De kom, de sågs, de …

Miljörörelsens främsta korsfarare MP nådde till slut de politiska höjderna här i landet och fick efter senaste valet bland annat ansvar för kulturpolitiken. Nu minsann skulle de få visa upp sig inom ett nytt område. Ett utkast till ett kulturpolitiskt program Kulturen – det fjärde välfärdsmålet dök snabbt upp. Uppdraget till den arbetsgrupp som arbetat fram förslaget var att det skulle ligga i linje med andan i MP´s partiprogram.

Skriften inleds med att vi måste ställa om vårt sätt att leva radikalt och att kulturen ska vara en betydelsefull del i en grundläggande omställning av samhället. Sedan kommer förslag i 12 punkter för genomförandet.

kulturarbetsgruppen_pdf

Här på bloggen hade vi med jämna mellanrum diskuterat miljörörelsens och klimathotsfrågans rötter, inte minst den kraftfulla rot som är djupt förankrad i den tyska myllan, den rot som gett drömmar om att leva i harmoni med naturen snarare än att förstå den, Haeckel´s pseudovetenskapliga ekologi och motståndet mot utveckling. (T. ex. Donald Gibson Environmentalist Ideology and Power kap. 1 o 2.) Utkastet till det kulturpolitiska programmet tycktes ytligt sett inte riktigt handla om bloggens intresse och blev tyvärr förbisett som ännu ett uppkast från miljörörelsen, samma gamla floskler som vanligt. Men vid närmare betraktande fanns det mycket att förfäras över.

Att kulturen ska vara en betydelsefull del i omställningen av samhället låter som en typisk miljöpartistisk floskel, men under de förslag som krävs för att genomföra Omställningen ska undervisning bakas ihop med kultur till ett bildningsdepartement. I begreppet kultur ska då utbildning i miljöpartistisk anda ingå. Det innebär att utbildningspolitiken och utbildningsväsendet måste genomgå en metamorfos. Mycket passande att utbildning hamnade i MP´s revir! En sådan genomgripande förändring av samhället skulle naturligtvis kräva fortbildningsinsatser och mycket riktigt, förslaget säger att all personal inom kulturinstitutionerna, läs alltså även utbildning, ska ”bildas” i den rätta ideologin. De som inte ställer upp ja, de kan tacka för sig och gå. Förslaget innebär med andra ord att ”MP´s kulturpolitiska anda” ska bli statsbärande och denna förändring ska genomföras med stöd av ideologisk fortbildning och repressalier.

Arvet från upplysningen med idén om alla människors fundamentala likhet, att bevara de bästa tänkta tankarna som tänkts och sagts, frihet, rätten till kritiskt tänkande och åsiktsmässig mångfald, vetenskapens och kulturens självständighet etc ja, det arvet lyser med sin frånvaro i detta omstörtande utkast.

¤¤¤¤¤¤¤

det-sista-museet-reflektioner-om-identitetspolitik-kultur-integration

En som inte lade undan utkastet med en jäspning var Johan Lundberg (docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet). Han läste och det ordentligt även mellan raderna. Han satte in det i ett större perspektiv och har nu samlat sin tolkning av utkastet i boken ”Det sista Museet” (Timbro). Lundberg skriver att detta floskulösa dokument visar miljörörelsens djuprötter i den tyska motupplysningen och att arbetsgruppens kulturprogram är en karbonkopia på konservativ tysk 1700-tals filosofi.

Om denna lilla upplysande pärla skriver Bo Rothstein (Professor of Government and Public Policy, University of Oxford):

Lundberg visar förtjänstfullt att många till vänster alltjämt är kvar i ett utilitaristiskt tänkande där man väljer att bortse från grundläggande fri- och rättigheter för att nå sina övergripande politiska mål”.

Och, Kjell Albin Abrahamsson skriver ”En oerhört viktig bok, kanske den viktigaste som skrivits på senare år…Lyckliga ni som ännu inte läst denna bok.

Stort Tack till Johan Lundberg för upplysning och inspiration.

¤¤¤¤¤¤¤

I ljuset av ovanstående blev partiledardebatten i SVT 30 maj en verklighetsbaserad rysare. Där stod de samlade och käbblade, hela det gäng som ska leda oss in i framtiden. När det kom till klimat- och energifrågan var de rörande överens om det stora hotet från koldioxiden och att vi ska ”gå före” i UNFCCC´s ledband.

Inte ett enda upplysande ifrågasättande om rimligheter t.ex. att vi ska bli fossilfria när i stort sett hela världen i övrigt gasar på. Inte en hostning om att Kina inviger nya kolkraftverk var och varannan vecka, inte en enda liten fundering över om vetenskapen utanför IPCC/SPM har något viktigt att komma med. Inte ett endaste litet pip vare sig om Vetenskapen eller om det större Geopolitiska Perspektivet hördes! Här handlade det om den gamla ”drömmen om att leva i harmoni med naturen snarare än att förstå den”.

th4YQO5W6S

¤¤¤¤¤¤¤

Men, många tecken tyder på att det snart blir omställning av Omställningen på andra sidan Atlanten. Förhoppningsvis kommer även vår pågående Omställning att kantra av dessa nya friska västvindar.

I länken om De Gröna, Trump och Parisöverenskommelsen, inte minst alla kommentarer och videos får man ”mycket för tiden”:

https://wattsupwiththat.com/2016/05/28/greens-blame-donald-trump-for-crumbling-paris-climate-accord/

https://www.youtube.com/watch?v=Mdqc27I7HGA

Och, en ny intressant ”Alan Carlin” har tagit bladet från munnen:

http://www.climatedepot.com/2016/05/26/former-obama-energy-chief-slams-epa-climate-regs-falsely-sold-as-impactful-all-u-s-annual-emissions-will-be-offset-by-3-weeks-of-chinese-emissions/

En liten ljusglimt här i ankdammen är trots allt MP´s totalkrasch när det blev uppenbart för alla och en var att deras kompass gällande identitetspolitiken inte höll måttet. Och pröva gärna lyckan med att lyda Kjell Albin Abrahamsson´s råd.

De kom, de sågs, de segrade för en tid, men synades och … sågades …

greening

Ann Löfving-Henriksson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Genomlysande och mycket välformulerat igen, Ann – många tack

 2. Allan Forsling

  Vad säger icke debatten om MPs kultursyn om dels media, dels om kultursektorn?

 3. Lasse

  Bra Ann
  Mp hade länge en särställning bland mediafolk som sympatiserade med dem i stor utsträckning. Därför är vårens fall så välkommet. Politiken synades och befann sig vara ohållbar och skadlig trots all välvilja.

 4. Göran Å

  Erinrar mig att jag redan på 90-talet hörde ”miljövänner” tala om att ”vi måste förändra folks attityd”. Då var jag bara förbryllad och förstod inte hur det skulle gå till. Nu ser vi det bättre: all undervisning skall anpassas till och baseras på grön ideologi, så som redan har skett t.ex. i gymnasiets kurser i naturkunskap och geografi. Åsikter och propaganda förklätt till (skol)kunskaper.
  Och klart sen länge är att miljörörelsen är som ett träd: Den har gröna blad och bruna rötter. Två böcker till som belyser detta är t.ex. R. Zubrin: Merchants of despair och otäckast och för en naturvetare mest pinsamt: Daniel Gasman: The scientific origins of national socialism. Rekommenderas.

 5. Ingvar i Las Palmas

  Mycket bra Ann.
  Denna bruna röra kryddad med neomalthusianska tankefigurer är skrämmande.

  Och tokerierna fortsätter:
  Stonehenge could be toppled by moles if the earth’s temperature keeps rising, a United Nations report warned yesterday.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3611827/Could-moles-really-end-toppling-Stonehenge.html

 6. tty

  #5

  Faktum är att de flesta blocken i Stonehenge ”rättades upp” och fixerades med betong på 1920-talet eftersom de efter 4000 år hade börjat komma litet ”på sned”. Detta beskrivs utförligt i Atkinsons standardverk ”Stonehenge”, men klimatister läser av allt att döma aldrig standardverk.
  Blir nog tufft för mullvadarna

 7. John Silver

  Fotosyntesen är numera tabu i skolorna .
  Lärare som endast uttalar ordet fotosyntes avskedas på grått papper.

  Visste ni förresten, att ökad halt av CO2 i atmosfären ökar mängden klorofyll i bladen? Det blir alltså grönare av mer koldioxid.
  ROTFMAO

 8. John Silver

  #6
  Stonehenge har reparerats många gånger sedan slutet på 180-talet:
  https://encrypted.google.com/search?q=stonehenge+repair

 9. Mats G

  Alltså..

  Det här med växter, kol, olja och annat.

  Växter utvecklades under en period när det fanns mycket CO2 i atmosfären. Växterna är framgångsrik art och har lyckats binda CO2 i Jorden i form av Kol och Olja. Det är inte speciellt förvånade att växter gillar CO2.

 10. Thomas P

  Australien har i alla fall lärt sig hur man skall hantera klimathot:
  ”All mentions of Australia were removed from the final version of a Unesco report on climate change and world heritage sites after the Australian government objected on the grounds it could impact on tourism”
  http://www.theguardian.com/environment/2016/may/27/australia-scrubbed-from-un-climate-change-report-after-government-intervention
  Det gäller att hålla tyst om hur Stora barriärrevet förfaller så inte turismen skadas.

 11. Olav Gjelten

  Den ursprungliga miljörörelsen stod med utsträckta armar framför en viss flagga och till tonerna av Horst Wessel Lied.
  Då som nu var makten det övergripande målet.

 12. LBt

  Mats G,
  ”Alltså..

  Det här med växter, kol, olja och annat.

  Växter utvecklades under en period när det fanns mycket CO2 i atmosfären. ” Och dinosaurier.

  Den moderna människan utvecklades däremot under en period när det fanns betydligt mindre CO2 i atmosfären än då och nu.

 13. Olav Gjelten

  Nämn det parti (förutom SD) som inte vill ha med Miljöpartiet i sin regering om de får chansen att bilda en sådan.
  Bara två små möjligheter finns att vi slipper dem.
  1. Att de inte kommer in i riksdagen, vilket vore önskedrömmen om än en orealistisk sådan.
  2. Att Alliansen vinner och att SD själva inte vill vara med. Det senare är knappast troligt då makten är det viktigaste för detta extremistparti. Eftersom Miljöpartiet helt säkert kommer att styra en borgerlig regering lika effektivt som de gör i dag med socialdemokraterna spelar det knappast någon större roll hur man röstar.
  (Jag utgår också här ifrån att SD inte kommer att få egen majoritet. Det får vi väl också hoppas då det annars lär bli inbördeskrig.)

 14. Thomas P

  Olav #11 ”Den ursprungliga miljörörelsen stod med utsträckta armar framför en viss flagga och till tonerna av Horst Wessel Lied.”

  Eller kanske snarare ”The Star Spangled Banner”. Det var trots allt i USA man införde första nationalparken och Thoreau var en föregångsgestalt.

  Annars är det ju lite komiskt hur sådan här öppna nazistreferenser används flitigt utan reaktion, men gud nåde den som använder det helt normala ordet ”förnekare”.

 15. Mats G

  12
  LBt

  Vad är du försöker säga. Att dinosaurier gör come back om CO2 nivån höjs?

 16. Lasse

  OT Energisamtalen fortsätter på övertid. Gissar att det är MP som obstruerar en vettig uppgörelse.
  I morse var marknadspriset på el 40 öre , detta eftersom kärnkraften är på service. Det som framkommit hittills är att effektskatten skall dras ner under en fyra års period. Detta för att ge utrymme för att Tsunamisäkra våra reaktorer.

 17. ces

  #10 Thomas P Det är väl snarare ett lysande exempel på hur korrupta FN-rapporterna är.

 18. Mats G

  Alliansen är väl mer socialborliga idag än borgliga. Borgligheten finns väl knappast kvar längre. Jag brukar kalla fenomenet mer surburbia idag för att beskriva fenomenet. VVV – Vovve, Villa, Volvo. Oftast oblivianer och är nöjda så länge de ligger steget före sin granne i det materialistiska racet. Dessa refereras också som det sovande folket. Här finns de skattebasen som finansierar mycket av dumheterna. Fredagsmyt och GoT och man är nöjd. I Lotr gestaltas de som Hoberna.

  Dessa är infantila oblivianer som är lättstyrda och öppna för propaganda. De skall skyddas från sådana som oss. Sanningsägarna. De blir bara förvirrade.

  Denna sanning utnyttjar ett parti som MP hänsynslöst. Med en Media armé har de med 6% av rösterna lyckats påverka svensk politik som om de vore ett 30% parti. Det kan inte vara annat än succé.

  Det är två år till nästa val. Regeringen har rekordlågt förtroende mycket välförtjänt. MP har om möjligt sämre. Jag spår att de lyckas få än sämre till nästa val.

  Tyvärr har de nog en bas som överstiger 4% så vi blir inte av med dem. Och inte KD heller. Politiken skulle bli lite enklare om de försvann. Gärna V och C också om man får önska.

  Men jag har svårt att se Svensk socialdemokrati skall överleva efter denna regeringsperiod. En uppdelning där folk flyr till till SD och V istället. De som blir kvar är byråkrater som kan administrera sig själva. Vad man än kan säga om SD och V så verkar de bestå av verkliga människor. Mitten kan då fyllas av M och L. Den politiska kartan målas om. Globalisterna är att tacka för de och de är de som råkar värst ut i opinionen.

  Socialdemokraterna har spelat ut sin roll i politiken och är ur tiden. Deras politik är redan genomförd så de bör vara nöjda med sig själv. Det vi ser växa fram är administrativa partier. eller lobby partier. som FI.

  de flesta länder känner att de gamla partierna sviker. Eller etablissemanget sviker oss. eller så har våra ögon öppnas och ver ser egennyttan hos dem. Har uppstår ett vakum som med ord kan benämnas ’Change’. Någonting annat är etablissemanget.

  Det kan var aganska roande att se hur stor insiktströgheten är hos etablissemanget är. De tror de fortfarande har folkets förtroende. Det är helt fel fast det sker under ytan. Locket på som bekant. Det kan även lura etablissemanget.

  USA går före med Trump. Exemplet med Republikaner mot Trump med Romney i spetsen gör hela situatienen glasklar. Trumps siffror ökade med deras utspel. Tydligare än så kan det inte bli.

  I Europa har vi SD, Ukip, Le Pen. De som etablissemanget gärna kallar bruna fascister. Kanske de har sitt ursprung där men för att locka massorna har de varit tvungna att röra sig mot mitten så har det blivit mer urtvättat.

  De som är det gemensamma med dessa partier är att de har örat mot rälsen. ’Vi säger vad du tänker’ är briljant och säger vad det hela handlar om.

  Sammanfatningsvis så står slaget mellan politiska broilers mot vanligt folk.

 19. Mats G

  Fö. så läste jag en artikel där en studie som jag misstänker var klimathotssponsrad. De var en undersökning som tog reda på vilken grupp som var mest skeptisk mot klimathotet. Det visade sig att det var medelålders vita framgångsrika män.

  Deras slutsats var att de fönekade klimathotet för de skapt sina framgångar genom att förbruka Jordens resurser genom det kapitalistiska systemet. Holy cow. Lenin hade inte uttryckt sig bättre.

  Om de nu var sant så kan det ju också bero på att kategorin i fråga har den kunskapen som krävs för att se igenom bluffen.

 20. Peter F

  Olov G och Thomas P

  För den som orkar grotta ner sig i nazismens syn på naturen, miljön, djurens rättigheter m m hittade jag det här.

  http://www.worldfuturefund.org/wffmaster/Reading/Germany/Radical%20Ecology.htm

 21. Lejeune

  ”Give ’em enough rope, and they’ll hang themselves.”

  Tycks stämma rätt väl på MP!

 22. Lasse

  OT Regndansen funkade dåligt(MP).
  Fortfarande lågt grundvatten på Öland med brist på vatten i Mörbylånga.
  Klimatpåverkan tydligen. Väldigt lokal sådan.
  http://vattenwebb.smhi.se/modelgroundwater/uc_presentstate/index.html

  Eller kan detta bidra?
  http://www.affarsliv.se/oland/guldfageln-ar-beroende-av-rent-vatten/

 23. Jan-Åke

  Korallbyggande organismer utvecklades före Antarktis nedisning för 35 miljoner år sedan.
  Havstempen låg 8-10 grader över dagens.Atmosfäriskt koldioxid var skyhögt över dagens men havsvattnet var då som nu alkaliskt.
  Att saker och ting sätts i perspektiv är nåt som klimattalibaner har svårt för

 24. Ingemar Nordin

  Mats G #19,
  Om klimathotsskeptiker:
  ”Det visade sig att det var medelålders vita framgångsrika män.”

  Vi vet ju från högsta ort att det är detta fördomsfulla sexistiska tänkande som präglar MPs syn på världen. Jag vet inte hur de gör med alla skeptiska kvinnor som finns i bloggvärlden och även hos oss på KU. Kör man med det gamla tricket att Golda Meir, Margret Thatcher och andra kraftfulla ledare för länder som vänstern ogillar, egentligen är män? Riktiga människor, vare sig män eller kvinnor med en felaktig åsikt, är vi tydligen inte.

 25. Lasse

  OT igen
  Soltimmar 2015: http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.100445.1455698645!/image/1513solskenstid.png_gen/derivatives/Original_1004px/1513solskenstid.png
  Soltimmar normalt: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/stralning/normal-solskenstid-for-ett-ar-1.3052
  Samt temperatur över normalt:
  http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.99557.1455698252!/image/tmp_avv1501_1512.png_gen/derivatives/Original_1004px/tmp_avv1501_1512.png

  http://www.smhi.se/klimat/arssammanstallningar/aret-2015-som-helhet-varmt-trots-sen-start-av-sommaren-1.98869

 26. Gustav

  Thomas P, #10:
  ”Det gäller att hålla tyst om hur Stora barriärrevet förfaller så inte turismen skadas”

  Stora barriärrevet förfaller alltså pga av klimatförändringar orsakade av människan (och Australien är en stor bov)?

 27. Lars Cornell

  #24 I.N.
  Och vem står bakom alla gröna misslyckanden, som på ett pärlband? Tanklagen, tankeförbudslagen, etanolfabriker, vindkrafs, Gobigas, du kan säkert räkna upp många fler.
  Lena Ek, Karin Hatt, Maud Olofsson, Åsa Romson, Baylan, Merkel, jag har inte tittat under kjolen på dem men de förefaller vara kvinnor allesammans med den gemensamma egenheten att inte kunna räkna och därmed med oförmåga att se konsekvenser.
  Ann tillhör givetvis inte den gruppen, hon är duktig på att räkna och beskriva konsekvenser.

  Det största misslyckandet av alla är *förnybart*-politiken på väg att bli. Det finns inte förnybart på denna jord så att det räcker. Därför kommer den politiken att bli en jättepärla på de grönas halsband av misslyckanden. Inbilla sig att vi år 2045 kan vara fria från fossila bränslen för våra transporter – man tar sig för pannan, var kommer all idioti från.

 28. Thomas #14, angående:

  .. den som använder det helt normala ordet ”förnekare”

  Har du ännu lyckats prestera någon gångbar specificering av ditt ’normala användande’ av ordet ’förnekare’!?

  Alltså någon som har en meningsfull innebörd, inte bara krystat tillrättalagda omsdtändliga konstruktioner med tilläggsreferenser till lika ansträngda tolkningar av IPCC-uttalanden eller andra auktoritetshänvisningar (och liknande argumentationsfel)!?

  Alltså någon meningsfull, gångbar och språkligt begriplig definition av termen som just inte är dess religösa konnotation, i meningen:

  Ni som förnekar såsom varandes ’sanningen’, den (kvasireligösa) tro som jag bekänner och såsom den förkunnats

  För trots tio år klimathotsförkunnelser från dig har jag aldrig sett dig kunna ge något meningsfullt svar på den frågan (annat än det du just förnekar)

 29. Gustav

  Jonas N:
  Jag har sett TP ange en definition som jag själv tycker är bra nämligen den person som tror på en lägre klimatkänslighet än IPCC. Kan uppstå viss förvillelse vem som inkluderades under perioden fram till senaste rapporten när det undre värdet sänktes från 2 C till 1,5 C men ändock en distinkt definition.

 30. Gust

  Om man (som tex jag) håller en icke-alarmistisk klimatkänslighet för mer sannolik än alarmistförkunnarna så gärna vill tro på (utöver att inte bara tro/hoppas på att detta skall få negativa till katastrofala följder på massor av områden) ..

  .. då är ju begreppet ’förnekare’ helt uppåt väggarna! Vilket ju är min observation (en av dem) angående bruket av termen, och dem som så gärna vill använda den, sedan lång tid och upprepad igen ovan i #28.

  I och med IPCC säger sig ange medelvärden och (tills nyligen) vad de/man ansåg vara ’mest sannolika värde’ skulle det ju betyda att hälften av dem borde iaf delvis hamna i (thomas) ’förnekar’-fålla, eller iaf hålla ’förnekelse’ för en rimlig möjlighet.

  Ja du hör ju själv hur menislös denna defintion blir.

  Därav min fråga!

 31. Gustav

  Jonas N,
  Jo det kan bli en meningslös definition men den är iaf distinkt. Det blir inga otydligheter som att man ”förnekar på klimatförändringar” eller dylikt trams. Men visst är det ett problem att många från det egna lägret passar definitionen, och särskilt före publicerandet av senaste AR. Självaste Hansen har jag för mig gick ut med att han ändå trott på en lägre klimatkänslighet, kanske nedåt 2 C, och skulle då nästan ha blivit föremål för Romsons stenar.

 32. Thomas P

  Jan-Åke #23 ”Korallbyggande organismer utvecklades före Antarktis nedisning för 35 miljoner år sedan.
  Havstempen låg 8-10 grader över dagens.Atmosfäriskt koldioxid var skyhögt över dagens men havsvattnet var då som nu alkaliskt.
  Att saker och ting sätts i perspektiv är nåt som klimattalibaner har svårt för”

  Någon källa på att tropiska hav hade en temperatur på 35-37 grader vid den tiden?

  Havens pH är buffrade så att även om koldioxidhalten är hög så hålls pH upp *om* ökningen sker tillräckligt långsamt. Idag stiger dock CO2-halten alldeles för snabbt och därför sjunker pH. Även för korallerna missar du att det tar tid att anpassa sig. Hur korallerna såg ut för 35 miljoner år sedan är inte så relevant för dagens koraller.

  Sen ser jag att du vill ha lite omväxling till att anklaga oss realister för att vara nazister så du klämde till med taliban istället. Men åter, det leder inte till någon reaktion, det är bara ”förnekare” som är tabu. Oss som inte tillhör er religion får man slänga vilka vidriga epitet som helst på utan minsta protest från forumets överstepräster och fanatiker.

 33. Ingemar Nordin

  Om korallreven fick vi ju besked häromdagen via Stens inlägg.

  https://judithcurry.com/2016/05/24/coral-bleaching-debate/#more-21572

  Kyla är ett större hot mot korallreven än värme även om de har en stor förmåga att anpassa sig till växlande klimat.

 34. Guy

  Tja, förra gången taliban nämndes på bloggen var det Thomas P som gjorde det och ingen reagerade nämnvärt då heller.

 35. Håkan Bergman

  Bra att nån säger ifrån, Björklund morskar upp sig minsann.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/borgerlig-spricka-om-energin/

 36. Gustav …

  Det är helt meningslöst ordbajs. Som så ofta. Man änvänder ord till att mena ngt helt annat än vad de faktiskt betyder. Sådant har aktivister, speciellt på den mer totalitärt lutande sidan alltid försökt ägna sig åt.

  Om Thomas inte kan ge någon meningsfull innebörd åt vad han kallar ”det helt vanliga ordet” i sammanhanget så är ju det ett öppet erkännande av att det bara är bludder …

  Och som alla vet är det ju inte direkt någon hemlighet vad de vill insinuera med det hela … Fast det kan de heller inte uttala rakt och redigt, utan mer av samma hjärndöda nyspråk.

  Sen har jah inte sett någon anklaga några realister för att vara nazister. Även det är sprunget ur Thomas fantasivärld. Att nazisterna också hade väldigt starka drag av glorifierad, närmast mytisk naturromantik är väl historiskt faktum.

  Anklagelsen är väl snarare åt andra hållet: Att det bland dagens kvasireligiösa svärmare som upphöjer ’naturens urpsrungstillstånd’ till ett närmast högre väsen ofta finns tydliga drag åt även totalitära drömmar, åt en ordning där alla (hela ’igion samhället’) skall underordna sig denna religion är ju heller ingen hemlighet.

  Men Thomas verkar vilja förneka även det ….

 37. Sören G

  #32
  Över 26 C ökar avdunstningen kraftigt och det bildas snabbt åskmoln som kyler havet genom att de för bort värme och avger kraftigt regn som kyler. Det är termostaten som gör att tropikerna håller en stabil temperatur.

 38. Ingvar i Las Palmas

  Håkan #35
  Bra att nån säger ifrån. Liberalerna och SD verkar vara de enda som inser vad energi till rätt pris och rätt leveranskvalitet betyder för landet.

 39. Ingemar Nordin

  Håkan B #35,

  Björklund skall ha all heder för det uttalandet. Vågar någon annan följa efter förnuftets röst i denna fråga?

 40. Ann lh

  Björklund vågade till slut stå för sin uppfattning. Han har säkerligen SD med sig, möjligen även KD samt en kuvad Löfven som inte vågade opponera mot Åsa Romsson. Tiden är nu inne även för Löfven att säga vad som behövs. Snart vill alla vara med berätta att de var först ut, pinsamt att bli sist.
  Har de redan påverkats av Trumpetandet från väst?

 41. Håkan Bergman

  Kör hårt Björklund!
  http://www.svd.se/energisamtal-fortgar-efter-liberalernas-uttag/i/senaste

 42. Håkan Bergman

  Och nu är MP’arna på Söder utan ström också. Gick solen i moln där tro?
  http://www.dn.se/sthlm/tusentals-sodermalmsbor-utan-strom/

 43. Håkan Bergman

  Det är värre än vi trodde.
  http://www.svd.se/las-de-senaste-berglin-serierna-har