Det är Jesus (och Jonna) som talar

Kerstin 2007 0 41
(Konstnär Kjerstin Krantz)
Som flera läsare uppmärksammat har Aftonbladets Ledare idag en artikel om sommarens väderhändelser. Vi här i Norden har inte fått något stabilt högtryck med strålande sol medan USA istället har haft rekordvärme. Reportern på Aftonbladet, Jonna Sima, menar att detta beror på jetströmmarna som i sin tur har påverkats av den minskade isutbredningen i Arktis.
”Inom de närmaste tio åren kan Arktis ha helt isfria somrar och det riskerar att driva på ­klimatförändringarna. Konsekvenserna kan bli oöverskåd­liga.”
Den största anledningen till att Arktis smälter, enligt Jonna, är vår användning av fossila bränslen. Hon skriver att Sveriges utsläpp av koldioxid har ökat under alliansens regeringskap.
Det framgår tyvärr inte hur hon räknar eller vilka källor hon har. Vad jag vet tvistar de lärde om vad som har orsakat denna sommars jetströmmars läge och Sveriges koldioxidutsläpp har inte ökat under alliansregeringen.  Men det är kanske inte så intressant att hålla sig till sanningen om man vill propagera för oppositionen och samtidig göra lite reklam för Greenpeace.
Som på beställning var det en länk under artikeln till en blogg som knyter an till det som Sten Kaijser skriver om idag, slutet är nära. Det är bloggen apg29 som menar att de väderhändelser vi ser är ett tecken på att lever i yttersta tiden och att Jesus har talat. Vi skall därför ta emot Jesus innan det är försent.
Man får givetvis tro på vad man vill men det jag reagerade på var att han illustrerade detta med den gamla fejkbilden av en isbjörn på ett mycket mycket litet isflak.
isbjörn på fejkflaket1
Jag påtalade att det handlar om en photoshop-bild men bloggägaren tyckte inte att det var något bekymmer för sin trovärdighet. Han verkade mest glad att jag hittat dit.
Några som har förstått hur enkelt vi löser hur stor isens utbredningen ska vara är invånarna i den schweiziska bergsbyn Fiesch. 1678 hade glaciärerna i närheten växt så mycket att de började bli ett allvarligt problem. Biskopen fick då Vatikanen att inbegripa böner i sina processioner, böner om att glaciärerna skulle dra sig tillbaka.
Det fungerade alldeles lysande tyckte man. Nu har dock glaciärerna dragit sig tillbaka lite väl mycket och därför har Biskopen fått Vatikanen att ändra i bönerna (som fortfarande ingår i ritualerna) till det omvända, att be om mera is (Sidney Morning Herald).
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Och Arktis ”dödsspiral” har hon säkert fått av Rockström som fabulerade fritt hos Lotta Bromé i onsdags. Alltid med små ”om” och ”kan” inlagda mellan förstärkningsorden…

 2. Åke N

  Lena, för sakens skull. Jonna Sima är en han och heter Jonas Sima och är en övervintrad 60-tals radikal och jag misstänker att hans kunskap i klimatfrågan är obefintlig.

 3. Åke N

  Fel av mig, ursäkta. Du har rätt men kan det möjligen vara en dotter.

 4. Kurt Persson

  Hittade en intressant video om den ”Arctiska paradoxen” som visar hur mindre is i Arctis kan ge extremväder i Texas.
  http://climatestate.com/pure-climate-science/item/arctic-amplification-and-extreme-weather.html

 5. Bim

  Mindre is i Arctis påverkar hjärnan.

 6. Gaupa

  OT. SVT 2 repriserar ”Vad händer med magnetiska nordpolen?” kl. 18.00 idag.

 7. Bim

  Maggie! Come home!
  http://youtu.be/FdlWwsspOXs

 8. Bim

  Det gick inte så bra. nytt försök.
  http://youtu.be/FdlWwsspOXs 

 9. Bim

  Ger upp för idag. 😀

 10. Ingemar Nordin

  Bim 7-9

  Testa den här

  http://youtu.be/FdlWwsspOXs

  eller den här

  http://www.youtube.com/watch?v=FdlWwsspOXs&feature=youtu.be

 11. Inge

  Som Gaupa nämnde i #6 var det ett program i TV2 i kväll om magnetiska nordpolen. Det var en repris men mycket intressant. Magnetfältet har försvagats 10% och även solens magnetfält har försvagats så att kosmisk strålning lättare tränger ner till oss. Förra magnetomkastningen var för 700.000 år sedan under homo Erectus tid. Vår elektronik är känslig för detta. Man visade även en kurva att klimatet förändrats i takt med magnetfältets styrka och man besökte Svensmark som fick berätta om sin teori kring molnbildning genom kosmisk strålning. Slutsatsen var att växthusgaserna ökar temperaturen och svagare magnetfält sänker temperaturen och att vi får se så småningom vilken teori som är starkast och att det var ”kontroveriellt”.

 12. LBt

  Kurt P #4,
  tack, mycket intressant och givande. Sambanden är i grunden enkla, mindre temperaturskillnader mellan luftmassor i norr och mot ekvatorn innebär mindre kraftiga jetströmmar som i sin tur innebär en förändrad vädersituation. Men videon går ett steg längre, den visar vilka väderkonsekvenser förändringarna kan få. Den visar också att en blygsam förändring av den globala medeltemperaturen är tillräcklig för att man regionalt i form av extremväder skall kunna drabbas allvarligt.

 13. Slabadang

  Lbt!
  Jaha du… så när uppvärmningen avslutades för femton år sedan så har den gömt sig, legat och lurat nånstans i klimatet under alla dessa år och gör nu ett överrasknignsanfall på jetströmmen femton år senare och skapar en värmebölja i USA och en kalla blöt sommar i Norden helt på tvärs med klimatmodellerna? ! Den du … den var inte dålig den. Hur många ton vägde din sista Abborre? Eller hur många meter mellan ögonen hade den?

 14. Kurt#4 och LBt #12
  Håller sambandet om vi går tillbaka i tiden? I Texas använder man ett Palmer Drought Severity Index (PDSI). I följande länk finns en intressant tabell http://www.ncdc.noaa.gov/temp-and-precip/time-series/?parameter=pdsi&month=3&year=2007&filter=1&state=41&div=0
  PDSI 2012 var enligt tabellen ca -3,3 och som jämförelse 1918 var det -6,5. Kan denna tabell korreleras med isutbredningen är det mycket intressant men jag tvivlar på det. Lite mer att läsa om PDSI på följande länk http://www.twdb.state.tx.us/publications/reports/numbered_reports/doc/R365/ch08-Drought%20Paper.pdf
  ”The most severe drought event occurred from November 1915 to September 1918. This event had four months in which the PDSI values were equal to or less than -5.0. These values occurred in February, March, July, and August of 1918. Most of this event stayed in mild to moderate drought conditions, according to the PDSI classification. The second most severe event occurred between July 1924 and August 1925; it lasted just 14 months, but the PDSI stayed below -5.0 for a total of five months between April and August of 1925. The next two most severe periods were November 1950 to October 1952 and November 1955 to February 1957. Severe drought conditions dominated both of these periods. The most recent event occurred from August 1999 to October 2000 and lasted 15 months. This event reached severe drought conditions (greater than -3.0 PDSI) but did not go into the extreme drought conditions.

 15. En liten justering, upptäckte att den tabellen jag fick fram gällde en månad. Jämför jag med helår blir det lite annorlunda 2012 ca -5,05 hittills och jämfört med 1918 -6,27, 1957 -6,69 i PDSI

 16. Greger

  Sveriges bidrag till koldioxidutsläppen i världen är cirka 0,15%. Vad kan vi göra mera? Minska till 0,14% till enorma kostnader?

 17. Tage Andersson

  Om den pålitlige domedagsprofeten Joe Romm myntat dödsspiralen vet jag inte, men han använde den redan för ett år sedan. http://thinkprogress.org/climate/2011/08/09/291788/arctic-death-spiral-sea-ice-tipping-point/
   
  The Arctic is all but certain to be virtually ice free within two decades (barring extreme volcanic activity).  I’m happy to make bets with any bloggers, like Andy Revkin, who apparently believe otherwise.
  The recent scientific literature makes clear that while that death spiral could theoretically be reversed, it would require policies that climate science deniers have successfully demonized, policies many in the traditional media regularly pooh pooh or undercut.
  So we have passed a de facto tipping point, “the critical point in an evolving situation that leads to a new and irreversible development.”  If that wasn’t obvious from observations, then it should have been clear from a December study in Nature widely misunderstood by the media.  That study showed sea ice extent crashing by two thirds by the 2030s and then collapsing to near-zero shortly thereafter — unless we cut global GHG emissions about 60% to 70% almost immediately and have further cuts after that, an implausible assumption the authors never spelled out clearly (as I explain here).

 18. Staffan

  ”Partiet, partiet har alltid rätt.”  I DDR sjöng man så.  Fram till 1989.
  Se’n blev klimatet det som gjorde hård kontroll över oss nödvändig!
  DDR-låtens (tyska) text:
  http://www.hdg.de/lemo/html/dokumente/JahreDesAufbausInOstUndWest_liedtextSEDLied/index.html
  Sången på Youtube (3:30):
  http://www.youtube.com/watch?v=RYU40R2qrWs

 19. Ann L-H

  Till Jonna, Kort och Gott från Real Science:
  August 2012 – State Of The Climate Report
  Posted on August 18, 2012by stevengoddard

  Quietest tornado summer on record
  Quietest hurricane summer on record
  Quietest long term hurricane period since the Civil War
  No global warming for 16 years
  No change in sea level rise rates
  Record cold in the midwest
  Average fire season
  A cyclical drought affecting portions of the country
  Let’s panic and turn control of the US over to the UN, in order to stop all this bad stuff.   

 20. Ann L-H
  LOL  Haa ha!

 21. Bim

  Tack! Ingemar # 10
  Så fick Maggie sin lilla hyllning  med din hjälp.
  Håll med om att Roddan skapar en mjuk go Brittisk stämning i all svängig musik.
  Lite likt Maggies mjukisstil och med samma skärpa i hantverket.
  Saknar hennes inlägg ibland.

 22. Pelle L

  OT,
  för jag minns inte var vi diskuterade Forskning och Framstegs ledare betitlad ”När forskarna tvekar tycks vi veta vad vi ska göra”.
   
  Heder åt Forskning och Framstegs redaktör Patrik Hadenius som tar in alla kommentarer,
  trots att de flesta måste svida ordentligt i skinnet!
  http://fof.se/tidning/2012/7/nar-forskarna-tvekar-tycks-vi-veta-vad-vi-ska-gora
   
  Hoppas att han plockar upp lite smulor på vägen, och skriver något mer balanserat nästa gång 🙂
   
   

 23. Det är som den värste ateist ropar till Gud om dennes liv är på
  yttersta rand vid en svår katastrof.
  Många sådana scener i katastrofer kan vända även den samman-
  bitne ateist att tro.
  Det inget långt steg mellan dessa ytterligheter för människan.
  Under sker oförklarigt,men det vet man inte ända till den skett..
  ALI.K.

 24. Det händer ingenting märkbart om den magnetiska polväxligen
  växlar polaritet,men tron säger kanske nånting annat,polväxlingen var feb 2011.
  Hände det något?
  ALI.K.

 25. Klimathotstomtarna de kommer och går vid varje värmeväder även
  vintern härjar de med till vid juletid.
  ALI.K.

 26. Nån som lagt märke till alla dessa svaga stormar eller nästan obe-’fintliga tornados i år,stormar klass 2 som blir klass1,var är kraften
  måntro?
  ALI.K.

 27. tty

  ALI. K. #24
  Jag tror du förväxlar polväxling på Solen och polväxling på Jorden. Den senaste polväxlingen på jorden skedde för ca 780 000 år sedan.
  Vi vet egentligen inte vilka effekter en polväxling på Jorrden har, men vi vet att magnetfältet är mycket svagt under en period som kan räknas i många århundraden med de effekter detta kan ha på bl a klimatet.

 28. Bertel

  Aftonbladet fortsätter med ”klimathoten”.  Maldiverna sjunker.
  http://www.aftonbladet.se/resa/resmal/asien/maldiverna/article15259483.ab

 29. Lasse

  Stor humor: Den flytande ön skall användas för möten angående klimatförändringar.
  På Maldiverna!
  Delegaterna kommer att få ro!

 30. jon

  Lena
  Verkar ha varit en givande ordväxling du hade med bloggägaren av apg.29.

 31. jon #30
  Det kom upp att någon annan hade skrivit något men när jag väl kom mig för att kolla hade han tagit bort alla kommentarer. Kanske förstod han till slut att en fejkbild inte är så bra för trovärdigheten?
  😀
     
    

 32. Kalle

  Ännu en artikel med i huvudsak politiska förtecken, utan faktisk substans. Uppenbarligen är det alliansen som man angriper för den inte tagit kommandot över klimatet, vilket förståss de rödgröna kan…