Det är döden

Mörka moln
IPCCs rapport om extremväder är nu klar. Den är på 594 sidor och finns att ladda ner på IPCCs hemsida.
Svenska Dagbladet har en artikel om rapporten under rubriken  ”Dödligt väder blir allt vanligare”. Värmeböljor tros bli fler och vara längre, perioder med torka förväntas vara längre och skyfall kommer att inträffa oftare och bli mer omfattande. Detta på grund av klimatförändringen. Om en ökad värme orsakar fler orkaner och tropiska cykloner är forskarna inte lika säkra på, enligt SvD.
Gunilla von Hall, som har skrivit artikeln i SvD skriver på slutet av artikeln:
”Att det blir varmare konstaterades häromdagen av Världsmeteorologiska organisationen WMO. Förra årtiondet var det varmaste sedan mätningarna startade 1850. Mellan 2001 och 2010 ökade land- och havstemperaturen med 0,46 grader över genomsnittet på 14 grader under de tidigare 30 åren.”
En rätt obegriplig mening i mina ögon. Jag kollade därför hur det står på WMOs hemsida:
”The World Meteorological Organization’s Annual Statement on the Status of the Global Climate said that 2011 was the 11th warmest since records began in 1850. It confirmed preliminary findings that 2011 was the warmest year on record with a La Niña, which has a cooling influence. Globally-averaged temperatures in 2011 were estimated to be 0.40°C above the 1961-1990 annual average of 14°C.”
”The annual statement for 2011 was released for World Meteorological Day 23 March. In addition, WMO also announced preliminary findings of the soon to be released Decadal Global Climate Summary, showing that climate change accelerated in 2001-2010, which was the warmest decade ever recorded in all continents of the globe.”
Nej Gunilla von Hall, temperaturen ökade inte med 0,46 grader mellan åren 2001 och 2010. Temperaturen låg 2011 0,40 grader över genomsnittet för åren 1961-1990 som var 14 grader. 
Det är inte alltid så lätt med faktauppgifter. 
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mr. G.

  Gunilla von Hall är en ganska oseriös journalist. Häromdagen skrev hon att Frankrikes statsminister Fillon var inrikesminister. Så kan det gå när man kanske är betald per rad.I tillägg vill hon säkert inte bli utestängd från FN-palatsen i Genève. Ytterligare ett exempel på MSM’s sjunkande kvalitet.

 2. Pelle L

  Lena,
  har du påtalat felet för SVD/Gunilla von Hall?
    
  Som vanligt när tidningen medvetet kör en blåsning stänger man ju av kommenteringsfunktionen.
   
  Kanske till och med något för PO.

 3. KF

  Avstängd kommentarsfunktion talar sitt tydliga språk. 

 4. ThomasJ

  Pielke j:r visar på kreativitet – nåt för fru v. Hall…?  :mrgreen:
  http://rogerpielkejr.blogspot.com.au/2012/03/handy-bullshit-button-on-disasters-and.html
  Mvh/TJ

 5. Adolf Goreing

  Defintion: ”acceleration” = hastighetsökning per tidsenhet.
  Dvs. något ökar i frekvens med tiden. Hur ser det ut utanför Playstation-världen, dvs Verkligheten v 1.0?
  1. Översvämningar:
  Bouziotas et al http://itia.ntua.gr/getfile/1128/2/documents/2011EGU_DailyDischargeMaxima_Pres.pdf
  Kundzewicz et al. (2005)
  Global ACCELERANDE trend? Nej.
  2 Torka. Problem med metoderna. Vet man vad man gör egentligen?
  http://www.ijens.org/Vol_11_I_06/114806-7575-IJBAS-IJENS.pdf
  Eftersom ingen gemensamt accpeterad metod finnes för att fastställa torkperioder eventuella ökning i frekvens kan man knappast heller här säga med säkerhet att trenden ökar.
  3. Nederbörd (precipitation). http://www.climatewiki.org/index.php/Precipitation_trends_in_Europe
  Det finns motsvarande för Nordamerika.
  Global ACCELERANDE trend? Nej
  4. Värmeböljor:
  Ett inressant arbete som tar upp definitionsfrågan: vad är egentligen en värmebölja? Det  är inte samma sak i Phoenx Arizona som i Alaska. http://www.isse.ucar.edu/extremevalues/MDWFinalPaper.pdf
  Det är känt sedan tidigare att det inte finns någon trend i USA och att den ryska värmeböljan ikan ha legat inom det naturliga intervallet. http://green.blogs.nytimes.com/2011/03/09/natural-causes-drove-russian-heat-wave-study-finds/
  Franska värmeböljan. AGW? Inte så enkelt: http://www.coe.int/t/dg4/majorhazards/activites/murcia_26-27oct2009/HeatWave2003_Poumadere2005.pdf
  Global ACCELERANDE trend? Nej
  5. Stormar och orkaner.
  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jqs.1524/abstract
  Global ACCELERANDE trend? Nej
  6. Mer och fler samt värre än nånsin desperata och genomskinliga CAGW.propagandaförsök?
  Global ACCELERANDE trend? Ja, definitivt.
   

 6. István

  Baltscheffsky är på hugget. Igen. Pielke kan slänga sig i väggen.
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_6960285.svd

 7. Patrik

  Oseriöst från början av WMO att jämföra ett år med ett genomsnitt av 30 år!
  Som bäddat för missförstånd. 🙁 

 8. István #5

  ”Frågan om de stigande halterna koldioxid i atmosfären kan leda till mer extrema väder har diskuterats fram och tillbaka. IPCC slutsatser kommer förstås att granskas inte minst av forskare som gör sitt jobb och ifrågasätter hur vetenskapligt solida påståendena är.”
  Ahaaa, så det är koldioxid som bestämmer vädret nu, och jag som trodde att det i så fall skulle bero på en något varmare jord.
  😀
   

 9. bom

  Arise Windpower har nog hamnat på dödsbädden nu när man tar in den ”kunniga” Maud O i styrelsen. Hoppet är nog att denna dödsängel skall krama ut sista smörjelsen ur de f d regeringskollegorna????

 10. Pelle L
  Ja nu har jag skickat ett mail och påtalat felet. Vi får väl se om det blir någon ändring.

 11. Det är svårt med språk 😉
  Vad betyder egentligen följande (Baltscheffsky):
  ”Kritiker säger också konsekvenserna av den allt varmare atmosfären har varit för återhållsamma.”
  Är det konsekvenserna som är återhållsamma!? Möjligen kan bedömningarna av ev. risker för extremväder vara återhållsamma.

 12. Ann L-H

  IPCCs starka kort är den ständigt framflyttade framtiden. När verkligheten hinner ikapp framtiden visar det sig dock att de hittills inte lyckats i sin spådom.

 13. Lars Jonsson

  John #11
  Ja det är sorgligt att svenskan är så pass dålig att vi inte förstår vad hon menar. Jag antar att avsikten är att berätta att vissa kritiker menar att påpekandet av hur allvarliga konsekvenserna är har varit för återhållsamma.
  Hela artikeln är så fylld av en personlig lidelse och övertygelse om hur fel det är med olja och förgrämelse över att ingen stoppar fossilberoendet. Hon staplar motsägelser på varandra. Hur skall vi tolka nedanstående:
  Och det är redan utsatta länder som enligt forskarna kommer att drabbas värst: kraftiga skyfall blir vanligare i Östafrika, torkperioder hänger i längre i till exempel Nordamerika och Brasilien, värmeböljor kommer oftare i länderna kring Medelhavet.
  med att:
  På Afrikas horn pågår en svältkatastrof, miljontals familjer i Kenya, Somalia och Etiopien har varken mat eller vatten och riskerar dö. Samtidigt jublar kanadensiska bolaget Africa Oil över att ha hittat ny olja i Kenya.
  Kraftigare skyfall i Östafrika innebär att de inte får varken mat eller vatten och ändå svälter de p.g.a av torka. Fråga Norge hur fynd av olja och gas inom landet påverkar matförsörjningen?

  Bara den som är övertygad gAGW kan läsa detta totala svammel och tycka att det bidrar till debatten eller upplyser läsekretsen- totalt intellektuellt haveri.

 14. Per Welander

  Tror inte Gunilla von Hall med avsikt bluffade. Hon översatte slarvigt från WMO och det blev tokigt när hon inte riktigt förstår vad hon skriver om. Hon blandade ihop 2011 med perioden 2001-2010. Men Svd borde rätta felet.
  Troligen har Gunilla von Hall ingen naturvetenskaplig utbildning. Jag har googlat utan att hitta något. Hon tror sig vara duktig på muslimer och terrorism , se artikel http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hamndkanslor-kan-vandas-mot-muslimer_6946113.svd  Uppenbarligen står von Hall långt till vänster i politiken.

 15. latoba

  SvD har ju den s k Faktakollen som de använder för att kolla om  det som politiker säger och skriver är sant. Borde också tillämpas på egna och andra journalister!

 16. Ann L-H

  OT men dock.
  Ännu en intressant åter-och överblick, senaste nytt från SPPI ( Ambler) om det ständigt växande och ostoppbara globala monstret:
  Lisa P Jackson – US EPA Administrator: Fulfilling the UN mission. 
  http://scienceandpublicpolicy.org/images/stories/papers/originals/epa_un_mission.pdf

 17. Slabadang

  ”The check is in the mail”!
  Med andra ord har vi nu släppt ut Co2 under en period över ett hundra år utan att få några avvikelser i extremväder. Den enda förändringen är att det blivit 0.8C varmare sedan sekelskiftet och planeten 6% grönare sedan satellitmätningarna började. Tempökningen avstannade för fjorton år sedan och havshöjningen går allt långsammare. Modellernas scenarier springer allt längre ifrån verkligheten ikapp med den rörelse och pseudovetenskap som konstruerat dem.
  Löften om mildrare vintrar och grillsomrar har inte infriats hotspoten lyser med sin frånvaro. Klimathotsrörelsen ägnar sin energi åt att försöka tysta och smäda de som förstått det ovan uppenbara och P Glieck Joe Romm The Guarian R Black Desmoblogg Oreskes Revkin mfl visade upp vilken fin moral de inte har.
  Så nu ska vi alltså satsa trilljoner på en hypotes som blir allt mindre sannolik och alltmer bevisat osannolik inmatad i ej validerade modeller i en gyttja av andra ännu sämre underbyggda hypoteser om molnens feedbacks  och klimatkänslighet, med lite grumligt ytvatten på gyttjan full med fudgefaktorer om aerosoler och partiklar.
  De här förbannade tokerierna måste få ett slut helst igår.

 18. Greger Ottesen

  Kommentar borttagen

 19. Ann L-H #16
  Visst ere läskigt!

 20. Gunbo

  Slabadang,
  Mars är snart till ända och Murry Salbys artikel har ännu inte synts till. Jag bara väntar på att den ska publiceras. Har du någon aning om när den kommer?

 21. Greger #18
  >Signaturen ”Slabadang” står för dumheten självt.
  Du verkar inte särskilt klipsk tycker jag. Typisk ad hominen

 22. Greger # 18
  Det är faktiskt lite sant. Att vara anonym ger inte samma tyngd för en åsikt som när man vågar stå där med eget namn.
  Men du vet ju inte vilka skäl en person har att vara anonym så ibland får man försöka se de vettiga åsikterna (som du ju tycker att S har) och se förbi nicket.
        

 23. Stickan no1

  Gunilla von Hall är den som skriver artikeln som baserar sig på FN organet IPCC och WMO rapport.
  Läs i tur och ordning: 
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fn-inte-den-enda-vagen-ut-i-varlden_6812779.svd
  http://www.medievarlden.se/nyheter/2011/04/vilket-fn-organ-ar-besvarligast-gunilla-von-hall
  Och tala sedan om för mig att artikeln i SVD inte är en partsinlaga för att få resa runt världen på FNs bekostnad. Tjänster och gentjänster.
   
   

 24. AD

  Nä, nu får ni väl ge er. Om man justerar skribentens siffror, som hon uppenbarligen fått lite om bakfoten, är det väl alldeles rimligt att påstå att temperaturen ökat med 0,4 grader jämfört med tidigare mätperiod! 

 25. hahn

  Greger Ottesen #18, ibland kan det löna sig att följa kommentarer en stund innan man väljer att döma. Första intrycket kan slå så väldigt fel som det nyss gjorde för dig förstår du.
  Visst kan man tycka att anonyma kommentatorers åsikter tappar lite tyngd, beroende på vilka åsikter man ger uttryck för såklart. Det har nog ingen problem med om du nu anser. Men att någon förutom dig har intrycket att slabadang är ”antiintellektuell, frustrerad och obildad person” och att detta intryck på något sätt förstärks är verkligen nonsens. Slabadang må tidvis ha ett mustigt språk, men ger inte, och har aldrig givit de intryck du på några ögonblick tillägnade dig.

 26. Patrik

  AD>> Nej, det är inte rimligt att påstå det. Du kan inte jämföra snittet av 30 år med ett enskilt år.
  2011 var garanterat inte 0,4 grader varmare än det enskilt varmaste året 1961-1990. 

 27. Patrik

  AD>> För att förtydliga:
  Om du mäter 30 vuxna personer födda på 50-talet och sedan EN vuxen person född på 70-talet och det visar sig att den senare är 10 cm längre än genomsnittet på de 30 äldre – hade du då ansett att längden på vuxna personer ökat med 10 cm mellan de som föddes på 50-talet och de som föddes på 70-talet?
  Eller hade det varit en tveksam slutsats? 🙂 

 28. Börje Sandquist

  #18 Greger O
  Slabadangs inlägg är späckade med innehåll uttryckt med starka känslor. Det är en fröjd att läsa dem. I motsats till det innehållslösa gnällande påhopp som du åstadkom i #18. 

 29. Slabadang

  Greger Ottesen!
  ”My intelligens is beyond your capability to grasp” 😉
   Det finns en dimension
   i anonymiteten som inte skall underskattas och det är den nakna tvättäkta ocensurerade autentiska tanken. Den söker sin mottagare utan att vara färgad av prestige eller auktoritet utan får tävla på sina egna meriter. Visste du att jag var en sanhällsanalytiker, författare, politiker eller städare så hade du läst inläggen efter dina egna förutfattade meningar. Nu står inläggen där helt för sig själva äkta och nakna för var och en att gilla hata kritisera eller skratta åt.
  Man slipper spelet taktiken prestigen. Det är en förmån att få titta rakt in hjärnan på någon oavsett vad man ser så är det det okonstlade tankegångarna som jag vågar exponera. Då får vad du ser helt enkelt.
  Du har helt fel om min oseriositet. Mina tankar är superseriösa och jag tar dem själv på mycket stort allvar 🙂 Jag är en verbal slugger och försöker att inte skriva ett enda ord jag inte kan försvara eller motivera. Så när du påstår att jag är ”dum” så inbjuder jag dig till att utreda frågan tå mot tå. Se till att kollar vågen först så du går upp i rätt viktklass! 🙂 Jag gillar den här typen av utmaningar och får kolla om du är en sån där som går upp i ring med matchbrsllorna längs fotknölarna eller uppe under armhålorna.
  Är du verkligen kvalificerad att ha en åsikt i frågan? 😉 Att inleda med en missad verbal rallarsving e ingen bra start.

 30. Slabadang

  Gunbo ang Salby !
  Jag skickade mail idag för att få en uppdatering.

 31. Gunbo

  Slabadang #29,
  ”My intelligens is beyond your capability to grasp”
  För det första: intelligens (svenska) skrivs intelligence på engelska!
  ”Jag gillar den här typen av utmaningar och får kolla om du är en sån där som går upp i ring med matchbrsllorna längs fotknölarna eller uppe under armhålorna.”
  Bra! Du bekräftar min bild av dig som en boxare, en fighter för vilken fighten är det viktigaste!

 32. Pelle L

  Stickan no1 #23
   
  Gunilla von Hatt verkar vara en enorm styrkeresurs för SVD och svensk/europeisk/världens journalism.
  Jag fastnade för den här utsagan:
  ”Jag fixade också en rockhängare till pressrummet.”
   
   
  Fan vad pinsamt! Tur att så få förstår svenska.

 33. pekke

  OT.
  Angående BEST-projektet verkar det som att Muller snabbt som attan skiftat från skeptiker till alarmist eller så vet han hur man promotar sina egna affärer.
  ” Power and Energy, Climate Change, Profitable Sustainability – Impartial Expertise for Government and Business ”
  http://www.mullerandassociates.com/index.php
  http://www.mullerandassociates.com/ourteam.php

 34. Svempa

  Det har mer och mer slagit mig att stora delar ekonomivärlden och klimatvärlden är karbonkopior av varandra. Det är bara att byta buzzwords. Häromdagen hade Financial Times en artikel skriven av Stein Ringen vid Green Templeton College i Oxford angående störtfloden av alla tvärsäkra ekonomi-uttalande i samband med  den pågående Euro-krisen.:
  …they are indulged in predictions, the economist’s ultimate vanity, but their models are no more than equations with countless unknowns.

 35. Slabadang

  Svempa!
  Jäpp! Med vilken strategi  förhåller sig till sin syn på förändringar är vad som, skiljer de olika skolorna inom både områdena. Hur man skall agera NÄR  något händer skiljer sig markant ifrån de som agerar innan utifrån vad de tror kan hända. Anpassning som följer den faktiska förändringen eller åtgärder utifrån vad man tror ska hända. Konjunkturinstitutet och IPCC har exakt samma koll på hur deras område ser ut om 3-100 år dvs ingen aning alls.
  Förra året bytte majoriten av ”ränteexperterna” åsikt fyra ggr om vad de trodde om den långa räntan! 🙂 Bind bolånen”  nej vänta ha rörligt nej … blanda kort och lång.. nej föresten amortera istället… nej vad säger vi amortera inte.
  ”Nu har ju räntan gått ned lite efter den lite överraskande uppgången men vi tror på lite längre sikt…….”
  Nu har ju den globala uppvärmningen tagit lite fjortonårig paus, men vi vi tror på lite längre sikt…”

 36. Pingback

  […] här (inte värre nu än 1974), och så förstås IPCC-rapporten SREX som Lena Krantz rapporterade om i […]