Det är klimatet, eller nej, eller jo

 Torka

Juan Flores har idag skrivit en artikel i DN med rubriken ”Katastrofen stämmer bra överens med väderforskarnas farhågor”som i alla fall jag finner en smula förvirrande. Han har intervjuat Markku Rummukainen på SMHI ang torkan i Afrika.  Markku menar att förändringar i i nederbörd, regnsäsonger och torrperioder är ett scenario (från modeller?) som gäller generellt för Afrika som följd av klimatförändringarna men säger i nästa mening att det inte går att slå fast nuvarande torkan beror på klimatförändringar.

Markku Rummukainen avslutar med att berätta att;

-Bakom den aktuella torkan anar man i första hand den nyligen avslutade La Niña, som är en naturlig klimatvariation i Stillahavsområdet.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. bom

    Tydligen har klimataktivisten R börjat gardera sig också? När skall väderPer vakna upp och joina vingelklubben?

  2. Bim

    Lena Krantz

    Jag tycker det är så fint med människor som precis vet vad de skall säga, när de inte har en aning om vad de skall säga.

    Bom
    VäderPär kommer aldrig att vakna, han har aldrig somnat och aldrig vinglat heller för den delen.
     Men någon klimatopera på Broadway lär det väl inte bli.
    Lite synd är det förstås, för hade han lyckats med det så vore det inte så lätt att bara tyst och stilla återgå till verkligheten, som om inget hade hänt.

    Avvecklingen av AGW-stolleriet blir intressant att följa, för det finns alltid personer som likt de japanska soldaterna i Stilla Havet  fortsätter att strida 40 år efter krigsslutet för att de inte märkt att det var över.
    Jag kan ana vilka de blir.

  3. Flugan Helge

    Precis som om detta aldrig hänt förut??????
    Jävla journalister som aldrig kan skriva sanningar. Jobbet som journalist borde regleras i etikens tecken! 

  4. Lena Krantz

    bom #2

    Fast jag skriver egentligen bara att artikeln är förvirrat skriven (enligt min mening) men det behöver ju inte vara Markku Rummukainens fel, det är ju inte han som har skrivit artikeln.

    😉

  5. Ann L-H

    Flugan Helge # 3
    Members of the Society of Professional Journalists skriver att de …”believe that public enlightenment is the forerunner of justice and the foundation of democracy” … De har vidare en Code of Etics! Första avdelningens rubrik ”Seek Truth and Report it”. Huruvida svenska journalister ”tagit del och förstått” får var och en bedöma. De miljö- och klimatjournalister som verkar i MSM tycks i varje fall inte vilja förstå.

  6. Torka och svält i tropiska Afrika är journalisternas älsklingsämne, och kan man koppla samman det med klimatförändringar tycks det vara oemotståndligt att skriva om.
    Nederbörden på Afrikas Horn är kopplad till monsunen i Indiska Oceanen. När de stora centralasiatiska landområdena värms upp mot sommaren dras den fuktiga luften in över Indien, och det skapar västliga vindar över östra Afrika i juli-september som för in fuktiga luftmassor från Kongobäckenet. Ju kraftigare monsun, desto mer regn i Somalia. Monsunen växlar cykliskt och därför drabbas Afrikas Horn av torka med jämna mellanrum. Kenyas befolkning har ökat från ca 6,5 miljoner människor 1950 till nästan 32 idag, Somalia har antagligen 11 miljoner människor och en befolkningstillväxt på över 4% om året. Detta har inneburit ett allt större tryck på skogar och växtligheten som kan buffra variationer i klimatet. Med regimer och klaner i ständiga krig utan någon som helst omtanke om sina befolkningar är det vi ser oundvikligt.
    Att förvilla om klimatförändringar är i detta fall djupt cyniskt istället för att beskriva de egentliga problemen. Rummukainen vet allt detta men tillåter Flores att förvilla sin läsekrets. Märk väl att han säger att norra och södra Afrika (inte östra) kommer att få mindre nederbörd. Om vi skall hjälpa de cykliskt torrdrabbade områdena Sahel och Afrikas Horn, dvs försöka öka nederbörden då skulle vi hitta på något sätt att öka jordens medeltemperatur, inte försöka sänka den. Tyvärr tror jag inte att mer koldioxid i atmosfären en möjlig väg dit, men det ökar i alla fall växtlighetens förmåga att stå emot torka, mindre klyvöppningar, mindre avsdunstning.
    Rummukainens veliga svar beror på att han inte vill vara uppenbart ovederhäftig, men samtidigt så pass oklar att det framgår att AGW inte är orsaken till svälten. Om han säger sanningen riskerar Rossby center att drabbas av ”svält”.

  7. Pär Green

    yr.no er en automatisk tjeneste som baserer seg på datamodeller, og varsler lokalt. Også dette kan bli feil i ustabilt sommervær.
    http://www.yr.no/1.7582528

  8. Peter Stilbs

    Var det inte värsta torkan på 60 år ? 

    Och vad åstadkom då den tidigare katastrofen?

  9. Slabadang

    I kakafonin av olika hot om framtida extremväder… så låt dem falla på eget grepp och sina egna modeller.

    Anta att planeten blir varmare. Då är alla modeller överens om att temperaturen stiger mest i polområdena. Det innebär att vi får mindre temperaturskillnad mellan polerna och ekvatorn. Varenda meteorologisk grundkurs talar om att det är temperaturskillnaderna som driver luftmassorna och ju större temperaturskillnad ju större och värre extrema väderhändelser. Tornados Stormar och Orkaner måste då i den sanna enkla logikens namn minska i frekvens och styrka och inte öka.

    Men det är klart det blir inga skrämselpoäng med att följa ens de egna slutsatserna och de egna modellerna. 

    Det är ju uppenbart att det inte handlar ett skit om vetenskap längre utan ren propaganda och indoktrinering och en desperat prostitution för att behålla anslagen på bekostnad av allt som är värt annat än pengar och prestige. Jag tycker synd om de klimatforskare som är seriösa och ärliga.
    De syns inte eller alternativt är redan erkända sketiker. De kommer oförtjänt få ta konsekvenserna av de gaphalsar som ställt sig främst i fören för ”vetenskapen”.

     Rummukainen (hur ska jag uttrycka mig för att inte Johnny ska trycka på delete och nyttja modereringsmakten) har helt enkelt sålt sin heder som så många andra inom denna klimatbuissiness. Varje uttalande är desinformativt och förledande genom att först blinka två gånger till höger för att sedan svänga vänster utan blinkers.

    Vi har hunnit ikapp klimathotsprofitörerna. Vi har läst in oss på deras arbeten och tagit del av deras överväganden och data. Det går inte att lura oss längre och med alla de tidigare redan avslöjade lögnerna så blir man bara förbannad när de kommer med nya lika illa underbyggda påståenden utan minsta tecken på att ta upp den gamla spridda skiten först. Friheten att kunna påstå i princip vad som helst är förbrukad.

    Klimatvetenskapen är ett pseudovetenskapligt opportunistiskt moralbefriat politiserat korrumperat missfoster och vi måste sluta vara artiga och osäkra och ställa dem inför både personligt och gemensamt ansvar för delaktigheten i hela skiten. Är det något vi inte skall lämna över till kommande generationer så är det en acceptans av denna ordning. Den största internationellt drivna politiska frågan någonsin visar sitt förakt för allt vad sanning, sans, eftertanke, ansvar, demokrati,integritet, ärlighet, moral och heder heter.

    Vi kommer inte ha någon demokratisk folkmakt att lämna över till kommande generationer utan de kommer få leva som slavar under de diktat dessa EUssr  (snott från Delingpole) ”expertpaneler” dikterar. MSM och public service har ju visat färg genom att välja sida. Våra barn kommer få slåss om demokratins smulor efter det att gökungarna ätit sig mätta först.

    Genom den maktstruktur klimatmaffian nu bygger upp så är den för ett tänkt permanent bruk och expansion. Tro inte något annat. Det är dags att markera. BASTA !!

  10. Pär Green

    Lite motvind!

    Morphics nye styrelseordförande Jan Rynning fortsätter arbetet med att sanera bolaget. Den blödande vindkraftsverksamheten monteras ned och maskinparken har sålts. Men det är för tidigt att pusta ut säger städgeneralen till di.se.
    http://di.se/Default.aspx?pid=3866&epslanguage=sv

  11. tty

    Nu vet ju Rummukainen mycket väl att klimatet i Afrika blir torrare när temperaturen sjunker och varmare när den stiger. Så har det varit vid varje klimatförändring i det förflutna, vare sig det gäller istider och mellanistider eller mindre svängningar.
    Anledningen är enkel, varmare klimat förstärker monsunerna och gör att mer regn tränger längre in över de torra zonerna kring vändkretsarna. Under den förra, mycket varma, mellanistiden försvann Sahara nästan helt. Under den förra istidens maximum å andra sidan trängde sanddynerna nästan ända ned till Guineabukten medan sanddyner från Kalahariöknen i söder nådde långt upp i vad som nu är regnskog i Kongo.
    Förhållandena var liknande på andra kontinenter. Om ni någon gång kommer till Nebraska i mellanvästern i USA så kan jag rekommendera ett besök i ”Sandhill country”, ett väldigt område med böljande kullar i det i övrigt mycket platta landskapet. Det är fossila dyner från den öken som under den senaste istiden utbredde sig i vad som idag är nog är världens viktigaste jordbruksområde. 

  12. tty

    ”klimatet i Afrika blir torrare när temperaturen sjunker och fuktigare när den stiger” skulle det naturligtvis vara.
     

  13. lmesbob

    Lite OT men kanske ändå inte. I förrgår skrev en 16-åring en insändare i DN, som någon i en annan tråd tog upp och redogjorde för. Jag skickade samma dag ett svar till honom till ”skrividn”. Det svaret kommer förstås aldrig att stå att läsa i DN men jag kan ju publicera det här:

    ”Det är tråkigt att det onyanserade ”alarmerandet” om klimat och annat gör att en ung man känner ”viss desperation”. Jag är snart 70 år och när jag var ung var ”alarmerandet” ännu värre, inte bara hotet om ett kärnvapenkrig utan en strid ström av domedagsprofetior kom ut under 60- och 70 talet. Dom visade sig vara fel. Och felet man gjorde var att utgå från den dagens situation och dra ut trender från den – ”allt annat lika”. Alltså spådde man att oljan snabbt tar slut, att krig om knappa resurser blir vardagsmat, att regnskogen försvinner, haven förgiftas eller förstörs av oljekatastrofer, att det blir massvält och massdöd, skogsdöd… ja listan kan göras lång. Men ”allt annat” är inte lika, människans inneboende kreativitet, ekonomisk och teknisk utveckling har löst många av problemen (men förvisso också skapat nya). En del larm var helt enkelt felaktiga – man visste för lite och i andra fall så har förstås larmen själva bidragit till att åtgärder vidtagits. Men samtidigt har larmen varit en stor ”mental miljöförstöring” som gjorde många ledsna, förtvivlade och utan hopp och många andra desperata.
    Världen idag är, i många avseenden, en mycket bättre plats än den var på 70-talet. Men tyvärr så förefaller detta inte vara någon intressant ”nyhet” för våra massmedier så därför är kunskapen om hur det ser ut i världen dålig i Sverige och dom flesta i Sverige tror (det finns undersökningar om det) att läget idag, inom viktiga områden, är mycket värre än då. Det är trist och beklagligt och nu ser det ut att bli likadant med klimathotet. Koldioxidhalten har ökat dramatiskt men ingen av dom katastrofkonsekvenser som spåddes för ett decennium sen har inträffat. Temperaturen dom sista 100 åren har ökat ca 0,7 grader och där har koldioxiden nog spelat en viss roll, men sen 1998 har det inte blivit varmare och trenden nu pekar mot kallare och havsnivåökningen handlar om några millimeter om året och har uppenbarligen inte mycket med koldioxiden att göra. (Det är uppenbart att klimatsimuleringsmodellerna visat fel och borde göras om, i stället ”filtrerar” och ”modifierar” man data om verkligheten för att få data att passa till modellerna.) 
    Men hör vi något om detta på radio- och TV eller läser om det i våra tidningar? Nej, inte mycket. Däremot har ”klimatfrågan på senare tid nästan helt försvunnit i debatten”,  som du skriver. Ja det är kanske för pinsamt att erkänna att man ”gått på” larmen igen! Det gjorde jag själv och det gör mig väldigt arg – på mig själv som inte tog reda på nåt, då, men mest på IPCC och alla våra massmedia som helt övergivit sin kritiskt granskande blick. På grund av det, så har alla andra viktiga miljöfrågor – och det finns många, hamnat i bakvattnet. DET kan man känna desperation över.
    När det gäller att få reda på hur det verkligen är så befinner du dig, och alla andra, i en bättre sits än vad jag gjorde när jag var ung, för nu finns nätet och det går att ge sig ut och själv ta reda på om det som påstås verkligen stämmer. Gör det!
    En fråga som från början var intressant och veteskapligt dåligt utredd, nämligen ”mänsklig påverkan på klimatet genom utsläpp av koldioxid”, har tyvärr  kidnappats av politiska krafter och sanningen och vetenskapen offrades på vägen och i stället har vi matats med propaganda. Visst är det synd om människorna som Strindberg sa, men inte för koldioxidens skull! 

  14. Slabadang

    tty!

    Intressant och du besitter mycket kunskap i ämnet. Som proofs på ditt område borde du väl känna ännu mer frustration eftersom du måste upptäcka ännu fler felaktiga påståenden? 🙂

  15. Slabadang #9: Temperaturgradienten minskar enligt AGW-hypotesen och detta ska innebära mindre kraftiga lågtryck. Även tornados bör minska. Orkaner, som drivs av värmen och fukten underifrån, är en annan sak. Låg vertikal vindskjuvning är en förutsättning för uppkomst av tropiska orkaner annars så ”störs” de. Men hittills har vi inte sett något klart tecken på någon ökning av orkaner.

  16. Slabadang

    Per W!

    Tack Per Jag såg att jag slarvade. (mrgreen)

  17. AOH

    Imesbob   #   13
     
    ” ……. Det svaret kommer förstås aldrig att stå att läsa i DN men jag kan ju publicera det här:……….”
     
    Din mycket tankvärda kommentar  borde egentligen offentliggöras i varje MSM och i varje skola för att öppna ungdomarnas ögon och lära dom att ifrågasätta många dumheter som sprids.
     
     

  18. Per Welander

    AOH #17: Tänk om folk visste hur mycket ovederhäftigheter och direkta lögner de matats av MSM-journalister i klimatfrågan. Till del beror detta på vissa meteorologer som gärna mörkar osäkerheterna. Vid extrema väderhändelser, som alltid inträffar regelbundet, desinformerar de genom att säga att detta är i överensstämmelse med ”klimatförändringarna”. Att liknande extrema väderhändelser inträffat många gånger tidigare håller de tyst om. Likaså att klimatet alltid ändras och alltid har ändrats.

    MSM-journalisterna har ofta sin bakgrund från miljörörelsen och saknar naturvetenskaplig högskoleutbildning. De kanske läst några miljökurser på högskolan men inte matematik, fysik m.m. Att de gått journalisthögskolan gör inte dem mer objektiva eller kunniga. De är del av den största bluffen genom tiderna – klimathotet. Det reella klimathotet för vår del är en ny istid – inte att det blir en grad varmare (som det kan bli vare sig vi släpper ut CO2 eller inte).

  19. Per Welander #18
    De är del av den största bluffen genom tiderna – klimathotet.”
     
    Jag håller med om att klimathotet är en av tidernas största bluffar, men själv anser jag att kompostering och ytgödsling ligger i topp. Detta pga att miljontals människor i världens fattigare delar dör svältdöden helt i onödan, som följd av att man underlåter att ta tillvara näringen i sitt organiska avfall och som skulle kunna användas som gödning vid odling, mm.
    Så länge människan inte förstår att organiskt avfall är näring för växtlighet genom jordisering, utan oxiderar materialet intill värdelöshet (genom kompostering och ytgödsling) så kommer svälten att bestå i många u-länder. Redan på våra dagis och förskolor m.fl. indoktrineras våra barn i komposterandets så kallade förträfflighet.

  20. Pär Green

    Börje Gustavsson # 19
    Hur har du tänkt dig att jordisering skall hanteras i större skala?
    Menar du att lantbrukaren skall gå ut på åkern och borra hål?

  21. Pär Green

    Imesbob # 13
    Skicka igen och igen.
     

  22. Jan E M

    Vad är det som är så svårt att förstå?

    Att den högre temperaturen i vår atmosfär påverkar vädret borde väl alla förstå även om de inte förstår hur. Att man inte med säkerhet kan påstå att ett enskilt torrår eller regnoväder beror på det varmare klimatet går ju inte att påstå, därför att det har ju inträffat tidigare, men kanske inte lika ofta som nu.

    Att klimatet på jorden blivit varmare är inget som är osäkert, det är uppmätta värden som är bekräftade av många forskningsinstitut. Att öknarna breder ut sig på Iberiska halvön, Australien och några andra ställen kan man koppla till klimatförändringen, men aldrig ett enskilt torrår eller regnoväder.

    Det varmare klimatet påverkar vädret oavsett vad som är orsaken till klimatförändringen.

  23. tty

    Jan E M #22

    Var har du fått det ifrån att öknarna i Australien breder ut sig? På den Iberiska halvön finns inga öknar varför de torde ha svårt att breda ut sig.
    Varmare klimat innebär för övrigt att öknar krymper, inte att de växer.  

  24. Jan E M #22: Ja klimatet har blivit några tiondels grader varmare eller kanske 0.7 grader på 1900-talet. Ok vad är det med det? Det har ju hänt massor av gånger de senaste två tusen åren. Och detta utan koldioxidutsläpp. Vad bevisar det?

    Har du någon källa till att öknarna på Iberiska halvön breder ut sig? Finns det öknar där? Har du skrivit totalt fel kan du väl medge det. Misstag gör vi alla 🙂 det är mänskligt. Vi förlåter dig så gärna.

    Missförstå mig inte – jag gillar att du granskar oss. Beundrar att du vågar ge dig in här mot alla kunniga professorer m.fl. Det tyder på civilkurage och jag respekterar att du har andra åsikter. Håller inte våra argument vetenskapligt är jag den förste att backa. Ha en trevlig helg!

  25. Per Green #20
    Hur har du tänkt dig att jordisering skall hanteras i större skala?
    Har du hört talas om plogen?
     
    Menar du att lantbrukaren skall gå ut på åkern och borra hål?
    Lantbrukaren behöver inte gå ut på åkern och borra hål, det finns både traktordrivna jordborr, kedjegrävare m. fl. Jag har själv för många år sedan både konstruerat och tillverkat traktordrivna jordborr, största borrdiametern var 60 cm. För dagen håller jag på att konstruera ett helt nytt enmans motordrivet jordborr, jag håller i skrivande stund på att prova ut det i mitt odlingsland.

  26. Ivh

    tty #23
     
    I Andalusien finns det öken.
     
    Du visar bara din okunnighet ännu mer när du påstår att det inte finns öknar på Iberiska halvön.
     
    Westernfilmen ”Den onde, den gode och den fule” är inspelad i öken i Andalusien

  27. Pär Green

    Till er som inte lyssnade på Ulf Brunnberg i gårdagens Sommar, gör det!
    Samtliga miljömuppar fick en rak höger 😉
    http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2071
    Brunnberg är värld ett år,s medlemskap på TCS!
     

  28. Staffan D.

    Sandwiched between the mountains … is one of the most dramatic landscapes in Spain, the desolate Desierto de Tabernas. The only semi-desert in Europe; there is a surreal, lunar quality about its wierdly eroded ravines, dry river beds and barren slopes apparently devoid of vegetation, bleached by the sun and occasionally singed with ochre hues. With its poor soils, low rainfall and temperatures that range from -5°C to 48°C, the landscape has been little changed by agriculture or other human activity, with just a few pockets of subsistence farming.
    http://www.andalucia.com/environment/protect/tabernas.htm
    – Halvöken, alltså, med bara några få enkla bondgårdar.

  29. AOH

    Dagens V L T  där allas ” vår avhållne AC ”  vet hur klimatet kommer att utvecklas och hur det skall hanteras.
     
    http://vlt.se/asikter/debatt/1.1286210-c-sveriges-energi-ska-vara-helt-fornybar-2050
     
    C: Sveriges energi ska vara helt förnybar 2050
     
     
    ”,,,,,, Klimathotet är inte mindre nu än tidigare. Tvärtom pekar det mesta på att vi behöver ytterligare skärpa våra insatser så att jordens temperaturökning begränsas till högst 1,5 grad för att inte uppleva katastrofala följder …….”
     
     
    ”……… Sverige visar redan ledarskap för att möta klimathotet genom Europas mest ambitiösa mål för minskade klimatutsläpp……”
     
     
    Kan någon förklara ordet ”klimatutsläpp”?
     
     
     

  30. Håkan Sjögren

    AOH # 29 : Jag uppfattar ”klimatutsläpp som någon sots fis. Mvh, Håkan.

  31. Bertel

    AOH # 29

    Det intressanta att de flesta politiker har ändrat sin vokabulär(värför kan man undra och jag kan ana en reträtt?). Det heter inte mer koldioxidutsläpp, utan klimatutsläpp(hur nu detta skall defineras?, men jag skulle känna viss oro som nötkreatur.   :)) och samma gälller global uppvärmning, som i dag benäms som klimatförändring(och som vi alla vet är klimatet inte statiskt fenomen(dvs definitionen om klimatförändring täcker alla eventualiteter oas om det blir kallare eller varmare).

    Hur ser ni andra på förändrad vokabulär?   

  32. Bertel

    Håkan # 30

    Fyndigt och roligt.    🙂 

  33. Ändra vokabulär när den gamla inte längre har samma effekt som tidigare.  Ta nåt uttruyck som inte (ännu) har tappat sin glans.  Om man nu kan tala om glans på ett sånt djäkla idiotord som ”klimatutsläpp”. Det finns en benämning på slika otympliga ordkonstruktioner men jag har glömt det.
    I vilket fall så är det rökridåer

  34. Ingvar E

    Ett (engelskt) begrepp som används för ord vars syfte är att leda tankarna fel eller åt ett annat håll är ’waesel words’. Jag har hört den svenska direktöversättningen användas (vessleord), men tycker att försåtliga ord (eller möjl försåtsord) är en bättre beteckning.

    Det kryllar av försåtliga ord från politiker och byråkrater. Mycket värre än från vanliga försäljare faktiskt …

  35. Håkan Sjögren

    AOH # 29 : När jag läser vad Andreas Carlgren skriver kommer jag att tänka på Per Edvin Skölds avhyvling av Gunnar Sträng, när denne ville införa starköl : Gunnar (i det här fallet Andreas), ”Du riderpå regnbågen med en månstråle i din hand”. Andreas, hur skulle det vara med några terawattimmar månstrålning? Mvh, Håkan.

  36. DS

    # 22
    Öknarna i Andalucia, det finns bara en sedan årtusenden p.g.a. extrema geografiska förutsättningar lokalt där öknen finns (jag har varit där själv).
    Den breder definitivt inte ut sig och de senaste två åren har Andalusien upplevt rekordår i nederbörd och samtliga vattenmagasin i bergen är överfulla. Jordbruket blomstrar.
    Man har inrättat avsaltningsanläggningar med klimatpengar, och dessa står nu oanvända.

  37. Ivh

    DS #36
     
    När jag reste runt i Spanien för länge sedan så verkade det vara flera ökenområden. Det var bördiga dalgångar mellan de ökenliknande högplatåerna. Bl a var jag och tittade i staden där ”Den onde, den gode och den fule” spelades in.

  38. DS

    re Ivh

    Det stämmer att det finns en ”westernstad” i Tabernas öknen.
    Om du har rest runt sommartid i Spanien kan högplatåerna verka torra.
    Men det betyder inte att de klassas som öknar.
    I sådanafall skulle stora områden runt medelhavet, södra italien, grekland m.fl, betraktas som ökenområden bara för att det är torrt under sommaren eller för att det finns karga bergsområden.
    Svenskar verkar ha fått en förvrängd bild av medelhavsregionen och förstår inte skillnaden mellan de olika säsongernas klimat.
    Tabernasöknen saknar nederbörd även när det är kalla vintrar. jag har frusit mer där än på andra platser i Spanien.