Den gågna vintern på Grönland

Gronlands massa 20220614

Det är just nu kallare på stora delar av Grönland än genomsnittet för åren 1979-2000. Detta väderförhållande avspeglar sig också i att is/snömassan fortfarande växer och för den 14 juni var den rekordhög.

Snart börjar isen att smälta och det ska bli intressant att fortsätta följa utvecklingen på Grönland och givetvis även havsisen i Arktis. Det sämsta året för massbalansens sommarsäsong hittills var år 2012.

Fortsättning följer alltså.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Tack Lena
  Ett återkommande ämne som är angeläget att följa.
  Kanariefågeln kvittrar!
  Isläget i Arktis är normalt som alltid under denna del av säsongen-väldigt smalt band i DMIs graf.
  På Grönland visar din graf att vi går in i smältsäsongen med normala värden.
  För de som följer detta är det smärtsamt att ständigt höra medias rapporter baserad på gamla data. Dagsmedia borde vara mer aktuella! 10 år sen 2012!
  Forskare är uppdaterade:
  https://notrickszone.com/2022/06/13/recent-greenland-cooling-and-only-limited-retreat-of-glaciers-since-the-little-ice-age/

 2. Torbjörn Lang

  Men snart står hon säkert där igen framför en kalvande glaciär eller litet is som rasar ner i havet och skvätter en massa vatten – ja alla vet ju vem hon är! Att i stället rapportera om ett annorlunda mönster de senaste åren bedöms väl som en störande ”icke nyhet”.

 3. Lars Cornell

  Torbjörn. Visst är det väl SVTs Victoria Dyring du menar? Hon var på Grönland år 2012 och rapporterade om hur isen håller på att smälta bort så skrämslefullt som möjligt.
  Men det var ett tag sedan jag hörde henna prata om 7 meter havshöjning.

 4. Roland Salomonsson

  Det är ju sällan en hel glaciär som kalvar. Endast ”jökelutloppet” kalvar, d v s 1-5 km bredd i utloppet. Miltals på bägge sidor om utloppet händer inget. Inte ens smältning. 5-10 mil in i landet från Jökelutloppets mynning står isen i princip stilla (det är därför man kan mäta flera 100 tusen år bakåt). Vad som händer är att vikten från snötillskott får jökelutloppet att göra högre fart och om snötillskottet skulle minska, så minskar även farten hos utloppet. Skulle kalvningarna ”upphöra” är det däremot ”fara å färde” – d v s allvarlig avsmältning.

 5. Sören G

  I går, onsdag, var det ett program på SVT som heter ”Tänk om” och förannonseringen står det :
  ”Inom årtionden hoppas man ha utvecklat teknik som klarar av att kyla ner hela vår planet. Teknik som kommer möjliggöra att vi kan stoppa den globala uppvärmningen utan att minska våra utsläpp. Kan vi förlita oss på tekniken för att bevara vår planet långsiktigt, utan att vi människor behöver minska våra utsläpp?”

 6. Bengt Abelsson

  Jacobshavnglaciären är intressant.
  Åren 1851-1963 syns en tämligen likformig återgång.
  1964-2001 är fronten stillastående.
  Mellan 2001-2005 sker en snabb återgång.
  2016-2019 sker en framryckning.

  Någon korrelation med koldioxidhalten i luften kan jag inte se.

 7. jensen

  För att inte tala om den där glaciären i Norge ?, den minskade, och skyltar sattes upp att globala uppvärmningen snart skulle orsaka dess hädangång.
  Den egentliga orsaken var dock underliggande vulkanaktivitet, som ökar eller minskar, med motsvarande effekt på glaciären,. Skyltarna fick tagas bort, när det framgick att glaciärens variation följde vulkanen i st. f. G.W
  Namnet har jag glömt.

 8. Enough

  #4 Roland S

  Intressant, har den någorlunda enkel källa att rekommendera för din intressanta beskrivning?

 9. stig morling

  #6# Sören G! En ”god” beskrivning på människans ”ursynd”: Hybris eller på ärans och hjältarnas språk: Högmod!! Vad kostar den så ”lovande” avkylningen i energi???/Salve

 10. Enough #8; om tillväxt och kalvning av glaciärer kan Du läsa i vilken bra lärobok om geovetenskap som helst. En som går att tanka hem som pdf är Hugget Fundamentals of Geomorphology 2nd ed. där kap 10 handlar om glaciärer. Jim Steele har en trevlig video som bland annat handlar om glaciärers tillväxt och avklingning beroende av olika klimatologiska cykler https://www.youtube.com/watch?v=NAzHNoyIsZQ&t=261s

 11. tty

  #4/8

  Riktigt så enkelt är det inte. En glaciär kalvar normalt bara när den mynnar i vatten, oftast havet, men ibland också i insjöar. Bredden på en isbräcka där kalvning sker varierar från några tiotal meter upp till några tiotal kilometer.

  ”Miltals på bägge sidor om utloppet händer inget. Inte ens smältning. ”

  Det kan vara så i enstaka fall, men det är inte det normala. I de flesta fall sker avsmältning längs stora delar eller hela glaciärfronten sommartid. Undantag är glaciärer i Antarktis där temperaturen aldrig stiger över noll, men t o m där förlorar glaciärer massa långsamt genom avdunstning. Men finns det en isbräcka brukar större delen av massförlusten ske där.

  ”5-10 mil in i landet från Jökelutloppets mynning står isen i princip stilla (det är därför man kan mäta flera 100 tusen år bakåt).”

  Helt fel! Hela glaciären rör sig. Det är faktiskt själva definitionen på en glaciär. En isklump som inte rör sig är antingen dödis eller en snölega. Däremot varierar rörelsehastigheten kraftigt.

  https://th.bing.com/th/id/OIP.VlNkN36LzqARzyaq1XbRvAHaGl?pid=ImgDet&rs=1

  Och det enda ställe där isen i princip ”står stilla” är vid isdelaren där isen flyter ut lika mycket åt två håll. Det är just därför som man tar upp iskärnor just vid isdelare, det är bara där man kan få upp riktigt gammal is, och is som har avlagrats på ett och samma ställe. Borrar man någon annanstans kommer is av olika åldrar att ha kommit från olika platser.

  https://www.antarcticglaciers.org/wp-content/uploads/2013/10/ICE_SHEET_DYNAMICS.gif

  Det finns faktiskt ett ställe till där man kan hitta mycket gammal is, och det är i så kallade blåisområden. Det är platser där is ”fastnat”, t ex i en dalgång mot en brant bergskedja och blivit liggande stilla under mycket lång tid, men där får man i regel bara odaterbara fragment av historien. Blåisområden finns mig veterligen bara i Antarktis.

  För den som vill veta mer om hur glaciärer och inlandsisar fungerar rekommenderar jag Willi Dansgaards utomordentliga bok ”Frozen Annals”:

  https://www.iceandclimate.nbi.ku.dk/publications/FrozenAnnals.pdf

 12. Lennart Svanberg

  Klimatrapportering har utvecklats till en variant på väderrapporten fast det är bara när vädret överensstämmer med alarmisternas hypotes som Klimatrapporteringen dyker upp 😁 annars är det bedövande tyst.

 13. Grönlands glaciärer samarbetar inte med klimatalarmisternas agenda. https://notrickszone.com/2022/06/13/recent-greenland-cooling-and-only-limited-retreat-of-glaciers-since-the-little-ice-age/

  ”“…a warming trend occurred in the Nuuk fjord during the first 50 years of the 1900s, followed by a cooling over the second part of the century, when the average annual temperatures decreased by approximately 1.5°C.”
  “…whatever the rest of the Northern Hemisphere may be doing, the part that holds the lion’s share of the hemisphere’s ice has been cooling for the past half-century, and at a very significant rate…”
  “Greenland’s temperature trend of the past half-century has been just the opposite — and strikingly so — of that of which is claimed for the Northern Hemisphere and the world by the IPCC and its climate alarmist friends.”
  “[Greenland cooling] presents these folks with a double problem, as they have historically claimed that high northern latitudes should be the first to exhibit convincing evidence of CO2-induced global warming.”

 14. JonasW

  Grönlandsisen verkar inte direkt smälta. Detsamma gäller Antarktis (landbaserade) is.

  Varför stiger havsnivåerna ? Vilken is är det som smälter?

 15. Inga konstigheter. Normala rörelser där riktningen är kraftigt ner och försvagad likt övriga klotet men där Arctic ser ut att ta täten tillsammans med delar av södra hemisfären.

  https://drive.google.com/open?id=1WRPwlAnK3BlncWLZ-fTgBjwIsbP6Hf5k&authuser=alvar.nyren%40gmail.com&usp=drive_fs

 16. pa

  #5 Nya ”vilse i pannkakan”

 17. Enough

  #11 tty

  Tack så mycket för beskrivning och lästips!

 18. Sören G

  På Vetenskapsradion i P1 rapporteras om isbjörnskoloni som klarar sig på en plats utan is på sommaren, vilket tydligen tyckte var anmärkningsvärt.

 19. tty

  #18

  Det är faktiskt helt normalt att isbjörnar ”går iland” under sommaren. Så är det t ex på Svalbard där det normalt är nästan isfritt sommar och höst (fast inte i år). Innan de utrotades av jägare fanns det faktiskt en isbjörnskoloni på Lawrenceön i Berings sund som normalt är isfri ca 6 månader per år (alltså ungefär som Bottenviken).

  Det är ungefär som när man hävdar att valrossar är helt beroende av havsis, trots att det fanns valrossar i Nordnorge under vikingatiden och på Sable Island fram till 1700-talet, trots att båda ställena är isfria året runt.