De goda (?) idéerna frodas

utslappskvoter2

Den 19 maj anordnas ett seminarium i riksdagen om personliga utsläppskvoter. Arrangörerna är Per Bolund (mp) och Anita Brodén (fp) i samarbete med British Council, Klimatmagasinet Effekt och Stockholm Environment Institute. Man tänker visst på allvar diskutera möjligheten att införa utsläppsbegränsningar på individnivå. Att miljöpartiet går i bräschen förvånar mig inte, men vad gör folkpartisten Anita Brodén i sammanhanget?

Det förekommer många galna idéer. Jag hoppas att koldioxidransonering stannar just på idéstadiet.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lejeune

  Om jag inte missminner mig har den intellektuelle giganten från misantroperna på Tällberg & Co., Wijkman tidigare fört fram tanken.
  Frågan som jag ställer mig är om det omfattande övervakningssamhälle den kontrollapparat som krävs är förenlig med ett demokratiskt samhälle? Det är kanske inte en frågeställning som besvärar de inblandade politrukerna, dom VET att dom har rätt och att jorden går under om vi inte gör något NU!

 2. BobFleming

  Införs CO2-ransonering så emigrerar jag. Så fort jag sparat ihop tillräckligt med CO2 för att lämna landet.

 3. Magnus Nilsson

  Anders Wijkman har förmodligen inte betalat en enda flyg- eller taxiresa med egna pengar de senaste 40 åren. Han är expert på att låta andra betala åt sig. Alla som deltar i seminariet tillhör dessutom den klassen av människor, som aldrig på egen hand har producerat något. De tillhör en elit som lever på skattepengar. De räknar kallt med att framtida extratilldelning av koldioxid kommer att betalas av andra på samma sätt som deras flyg- och taxiresor hittills har betalats av andra.

 4. Holmfrid

  Intressant seminarium.  Bra, att det hålls.  Hoppas på en bra bevakning, så att ide´n kommer upp i valrörelsen som förslag till lagstiftning.  Ja, ja  käka strömming i stället för pannbiffen för att kunna åka på Thailandsemester,  ett mycket intressant förslag, som nog välkomnas stort av Alliansen i valrörelsen.  Notera att Bodlund och inte Westerstrand profilerar sig i detta. 

 5. Peter Stilbs

  Jag tror man borde skicka dessa människor på terapi istället.

 6. Dan

  Det blir naturligtvis en schablonskatt baserad på kroppsvikt eller liknande. Äntligen ska luften vi andas (ut) beskattas. Undrar vart pengarna ska gå? Vad kan man göra för investeringar som upphäver vår utandningsluft?
  I synnerhet som Co2:s påverkan bara finns i politikers medvetande.
  Jag tror det är dags för en revolution mot enfalden. Den har härskat länge nog nu.

 7. Olaus Petri

  Gällande utandningsluft borde vi belägga längskidslandslaget med straffskatter. De gänget har ju en syreupptagningsförmåga som vida överstiger vad vi andra har och som de dessutom använder hela tiden på nästan max. Koldioxinden formligen massproduceras!

  Förbjud! 😉

 8. Dan

  Nu har jag läst deras sida och blev ännu mer irriterad.
  När fungerade ransonering senast utan att svartbörs, fusk, fiffel och kriminalitet uppstod? 
  Bevare oss väl för dessa do-gooders, de blir vår undergång. 

 9. Magnus Nilsson

  Som förslaget framförs låter det hyggligt sympatiskt. Ingen statlig kontroll, de som inte använder sin kvot kan sälja den o s v.
  Men i den politiska verkligheten kommer det bli ett system med detaljkontroll av vad vi konsumerar, priviligiesystem, skatter, moms och courtage på omsättningen o s v.
  Alla medel för att kontrollera medborgarna, gynna sig själva och sina vänner och driva andra agendor används alltid fullt ut av politiker. Det är inte konstigare än att politiker alltid använder alla skattepengar de får in och lite till — ofta till tvivelaktiga ändamål.

 10. Dan

  Jag måste erkänna att med de nya reglerna för inlägg på forumet kan jag inte utveckla mina åsikter om ämnet. 🙂

 11. Dan, OP, Magnus, Peter S mfl

  Och ni kan vara 100%säkra på att man kommer att inrätta andra regler för ’beslutsfattare’ dvs politiker och myndigheter mm. För hur skulle det gå ifall de behövde följa samma regler som en Svensson.

  Människor som Ruwaida, Carlgren, Peter Eriksson mfl mfl skulle ju inte hinna få något uträttat alls då …

  😉

 12. bom

  Lyssna på Dagens Eko idag. Maria Wetterstrand och energiministern skriker åt varandra om vem som är bäst skickad att snabbast minska den gruvliga koldioxiden. La W ryter att 95% är inte tillräckligt och dessutom så går det alldeles för långsamt. När Maria snart blir energi- och miljöminister då skall det gå riktigt fort minsann.  Vidare stämplar hon USA och Kina som CO2skurkstater naturligtvis medan Andreas lutar sig mot goda EU och vill också fort fort.
  Inget har med andra ord ändrats i politikernas trånga värld.
  Vi här inbillar oss att vi har dödat CO2-draken och att gasen sakta pyser ut ur den punkterade blyballongen.
  Var och en av oss måste göra en ansträngning och sätta igång att upplysa (och konvertera (usch missionera)) så många miljöpartiröstande som möjligt. Resultatet blir annars priser på energi som ni inte vill uppleva-inga nya Contiscankablar-kärnkraften inlåst i buren igen-E4 upplöjd och fler vansinnigheter än jag orkar räkna upp.

 13. Håkan S

  En strålande idé (om än inte särskilt ny). Kan detta leda till att man lägger ner Vasaloppet – som ju står för en gigantisk miljöförstöring av både luft och mark – vore det bra. Men varför stanna här. Krig kan mätas, beskattas – och kanske förbjudas ur klimatsynpunkt (äntligen får FN något att sätta tänderna i). Du Sköna nya Värld – snart är du här.

 14. Kan inte SI inbjuda Wetterstrand och Carlgren till en debatt om den vetenskapliga grunden till klimathotet. 

 15. Björn Ola

  Jag ser det som var och ens plikt som ser den här bloggen att informera Sveriges befolkning att den luft vi andas ut skall nu beskattas.Gå ut på gator och torg och berätta sanningen om CO2 bluffen innan det är försent.Det finns tillräckligt med matrial på den här bloggen för att visa för andra om dom frågorna.Jag har sagt det förut demokrati är en dröm som är borta för längesen Sverige.

 16. Joakim

  Skatt och åter skatt och ingen annat

 17. Bim

  Jag tror inte vi behöver oroa oss. Nu när älgarna krymper och blir pyttesmå så sparas ju massor av CO2. Dessutom kan man ju skrota alla hundar som slafsar i sig massor av kött (CO2) I stället kan man ha små älgar i koppel på promenaderna. De är ju vegetarianer också. Jag tror det blir massor av CO2 kvoter över som vi kan sälja till Maria Wetterstrand så hon kan fortsätta att flyga till Finland varje vecka. Jag ser i alla fall ljust på framtiden.
  Maggie, nu var jag väl lite positiv ändå?
  Fasst innerst inne är jag ju skitförbannad. 🙁

 18. ThomasJ

  Jonas N #11:
  ”Människor som Ruwaida, Carlgren, Peter Eriksson mfl mfl skulle ju inte hinna få något uträttat alls då … ”

  En sådan utveckling/situation vore ju det allra bästa för landet, oder…? 😉

  Mvh/TJ

 19. Torsten Wedin

  Joakim #16:
  Visst är vi ”uppskattade” 😉
  /Totte

 20. Torsten Wedin

  Håkan S #13:
  Lägga ner Vasaloppet? Vad ska de med dåligt självförtroende göra då?

 21. Torsten Wedin

  ThomasJ #18:
  Jo det vore nog bäst.
  Jag är imponerad av att du som politiker vågar säga vad du tycker.

  Förresten, har du sett att Gunnar Littmarck ska hålla föredrag i Västerås 21 april?
  Jag har skrivit om det i en annan tråd.

  /Totte

 22. Tege Tornvall

  Rena snurren. De rödgröna blir allt brunare. Nästa steg är väl att individuellt installera CO2-mätare i magsäcken och beräkna personliga CO2-index efter vikt, intag och förbränning.

 23. Dan

  Min spådom för en tid sedan besannas: AGW-troende i det här landet kommer inte att bemöta alla ’gates, man kommer att låtsas som om inget hänt och köra vidare i full fart mot stupet.

 24. Peter S

  Tege #22 – tänk också på dem med ämnesomsättningsproblem och gaser i tarmarna – med hyperpotenta växthusgaser som på något sätt når atmosfären 😉

 25. John Silver

  Dags att resa giljotinerna.

 26. Peter S #24
  Tarmgaserna fixas med lite LCHF-kost. När jag en gång i tiden var vegetarian var jag däremot som en småskalig mobil biogasanläggning 🙂

 27. Hans

  Dan m fl: Det verkar som att den enda möjligheten att stoppa detta kompletta vansinne är att skapa ett nytt politiskt alternativ som ifrågasätter hela CO2-bluffen.  Helst NU, innan det är för sent. Innan Mp och deras anhang hinner ta ifrån oss friheten och demokratin. Jag ryser vid tanken på hur Sverige kommer att se ut om några år om det blir en röd-grön valseger i höst.
  Den underbare Lord Monckton uppmanade ju, vid en intervju för något år sen, alla klimatskeptiker att organisera sig och starta, som han uttryckte det, Frihetspartier.
  Det finns dock redan idag åtminstone ett parti som har tagit tydlig ställning på skeptiker-sidan och det är Liberala Partiet. LP har i övrigt också en politik som tilltalar mig i varje fall.
  Tänk om alla vi ”klimatskeptiker” kunde lyfta fram och rösta på detta lilla kloka parti inför valet nu i höst!
  Det skulle kunna bli ett nytt Piratparti-fenomen.
   

 28. Jag har hävdat att man fiser dubbelt så mycket som vegeterian och det är kanske vad Börje säger ovan.
  Om då en miljon idisslare fiser lika mycket som nio miljoner människor och dessa människor slutar att äta kött till förmån för grönt går grönmassan genom människomagar i stället – och utsläppen av de ”potenta” växthusgaserna består.
   
  Det råder en övertro på vad den biomassa som mänskligheten består av skall kunna ställa till. Enligt bloggaren Dr. Max (Andas lungt) blir färsåldan, om man färserade alla människor, inte mycket större än 1.000×1.000×350 m. 60% av det är vatten – mycket större än så är vi inte i världsaltet. Skrämmande tanke kanske.
   
  När skall tokerierna upphöra?

 29. Micke Johnsson

  Det här landet är på väg ner i avgrunden. Och de flesta svenskar sitter och tittar på. De tror de blir ”räddade” av våra ”seriösa” politiker. Nu får det bannemej vara nog. Det krävs hårt jobb och antagligen en egen TV kanal för att få ut rätt information till Svensson. När det väl är gjort så kommer Sverige AB spara mycket pengar då dessa dårar i riksdagen inte får ut en krona i pension ”för det fört Sverige bakom ljuset”. Jag är så j…la trött på alla lögner och påhitt så jag spyr. Ber om ursäkt redan nu Maggie för mitt dåliga språk.

 30. magnus nilsson

  Det är inte något problem att som politiker säga vad man tycker så länge man inte ställer till problem för det egna partiet (vilket är ett rimligt krav). Att politiken i stor utsträckning styrs av kortsiktiga egenintressen är knappast någon hemlighet.
  Men alla politiker är ju inte dumma i huvet.
  Jag är moderat miljöpolitiker i Solna och vi ligger mycket bra till när det gäller låga koldioxidutsläpp tack vare mycket fjärrvärme. Dessutom har vi mycket kollektivtrafik och satsar på cykelbanor o s v.
  Men vi har som riktmärke att satsa på konkreta åtgärder som ger resultat och är kostnadseffektiva, ofta i samarbete med näringslivet. Inga dyra vansinnigheter eller symbolpolitik. Vi deltar t ex inte i Earth Hour. Vi tror inte att det framtida uthålliga samhället bygger på att vi skall leva i mörker.
  Dessutom är det viktigt att vara vaksam eftersom vänstern gör sitt bästa för att driva sin agenda med miljö- och klimafrågan som bräckjärn.
   
   
   
   

 31. Zack

  Hans 27. Tack

  Här är länken till partiet.
  http://www.liberalapartiet.se/

 32. Björn Ola

  Har skickat brev till min bror på högsta ort för att stoppa detta vansinne

 33. ThomasJ

  magnus nilsson #30: Kul att du ger dig till känna här på TCS. Om det du anger som konkreta åtgärder ’som ger resultat och är kostnadseffektiva’ inkluderar allehanda expansion av det fullödiga vansinnet att bygga ut VKV till en [teoretisk] produktion om 30 TWh, och/eller vidtaga ’åtgärder’ mot CO2, m.fl. ogenomtänkta idiotier som framkommit i moderaters s.k. ’handlingsprogram’, tja, då är det ’bara’ att beklaga. Tyvärr kommer det att bringa svenska samhället ohjälpligt ner i samma akut allvarliga situation som Spanien nu befinner sig i, förvärrande, – och den är nedranns jobbigt.
  Här har du en rapport att läsa och fundera lite kring:
  http://juandemariana.org/pdf/090327-employment-public-aid-renewable.pdf 
   
  Och här har du en skrämmande dokumentär över havsörnar vs VKV:
  http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/282395  
   
  Mvh/TJ

 34. Den dag det blir skatt på livets gas och det är ju kontentan av sk utsläppsrätter säger jag upp mitt svenska medborgarskap. Jag trodde att alla dessa bevis för att CO2 inte höjer temperaturen  till slut hade nått fram.  Det är ju otroligt.

 35. Torsten Wedin

  Ingvar Engelbrecht #34:
  Det är redan skatt på livets gas. Kolla din elräkning.
  /Totte

 36. Dan

  Var inne på Effektbloggen och läste lite här och där.
  Jag måste säga att jag blir skrämd av dessa ungdomar som tydligen inget hellre vill än bo i en fattigdiktatur. För diktatur är vad som blir följden av deras idéer. Dessa idéer som först kommer att förstöra hela vår ekonomi och därmed möjligheten till mat, arbete, bostad, ja allt. Diktaturen kommer när befolkningen upptäcker vad som är på gång och vill ändra kursen.
  Vi som är lite äldre har sett kommunismen i vår närhet och hur den påverkat politik och samhälle även här.
  Den nya generationen tycks ha stirrat sig blind på tjusiga fanor och slagord.
  Man blir deprimerad.

 37. Anders L.

  ”Koldioxidransonering” kommer naturligtvis inte att fungera, eftersom idén med ransonering är att fördela resurser som är så knappa att prismekanismen inte längre fungerar. Idén med ransonering är alltså säkra tillgången till en vara. Men idén med ”koldioxidransonering” är den omvända – att begränsa tillgången till en vara. För att minska koldioxidutsläppen måste därför var och en få en tillgång som hela tiden, månad efter månad, understiger behoven/önskemålen, annars är det ju ingen mening med det hela.  

  Ransonering i denna form är en repressiv metod, som bara kan leda till fusk, korruption och ineffektivitet, och förmodligen kommer den inte ens att leda till att koldioxidutsläppen minskar. Sverige har redan minskat oljeförbrukningen med 50% på 30 år tack vare positivt tänkande, engagemang och teknisk utveckling. Det är på den vägen vi ska fortsätta, annars kommer vi aldrig att lyckas.

 38. joakim

  Som sagt! Den här regeringen är inte bra men alternativet är det sämsta.    

 39. Torsten 35
  Koldioxidskatt på elräkningen? Är den verkligen definierad så? Har handel med utsläppsrätter börjat i Sverige??

 40. Annika

  Nån mer än jag som vill ha utsläppskvoter på hur mycket dumheter som får komma ur politikers munnar?

 41. Torsten Wedin

  Litet reklam om Gunnar Littmarck:

  Den nya kärnkraften
   
  21 april kl 18.30 på

  Studieförbundet Vuxenskolan,
  Borgmästaren,  Ö. Kyrkogata. 3, 722 15 VÄSTERÅS

  Det har hänt mycket inom forskningen av kärnkraft och det
  som var sant för 30 år sedan är inte sant idag.
  1. Utvecklingen av ny teknik inom kärnkraften
  2. Ny säkerhet
  3. Urantillgången blir oändlig
  4. Reducering av avfall
  Talare: 
  Jan Wallenius Professor Reaktorteknik KTH Stockholm
  Gunnar Littmarck Byggare, teknikdebattör och sakkunnig om nya
  generationers Kärnkraft

  Alla är hjärtligt välkomna
  Ta med vänner och bekanta
  Folkpartiet Liberalerna i Västerås

  Klimat,miljö och energigruppen

 42. Slabadang!

  Gökboet!

  Punkt slut!

 43. Jonas B

  Nån gång för mycket länge sedan tecknade den stora Carl Barks en serie i Kalle Anka som hette (vill jag minnas) ”Den gyllene hjälmen”. Den som satte hjälmen på huvudet drabbades av storhetsvansinne.
  Nåväl, när Kalle efter många förvecklingar fick tag på hjälmen bestämde han sig för att bli en GOD härskare över hela världen. Inga skatter. Allt skulle vara gratis. Det enda han begärde var att alla skulle betala för luften de andades. Några öre per andetag, bara.
  Knattarna räddade till slut världen genom att kasta hjälmen i havet.
  När Barks ritade sina strippar var det ett skämt. Nu är vi där. Med individuella utsläppsrätter blir skämtet allvar. Knattarna, var är ni?

 44. Svempa

  Klimatblöja är en affärsidé jag haft ett tag. Skulle man kanske kunna lansera på detta seminarium. Filterar CO2 – metan mm. Finns med ansiktsmask som extra tillbehör. Kanske kan man få Avlats-Maria och Avlats-Wijkman som reklampelare.

 45. magnus nilsson #30
  Du skriver att Solna kommun ”ligger mycket bra till när det gäller låga koldioxidutsläpp tack vare mycket fjärrvärme”.  Och på Solna kommuns hemsida läser jag att ” merparten av den producerade fjärrvärmen härrör från återvunnen spillvärme och förnyelsebara biobränslen. Tyvärr gör Solna kommun samma tankefel som alla andra kommuner som eldar med biobränslen, nämligen att CO2 från biobränslen är OK men att CO2 från fossila bränslen bidrar till den så kallade växthuseffekten. Atmosfären bryr sig inte om varifrån koldioxiden kommer, CO2 som CO2, den kemiska formeln är ju densamma. Träd som får stå kvar och växa eller man gör t.ex. plankor och hus av det, så binder ju detta koldioxiden under lång tid. Ett träd som växt under många år kan ju genom eldning i ett värmeverk bli till CO2 på bara några enstaka timmar. All oxidering/eldning med organiskt material måste ju bidra med att höja CO2-halten i atmosfären, vilket inte är så bra om man är troende på att koldioxiden är en växthusgas. Så länge tillväxttiden av biomassan är mycket längre än uppeldningstiden av densamma så är det väl inte så mycket att orda om. I Dalarna finns kanske världens äldsta träd, en gran som är närmare 10.000 år gammal. Snacka om att fånga in och binda CO2 under lång tid. Även alla kompostbehållare som finns i Solna kommun är som små gasverk och som helt i onödan bidrar med diverse för människor och miljö skadliga gaser, kolla här:
  http://projkat.slu.se/SafariDokument/117.htm
  Kanske något för miljö- och hälsoskyddsnämnden i Solna kommun att fundera på

 46. Börje Gustafsson #45

  ”All oxidering/eldning med organiskt material måste ju bidra med att höja CO2-halten i atmosfären, vilket inte är så bra om man är troende på att koldioxiden är en växthusgas.”

  Jag är inte säker på att din slutsats är riktig. Atmosfären har ”alltid” innehållit CO2 av naturliga skäl. Så länge som det funnits kol och syre så har det bildats molekyler av CO2.

  Och därför är CO2 en del av atmosfären sedan mycket lång tid.
  En av de molekyler i atmosfären förutom vattenånga som bidrar till det som kallas ”växthuset” runt Jorden.

  Jag förstår att du menar att en ökning av halten av CO2 är enbart av godo och inget som bidrar till klimatförändringar på Jorden. Men att inte innefatta CO2 i samlingen av ”växthusgaser” är helt enkelt fel. Helfel.

  Antagligen menar du att det extra bidraget av CO2 på grund av industrialiseringen, och andra nya företeelser på Jorden, saknar betydelse för ”växthusets” inverkan på klimatet.

  Eller fattade jag fel?

 47. Labbibia

  Oj!

  Jag tror nog att vi kan vara lugna. Ett seminarium är inget riksdagsbeslut.
  Och läser man sedan på deltagarlistan så är det ju de gamla vanliga ”domedagsprofeterna” som deltar……
  David Jonstad, Rockström, Wijkman, Arkelsten mfl…..

  Alla med ett grundmurat rykte som mer eller mindre ”stolliga”

  Men jag håller med de här ovan som menar att vi alla tillsammans måste börja få ut sanningen om ”klimathotet” mycket mer effektivt än vad som sker idag. Någon föreslog en TV-kanal. Väldigt ambitiöst, men hur finansiera en sådan?

  Varför kan inte SI inte lägga ut fakta om ”klimathotet” på Youtube, på svenska naturligtvis. Åke Ohlmark kan exempelvis intervjua Peter S om hur Co2-molekylen fungerar. Youtube är gratis, och kan vara ett väldigt effektivt sätt att få ut sitt budskap.

  Och  TV-reklam-tid borde inte vara omöjligt att skramla ihop pengar till?

 48. Björn Ola

  Labbibia { den 17 mars, 2010 kl 16:46 }
   Jag var den första som fick veta att Olof Plame var skjuten på västkusten före alla andra nyhets medier gissa hur?

  Amatör radio!!!!

 49. Björn Ola

  #Palme*  och jag fick stor chocken när jag hörde det.

 50. Argus

  #47 &c

  JA. Det räcker inte att bolla kommentarerna fram & tillbaka här på bloggen.
  Hur marknadsför vi våra ’skeptiska’ argument?

  Mejla politiker tror jag personligen inte är effektivt, inte bara i alla fall. En politiker tar förmodligen hänsyn till hur många som brummar. Ett par dussin, eller tom ett par hundra räcker nog inte som alarm. Men kanske om det blir några tusen. And growing…

  Det är väl så det fungerar.

  En startpunkt kanske är Andreas sanslösa förslag att ett uteblivet ’nej’  inom 10 veckor = Ja!

  Kanske en juridiskt skolad/författningserfaren person kan såga bort detta? Ett sanslöst förslag som har direkt inverkan på invånare är möjligen lättare att marlnadsföra än det ’volatila’ CO2 hotet som ’bara kan förstås av dem som förstår’.

 51. Måns Månsson

  Den typen av ’seminarier’ gör mig skräckslagen, har läst en del om sådant på andra bloggar/forum om det tankegodset, NWO är ordet. Dags att kolla upp vad dessa ”miljömuppar” egentligen har i kikaren, vilka deras kontakter är, var deras verkliga agenda är. Tror inte det är miljön…

 52. Eban

  Personliga CO2-kvoter! Låter som ett tidigt aprilskämt.  Är det ingen ända på hur långt man kan gå på grund av rädslan för ett spöke som ej finns? Är det snart dags att bombardera rigsdagspolitiker, SVT och tidningar med inlägg och insändare med ifrågasättande av deras inställning till AGW och varför dom inte tar ställning till all kritik som framförs?

 53. Måns Månsson #51

  Läskiga konspirationer du anar och som tydligen skrämmer dig.

  Jag tycker att det vore läge att satsa mer pengar på forskning om hur klimatet fungerar, och en hel del omedelbara pengar till forskning om den ”nya och löjligt enkla kärnkraft med små ”Smält Salt reaktorer och Thorium” som några tidigare flitigt marknadsfört och beskrivit på den här bloggen.

  En kärnkraft som återanvänder det avfall som Sverige och andra länder har stora problem med att begrava och slutförvara.

  Varför händer inget på den fronten? Varför tjafsar alla bara om att det finns viktigare saker att lösa än energiproblemen i världen? Och att allt som görs för att skaffa nya energikällor är fel?

  Men hallå! Jag är motståndare till vindkraftsjippot. Jag tror inte att världen går under om jag äter kött och åker bensinbil.

  Däremot blir jag lite smått förargad när allt fler försöker idiotförklara vetenskapen och varenda ny kunskap om växthusgaser och andra nya rön som gäller förändringar i miljön på klotet Jorden.

  NWO och annat tjafs från olika bloggar som t ex…
  … har t o m glömt namnet på den värsta…  men ni vet säkert vilken jag menar. Det finn säkert fler. Men jag tänker på en som påstår sig informera om sanningen om allt… 

  En ny sorts samarbete mellan folk och länder utvecklas. Globalisering kallas det. Ökat resande, ökad kommunikation via t ex Internet, ökad internationell handel, ökad distribution av tillverkning av produkter över klotet. Inte bara dit där arbetskraften är billigast, utan också närmare marknaden. 

  Sverige är ett pyttelitet land med vissa naturtillgångar och ett försprång på grund av andra världskriget. Men om man inser faktum i ett Globalt perspektiv, så kanske en ny sorts internationell samverkan över hela klotet vore bra? 

 54. Måns Månsson

  Uffeb #53
  Din något raljerande ton avslöjar att du egentligen inte har en aning om vad jag menade. Bara för att du inte inser eller vägrar vilja tro betyder det inte att det inte finns en högre agenda, miljörörelsen (mupparna=AWG fundamentalister) som vi alla här vet består mest av ”nyttiga idioter”. Som gladeligen både hungerstrejkar för klimatet eller river halva stadsdelar för samma mål. Dem vinner inget på det, inte jag, inte du utan de som sätter agendan, och blir flitigt påhejade av just muppar i gröna färger. Jag känner ialla fall inte mig bekväm med en personlig CO2-skatt. Inser du implikationerna i en dylik skatt, i kombination med en global regering som en debatör framförde i (tror det var) Expressen för några veckor sedan.  Detta i kombination med en ökad övervakning, naturlitvis i ”vår allas säkerhets namn”, varit i London nyligen? Är väl snart 300000 övervakningskamror där nu. Har du tänkt på hur propagandistisk våran public-servic varit under en mängd år nu, inga varningsklockor? Inte, då är jag rädd att du utgör ett hopplöst fall.  
  Du påpekar helt riktigt att Sverige är ett pytteland, så varför i hellvete skall vi strypa våra utsläpp, när Kina, Usa och te.x. Indien spyr ut så enorma mängder att våra endast utgör felräkningskvoten?  AGW-teorin är död, låt den nu för guds skull vila i frid.  Läs på lite om Bilderberg kanske går lite in även i dig.

 55. Måns Månsson #54

  Förlåt mig för att du uppfattade att jag var raljant. Men den tendensen finns nog hos alla när det gäller uppfattningar. Både från den som skriver och från den som läser av och tolkar  det som skrivs.

  Jag känner mig inte bara obekväm med en CO2-skatt. Jag kommer inte ens att betala den om jag kan kontrollera hur och när och var den debiteras.

  Men det var inte det jag kommenterade i mitt förra inlägg.

  Jag försökte lyfta blicken från CO2-skatter och nationella tänkanden i en ny värld med handel och blixtsnabb kommunikation av tankar, idéer och pengar över hela det runda klotet.

  Jag försökte föra in tankarna på att varken CO2 eller NWO är hot som ska bekämpas bortom allt förnuft.
  Hoten kanske inte finns.
   
  Handel, kapitalförflyttning, investeringar, produktion och marknader finns nu över hela Jorden.
  Och till skillnad från solens instrålning som skapar dag och natt, vinter och sommar, så är det genom Internet och samverkan mellan industrier och ekonomier över klotet dag och arbetsdag dygnet runt…

  Lite nytt för många som tyckte att det fungerade bättre förr.
   
  Och Måns, uppfatta inte det här inlägget som vare sig raljant eller riktat till dig personligen.

  Jag försöker bara bidra med egna tankar. Något som jag tror är bra i alla sammanhang. Inte för att såra eller såga någon annan.
  Bara för att framföra en egen åsikt eller fundering.

 56. Ingemar

  Apropå galna idéer. Här är en annan: Vad sägs om att förbjuda den vanliga glödlampan och tvinga folk att ersätta dem med dyra energilampor med kvicksilver i?
   
  Nej visst, det har ju redan införts! Av EU förstås. Här är en intressant artikel om hur lampföretaget Philips och Greenpeace lobbade fram det här förbudet till ömsesidig nytta. EU:s medborgare står för notan. Visst är det fiffigt?
  http://pielkeclimatesci.wordpress.com/2010/03/17/the-unholy-alliance-between-philips-and-the-greens-a-guest-weblog-by-joost-van-kasteren-and-henk-tennekes/

 57. Annika

  Ni känner väl till Glödlampans Vänner?
  http://hem.passagen.se/glodlampan/

 58. L.A.

  Tack för länken om ”glödlampor”. Vem kunde ha misstänkt det…
  Denna länk borde spridas.

 59. Torsten Wedin #41

  Kan du inte ordna någon sorts sponsring eller tigga pengar från bloggbesökare? Det vore kul att få träffa dig och Gunnar L..

  Den nya kärnkraften
   21 april kl 18.30
  på Studieförbundet Vuxenskolan,
  Borgmästaren,  Ö. Kyrkogata. 3, 722 15 VÄSTERÅS”

  Och extra kul vore det att få backa upp dig och Gunnar och få ställa nyfikna frågor.

  Jag är nämligen oerhört fascinerad av en ny sorts kärnkarft som löser avfallsproblemet och gör det obehövligt med ny uranbrytning i Sverige.

  För att inte tala om hur det priskonkurrerar ut fossil energi. En resurs som vi då kan lämna kvar till våra barnbarnsbarn.

 60. Måns Månsson

  Uffeb #55
  Förlåt om jag lät lite sur, men folk brukar raljera när dylika tankar förs på tal.

  Att lyfta frågan från CO2 och NWO är nog svårt då dem är samanlänkade. CO2 var aldrig målet, utan bara ett medel.

  Talet om att vi har internet, läget är det att vår allas kära president Obama filar på ett förslag om att starkt begränsa tillgången till det. Hur skall vi skeptiker då få våra röster hörda längre bort än fikabordet?

 61. magnus

  LA #58

  LED lampor är framtiden. Inte glödlampor eller lågenergilampor.
  Men vad jag inte förstår är varför ett förbud ska behövas. En 100w glödlampa som är tänd i 10 timmar kostar lika mycket som en kilowattimme el. (motsvarande ungefär 400 spänn om året.)
  Att inte leta efter ett billigare alternativ är naturligtvis ”puckat” som TV reklamen säger.  Du behöver inte ens dra in miljöargumentet i diskussionen.

  Men dså finns det ju också folk som ogillar förändring 🙂