Det är jänkarnas fel!

DN 100114

Nu vet vi äntligen vad som orsakat årets kalla vinter. I varje fall om man ska tro pakistanierna och DN.

”Sajten Pakistan Daily hävdar att USA och Norge är ansvariga för senaste tidens svåra köld i delar av världen. En ”högenergistråle”, uppsänd från norsk mark, ska ha punkterat termosfären. Rent nonsens, lyder svaret från Norge.”

Det hela handlar förstås om HAARP-projektet (High Frequency Active Auroral Research Programme), som USA bedriver i samarbete med Norge. Pakistanierna menar att HAARP är ”ett angrepp mot Guds himmel”. Stackars Obama.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Patrik

  Wow!
  Det där låter ungefär lika sannolikt som det där… Vad hette det nu… AGW!

  Var är Superman när han behövs som bäst? 😀

 2. Tege Tornvall

  Après nous le déluge. Efter oss syndafallet. Den tanken bär mången religiös sekt.
   

 3. Patrik: Han letar förtvivlat efter en telefonkiosk att byta om i.

 4. Slabadang!

  Roligt!

  Missa inte roy Spencer på ”whatsup”.Ord och inga visor!!
  Han är inte nådig i sin kritik av IPCC.Läs och njut.Co2 är så marginell för klimatet att den inte ens är värd att ta med som faktor i klimatmodeller”

  http://wattsupwiththat.com/2010/01/13/spencer-clouds-dominate-co2-as-a-climate-driver-since-2000/#more-15198

  Vilken bredsida!

 5. Jag tror faktiskt att Pakistanierna är rätt ute……men inte riktigt.
  Så Här: Vilka var det som gav Al Gore Nobelpriset? Aha, Norrmännen!
  Om inte Al Gore (som ju är jänkare) hade fått Nobelpriset, så hade han inte blivit så efterfrågad jorden runt. Al Gore far alltså som en virvelvind runt runt vårt arma klot. Och alla vet ju att det finns ett fenomen som kallas ”Gore-effekten”, som innebär att var Gore än reser för att tala om Globål Wååårming, så har han snöstormar och kyla  som ständigt resesällskap.
  Så visst har de rätt, Pakistanierna! 😉

 6. För mycket pack i stan? Sanningen ligger långtbortistan.

 7. JR

  Maggie #3
  Vore det inte bättre han blev nudist?…Med den djäkla kostymen, menar jag. 😀

 8. S. Andersson

  Jag tror att det här är en betydligt stabilare källa till information än Pakistan Daily.
   
  http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/01/13/the_end_of_magical_climate_thinking
   
  Mycket intressant artikel om klimatpolitik i USA. Tänk om det fanns sådana här journalister i Sverige…

 9. Nils

  #2 syndafloden er det vel.

 10. Fredrik N

  Här är i alla fall en ”kärnreaktor” som frusna människor kan värma sig vid. http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5114521

 11. KristianA

  ”AUSTRALIAN government climate experts have failed to detect an increase in the intensity of tropical cyclones after analysing 26 years of data since the early 1980s.”
  http://www.news.com.au/couriermail/story/0,23739,26581533-3102,00.html

 12. KristianA

  #10 Vem är det som äger SSAB? Borde inte de göra något som ägare?

 13. Fredrik N

  #12
  Den information jag kunde få tag i snabbt säger följande (hoppas formateringen blir rätt):
   
  Ägare % kapital % röster
   
  Industrivärden 16,3 21,2
   
  Banco Fonder / Swedban.. 6,6 5,1
   
  LKAB. Luossavaara Kiir.. 3,8 5
   
  AMF Pension 3,8 4,9
   
  SHB/SPP Fonder 1,3 1,5
   
  SEB Fonder 1,6 1,4
   
  Andra AP-fonden 1,2 1,4
   
  Folksam Fonder 1,2 1,4
   
  SHB inkl Pen. Stift. 1,2 1,4
   
  HQ Fonder 1,1 1,4
   
   
  Ja nog borde de göra något allt. Själv känner jag till personer som genom åren på olika sätt försökt att använda energin. Men projekten har stupat av den ena eller andra anledningen.

 14. KristianA

  Det är svårt att fatta att man 2010 inte tar hand om all den energin! Hur många fler av våra energislukande industrier blåser bara ut värmen i luften? Vi hade kanske kunnat exportera hur mycket el som helst? Eller stänga ett antal kolkraftverk! Det är obegripligt.

 15. Steve

  Vår gamble vän Manfred Mann, professor, hockeyklubbist och känt Climategate-namn, behöver tydligen inte bara moraliskt stöd dessa kylslagna dagar, utan också ekonomiskt.  Och det får han förstås.
  Han har nämligen fått ett anslag om $541,184 som ”stimulus” — de här keynsianska bidragen som är tänkta att hejda arbetslösheten från att gå i taket. 
  http://www.nationalcenter.org/PR-Michael_Mann_Money_011410.html

  Arbetslösheten i USA ligger dock på stabila 10%, trots ”$140 billion” i stimuli (hittills).  Vackert diagram över stimulus-betalningar och arbetslöshet finns här:
  http://corner.nationalreview.com/post/?q=ODczZWNlODhlNDZhZDE2OWQ3MGI2Yzk4ZTQ2NTk4NTY=

 16. Kristian A #14

  Det är lätt att sitta på läktaren och kritisera både spelare och domare. Jag är så naiv så att jag litar på att laget på plan spelar bättre utan mina tips eller hånande tillmälen.

  Om SSAB hade kunnat tjäna pengar på att sälja överskottsenergi i någon form så hade det skett för länge, länge sedan…

 17. Steve

  ”Meet the Planet’s Worst Enemies” — ”The Climate Killers — 17 polluters and deniers who are derailing efforts to curb global warming”. Det är bladet Rolling Stone som kämpar för klimatet.  16 sidor, i nätversionen.  Värst är Warren Buffet, som investerar i Exxon och koltransporter.
  http://www.rollingstone.com/politics/story/31633524/the_climate_killers/

  Som nummer sju kommer senator Jim Inhofe, R-Oklahoma.  Upprörande”, tycker Inhofe!  ”Jag vore värd en förstaplats, lika mycket som Buffet.”
  Enligt Rolling Stone var Inhofe inflytelserik med att stoppa klimat-lagar i senaten, och hindrade också COP15 från att göra något reellt.
  Inhofe:  ”För tio år sedan var det bara 18% av amerikanerna som stödde mina klimatåsikter — idag är det 75%” !
  http://www.tulsaworld.com/news/article.aspx?subjectid=16&articleid=20100113_16_A1_OlhmeJ156867

 18. KristianA

  Jag är emot allt vad bidrag heter, MEN! Vi lägger ett par miljarder på meningslös vindkraft, tänk vad de pengarna kunde gjort för att t.ex. bygga ut fjärrvärmenätet så SSAB:S energi (och alla andra industrier där det inte tas om hand) kunde tas om hand. Då hade ju skatten använts til något vettigt.
  Varför ska allt göras på det mest ineffektiva och bakvända sätt när politiker och ”grönt” blir inblandat?

 19. Fredrik N

  Uffeb #16
   
  Jag skulle gärna vilja hålla med dig i ditt resonemang då det är fullt logiskt. Tyvärr stämmer det inte med min egen erfarenhet angående eventuella investeringar i området.
   
  Tänk också på att detta är ett företag som dagligen (ca 3 gånger) tranporterar enorma stålklabbar (ok, terminologin är inte korrekt) på tåg från Luleå till Borlänge för att där åter igen värmas upp och valsas ut. Vad kostar inte detta i enbart energiförluster?
   
  http://www.youtube.com/watch?v=aNHmIcscPLk

 20. pekke

  KristianA och Uffeb
  Visst ska man nyttja ev. överskottsenergi från industrier till värme eller el om det går.
  Men när det gäller fjärrvärme bör ju det redan finnas ett befintligt nät med egen värmepanna innan den lokala industrin kopplas på så man inte är 100 % beroende av den lokala industrin.

 21. Fredrik N #19

  Jo det känns konstigt med all specialisering och alla transporter.  Varför tillverkar man inte plåten och det som plåten ska användas till i Luleå?  Skojar jag? Jo…

 22. pekke #20

  Men betänka att det kanske krävs kommunala investeringar för att bygga upp infrastrukturen. Vad tror du det skulle leda till för protester?

  Den fria marknaden riskerar inte pengar på det sättet. Utan huvudsakligen statliga skattepengar hade Sverige varit ett land utan el, telefon och järnvägar och bilvägar norr om Dalälven…

  Och Sverige hade aldrig blivit ett industriland.

  Nu är väl snart det mesta sålt till länder med större marknader och då får vi väl hitta på något nytt. 🙂 

 23. pekke

  Uffeb #22
  En gång i tiden gav statens investeringar i infrastrukturen och elproduktionen flerfalt tillbaks från växande företag ( samma sak som Kina och andra länder gör nu).
  I dag ser det ut som att statens investeringar mest går åt för att hålla den strukturen flytande och investeringarna i vanlig och ” grön ” teknik verkar mest vara skådebröd eftersom det som funkar försvinner ur landet p.g.a. höga tillverkningskostnader här.
   
  I framtiden kommer nog både europer och asiater hem till dig på vintern för lite vintersport och på sommarn tar ni på er knätofsarna för lite exotiska danser inför häpna kineser.  😉

 24. Erik

  #21
  Visst hade det gått att bearbeta plåten i Luleå och därmed spara enormt mycket vad gäller transporter och energianvändning.
  Allt var planerat för just detta. Projektet hette ”Stålverk 80” men stoppades av för mig obegripliga orsaker. Med facit i hand vet vi idag att detta var fel, fel och åter fel…

 25. Pekke #23

  Just så. Men det jag beskrev som infrastruktur och gav dig ett intryck av ”glesbygdsgnäll” handlade också om att de svenska företagen hade en intern marknad för sina produkter.

  ASEA, LM Ericsson, Volvo, SAAB o s v….
  Utan stora inköp med skattemedel så hade dom aldrig funnits.
  Och kom inte och påstå att det berodde på att dom var bäst och billigast. Dom var helt enkelt svenska. Lokalproducerade.
  Det gav arbetstillfällen och skatteintäkter….

  Den stora paniken kommer nog att drabba många först när dom inser att Stockholm, Göteborg och Malmö är pyttesmå samhällen i ett Europeiskt perspektiv…  

  Våra politiker fattade problemet först och skaffade sig en trygg karriär i EU.

  Och när det gäller framtida turism så tror jag mer på Stockholm och Göteborg än obebodda skogar i norrland.

  Jag gissar att du inte varit med och funderat över livet och näringslivet i mer än  25 år, max 29 … 🙂

  Inte elakt menat. Mest nyfiket menat.

 26. Måns B

  Kristian A och andra
  Tanken med att utnyttja spillvärme är ju inte ny, men den har ofta stött på problem som att det varit fel förbränningstemp vilket inte ger tillräckligt med ånga i förbränningsgaserna eller att värmekällorna varit kontminerade av det ena eller det andra så att det inte gått eller varit tillräckligt säkert med tillgänglig teknik. Incitamenten för att utveckla tekniken har heller itne varit tillräckliga heller, till stor del på att det funnits billig energi att tillgå och de ekonomiska styrmedlen har inte funnits på annat håll heller.

  Men Svensk fjärrvärme har fått i uppdrag att utvärdera möjligheterna att ta tillvara spillvärme från främst olika typer av industrier, och de har kommit ut med en nästan rykande färsk rapport.
  http://www.svenskfjarrvarme.se/download/6460/2009_12%20Spillv%C3%A4rme%

  Jag har inte orkat mer än skumma den, men här ser man en möjlighet till att plocka ut drygt ca 7 TWh från den energiintensiva industrin och ytterligare 3-5 TWh från övriga industrier. En del av detta görs redan där teknik och infrastruktur tillåter det.
  Bland annat SSAB är med i intervjuerna som utgör en del av underlaget till rapporten.

 27. tty

  Fredrik N  #16

  Eftersom plåten knappast skall konsumeras i Luleåtrakten måste den ju under alla omständigheter transporteras söderut. Det gör nog inte så stor skillnad om den transporteras före eller efter valsningen. Om något är den lättare att transportera i ovalsat skick. Sedan är det ju en annan sak att man aldrig borde ha lagt ett stålverk i Luleå. Ett stålverk förbrukar betydligt mera kol än järnmalm, så det är effektivast att lägga det nära kolet.

 28. pekke

  Uffeb
  Hade skrivit ett ganska långt svar, men det verkar ha försvunnit nånstans, påminner om dagens svenska teknikutveckling som försvinner nån annanstans.
  Tror nog att i framtiden så dansar större delen av Svedala ” exotiska danser ” jämsides med sina jobb i den återstående råvaruindustrin !
  Jobbat drygt 35 år och har mer och mer funderat över utvecklingen jämfört med det optimistiska 60-talet när framtiden var ljus.

 29. tty #27 och pekke

  Jo det hade kanske varit smartare att lägga stålverket i Tyskland. Och kanske till och med behållit malmen i berget för framtiden och gett f-n i gruvorna.

  För att inte tala om alla oanvända älvar som vi nu hade kunnat använda för att bygga ut billig och miljövänlig energiproduktion för export till en korkad omvärld. 🙂

  Och vilken fart det hade blivit på den inhemska ekonomin om vi hade väntat…

  Pekke, jag tror inte för ett ögonblick på de naiva poeter som hävdar att ”orörd natur ska visa sig bli vår största tillgång” i framtiden. 

  Jag har ett par gånger frågat en viss poet och ledarskribent  och frågat:

  – Hur då?
  – För vem?
  – När då?

  Men jag har fortfarande inte fått svar. Men å andra sidan har jag bara frågat via personliga mejl och inte på insändarsidan.

 30. En stillsam fråga:  Behöver Sverige mer energi? Till vad? Vår industri går ju på sparlåga och kommer troligen att göra det för lång tid framöver. Resonemanget påminner inte så lite om det eviga sparbetinget mot kommuner, landsting etc. Alla ska spara – men för och till vad har jag aldrig kommit underfund med.  

 31. Tege Tornvall

  Svar till min kollega Alf Agdler:
  Skall vi alla åka elbil och höghastighetståg, lär vi behöva mer el.

 32. Alf o Tege: Å andra sidan kan vi kanske effektivisera övriga delar av samhället så att det totala behovet förblir detsamma?

 33. Håkan Bergman

  Kanske nåt för Luleå och SSAB:
  http://www.arlanda.se/sv/Information-om/Miljoarbete/Minskade-utslapp-av-koldioxid/Energi/Akvifaren/
  Å andra sidan, hur går det för SSAB om stålkonjukturen faller rejält, tillväxten i Kina och Indien håller den uppe nu, men när dom jättarna har byggt upp en bas av stålskrot så lär den falla rejält?

 34. Gunnar Strandell

  Är det någon som har koll på om en del av plåten från Domnarvet skickas tillbaka norröver för att bli lastbilshytter i Umeå för vidare transport till Torslanda?

  Hörde på radion att svenska logistiker var tidigt på plats på Haiti efter jordbävningen.

   😉
   

 35. KristianA

  http://www.icecap.us/

 36. I samband med bilmässan i Detroit arrangerades ett seminarium om klimatet, energin och bilindustrins framtid. Som vanligt var meningarna delade. Ett par intressanta synpunkter är dock värda att vidarebefordra.
  Kongressmannen Fred Upton, Michigan, framhöll att en övergång till ett ”fossilfritt” samhälle är rena vansinnet och att inget utvecklat samhälle kan fungera med enbart förnybar energi. 
  Dr Kathryn Clay från Alliance of Auto Makers menade att teknologin finns men att bensinpriset måste höjas väsentligt för att folk ska köpa t.ex. elbilar. 
  För slutorden svarade klimatforskaren Patrick Michaels som sa att även om varje nation på hela jordklotet genomförde en utsläppsminskning på 80 procent till 2050 så skulle det bara ge en temperatursänkning på sju procent. 
  Läs mer om du vill på http://www.detnews.com   

 37. Håkan Sjögren

  Alf Agdler # 36 : Det var väl ett yttrande från en typisk ”klimatforskare” Jordens medeltemperatur är nu cirka 288K. 7% minskning skulle motsvara medeltemperaturen minus 5 grader Celsius! Tablå! Mvh, Håkan.

 38. Håkan Sjögren: Jag ber om ursäkt för en felaktig och slarvig översättning. Patrick Michaels sa ordagrant att ”temperatures would decline a mere seven percent less than predicted” (och det är ju en helt annan sak, inte sant?). Vill du ta del av hela debatten tycker jag att du ska gå in på sidan ovan och klicka dig fram till Climategate panel. Där kan du också ta del av Patrick Michaels credentia så att du slipper sätta ”klimatforskare” inom citattecken. 

 39. Håkan Sjögren

  Alf Agdler # 38 : Alf, det som fick mig att tända till var att när man räknar procent på temperaturen så måste man använda absoluta temperaturskalan dvs Kelvin. Tänk annars om temperaturen är plus en grad.En ökning till två skulle ge 100%! Mvh, Håkan.