från Sverige varje vinter.
    Pekke och Maggie
    Just nu är det 0-gradigt här i Sthlms innerskärgård. 
    Ingen större risk för värmeslag alltså.

  37. Steve

    Planned recession to avoid catastrophic UK climate
    UK måste sluta bygga flygplatser, byta till el-bilar, och stänga kolkraftverk, som en del av en ’planerad recession’ för att undvika, eh, en hemsk klimatförändring.
    .   England ska skära ner CO2-utsläppen med en tredjedel till år 2020.  En rapport från Tyndall Centre for Climate Change Research säger att det inte räcker.  Enda sättet att inte passera den farliga tipping-point’en är att fördubbla målsättningen — minska med 70% till år 2020.
    .   För det krävs att man ordnar till en ’planerad ekonomisk tillbakagång’.
    http://www.telegraph.co.uk/earth/earthnews/6248257/Planned-recession-could-avoid-catastrophic-climate-change.html
    På något sätt har en galenskap drabbat delar av mänskligheten.  Kan tidningspapper innehålla något skadligt?

  38. Labbibia

    Steve
    Häromdagen såg jag ett program på Viasat history, som handlade om släktforskning. En engelsk kvinna (artist, fotomodell?) fick hjälp att leta upp sina rötter. Bara lite drygt 100 år tillbaka i tiden levde hennes farfars far i hjärtskärande armod i Londons fattigkvarter.
    Är det tillbaka till den tiden som våra ”gröna talibaner” längtar? 

  39. Fredrik N

    Ställ-om Max:
    Intressant, du skrev  ”Skillnader mellan då och nu – i hastigheten av förändringar …”
    Vad är din källa på detta?
    I t.ex. ”Yamal-grafen” kan jag då inte se något speciellt anmärkningsvärt med temperatursvängningen i vår nutid. http://bishophill.squarespace.com/blog/2009/9/29/the-yamal-implosion.html
    Om man då inte räknar med den ursprunliga kurvan….
    Jag försöker inte sätta dig på pottkanten, jag söker själv efter svar så jag är tacksam för alla referenser jag kan få som backar upp olika påståenden.

  40. Steve

    Representanthuset i USA tog i juni ’Waxman-Markey’, en ’cap-and-trade’ lag, där ’det allmänna’ ska sälja rättigheten att, eh, förorena naturen med CO2, och där sedan smarta traders ska kunna göra sig en rejäl hacka på att köpa och sälja sådana tillstånd. (Dyrt?  Jovars.  Men kongressmännen har råd.)
    .   Heritage Foundation räknade lite på vad det skulle kosta.  En bit in på 2030-talet skulle BNP ha minskat med ”$9,4 trillion” och 2,5 miljoner jobb ha försvunnit.  Bensinpriserna skulle stiga med 58%, el-priserna hemmavid med hela 90%.   Men CO2-nedsmutsningen skulle ha minskat med 17% år 2020 !
    .   Fast senaten filar nu i stället på ’Boxer-Kerry’, en modifierad lag som förstås även den bygger på ’cap-and-trade’.   Den är lite värre, för den vill minska CO2-nedsmutsningen med 20% till år 2020, och med 83% till år 2050.
    .   Tror dom.  Ja, man är uppenbarligen experter på området:
    .   ”I don’t know what ’cap-and-trade’ means,” Democrat John Kerry said. ”I don’t think the average American does. This is not a cap-and-trade bill; it’s a pollution-reduction bill.”
    http://www.investors.com/NewsAndAnalysis/Article.aspx?id=507611

  41. Håkan B

    Ställ-om Max
     
    Metso, visst tråkigt för dom anställda som får gå, men nu är det en gång så att skogsindustrin är extremt konjukturkänslig, inget nytt där, så har det varit och så kommer det att förbli. Men att skogsindustrin skulle försvinna helt verkar inte rimligt med tanke på att råvaran finns där den finns. I Rapport igår hade man ett inslag om just Metso och varslen där och naturligtvis tog man upp den kraftiga tillväxten av papperstillverkningen i Indien och Kina, antydandes att det skulle vara förklaringen till uteblivna order, varför måste man hela tiden göra såna kopplingar, den konjuktursvacka vi är inne i nu räcker mer än väl till för att förklara situationen. Pappersindustrin i Indien och Kina dras f.ö. redan med problem i råvaruförsörjningen och den inhemska efterfrågan ökar hela tiden. Skogsindustrin kommer tillbaka, vi måste alla torka oss nånstans!

  42. Hayek

    re. Planned recession to avoid catastrophic UK climate
    Jag tror inte att det är någon plötslig galenskap som drabbat dem. Det är helt enkelt hela ”alternativrörelsen” som vädrat morgonluft. Alla dessa ”stolleåsikter” har frodats i deras underground-rörelse i decennier. Nu har naiva politiker och medier släppt fram stollarna i ljuset. Med AGW som ursäkt kan de motivera alla möjliga insater mot allt de hatar (dvs. det mesta som har med framsteg och företagande att göra).
    Det troliga (som tur är) är att det liksom på 70-talet slutar i en stor besvikelse för dem. Tyvärr får vi nog räkna med att de mest besvikna kommer bilda AGW-rörelsens motsvarighet till Röda Arméfrakionen o.dyl.
    Ett stort problem är att det starkaste fästet för dessa stollar är i våra universitet och högskolor. Staten (dvs. vi) avlönar mängder av ”forskare” som jobbar med en dold agenda. De framställer sina galna åsikter som ”forskningsresultat” som både politiker och media sväljer helt utan att ifrågasätta. Vad som skulle behövas är en rejäl utvädring (dvs. utrensning) av dessa institutioner. Detta verkar tyvärr mycket avlägset.

  43. pekke

    Hayek #42
    Det blir nog som med proggvågen, den bara stendog när alla börja gå på disko och musikerna tröttnat på att följa proggarnas lilla röda.
    Fast efterdyningarna levde kvar ända in på 80-talet.
    För övrigt håller jag även med dig om att märkligt många vänsterextremister som förmanar folk om hur de skall leva ofta kommer från högre lärosäten.
     

  44. Torsten Wedin

    Maggie #34:
    Har du tänkt på att ”brittsommarn” ska börja nu i dagarna. Det verkar inte bli nåt av med det i år. SMHI spår -4 grader i mellansverige i natt. Brrrr! Nej, Tacka vet jag global uppvärmning. Då slipper man frysa.
    /Totte

  45. Fredrik N frågar om hastigheten för förändrngar. Det finns tecken lite varstans och jag menar hård data. Jag har inte hittat något om glaciärsmältning men….Since 1993, the world’s oceans have risen at the rate of 3.2cm per decade. This is twice the sea level rise of the last 100 years. James Hansen, director of Nasa’s Goddard Institute for Space Studies.
     

  46. Hej Max.
    Tror inte det blir nån kioskvältare med en ny havsnivådebatt her specielt inte när den där siffran du drar fram inte är så der alarmistisk. Vi är ju van med meter, tiotals meter eller hundratals meter från AGWhållet.
    När det gäller förändringars hastighet :
    – Vi har fallit minimum 0.5degC från toppåret 1998.
    – Istider tar brått slut. Tex har dansken Jörgensen tagit reda på att senaste istid tog slutt för 10711 år sedan.
    – Istider börjar långsamare.  Men vi befinner oss högst sannolikt på toppen i en interglacial och nästa STORA istid kan starta när som helst, geologiskt sett altså..  Det kan bli tillräckligt otrevligt tillräckligt snabbt. .
     
     

  47. Elling, både du och jag och vår avkomma hinner nog leva hyfsat tempererade liv innan våra gravar täcks av kilometertjock is under tiotusentals år …
    Det är inte det som kan bli otrevligt

  48. Jonas N, i et svakt ögonblick har jag tillåtet mig skrämmas av samanhangen mellan vulkansk aktivitet och start/slut på istider. Den her Felix driver tesen om at seismologisk aktivitet smälter glaciärer. Ökande atmosfärisk vatteninnehåll kommer tilbaks som nytt istäcke om klimatet i övrigt är tillräckligt kallt till att somrarna fryser över. Den her dansken (Steffensen heter han) som räknade fram 10711 år till Holoscens början har ställd en tilleggsfråga : Hur kan avsmältingen ske i racerfart ? Hur kan det stiga 14grader på et år ? Sådana energimängder kan bara förklaras med undervattensvulkaner och dramatiska endringar i havströmmar.
    Åt andra hållet finns Steven Cather som hävdar att istiderna kickstartades via vulkansk aktivitet för 34My sedan. Och vi har ju mycket vulkanutbrott nå..  De lär fortsätta iom et utdraget solminimum.
    Bara spekulationer inom våra livshorisontar det her för all del… Det var mer seismologisk action, supervolvcanoes etc, förr verkar det som. Om Yellowstone smäller lär det inte bli mer enn et regionalt trauma. Och det finns ju inte så mycket glaciärer att smälta för att ge upphov till ditto nya glaciärer..  Det finns en uppdaterad pacemakergraf som visar på stabilitet etter 105 000 års peaken i oksygenisotopproxyn men jag återhittar den inte just nu..  Har vi verkligen gått ur 100 000 / 11500 års cyklerna ? Har vulkansk aktivitet avtagit så mycket iom tjockare skorpa/mantel/kontinentalrötter  och jordexpansion sedan 200 My sedan ?  Behåll lugnet itv altså

  49. tty

    Håkan B

    Det växer faktiskt fortfarande hassel på ett tjugotal lokaler i Ångermanland. Dock bara som relikter från varmare tider i särskilt gynnsamma lägen i ”sydberg”.
    Om klimatet verkligen har blivit så mycket varmare som det sägs borde för övrigt sådan reliktförekomster nu börja sprida sig i omgivningen. Något sådant har dock inte avhörts.